2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas ministrija rosina dubultot atbalstu elektrības rēķinu apmaksai; Jēkabpils novadā viena no augstākajām saslimstībām valstī ar Covid-19; un Šodien visā valstī sāksies akcija “ROADPOL Drošības dienas”!

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību tiltiem nav tikusi pievērsta nepieciešamā uzmanība; Satiksmes ministrs Tālis Linkaits apmeklēs Preiļus un Jēkabpili; un Eiropas mobilitātes nedēļā aicina pārvietoties ar velosipēdiem

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrs iztur uzticības balsojumu; Līvānu pilsētas kapsētā uzdarbojušies vandaļi; un Gandrīz divus mēnešus būs pieejamas bezmaksas juridiskās konsultācijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas ministrija rosina dubultot atbalstu elektrības rēķinu apmaksai; Jēkabpils novadā viena no augstākajām saslimstībām valstī ar Covid-19; un Šodien visā valstī sāksies akcija “ROADPOL Drošības dienas”!

Turpina pieaugt elektrības cena. Lai samazinātu rēķinu pieaugumu mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, Ekonomikas ministrija rosina no nākamā gada dubultot valsts atbalstu līdz 20 eiro mēnesī daudzbērnu ģimenēm un līdz 10 eiro citām grupām. Tam vajadzīgos 12 miljonus eiro ministrija cer atrast iekšējos resursos. Ekonomikas ministrija norāda, ka rēķina atlaide pienākas aptuveni 150 tūkstoši aizsargāto lietotāju. Kopš septembra atbalstu iedzīvotāji saņem automātiski un atlaidei vairs nav īpaši jāpiesakās.

Dzeloņstiepli pagaidu žogam uz Baltkrievijas–Latvijas robežas par 488 tūkstoši 400 eiro bez PVN piegādās uzņēmumus SIA "Brief", kas kopš Covid-19 pandēmijas sākuma valsts iestādēm piegādājis maskas un citus individuālos aizsardzības līdzekļus. Šobrīd vēl tiek meklēts uzņēmums, kas pagaidu žogu izvietos.

Katru gadu no Latvijas valstpiederīgo ģimenēm ārvalstīs tiek izņemti ap 40 bērnu. Vairumā Eiropas valstu pastāv sistēma, kas sabiedrībai nosaka par pienākumu ziņot, ja novērots, ka kāda bērna labklājība tiek apdraudēta. Šajās valstīs pastāv arī ļoti strikti noteikumi, kas vecākiem, audzinot bērnus, jāievēro. Visbiežāk bērni no Latvijas valstpiederīgo ģimenēm tiek izņemti Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā un Norvēģijā. Ļoti stingri noteikumi ir Zviedrijā. Vispopulārākais bērna izņemšanas iemesls ir vecāku savstarpējo attiecību risināšana bērnu klātbūtnē. Tieslietu ministrija ir izstrādājusi jaunas vadlīnijas, kā ģimenēm rīkoties, ja radušās problēmas ārvalstīs. Un pirmais ieteikums ir iesaistīties un neizvairīties no vietējiem sociālajiem dienestiem.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš ar rezolūciju ir uzdevis Veselības ministrijai divu nedēļu laikā iesniegt valdībā pārstrādātus un vienkāršotus epidemioloģiskās drošības noteikumus Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai. Kariņš vēlas, lai noteikumi būtu viegli saprotami ikvienam valsts iedzīvotājam. Ministrijai pēc iespējas jāizvairās no tehniskām un detalizētām epidemioloģiskās drošības prasībām valdības noteikumos.


Turpinām ziņas

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 15.septembrim kopumā reģistrēti 334 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 225 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir ceturtais augstākais rādītājs valstī. Otrdien Jēkabpils novadā reģistrēti 32 saslimušie. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir viena no augstākajām valstī - 554,5 saslimušie un tas ir trešais augstākais rādītājs valstī.

Jēkabpils novadā līdz 15.septembrim attālinātas mācības bija noteiktas jau 26 klasēm un trīs bērnudārzu grupām. Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sarunā ar Radio1 informēja, ka visvairāk šādu klašu - pa sešām - ir Jēkabpils 2.vidusskolā un Zasas vidusskolā. Pārējās skolās ir viena vai divas klases, kas mācās attālināti. Covid-19 saslimšana konstatēta un mācības attālināti notiek – Jēkabpils 2.vidusskolā, Jēkabpils 3.vidusskolā, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Zasas vidusskolā, Aknīstes vidusskolā, Sūnu pamatskolā, Biržu pamatskolā un Krustpils pamatskolā. 

Tāpat ir trīs pirmsskolas izglītības jeb bērnudārzu grupas, kas mācās mājās. Saslimšana ar Covid-19 konstatēta divās grupiņās bērnudārzā “Zvaigznīte” un vienā grupiņā bērnudārzā “Bērziņš”, saslimšana konstatēta gan bērniem, gan darbiniekam. Individuālā karantīna noteikta arī astoņiem skolēniem. 

Tāpat arī, konstatējot saslimšanu ar Covid-19,  attālinātas mācības tika noteiktas vairākiem Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņiem.

Un vēl

No šodienas, 16. septembra, nedēļas garumā, līdz 22. septembrim, Eiropas Savienības dalībvalstīs, tajā skaitā Latvijā, norisināsies Eiropas ceļu policijas tīkla jeb ROADPOL organizētā akcija “ROADPOL Drošības dienas”. Akcijas galvenais vēstījums ir: “Paliec dzīvs – izglāb dzīvības” un tās mērķis ir kopīgiem spēkiem panākt, lai šajā laikā uz Eiropas ceļiem nebūtu neviena ceļu satiksmes negadījuma ar bojā gājušiem un smagi ievainotiem cilvēkiem. ROADPOL drošības nedēļas laikā uz Eiropas ceļiem policija veiks pastiprinātu ceļu satiksmes uzraudzību, nodrošinot pēc iespējas lielāku policijas klātbūtni ceļu satiksmē. Arī Valsts policija Latvijas teritorijā, papildu jau ikdienas satiksmes kontrolei, pastiprināti rūpēsies par satiksmes drošību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību tiltiem nav tikusi pievērsta nepieciešamā uzmanība; Satiksmes ministrs Tālis Linkaits apmeklēs Preiļus un Jēkabpili; un Eiropas mobilitātes nedēļā aicina pārvietoties ar velosipēdiem

Pašvaldību tiltiem nav tikusi pievērsta nepieciešamā uzmanība ne no valsts puses, ne no to tiešajiem saimniekiem - pašvaldībām, tāpēc Valsts kontrolei nav pārliecības par vismaz 98 pašvaldības tiltu drošību. Latvijā kopumā ir aptuveni 3 tūkstoši tiltu, no kuriem vairāk nekā trešdaļa ir pašvaldību īpašumā. Pašvaldībās tilti galvenokārt netiek uztverti kā inženierbūves, bet kā parasti ceļu posmi, un apsaimniekošana aprobežojas ar brauktuves uzturēšanai nepieciešamiem darbiem, piemēram, veicot bedrīšu lāpīšanu. Valsts kontrole ir sniegusi ieteikumus situācijas uzlabošanai izlasē iekļautajām 11 pašvaldībām, tomēr aicina tam pievērsties arī citas pašvaldības, jo revīzijā konstatētā situācija ar pašvaldību tiltiem un pārvadiem, visticamāk, ir līdzīga visas Latvijas teritorijā.

Par tiesībām savā teritorijā izvietot jauno Eiropas Savienības aģentūru, kuras uzdevums būs pārraudzīt naudas atmazgāšanu, cīņā gatavojas iesaistīties pusducis bloka dalībvalstu, tajā skaitā arī Latvija, pamatojoties uz vietējo amatpersonu sacīto, ziņo izdevums "Politico". Līdz ar tādām ES lielvarām kā Francija, Vācija un Itālija pretendentu vidū ir arī Austrija, Latvija un Lietuva. Kā ziņots, Eiropas Komisija jūlijā ierosināja izveidot jaunu iestādi naudas atmazgāšanas apkarošanai.

Lai gan darba devējam ir tiesības darbiniekam lūgt uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, tomēr darba devējiem ir jābūt piesardzīgiem ar šīs informācijas izmantošanu vai uzglabāšanu. Gan Valsts darba inspekcija, gan Datu valsts inspekcija saņem ne mazums jautājumu no darbiniekiem un darba devējiem par viņu tiesībām, pienākumiem un personas datu aizsardzību. Darba devējs drīkst darbiniekam lūgt uzrādīt Covid-19 sertifikātu. Ja darba devējs vēlas sertifikāta kopiju, tad jābūt piesardzīgam ar tā izmantošanu vai uzglabāšanu. E-pastā vai mapītē datorā sertifikātus glabāt nedrīkst. Tādā gadījumā darba devējs uzņemas atbildību, ja notiks datu noplūde.

Uzsākta trokšņa samazināšanas pasākumu – grunts vaļņu un trokšņa barjeru – projektēšana Daugavpils šosejas posmam Salaspilī, un patlaban notiek iepirkums par prettrokšņu aizsargbūvju projektēšanu gar Vidzemes šoseju Vangažos. Salaspilī paredzēts izbūvēt divus grunts vaļņus aptuveni 1,1 kilometru kopgarumā, uz tiem uzstādot 3–4,5 metrus augstas trokšņa samazināšanas barjeras, un 0,6 kilometru posmā uzstādīt aptuveni 3 metrus augstas trokšņa samazināšanas barjeras. Kopējās izmaksas tiek lēstas 1,37 miljoni eiro bez PVN. Plānots, ka projektēšana noslēgsies nākamā gada aprīlī un jau 2022. gada būvdarbu sezonā tiks veikti būvdarbi.

Turpinām ziņas

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits šodien devies reģionālajā vizītē uz Preiļiem un Jēkabpili, lai ar novadu vadību pārrunātu satiksmes jomas aktuālos jautājumus, un apskatītu autoceļu atjaunošanas darbus. Ar abu novadu pašvaldību vadītājiem ministrs plāno pārrunāt reģionālo un vietējo ceļu attīstību. Jēkabpils novadā ministrs iepazīsies ar ceļa remontdarbiem uz valsts autoceļa P75, apmeklēs Viesīti un tiksies ar atbildīgajiem speciālistiem.

Jau ziņots, ka uz autoceļa Jēkabpils–Lietuvas robeža šogad notiek seguma atjaunošana posmā no Biržu kapiem līdz Viesītei. Līdz ar ceļa pārbūvi tiek arī iztīrīti grāvji, nomainītas caurtekas un ceļazīmes, sakārtotas autobusa pieturvietas. Seguma atjaunošana uz reģionālā autoceļa notiek arī 14 kilometra posmā no Viesītes līdz Lonei.

Starptautiskā Meža diena oficiāli šogad tiek atzīmēta 21.septembrī.  Jēkabpils novada pašvaldība ar vairākām aktivitātēm iesaistās "Meža dienas 2021" iniciatīvā. Viesītē 17.septembrī tiks stādīti 7 Laimes koki pie Bānīša sliedēm. Uz koku stādīšanu ir uzaicinātas un kokus stādīs Viesītes bērnudārza grupiņas un 1.klase. 17.septembrī stādīšana notiks Vandānos atpūtas vietā pie Daugavas, savukārt Rubenes dabas parkā tiks stādītas tūjas.  Stādīšanu veiks pagastu darbinieki. Bet sestdien, 18.septembrī, Jēkabpils novada pašvaldības darbinieki “Meža dienas 2021” projekta ietvaros ar moto „Veidosim daudzveidīgu Latviju un tīkamu tās ainavu!” Kena parkā stādīs dekoratīvos košumkrūmus.

Un vēl

Līdz 22. septembrim Latvijā norisināsies Eiropas Mobilitātes nedēļa, kuras laikā aicina iedzīvotājus pārvietoties pēc iespējas videi draudzīgākā veidā - kājām, ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu. Šogad Mobilitātēs nedēļas tēma ir  “Veselīgs, drošs un videi draudzīgs”, īpašu uzmanību pievēršot pilsētu spējai pielāgoties Covid-19 pandēmijai un iespējām, ko šie apstākļi rada uz satiksmes infrastruktūru un iedzīvotāju pārvietošanās paradumiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrs iztur uzticības balsojumu; Līvānu pilsētas kapsētā uzdarbojušies vandaļi; un Gandrīz divus mēnešus būs pieejamas bezmaksas juridiskās konsultācijas.

Šodien 50 deputātiem balsojot pret veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasījumu un 34 deputātiem balsojot par, Pavļuts izturēja neuzticības balsojumu un saglabā veselības ministra amatu. Jau ziņots, ka Pavļuta demisiju rosināja Zaļo un zemnieku savienības frakcija, kuras ieskatā ministram jāuzņemas atbildība par haosu vakcinācijas pret Covid-19 procesā, par skolēnu testēšanas problēmām, kā arī par to, ka daži pusaudži saņēmusi vecumam neatbilstošas Covid-19 vakcīnas.

Lai arī valdības paveiktais Covid-19 krīzes mazināšanā ir vērtējams atzinīgi, tomēr virknē jomu aizvien ir nepieciešami uzlabojumi, tajā skaitā īstenotajā nodokļu reformā, teikts Ārvalstu investoru padomes Latvijā ikgadējā Latvijas uzņēmējdarbības vides un valdības darba novērtējumā. Ārvalstu investori aicina veidot prognozējamu rīcības plānu atbalstam uzņēmējiem, kuriem sarežģījumi uzņēmējdarbībā saglabāsies ilgāk par ierobežojumu režīmu maiņu. Investori arī vēlas redzēt ilgāka termiņa valsts nodokļu stratēģiju, uz kuru tie varētu paļauties.

Eiropas Parlaments apstiprināja “Brexit” korekcijas rezervi – 5 miljardus eiro, lai mazinātu ekonomisko, sociālo un teritoriālo ietekmi, ko radījusi Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Tajā skaitā Latvija šim mērķim saņemts 10 miljonus eiro. Šogad dalībvalstīm tiks piešķirti 1,6 miljardi eiro. Divos nākamajos gados tiks piešķirti katrā 1,2 miljardi eiro, savukārt 2025. gadā   vēl viens miljards.

Latvijas bokseris Mairis Briedis nākamajā cīņā 16.oktobrī "Arēnā Rīga" dosies ringā pret Vācijas pārstāvi Arturu Mannu. Briedim pret 30 gadu veco Mannu būs jāaizstāv Starptautiskās Boksa federācijas čempiona josta pirmajā smagajā svarā. 36 gadus vecais Briedis aizvadīs pirmo cīņu pēc vairāk nekā gada pārtraukuma. Līdzšinējās 28 cīņās Briedim ir 27 uzvaras, tajā skaitā 19 pretiniekus viņš ir nokautējis, bet vienā duelī zaudējis. Savukārt Manna rēķinā ir 17 uzvaras, no tām deviņas ar nokautu, un viens zaudējums. 

Turpinām ziņas

Līvānu pilsētas kapsētā naktī no 15. uz 16.septembri noticis vandālisms. Šodien notikuma vietā strādāja Valsts policijas Latgales pārvaldes darbinieki. Pašvaldība aicināja piederīgos pagaidām nedoties uz kapsētu, lai apkopu savu piederīgo kapa vietas, jo piekļūšana tām ir liegta, tā kā notiek operatīvās darbības. Ja kādam ir informācija par šonakt Līvānu pilsētas kapsētā notikušo vandālismu, aicinām par to ziņot Valts policijai, zvanot pa tālruni 110, vai Līvānu novada pašvaldībai, zvanot pa tālruni 65307250.

Vakar pulksten astoņos vakarā Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji saņēma informāciju, ka Jēkabpils novada Salas pagasta purvā ir apmaldījies cilvēks. Izmantojot automašīnas skaņas signālu un sazinoties telefoniski, tika noskaidrota aptuvenā cilvēka atrašanās vietā. Apmēram 2.5 km attālumā no ieejas purvā ugunsdzēsēji glābēji atrada cilvēku, kurš vairs pats saviem spēkiem nevarēja paiet, izveda viņu ārā no meža un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Glābšanas darbi noslēdzās pēc nepilnām trijām stundām, plkst. 22.46.

Un vēl

No 15. septembra līdz 12. novembrim ikvienam interesentam visā Latvijā būs pieejamas juridiskās konsultācijas.  Zvanot darba dienās no pulksten 12 līdz 16  pa tālruņiem 67 514 224 vai 67 514 237  klients tiks savienots ar juridiskās palīdzības sniedzēju konsultācijas saņemšanai. Konsultāciju tēmas: ģimenes tiesības, aizsardzība no vardarbības, saistību izpilde, zaudējumu piedziņa, maksātnespējas process u.tml.  Lai konsultācijas būtu produktīvas, klienti aicināti iepriekš sagatavoties sarunai, aprakstot situāciju un noformulējot jautājumus.

Atstājiet komentāru