2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 19.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 19.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk darbiniekiem pēc kontakta ar Covid-19 inficēto mājas karantīnu aizstās ar testa veikšanu; Kāda ir demogrāfiskās situācijas statistika Jēkabpilī? Un Autovadītājus aicina uzmanīties, šorīt uz ceļiem vērojama atkala.

Galvenais rādītājs ierobežojumu pārskatīšanas kontekstā patlaban ir tieši slimnīcu noslodze, kas nozīmētu, ka papildu rīcībai ierobežojumu pārskatīšanā būtu jāseko pēc tam, kad hospitalizēto skaits slimnīcās pārsniegs 800 robežu, preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par. Patlaban Latvijas slimnīcās ir ievietoti 645 Covid-19 pacienti, diennakts laikā šim skaitlim sarūkot par 13. 

Ņemot vērā, ka, strauji pieaugot dažādu nozaru darbinieku darba nespējai, var tikt kavēta sabiedrībai nozīmīgu funkciju izpilde, kā arī var būt traucējumi tautsaimniecībai un uzņēmumu darbībā, valdība vakar nolēma atļaut krīzes situācijā kritiski svarīgo nozaru darbiniekiem pēc kontakta ar Covid-19 inficēto mājas karantīnu aizstāt ar testa veikšanu. Ņemot vērā to, ka persona šajā laika periodā jebkurā dienā var kļūt infekcioza, inkubācijas perioda laikā desmit dienas pēc pēdējā kontakta ar inficēto cilvēku personai ir jālieto FFP2 respirators, kā arī tai ir jāizvairās no sabiedrisku vietu apmeklēšanas un tā nedrīkst lietot sabiedrisko transportu, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus cilvēkus.

Ārkārtējā situācija Latvijas–Baltkrievijas pierobežā būs jāpagarina, ir pārliecināti Saeimas deputāti pēc divu dienu viesošanās Daugavpils un Krāslavas pusē. Vietējās pašvaldības tam varētu piekrist, jo uzskata – iespējamā drošības iestāžu klātbūtnes samazināšana pierobežā būtu nepieļaujama. Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija Daugavpilī, Augšdaugavas, Krāslavas un Ludzas novadā ilgst vairāk nekā piecus mēnešus. Lietuvā pagājušonedēļ ārkārtējā situācija gar Baltkrievijas robežu atcelta.

Par Eiropas Parlamenta jauno priekšsēdētāju vakar ievēlēta konservatīvo pārstāve, Maltas politiķe Roberta Metsola. Viņa, kura vakar svinēja savu 43. dzimšanas dienu, ir jaunākais cilvēks, kas ievēlēts par Eiroparlamenta priekšsēdi un pirmā sieviete šajā amatā pēdējo 20 gadu laikā. Viņa ir precējusies un viņai ir četri dēli. Metsola Eiroparlamenta priekšsēdētāja amatā nomainīs 11.janvārī negaidīti mirušo Dāvidu Sasoli.

Lietuvas sabiedrisko mediju veiktā izmeklēšana atklājusi klientu maldināšanu, ko īstenojis Viļņas arhibīskapijai piederošs apbedīšanas birojs.  Tas tirgojis zārkus, kas izmantoti nelaiķu nogādāšanai krematorijā Polijā, bet zārki nevis sadedzināti kopā ar nelaiķi, bet gan vesti atpakaļ uz Lietuvu otrreizējai izmantošanai. Lietuvā klienti pirkuši zārkus par 300 līdz tūkstoš 200 eiro, bet pirms sadedzināšanas krematorijā nelaiķi ievietoti parastā kartona kārbā, kas maksā 16 eiro. Zārki aizvesti atpakaļ uz Lietuvu, kur tos atkal tirgoja par sākotnējo cenu. Apbedīšanas biroja vadība taisnojusies, ka zārki nosūtīti atpakaļ uz Lietuvu “restaurācijai”, bet žurnālisti noskaidroja, ka restaurēti tikai četri zārki, bet atkārtoti izmantoti vismaz 150. Uzņēmumam tas nodrošinājis vismaz 45 tūkstoši eiro peļņu. Āpbedīšanas biroja vadītāja atkāpusies no amata, notiek izmeklēšana.
 
Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Kristīne Gumbele ir apkopojusi statistiku par 2021. gadu Jēkabpilī. Pilsētā pērn laulība reģistrēta 140 pāriem. Pirmā laulība savstarpēji noslēgta 81 pārim. Reģistrētas 3 laulības ar ārzemniekiem – 1 Lietuvas pilsoni, 1 Spānijas pilsoni un 1 Ukrainas pilsoni. 10 laulības slēgtas baznīcā, 5 – cietumā, 1 - ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, 1 - nepilngadīgām personām.

Dzimšana reģistrēta 212 jaundzimušajiem, tajā skaitā 89 meitenēm un 123 zēniem. Pirmie bērni piedzimuši 65 mātēm, otrie - 84, trešie– 44, ceturtie un vairāk bērni – 19 mātēm. Piedzimuši 2 dvīņu pāri - zēns, meitene un  divi zēns. Veikti 8 dzimšanas reģistri bez ziņām par tēvu, atzīta (noteikta) paternitāte – 99. Jaunākā nodaļā reģistrētā māte, kas laidusi pasaulē bērniņu, bijusi 2004. gadā dzimusi sieviete, vecākā māte – 1978. gadā dzimusi sieviete. 3 dzimšanas fakta reģistrācijas veiktas Jēkabpils reģionālajā slimnīcā.

2021. gada dzimušo bērnu izplatītākie vārdi meitenēm bijuši Sofija (5), Emīlija (4) un Patrīcija(4), bet zēniem – Emīls (5), Gustavs (5), Daniels (4) un Lūkass (4). Divi vārdi doti 2 meitenēm, un 6 zēniem.

Reģistrēti 613 miršanas gadījumi: 298 vīrieši un 315 sievietes. No tiem 403 bijuši Jēkabpils pilsētas iedzīvotāji, citu pašvaldību iedzīvotāji – 210. Nāves cēloņi: sirds, asinsvadu slimības, tajā skaitā infarkti, insulti, Covid – 19, vēzis, audzēji, nieru slimības, plaušu slimības, alkoholisms, cukura diabēts, mehāniska asfiksija, vēdera dobuma slimības, intoksikācija, nelaimes gadījumi, parkinsona slimība, kā arī vecums jeb dabīgi nenoteikti cēloņi.


Tieslietu ministrija apkopojusi 2021. gada unikālākos reģistrētos jaundzimušo vārdus. Saskaņā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsaraksta departamenta apkopoto informāciju, 2021. gadā vecāki meitu vārdiem izvēlējušies arī tādus vārdus kā Saule, Mūza, Inerce, Leja, Austēja, bet zēniem devuši tādus vārdus kā Devons, Merfijs, Grāfs Fricis, Kursis un Ancis.

Un vēl 

Autovadītāju ievērībai: trešdienas rītā austrumu rajonos gaidāma atkala, ceļi būs slideni; aicinām plānot papildus laiku ceļā. Saskaņā ar meteoroloģu prognozēm, trešdienas, 19. janvāra, rītā vietām valsts austrumu daļā nokrišņu ietekmē intensīvi veidosies apledojums un ceļi var būt ļoti slideni. Autovadītājiem jārēķinās, ka šādos laika apstākļos ceļu kaisīšana ar pretslīdes materiāliem ir mazāk efektīva, un, turpinoties nokrišņiem, ceļi var atkārtoti apledot arī pēc apstrādes ar reaģentiem. Aicinām autovadītājus trešdienas rītā plānot papildus laiku ceļam, kā arī būt piesardzīgiem pie stūres – izvēlēties ceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un distanci. Īpaši sarežģīti braukšanas apstākļi var izveidoties uz autoceļiem ar grants segumu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00
Radio1 ziņās paklausieties: Roberts Zīle ievēlēts par Eiropas Parlamenta viceprezidentu; Rīt Jēkabpilī norisināsies Barikāžu atceres pasākumi; un Aizkrauklē ielu kaisīšanai eksperimentē ar granīta šķembām.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle ievēlēts par Eiropas Parlamenta viceprezidentu. Kopumā Eiropas Parlamentā ir 14 priekšsēdētāja vietnieki. Zīle, kuru kā frakcijas viceprezidentu amatam nominēja Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa, kļuvis par pirmo Baltijas valstu deputātu augstajā Eiroparlamenta viceprezidenta amatā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēmusi apkopot parlamenta frakciju viedokļus par plānotajiem grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas priekšvēlēšanu aģitācijā vai nu palielinātu tās apjomu latviešu valodā vai arī atļautu to tikai latviešu valodā. Nacionālās apvienības, Jaunās konservatīvās partijas un "Jaunās Vienotības" Saeimas deputātu 2020.gadā sākotnēji virzītie grozījumi paredzēja noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācija, kurai noteikti izdevuma apmēra ierobežojumi, veicama tikai valsts valodā. Pēc tam deputāts Viktors Valainis iesniedza priekšlikumu, ka nosacījums par valsts valodas izmantošanu attiektos vienīgi uz to aģitāciju, kas tiek veikta no valsts budžeta finansējuma. 

Baltkrievija nav laikus informējusi Latviju par kodoliekārtu stāvokļa maiņu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka informācijas sniegšanu paredzot 2018.gadā noslēgtais starpvaldību līgums. No plašsaziņas līdzekļos pieejamās informācijas secināms, ka Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Kodoldrošības un radiācijas drošības departaments 2021.gada 21.decembrī izsniedzis licenci Baltkrievijas AES otrā reaktora darbības sākšanai. Par minētajām darbībām Baltkrievijai ir savlaicīgi jāinformē Latvijas institūcijas, taču līdz šim brīdim tas netika veikts starpvaldību līguma paredzētajā kārtībā. Līdz ar to ir uzskatāms, ka Baltkrievija nav ievērojusi starpvaldību līgumu.

Čehijā no dzīves aizgājusi folkmūzikas dziedātāja antivaksere Hana Horka, kas tīši bija inficējusies ar Covid-19 vīrusu, lai iegūtu veselības sertifikātu, pavēstīja nelaiķes ģimene. Grupas "Asonance" vokāliste no dzīves aizgājusi svētdien 57 gadu vecumā, pavēstīja viņas dēls Jans Reks. Viņa brīvprātīgi pakļāvusi sevi inficēšanās riskam, kad viņas vīrs un dēls, kas abi ir vakcinēti, pirms Ziemassvētkiem inficējušies ar koronavīrusu. Mūziķes dēls mātes nāvē vainoja vietējo antivakseru kustību, sakot, ka tās līderi noskaņojuši māti pret vakcinēšanos un tāpēc "asinis ir uz viņu rokām". 

Turpinām ziņas

Rīt, 20. janvārī pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Mežrūpnieku ielā 2, Lielajā zālē norisināsies 1991. gada barikāžu atceres pasākums “Stāsti un dziesmas pie ugunskura”. Kopā ar Jēkabpils Tautas nama sieviešu kora “Unda” dziedātājām, diriģenti Sandru Bondari un koncertmeistari Antru Korņejevu pie atmiņu ugunskura izdziedās barikāžu laika dziesmas un ieklausīsies barikāžu laika stāstos, ar kuriem varēs dalīties ikviens pasākuma apmeklētājs. Ieeja bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Pasākuma laikā jālieto sejas aizsargmaskas un jāievēro 2 metru distance.

Rīt, 20. janvārī Jēkabpilkī pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”, pieminot 1991. gada barikāžu notikumus, visas dienas garumā plīvos Latvijas karogi, iedzīvotāji aicināti nolikt ziedus vai iedegtas svecītes. Savukārt Jēkabpils Vēstures muzejs kā ikkatru gadu šajā laikā piedāvās lekciju "Barikāžu laiks". Lekcijas notiek attālināti Zoom platformā. Lekcija jāpiesaka pa tālruni 27008136.

No šīs nedēļas stājās spēkā vairāki Jēkabpils novada pašvaldības saistošie noteikumi sociālo pakalpojumu jomā. Lai uzzinātu vairāk par pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem, pašvaldība aicina ar tiem iepazīties savā mājaslapā, kuros veiktas izmaiņas, apvienojoties sešām pašvaldībām vienā novadā. Iedzīvotāji aicināti iepazīties ar saistošajiem noteikumiem par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā, papildu sociālās palīdzības pabalstiem, pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu, materiālo atbalstu, materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm un aprūpes pakalpojumu bērniem ar invaliditāti. 

Un vēl

Lai rastu optimālu risinājumu ietvju un brauktuvju apstrādei ar pretslīdes materiālu, eksperimentālā kārtā divām ietvēm Aizkraukles pilsētā — gājēju ielai caur Mežaparku un Torņu ielas ietvei — apsaimniekotājs “Aizkraukles KUK” līdz ziemas sezonas beigām par pretslīdes materiālu izmantos granīta šķembas, informē Staburags. Daudzviet Eiropā, tajā skaitā Skandināvijā, gan ietves, gan brauktuves apstrādā ar šādu materiālu, tam ir vairākas priekšrocības — mazāk nepieciešams izmantot sāli, retāk jākaisa, jo granīta šķembas ūdens tik ātri neaizskalo, mazāk kaisāmā materiāla jāizmanto. Taču ir arī ēnas puses — materiāls ir dārgāks, un Latvijā šādas šķembas neražo. Tāpat pagaidām nav zināms, vai granīta šķembas lietus kanalizācijas sistēmu neaizdambēs ātrāk, kā to var izdarīt sāls un smilšu maisījums, cik lielus resursus prasīs šāda materiāla savākšana pavasarī. Eksperimenta veikšanai iegādātas četras tonnas granīta šķembu, kas izmaksāja nepilnus 200 eiro. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Plānots viest izmaiņas esošajā slimnīcu līmeņu sistēmā; Jēkabpils novadā patlaban attālināti māās 22 klases; un Margaritas Vilcānes jubileju atzīmēs ar koncertu un skatuves tērpu izstādi.

Nolūkā padarīt esošo ārstniecības iestāžu tīklu efektīvāku atkal tiek plānots viest izmaiņas esošajā slimnīcu līmeņu sistēmā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais Veselības ministrijas ziņojums. Slimnīcu reforma bija viena no bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles prioritātēm, un to bija plānots pabeigt 2020.gadā, taču pandēmija mainīja ieceres. Patlaban atkal plānots pārskatīt slimnīcu līmeņus. 

Ziņojumā, kurā analizēta esošā situācija, izteikti dažādi priekšlikumi, piemēram, atteikties no otrā līmeņa slimnīcām, sadalot tās trešajā un pirmajā līmenī atbilstoši nodrošināmo veselības aprūpes pakalpojumu apjomam un stratēģiskajai nepieciešamībai. Tāpat rosināts Preiļu slimnīcu noteikt kā pirmā jeb zemākā līmeņa slimnīcu, jo 2020.gadā, vērtējot slimnīcas sniegto pakalpojumu atbilstību noteiktajam līmenim, esot secināts, ka slimnīca nenodrošina ķirurģiju visu diennakti, līdz ar to sniegto pakalpojumu apjoms atbilst pirmā līmeņa slimnīcai.

Profesora Paula Stradiņa balva par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē šogad piešķirta sirds ķirurgam Pēterim Stradiņam par ieguldījumu sirds ķirurģijas attīstībā un nozīmīgu devumu Stradiņu dzimtas garīgā mantojuma saglabāšanā. Profesors ir organizējis un veicis unikālas sirds operācijas, izmantojot multidisciplināru pieeju, tajā skaitā 2009.gadā Latvijā pirmo sirds vārstuļu hibrīdoperāciju. Tāpat viņš ir ieviesis akūtās sirds ķirurģijas pakalpojumus un izveidojis ambulatoro dienestu kardioķirurģijā, kā arī aizsācis mūsdienīgu sirds vārstuļu plastikas operāciju programmu. Savukārt ikdienā Stradiņš veic plaša spektra sirds operācijas.

Covid-19 vīrusa omikrona paveida vilnis Latvijā ir gaidāms ilgāks nekā citās valstīs. Šis uzliesmojums varētu ilgt vismaz līdz februāra beigām. Lūkojoties uz Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatību, epidemiologs Ņikita Trojanskis norāda, ka pašlaik esam jauna viļņa sākumā, kas varētu turpināties vismaz līdz februāra beigām. Turklāt Latvijā uzliesmojums varētu būt ilgstošāks nekā citās valstīs. Epidemiologs norāda, ja Latvijā vēlas ierobežot Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatību, ar šī brīža ierobežojumiem nepietiek. Tāpēc lēmums atteikties no auduma maskām ir solis pareizajā virzienā, bet nav pietiekams.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs piedāvājis bijušajai Vācijas kanclerei Angelai Merkelei augsta ranga padomnieces amatu, pavēstīja avoti ANO. Gutērrešs aicinājis Merkeli būt par priekšsēdētāju konsultatīvajā padomē, ko vadītu bijušie valstu un valdību vadītāji. Šī struktūra "identificēs globālās sabiedrības intereses un citas kopīgo interešu jomas, kur ir visvairāk nepieciešama pārvaldības uzlabošana, un ierosinās variantus tam, kā tas būtu sasniedzams". Gutērrešs šo piedāvājumu Merkelei izteicis tieši. Kā atzina avoti ANO, iespēja, ka Merkele varētu šo piedāvājumu pieņemt, ir neliela. Merkele pagaidām, cik zināms, uz priekšlikumu nav atbildējusi.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā patlaban attālināti mācās 22 klases. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informēja, ka visvairāk klašu attālināti mācās Jēkabpils 2.vidusskolā – astoņas, Krustpils pamatskolā – četras, Jēkabpils 3.vidusskolā – 3, Zasas vidusskolā – divas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā un Ābeļu pamatskolā, katrā – viena un Jēkabpils bērnudārzā “Zvaigznīte” – trīs grupiņas. Juris Līcis piebilda, ka janvāra sākumā mācību gadu klātienē uzsākušas visas klases visās novada skolās, saslimstība ar Covid-19 ienesusi korekcijas un jau minētajām klasēm nācies doties karantīnā mācību procesu turpinot no mājām. Šogad, tāpat kā pērn, turpinās skolēnu testēšana divas reizes nedēļā, šis process esot iegājis ritmā un vairs neesot gadījumu, kad kaut kas noiet greizi, kā bija septembra sākumā.

Šodien vakarā sasaukta ārkārtas domes sēde jauna jelgavas novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanai. Jelgavas novada domes ārkārtas sēde pulksten 18 notiks klātienē, pašvaldības lielajā zālē. Sēdes dienaskārtībā ir balsojums par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanu, tāpēc deputātiem nepieciešams balsot ar vēlēšanu zīmēm. Domes sēde būs skatāma tiešraidē pašvaldības mājaslapā.

Jau ziņots, ka 5. janvārī no amata atbrīvots Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, kas bija ievēlēts no Latvijas Zemnieku Savienības saraksta. Sēdē par neuzticības izteikšanu pats Caune nepiedalījās, jo atradās neplānotā prombūtnē. Par viņa atbrīvošanu no amata nobalsoja 11 domnieki, četri bija pret, bet trīs balsojumā nepiedalījās.

Un vēl

Godinot mākslinieci Margaritu Vilcāni viņas 81.jubilejā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Latvijas iemīļotie mūziķi – maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Normunds Rutulis, Daumants Kalniņš un citi – 25. janvārī pulksten 19.00 sniegs jubilejas koncertu "Margarita. Melodija. Mode". Koncerts notiks Lielās ģildes Lielajā zālē. Turpat, Lielajā ģildē, no 29. janvāra līdz 26. februārim būs iespēja apskatīt multimediālo Margaritas Vilcānes leģendāro skatuves tērpu izstādi. Margarita Vilcāne ir viena no Latvijas populārākajām estrādes māksliniecēm. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar Latvijā konstatēts rekordaugsts saslimušo skaits ar Covid-19; Salas pagasta septiņu daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji šokēti par augstajām apkures cenām; un Sinoptiķi prognozē vētru un puteni.

Pagājušajā diennaktī veikti 22 tūkstoši 489 Covid-19 testi, reģistrēti 5 tūkstoši 82 jauni saslimšanas gadījumi, bet 17 inficētie miruši. Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā dienā konstatētais inficēšanās gadījumu skaits. No visiem konstatētajiem inficēšanās gadījumiem 2 tūkstoši 189 personas bija nevakcinētas pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nepabeigušas, savukārt 2 tūkstoši 893 inficētie bija vakcinēti. No mirušajiem 11 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, seši vakcinēti. Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars pret testētajiem ir 22,6%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir pieaudzis līdz tūkstoš 742,4.

Šodien valdību veidojošie politiskie spēki konceptuāli vienojušies par plašu atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Valdību veidojošie partneri ir vienojušies, ka atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Koalīcija ir vienojusies par šādu īstermiņa atbalstu: valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātā iepirkuma komponentes izmaksas; tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam; tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti; palielinātais mājokļa pabalsts tiks maksāts līdz šī gada beigām; valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.

Lai mazinātu mājsaimniecību izdevumus par energoresursiem, sadarbības sanāksmē atbalstīts arī priekšlikums piešķirt 80 eiro kompensējošu atbalsta maksājumu par laika periodu no janvāra līdz aprīlim, proti, 4 x 20 eiro Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem, kuri no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim ir:  vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji; speciālās valsts pensijas saņēmēji;  izdienas pensijas saņēmēji, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēji;  valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji; bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta saņēmēji un personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss un kuri ir sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu. 

Šogad uzņēmēju atbalstam varētu piedāvāt aptuveni 20 jaunas atbalsta programmas, šodien tiešsaistes vebinārā sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no Nacionālās apvienības. Ministrs norādīja, ka šogad dažādi atbalsta mehānismi uzņemējdarbības atbalstam tiks balstīti pieejamajā Eiropas Savienības struktūrfondu un ES Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumā. Plānoto atbalsta mehānismu mērķis būs palīdzēt uzņēmējiem attīstīt ražošanu, iegādāties jaunas iekārtas, paaugstināt ražošanas ēku energoefektivitāti un palīdzēt attīstīt eksportu. Tāpat atbalsta programmas tiks vērstas uz "zaļās enerģijas" izmantošanas veicināšanu uzņēmēju pašpatēriņam. Kopējais jaunajā programmā uzņēmēju atbalstam pieejamais finansējums ir 99,565 miljoni eiro.

Krievijas karaspēka ierašanās Baltkrievijā palielina tiešo apdraudējumu Lietuvai, šodien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Viņš norāda, ka esošajos apstākļos Krievijas bruņoto spēku ierašanos Baltkrievijā jāuzskata ne tikai par drošības situāciju destabilizējošu faktoru, bet arī par vēl lielāku tiešo apdraudējumu Lietuvai. Pieaugot saspīlējumam reģionā, Lietuva nolēmusi palielināt jauniesaucamo skaitu armijā, kā arī paātrināt raķešu sistēmu iegādi.

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās Salas pagasta iedzīvotāji no mājas Susejas ielā 18. Iedzīvotāji pagājušā gada nogalē un šogad saņēmuši šokējoši augstus rēķinus par apkuri, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu cena dubultojusies un turpina palielināties. Iedzīvotāja no mājas Susējas ielā 18 vēlējās noskaidrot vai ir mainījušies tarifi, jo paziņojums par to neesot saņemts. Radio1 sazinājās ar SIA “Vīgants” valdes locekli Ritu Audriņu un lūdza skaidrot radušos situāciju. 

Viņa skaidroja, ka tarifi Salā mainījās no 1.decembra, kad iepriekšējā maksa 53,50 eiro par megavatstundu, paaugstinājās līdz 78,17 eiro par megavatstundu. Taču šie tarifi neattiecas uz māju Susejas ielā 18. Noteiktie tarifi attiecas uz pašvaldības iestādēm un piecām daudzdzīvokļu mājām. Pie mājas Susejas ielā 18 ir moduļu tipa katlumāja un šai mājai tarifs nav mainīts. Kopumā Salā šādas ir septiņas daudzdzīvokļu mājas. Ir mainījusies gāzes cena. 2020.gadā gāzes cena bija krietni mazāka, savukārt 2021.gada novembrī gāzes cena jau bija 121 eiro par megavatstundu un ar katru mēnesi tā turpina pieaugt. Šīm mājām, kurās apkuri nodrošina moduļa tipa katlumājas, maksa tiek aprēķināta no reāli patērētās gāzes, pēc cenas, ko tirgū piedāvā Latvijas gāze. Līdz ar to rēķini ir tik augsti.

Un vēl

Meteorologs Jānis Trallis mikrobogošanas vietnē Twitter dalījies ar prognozēm nedēļas otrajai pusei. Kā atklāj Trallis, ceturtdien un piektdien palaikam snigs un putinās, vietām spēcīgi. Spēcīgākās vēja brāzmas tiek prognozētas Ventspilī. Ttrallis dalījies ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra prognozētajām vēja brāzmām ceturtdien no rīta un dienas pirmajā pusē, kā arī vakarā un naktī uz piektdienu. Kurzemes piekrastē maksimums līdz 28 m/s, Rīgā - līdz 24 m/s. Līdz sestdienai uzsnigs 5-15 cm sniega, brīžiem ļoti spēcīga putināšana.

Iepriekš jau vēstīts, ka paredzams, ka nedēļas nogalē vējš norims un gaisa temperatūra dažviet - galvenokārt valsts austrumos - noslīdēs zem -10 grādiem. Autoceļi apledos, braukšanu brīžiem apgrūtinās arī slikta redzamība sniegputenī un sniega sanesumi.

Atstājiet komentāru