2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils novadā reģistrēts līdz šim lielākais vienā dienā saslimušo ar Covid-19 skaits; Ugunsdzēsēji aicina pārbaudīt māju ugunsdrošību; un Kur Latvijā svētdien uzsniga pirmais sniegs?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:naftas cenas sasniedz septiņu gadu augstāko līmeni; Kas parāda patieso situāciju saslimstībai ar Covid-19? Un Desmitgadīga latviešu skolniece milzu konkurencē gūst pirmo vietu starptautiskā vides reportieru konkursā

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ārstniecības iestādēs rekordliels skaitlis Covid-19 saslimušo, Rīgā pie akmens tilta Daugavā iebraukusi un nogrimusi automašīna; un Pekinas olimpisko spēļu rīkotāji paziņojuši pasākuma drošas norises vadlīnijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils novadā reģistrēts līdz šim lielākais vienā dienā saslimušo ar Covid-19 skaits; Ugunsdzēsēji aicina pārbaudīt māju ugunsdrošību; un Kur Latvijā svētdien uzsniga pirmais sniegs?

Slimnīcās nav tālu brīdis, kad vajadzīgā palīdzība arī dzīvībai kritiskās situācijās kādam var būt jāatsaka, svētdien ziņoja raidījums "de facto". Turklāt tas attieksies uz visiem, kuru dzīvība jāglābj, ne tikai Covid-19 pacientiem. Valsts katastrofu medicīnas plānā jau pērn iekļāva rekomendācijas, kādā secībā piešķirt vietu intensīvajā terapijā, ja to ir mazāk nekā pacientu. Paredzēts, ka izvēles priekšā, kuram, no trīs slimniekiem tiks vienīgā pieejamā vieta, priekšroka būs pacientam ar viena orgāna mazspēju, piemēram, pneimoniju, un ar augstu atveseļošanās iespēju. Nākamais rindā būs pacients ar vairākām, hroniskām saslimšanām, kas ir labi kontrolētas. Savukārt pacients, kuram jau sākotnēji prognozējama augsta mirstība, intensīvajā terapijā var tik tikai tad, ja neviena cita ar labākām izredzēm nav. 

Jēkabpils novadā sestdien reģistrēts līdz šim lielākais vienā dienā saslimušo ar Covid-19 skaits – 123 saslimušie. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā jeb 14 dienās saslimuši 999 cilvēki, kas ir ceturtais augstākais rādītājs Latvijā. Savukārt kopumā nepilnu četru mēnešu laikā, kopš 1.jūlija, Jēkabpils novadā reģistrēti 2025 saslimušie, kumulatīvajam rādītājam uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pieaugot līdz 2462, kas ir ievērojami vairāk nekā vidēji valstī - 1653,1 gadījums.

Pirmās nepieciešamības preču veikali "lokdauna" laikā drīkst strādāt līdz pulksten 19, tāpēc veidojas situācija, ka ne visi pircēji, kuri ieradušies veikalā pirms pulksten 19, var paspēt nopirkt preces. Bailēs no policijas sodiem veikali kases sāk vērt ciet jau pirms septiņiem, un daļa pircēju tā arī paliek bez nepieciešamajiem iepirkumiem. Tas pircējos raisa dusmas, ko viņi izgāž uz veikalu darbiniekiem. Uzskatot, ka tā ir neloģiska kārtība, Latvijas Tirgotāju asociācija un Ekonomikas ministrija aicina ļaut cilvēkiem pabeigt iepirkties, ja viņi tirdzniecības vietā ieradušies pirms septiņiem. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atbalstot šādu nostādni, bet līdz šim tai nav izdevies gūt Veselības ministrijas apstiprinājumu.

Eiropas Savienības prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka, neskatoties uz vairāku dalībvalstu prasībām, Brisele nepiešķirs līdzekļus žogu būvniecībai uz bloka ārējām robežām nelegālās imigrācijas plūsmu apturēšanai. Pēc pašas teiktā, fon der Leiena Eiropas Savienības samitā dalībvalstu līderiem esot uzsvērusi, ka saskaņā ar ilgstoši uzturēto Briseles nostāju "finansējuma dzeloņstieplēm un mūriem nebūs". 

Turpinām ziņas

Oktobrī gandrīz katru dienu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis divus vai trīs izsaukumus saistībā ar sodrēju degšanu dzīvojamo māju dūmvados. Tāpēc VUGD atgādina, ka netīrīts skurstenis ir bīstams un aicina parūpēties par sava mājokļa apkures sistēmu. Šogad līdz septembrim saistībā ar nepareizu apkures ierīču lietošanu dzīvojamajās mājās glābēji ir dzēsuši 200 ugunsgrēkus, bet saistībā ar sodrēju degšanu – 430.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz no 2025.gada valstspilsētas Daugavpili, Jelgavu, Liepāju, Rēzekni un Ventspili apvienot ar tām piegulošajiem novadiem. Saeimas debatēs deputāts Viktors Valainis no ZZS norādīja, ka šie grozījumi ir sasteigti, nepārdomāti, nepienācīgi izrunāti un pretrunā ar iepriekš pieņemtiem likuma grozījumiem. Politiķis prognozēja, ka piedāvātās izmaiņas kaitēs reģionu attīstībai. Jau vēstīts, ka iepriekš iespējamo apvienošanos ar kaimiņu novadiem 2025.gadā no piecām valstspilsētām atbalstījusi tikai Rēzekne un Daugavpils.

Un vēl

Svētdienas naktī un rītā vietām Latvijā nedaudz snidzis, liecina meteoroloģiskā informācija un iedzīvotāju ziņotais sociālo tīklu vietnēs. Neliels sniegs un baltums uz zāles, jumtiem un automašīnām agrā svētdienas rītā bija Alūksnē. Pirmās sniegpārslas svētdienas rītā manītas arī Mālpils pusē.

Sinoptiķi norāda, ka šonedēļ laika apstākļus Latvijā noteiks ciklonu darbība ziemeļos, bet brīžiem tuvosies arī augsta spiediena atzars no dienvidiem. Jāmin gan, ka nedēļas sākumā naktīs termometra stabiņš vēl noslīdēs zem nulles, bet darba nedēļas vidū paliks siltāks un dienas daudzviet būs +8…+13° robežās. Naktī uz otrdienu vējš pierims, tomēr laiks saglabāsies lielākoties mākoņains un sauss, un vien pievakarē no rietumiem Latviju sasniegs nokrišņu zona. 

Darba nedēļas vidū pastiprināsies vairāku ciklonu ietekme no ziemeļiem, laiks kļūs lietaināks un pastiprināsies vējš - lielākajā valsts daļā brīžiem gaidāms lietus, kā arī pūtīs mērens dienvidrietumu vējš. Taču gaisa temperatūra naktī turēsies virs nulles.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:naftas cenas sasniedz septiņu gadu augstāko līmeni; Kas parāda patieso situāciju saslimstībai ar Covid-19? Un Desmitgadīga latviešu skolniece milzu konkurencē gūst pirmo vietu starptautiskā vides reportieru konkursā

Šodien naftas cena turpināja pieaugt, ASV jēlnaftas cenai sasniedzot septiņu gadu augstāko līmeni, raksta "CNBC". "WTI" cena pieauga par 48 centiem jeb 0,6% līdz 84,24 dolāriem par barelu, vienā brīdī sasniedzot 84,28 dolārus, kas ir augstākais līmenis kopš 2014. gada oktobra. "Brent" jēlnaftas cena pieauga par 26 centiem jeb 0,3% līdz 85,79 dolāriem, tuvojoties trīs gadu augstākajai atzīmei – 86,1 dolāram. Tiek prognozēts, ka augstas cenas naftai saglabāsies arī turpmāk, kas var ietekmēt visp’’arējo cenu kāpumu tautsaimniecībā.

Uzņēmējiem Latvijā bieži vien ir labas idejas, bet to realizēšanai trūkst zināšanu vai finanšu līdzekļu. Iespējams, viņiem noderēs jaunā platforma "Emporium", kurā jau no 1. novembra virtuāli varēs satikties ar Eiropā un pasaulē vadošajām tehnoloģiju kompānijām, lai sadarbotos pētījumu veikšanā un dažādu produktu attīstīšanā. Jau četrus gadus Latvijā notiek 5G ekosistēmas forums, kura mērķis ir veicināt 5G jeb piektās paaudzes mobilo sakaru standartu vai tā dēvētā lietu interneta tehnoloģiju attīstību. Virtuālajā platformā "Emporium" darbosies tādi uzņēmumi kā "Nokia", "Microsoft", LMT un "Elektroniskie sakari".

Nepalielinoties iedzīvotāju vakcinācijas aptverei, uz mēnesi ieviestā mājsēde, kā arī citi ierobežojumi ietekmē ne tikai Latvijas tautsaimniecību kopumā un mūsu uzņēmēju konkurētspēju, bet arī iedzīvotāju iespējas sagaidīt lielākas darba algas, plašākas iespējas nodarbinātības lauciņā, iegūt pilnvērtīgu izglītību u. c., nemaz nerunājot par savu veselību un tās aprūpi. Ja notiks šādas regulāras ekonomikas bremzēšanās, mēs turpināsim atpalikt no saviem Baltijas kaimiņiem tautsaimniecības attīstības ziņā. Tajā pašā laikā ekonomisti prognozē, ka mēnesi ilgā ekonomikas sabremzēšanās lielu iespaidu uz iekšzemes kopproduktu neatstās.

Turpinām ziņas

Infektologs Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē Twitter skaidrojis, kas ir reālās situācijas ar Covid-19 patiesais rādītājs. Kā norāda infektoologs, saslimstības skaitļu pieauguma sabremzēšanās pie ļoti augstiem rādītājiem var norādīt uz laboratoriju kapacitātes nepietiekamību. Tātad patieso situāciju neparāda atklāto gadījumu skaits, bet gan hospitalizēto un intensīvā terapijā esošo pacientu skaits, jo tas labāk raksturo reālo situāciju, bet šiem mērījumiem ir laika nobīde.

Valsts policijas izmeklētajos kriminālprocesos saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 figurē vismaz desmit medicīnas iestāžu darbinieki. Aizvadītajā ceturtdienā policijas priekšnieks Armands Ruks žurnālistiem apliecināja, ka saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 Valsts policijas lietvedībā ir gandrīz 20 kriminālprocesi.  Policija kopš augusta publiski sabiedrību informējusi tikai par daļu no šiem procesiem, līdz ar to nav zināms, vai arī pārējās lietās figurē mediķi. Aģentūras LETA apkopotā informācija par līdz šim publiski atklātajiem kriminālprocesiem liecina, ka šajās lietās kopš augusta kopumā aizturēti desmit medicīnas iestāžu darbinieki.

Un vēl

"Jauno vides reportieru" konkursā, ko rīko starptautiskais nodibinājums “Vides izglītības fonds”, kategorijā "Raksts" pirmo vietu ieguva desmit gadus vecā dalībniece no Latvijas – Darja Skripkina no Rīgas Rīnūžu vidusskolas. Skolniece starptautiskajā konkursā piedalījās ar rakstu "Mirdzoši putekļi", kurā aktualizēja svētku uguņošanas ietekmi uz vidi. “Jaunie vides reportieri” (JVR) ir vides izglītības programma jauniešiem vecumā no 11 – 25 gadu vecumam ar mērķi izzināt un popularizēt risinājumus vides problēmām, kā arī apgūt mūsdienu mediju rīkus sabiedrības informēšanai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ārstniecības iestādēs rekordliels skaitlis Covid-19 saslimušo, Rīgā pie akmens tilta Daugavā iebraukusi un nogrimusi automašīna; un Pekinas olimpisko spēļu rīkotāji paziņojuši pasākuma drošas norises vadlīnijas.

Ārstniecības iestādēs pagājušajā diennaktī ievietoti 162 Covid-19 pacienti, bet 40 no tām izrakstīti, līdz ar to Covid-19 pacientu skaits stacionāros palielinājies no tūkstoš 352 līdz tūkstoš 444 pacientiem, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. Šis ir līdz šim lielākais stacionēto pacientu kopskaits. Šī rudens stacionēto skaits jau pārsniedzis ziemā piedzīvotā Covid-19 viļņa slimnīcās nonākušo skaita maksimumu, kas 13.janvārī bija tūkstoš 224 cilvēki. No slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem tūkstoš 284 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 160 - ar smagu slimības gaitu, Tādējādi 11% stacionēto šobrīd ir smaga slimības gaita.

Latvijā zemākā vakcinācijas pret Covid-19 aptvere novērojama lauksaimniecības un mežsaimniecības, kā arī būvniecības nozarēs, kur, attiecīgi, vakcinācijas pilnu kursu līdz 20.oktobrim bija veikuši 34% un 49% strādājošo, liecina Ekonomikas ministrijas publiskotā informācija. Tikmēr lielākais pret Covid-19 vakcinēto īpatsvars ir veselības un sociālās aprūpes sektorā, kur vakcinēti 87% no nozarē strādājošajiem. Nozaru iedalījumā vakcinācijas īpatsvara ziņā veselības un sociālās aprūpes sektorā strādājošajiem seko izglītības nozare, kur uz 20.oktobri bija vakcinēti 83% no strādājošajiem, valsts pārvaldes un aizsardzības jomā - 81%, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju pakalpojumu nozarē - 78%, finanšu un apdrošināšanas nozarē - 77% un mākslas, izklaides un atpūtas jomā - 77%.

Politiķis Ainārs Šlesers, kurš vasarā rīkoja plašus mītiņus pret vakcinēšanos, sociālajos tīklos paziņojis, ka ir inficējies ar Covid 19. Patlaban viņš esot ārzemēs, kur arodoties karantīnā. Viņš norāda, ka ceļojot ārpus Latvijas, vienmēr esot veicis Covid testus gan pirms izlidošanas, gan pēc atgriešanās. Viņš informē, ka 22.oktobra rītā sajutis nelielas galvassāpes, bijusi arī paaugstināta ķermeņa temperatūr, nolēmis veikt Covid testu un tas izrādījās pozitīvs.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā inficējies arī politiķis Aldis Gobzems un 59 gadu vecumā mūžībā devies bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, kurš miris pēc inficēšanās ar Covid-19. Cimdars šovasar bija starp Šlesera partijas “Latvija pirmajā vietā ” dibinātājiem, un tāpat kā viņa pārstāvētā partija iestājās pret obligāto vakcināciju.

Turpinām ziņas

Rīgā šodien pie Akmens tilta Daugavā iebraukusi un nogrimusi automašīna, kurā atrasts miris cilvēks, apliecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukumu dienests saņēma ap plkst.13.30, saņemot informāciju, ka pie Akmens tilta auto iebraucis Daugavā. Notikuma vietā ūdenslīdēju grupa automašīnu atrada apmēram 20 metru attālumā no krasta un piecu metru dziļumā zem ūdens. Automašīnā atrasts miris cilvēks. Valsts policijas preses pārstāve Līna Kaļķe apliecina, ka automašīna "Subaru" iebraukusi Daugavā no AB dambja. Notikuma vietā bojāts nožogojums.

Rīgā Valsts policija aizturējusi vīrieti, kurš nepatikā pret Covid-19 ierobežojumiem mēģinājis aizdedzināt Ministru kabineta durvis. Aizvadītās sestdienas vakarā Brīvības bulvārī apsardzes darbinieki konstatēja kādu personu, kuras aizdomīgā rīcība piesaistīja viņu uzmanību. Vīrietis ar nenoskaidrotu šķidrumu aplēja Ministru kabineta ēkas durvis un mēģināja tās aizdedzināt. Persona savu rīcību izskaidroja ar to, ka viņš šādā veidā velējies paust nepatiku pret valstī noteiktajiem ierobežojumiem. Policijā sākts kriminālprocess. Par šāda nozieguma izdarīšanu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Un vēl

Pekinas ziemas olimpisko un paraolimpisko spēļu rīkotāji šodien publicēja pasākuma drošas norises vadlīnijas, kas būs jāievēro visām sporta forumā iesaistītām personām. Prasības būs stingrākas nekā vasarā Tokijas olimpiskajās spēlēs, jo nošķiršana no vietējās sabiedrības būs spēkā visu laiku, kamēr vien dalībnieki atradīsies Ķīnā. Trīs galvenie elementi vadlīnijās ir prasība vakcinēties, visu dalībnieku nošķiršana no ārpasaules iekšējā drošības lokā, kā arī regulāra Covid-19 testu veikšana ik dienu. Papildinātas vadlīnijas vēl plāno publicēt decembrī. 


Atstājiet komentāru