2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pabriks uzdevis bruņotajiem spēkiem sākt mācības netālu no Baltkrievijas robežas; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure oktobrī; un Kad Latvijā varētu iestāties ziemīgi laikapstākļi?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā mājsēdes laikā samazinājusies saslimstība ar Covid-19; Valsts svētkjus Jēkabpils novadā sagaidīs ar dažādām aktivitātēm; un Ņūjorkā pie Rokfelleru centra uzstādīta galvenā Ziemassvētku egle.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā šogad viens no straujākajiem eksporta kāpumiem ES; Latvijas mediķi veikuši sarežģītu kaulu operāciju; un Latvijas valsts ceļi ar informatīvo kampaņu atgādinās, kas jāņem vērā, vadot auto ziemā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pabriks uzdevis bruņotajiem spēkiem sākt mācības netālu no Baltkrievijas robežas; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure oktobrī; un Kad Latvijā varētu iestāties ziemīgi laikapstākļi?

Pieaugot iespējas, ka jaunas migrantu grupas varētu tikt virzītas arī Latvijas robežas virzienā, tādēļ aizsardzības ministrs Artis Pabriks no "Attīstībai/Par!", uzdevis bruņotajiem spēkiem sākt militārās mācības Latgalē. Kā informē Nacionālie bruņotie spēki, mācības noritēs līdz 12. decembrim.

Ne visas agresijas izpausmes ir sodāmas krimināli un arī administratīvi sodīt par to ne vienmēr esot iespējams. Pie šādiem secinājumiem šonedēļ nonāca Saeimā pēc diskusijas par to, kā cīnīties ar agresiju, draudiem un vajāšanu, kas vērstas, piemēram, pret mediķiem un policistiem. Tur tika apspriesti arī gadījumi, kad pret skandalozu slavu guvušo protestu aktīvistu Jāni Sondaru policijā tika izbeigti vai netika uzsākti kriminālprocesi par agresīvu rīcību, ko cietušie traktēja kā vajāšanu vai draudu izteikšanu. Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" vēsta, ka drīzumā Saeimā varētu nonākt likuma grozījumi, kas tomēr ļautu pret Sondara tipa agresoriem vērsties administratīvā kārtā un agresīva uzbāzība tiktu traktēta kā sodāma. Šādu ideju atbalsta arī policijā un prokuratūrā.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, valdība šogad aizliegusi Ziemassvētku tirdziņus un gadatirgus gan zaļajā, gan sarkanajā režīmā. Ekonomikas ministrija skaidro, ka būs atļauta tirdzniecība tirgu atklātajās teritorijās un tajās varēs tirgoties ar jebkāda veida precēm, gan pārtikas, gan nepārtikas. Turklāt iepirkties tirgus atklātajā teritorijā varēs visi pircēji - gan ar, gan bez Covid-19 sertifikāta. 

Tikmēr vairāki vietējie amatnieki un mājražotāji nosūtījuši vēstuli valdībai, aicinot atļautu rīkot gadatirgus pēc 15. novembra un Ziemassvētku tirdziņus un pauž neizpratni par lēmumu atļaut strādāt lielajiem tirgiem "sarkanajā režīmā", bet īslaicīgo ielu tirdzniecību aizliegt pat "zaļajā režīmā". Ja no 15.novembra netiks atļauti gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi "zaļajā režīmā", vēstules autori sola vērsties Konkurences padomē, pie Tiesībsarga un gatavot kopīgu prasību Administratīvajai tiesai.

Ieslodzījumu vietu pārvaldē līdz šim Covid-19 sertifikātu ieguvuši 97,3% nodarbināto. Kopumā ieslodzījumu vietās strādā 2 tūkstoši 122 cilvēki, no tiem 2 tūkstoši 65 ir vakcinēti vai ar spēkā esošo pārslimošanas sertifikātu vai ir uzsākuši vakcināciju. No visiem nodarbinātajiem nevakcinējušies ir 57.
Pašlaik trīs darbinieki ir pārtraukuši darba attiecības, nevēloties vakcinēties. Jēkabpils cietums ir to Latvijas ieslodzījuma vietu vidū, kur nevakcinējušo skaits ir viens no lielākajiem, kopumā nav vakcinējušās deviņas personas. 

Jau ziņots, ka valdība ir noteikusi prasību obligāti vakcinēties visiem publiskā sektora darbiniekiem un pildīt darba pienākumus no šodienas, 15.novembra drīkstēs tikai vakcinējušās vai Covid-19 pārslimojušas personas.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,79 eiro. Visdārgāk apkure oktobrī izmaksājusi mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem, - 1,42 eiro kvadrātmetrā. Tāpat arī dārgāk nekā vidēji pilsētā par apkuri maksā Brīvības 2g/1 iemītnieki – 1,34 eiro kvadrātmetrā, kā arī Rīgas ielā 175 – 1,27 eiro kvadrātmetrā. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši siltināto māju iemītniekiem, kā arī mājas Palejas ielā 11 un Ziemeļu ielā 6 – katrā – 56 eirocenti kvadrātmetrā, Zemgales 7 un Bebru 16 – katrā - 59 eirocenti, kā arī Krasta 63 un Celtnieku 11a – katrā - 60 eirocenti.  Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs martā, lasiet  portālā Radio1.lv.

No šodienas Jēkabpilī, Brīvības ielas pārbūves projektā, posmā no Blaumaņa ielas līdz Celtnieku ielai, tiks uzsākta ielas šķembas virskārtas un asfalta apakškārtas izbūve. Līdz ar to jāņem vērā, ka no šodienas minētajā ielas posmā būs būtiski satiksmes ierobežojumi. Kā informē SIA “Ošukalns” būvdarbu vadītājs Valerijs Vargulis, asfalta izbūve tiks uzsākta Brīvības ielā no Blaumaņa ielas puses, lai pēc iespējas ātrāk varētu atsākt satiksmes kustību Brīvības -Zvanītāju ielu krustojumā. Plānots, ka šajā posmā darbus pabeigs nedēļas laikā. Būvdarbu laikā tiks nodrošināta piekļuve īpašnieku īpašumiem, kā arī operatīvā un atkritumu savākšanas transporta kustība būvdarbu zonā. Asfaltēšanas darbu laikā, transporta kustībai autobraucēji aicināti izmantot apbraucamos ceļus - Zaļā un Dolomīta iela. Sabiedriskais transports kursēs tāpat kā līdz šim.

Un vēl

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā palaikam gaidāms lietus, bet pēc 20.novembra iespējams sniegs un sals, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra naktīs noslīdēs līdz 0...-6 grādiem, laiks nebūs tik auksts un saulains, kā tika prognozēts iepriekš, iespējams smidzinošs lietus un sniegs. Pūtīs neliels dienvidu vējš.

Nedēļas vidū Latviju sasniegs ciklons, brīžiem līs, iespējams slapjš sniegs, piekrastē arī pērkona negaiss un krusa. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 4...8 grādiem. Iespējams, nedēļas beigās ienāks aukstāks gaiss no Arktikas. "Global Forecast System" patlaban prognozē, ka no 22. novembra gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma zem nulles, veidosies arvien biezāka sniega sega, mēneša beigās tās dziļums vietām var sasniegt 40 centimetrus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā mājsēdes laikā samazinājusies saslimstība ar Covid-19; Valsts svētkjus Jēkabpils novadā sagaidīs ar dažādām aktivitātēm; un Ņūjorkā pie Rokfelleru centra uzstādīta galvenā Ziemassvētku egle.

Līdz 15. novembrim, kad stājās spēkā prasība par Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu Saeimas un pašvaldību deputātiem, četri parlamentārieši tos nav uzrādījuši Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Savus sertifikātus nav uzrādījusi Jūlija Stepaņenko no ''Latvija pirmajā vietā'', Romāns Naudiņš no Nacionālā apvienība, Vladimirs Nikonovs no "Saskaņa", kā arī apcietinājumā esošais pie frakcijām nepiederošais Jānis Ādamsons.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aplēses rāda, ka 15. novembrī 758 pašvaldību deputātiem jeb 92% ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Savukārt vēl daļa deputātu uzsākuši vakcinācijas procesu, bet aptuveni 20 pašvaldību pārstāvji vakcināciju nav uzsākuši vai par viņiem nav ziņu. Ministrijā informē, ka sliktāka situācija vakcinācijas ziņā ir dažās Latgales pašvaldībās, kā arī dažviet Vidzemē, bet nav situācijas, ka kādā no tām būtu īpaši liels nepotēto deputātu īpatsvars, līdz ar to pašvaldību darbs netiks traucēts.

 Svētdien Latvijā reģistrēti 422 jauni Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par trīs ar šo slimību sasirgušu personu nāves gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Divu nedēļu uz 100 tūkstoši iedzīvotāju kumulatīvās saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā sarucis no 1119,8 līdz 1101,3 līdz gadījumiem. "Lokdauna" sākumposmā kumulatīvais rādītājs Latvijā bija palielinājies līdz 1801. No visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 252 saslimušie jeb 59,7% bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 170 bija vakcinējušies. Kumulatīvais 14 dienu mirstības rādītājs pašlaik joprojām ir augts - pēdējo divu nedēļu laikā nomiruši 499 Covid-19 pacienti.

Trešdien, 17. novembrī, valsts svētku priekšvakarā Latvijas Okupācijas muzejs ar simboliskiem krājuma priekšmetiem – Latvijas valsts karogiem – uzsāk atgriešanos muzeja pārbūvētajā un atjaunotajā ēkā Latviešu strēlnieku laukumā 1. Pirmie muzeja krājuma priekšmeti, kas simboliskā gājienā no muzeja pagaidu mājvietas Raiņa bulvārī 7 tiks pārnesti uz muzeja pastāvīgo ēku, būs Latvijas karogi, kuri, baidoties no represijām, padomju okupācijas periodā tika rūpīgi slēpti. Padomju okupācijas laikā par Latvijas valsts karoga glabāšanu draudēja kriminālatbildība, taču tas nebija šķērslis pilsoniskai drosmei. Individuālā varonība ar ticību neatkarīgai Latvijas valstij ir iznesusi karogus neskartus cauri laikiem. Plānots, ka muzeja jauno pastāvīgo ekspozīciju, ko šobrīd veido dizaina birojs "H2E" sadarbībā ar muzeja vēsturniekiem, apmeklētāji varēs iepazīt 2022. gada pavasarī

Turpinām ziņas

Sagaidot Latvijas valsts svētkus, Jēkabpils novadā norisinās dažādas aktivitātes. Uz Krustpils kultūras nama fasādes no 17. līdz 20. novembrim tumšajās diennakts stundās bērnu zīmējumos iespīdēsies viņu acīm skatītā Jēkabpils, viņu sirdīm justā Latvija - “Mana Jēkabpils. Mana Latvija”.

Līdz 17. novembrim, iepazīstot pilsētas vēsturi, norisinās orientēšanās spēle ģimenēm latviskās noskaņās “Tavas saknes Tavā zemē, Tavas pēdas tēva sētā”. Vairāk informācijas par spēli var atrast Jēkabpils galvenās bibliotēkas mājaslapā. 

Jau no 11. novembra un līdz svētku dienai 18.novembrim, pilsētas tilts diennakts tumšajā laikā tiek krāšņi izgaismots Latvijas karoga krāsās. Tāpat arī svētku noskaņās ir rotāta Kena parka estrāde.

Jēkabpils novada iedzīvotāji aicināti līdz 17. novembrim ierakstīt nelielu video apsveikumu Latvijai 103. dzimšanas dienā un nosūtīt to uz kādu no Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas sociālajiem tīkliem, lai jau 18. novembrī ieraudzītu savu apsveikumu kopīgā videosveicienā. 

Savukārt Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī, visas dienas garumā pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju” iemirdzēsies svecīšu liesmiņas uz ziedi, sveicot mūsu mīļo Latviju.

Gārsenē 18.novembrī plkst. 17.00 notiks lāpu gājiens. Savukārt plkst.18.00 Muzikāli vokālās apvienības “5 Jāņi” koncertprogramma kultūras namā “Latvijas dzirksts”. Aknīstes katoļu baznīcā 17.novembrī plkst. 18.00 Koncerts. Latvijai 103.

Rubenes Kultūras namā no 19.-27.novembrim būs skatāma foto izstāde “ Mūsu Jēkabpils novads”. 19. novembrī plkst.18.00 Valsts svētkiem veltīts koncerts “Saules ceļu manai mīļai Latvijai”. Viesojas kapela “ Karikste”. 

Dignājas baznīcā 17.novembrī plkst. 18.00 Valsts svētkiem veltīts koncerts “Čaka dzeja mūzikā”. Savukārt Zasas kultūras namā 20.novembrī plkst. 16.00 Koncerts veltīts Valsts svētkiem “Mana Latvija”.

Un vēl

Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Ņujorkā pie Rokfellera centra uzstādīta Ziemassvētku egle. 24 metrus augsto svētku simbolu lielpilsētai šogad dāvināja kāda ģimene no Merilendas štata.  Apmēram 85 gadus vecā egle atradās pie Praisu ģimenes mājas, un pastāvēja risks, ka stipras vētras laikā tā varētu nolūzt un uzkrist ēkām. Tas bijis vēl viens iemesls, kāpēc pieņemts lēmums krāšņo koku ziedot cilvēku priekam. Koku izgreznos ar vairāk nekā 50 tūkstošiem daudzkrāsainu gaismiņu, bet tā virsotnē būs 400 kilogramus smaga, ar kristāliem izrotāta zvaigzne. Egles iedegšanas ceremonija plānota 1. decembrī, un svētku sajūtu tā cilvēkiem palīdzēs nodrošināt līdz janvāra sākumam. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā šogad viens no straujākajiem eksporta kāpumiem ES; Latvijas mediķi veikuši sarežģītu kaulu operāciju; un Latvijas valsts ceļi ar informatīvo kampaņu atgādinās, kas jāņem vērā, vadot auto ziemā.

Latvijā šā gada pirmajos deviņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn starp Eiropas Savienības valstīm bijis viens no straujākajiem eksporta kāpumiem, liecina šodien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati, kas apkopoti par 26 bloka dalībvalstīm. Šā gada janvārī-septembrī salīdzinājumā ar 2020.gada pirmajiem deviņiem mēnešiem eksporta apmērs Latvijā pieaudzis par 23%. Lietuvā reģistrēts 19% pieaugums. Eksporta apmērs palielinājies visās ES valstīs, izņemot Kiprā (-1%) un Īrijā (-2%). Savukārt Importa apmērs janvārī-septembrī salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejama informācija, bet lielākais kāpums bijis Latvijā un Slovēnijā (abās valstīs +29%). Dati nav pieejami par Igauniju.

Būvkompānijās pret Covid-19 vakcinējušies vidēji 70-75% darbinieku, tomēr būvnieki bažījas, ka iesāktos būvniecības objektus būs grūtības pabeigt, jo pēc 15. decembra būs cilvēki, kas darbu "zaļajā režīmā" turpināt nevarēs. Tas nozīmē, ka būvnieki nespēs izpildīt spēkā esošo līgumu nosacījumus un par darbu kavēšanu būs jāmaksā līguma sods. Latvijas Būvnieku asociācija šodien Ekonomikas ministrijai nosūtījusi oficiālu vēstuli ar aicinājumu šo situāciju un apstākļus, kas radīsies pēc 15. decembra, atzīt par "force majeure". Ministrija neredz iespēju izpildīt prasību.

Atbalstam algu subsīdijai par oktobri un novembri varēs pieteikties no 22.novembra līdz 15.decembrim, informēja Valsts ieņēmumu dienests. Atbalsts algu subsīdijai ir pieejams darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām - fiziskām personām, kas reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicējas vai saņem autoratlīdzību, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējas, vai mikrouzņēmumu īpašniekiem vai individuālajiem komersantiem (pašnodarbinātās personas) to ienākumu kompensēšanai, kā arī patentmaksātājiem atlīdzības kompensēšanai. Jāņem vērā, ka minētais atbalsts tiks piešķirts tiem, kuriem uz iesnieguma iesniegšanas brīdi ir sadarbspējīgs sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 infekciju vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu. Atbalstu algu subsīdijai darbiniekam aprēķina 50% apmērā no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par laikposmu no 1.jūlija līdz 30.septembrim, bet ne vairāk kā 700 eiro kalendāra mēnesī.

Lielbritānijas varasiestādes apstiprina, ka svētdien notikušais sprādziens pie Liverpūles sieviešu slimnīcas uzskatāms par terora aktu. Sprīdzinātājs gājis bojā, bet policija saistībā ar šo lietu aizturējusi vairākus iespējamos līdzdalībniekus. Britu raidorganizācija BBC atsaucas uz aculieciniekiem un vēsta, ka sprādziens nogranda automašīnā, kas atradās netālu no Eiropas lielākās dzemdniecības un ginekoloģijas klīnikas. Gāja bojā viens cilvēks, bet viena persona nogādāta slimnīcā.

Turpinām ziņas

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ārsti veikuši īpaši sarežģītu onkoloģisku operāciju krusta kaulam, kas Latvijā īstenota pirmo reizi. Šāda veida operācijas pasaulē tiek veiktas tikai dažās vietās. Iemesls tam ir operācijas tehniskā sarežģītība, jo, lai izņemtu visu audzēju un pēc tam nodrošinātu balsta-kustību aparāta funkcionalitāti, ir nepieciešamas vismaz trīs operācijas ar daudzu speciālistu iesaisti. Gada laikā pat lielajos Eiropas vai Amerikas centros, ir tikai daži šādi pacienti. Paciente pašlaik jau atrodas rehabilitācijā mājās, pārvietojas ar palīgierīču palīdzību, lai ļautu kauliem un mīkstajiem audiem adekvāti sadzīt, bet ir spējīga arī iet bez palīgierīču palīdzības.

No 2022. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem vecumā no viena gada līdz 20 gadu vecumam persona saņem ģimenes valsts pabalstu. Līdz 31. decembrim pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, kurš pēc kārtas bērns ir piedzimis. Ģimenes valsts pabalsta reforma paredz, ka no 2022. gada 1. janvāra par vienu bērnu no gada līdz 20 gadu vecumam ģimenes valsts pabalsts mēnesī būs 25 eiro, par diviem bērniem – 100 eiro (50 eiro par katru bērnu), par trijiem bērniem – 225 eiro (75 eiro par katru bērnu). Par četriem un vairāk bērniem pabalsts būs 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

Un vēl

No šodienas, 15.  novembra VSIA Latvijas Valsts ceļi uzsāk informatīvo kampaņu Ir ziema. Rēķinies ar to!, atgādinot autobraucējiem, kas jāņem vērā un ar ko jārēķinās, vadot auto ziemā. Šogad novembrī autobraucēji jau ir pieredzējuši mainīgo laika apstākļu ietekmi uz autoceļiem – apledojumu, kas temperatūras svārstību dēļ veidojas uz asfalta seguma no rītiem. Meteorologu prognozes liecina, ka mainīgi laika apstākļi gaidāmi gan novembra otrajā pusē, gan decembra sākumā, kad jābūt ļoti piesardzīgiem pie stūres, īpaši rīta stundās. Apledojums visbiežāk veidojas uz tiltiem un pārvadiem, kā arī ceļu posmos gar ūdens tilpēm un mežainā apvidū. Ziemā autobraucējam ir jārēķinās, ka uz ceļa var būt sniegs un apledojums. Lai cik rūpīgi strādātu, ceļu uzturētāji nevar ziemu novērst pavisam.

Atstājiet komentāru