2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus personām ar digitālo Covid-19 sertifikātu varēs sniegt arī iekštelpās; Ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem eID karte būs obligāta no 2025. gada; un Cik jaunu pilskalnu atklāts Latvijā pēdējos gados?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī mēra amatam tiek virzīts Raivis Ragainis; Lielbritānijā sācies septiņu pasaules industriāli attīstītāko demokrātisko valstu samits; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa apcietina deputātu Ādamsonu; Veic kontrolurbumus Jēkabpilī, Rīgas un Oļu ielu posmos; un Radžu ūdenskrātuves peldvietā ūdens atbilst prasībām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus personām ar digitālo Covid-19 sertifikātu varēs sniegt arī iekštelpās; Ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem eID karte būs obligāta no 2025. gada; un Cik jaunu pilskalnu atklāts Latvijā pēdējos gados?

No otrdienas, 15.jūnija, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus personām, kas varēs uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, varēs sniegt arī iekštelpās. Ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās būs pieejami personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19, vai kurām ir testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu un tas ir negatīvs. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi varēs apkalpot klientus klātienē, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, proti, atļaujot pie viena galdiņa atrasties līdz četrām pilngadīgām personām no divām mājsaimniecībām, neskaitot bērnus. 

Lai gan vairākas Eiropas valstis pretēji zāļu aprakstam ļauj jaukt divu dažādu ražotāju Covid-19 vakcīnas, Latvija bez papildu pētījumu saņemšanas neplāno pārņemt šādu praksi. Tomēr arī Latvijā vakcinācijas rokasgrāmatā ir paredzētas vairākas atkāpes, kad pieļaujams kā otro vakcīnas devu ievadīt cita ražotāja vakcīnu. Un daži Latvijas iedzīvotāji jau ir saņēmuši dažādas vakcīnas.
 
Saeima pavasara sesiju slēgs 21.jūnijā un rudens sesiju sāks 1.septembrī. Par šiem datumiem agrāk vienojās Saeimas Prezidijs un Frakciju padome. Saeimas Kārtības rullis paredz, ka parlamenta sesijas ir kārtējas un ārkārtas. Gadā ir trīs kārtējās sesijas: rudens, ziemas un pavasara sesija. Saeimas sesiju starplaikā pēc nepieciešamības jebkurā brīdī var tikt sasaukta Saeimas ārkārtas sesija.

Saistībā ar traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā, meklēšanā izsludinātais uzņēmējs Ernests Rieksts ir aizturēts un tiesa viņam piemērojusi apcietinājumu. Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, policija Riekstu aizturēja otrdien. Personai piemērots aizdomās turētā statuss un tiesa šodien viņam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Riekstam gan ir tiesības pirmās instances tiesas lēmumu pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka visu šo laiku, kad Rieksts atradās meklēšanā, viņš vien aizvadītajā nedēļā pēc publiskiem policijas aicinājumiem sāka attālinātu komunikāciju ar likumsargiem, izmantojot saziņas lietotnes, taču nesadarbojās un šo komunikāciju pārtrauca. Tomēr tas nebija šķērslis, lai policisti noskaidrotu personas atrašanās vietu un viņu aizturētu. Saistībā ar notikušo ugunsgrēku 28.aprīļa naktī Rīgā, Merķeļa ielā joprojām notiek aktīva izmeklēšana un līdz šim ir atpazītas septiņas no deviņām personām, kuras gāja bojā ugunsgrēkā. 

Turpinām ziņas

Ārvalstīs dzīvojošajām personām eID karte kā obligāts personu apliecinošs dokuments noteikts no 2025. gada. To paredz Saeimā vakar  galīgajā lasījumā atbalstītie Personu apliecinošu dokumentu likuma grozījumi. Iepriekš Latvijas pilsonim un nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu un kurš Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā sniedzis ziņas par savu dzīvesvietu ārvalstī, elektronisko identifikācijas karti kā obligātu personu apliecinošs dokumentu bija plānots noteikt no 2031. gada. Īsāks termiņš noteikts, lai personas, kas dzīvo ārvalstīs, pēc iespējas ātrāk varētu izmantot eID kartes sniegtās iespējas un jau šobrīd, saņemot pasi, būtu ieinteresētas saņemt arī personas apliecību.  Tikmēr personas apliecība – eID karte – Latvijā dzīvojošajiem kā obligāts personu apliecinošs dokuments noteikta no 2023. gada 1. janvāra.

Saeima  vakar konceptuāli kā steidzamus atbalstīja grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz noteikt vairākas jaunas atceres dienas: Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu 2.martā, Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu – 17.martā un 2013. gada 21. novembra Zolitūdes traģēdijas atceres dienu – 21.novembrī. Iecerēts noteikt arī jaunu atzīmējamo dienu – Valsts valodas dienu – 15.oktobrī. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimā vēl jāskata otrajā – galīgajā – lasījumā. 

Un vēl

Projektā "Pilskalnu jaunatklājumi Latvijā 2018.-2021.gadā: kultūrvēsturiskā nozīmība" maijā atklāti 9 jauni pilskalni Latgalē. Jaunatklātie arheoloģijas objekti ir: Ploņu pilskalns Jēkabpils novada Dunavas pagastā, Lielindricas un Borovkas pilskalni Krāslavas novada Kalniešu pagastā, Silavišku pilskalns Daugavpils novada Višķu pagastā, Cucuru pilskalns Zilupes novada Lauderu pagastā, Vērēmu Škūru kalns-pilskalns Rēzeknes novada Vērēmu pagastā, Bierzinīku pilskalns Ciblas novada Zvirgzdenes pagastā, Svātovas pilskalns Rēzeknes novada Pušas pagastā un Hmilovkas pilskalns Aglonas novada Kastuļinas pagastā. Savukārt pēdējo trīs gadu laikā Latvijā kopumā atklāti 49 jauni pilskalni.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī mēra amatam tiek virzīts Raivis Ragainis; Lielbritānijā sācies septiņu pasaules industriāli attīstītāko demokrātisko valstu samits; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Septiņi no deviņiem Jēkabpils novada domē ievēlētajiem sarakstiem par domes priekšsēdētāju vienojušies virzīt bijušo Jēkabpils mēru Raivi Ragaini no Latvijas Zaļās partijas. Potenciāli Ragainim kā novada mēram būs 13 no 19 jaunajā domē ievēlēto deputātu balsīm. Ragaini atbalsta Latvijas Zaļā partija, "Apvienība "Iedzīvotāji"", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK", Jaunā konservatīvā partija, Latvijas reģionu apvienības un "Vienotības" kopīgais saraksts, partija "Saskaņa" un Latvijas Zemnieku savienība. Pārējie seši domē ievēlētie domnieki pārstāv bijušo mēru Aivara Krapa – partija latvijas attīstībai un Leonīda Salceviča - Jēkabpils reģionālā partija - sarakstus. Raivis Ragainis norāda, ka ir  izdevies izveidot komandu, kas strādās Jēkabpils novada iedzīvotāju labā, garantējot to, ka primāri pašvaldība ir paredzēta iedzīvotājiem, nevis otrādi. 

Deviņu jaunveidojamā Preiļu novada domē ievēlēto deputātu grupa ir vienojusies par kopīgu darbu domē, ārpus koalīcijas atstājot līdzšinējo domes priekšsēdētāju Martu Plivdu, kas pārstāv Latgales partijas un Jaunās Vienotības sarakstu, informē Preiļu novada domes deputāts un priekšsēdētāja amata kandidāts Ārijs Vucāns  no apvienotā saraksta "Apvienības "Iedzīvotāji"", Latvijas Reģionu apvienība un Jaunā konservatīvā partija. Deviņi deputāti no 15 domes sēdē gatavi paust atbalstu Vucānam kā domes priekšsēdētāja kandidātam. Līdzšinējam Riebiņu novada domes priekšsēdētājam Pēterim Rožinskim no Nacionālās apvienības un Vārkavas novada domes priekšsēdētājai Anitai Brakovskai no LSDSP plānots uzticēt priekšsēdētāja vietnieku amatus. Politiķi ir panākušiarī  vienošanos par atbildību sfērām, kuras viņi pārvaldīs.

Turpinām ziņas

Lielbritānijā šodien sācies septiņu pasaules industriāli attīstītāko demokrātisko valstu samits, kas ir pirmā G7 valstu līderu tikšanās klātienē divu gadu laikā un notiek, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Jau pirms samita Lielbritānija paziņoja, ka valstu līderi vienosies paplašināt Covid-19 vakcīnu ražošanu, lai līdz 2023.gadam nodrošinātu pasaulei vismaz vienu miljardu vakcīnas devu ar dalīšanās un finansēšanas projektiem. Līdztekus cīņai pret Covid-19 pandēmiju līderi pārrunās arī vairākus citus būtiskus jautājumus. Sagaidāms, ka samita galvenās sarunu tēmas būs ekonomiku atjaunošana pēc pandēmijas, Covid-19 vakcīnu taisnīga sadale un klimata pārmaiņas. 

Aizvadītajās divās nedēļās lielākajā daļā Eiropas turpināja kristies saslimstības ar Covid-19 līmenis, tādēļ, lai gan arī Latvijā vērojami uzlabojumi, joprojām Latvija ir trešajā vietā starp Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Trešajā vietā Latvija atrodas jau trīs nedēļas pēc kārtas. Aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 24.maija līdz 6.jūnijam liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir samazinājusies līdz 202,7 gadījumiem. Līdz šīs nedēļas sākumam augstāks 14 dienu inficēšanās līmenis nekā Latvijā bijis tikai Dānijā un Nīderlandē.

Šīs nedēļas pirmajās četrās dienās Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 temps ir krietni zemāks nekā tas bija pagājušās nedēļas pirmajās četrās dienās. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie jaunākie dati, aizvadītās nedēļas pirmajās četrās dienās tika sapotēti 77 tūkstoši 795 cilvēki un tika uzstādīti vienas dienas vakcinācijas rekordi, piemēram, 2.jūnijā pie potes tika 21 tūkstotis 816 personas, bet 3.jūnijā - 21 tūkstotis 635. Taču šīs nedēļas četrās dienās savakcinēti 63 tūkstoši 50 cilvēki, kas salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu ir par 18,95% mazāk.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā kļūs vēsāks, bet nākmnedēļ temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, nedēļas otrajā pusē kļūs karsts, liecina prognozes. Sestdiena Kurzemē jau būs apmākusies un bieži līs, citviet vēl pārsvarā saulains un lietus mākoņi parādīsies pēcpusdienā un vakarā. Gaisa temperatūra Kurzemē sasniegs vairs tikai +17..+20 grādus, pārējā valstī vēl līdz +21..+25 grādiem. Svētdien līs vairs tikai vietām valsts austrumos un diena būs pārsvarā saulaina, tomēr pūtīs brāzmains ziemeļrietumu vējš un gaisa temperatūra visā Latvijā vairs nepārsniegs +15..+20 grādus.

Jaunās nedēļas sākumā pakāpeniski kļūs siltāks un nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra pirmo reizi šogad var sasniegt pat +30 grādu atzīmi. Laiks būs tveicīgs, lielākoties saulains, bet vietām veidosies negaisi ar stiprām lietusgāzēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa apcietina deputātu Ādamsonu; Veic kontrolurbumus Jēkabpilī, Rīgas un Oļu ielu posmos; un Radžu ūdenskrātuves peldvietā ūdens atbilst prasībām.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu spiegošanā Krievijas labā vainotajam Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam no partijas Saskaņa. Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziegumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziegumu, netraucēs vai neizvairīsies no izmeklēšanas.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums ceturtdienas rītā nolēma piekrist kratīšanas veikšanai deputāta Ādamsona dzīvesvietā un darba vietā, viņa aizturēšanai, apcietināšanai un citu drošības līdzekļu piemērošanai, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemto priekšmetu apskatei.

Skolotājus nevajadzētu spiest vakcinēties pret Covid-19. Viņiem nepieciešams vairāk informācijas par vakcināciju un pozitīva motivācija, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Viņa norāda, ka līdz skolotājiem vakcinācijas organizatoriem "nav izdevies aizklauvēties", lai parādītu, ka potēšanās notiek vienkārši, ērti un ātri. Vienā Latvijas reģionā arī esot atšķirīga informatīvā telpa, kas nemotivējot vakcinēties. Pēc Vanagas teiktā, tur pat esot diametrāli pretēji viedokļi starp kolēģiem. Vanaga uzsvēra, ka skolotājus ir jāinformē, bet nevajadzētu mēģināt viņus piespiest. Vienlaikus arī tiesībsargs esot norādījis, ka nav neviena normatīvā akta, kas direktoram noteiktu prasīt, vai skolotājs ir vakcinējies, vai arī liktu izglītības darbiniekam vakcinēties.

No 15. jūnija Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs skatāma izstāde “Saimes galds”, lai ikvienu interesentu iepazīstinātu ar Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saraksta vērtībām. Izstādi rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas koordinē Latvijas dzīvo tradīciju iekļaušanu Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Izstādes aprakstā skaidrots: “Latviešiem ir jēdziens “saimes galds” – tas ir galds, pie kura visiem sanākt, mieloties, izrunāties, izdziedāties, pieminēt tos, kuru vairs nav ar mums kopā; ja vajadzīgs – arī izstrīdēties un atkal salabt. Pie saimes galda mēs esam viens veselums.
Izstādes rīkotāji atgādina, ka nemateriālais kultūras mantojums ir dzīvais mantojums – zināšanas un prasme.

Turpinām ziņas

10.jūnijā veikti ieklātā asfalta kontrolurbumi pārbūvētajos objektos Rīgas ielas posmā no Daugavpils ielas līdz pilsētas robežai un Oļu ielā. Abos objektos pārbūves darbus veic SIA “Krustpils”. Darbi tika veikti saskaņā ar noslēgtajiem iepirkuma līgumiem „Rīgas ielas posma no Daugavpils ielas līdz pilsētas robežai atjaunošana, Jēkabpilī”, pārbūves līgumcena 406 tūkstoši 954 eiro bez PVN un “Oļu ielas pārbūve, Jēkabpilī, 1.kārta” - pārbūves līgumcena 218 tūkstoši 44 eiro. Asfalta paraugi ir nogādāti laboratorijā, lai noteiktu asfalta kārtu biezumu un citus specifiskos rādītājus atbilstoši Autoceļu specifikācijai.

Šonedēļ notiek asfalta seguma bedrīšu remonts Bebru ielas posmā gar Neretas ielu un līdz pagriezienam uz Dūmu ielu, kā arī dažos posmos Viktora Orehova ielā. Minēto ielu bedru remontam tiek izmantots karstais asfaltbetons. Kā informēja pašvaldības Pilsētvides departamentā, līgums par darbu veikšanu noslēgts ar SIA "Jēkabpils pakalpojumi". Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, darbus plānots pabeigt līdz 22. jūnijam.

Un vēl

Jēkabpiliešu iecienītajā atpūtas vietā Radžu ūdenskrātuvē, peldvietā pie centrālās ieejas, peldvietas ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst Noteikumu  prasībām. Šādu informāciju Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta Latgales kontroles nodaļa sniegusi Jēkabpils pilsētas pašvaldībai. Balstoties uz iepriekš minēto, inspekcija informē, ka ūdens sastāvs Radžu ūdenskrātuves peldvietā neapdraud peldētāju veselību un  dotajā peldvietā ir atļauts peldēties.

Atstājiet komentāru