2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima pieņem augstskolu pārvaldības reformu; CVK līdz šim nav pārsūdzēti nevienas pašvaldības vēlēšanu rezultāti; Un Cik kukaiņu sugu mīt Latvijā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kas Latviju pārstāvēs olimpiskajās spēlēs Tokijā; Jēkabpils novadā vēlēšanu dienā reģistrēti četri gadījumi par  iespējamu balsu pirkšanu; un Kādas ir pirmās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku Jāņos?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Parlaments apstiprina digitālā Covid-19 sertifikāta ieviešanu; Preiļos pieminēs komunistiskā genocīda upurus; un Valsts policija reidos kontrolēs elektroskrejriteņu satiksmi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima pieņem augstskolu pārvaldības reformu; CVK līdz šim nav pārsūdzēti nevienas pašvaldības vēlēšanu rezultāti; Un Cik kukaiņu sugu mīt Latvijā?

Ja Saeima pretēji Satversmes tiesas lēmumam nobalsotu par Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, parlaments tiktu atlaists, vakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Viens pret viens" atklāja Valsts prezidents Egils Levits. Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka, ja deputāti būtu pieņēmuši tādu likumprojektu, kādu to uz apstiprināšanu virzīja atbildīgā parlamenta komisija, tad viņam nebūtu citas izvēles kā Saeimu atlaist.

Saeima vakar trešajā – galīgajā – lasījumā ar 52 balsīm "par" apstiprināja grozījumus Augstskolu likumā, lai ieviestu augstskolu pārvaldības reformu. Par to parlamentā sāka lemt pirms aptuveni gada un notikušas plašas diskusijas. Augstākās izglītības iestādes un šo iestāžu organizācijas ar reformu joprojām nav mierā. Turpmāk augstskolas dalīs četros tipos- – zinātnes universitātēs, mākslu un kultūras universitātēs, lietišķo zinātņu universitātēs, kā arī lietišķo zinātņu augstskolās. Būs būtiskas izmaiņas augstskolu pārvaldībā - tiks veidotas augstskolu padomes. Plānots, ka grozījumi Augstskolu likumā stāsies spēkā šā gada 16. augustā.

Izglītības un zinātnes ministrija īstenos portatīvo datoru nodrošināšanas investīciju programmu skolēniem un pedagogiem, kas tiks uzsākta ar Eiropas Savienības  Atveseļošanas palīdzības programmas REACT-EU atbalstu. Ar šīs programmas finansējumu 10,5 miljonu eiro apmērā datoru iegādi plānots nodrošināt prioritāri 7. un 4.klases skolēniem. Pieejamie programmas līdzekļi dos iespēju indikatīvi iegādāties 21,9 tūkstošus portatīvo datoru. Šāds apjoms vidējā termiņā varētu nodrošināt portatīvo datoru pieejamību skolā katram 7. klases skolēnam un katram trešajam 4. klases skolēnam.

Eiropas Zāļu aģentūra sākusi vērtēt "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 17 gadiem. Pašlaik "Moderna" vakcīna pret Covid-19 tiek lietota pilngadīgajiem jeb vecumā no 18 gadiem. Kā ziņots, 2.jūnijā tika sākta 12 līdz 15 gadus vecu pusaudžu vakcinācija pret Covid-19 ar ražotāja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu. 

Turpinām ziņas

Centrālajā vēlēšanu komisijā līdz šim nav pārsūdzēti nevienas pašvaldības vēlēšanu rezultāti. Vakar bija pēdējā diena, kad rezultāti jāapstiprina novadu vēlēšanu komisijām, Jēkabpils novada vēlēšanu komisija to ir izdarījusi pašvaldības mājaslapā publicējot oficiālos vēlēšanu rezultātus. Savukārt sešās ārpus novadiem esošajās valstspilsētās, kurās notika vēlēšanas, rezultāti jāapstiprina septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām.

Šonedēļ tika veikti asfalta kontrolurbumi objektā “Viestura ielas pārbūve, Jēkabpilī”. Kontrolurbumus veica pārbūves darbu veicējs SIA “RE RE VIDE”, piedaloties objekta būvuzraugam no SIA “Jurēvičs un Partneri”, speciālistiem no pieaicinātas neatkarīgas un akreditētas  laboratorijas SIA “Ceļu eksperts” un Jēkabpils pilsētas pašvaldības speciālistiem. Kopumā veikti urbumi divās vietās – viens posmā no Nameja līdz Neretas ielai, kreisajā joslā, otrs posmā no Draudzības alejas līdz Nameja ielai, labajā joslā. Paraugi ir nogādāti laboratorijā, lai noteiktu asfalta kārtu biezumu un citus specifiskos rādītājus atbilstoši Autoceļu specifikācijai. Pēc rezultātu saņemšanas plānota objekta nodošana ekspluatācijā.

Un vēl

Mūsu izmēros necilajā, klimatiski visai vēsajā valstī konstatēti apmēram 12 tūkstoši kukaiņu sugu. Sugu skaita ziņā kukaiņi Latvijā pārspēj citus dzīvniekus. Pagaidām kukaiņi pie mums ir relatīvi nepilnīgi izzināta dzīvnieku kopa. Krietnai daļai atklāto kukaiņu sugu nav pat piešķirti latviskie nosaukumi. Entomologi lēš, ka pie mums varētu mājot vēl tūkstošiem pagaidām neatklātu sugu. Sugām bagātākā Latvijas kukaiņu kārta ir vaboles, otrajā vietā sugu skaita ziņā ierindojas divspārņu kārta.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kas Latviju pārstāvēs olimpiskajās spēlēs Tokijā; Jēkabpils novadā vēlēšanu dienā reģistrēti četri gadījumi par  iespējamu balsu pirkšanu; un Kādas ir pirmās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku Jāņos?

Valsts prezidents Egils Levits, izvērtējot savu darba kārtību, lūdzis izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci no 22.jūlija līdz 25.jūlijam pārstāvēt Latviju 32. olimpiskajās spēlēs Tokijā. Valsts amatpersonas uz olimpiskajām spēlēm tiek aicinātas tradicionāli, līdz ar to arī šī gada olimpiskās spēles Tokijā nebija izņēmums. Līdz ar Covid-19 drošības pasākumiem, lai nekrustotos cilvēku plūsmas, "burbuļa" princips būs jāievēro gan olimpisko spēļu dalībniekiem, gan valsts amatpersonām. Jau ziņots, ka Tokijas olimpiskās spēles koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam. Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.

Latvijā šogad maija beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,6% apmērā no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras informācija. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis maija beigās bija Rīgas reģionā - 5,7%, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 15,9%. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis maijā samazinājies par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 7,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kā arī Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 7,4%, bet Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 7,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

No 1. jūlija ikvienam strādājošajam ik mēnesi būs jāmaksā minimālā valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa 170 eiro apmērā. To aprēķinās reizi ceturksnī no trīs minimālajām algām. Latvijas Radio uzrunātie eksperti uzskata, ka pandēmija nav īstais brīdis šādām pārmaiņām un ieviešana veicinās gan ēnu ekonomiku, gan papildinās bezdarbnieku rindas, gan radīs administratīvo slogu darba devējiem. Ekonomisti mudina izmaiņas ieviest pakāpeniski, paredzot pārejas periodu. Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas darba devēju konfederācija aicina atlikt izmaiņu stāšanos spēkā, pagaidām viņu lūgums nav uzklausīts.

Ja cilvēks nevakcinēsies pret Covid-19, bet dažādiem pakalpojumiem vēlēsies piekļūt, uzrādot negatīvu testu, ir tikai laika jautājums, kad izmaksas par testa veikšanu būs jāsedz pašam. To intervijā Latvijas televīzijai sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš pauda, ka viena testa izmaksas ir gandrīz 40 eiro. Runājot par ceļošanas iespējām, Kariņš arī prognozēja, ka jau jūnija vidū pilnībā vakcinētajiem cilvēkiem būs brīva ieceļošana Latvijā un Eiropā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš sarunā ar Radio1 informēja, ka Jēkabpils novadā vēlēšanu dienās ir reģistrēti četri gadījumi par  iespējamu balsu pirkšanu un uzsāktas resoriskās pārbaudes apstākļu noskaidrošanai. Bērziņš norādīja, ka vienā gadījumā sākts kriminālprocess, bet pārējos gadījumos – resoriskās pārbaudes. Divas lietas ir nodotas tālākai izmeklēšanai Valsts drošības dienestam, savukārt vēl divās lietās turpinās pārbaudes. 

Svētdien, 6. jūnijā, likumsargi saņēma informāciju, ka kāda transportlīdzekļa vadītājs, iespējams, ir sēdies pie stūres, būdams alkohola reibumā. Norādītajām pazīmēm atbilstoša automašīna tika pamanīta Jēkabpils novadā, taču tās vadītājs nepakļāvās amatpersonu prasībām apturēt transportlīdzekli un sāka bēgšanu. Automašīna tika apturēta Jēkabpilī, un par notikušo ir sākts viens kriminālprocess un 2 administratīvo pārkāpumu procesi.

Vakar ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Bebru ielu Jēkabpilī, kur daudzdzīvokļu ēkā kādā dzīvoklī deg gāzes plīts gāzes pievads. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka iedzīvotāji degšanu bija novērsuši pirms VUGD ierašanās, aizgriežot gāzes ventili. Ugunsdzēsēji glābēji veica telpu pārbaudi. Notikuma vietu pārbaudīja arī GASO avārijas dienests. 

Pagājušajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 61 izsaukumu – 17 uz ugunsgrēku dzēšanu, 25 uz glābšanas darbiem, bet 19 izsaukumi bija maldinājumi.

Un vēl

Sākot ar šīs nedēļas nogali, laikapstākļus Latvijā brīžiem ietekmēs cikloni, tādēļ saulainas un siltas dienas mīsies ar vēsākām, vējainākām un lietainākām dienām, liecina sinoptiķu prognozes. Ceturtdien un piektdien gaidāms lielākoties saulains laiks, vietām līs un dārdēs pērkons, vējš pārsvarā būs lēns, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +21..+26 grādiem.  Sestdien valsts lielākajā daļā īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss, nedaudz pastiprināsies dienvidu un rietumu vējš, bet svētdien - ziemeļrietumu vējš. Sagaidāms, ka svētdiena būs nedēļas vēsākā diena ar maksimālo gaisa temperatūru +16..+22 grādi.

Nākamnedēļ gaidāms mainīgs un caurmērā vēsāks laiks nekā šonedēļ. Pirmās prognozes Jāņiem liecina par iespējamu spēcīgu tveici un pērkona negaisiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Parlaments apstiprina digitālā Covid-19 sertifikāta ieviešanu; Preiļos pieminēs komunistiskā genocīda upurus; un Valsts policija reidos kontrolēs elektroskrejriteņu satiksmi

Eiropas Parlamenta deputāti šodien apstiprināja Eiropas Savienības digitālā Covid sertifikāta ieviešanu, lai atjaunotu tūrismu un veicinātu Eiropas ekonomikas atveseļošanos. Sertifikātu varēs iegūt, ja persona ir vakcinēta pret Covid-19, izslimojusi šo slimību vai saņēmusi negatīvu testa rezultātu. Eiropas Savienības vienotā sistēma sāks darboties no 1. jūlija. ES valstis nedrīkstēs noteikt papildus ceļošanas ierobežojumus sertifikātu īpašniekiem. dalībvalstīm ieteikts nodrošināt, lai Covid-19 testēšana būtu viegli pieejama un par samērīgu cenu. Sertifikātu izsniegs valsts iestādes, tas būs bez maksas un pieejams papīra vai digitālā formātā (ar QR kodu). 

Visi pret Covid-19 vakcinētie pensionāri varētu saņemt piemaksu pie pensijas vai kādu citu finansiālu bonusu. Tādu iespēju iecerējusi Labklājības ministrija, kas šobrīd izstrādā plānu, kā palielināt vakcinācijas tempu pensionāru un sociālās aprūpes namu darbinieku vidū. Labklājības ministrija šobrīd izstrādā plānu, kas noteiks, kā vislabāk sagatavoties rudens un ziemas mēnešiem saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu sociālās aprūpes centros.  

Starptautiskajā augstskolu reitingā "World University Rankings 2022" starp labākajām universitātēm ierindojās Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Universitāte, liecina reitinga dati. RTU ierindojās starp 751-800 labākajām universitātēm, Stradiņa universitāte ceturto gadu pēc kārtas stabili saglabā pozīciju starp 801-1000 labākajām universitātēm, savukārt LU ierindojās starp 1001-1200 labākajām pasaules universitātēm.

Turpinām ziņas

5. jūnija pašvaldību vēlēšanās Preiļu novada domē ievēlēti deputāti no 7 sarakstiem. Centrālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka: 3 deputātu vietas ieguvis saraksts LATGALES PARTIJA, Jaunā VIENOTĪBA, 3 vietas - Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", 3 vietas - APVIENĪBA IEDZĪVOTĀJI, Politiskā partija "Latvijas Reģionu Apvienība", Jaunā konservatīvā partija, 2 vietas - "Latvijas attīstībai", 2 vietas - Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija un pa vienai vietai - Zaļo un Zemnieku savienībai un Saskaņai. 

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem Preiļu novada domē ievēlēti deputāti: Maruta Plivda, Juris Erts, Andris Pastars, Pēteris Rožinskis, Jāzeps Ivanāns, Ilga Pokšāne, Aigars Zīmelis, Iveta Stare, Ārijs Vucāns, Lauris Pastars, Raimonds Rubins, Anita Brakovska, Andris Lazdāns, Ineta Anspoka un Nadežda Hļebņikova. Centrālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka no 14 530 balsstiesīgajiem Preiļu novada iedzīvotājiem pašvaldību vēlēšanās nobalsoja 6 601 – 45,43%.

14. jūnijā aprit 80 gadu kopš Padomju Savienība pēc Latvijas okupācijas organizēja pirmās masu deportācijas – 1941. gadā tika izsūtīti vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas pilsoņu. Pieminot deportāciju upurus, 14. jūnijā no plkst. 11.00 pasākumā ar nosaukumu “Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām” vienlaikus visā Latvijā tiks lasīti 1941. gadā izsūtīto Latvijas iedzīvotāju vārdi. Preiļu novada pašvaldībā vārdu lasīšana notiks pie Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vides izstādes “Tūkstoš atmiņu sirdī dzeļ…” Raiņa bulvārī 28. Šeit kopumā tiks lasīti 34 deportēto cilvēku vārdi. Pasākumu rīko Preiļu novada pašvaldība sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju.

22. jūnijā Preiļu novada Uzņēmejdarbības centrs un Kultūras centrs aicina uz Līgo tirgu.  Tirgotājiem pieteikšanās, aizpildot anketu preili.lv. Tālrunis informācijai – 26636243.

Darba dienās noteiktos laikos darbosies Jauniešu centra ĀRA TERASE, kur brīvajos brīžos var nākt un pavadīt laiku kopā ar draugiem. Pa vienam, lietojot sejas maskas, drīkst ienākt arī Jauniešu centrā, lai padzertos, sataisītu tēju vai paņemtu kādu spēli. Terasē PIEEJAMS arī WIFI.

Un vēl

52 negadījumos 36 cietuši elektroskrejriteņu vadītāji. Tik skaudri ir jaunākie dati, kas norāda uz biežu noteikumu pārkāpšanu un skrejriteņu vadītāju neziņu, kā droši pārvietoties. Tāpēc Valsts policija, sākot no šodienas, 9. jūnija līdz 20. jūnijam pastiprināti kontrolēs skrejriteņu satiksmi ielās. Valsts policija ikdienā aizvien biežāk konstatē gadījumus, kad elektroskrejriteņu vadītāji nonāk avārijas situācijās. Par iemeslu, iespējams, ir drošības noteikumu nezināšana vai neievērošana.

Atstājiet komentāru