2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 22.septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 22.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno noteikt profesijas, kur darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic par saviem līdzekļiem; Jēkabpilī, Pils rajona iedzīvotājus satrauc situācija laukumā pie sadzīves atkritumu konteineriem; un Šodien sākas astronomiskais rudens.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar Covid-19 inficējas arvien vairāk pedagogu un skolēnu; SIA „Gaujas koks” kokapstrādes rūpnīcā Jēkabpilī notiks ugunsdzēsības praktiskās mācības; un Kādi laika apstākļi gaidāmi nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par narkotisko vielu lietošanu uz pārbaudi nogādā 6 Jēkabpils skolas jauniešus; un Kādu sodu saņem Gobzems par nelegālo protesta akciju organizēšanu?


Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno noteikt profesijas, kur darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic par saviem līdzekļiem; Jēkabpilī, Pils rajona iedzīvotājus satrauc situācija laukumā pie sadzīves atkritumu konteineriem; un Šodien sākas astronomiskais rudens.

Vēl tiks precizētas profesijas, kurās strādājošajiem noteiks pienākumu vakcinēties pret Covid-19. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš informē, ka Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas priekšlikumu, ka mediķiem, izglītības un sociālās aprūpes darbiniekiem no 1. novembra varētu noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19. Vienlaikus premjers pieļāva, ka profesiju saraksts varētu būt plašāks, bet par to vēl notiks diskusijas.

Tāpat arī plānots noteikt vairākas profesiju grupas, kur darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic par saviem līdzekļiem. Ievērojot to, ka testēšana nepasargā no inficēšanās ar Covid-19 un pašlaik iedzīvotājiem ir pieejams cits, efektīvāks infekcijas ierobežošanas veids - vakcinācija, Veselības ministrijas ieskatā nepieciešams mainīt līdzšinējo valsts apmaksātās Covid-19 testēšanas stratēģiju, kas paredz noteikt vairākas profesiju grupas, kas Covid-19 testus apmaksās pašas. Šādas profesiju grupas plānots iekļaut slimnīcu darbiniekus, kas piedalās ārstniecības procesā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekus, kas strādā brigādēs, izglītības iestāžu pedagoģisko un tehnisko personālu, pašvaldību sociālos darbiniekus, ieslodzījuma vietu un Valsts probācijas dienesta darbiniekus, Valsts policijas darbiniekus, kā arī nodarbinātos mazumtirdzniecībā, ēdināšanas jomā un citās, kur darbinieks ikdienā saskaras ar lielu klientu skaitu..

Sākoties apkures sezonai, privātmāju iemītniekiem, kas siltumenerģijai izmanto malku, šoruden jārēķinās ar cenu kāpumu. Gan internetā, gan vietējā presē malkas piedāvājumu ir daudz, bet cenas, salīdzinājumā ar pagājušo rudeni, augušas vidēji par 15 procentiem jeb aptuveni par 50 eiro par vienu kravu. Tikmēr ražotāji norāda, ka eksporta tirgum cenas palielinājušās vēl vairāk – no 20 līdz 25 procentiem.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar Jēkabpils Izglītības pārvaldes sniegto informāciju, Jēkabpils novadā ir vakcinējušies 75 % izglītības iestāžu darbinieku. Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informē, ka augstāks vakcinācijas procents ir skolu pedagogu un darbinieku vidū, ievērojami zemāks - bērnudārzu pedagogu un darbinieku vidū. Taču esot pozitīvi izņēmumi, kad atsevišķās pirmsskolas izglītības iestādēs ir vakcinējies gandrīz viss kolektīvs. Jautāts vai izglītības iestādēs vērojamas ķildas, pārmetumi un nesaprašanās starp vakcinētajiem un nevakcinētajiem, viņš atzina, ka šādi pārmetumi bija vērojami mācību gada sākumā. Patlaban ir izveidojies testēšanas ritms un apgūta kārtīb,a kā notiek mācības un savstarpējie pārmetumi ir mazinājušies.

Radio1 saņēma iedzīvotāju vēstuli, kurā tiek pausta neapmierinātība ar izveidojušos situāciju pie sadzīves atkritumu konteineru laukuma Pils rajons 219. Iedzīvotāji informē, ka šo vietu ir apdzīvojuši bezpajumtnieki un katru rītu un vairākas reizes pa dienu viņi izmētājot visu konteineru saturu un rakņājoties atkritumos, kā arī ir agresīvi pret līdzās esošo māju iedzīvotājiem. Iedzīvotāji vēlējās noskaidrot vai ir iespēja izveidot slēgtu atkritumu izmešanas laukumu, lai tas būtu pieejams tikai tiem, kuriem ir tiesības šeit izmest atkritumus. 

Radio1 sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldību un lūdza informēt, kad sadzīves atkritumu laukumā pie Pils rajons 219 varētu tikt ierīkots slēgts atkritumu izmešanas laukums. SIA "Jēkabpils pakalpojumi" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Gluhs informēja, ka šobrīd tiek gatavotas vairākas slēgta tipa sadzīves atkritumu konteineru novietnes un plānots līdz šī gada beigām tās ierīkot arī sadzīves atkritumu konteineru laukumā, kas atrodas netālu no mājas Pils rajons 219.

Un vēl

Šodien pulksten 22.21 Latvijā sāksies astronomiskais rudens. Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām. Šodien, 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 13 minūtēm pārsniegs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 25. septembrī. Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk – katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk. Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21. decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.

Savukārt meteoroloģiskais rudens Latvijā valda jau aptuveni mēnesi. Diennakts vidējai gaisa temperatūrai stabili noslīdot zem +15 grādiem, Alūksnes un Vidzemes augstienē tas sākās jau 18.augustā, valstī vidēji – 22. augustā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar Covid-19 inficējas arvien vairāk pedagogu un skolēnu; SIA „Gaujas koks” kokapstrādes rūpnīcā Jēkabpilī notiks ugunsdzēsības praktiskās mācības; un Kādi laika apstākļi gaidāmi nedēļas nogalē?

Covid-19 uzskatāmi apliecināja, cik mūsu sabiedrība ir nepasargāta no dezinformācijas ietekmes, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits savā uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas 76.sesijā. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka Latvijas atbilde uz dezinformācijas izplatīšanas mēģinājumiem ir darbs pie augstākas sabiedrības noturības - padziļinot izpratni par dezinformāciju kā parādību, atbalstot neatkarīgus un daudzveidīgu viedokļu paudošus plašsaziņas līdzekļus, iesaistot pilsonisko sabiedrību, kā arī piedāvājot apgūt medijpratību. Jau ziņots, ka Valsts prezidents šonedēļ uzturas darba vizītē ASV, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas 76.sesijā Ņujorkā.

Arvien vairāk ar Covid-19 inficējas pedagogi un skolēni – šobrīd saslimšanas gadījumi atklāti jau 286 mācību iestādēs, informē Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Iknedēļas skolu skrīningā kopumā šobrīd atklāti 393 saslimšanas gadījumi. Reizēm attālināti nākas mācīties arī potētiem skolēniem – gan tāpēc, ka skolas ne vienmēr spēj nodrošināt daļēji attālinātās mācības, gan tāpēc, ka slimo arī vakcinētie. Šonedēļ vismaz viena klase attālināti mācās vairāk nekā trešdaļā skolu. Kopumā tās ir 286 izglītības iestādes, kas ir teju par simtu vairāk nekā pagājušajā nedēļā. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils novadā deviņās skolās attālināti mācās 29 klases un trīs bērnudārzos attālināti strādā četras grupiņas.

Latvijā Veselības ministrijā nav pietiekami spēcīga aparāta, kas ātri varētu pieņemt tādus izšķirīgus lēmumus kā, piemēram, par vakcīnas pret Covid-19 papildu devas nepieciešamību visiem iedzīvotājiem, norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš atzina, ka šāds trūkums nav pārsteigums un ka nevēlas nevienam pārmest par to, tomēr nākotnē šis jautājums būtu risināms, jo vairākās citās valstīs, piemēram, Vācijā, šāda institūcija esot. No Kariņa teiktā noprotams, ka veselības ministrijai vajadzētu patstāvīgāk analizēt pieejamo informāciju un zinātniskos materiālus, nevis "klausīties tikai tajā, ko saka zinātnieki". Kopumā premjers atzīmēja, ka bailes uzņemties atbildību par izšķirīgiem lēmumiem Latvijā nav nekāds jaunums, un tas ir izteikti novērojams arī pandēmijas laikā. 

Turpinot saasināties Covid-19 izplatībai Lietuvā, valdība tuvākajā laikā spriedīs, vai valstī atkal nav jāizsludina karantīna, lai nodrošinātu obligātu masku valkāšanu. Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju 21.septembrī Lietuvā pārsniedzis 500, līdz ar to valsts kopumā nonākusi tā dēvētajā melnajā zonā pēc četru zonu dalījuma, kas ieviests epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai pašvaldībās. Pašlaik masku valkāšana iekštelpās Lietuvā vienīgi tiek ieteikta, bet līdz ar jaunatklātu Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu atkal  atsākts spriest, vai tā nav jānosaka par obligātu prasību.
Turpinām ziņas

Rīt  SIA „Gaujas koks” kokapstrādes rūpnīcā Mālu ielā, Jēkabpilī notiks ugunsdzēsības praktiskās mācības. Mācību scenārijs paredz, ka rūpnīcas gatavās produkcijas nojumē izceļas ugunsgrēks. Uzņēmuma administrācija rīkojas saskaņā ar noteikto plānu – par notikušo ziņo, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma tālruņa numuru 112, veic darbinieku evakuāciju, kā arī, ierodoties ugunsdzēsējiem glābējiem, sniedz tiem visu nepieciešamo informāciju. Savukārt, ugunsdzēsēji glābēji īsteno pasākumus, lai atrastu un izglābtu iespējamo cietušo un nodzēstu ugunsgrēku. Mācībās piedalīsies Jēkabpils daļas, Viesītes un Pļaviņu posteņa ugunsdzēsēji glābēji. VUGD aicina iedzīvotājus nesatraukties, ja redzama ugunsdzēsības transporta kustība un ugunsdzēsēju glābēju darbošanās SIA „Gaujas koks” rūpnīcas teritorijā. 

Jēkabpils novada Zasas muižas parkā, Bišu takā top tuvākai apkārtnei unikāls objekts – bišu gulta. Projektu nevalstisko organizāciju konkursā ar bijušās Jēkabpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu īsteno iedzīvotāju iniciatīvu grupa „Bišu takas aktīvisti”.  Tad kad veidojās bijušais Jēkabpils novads, tā logo veidoja septiņas bišu šūnas (7 pagasti) un tas atspoguļoja novada cilvēku čaklumu, vienotību un sadarbību, kā arī kopīgi paveiktā darba - medus pienesuma - saldumu. Vadoties pēc šīs tēmas, Jēkabpils novada muzejā Zasā apskatei tika novietots bišu strops un arī muzeja tālākās attīstības dizainā tika izmantoti šūnu elementi. Tagad tapusi ilgi gaidītā bišu gulta. Jaunais objekts ne tikai teorētiski sniegs zināšanas iedzīvotājiem par bišu dzīvi, bet arī ļaus parka apmeklētājiem klātienē izmēģināt un izjust bišu lietderību, izmantojot dažādas maņas. 

Un vēl

No ceturtdienas līdz sestdienai Latvijā palaikam līs, bet no svētdienas gaidāms pārsvarā sauss laiks, gaiss būs nedaudz siltāks, prognozē sinoptiķi. Naktī uz ceturtdienu, iestājoties bezvējam, gaisa temperatūra vietām, kur izklīdīs mākoņi, noslīdēs nedaudz zem nulles. Līdz sestdienai laikapstākļus noteiks ciklons, stiprākais lietus gaidāms ceturtdienas pēcpusdienā un naktī uz piektdienu, piekrastē gaidāmas arī vēja brāzmas līdz 22 metriem sekundē. Sākot no svētdienas, gaidāms anticiklons, līdz ar to vairs nebūs lielu nokrišņu un dominēs lēni vēji. Maksimālā gaisa temperatūra tuvākajās dienās var sasniegt +12..+17 grādus. Naktīs gaisa temperatūra daudzviet saglabāsies virs +5 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par narkotisko vielu lietošanu uz pārbaudi nogādā 6 Jēkabpils skolas jauniešus; un Kādu sodu saņem Gobzems par nelegālo protesta akciju organizēšanu?

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 674 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti septiņi ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. Starp atklātajiem inficēšanās gadījumiem 545 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 2,5%. 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 344,1.

Aizvadītajā diennaktī stacionāros nonāca vēl 42 cilvēki, bet izrakstīts 31. Kopā slimnīcās ārstējas 357 pacienti, tajā skaitā 45 ar smagu slimības gaitu. Patlaban slimnīcās ir lielākais stacionēto skaits kopš 7.jūnija, kad slimnīcās ārstējās 378 pacienti.

Pirmsskolas pedagogu atalgojums indikatīvi varētu izlīdzināties ar pārējo pedagogu atalgojumu 2025.gadā, šodien parlamenta Budžeta un finanšu komisijas sēdē sacīja izglītības ministres Anitas Muižnieces padomnieks Jānis Ozols. Pedagogu arodbiedrības priekšsēdētāja lūdza komisiju rast iespēju atrisināt šo problēmu, akcentējot, ka pedagogi, kuri strādā ar bērniem no 1,5 līdz četru gadu vecumam saņem zemāku atalgojumu, nekā pedagogi, kuri strādā ar bērniem no piecu līdz sešu gadu vecumam. Vanaga aicināja komisiju piedāvāt grozījumus Izglītības likumā, un no valsts budžeta nodrošināt daļēju samaksu pirmsskolās strādājošajiem, lai izlīdzinātu saņemtos atalgojumus. 

Šogad samazinājies iedzīvotāju skaits, kas pēdējā gada laikā pirkuši tādas kontrabandas preces kā cigaretes, tabakas un nikotīna izstrādājumi, alkohols vai degviela, secināts pētījumu centra "SKDS" veiktajā aptaujā, ko šodien prezentēja trešajā Nacionālajā kontrabandas problemātikas forumā. Aizvadītajā vasarā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 10% respondentu pēdējā gada laikā paši ir pirkuši kontrabandas cigaretes, vēl 9% atzīmē, ka to ir darījuši viņu paziņas vai draugi. Kontrabandas degvielu ir pirkuši 3% aptaujāto, bet alkoholu - 2% aptaujāto, un katrā šo preču grupā attiecīgi pa 4% un 3% respondentu ir norādījuši, ka viņu draugi vai paziņas ir iegādājušies šīs preces.

Krievijas tūrisma aģentūras sākušas piedāvāt jaunu pakalpojumu: vakcinācijas tūres uz Eiropu, lai ceļotāji varētu saņemt starptautiski atzītu vakcīnu pret Covid-19. Krievu tūristi par vienu poti esot gatavi maksāt pat 580 eiro un vairāk. Pasaules Veselības organizācija nesen apturēja Krievijā ražotās vakcīnas “Sputņik V” apstiprināšanas procedūru, jo inspekcijā vienā no rūpnīcām tika atklāts, ka netiek ievērota pienācīga ražošanas prakse.

Turpinām ziņas

Vakar policisti, veiksmīgi sadarbojoties ar kinologu un dienesta suni Darvinu, veica pārbaudi kādā Jēkabpils izglītības iestādē. Aizdomās par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu uz medicīnas iestādi tika nogādāti 6 jaunieši. Policijā par notikušo sākti 5 administratīvā pārkāpuma procesi un viena resoriskā pārbaude, un šobrīd tiek gaidīti ķīmiski – toksiloģiskās izmeklēšanas rezultāti; atkarībā no analīžu rezultātiem tiks pieņemti turpmākie lēmumi. Valsts policija atgādina, ka gadījumos, kad atkārtoti tiek konstatēta narkotisko vai psihotropo vielu lietošana, tiek sākts kriminālprocess. Par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 50 līdz 280 eiro, turklāt pozitīvu ķīmiski – toksikoloģisko izmeklēšanas rezultātu gadījumā jauniešiem būs jāsedz arī izmeklējumu izmaksas.

Šogad oficiālās peldēšanas sezonas laikā, no 15.maija līdz 15.septembrim, Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpēm izcēla astoņus bojāgājušos. Visi šogad no ūdenstilpēm Zemgalē izceltie bojāgājušie bija vīrieši. Bojāgājušie izcelti Jēkabpilī no Radžu ūdenskrātuves, Aizkraukles novada Kokneses pagastā no dīķa, Jaunjelgavas pagastā un Pļaviņās (2 bojāgājušie) no  upes Daugava un Skrīveru pagastā no upes Dīvaja, kā arī Bauskas novada Īslīces pagastā no upes Mūsa un Jelgavas novada Līvbērzes pagastā no dīķa. Vēl vienā gadījumā Bauskas novada Iecavas pagastā bojāgājušo no ūdenstilpes izcēla iedzīvotāji pašu spēkiem pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās.

Visā Latvijā šogad peldsezonā ugunsdzēsēji glābēji izglāba 29 cilvēkus, bet no ūdenstilpēm tika izcelti 63 bojāgājuši cilvēki, tai skaitā viena nepilngadīga persona. 

Un vēl

Valsts policija par 18.augusta protesta akcijā "pret obligātu vakcināciju" notikušajiem pārkāpumiem Saeimas deputātam Aldim Gobzemam piespriedusi administratīvos sodus 6 tūkstoši 700 eiro apmērā. Jau ziņots, ka 18.augusta vakarā Vecrīgā sapulcējās vairāki tūkstoši piketētāju, lai protestētu "pret obligātu vakcināciju" pret Covid-19. Šāds cilvēku skaits pārsniedza pašlaik protesta akcijās maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, līdz ar to protestētājus pieskatīja liels skaits policistu. Cilvēku pūlis neievēroja ne distances, ne sejas masku lietošanas prasības, kā to paredz esošie epidemioloģiskie noteikumi. Protesta pasākumu mudināja ierasties Saeimas opozīcijas deputāts Gobzems, kurš savu politisko darbību pašlaik pamatā balsta uz Covid-19 jautājumiem.

Atstājiet komentāru