2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prestižajā Times Higher Education reitingā iekļuvušas četras Latvijas universitates;Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs iesniegs pretenziju par nepilnībām skolēnu testēšanā; un Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklās stikla skeitborda objektus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas sāks būvēt pagaidu žogu; Biznesa inkubatoros gaida jaunos uzņēmējus; un Grupa «ABBA» atgriežas pēc 40 gadu pārtraukuma.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai Slovēnija dāvinās piecus kilometrus žoga robežas nostiprināšanai; Izgaismota Kļavu iela Kūku pagastā; un Sinoptiķi brīdina par pirmajām rudens salnām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prestižajā Times Higher Education reitingā iekļuvušas četras Latvijas universitates;Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs iesniegs pretenziju par nepilnībām skolēnu testēšanā; un Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklās stikla skeitborda objektus.

Augstskolu reitingā Times Higher Education iekļuvušas četras Latvijas augstskolas, no kurām Rīgas Stradiņa universitāte nokļuvusi visaugstāk un ierindota 501.–600.vietā starp labākajām universitātēm pasaulē. Otrs augstākais reitings ir Latvijas Universitātei, kura ierindota starp 601–800 labākajām pasaules universitātēm. Trešais augstākais novērtējums ir Rīgas Tehniskai universitātei – 1001.–1200.vieta, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte iekļuvusi starp pārējām reitingā zemāk iekļautajām pasaules universitātēm.

Kaut arī siekalu analīžu paraugu nodošana skolās norit jau otro nedēļu, haosa šajā jomā netrūkst, un tā kā testu atbildes sūta centralizēti skolām, nevis katram vecākam individuāli, daļa bērnu netiek ielaisti mākslas, mūzikas, sporta un citās profesionālās ievirzes skolās. Izglītības ministrija kopā ar Veselības ministriju vakar pārrunāja šo situāciju un aicina interešu izglītībā ielaist bērnus, kas sagādājuši zīmi no skolas, jo citu variantu nav.

Viens kubikmetrs divās sekundēs – tāda jauda ir jaunajam robotam, kas Stradiņa slimnīcas poliklīnikā attīra gaisu no vīrusiem, baktērijām un sēnītēm. Vairāk nekā 60 tūkstošus eiro vērtā iekārta ir Eiropas Savienības dāvinājums trim Latvijas slimnīcām. Dezinfekcijai robots izmanto lieljaudas ultravioletā starojuma lampas un Covid-19 apstākļos tas ir neatsverams palīgs, jo iznīcina ikvienu vīrusu. Robots sver 120 kilogramus. Tas bez uzlādes var darboties 2,5 stundas, bet pilnai uzlādei nepieciešamas piecas stundas.

Vācijas kanclere Angela Merkele saņems Kārļa piektā balvu par politiskajiem sasniegumiem ilgās karjeras laikā un atbalstu Eiropas integrācijai, ceturtdien paziņojusi žūrija. Merkele, kas pēc Bundestāga vēlēšanām atstās politisko skatuvi, savā ilgajā politiskajā karjerā stingri atbalstījusi Eiropas integrācijas procesu un Eiropas stratēģisko lomu pasaulē. Merkelei balvu 14.oktobrī Justes klosterī pasniegs Spānijas karalis.

Eiropas Savienības valstu aizsardzības ministri vakar neformālās tikšanās laikā Slovēnijā apsprieda iespēju izveidot Eiropas ātrās reaģēšanas spēkus. Daži ministri ir pārliecināti, ka notikumi Afganistānā parādīja, ka Eiropai līdzīgās situācijā ir jāspēj neatkarīgi nodrošināt mieru. Tomēr Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks bija skeptisks, sakot, ka Eiropā jau pastāv kaujas grupas, kas politiskās gribas trūkuma dēļ līdz šim nekad netika izmantotas.
ES augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels viņam oponēja, sakot, ka kaujas grupu modelis nav pietiekami efektīvs.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes  Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēdē Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informēja, ka skolēnu testēšanā problēmas sagādā sadarbība ar MFD veselības grupu. Firma testu mēģenes nenogādā katrā skolā, bet gan atved un atstāj Izglītības pārvaldē, lai skolas brauc un paņem šos testus. Turklāt piegāde ir nepieņemamos laikos, piemēram, šīsnedēļas testēšanai mēģenes tika atvestas Izglītības pārvaldei trešdien deviņos vakarā un tika saņemta informācija, ka testēšana jāveic ceturtdien no rīta, jo divos dienā firmas pārstāvis ieradīsies pēc testiem. Juris Līcis sacīja, ka ceturtdien no paša rīta ne visām attālajām novada skolām bija iespēja testus paņemt. Turklāt tie atbilstoši prasībām nav individualizēti, proti uz testu stobriņiem nav uzlīmēti attiecīgās skolas skolēnu svītru kodi un tas  laboratorijas vietā jāveic pedagogiem, kas prasa laiku un milzu darbu papildu tiešajiem pienākumiem. Turklāt ir bijis arī bēdīgi kuriozs gadījums, kad MFD kurjeri pagājušajā piektdienā vienkārši aizmirsa paņemt Zasas vidusskolas skolēnu testus un 1.septembrī skolā testēšanu nācās veikt atkārtoti. Juris Līcis sacīja, ka iesniegs pretenziju Veselības ministrijai un MFD par šīs firmas nespēju tikt galā ar savu darbu.  

Jau ziņots, ka skolēnu testēšana līdz šī gada beigām izmaksās valstij 12 miljonus eiro un tos saņems divas firmas, kas veic šo darbu – BIOR un MFD. Par BIOR darbu līdz šim sūdzības nav saņemtas.

Un vēl

Pirmdien, 6. septembrī Jaņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklās mākslinieka Kārļa Bogustova funkcionālos stikla skeitborda objektus.  Šis mākslas darbs ir veltījums skeitborda kultūrai un vēsturei. Tā iecere ir aicināt sabiedrību paraudzīties uz skeitbordu kā uz nopietnu sporta veidu, kas prasa atlētisko sagatavotību, kā arī rosināt pieņemt mūsdienīgu, visaptverošu pilsētvides modeli, kurā ir svarīga izpratne par dažādām pilsētas subkultūrām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas sāks būvēt pagaidu žogu; Biznesa inkubatoros gaida jaunos uzņēmējus; un Grupa «ABBA» atgriežas pēc 40 gadu pārtraukuma.

Latvijā bezdarba līmenis šogad nepārsniegs 7,4%, prognozē Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone. Viņa atzīmē, ka Covid-19 ietekme uz darba tirgu ir jūtama, taču tā nav bijusi satraucoši liela valsts mērogā kopumā. Protams, katrā individuālā situācijā tas ir bijis nozīmīgi un būtiski gan personiskā, gan uzņēmumu līmenī, taču valstiskā līmenī ietekme nav bijusi liela un nav būtiski ietekmējusi bezdarba rādītājus. Pēc viņas minētā, pašā kritiskākajā Covid-19 pandēmijas laikā bezdarbs pieauga par diviem procentpunktiem - no 6,4% līdz 8,4%. 

Lai turētu ekonomiku vaļā arī sliktākos epidemioloģiskos apstākļos, ierobežojumu noteikšanai vajadzētu būt decentralizētai, izriet no valdības sociālo un sadarbības partneru teiktā ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē paustā. Sociālie un sadarbības partneri pauda, ka būtu nepieciešams nodrošināt tiesisko regulējumu uzņēmējiem lemt par darba turpināšanu, kas, pēc valdības pārstāvju teiktā, paredzēts izglītības iestādēm, proti, par skolu vai konkrētu klašu slēgšanu uz laiku varētu lemt izglītības iestādes direktors vai pašvaldība. Partneru ieskatā, decentralizācija un lielāku pilnvaru nodošana arī uzņēmējiem nodrošinātu daudz elastīgāku un mērķētāku lēmumu pieņemšanu.

Ir bažas par Latvijas publisko ūdeņu apsaimniekošanas kvalitāti, secinājusi Valsts kontrole, kas veica revīziju 12 Latvijas pašvaldībās, lai noskaidrotu, kā vietvarās rūpējas par to pārvaldībā nodotajiem publiskajiem ūdeņiem. Valsts kontrole vērsa uzmanību uz to, ka Latvija ir viena no ūdeņiem bagātākajām Eiropas valstīm, bet saskaņā ar pēdējiem novērtējumiem ūdeņu ekoloģiskā kvalitāte Latvijā ir zemāka par vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Lai atbalstītu pašvaldības publisko ūdeņu pārvaldības jomas sakārtošanā no vides, pieejamības un saimnieciskās darbības aspekta, Valsts kontrole ir sagatavojusi pašvērtējuma anketu un metodiskos materiālus, kas pieejami jebkurai pašvaldībai un interesentiem. 

Vācijas pilsētā Minhenē pirmdien, 6. septembrī, atklās vērienīgu automašīnu izstādi, kur šoreiz uzmanību pievērsīs gandrīz tikai elektromobiļiem. Zināmākie automobiļu ražotāji piedāvā arvien jaunus elektromobiļu modeļus. Minhenē šādas automašīnas demonstrēs īpaši plašā klāstā. Eksperti ir pārliecināti, ka turpmākajās desmitgadēs jānorit masveida izaugsmei elektroauto lietošanā.

Turpinām ziņas

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra atbalstīs 262 biznesa idejas un 10 jaunos uzņēmumus. Šoruden pirmsinkubācijas programmā 262 jaunie biznesa ideju autori varēs uzsākt savas idejas, produkta vai pakalpojuma attīstīšanu kādā no 12 biznesa inkubatoriem. Tāpat jaunajiem un jau ražojošajiem uzņēmējiem būs iespēja piedalīties konkursā, lai kļūtu par kādu no 10 jaunajiem Radošo industriju inkubatora inkubācijas programmas dalībniekiem. Aģentūras Ogres biznesa inkubatorā rudens uzņemšanas kārtā tiks uzņemti 33 dalībnieki pirmsinkubācija programmā, tajā skaitā 15 biznesa ideju autori Jēkabpils atbalsta vienībā. 

Jēkabpilī pie ēkas Nameja ielā 16 vakar lūza tuvu mājai augošs koks un krītot uzgāzās daudzdzīvokļu ēkai, bojājot balkona apšuvumu. Iedzīvotāji palīgā izsauca glābējus, kas koku sazāģēja. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada Pilsētvides departamenta direktors Raits Sirmovičs sacīja, ka koks lūzis, jo tā saknes izpuvušas, lai gan stumbrs vēl stiprs. Viņš piebilda, ka šāda problēma Jēkabpilī pilsētas Daugavas kreisajā krastā kokiem esot samērā bieži novērota, to veicinot dolomīta kārtas augsnē, kas neļauj saknēm pilnvērtīgi attīstīties. Raits Sirmovičš sacīja, ka sazāģēto koku šodien novāks SIA “JK Namu pārvalde” brigāde un bojātais balkona apšuvums tiks atjaunots. Video no notikuma vietas skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Ar jaunu mūzikas albumu pēc četru desmitgažu pārtraukuma popmūzikas entuziastu sirdis cer iekarot leģendārais zviedru mūzikas ansamblis “ABBA”. Pasaulē lielu interesi izraisījis kvarteta muzikālais stāsts “Voyage”, kas turpinās supergrupas pēdējās liriskās notis no 1981. gada albuma “The Visitors”. Iepazīstinot ar pirmajiem skaņdarbiem no jaunā albuma, grupas dalībnieki uzsvēruši, ka pirms četrdesmit gadiem bija lēmuši nedaudz iepauzēt, taču tagad pauze beigusies. Grupa plānojusi arī virtuālu pirmo koncertu, kurā, kā jau mūsdienās ierasts, tiks iesaistīti dažādi specefekti. Arī pašus mūziķus koncertā attēlos virtuālas hologrammas. Koncertu palīdzēs sagatavot slavenā Holivudas režisora un “Zvaigžņu karu” autora Džordža Lūkasa specefektu uzņēmums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai Slovēnija dāvinās piecus kilometrus žoga robežas nostiprināšanai; Izgaismota Kļavu iela Kūku pagastā; un Sinoptiķi brīdina par pirmajām rudens salnām.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ārvalstu vizītes laikā tiekoties ar Slovēnijas aizsardzības ministru Mateju Toninu, saņēmis piedāvājumu no Slovēnijas Aizsardzības ministrijas dāvinājumā saņemt piecus kilometrus garu dzeloņstiepļu žogu robežas aizsardzībai. Divpusējās vizītes laikā Slovēnijā abu valstu aizsardzības ministri apsprieda Latvijas un Slovēnijas sadarbību NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, iespējas attīstīt sadarbību aizsardzības industrijas jomā, kā arī gatavošanos ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025. gadā.

"Pēdējais mirklis", kad Latvijā būtu jānosaka jauni Covid-19 izplatības ierobežojumi, ir 1. oktobris. To vakar Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdē atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts. Ministrs sacīja, ka pašlaik Veselības ministrijā strādā pie stratēģijas, kas tostarp paredz Covid-19 ierobežojumu noteikšanā ņemt vērā ne tikai inficēšanās ar Covid-19 rādītājus, bet arī statistiku par hospitalizētajiem Covid-19 slimniekiem. 

Pašreiz pieejamie pierādījumi liecina, ka pilnībā pret Covid-19 vakcinētām personām nav nepieciešama steidzama vakcīnu pastiprinošo devu ievade, atsaucoties uz Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra sniegto tehnisko ziņojumu, informē Zāļu valsts aģentūra. Latvijā Imunizācijas valsts padome rekomendē papildu devu ievadi personām, kuras pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem jeb smagi slimiem pacientiem, savukārt valdības līmenī tiek domāts, ka papildu devu varētu piedāvāt ikvienam, kas vēlas nostiprināt imunitāti pret Covid-19.

Drīzumā tiks oficiāli paziņots, ka radikālās islāmistu kustības "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abdulgani Baradars vadīs jauno Afganistānas valdību, piektdien pavēstījuši avoti islāmistu kustībā. Augstus amatus valdībā līdzās talibu Dohas biroja līdzšinējam vadītājam Baradaram ieņems arī cita "Taliban" līdzdibinātāja mullas Omara dēls mulla Mohammads Jakubs un Šers Mohammads Abass Stanekzai. Visi augstākie līderi ieradušies Kabulā, kur noris sagatavošanās beigu fāzes, lai izziņotu jauno valdību. 

ASV ziemeļaustrumos ne mazāk kā 45 cilvēki gājuši bojā stipru lietavu izraisītos plūdos un virpuļviesuļos, vēsta BBC. Trešdien, 1.septembrī, un ceturtdien, 2.septembrī, rekordlielu ūdens daudzumu stipru lietavu veidā saņēmušas Ņujorkas pilsēta un Ņūdžersijas štats, kur nolijis vietējo meteoroloģisko mērījumu vēsturē stundas un dienas laika nogrieznī vēl nebijis nokrišņu daudzums, negaidīti stipri pārpludinot ielas un parkus. Pēkšņie plūdi paralizējuši metro un cita sabiedriskā transporta kustību. Pa ielām ūdens nesis automašīnas, cilvēki tikuši iesprostoti applūstošās pagrabu telpās, daļa tajās noslīkuši.

Turpinām ziņas

Tuvojoties rudenīgi tumšajiem vakariem, patīkamu velti ir saņēmuši Zīlānu ciema Kļavu ielas iedzīvotāji un visi, kas šo ielu izmanto – darbi pie energoefektīva ielas apgaismojuma ierīkošanas ir pabeigti. Vēl gan jāveic objekta nodošana ekspluatācijā, tomēr gaisma uz ielas jau ir.  Projekta īstenošanas kopējās izmaksas – 13 tūkstoši 693 eiro.

Valsts ieņēmumu dienests atgādina - ja personas ienākumi no dažādu savvaļas velšu pārdošanas gada laikā nepārsniedz 3 tūkstoši eiro, nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no gūtā ienākuma, un tirdzniecībā arī nav jāizmanto kases aparāts. Minētie nosacījumi attiecas uz tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no: sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas un pārdošanas. VID aicina personas, kuras nodod minētās dabas veltes, noteikti pievērst uzmanību tam, vai dabas velšu iepircējs dod parakstīties izmaksu sarakstā un vai tajā norādītie dati par viņu ir korekti.

Un vēl

Naktī uz sestdienu, svētdienu un pirmdienu daudzviet Latvijā - īpaši valsts austrumu pusē - gaidāma salna, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra divu metru augstumā pazemināsies līdz 0..+7 grādiem, par dažiem grādiem siltāks laiks saglabāsies vietām piekrastē. Zāles augstumā temperatūra daudzviet noslīdēs zem nulles. Lielākais aukstums prognozēts naktī uz svētdienu un pirmdienu. Maksimālā gaisa temperatūra sestdien un svētdien būs vien +11..+16 grādi, nākamnedēļ pakāpeniski kļūs siltāks - nedēļas gaitā termometra stabiņš daudzviet pakāpsies nedaudz virs +20 grādiem. Pūtīs lēni līdz mēreni mainīga virziena vēji.

Atstājiet komentāru