2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvāko divu nedēļu laikā nav plānots būtiski atvieglot Covid-19 ierobežojumus; No tā dēvētajām deputātu kvotām sakārtos Preiļu Romas katoļu baznīcas sakrālo mantojumu; un Latvijas slēpošanas trases sākušas aktīvi gatavoties sezonai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi aicina vakcinēties pret gripu; Biedrība Sēlijas partnerība izsludina atklātu projektu konkursu; un Pasaulē ar Ziemassvētku tirdziņiem un egļu rotāšanu sāk gatavoties Ziemassvētku sagaidīšanai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:No 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā; Jēkabpils dienesti gatavi pirmajam sniegam; un VUGD aicina Adventes laikā atrcerēties par ugunsdrošību.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvāko divu nedēļu laikā nav plānots būtiski atvieglot Covid-19 ierobežojumus; No tā dēvētajām deputātu kvotām sakārtos Preiļu Romas katoļu baznīcas sakrālo mantojumu; un Latvijas slēpošanas trases sākušas aktīvi gatavoties sezonai.

Līdz 6.decembrim nav plānots būtiski atvieglot Covid-19 ierobežojumus. Veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai/Par! norāda, ka koalīcijā panākta vienošanās tuvāko divu nedēļu laikā  “jaunus, iepriekš neapspriestus” ierobežojumu atvieglojumus neieviest. Tādējādi līdz šim datumam, visticamāk, tiks saglabāti pašreizējie drošības pasākumi. 6.decembris izvelēts par atskaites punktu, jo šajā datumā valstij tiks piegādāti Covid-19 paštesti, ar kuriem būs iespējams regulārāk testēt sabiedriskajā sektorā strādājošos.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis no Jaunās konservatīvās partijas norāda, ka koalīcija tuvāko nedēļu laikā paredz trīs punktus, par kuriem valdībai būs jāpieņem būtiski lēmumi. Pirmais no tiem, kā veicināt vakcinācijas aptveri iedzīvotāju vidū, kuri ir vecāki par 60 gadiem. Otrs punkts ir saistīts ar vakcinācijas trešās potes pieejamību. Savukārt trešais punkts saistīts ar vakcinācijas procesa uzsākšanu bērniem no pieciem līdz 12 gadiem.
 
Mājsēde ir devusi cerēto rezultātu, un esam lauzuši Covid-19 saslimstības līkni, atzinis valdības vadītājs Krišjānis Kariņš no Jaunās Vienotības. Viņš norāda, ka mājsēde ļāva samazināt saslimušo un hospitalizēto skaitu, piebilstot, ka tās ir pozitīvas tendences. Vienlaikus premjers akcentēja, ka pandēmija ar to nav beigusies. Kariņš aicināja iedzīvotājus būt apdomīgiem un izsvērt to, kā samazināt savstarpējos kontaktus, lai neizplatītu Covid-19 tālāk.

Visbiežāk slimnīcā nonākušo pret Covid-19 potēto un tomēr ar jauno koronavīrusu sasirgušo pacientu vidū ir tie cilvēki, kuri vakcinēti ar "AstraZeneca" vai "Janssen" preparātu, LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra vadītāja Dace Žentiņa. Savukārt, runājot par tiem vakcinētajiem slimniekiem, kuri zaudējuši cīņā ar Covid-19, Žentiņa norādīja – neviens no mirušajiem nebija tāds, kuram nebūtu kādas blakusslimības un kurš nebūtu riska grupā.

Turpinām ziņas

Šodien, 23. novembrī ir Eiropas diena bērnu aizsardzībai no seksuālās vardarbības, tādēļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no šodienas līdz 29. novembrim rīko akciju “Pārtrauc klusēšanu!” Tās mērķis – nodrošināt iespēju ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju par iespējamajām seksuālas vardarbības pazīmēm un tālāko rīcību. 

Tā saucamajās "deputātu kvotās" Saeima vakar atbalstīja finansējuma piešķīrumu vēl miljons 65 tūkstoši eiro apmērā Daugavpilī esošā sanatorijas kompleksa "Mežciems" restaurācijai, vairākām organizācijām un biedrībām, kā arī reliģiskajām draudzēm. Tajā skaitā  150 tūkstoši eiro piešķirti Romas katoļu baznīcas Rēzeknes - Aglonas diecēzei Rēzeknes Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāles iekštelpu apdarei un remontam, kā arī 20 tūkstoši eiro pārdalīti, lai nodrošinātu finansējumu sakrālā mantojuma sakārtošanai Preiļu Romas katoļu baznīcas teritorijā. 

Un vēl

Latvijā gaisa temperatūra lēnām noslīd zem nulles atzīmes, vietām parādās arī pirmās sniega pārslas. Tieši šobrīd slēpošanas trases Latvijā sākušas aktīvi gatavoties sezonai. Kamēr citas slēpošanas trases gaida kārtīgākus un noturīgākus laika apstākļus, tad slēpošanas trase "Gaiziņkalns" jau sāk pūst mākslīgo sniegu. Kā atzīst trašu pārstāvji, lai cilvēki gribētu doties slēpot, nepietiek to, ka uz kalna uzpūsts sniegs. Vispirms ir nepieciešams, lai arī aiz loga būtu sniegs un cilvēkiem rastos ziemas sajūta, taču, iespējams, ka pirmās trases būs atvērtas jau pavisam drīz.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi aicina vakcinēties pret gripu; Biedrība Sēlijas partnerība izsludina atklātu projektu konkursu; un Pasaulē ar Ziemassvētku tirdziņiem un egļu rotāšanu sāk gatavoties Ziemassvētku sagaidīšanai.

Iepriekšējā gada gripas aktivitāte Eiropā saglabājās zemā līmenī visas gripas sezonas laikā dažādu Covid-19 sabiedrības veselības un sociālo ierobežojumu dēļ. Toties šogad sagaidāms, ka šajā sezonā gripas vīruss cirkulēs daudz vairāk, jo jau šobrīd daudzās Eiropas valstīs ierobežojumi tiek atcelti un sociālie kontakti tiek atjaunoti, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs. Turklāt, ņemot vērā zemo saslimstību ar gripu pagājušajā gadā, šajā sezonā ir sagaidāms zemāks iedzīvotāju dabiskās imunitātes līmenis pret gripu, kas varētu palielināt slimības izplatību un slogu. Tādēļ speciālisti aicina cilvēkus vakcinējoties pret gripu.

Pirmdien trešo poti pret Covid-19 Latvijā ir saņēmis lielāks cilvēku skaits nekā pirmo devu, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7844 personas, tajā skaitā pirmo poti – tūkstoš 208 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 5 tūkstoši 178 cilvēki. Savukārt potēšanas apjoms ar trešo devu vakar apsteidzis vakcinēšanos ar pirmo devu - vakar tūklstoš 458 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. 

Jau nedēļu bez darba ir personas, kuras dažādu iemeslu dēļ aizvien nav vakcinējušās pret Covid-19 un negrasās to darīt. Šobrīd neviena institūcija valstī nevar pateikt, cik daudz ir šādu cilvēku. Taču eksperti vērtē, ka bez vakcinācijas sertifikāta darba tirgū viņu iespējas būs visai niecīgas. Latvijas Darba devēju konfederācijā skaidro, ka kvalificētiem nevakcinētajiem darba ņēmējiem varētu nākties pārkvalificēties. Tikmēr nevakcinēts darbaspēks ar zemāku kvalifikāciju kādu laiku varētu mēģināt kādu laiku izdzīvot vien no bezdarbnieku pabalsta.

Autobusa avārijā Bulgārijas rietumos šodien gājuši bojā vismaz 45 cilvēki. Bojāgājušo vidū ir bērni. Autobuss ar Ziemeļmaķedonijas numura zīmēm avarēja un aizdegās. Septiņi cilvēki ar apdegumiem nogādāti slimnīcā Sofijā. Avārija notika ap pulksten diviem naktī. Lielākā daļa bojāgājušo ir no Ziemeļmaķedonijas.

Turpinām ziņas

Biedrība “Lauku partnerība Sēlija” izsludina atklāta konkursa projektu iesniegumu pieņemšanas 10.kārtu Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma „Atbalsts LEADER vietējai attīstībai apakšpasākumā „Darbību īstenošana saskaņā ar SVVA stratēģiju”. Projektu iesniegšanas termiņš – no 18.decembra līdz 2022.gada 18.janvārim. 10.kārtai piešķirtais Lauku attīstības programmas publiskais finansējums -  707 tūkstoši 909 eiro. Projekta īstenošanas termiņi - ja tiek veikta būvniecība, teritorijas labiekārtošana  - divi gadi, pārējiem projektiem – viens gads.  Konsultācijas saistībā ar projektu realizēšanu zvanot Gvido Liepiņam pa tāruni 29283474 vai rakstot epastā partneriba.selija@inbox.lv. Plašāka informācija par projektu iesniegšanu pieejama tīmekļa vietnē partneribaselija.lv. 

Būvniecības nozare šā gada otrajā pusē ir sabremzējusies. Tā liecina Centrālās statistikas apkopotie dati. Salīdzinot ar pērno gadu, pārāk spožs, kā izrādās, būvniecībā nav bijis arī pirmais pusgads. Tomēr nākamais gads prognozēs rāda strauju izrāvienu, kam gan būs arī daudz blakusefektu, no kuriem sāpīgākais teju katram no mums – turpmāka cenu celšanās. Ņemot vērā, ka darbinieku nevakcinēšanās dēļ būvniecībā trūkst darba roku, pieaug veicamo darbu apjomi un dārdzība, Būvnieku asociācija nākamajā gadā prognozē ne tikai vairāk darba un cenu celšanos, bet arī laikā nepabeigtus darbus, pārtrauktus līgumus, soda sankcijas un tiesvedības.

Statistikas dati liecina, ka būvniecība Latvijā veido 7% no iekšzemes kopprodukta, tajā nodarbināti gandrīz katrs desmitais mūsu valsts strādājošais jeb 76 tūkstoši cilvēku. Nozares būtiskumu apliecina arī fakts, ka no valsts budžeta desmitā tiesa jeb vairāk par vienu miljardu eiro tērējam kapitālajiem izdevumiem jeb tēriņiem būvniecībā.

Un vēl

Ziemassvētku tirdziņš atkal ir Budapeštā. Pērn to nācās atcelt kovida dēļ. Taču nu karstvīna, kūciņu un daiļamatnieku darba cienītājiem durvis atkal ir vaļā – tiesa, tikai ar Covid-19 sertifikātu. Ar mūzikas skaņām pēc gada pārtraukuma Budapeštā apmeklētājus atkal aicina Ziemassvētku tirdziņš. Lai iekļūtu tirdziņā, nepieciešams Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinēšanos vai izslimošanu. Ar negatīvu testu vien nepietiek. Budapeštas tirdziņā jau ieradušies arī pirmie tūristi, izmantojot iespēju baudīt ungāru tradicionālo virtuvi. Daudzi ierodas, lai meklētu dāvanas. Taču pirmajā dienā garākās rindas bijušas pie karstvīna un kūciņu stendiem. 

Arī ASV Baltais nams sācis gatavošanos Ziemassvētkiem. Saskaņā ar tradīciju ASV pirmā lēdija Džila Baidena sagaidījusi Ziemassvētku egli pie prezidenta rezidences galvaspilsētā Vašingtonā. Viņa kopā ar vīru Džo Baidenu arī piedalījusies pateicības maltītē kopā ar karavīriem. 5,6 metrus augstā egle no Ziemeļkarolīnas pie Baltā nama tika nogādāta ar pajūgu, ko vilka 2 zirgi. Sagaidot egli, Baidena kundze iznāca no Baltā nama, pamāja pūlim, bet pēc tam nolauza egles zariņu un aiznesa to savam mazdēlam Bo, ko turēja viņa tēvs Hanters. Pirmā lēdija uzsvēra, ka egle esot lieliska un noteikti radīšot svētku sajūtu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:No 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā; Jēkabpils dienesti gatavi pirmajam sniegam; un VUGD aicina Adventes laikā atrcerēties par ugunsdrošību.

No 6. decembra visiem klātesošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā, liecina valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Grozījumi paredz, ka darbinieki, tajā skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, darba telpās atrodas tikai ar darba devēja organizētu Covid-19 antigēna skrīninga testu, kas nav vecāks par 72 stundām un testa rezultāts ir negatīvs.

Situācija saistībā ar Covid-19 Latvijā pašlaik ir ļoti trausla, kaut arī vērojams slimības izplatīšanās samazinājums. Saslimstībai pieaugot par 10%, būs nepieciešami papildu drošības pasākumi ap gadu miju. Ja Covid-19 inficēto skaits pieaugs par 10% un hospitalizēto skaits apstāsies pie 800 sasirgušajiem, tad 18. decembrī tiks pārsniegti 1000–1250 inficētie dienā, bet Ziemassvētkos būs straujš saslimstības pieaugums. Tādējādi būs nepieciešami papildu drošības pasākumi ap gadu miju. Veselības ministrija norāda, ka 18. decembris būs brīdis, kad varēs saprast, vai 11. janvārī varēs atcelt drošības pasākumus.

Slimību profilakses un kontroles centra kapacitātes stiprināšanai Covid-19 gadījumu epidemioloģiskajai pārvaldīšanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem papildu piešķirti vairāk nekā 540 tūkstoši eiro. To šodien nolēma valdība. Ar šo finansējumu līdz gada beigām plānots turpināt piesaistīt ārpakalpojumu, kas ļaus nodrošināt atbalstu epidemioloģiskās izmeklēšanas procesā – personu informēšanā, aptaujāšanā Covid-19 diagnozes gadījumā un vispārīgas konsultācijas sniegšanā Covid-19 pacientiem.

Lai nodrošinātu medikamentu “Veclury”, kura aktīvā viela ir remdesivīrs, Covid-19 pacientu turpmākajai ārstēšanai valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lēma papildu piešķirt 4,5 miljonus eiro. Kopumā papildu plānots iegādāties 13 tūkstoši  200 “Veclury” flakonus, tādējādi spējot nodrošināt 2 tūkstoši 200 pacientu ārstēšanu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas teritorijas apsaimniekotājs un ielu uzturētājs SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē- ņemot vērā zemo gaisa temperatūru un snigšanu, šodien, 23.novembrī, ir uzsākta ielu un ietvju kaisīšana, kā arī sniega tīrīšana visā pilsētas teritorijā. Darbi tika sākti jau pulksten sešos no rīta un, sekojot līdzi nokrišņu intensitātei, turpinājās visas dienas garumā. Tāpat kā iepriekšējos gados darbojas arī SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ziemas dežūrdienests, kas operatīvi veic sniega tīrīšanu pilsētas ielās. Iedzīvotāji var ziņot operatīvajam dežūrdienestam par nepieciešamību notīrīt kādu ielas vai ietves posmu, zvanot vai sūtot WhatsApp ziņu uz telefona numuru 29387082, kā arī ziņot par konstatētajiem ielu apgaismojuma bojājumiem, ceļa zīmju, seguma un drošības barjeru bojājumiem.

Līvānu novada pašvaldība nolēmusi no 26. novembra uz šķīdoņa laiku slēgt kustību transportam ar kopējo masu lielāku par 3,5 t, 5,0 t, 7,0 t vai 10,0 t, atkarībā no ceļa stāvokļa uz pagasta nozīmes ceļiem Līvānu novada Jersikas, Rožupes, Rudzātu, Sutru un Turku pagastos. Ceļu lietošanas ierobežojumi Līvānu novadā būs spēkā, līdz iestāsies pastāvīgs zemes sasalums. Transporta kustība tiks ierobežota, uzstādot ceļa zīmes. Iespējama atsevišķu ceļu slēgšana visam auto un traktortransportam, izņemot operatīvo transportu.

Jau ziņots, ka transportlīdzekļu sezonālā maksimālās masas ierobežojumu ieviešana pašvaldības autoceļiem ir piespiedu pasākums, kas ļauj novērst šo ceļu masveida sabrukumu rudenī, kad, ceļa segai pārmitrinoties, samazinās tās nestspēja. Īpaši krasi nestspēja samazinās ekspluatācijas laiku nokalpojušām segām un ceļu posmiem, kuru pamatne ir mālaina un putekļaina grunts. Līvānu novada dome aicina kravu pārvadātājus  - mežu izstrādātājus, zemniekus - plānot kravu izvešanu, ņemot vērā augstāk minētos ierobežojumus. Uz ierobežojumu laiku nekāda veida atļaujas netiks izsniegtas. Ierobežojumu ievērošanu kontrolēs Valsts policija.

Un vēl

Tuvojas adventes laiks, kad mājokļus un sabiedriskās ēkas rotās adventes vainagi un svētku noskaņas radīšanai tiks iedegtas sveces. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika liecina, ka ik gadu šajā laikā bez uzraudzības atstātu iedegtu sveču dēļ izceļas vairāki ugunsgrēki. Sagaidot pirmo adventes svētdienu, VUGD atgādina ievērot drošību, lai no degošām svecēm neizceltos liela nelaime. Pērn ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 20 ugunsgrēkus, kuri, visticamāk, izcēlās adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē ievietotas degošas sveces dēļ, vai bez uzraudzības atstātām degošām svecēm. Šogad līdz 20.novembrim reģistrēti jau 19 šādi ugunsgrēki. Ik gadu šādos ugunsgrēkos cieš cilvēki – šogad cieta trīs cilvēki un trīs cilvēki tika izglābti, bet 2020.gadā cieta pieci cilvēki, bet viens cilvēks gāja bojā. Plašāk par drošības pasākumiem lasiet portālā Radio1.lv.

Atstājiet komentāru