2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas jaunie uzņēmumi piedalīsies Ziemeļeiropas lielākajā tehnoloģiju konferencē; Plāno pašvaldībām atdot 8000 kilometru vietējas nozīmes valsts ceļu; un Miris leģendārais komponists Mārtiņš Brauns

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzē cietušie lielie uzņēmumi var pieteikties valsts atbalstam; Līvānu domē pilnvaras apturētas divām mēra sarakstu pārstāvošām deputātēm bez Covid-19 sertifikāta; un Šodien atzīmē Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas zāļu aģentūra dod zaļo gaismu bērnu vakcinācijai no piecu gadu vecuma; Iznākusi grāmata par Varakļānu ebreju kopienu; un Daugavpilī atklāj jaunu ŠKODA salonu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas jaunie uzņēmumi piedalīsies Ziemeļeiropas lielākajā tehnoloģiju konferencē; Plāno pašvaldībām atdot 8000 kilometru vietējas nozīmes valsts ceļu; un Miris leģendārais komponists Mārtiņš Brauns

Ziemeļeiropas lielākā tehnoloģiju un jaunuzņēmumu konference “Slush” šogad norisināsies klātienē no 1. līdz 3. decembrim Helsinkos. Konferencē piedalīsies arī Latvijas jaunuzņēmumu delegācijas ar 10 pārstāvjiem. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra  jaunuzņēmumiem organizēs tikšanos ar potenciālajiem investoriem, lai iepazīstinātu ar vietējiem veiksmes stāstiem un atgādinātu, kāpēc tieši Latvija ir lieliska vieta biznesa uzsākšanai. Šogad Helsinkos vienlaikus būs vairāk kā 8 tūkstoši jaunuzņēmumu ekosistēmas un tehnoloģiju nozares entuziastu no visas pasaules.

Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro. Ja tiks pieņemts lēmums palielināt iegādājamo testu skaitu, tad attiecībā uz nākamo testu partiju piegādi notiks jauna uzvarētāja noteikšana starp pretendentiem, kas pieteicās uz šī iepirkuma nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Pēc sākotnējām aplēsēm testi Latvijai astoņu nedēļu periodam varētu izmaksāt apmēram 14 līdz 15 miljonus eiro.

Zviedrijas parlaments vakar valdības vadītājas amatā apstiprināja sociāldemokrātu līderi Magdalēnu Andešsoni. Viņa kļuva par pirmo sievieti Zviedrijas premjera postenī, taču jau pēc septiņām stundām bija spiesta paziņot par demisiju, jo parlaments neapstiprināja valdošās koalīcijas piedāvāto valsts budžeta projektu. Parlamenta priekšsēdētājs šodien ar partiju līderiem sāks sarunas par jaunas valdības veidošanu.

Tikmēr Vācijas Sociāldemokrātiskā partija, Zaļā partija un partija "Brīvie demokrāti" vakar vienojās par koalīcijas izveidi. Tas nozīmē, ka Eiropas lielākās ekonomikas vadības grožus tuvākajā laikā pārņems sociāldemokrāts Olafs Šolcs, noslēdzot konservatīvās kancleres Angelas Merkeles 16 gadu ilgo valdīšanas ēru.

Turpinām ziņas

Tuvāko gadu laikā pēc brīvprātības principa plānots pašvaldību īpašumā nodot vairāk nekā 8 tūkstoši kilometru valsts vietējo ceļu, līdztekus tam piedāvājot arī mērķdotācijas. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits no Jaunās konservatīvās partijas norāda, ka tas esot nepieciešams, jo valstij trūkstot finansējuma visu šo ceļu uzturēšanai, tāpat arguments esot, ka vietvaras labāk zinot, kā veiksmīgāk rīkoties savā saimniecībā. Lai arī Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka būs vietvaras, kuras pārņems valsts vietējos autoceļus, bet kopumā Satiksmes ministrijas plāns tiek kritizēts. Tiek pārmests, ka līdz šim valstij neesot bijusi programma, kā attīstīt vietējas nozīmes valsts ceļus, un, pašvaldībām tos pārņemot, problēma ar to kvalitāti netikšot atrisināta.

Pagājušajā nedēļā visvairāk skolēnu attālināti mācījās Jēkabpils, Rīgas, Daugavpils, Jelgavas un Liepājas izglītības iestādēs. Kopumā Latvijā saslimšanas ar Covid-19 dēļ attālinātas mācības bija noteiktas 0,75% visai grupai un 1,33% daļai grupas no kopējā grupu skaita bērnudārzu piecus un sešus gadus vecajiem bērniem. Pamatizglītībā attālināti mācījās 2,11% visas klases skolēnu un 0,58% daļa klases skolēnu no kopējā klašu skaita. Savukārt vidējo izglītību attālināti apguva 0,18% visas klases skolēnu un 0,12%, daļa klases no attiecīgā vecuma klašu kopskaita.

Jēkabpils izglītības pārvaldes sniegtā informācija liecina, ka Jēkabpils novadā karantīnā atradās 17 klases, bet 22 bērniem bija noteikta individuālā karantīna Covid-19 izplatības dēļ. Visvairāk jeb sešas klases karantīnā ir Antūžu pamatskolā. Jau ziņots, ka turpmāk 1. līdz 3. klašu skolēni saņems anitigēnu testus, un tos varēs veikt mājās. Savukārt 4. līdz 12. klašu skolēni tiks testēti līdzšinējā kārtībā.

Un vēl kāda sēru vēsts

24. novembra pēcpusdienā mūžībā aizgājis leģendārais komponists Mārtiņš Brauns. Komponists septembra vidū atzīmēja savu 70. jubileju. Novembrī medijos izplatījās informācija, ka komponists pārcietis infarktu un papildus tam saslimis ar Covid-19. Mārtiņš Brauns plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu “Sīpoli” – vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām. Mārtiņa Brauna mūzika iecienīta gan kino, gan teātrī. Starp pazīstamākajām Brauna dziesmām ir “Veltījums mīlestībai”, “Dzied’ ar mani tautu meita”, “Dziesma par spēli”, “Mīla ir kā uguns”, “Jauna ēra”. Savukārt Brauna kormūzikas populārākais darbs ir “Saule, Pērkons, Daugava”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzē cietušie lielie uzņēmumi var pieteikties valsts atbalstam; Līvānu domē pilnvaras apturētas divām mēra sarakstu pārstāvošām deputātēm bez Covid-19 sertifikāta; un Šodien atzīmē Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm.

Covid-19 krīzē cietušie lielie uzņēmumi no šodienas var pieteikties grantam apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai. Līdz ar valdības pieņemtajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai palielināts maksimālais atbalsta apmērs no 100 tūkstoši uz 250 tūkstoši eiro katrā atbalsta perioda mēnesī. Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju provizoriski 100 uzņēmumi kvalificējas atbalsta saņemšanai virs 100 tūkstoši eiro mēnesī.

Iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 varēs veikt arī farmaceiti aptiekās. To paredz Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie par steidzamiem atzītie grozījumi Epidemioloģiskās drošības likumā. Aptiekas pašas varēs brīvi noteikt, vai tās vēlas sniegt vakcinācijas pakalpojumus. Iespēja aptiekās vakcinēties pret Covid-19, sezonālo gripu un ērču encefalītu ļaus mazināt ģimenes ārstu pārslodzes risku, norādīts likumprojekta anotācijā.

No 15. decembra klātienē tautsaimniecības nozarēs varēs strādāt tikai Covid-19 sertifikātu saņēmušie darbinieki. Tagad privātajiem uzņēmumiem dots pārejas periods, pēc kura tie  darbinieki, kuri nebūs vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19 infekciju, vai nevarēs strādāt no mājām, būs jāatlaiž. Latgalē par spīti darbaspēka trūkumam daži lielākie uzņēmēji ir gatavi atlaist nevakcinētos darbiniekus, citi – tieši kvalificēta darbaspēka trūkuma dēļ to nevar atļauties. 

Piemēram, lielākā siera ražotāja Latgalē, uzņēmuma "Preiļu siers", valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts, šādu valdības lēmumu uzskata par nepārdomātu un kaitējošu uzņēmuma darbībai un attīstībai. Vakcinācija uzņēmumā "Preiļu siers" ir atstāta pašu darbinieku ziņā. Tikmēr stingru pozīciju darbinieku vakcinācijas jautājumā ir ieņēmis uzņēmuma "Rēzeknes gaļas kombināts" padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks, kurš par spīti jau pastāvošajam darbaspēka trūkumam pēc 15. decembra ir gatavs atlaist nevakcinētos darbiniekus un meklēt strādniekus arī ārzemēs.

Krievijā, Kemerovas apgabalā Sibīrijā, pēc ugunsgrēka raktuvēs iesprostoti 45 kalnrači. Raktuvēs sākta evakuācijas operācija, un virszemē izvesti 70 kalnrači. Ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz kādu raktuvju amatpersonu, vēsta, ka nav noteikta vēl 75 kalnraču atrašanās vieta.

Francijas ziemeļu piekrastes tuvumā vakar gāja bojā vismaz 27 migranti, nogrimstot laivai, ar kuru viņi mēģināja šķērsot Lamanša šaurumu, lai no Francijas nokļūtu Lielbritānijā. Tā bija upuru skaita ziņā lielākā katastrofa Lamanšā, kopš šis jūras šaurums kļuvis par vienu no nelikumīgas robežu šķērsošanas centriem.

Turpinām ziņas

Šodien Līvānu novada domē pilnvaras apturētas divām mēra Andra Vaivoda no Latvijas attīstībai sarakstu pārstāvošām deputātēm bez Covid-19 sertifikāta - Mārītei Vilcānei un Dacei Jankovskai. Saskaņā ar domes sēdē pausto informāciju, viena no deputātēm ir sākusi vakcinēšanās pret Covid-19 kursu. Savukārt otra nav vakcinējusies un pašlaik atrodas atvaļinājumā. Vaivods prognozēja, ka, lai uz laiku apstiprinātu amatā citus domniekus no "Latvijas attīstībai" saraksta, varētu sasaukt domes ārkārtas sēdi. Pašlaik gan nav zināms, kas aizvietos pilnvaras zaudējušos deputātus, jo novada Vēlēšanu komisijai jāpārliecinās, vai nākamajiem kandidātiem ir Covid-19 sertifikāti. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Preiļos līdz apkures sezonas beigām nav plānots pārskatīt SIA "Preiļu saimnieks" siltumenerģijas tarifu, trešdien tiešsaistes pasākumā, iepazīstinot ar jauno apsaimniekošanas uzņēmuma valdi, apgalvoja novada pašvaldības izpilddirektors Aigars Zīmelis. Viņš stāstīja, ka, izsludinot konkursu uz amatiem valdē, pašvaldība rūpīgi izstrādāja konkursa nolikumu un prasības kandidātiem. Taču bijis pārsteigums, ka atsaucība no pretendentiem bijusi neliela. Jau ziņots, ka par "Preiļu saimnieka" valdes priekšsēdētāju apstiprināts Ivars Indriksons, kurš darbojies kā valdes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītājs kopš augusta. Par uzņēmuma valdes locekli izraudzīta Līga Bruzgule, kura iepriekš strādājusi uzņēmumā par juristi.

Un vēl

Šodien, 25. novembrī, atzīmē Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm. Daudzviet pasaulē plānotas demonstrācijas, lai pievērstu uzmanību vardarbībai pret sievietēm. Šī problēma ir saasinājusies kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, jo ierobežojumu dēļ miljoniem sieviešu bijušas spiestas ilgstoši atrasties kopā ar saviem pāridarītājiem. Vardarbība pret sievietēm ir plaši izplatīta problēma visā pasaulē. Katra trešā sieviete dzīves laikā ir piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību, apgalvo Pasaules Veselības organizācija.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas zāļu aģentūra dod zaļo gaismu bērnu vakcinācijai no piecu gadu vecuma; Iznākusi grāmata par Varakļānu ebreju kopienu; un Daugavpilī atklāj jaunu ŠKODA salonu.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumu, kas noteic kārtību, kādā uzsākams un īstenojams vienota īpašuma izveidošanas process piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, ja uz citai personai piederoša zemes īpašuma atrodas daudzdzīvokļu māja ar privatizētu dzīvokļu īpašumiem. Regulējums paredz iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku, dodot iespēju dzīvokļu īpašnieku kopībai izpirkt tiesības uz zemes īpašniekam piederošo zemi.

Valsts zemes dienesta dati liecina, ka patlaban Latvijā ir 3677 dzīvojamās mājas ar 110 970 dzīvokļiem, kuras atrodas uz 7354 citām personām piederošām zemes vienībām, teikts likuma projekta anotācijā.

Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu reģistrācijas komiteja šodien ieteikusi paplašināt Covid-19 "Pfizer-BioNTech" vakcīnas "Comirnaty" lietošanu, iekļaujot arī bērnus vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Šī vakcīna jau apstiprināta lietošanai pieaugušajiem un bērniem no 12 gadiem. Lai šīs vakcīnas lietošana bērniem no 5 gadu vecuma būtu apstiprināta visā Eiropas Savienībā, Eiropas Komisijai vēl ir jāpieņem juridiski saistošs gala lēmums. Vakcīnas ražotājs šobrīd ir informējis ES dalībvalstis, ka bērniem paredzētās vakcīnas devas prognozē piegādāt decembra otrajā pusē.

Lai analizētu augstās mirstības no Covid-19 iemeslus un meklētu risinājumus to turpmākai novēršanai, pie jautājuma izvērtējuma strādās īpaši izveidota darba grupa – šāds lēmums pieņemts Veselības nozares Stratēģiskās padomes sēdē. Kā skaidro Veselības ministrijā, Covid-19 pandēmijai raksturīga viļņveida gaita un šobrīd ir vērojama situācijas stabilizēšanās pēc iepriekšējās nedēļās piedzīvotas ļoti lielas saslimstības un slimnīcu noslodzes. Tādēļ ir jāturpina stiprināt veselības aprūpes nozare. Darba grupas uzdevums būs ne tikai analizēt iespējamos iemeslus augstajai mirstībai, bet piedāvāt risinājumus turpmākajai rīcībai. Jau ziņots, ka latvijā kopumā no Covid-19 miruši 4 tūkstoši cilvēku.

Turpinām ziņas

Šī gada nogalē iznāks vēsturnieka Kaspara Stroda grāmata "Pagātnes nospiedumi: Varakļānu ebreju kopiena". Izdevums vēsta par ebreju kopienas dzīvi un viņu likteņiem mazpilsētā, kas atrodas uz Latgales un Vidzemes robežas. Grāmatā iekļauts plašs avotu un literatūras klāsts, starp kuriem nozīmīgākais – intervijas ar Varakļānu un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem. Grāmatas zinātniskais redaktors ir vēsturnieks Iļja Ļenskis, bet mākslinieks – Raivis Nikolajevs.

Pēc nedēļas sāksies ikgadējais literatūras festivāls "Prozas lasījumi", kas šogad norisināsies tiešsaistē. Katru vakaru no 2. līdz 12.decembrim festivāla mājaslapā un Facebook kontā varēs iepazīties ar jaunāko latviešu un ārvalstu autoru prozu. "Prozas lasījumu" šīgada tēma ir literatūras daudzbalsīgums jeb literatūras valodas. Kopumā gaidāmi vairāk nekā desmit dažādi tiešsaistes pasākumi, kuros piedalīsies ap 50 Latvijas un ārvalstu autori. Festivāls tiks atklāts 2. decembrī pulksten 19 ar Ilmāra Šlāpina eseju "Literatūras valodas".  

Un vēl

Šoruden Daugavpilī durvis vēris jauns un moderns ŠKODA pilna servisa dīlera centrs SIA Auto Welle, kas tagad arī Latgalē piedāvā iegādāties jaunus vieglos ŠKODA automobiļus. Gan uzņēmumu, gan privātpersonu interese par jaunām automašīnām, tajā skaitā arī par elektroauto, liecina par reģiona attīstības turpinājumu, – rodas jauni un inovatīvi biznesi, attīstās ražošana un infrastruktūra. Arī automašīnu nozare šobrīd ir dinamiska un ar jauniem attīstības, mobilitātes un inovāciju plāniem. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Atstājiet komentāru