2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:VARAM steigā virza grozījumus, kas ļautu domes vadību ievēlēt attālināti; Latvijā atvērs pirmo jauniešu mentālās veselības bezmaksas pārbaudes punktu; un Kādi apstākļi veicinājuši odu savairošanos šogad?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima atbalsta Ādamsona izdošanu kratīšanai un aizturēšanai ;  Šodien sākas "Atvērtās dienas laukos"!un Austrālijā lauku īpašumā atrod milzu dinozaura fosilijas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņā klausieties: Jaunu medikamentu pieejamībā Latvija ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā; Latvijā brīvo darba vietu skaits pieaudzis līdz 19 tūkstoši vakancēm; un Kura ir visveselīgākā oga?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:VARAM steigā virza grozījumus, kas ļautu domes vadību ievēlēt attālināti; Latvijā atvērs pirmo jauniešu mentālās veselības bezmaksas pārbaudes punktu; un Kādi apstākļi veicinājuši odu savairošanos šogad?

Saeimas komisijā negaidīti iesniegts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikums, kas paredz atļaut domes vadību ievēlēt attālināti. Šāds notikums deputātiem raisījis neizpratni. Tāpat radušās aizdomas, ka priekšlikums pēkšņi iesniegts tādēļ, lai palīdzētu izvēlēt vadību tajās pašvaldībās, kur deputāti sēdi nevarētu apmeklēt klātienē. Tomēr VARAM norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, lai atvieglotu darbu vietvarām Covid-19 pandēmijas apstākļos.   Saeimas komisija par šo ideju sola turpināt spriest nākamajā sēdē.

Līdz ar vasaru arvien vairāk cilvēku ieplāno ceļojumus uz ārvalstīm, jo vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie drīkst baudīt dažādus atvieglojumus. Covid-19 izslimojušie un pilnībā vakcinētie iedzīvotāji tagad drīkst ar auto, autobusu, vilcienu vai, piemēram, lidmašīnu doties uz ārvalstīm. Taču, atgriežoties Latvijā, neatkarīgi no tā, vai iedzīvotājs ir izslimojis vai ir vakcinēts pret šo slimību, ir jāuzrāda pēdējo 72 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 tests un aizpildīta elektroniskā anketa “Covidpass”.  Satiksmes ministrija aicinās atcelt prasību par Covid-19 testa rezultāta un “Covidpass” uzrādīšanu, atgriežoties atpakaļ. Šo jautājumu valdība plāno skatīt jau šonedēļ.

Latvijas Arhitektu savienība kā piemērotākās novietnes ar vislielāko potenciālu attiecībā uz stratēģisko un pilsētvides attīstību, kā arī ietekmi uz nākotnes sabiedrību Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecībai izvirzījusi trīs vietas – Andrejsalu Andrejostas ielā 17, Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5 un Rūpniecības preču tirgus teritoriju starp Gaiziņa, Prāgas un Turgeņeva ielu, informēja LAS valdes priekšsēdētāja Māra Vaivode. Lai dotu iespēju plašākai sabiedrībai, ieinteresētajām pusēm un medijiem iepazīties ar pētījumu  šodien notiks publiskā pētījuma prezentācija, kas sniegs plašāku ieskatu katras vietas izvērtējumā un argumentācijā tās tālākai virzīšanai, kā arī iepazīstinās ar priekšnosacījumiem, plānojot koncertzāles attīstību. 
 
Varšavā vakar sapulcējās aptuveni 4 tūkstoši ogļu raktuvju un spēkstaciju darbinieku, lai protestētu pret pakāpenisko atteikšanos no ogļu izmantošanas un Eiropas Savienības tiesas lēmumu par raktuvju "KWB Turów" slēgšanu. Arodbiedrības, kas organizēja protestus, apgalvo, ka Eiropas atteikšanās no oglēm par labu atjaunojamajai enerģijai likvidēs simtiem tūkstošiem darbavietu Polijā.Arodbiedrības arī uzskata, ka šī politika apdraud Polijas drošību enerģētikas jomā un padarīs Poliju atkarīgu no degvielas un elektroenerģijas importa no Vācijas un Krievijas.

Turpinām ziņas

Vakar tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Arturu Tomu Plešu, lauksaimnieku organizāciju pārstāvji kritizēja ministru un pieprasīja pildīt viņu izvirzītās prasības un atbildēt uz jautājumiem. Sarunas gaitā ministrs iezīmēja Latvijas nākotnes vīziju uz zaļā kursa izvirzīto mērķu sasniegšanu. Viņam atbalstu pauda atsevišķas lauksaimnieku organizācijas, piemēram, bioloģiskie lauksaimnieki, biškopji u.c., norādot, ka lauksaimnieki ir dažādi un dažādas ir arī to izmantotās saimniekošanas metodes. Taču lielo saimniecību pārstāvji stingri uzstāja uz to, lai ministrs atbild uz viņam iesniegtajiem jautājumiem un piedāvā problēmu risinājumus. Kā ziņots, lauksaimnieki un mežsaimnieki gatavojas plašiem protestiem laikā starp 15. un 23.jūniju.

Lai veicinātu psihoterapijas pieejamību pusaudžiem un jauniešiem, informācijas tehnoloģiju uzņēmums TietoEVRY ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centru no 10.jūnija nodrošinās bezmaksas mentālās veselības pārbaudes punktu Jaunās Teikas kopstrādes telpu Teikums terasē. Mentālās veselības pārbaudes jeb "check-up" punkts būs pieejams pusaudžiem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 25 gadiem un viņu vecākiem. Katrs pusaudzis, jaunietis un viņu vecāki varēs bez maksas veikt mentālās veselības profilaktisku pārbaudi, aprunāties ar speciālistu, kā arī saņemt praktiskus padomus tālākajai rīcībai un mentālās veselības uzlabošanai.

Un vēl

Sniegs ziemā, kā arī siltums un mitrums pavasarī ir veicinājis odu savairošanos, atzīst Latvijas Nacionālā Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis. Viņš skaidro, ka šogad laikapstākļi ir bijuši labvēlīgi odu kāpuru attīstībai dažādās seklās ūdenstilpēs, kur ūdens turējās pietiekami ilgi. Dreimanis atgādināja, ka asinis cilvēkiem un dažādiem zīdītājdzīvniekiem sūc odu mātītes, lai varētu sekmīgāk attīstīties odu olas. Viņš prognozēja, ka odu aktivitātes ilgums būs atkarīgs no tā, kādi laikapstākļi būs vasarā. Odiem gadā var būt no divām līdz trīs paaudzēm. Pavasarī pirmā odu paaudze ap 30 sugu odiem, kas dzīvo Latvijā, izšķiļas aptuveni vienlaikus, tādēļ ir vērojams tik liels skaits kukaiņu kā patlaban. Nākamās paaudzes odi izšķiļas izklaidus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima atbalsta Ādamsona izdošanu kratīšanai un aizturēšanai ;  Šodien sākas "Atvērtās dienas laukos"!un Austrālijā lauku īpašumā atrod milzu dinozaura fosilijas.

Saeima atbalstīja deputāta Jāņa Ādamsona no partijas "Saskaņa" izdošanu kratīšanai un aizturēšanai. Lūgums par Ādamsona izdošanu apcietināšanai saistīts ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā. Valsts drošības dokumentā detalizētas 43. epizodes. Ādamsons sarunā ar žurnālistiem noliedza ziņu nodošanu, sakot, ka vienīgā informācijas nodošana ir bijusi intervijas.

Būs ļoti grūti nodrošināt klātienes mācības, kādas tās bija pirms Covid-19, ja pedagogi nevēlēsies vakcinēties pret Covid-19, norāda jaunā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Viņa atzīmē, ka pašlaik vakcinēti 47% pedagogu, kas ir nepilna puse.  Jau ziņots, ka ministres prioriāte ir, lai no 1. septembra varētu atsākt mācības klātienē.

Ekonomikai atveroties, lielākā inflācija gaidāma gada beigās, prognozē "Swedbank"  ekonomisti. Covid-19 pandēmija izjauca lietu līdzsvaru ekonomikā – uzņēmumi tika slēgti, apturēja ražosanu, tika izjauktas piegāžu ķēdes, atliktas investīcijas, un tādējādi saruka apjomi. Jau patlaban dažu pakalpojumu cenas sākušas augt. Tas tādēļ, ka ir augušas izmaksas, jo jāizpilda epidemioloģiskās prasības, aug arī minimālā alga. Tāpat daļa uzņēmēju vēlas atgūt ierobežojumu laikā negūtos ienākumus, un daudzi iedzīvotāji, atveroties ekonomikai, būs gatavi maksāt vairāk par kādiem pakalpojumiem un precēm. Tādēļ lielākā inflācija gaidāma uz gada beigām.

No jūlija AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām būtiski pieaugs - atkarībā no patēriņa, par gāzi nāksies maksāt par 25% līdz 43,1% dārgāk, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2021.gada otrajam pusgadam pieaugs par 43,1% - no 0,50 eiro par kubikmetru līdz 0,71 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs kāps par 25% - no 0,46 eiro par kubikmetru līdz 0,58 eiro par kubikmetru. Vienlaikus mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 tūkstoši kubikmetru dabasgāzes gadā, gala tarifs palielināsies par 38,5% - no 0,30 eiro kubikmetrā līdz 0,42 eiro kubikmetrā. Tāpat pieaugs sadales sistēmas pakalpojuma tarifa fiksētā daļa, atkarībā no atļautās slodzes tai palielinoties robežās no 11,9% līdz 52,8%.

Turpinām ziņas

No 10. līdz 13. jūnijam Latvijas lauki aicina visus izbaudīt lauku dzīves labumus. Vairāk kā 240 lauku tūrisma uzņēmēji ar patiesu prieku gaida ciemiņus. Tie ir – lauku gardumu ražotāji, dzīvnieku apskates saimniecības, pirtnieki, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas, naktsmītnes un daudzi citi. “Atvērtās dienas laukos” izskan arī kā aicinājums spēcināt vietējo ekonomiku, izmantojot vietējo uzņēmēju pakalpojumus. 

17.jūnijā pie amatniecības centra “Māzers” Vīpē viesosies atraktīvā ventiņu zāļu sieva Līga Reitere. Kopīgajā pirmsjāņu meistarklasē būs iespēja apgūt stiprāko Jāņu vaiņagu pīšanas veidu un izzināt dažādu pļavas zāļu nozīmi receptēs. Zāļu sieva jau iepriekš viesojusies Vīpē kā apmeklētāja, bet šoreiz viņa nodos savas zināšanas Jāņu tradīcijās. Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, dalībai pasākumā - obligāta iepriekšējā pieteikšanās pa tālruni 29283717 vai rakstot uz e-pastu mazers@krustpils.lv. 

Un vēl

Zinātniekiem Austrālijā izdevies noskaidrot, ka pirms 15 gadiem atrastās fosilijas ir milzu dinozaura pārakmeņojušās paliekas. Tas ir vislielākais dzīvnieks, kas jebkad staigājis pa zaļo kontinentu. Kvīnslendas muzeja pārstāvji informē, ka pārakmeņojušos kaulus 2006. gadā savā lauku īpašumā atrada vietējā iedzīvotāja Robina Makenzija un viņas vīrs Stjuarts.  Tomēr bija nepieciešams ilgs laiks, lai izpētītu fosilijas un salīdzinātu tās ar citām izmirušo dinozauru atliekām. Pētnieki noskaidroja, ka dzīvnieks bijis gandrīz 30 metrus garš un svēris vairāk nekā 60 tonnas. Fosilijas jau kļuvušas par vietējā muzeja galveno eksponātu, ko vēlas aplūkot simtiem tūristu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņā klausieties: Jaunu medikamentu pieejamībā Latvija ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā; Latvijā brīvo darba vietu skaits pieaudzis līdz 19 tūkstoši vakancēm; un Kura ir visveselīgākā oga?

Centrālajā vēlēšanu komisijā apstrīdēti pašvaldības vēlēšanu rezultāti Jūrmalā, Olaines novadā, Saulkrastu novadā un Krāslavas novadā. Par Saulkrastu novada domes vēlēšanām saņemti divi iesniegumi par rezultātu apstrīdēšanu un par katru no pārējām trim pašvaldībām saņemts viens iesniegums par rezultātu apstrīdēšanu. Kandidātu sarakstu iesniedzējiem, kā arī pieteiktajiem kandidātiem ir tiesības pašvaldības vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas dienas apstrīdēt CVK. Savukārt CVK lēmums jāpieņem triju dienu laikā pēc iesniegumu saņemšanas.

Tas, ka nodokļu maksātājiem jāturpina finansēt bezmaksas Covid-19 testēšana, lai cilvēki varētu iegūt sertifikātu pakalpojumu izmantošanai, ir neloģiski, šodien Ministru kabineta sēdē uzsvēra premjerministrs Krišjānis kariņš. Viņš gan piebilda, ka bezmaksas testu atcelšanai nevajadzētu attiekties uz personām, kam ir ārsta nosūtījums. Politiķis arī norādīja, ka valdībai kopumā ir svarīgi, lai turpmāk samazinātos ierobežojumu skaits visās nozarēs. Taču kā pamatmērķi viņš izvirzīja valsts gatavību rudenim, proti, lai uz 1. septembri nebūtu novērojams jauns infekcijas līmeņa pieaugums. 

Jaunu medikamentu pieejamība Latvijas pacientiem ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā. No jaunajiem, ar patentu aizsargātiem, medikamentiem, kas pēdējos gados reģistrēti Eiropā, Latvijas pacientiem nav pieejami 74%. Kā liecina Eiropas Farmaceitisko rūpniecību un asociāciju federācijas publiskotā analīze par zāļu pieejamību un kompensāciju 2016-2019. gada periodā, Eiropā laikā no 2016. līdz 2019. gada beigām tika reģistrēti 152 jauni medikamenti. Latvijā no tiem pieejami vien 23 jeb 15% no kopējā jauno medikamentu apjoma, ierindojot Latviju pēdējā vietā Eiropas Savienībā un 4. vietā no beigām kontinentālajā Eiropā.

Aktīvisti, kas pie Baltkrievijas robežas Polijā un Lietuvā rīko protesta akciju Baltkrievijas tautas atbalstam, sākuši bloķēt uz kaimiņvalsti vedošos ceļus. Telšu nometnes iemītnieki pie Polijas robežpārejas punkta Berestovica-Bobrovņiki, satiksmi traucējuši, pārvietojoties pa gājēju pāreju, liecina neatkarīgā medija "Tut.by" "Telagram" kanālā publicēts video. Līdzīgu akciju Lietuvas baltkrievi rīko pie robežšķērsošanas punkta Mediniki-Kamennij Log. 

Jau ziņots, ka telšu nometnes pie robežas Polijā un Lietuvā izveidotas sestdien, 5. jūnijā. Protestētāji pieprasa Eiropas Savienībai ieviest stingras sankcijas pret Aleskandra Lukašenko režīmu, bet Minskai prasa politieslodzīto atbrīvošanu un sauszemes robežas atvēršanu iedzīvotājiem

Turpinām ziņas

Brīvo darba vietu skaits Latvijā pieaudzis līdz 19 tūkstoši vakancēm. Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone norāda, ka  līdz ar Covid-19 pandēmijas sākšanos reģistrēto vakanču skaits bija samazinājies, bet, nedaudz uzlabojoties apstākļiem un sākoties vasaras sezonālajiem darbiem, brīvo darba vietu skaits pieaudzis. Nozares, kur visvairāk vajadzīgi jauni darbinieki arvien ir būvniecība, apstrādes rūpniecība, transports un loģistika.

Latvija pagājušajā gadā piesaistīja 43 jaunus ārvalstu investīciju projektus, kas ir par 19 projektiem jeb 79% vairāk nekā gadu iepriekš, secināts auditorkompānijas "EY"( Ernst&Young) investīciju pievilcības pētījumā. Šie jaunie projekti radījuši 2 tūkstoši 583 jaunas darba vietas, kas ir par 69% vairāk nekā gadu iepriekš.Tiek norādīts, ka Latvijai šis ir izcils rezultāts laikā, kad Eiropā kopumā jaunu investīciju projektu skaits samazinājās par 13%. 

Un vēl

Amerikāņu uztura speciāliste Eimija Gudsone uzskata, ka ogas ir veselīgākas par augļiem. Pēc ekspertes domām, ogas visos aspektos ir pārākas par augļiem. Ogas satur vairāk augu šķiedrvielu nekā jebkurš auglis. Piemēram, uz vienu glāzi aveņu vai kazeņu ir astoņi grami šķiedrvielu, tas ir, trešdaļa no dienas normas. Ogas veicina gremošanas procesus un veicina svara zaudēšanu. Runājot par antioksidantu daudzumu, kas palēnina novecošanos, tikai granātāboli var konkurēt ar ogām. Un starp ogām, pēc Gudsones domām, visvērtīgākās ogas ir mellenes: tajās ir visvairāk antioksidantu.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru