2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas stājas spēkā virkne atvieglojumu saistībā ar Covid-19; No 1. jūlija būs jādeklarē arī saņemtās dāvanas no valstīm ārpus ES; un Rīgā, Esplanādē tiks atklāts pilsētvides objekts Globālās sasilšanas templis.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Kumulatīvais Covid-19 rādītājs pirmo reizi pusgada laikā noslīd zem 150; Latvijā aizvien vairāk attīstās gaļas liellopu saimniecības; un Kāda ir ūdens temperatūra Latvijas peldvietās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimstība ar Indijas jeb tā dēvēto "Delta" Covid-19 variantu; Jēkabpilī rīt transporta kustībai būs slēgta Aldaunas iela; un Jēkabpils novada deputāti sanāk uz pirmo kopīgo sarunu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas stājas spēkā virkne atvieglojumu saistībā ar Covid-19; No 1. jūlija būs jādeklarē arī saņemtās dāvanas no valstīm ārpus ES; un Rīgā, Esplanādē tiks atklāts pilsētvides objekts Globālās sasilšanas templis.

No šodienas pret Covid-19 vakcinētie un pārslimojušie iedzīvotāji ar Covid-19 sertifikātu varēs pulcēties privātos pasākumos līdz 20 cilvēkiem bez mājsaimniecību skaita ierobežojuma. Pret Covid-19 vakcinētie un pārslimojušie varēs pulcēties privātos pasākumos ārtelpās un iekštelpās, nepārsniedzot 20 cilvēku, taču mājsaimniecību skaits nav ierobežots. Pasākumos, kur pulcējas vakcinētie vai Covid-19 pārslimojošie, var neievērot drošības pasākumus, piemēram, var nelietot sejas aizsargmasku, neievērot divu metru distanci.

Tikmēr iedzīvotāji bez Covid-19 sertifikāta joprojām varēs pulcēties privātos pasākumos, līdz desmit cilvēkiem no divām mājsaimniecībām. Tāpat šīs personas var pulcēties privātos pasākumos līdz 20 cilvēkiem ārtelpās, neierobežojot ietverto mājsaimniecību skaitu.

No šodienas arī pasākumu rīkotāji varēs organizēt divu tipu kultūras norises. Pirmais no tiem ir pasākums ar atvieglotiem drošības pasākumiem, kuru varēs apmeklēt tikai tās personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19. Viņiem obligāti būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Apmeklējot šādu pasākumu, arī organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, turklāt viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar apmeklētājiem.

Savukārt otra tipa kultūras norises būs ar drošības pasākumiem, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kā arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Pasākuma organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, turklāt viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar pasākuma apmeklētājiem.

No šodienas visi amatierkolektīvi, kuri to vēlēsies, varēs atsākt koncertdarbību. Amatierkolektīvi mēģinājumus ir atsākuši jau kopš 7.aprīļa un dalībniekiem ir iespēja darboties divos veidos, proti, gan vakcinēti, gan nevakcinēti 20 cilvēki var mēģināt ārā, ievērojot divu metru distancēšanos, kā arī citas epidemioloģiskās drošības prasības. Savukārt telpās mēģinājumā var piedalīties tikai tās viena kolektīva personas, kuras ir vakcinētas vai kuras ir izslimojušas Covid-19. Turklāt viņiem nav noteiktas citas drošības prasības.

ASV biotehnoloģiju uzņēmuma "Novavax" izstrādātā vakcīna pret Covid-19 izmēģinājumos ASV un Meksikā demonstrējusi vairāk nekā 90% efektivitāti. Izmēģinājumos vakcīna nodrošinājusi 100% aizsardzību pret vidēju un smagu saslimšanu ar Covid-19 un 90,4% aizsardzību kopumā. Uzņēmums pavēstīja, ka plāno pieprasīt apstiprinājumu savai Covid-19 vakcīnai ASV, Eiropā un citur līdz septembra beigām un ap to laiku spēs saražot līdz 100 miljoniem devu mēnesī.

Uzklausot zinātnieku brīdinājumus par iespējamu strauju Covid-19 pacientu skaita pieaugumu slimnīcās, Lielbritānijā atlikta iecere no 21.jūnija pilnībā atcelt visus karantīntas ierobežojumus. Lielbritānijā novērojams jauno inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, ko izraisījis tā dēvētais koronavīrusa "Delta" jeb Indijas variants, kurš pazīstams kā krietni lipīgāks par citiem Covid-19 paveidiem. 

Turpinām ziņas

Pavisam drīz stāsies spēkā ievērojamas izmaiņas, kuras jutīs jebkurš, saņemot sūtījumus no valstīm ārpus Eiropas Savienības. Pilnīgi visi sūtījumi, pat vismazākie no internetveikaliem, būs jādeklarē un par tiem jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Tāpat būs jādeklarē arī dāvanas. To vērtībai pārsniedzot 45 eiro, būs jāmaksā arī nodoklis.

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji devās 6,2 miljonos ceļojumu pa Latviju, par 40,9% mazāk nekā gadu iepriekš un iztērēja 204 miljonus eiro, par 43,8% mazāk. Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ iepriekš plānotos ceļojumus pa Latviju atcēla 21,6% respondentu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Ceļojumos pa Latviju biežāk devās ar savu automašīnu un retāk nakšņoja pie radiem, draugiem.

Un vēl

Nākamajā otrdienā, 22. jūnijā, Rīgā, Esplanādē tiks atklāts tēlnieka Aigara Bikšes veidots pilsētvides objekts Globālās sasilšanas templis. Tas ir veltīts mūsdienu klimata pārmaiņu problēmām, kas satrauc lielu sabiedrības daļu. Pilsētvides objekts kalpos kā mūsdienīgs templis šai tēmai, kas šobrīd asi ietekmē gan politiskus notikumus, gan ekonomiskus lēmumus, gan arī ražošanas nozari. Instalācija Esplanādē būs pieejama visu vasaru. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Kumulatīvais Covid-19 rādītājs pirmo reizi pusgada laikā noslīd zem 150; Latvijā aizvien vairāk attīstās gaļas liellopu saimniecības; un Kāda ir ūdens temperatūra Latvijas peldvietās?

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 143 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par kopumā astoņu sasirgušo nāvi. Saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pēdējās diennakts laikā ir samazinājies no 153,4 līdz 144,1 gadījumam. Pēdējo reizi kumulatīvais rādītājs zem 150 gadījumiem uz 100 tūkstoši cilvēku fiksēts 2.novembrī, kad tas bija 147,4. 

Prokurors Māris Urbāns lūdzis tiesai piespriest 12 tūkstoši 500 eiro lielu sodu valsts noslēpuma apzinātā izpaušanā apsūdzētajam Saeimas deputātam, bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Jurim Jurašam. Prokuratūrā aģentūru LETA informēja, ka tāpat prokurors tiesu debatēs lūdzis piemērot Juraša papildsodu - aizliegumu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem veikt amata pienākumus vai konkrētus darba uzdevumus, kuru pildīšana saistīta ar valsts noslēpuma izmantošanu vai tā aizsardzību. Nākamā tiesas sēde šajā lietā paredzēta 21.jūnijā plkst.11, kad, iespējams, noslēgsies tiesu debates. Jurašs savu vainu neatzīst.

Valsts vides dienestam sadarbībā ar Lielbritānijas kompetentajām iestādēm izdevies panākt, ka SIA "Why Recycle" Latvijā nelikumīgi ievestie plastmasas un gumijas atkritumu sūtījumi 180 tonnu apjomā no Lielbritānijas uzņēmuma “Ruse & Co Limited” atgriezti to nosūtītājvalstī – Lielbritānijā. Par konstatētajām būtiskajām neatbilstībām vides dienests piemērojis uzņēmumam "Why Recycle"  naudas sodu 2 tūkstoši eiro apmērā.

Šodien  L`ORÉAL Baltic sadarbībā ar Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām prestižās "Sievietēm zinātnē" programmas ietvaros apbalvo septiņas talantīgas Baltijas valstu zinātnieces. To vidū trīs latvijas zinātnieces. Par savu ieguldījumu zinātnē un pētījumu veikšanai 6 tūkstoši eiro balvu šogad saņem bioloģijas zinātņu doktore Vita Rovīte, psiholoģijas zinātņu maģistre Inga Pudža un doktorante Dana Kigitoviča no Latvijas. Papildus viena dalībniece no katras valsts tiks nominēta prestižajai L'ORÉAL-UNESCO Sievietēm zinātnē starptautisko uzlecošo talantu programmai.

Turpinām ziņas

Latvijā aizvien vairāk attīstās gaļas liellopu saimniecības. Liellopu skaits pieaug, un mainās arī patēriņa tendences, cilvēkiem arvien biežāk izvēloties liellopu gaļu. Pieprasījuma kāpums sekmējis arī divu jaunu kooperatīvu izveidi, kurā apvienojušies vairāki bioloģisko liellopu audzētāji. Patlaban tie kopā attīsta tiešo tirdzniecību un produktu pieved patērētājam līdz namdurvīm, bet nākotnē to mērķis ir nonākt veikalu sortimentā. Kopumā Latvijā ir 4 tūkstoši bioloģiskās saimniecības, un no tām aptuveni 760 nodarbojas ar bioloģisko liellopu audzēšanu. Latvijā pašlaik ir 80 tūkstoši dažādu šķirņu gaļas liellopu, un saimniecībās dzīvnieku skaits ik gadu pieaug.

Pašreiz ceļošanai viena no drošākajām vietām ir Latvija, šodien preses konferencē par drošas ceļošanas kampaņas sākšanu žurnālistiem pauda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava. Viņa pauda pārliecību, ka, lai arī iedzīvotāji Latvijas apceļošanu sāka jau pērn, mūsu valstī joprojām ir daudz neatklātu vietu. Vienlaikus, ja persona tomēr izvēlējusies ceļot ārpus Latvijas, speciālisti aicina izvēlēties uzticamu tūrisma aģentūru un tūroperatoru pakalpojumus, jo tikai viņi būs tie, kas varēs palīdzēt, ja ceļotājiem nāksies saskarties ar kādām iepriekš neprognozētām grūtībām.

Un vēl

Lielākajā daļā upju un ezeru ūdens temperatūra šodien ir +16..+21 grāds, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ūdens temperatūra Ventā, Lielupē un Aiviekstē ir +19..+21 grāds, Gaujā +17..+19 grādi. Ūdens temperatūra Daugavas posmā no Pļaviņu ūdenskrātuves līdz Jēkabpilij un tālāk līdz Baltkrievijai ir +19..+21 grāds. Visās upēs ūdens temperatūra pārsniedz +14 grādus. Ūdens temperatūra ezeros galvenokārt +16..+20 grādi. Ūdens temperatūra jūrā Latvijas piekrastes lielākajā daļā ir +14..+18 grādu robežās.

Upēs turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās.Tuvākajā nedēļā gaidāms saulains un karsts laiks, upju un ezeru ūdens temperatūra būtiski paaugstināsies, bet dienvidu vēja dēļ ūdens sasilšana jūrā pie krasta būs nevienmērīga, vietām iespējams apvelings - dziļumā esošais aukstais ūdens var nonākt peldvietās.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimstība ar Indijas jeb tā dēvēto "Delta" Covid-19 variantu; Jēkabpilī rīt transporta kustībai būs slēgta Aldaunas iela; un Jēkabpils novada deputāti sanāk uz pirmo kopīgo sarunu.

Slimību profilakses un kontroles centrs turpina vērot situāciju ar pašlaik vislielākās bažas izraisošo Indijas jeb tā dēvēto "Delta" Covid-19 variantu, un šonedēļ vienas diennakts laikā atklāti 43 šī varianta gadījumi. Pirmo reizi Indijas Covid-19 variantu pasaulē atklāja pērn decembrī, un līdz pagājušajai nedēļai Latvijā bija identificēti 42 gadījumi, kam nākuši klāt vēl 43. Šobrīd slimību profilakses un kontroles centrs analizē, kas ir inficējušies cilvēki.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma jaunu likumu par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām, kā arī ar to saistītos likumu grozījumus. Jaunā regulējuma mērķis ir veicināt fiziskās personas, kurai ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statuss, maksātspējas atjaunošanu un finanšu pratības stiprināšanu, nosakot principus un procedūras fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām, kuras radušās no patērētāja kreditēšanas un kurām iestājies izpildes pienākums. Plānots, ka tādējādi tiks veicināta personas līdzdalība ekonomiskajā vidē.

Degvīns kopš 2020. gada janvāra ir sadārdzinājies par 0,80 eiro par litra pudeli, brendijs par 1,12 eiro litrā, melnais balzams - par 0,95 eiro litrā, alus ar 5 centiem litrā. Savukārt viskijs palicis par 10 centiem litrā lētāks, vīns – par 19 centiem litrā lētāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija par patēriņa cenām. Degvīna cenas teju ar katru gadu palielinās. Piecpadsmit gadu laikā - dubultā. 2005. gada sākumā degvīna litra pudele maksāja 7,37 eiro, šā gada maijā - 15, 54 eiro. Statistikas pārvalde norāda, ka alkoholisko dzērienu cenas ir kāpušas straujāk nekā inflācija. 

Ziemeļatlantijas alianses līderi vienojušies, ka 2023. gadā NATO dalībvalstu līderu tikšanās notiks Lietuvā. Tas nozīmē, ka Lietuvā ieradīsies 30 valstu līderi, arī ASV prezidents Džo Baidens. 2022. gadā līderu tikšanās notiks Spānijā, savukārt 2023. gadā samitu uzņems Lietuva. Šo faktu žurnālistiem apstiprinājis arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Lietuvas amatpersonas spriež, ka nāksies ieguldīt daudz darba, lai NATO līderu tikšanās būtu sarīkota augstākajā līmenī, jo Lietuva vēl nekad nav uzņēmusi tik vērienīgu pasākumu. 

Turpinām ziņas

Rīt 16.jūnijā, no pulksten septiņiem rītā līdz divpadsmitiem naktī tiks slēgta satiksmē Aldaunas ielā. Tiks veikti asfalta virskārtas ieklāšanas darbi Aldaunas ielas posmā Jēkabpilī un Aldaunes ielas posmā Brodu ciemā. Asfalta ieklāšana notiks ar diviem asfalta klājējiem vienlaicīgi abās joslās, veidojot karsto šuvi. Satiksme Aldaunas ielas posmā tiks slēgta pakāpeniski no Neretas ielas uz Brodu ciema pusi.  Satiksme pa Aldaunas ielu tiks arī atjaunota pakāpeniski no Neretas ielas uz Brodu ciema pusi, uzreiz pēc tam, kad atdzisis asfalts. Satiksme pilnīgi tiks atjaunota visā posmā pēc pusnakts.

Jēkabpilī, Madonas ielas 28A.daudzdzīvokļu mājas trešajā kāpņu telpā Namu pārvaldes meistari 1.jūnijā nomainīja margas. Diemžēl burtiski pēc dažām stundām tika piefiksēts: tās ir apdedzinātas. Tas, visticamāk, noticis tajā laika sprīdī, kad namu pārvaldes darbinieki bija izbraukuši pēc papildus materiāliem. Kurš to izdarījis, nav zināms, bet skaidrs ir viens: svešs nenāca un nesvilināja. Namu pārvalde norāda, ka tas ir indivīds, kurš dzīvo kaut kādā savā pasaulītē un kuram ar veselo saprātu ir diezgan niecīga saistība. Šādi personāži ik pa laikam izlien no savas migas un, nezinot, kā izpaust savu naidu un nenovīdību, sāk lauzt un dedzināt, atstājot aiz sevis sabojātas pastkastes, soliņus un citu koplietošanas inventāru. Namu pārvalde aicina būt modriem, nestāvēt malā, aizrādīt un, ja nepieciešams, vērsties policijā, lai pārkāpēju sauktu pie atbildības par mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu!

Un vēl

Vakar pēc partijas “Latvijas Attīstībai” iniciatīvas tika sasaukta visu Jēkabpils novada domē ievēlēto deputātu sanāksme, lai runātu par darāmajiem darbiem. Pēc sanāksmes uz preses konferenci tika aicināti vietējo mediju žurnālisti, lai informētu par sarunu rezultātu. Lai arī preses konferencē bija aicināti piedalīties visi deputāti, uz preses konferenci palika un ar medijiem runāja “Latvijas Attīstībai” deputāti. Plašāk par sarunu gaitu lasiet portālā Radio1.lv.

Atstājiet komentāru