2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija sākusi uzbrukumu Zaporižjai; Šodien Jēkabpils novada dome lems par padomju pieminekļu demontāžu Rīgas ielā; un Sestdien norisināsies pasākums - Baznīcu nakts.

Trešdien Krievija izšāvusi raķetes pret Ukrainas divām lielākās dienvidu pilsētas Zaporižjas teritorijām, nogalinot vienu un ievainojot trīs cilvēkus, vēsta BBC. Tiek ziņots, ka okupanti izšāva četras raķetes agri no rīta. Vienu no tām ukraiņiem izdevās pārtvert. Apšaudes laikā izpostīts iepirkšanās centrs un vismaz 62 mājas. Tas tiek uzskatīts par pirmo šāda veida uzbrukumu Zaporižjas apgabalam. Ukrainas varas iestādes apgalvo, ka Krievija ir sapulcējusi trīs savas bataljona taktiskās grupas pie Vasalivkas, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no Zaporižjas, taču pagaidām nav skaidrs, vai tiek plānots pilna mēroga uzbrukums pilsētai.

Apmaiņa ar gūstekņiem Krievijas un Ukrainas starpā varēs notikt tikai pēc tam, kad Krievijā būs notiesāti Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" aizstāvji, trešdien sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Andrejs Rudenko. Viņš norādījis, ka visas lietas tiks izskatītas pēc tam, kad visi gūstā padevušies būs atbilstošā veidā notiesāti, būs pasludināts spriedums, tad varēs būt kaut kādi citi soļi. Līdz tam brīdim visas runas par apmaiņu esot priekšlaicīgas.

ASV Federālās Izmeklēšanas birojs novērsis kāda ekstrēmista plānu nogalināt eksprezidentu Džordžu Volkeru Bušu, raksta britu raidsabiedrība BBC. Aizdomās turamais, Ohaio štata iedzīvotājs mēģinājis panākt, lai nozieguma veikšanai ASV no Meksikas ierastos irākieši. Viņš tagad atrodas apcietinājumā un otrdien stājās federālās tiesas priekšā. FIB izmantoja informatorus un elektronisko novērošanu, lai izjauktu viņa plānu. Saskaņā ar tiesas dokumentiem aizdomās turamais, kurš identificēts kā Šihabs Ahmeds Šihabs, ir Irākas pilsonis, kurš atrodas ASV kopš 2020. gada.

Lielbritānijas mazumtirgotājs "Marks&Spencer" trešdien paziņoja, ka aizies no Krievijas tirgus, ņemot vērā Maskavas īstenoto iebrukumu Ukrainā. "Marks&Spencer", kas marta sākumā apturēja savu produktu piegādes Krievijai, vakar pavēstīja, ka nolēmis pilnībā pārtraukt Turcijas konglomerāta "Fiba Group" pārvaldīto franšīzu darbību Krievijā.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada dome lems par padomju pieminekļu demontāžu Rīgas ielā. Pašlaik Jēkabpils muzeja speciālisti apzina kopējo padomju laika pieminekļu skaitu novadā, taču dome šodien lems par Rīgas ielā esošo pieminekļu demontāžu. Kā iepriekš sarunā ar Radio1 norādīja domes priekšsēdētājs raivis ragainis, ja zem pieminekļiem atradīsies arī apbedījumi, tad tos pārapbedīs Varoņu ielā. Pašlaik pašvaldības speciālisti apkopo, cik varētu sasniegt demontāžas finanses. Rīgas ielā atrodas memoriāls un piemineklis.

Šī gada 1. ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā bija 7,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma rezultāti. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, bezdarba līmenis ir palielinājies par 0,2 procentpunktiem, bet gada laikā – samazinājies par 0,8 procentpunktiem. Šī gada 1. ceturksnī bija 68 tūkstoši bezdarbnieku vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir par 6,7 tūkstošiem mazāk nekā pirms gada, bet par 1,5 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Tie lauksaimnieki, kuri laikā no 1.aprīļa līdz 30.novembrim nodarbina laukstrādniekus sezonas rakstura darbos, no šo darbinieku algām var maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 15% apmērā, bet ne mazāka kā 0,70 eiro katrā nodarbināšanas dienā, atgādina lauku atbalsta dienests. Sezonas laukstrādnieku reģistrācijai darba devējiem jāizmanto dienesta Elektroniskā pieteikšanās sistēma, tajā reģistrējot ienākumu gūšanas dienu, noslēgto līgumu formu un sezonas laukstrādniekiem aprēķināto atlīdzību par darbu.

Un vēl

Sestdien, 28. maijā norisināsies tradīcijām bagātais kristīgās kultūras pasākums “Baznīcu nakts”. Otro gadu “Baznīcu nakts” notikumam pievienosies “Atvērto baznīcu diena”. JĒKABPILS NOVADĀ savas durvis vērs – Krustpils Evaņģēliski luteriskā baznīca, Biržu Sv. Annas evanģēliski luteriskā baznīca, Asares evanģēliski luteriskā baznīca, Kaldabruņas evanģēliski luteriskā baznīca jeb Červonkas baznīca un Saukas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Plašāk par baznīcu nakts pasākumiem Jēkabpils novadā lasiet Radio1 portālā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: ASV palīdzēs atmīnē Ukrainas teritoriju, Zelenskis šodien uzrunās Latvijas Saeimu, un Jēkabpils novada domes deputāti šodien lems par padomju pieminekļu nojaukšanu Rīgas ielā.

ASV ir sniegušas jaunu atbalstu 4 miljonu dolāru apmērā programmai Ukrainas teritorijas attīrīšanai no Krievijas mīnām un nesprāgušās munīcijas. Saskaņā ar European Truth , ASV vēstniecība Ukrainā par to paziņoja Tviterī. Darbos tiks iesaistītas 10 komandas, lai attīrītu teritorijas no Krievijas mīnām un nesprāgušās munīcijas, lai ģimenes varētu droši atgriezties mājās. 

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba vakar runā Pasaules Ekonomikas forumā Davosā aicinājis Rietumus "nogalināt Krievijas eksportu" un nefinansēt Kremļa kara mašīnu. Viņš aicināja neļaut Krievijai pelnīt naudu no eksporta, ko tā var investēt kara mašīnā, kas iznīcina, nogalina, izvaro un spīdzina cilvēkus Ukrainā. Taču Kuleba pieļāva, ka eksporta aizliegums nedrīkst ietvert "kritiskas lietas, kas ir vajadzīgas Rietumiem". 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar parakstījis dekrētu, kas Ukrainas Zaporižjas un Hersonas apgabalu iedzīvotājiem vienkāršos procedūru Krievijas pilsonības iegūšanai. Hersonas reģionu pilnībā kontrolē Krievijas karaspēks, bet Zaporižjas apgabalu daļēji. Līdzīgu dekrētu Putins pieņēma arī 2019.gadā, atvieglojot Krievijas pilsonības saņemšanu pašpasludināto Doņeckas tautas republikas un Luganskas tautas republikas 
iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Saeimas sēdes laikā šodien paredzēta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzruna Saeimai. Ukrainas prezidents Saeimu uzrunās pēc Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzaicinājuma. Uzruna noritēs attālināti, un tai varēs sekot līdzi Saeimas mājaslapā un tās kontā "Facebook".

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien, 25. maijā, piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu –maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Aleksandram Babenko. Viņš tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Viņa aizstāve Helēna Purviņa žurnālistiem teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēs. Vienlaikus advokāte apliecināja, ka apgabaltiesā, iespējams, uzstāšot uz drošības naudas piemērošanu. 

Ierosinājums saīsināt skolēnu vasaras brīvlaiku, kas Latvijā esot viens no garākajiem Eiropā, izskan vai ik gadu. Šopavasar jautājumu aktualizējusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Taču vismaz pagaidām sadarbības organizācijas atbalstu šādai ierosmei neizsaka. Muižniece mācību gada noslēgumā nākusi klājā ar ierosinājumu, ka īsāks vasaras brīvlaiks ļautu izlīdzināt skolēnu un pedagogu slodzi visa mācību gada laikā, kas savukārt veicinātu izglītības kvalitāti. Šobrīd tā ir tikai politiska iniciatīva un ministrijas darbinieki šo jautājumu vēl nav skatījuši.

Un vēl

Šodien Jēkabpils novada dome lems par padomju pieminekļu demontāžu Rīgas ielā Jēkabpilī.  Pašvaldībā informē, ja zem pieminekļa atradīsies arī apbedījumi, tad tos pārapbedīs Varoņu ielā. Savukārt Krustpils parkā Rīgas ielā pašvaldība plāno pēc pieminekļu demontāžas attīstīt bērnu laukumus. Jēkabpils muzeja speciālistiem uzdots apzināt kopējo padomju laika pieminekļu skaitu novadā. 

Jau ziņots, ka vakar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbalstīts likumprojekts "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Likumprojekts paredz, ka padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15.novembrim. Tas attiecas arī uz padomju pieminekļiem Jēkabpilī, Rīgas ielā un citviet novadā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas okupētajā Mariupolē atcelts skolēnu brīvlaiks; Prognozē, ka rudenī mainīsies preču sortiments veikalu plauktos; un Lielbritānijā izgudrota jauna ierīce govju ganīšanai.

Ukrainā Ap Severodoneckas pilsētu turpinās sīvas cīņas, kuru rezultātu grūti prognozēt. Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs norādīja, ka Krievijas karavīri ir pavirzījušies uz priekšu pietiekami tālu, lai varētu apšaudīt  pilsētu ar mīnmetējiem. Izšķirošās cīņas gaidāmas nākamajā nedēļā, un Krievijas mērķis ir sagrābt reģionu par jebkādu cenu. Severodoneckā pirms kara dzīvoja aptuveni 100 tūkstoši cilvēki, un tā regulāri tika apšaudīta jau iepriekš. 

Ārvalstu militārie eksperti pieļauj iespēju, ka Ukraina armijai nāksies atkāpties no Severodoneckas, pretējā gadījumā tur esošas vienības var tikt aplenktas. Krievijas karaspēks pēc pārdislocēšanas lēnām, bet stabili virzās dziļāk Donbasā, un arī prezidenta Volodimira Zelenska  biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs atzinis, ka Ukrainas armija atsevišķos jautājumos zaudē Krievijas armijai. Lielākās problēmas saistītas ar rezervju uzkrāšanu. 

Krievija nolaupa ukraiņu bērnus un deportē viņus uz savu teritoriju ar mērķi iznīcināt ukraiņu nāciju, teikts Ukrainas paziņojumā ANO. Ukrainas pārstāvis ANO norādīja, ka vismaz 230 tūkstošu ukraiņu bērnu nolaupīšana, kuri ir starp 1,4 miljoniem Ukrainas pilsoņu, kas piespiedu kārtā deportēti uz Krieviju, ir noziegums, kura mērķis ir ukraiņu nācijas iznīcināšana, atņemot tai jaunākās paaudzes, un tā ir koloniālisma mūsdienu izpausme.

Krievijas okupētajā Ukrainas pilsētā Mariupolē atcelts skolēnu vasaras brīvlaiks, lai "sagatavotu" bērnus apmācībai pēc Krievijas programmas, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja pilsētas mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.Viņš norāda, ka mācību gada pagarināšanai līdz 1.septembrim galvenais mērķis - deukrainizācija un sagatavošanu mācību gadam pēc Krievijas programmas. Bērniem visu vasaru mācīs krievu valodu un literatūru, Krievijas vēsturi un matemātiku krievu valodā.

Turpinām ziņas

Kopš 2019. gada sākuma, kad tika izveidota Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība, līdz šim nomainījusies puse Ministru kabineta sastāva. Kariņa valdība tika izveidota 2019. gada janvārī un no pirmās dienas amatos joprojām atrodas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, finanšu ministrs Jānis Reirs, satiksmes ministrs Tālis Linkaitis un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Savukārt pārējo ministru portfeļu īpašnieki ar laiku tikuši mainīti.

Cenu kāpuma dēļ veikalu plauktos kardināli mainīsies pārtikas preču sortiments, tā šodien  intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa uzsver, ka jāsaprot, ka tāda izvēle, kāda bija līdz šim, nebūs, jo nevienam nevajag astoņu veidu rīsus vai piecu veidu kartupeļus, ja tos nepērk. Vienlaikus viņa piebilda, ka nevajag uztraukties, ka no tirdzniecības pazudīs kādas konkrētas pārtikas preces. Tāpat viņa atzīmēja, ka pārtikas ražotāji šobrīd meklē iespējas, kā padarīt gala produktus lētākus, jo preces cenā nav iespējams automātiski iecenot straujo energoresursu cenu un citu ražošanas izmaksu kāpumu.

Pēc vairākus gadus ilgušās rekonstrukcijas Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā 30. maijā notiks jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana ar Valsts prezidenta Egila Levita un kultūras ministra Naura Puntuļa klātbūtni. Atvēršanas pasākuma tiešraide interesentiem būs pieejama tiešsaistē Latvijas Okupācijas muzeja sociālā medija Facebook un Youtube kontos 30.maijā no plkst. 13. Muzejs tiks atvērts plašākai auditorijai 1. jūnijā.

Un vēl

Lielbritānijā izstrādāta elektroniska ierīce, kas ļauj izsekot un ganīt mājdzīvniekus bez ierasto žogu palīdzības. Kakla siksnā ievietots GPS raidītājs, un tā sūtītais audio trauksmes signāls dod elektrisko impulsu, kad dzīvnieki pietuvojas virtuālai robežai. Dzīvnieki tiek pieradināti pārvietoties, valkājot šīs kakla siksnas. Izmēģinājumā Anglijas dienvidos iesaistīts desmit Saseksas govju ganāmpulks, un tiek izmantots labi zināmais nosacījuma reflekss.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis noraida mudinājumus teritoriāli piekāpties Krievijai; Jēkabpils novada dome nolemj pārvietot padomju pieminekļus no parka Rīgas ielā, un Vasaras ieskaņas koncerts Jēkabpilī šogad izskanēs Krustpils luterāņu dievnamā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā savā videouzrunā noraidīja dažu Rietumu politiķu mudinājumus Ukrainai teritoriāli piekāpties Krievijai  un atgādināja par 1938.gada Minhenes vienošanos kā neveiksmīgu mēģinājumu nomierināt agresoru. Kā zināms Minhenes vienošanās bija līgums, kas tika noslēgts 1938. gada septembrī un ļāva Vācijai anektēt Čehoslovākijai piederošo vāciešu apdzīvoto Sudetu apgabalu. Drīz pēc tam Vācijas karaspēks iesoļoja Sudetijā un gadu vēlāk, neraugoties uz līgumu, Vācija okupēja un iznīcināja Čehoslovākiju.

Zelenskis arī atzīmēja, ka dažos Rietumu medijos ir sākuši parādīties "simptomātiski" redakcijas ievadraksti par to, ka Ukrainai vajag piekrist smagiem kompromisiem, atdodot teritoriju apmaiņā pret mieru. Šāds raksts tika publicēts arī amerikāņu laikrakstā "New York Times". Zelenskis arī pauda pārliecību, ka pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma pasaule izrādījās nesagatavota ukraiņu drosmei, jo daudziem pasaulē nebija ieraduma ņemt vērā Ukrainu, lai gan bija ieradums ņemt vērā Krieviju.

Izraēla ir noraidījusi ASV lūgumu atļaut Vācijai piegādāt Ukrainai prettanku raķetes “Spike”, kas tiek ražotas Vācijā pēc Izraēlas tehnoloģijām un licences, vēstīja ASV ziņu vietne “Axios”, atsaucoties uz ASV un Izraēlas ierēdņiem. ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas spiediena ietekmē Izraēla ir koriģējusi savu politiku attiecībā uz Maskavu un pakāpeniski ieņēmusi proukrainiskāku nostāju, tomēr Izraēla vēl arvien nepiegādā Ukrainai mūsdienīgu bruņojumu.

Eiropas Savienības valstis kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir iesaldējušas Krievijas Centrālās bankas aktīvus aptuveni 23 miljardu eiro vērtībā. Eiropas savienība pirmo reizi atklājusi šādus datus, un tika gaidīts, ka iesaldētā summa būs daudz lielāka. ASV, piemēram, ir iesaldējušas Krievijas Centrālās bankas aktīvus aptuveni 100 miljardu dolāru vērtībā. Tikmēr Krievija ir publiski paziņojusi, ka Rietumu sankcijas novedušas pie Krievijas Centrālās bankas aktīvu iesaldēšanas aptuveni 300 miljardu dolāru vērtībā. No visiem iesaldētajiem aktīviem tikai aptuveni desmitā daļa atrodas Eiropas Savienībā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome šodien nolēma pārvietot padomju pieminekļus no parka Jēkabpilī, Rīgas ielā uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Jau tuvākajā laikā paredzēts veikt izpēti vai šajā vietā tiešām ir apbedījumi, ja ir, tad veikt padomju karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšanu uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Paredzēts arī novākt stēlas jeb stabus ar piestiprinātajām granīta plāksnēm. Stabus nav paredzēts saglabāt, savukārt plāksnes pagaidām novietos noliktavā un pēc pārapbedīšanas izvietos Varoņu ielas brāļu kapos. 

Diskutējot par šo lēmumu projektu Finanšu komitejā, deputāts Andrejs Gavrilovs rosināja rast iespēju atstāt visu kā ir Krustpils parkā, veicot remontu, nostiprinot un atjaunojot plāksnes, kas  laika gaitā sabojājušās, uzsverot, ka visu var sakārtot, ja ir vēlme. Novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis atbildēja, ka nav vēlmes saglabāt padomju laika pieminekļus. 

Savukārt domes sēdē diskutējot par šo lēmuma projektu deputāts Aivars Kraps nesaņēma atbildi uz jautājumu, kas notiek tālāk ar šīm granīta plāksnēm, ja atklājas, ka parkā Rīgas ielā nav apbedījumu. Vai arī tādā gadījumā šīs plāksnes izvieto brāļu kapos Varoņu ielā, vai atdod kādam muzejam vai vienkārši glabā noliktavā uz nenoteiktu laiku. Viņam tika skaidrots, ka par tālāku rīcību lems vēlāk.

Jau ziņots, ka vakar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbalstīts likumprojekts "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Likumprojekts paredz, ka padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15.novembrim. Tas attiecas arī uz padomju pieminekļiem Jēkabpilī, Rīgas ielā un citviet novadā.

Un vēl

Ņemot vērā, ka sestdien sola lietainu un mitru laiku, tiek pērcelta vasaras ieskaņas kamermūzikas koncerta norises vieta Jēkabpilī.  Koncerts norisināsies Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā 28. maijā plkst. 15.00. Koncertā Jēkabpils kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā aizraus mūzikas virpulī ikvienu klausītāju. 

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Svarīgākais šodien ziņās: Zelenskis uzrunā latvijas saeimu; Jēkabpils novada domes deputāti nolemj demontēt padomju pieminekļus Rīgas ielā; un Nedēļas nogalē interesentus aicina uz Baznīcas nakts pasākumiem.

Eiropā ir nepieciešama vienotība un spēks, lai liktu Krievija samaksāt pilnu cenu par karu Ukrainā šodien, uzrunājot Saeimas deputātus un Latvijas tautu, norādīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Uzrunas sākumā Ukrainas prezidents pateicās par Latvijas un tās iedzīvotāju palīdzību Ukrainai. Viņš norādīja, ka Latvija ir pieņēmusi Ukrainas cīņu par brīvību kā savu personisko cīņu, jo Ukrainā tiek lemts par visu eiropiešu likteņiem. 

Pēc Zelenska paustā, Krievija ar ieročiem ir sākusi karu pret Ukrainu, tai pašā laikā apdraudot arī kaimiņvalstu brīvību. Tāpat šīs cīņas Ukrainas teritorijā noteiks, kādi spēki dominēs Eiropā nākamo desmitgažu laikā. Jautājums ir par to, vai uzvarēs taisnīgums, vai Krievija daudzās tautās atkal atgriezīs tādus vārdus kā okupācija, represijas un deportācijas.

Ukrainas prezidents uzsvēra, ka tajā laikā, kad citas valstis meklēja atrunas, kāpēc nevar palīdzēt Ukrainai, Latvija bija to valstu starpā, kas rīkojās. Latvija ir palīdzējusi gan drošības jomā, gan ar humāno palīdzību, tādējādi parādot savu nostāju un attieksmi. Tāpat Latvijā pagaidu patvērumu ir guvuši Ukrainas kara bēgļi. Zelenskis norādīja, ka Ukraina vienmēr atcerēsies Latvijas palīdzību.

Ārvalstu militārie eksperti pieļauj iespēju, ka Ukraina armijai nāksies atkāpties no Severodoneckas, pretējā gadījumā tur esošas vienības var tikt aplenktas. Krievijas karaspēks pēc pārdislocēšanas lēnām, bet stabili virzās dziļāk Donbasā, un arī prezidenta Volodimira Zelenska  biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs atzinis, ka Ukrainas armija atsevišķos jautājumos zaudē Krievijas armijai. Lielākās problēmas saistītas ar rezervju uzkrāšanu. 

Krievija nolaupa ukraiņu bērnus un deportē viņus uz savu teritoriju ar mērķi iznīcināt ukraiņu nāciju, teikts Ukrainas paziņojumā ANO. Ukrainas pārstāvis ANO norādīja, ka vismaz 230 tūkstošu ukraiņu bērnu nolaupīšana, kuri ir starp 1,4 miljoniem Ukrainas pilsoņu, kas piespiedu kārtā deportēti uz Krieviju, ir noziegums, kura mērķis ir ukraiņu nācijas iznīcināšana, atņemot tai jaunākās paaudzes, un tā ir koloniālisma mūsdienu izpausme.

Krievijas okupētajā Ukrainas pilsētā Mariupolē atcelts skolēnu vasaras brīvlaiks, lai "sagatavotu" bērnus apmācībai pēc Krievijas programmas, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja pilsētas mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.Viņš norāda, ka mācību gada pagarināšanai līdz 1.septembrim galvenais mērķis - deukrainizācija un sagatavošanu mācību gadam pēc Krievijas programmas. 

Turpinām ziņas

Saeima šodien apstiprinājusi amatos divus jaunus ministrus – Ilze Indriksone, ko izvirzīja nacionālā apvienība, kļuvusi par ekonomikas ministri, bet “Attīstībai/Par!” izvirzītais Kristaps Eklons – par iekšlietu ministru. 

Ģenerālis Kristaps Eklons, kurš līdz šim bijis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks, iepriekš solīja ministra amatā turpināt bijušās ministres Marijas Golubevas iesāktos darbus. Viņaprāt, jāpievērš lielāka uzmanība drošības jautājumiem, kā arī nepieciešama vispārējās iekšējās drošības attīstība caur civilās aizsardzības stiprināšanu. 

Savukārt par ekonomikas ministri apstiprinātā Ilze Indriksone iepriekš uzsvēra vajadzību veicināt Latvijas atjaunojamo energoresursu izmantošanu un investīciju piesaisti. Viņa kā svarīgu darba prioritāti minēja Baltijas valstu attiekšanos no elektroapgādes sinhronizēšanas ar Krieviju. Tāpat uzrunā Saeimai Indriksone solīja turpināt ciešu un regulāru dialogu ar nozares pārstāvošām organizācijām.

Jēkabpils novada dome šodien nolēma pārvietot padomju pieminekļus no parka Jēkabpilī, Rīgas ielā uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Jau tuvākajā laikā paredzēts veikt izpēti vai šajā vietā tiešām ir apbedījumi, ja ir, tad veikt padomju karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšanu uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Paredzēts arī novākt stēlas jeb stabus ar piestiprinātajām granīta plāksnēm. Stabus nav paredzēts saglabāt, savukārt plāksnes pagaidām novietos noliktavā un pēc pārapbedīšanas izvietos Varoņu ielas brāļu kapos. 

Cenu kāpuma dēļ veikalu plauktos kardināli mainīsies pārtikas preču sortiments, tā šodien  intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa uzsver, ka jāsaprot, ka tāda izvēle, kāda bija līdz šim, nebūs, jo nevienam nevajag astoņu veidu rīsus vai piecu veidu kartupeļus, ja tos nepērk. Vienlaikus viņa piebilda, ka nevajag uztraukties, ka no tirdzniecības pazudīs kādas konkrētas pārtikas preces. 

Un vēl

Sestdien, 28. maijā norisināsies tradīcijām bagātais kristīgās kultūras pasākums “Baznīcu nakts”. Otro gadu “Baznīcu nakts” notikumam pievienosies “Atvērto baznīcu diena”. JĒKABPILS NOVADĀ savas durvis vērs – Krustpils Evaņģēliski luteriskā baznīca, Biržu Sv. Annas evanģēliski luteriskā baznīca, Asares evanģēliski luteriskā baznīca, Kaldabruņas evanģēliski luteriskā baznīca jeb Červonkas baznīca un Saukas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Plašāk par baznīcu nakts pasākumiem Jēkabpils novadā lasiet Radio1 portālā.

Atstājiet komentāru