2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 10.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 10.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina Krieviju izslēgta no ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas; Plāno atsavināt Krievijas un Baltkrievijas īpašumus un nodot bēgļu vajadzībā; un Apvienotā Karalistē Jāņu desmitajā jubilejas festivālā uzstāsies Latvijas pazīstamākie mūziķi

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis izslēgt Krieviju no ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas. Zelenskis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas sanāksmes dalībniekiem Parīzē ar video zvana starpniecību norādījis, ka nevar būt nekādu diskusiju par Krievijas dalības ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijā pagarināšanu.

Polija nodevusi Ukrainai bruņojumu gandrīz divu miljardu dolāru vērtībā, arī vairāk nekā 240 tankus un 100 bruņutransportierus, pavēstīja Polijas prezidents Andžejs Duda. "Mēs no Polijas uz Ukrainu nosūtījām gandrīz divas tanku kaujas grupas. Runa ir par vairāk nekā 240 tankiem, ko Ukrainas armija var apkalpot. Mēs nosūtījām aptuveni 100 bruņutransportierus," vācu laikrakstam "Bild" sacīja Duda.

Noticis sprādziens ASV sašķidrinātās dabasgāzes uzņēmuma "Freeport" Teksasas līča rūpnīcā, palielinot resursa šī deficīta risku vairākos reģionos, īpaši Eiropā, raksta "Reuters". Freeport" nodrošina aptuveni 20% no ASV sašķidrinātās dabasgāzes pārstrādes. Tā rezultātā ceturtdien Eiropā strauji pieauga dabasgāzes cenas, tirgotāju vidū valdot bažām, ka ASV piegādes samazināšanās radīs papildu spiedienu uz tirgu, kas patlaban cenšas iztikt ar samazinātiem piegādes apjomiem no Krievijas.

Eiropas Centrālās bankas padome rūpīgi pārskatījusi nosacījumus, kam saskaņā ar tās perspektīvas norādi jābūt izpildītiem, lai sāktu paaugstināt galvenās Eiropas Centrālās bankas procentu likmes, un novērtējuma rezultātā secināja, ka šie nosacījumi ir izpildīti, ziņo banka. Tādējādi, saskaņā ar padomes politikā noteikto secību padome plāno jūlija monetārās politikas sanāksmē paaugstināt galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem. Tas nozīmē, ka kredīti kļūs dārgāki. Tālākā nākotnē padome sagaida, ka septembrī galvenās Eiropas Centrālās bankas procentu likmes tiks paaugstinātas vēlreiz. 

Turpinām ziņas

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns pēc Eiropas Savienības tieslietu ministru diskusijām par Krievijas paveiktajiem kara noziegumiem, cilvēktiesību pārkāpumiem un genocīdu uzdevis Tieslietu ministrijai izstrādāt speciālu likumu par īpašumu "Maskavas nams", "Jantarnij Bereg" un "Belorusija" atsavināšanu. Speciālais likums TM ekspertiem jāizstrādā līdz 17. jūnijam, proti, līdz Krievijas okupantu ienākšanas Rīgā gadadienai, liecina ministra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter". Paredzēts, ka šos īpašumus Latvija izmantos Ukrainas bēgļu izmitināšanai, cietušo rehabilitācijai un informācijas centra vajadzībām.

Saeima konceptuāli atbalstījusi par steidzamiem atzītos nodokļu un nodevu likuma grozījumus, kas paredz līdz pieciem gadiem pagarināt termiņu, kādā jāveic nokavēto nodokļu maksājumu samaksa. Patlaban šos maksājumus sadalīt termiņos vai atlikt var uz laiku līdz trim gadiem. Termiņa pagarinājums nepieciešams, ņemot vērā, ka ir virkne nodokļu maksātāju, kuri joprojām nav atguvušies no Covid-19 infekcijas izraisītās krīzes un nevar sekmīgi izpildīt kavētās nodokļu saistības, jo viņu ieņēmumu apjoms nav atgriezies pirmspandēmijas līmenī. Tāpat arī jāņem vērā, ka Latvijas ekonomiku ir ietekmējuši jauni satricinājumi, kas saistīti ar Krievijas izraisīto bruņoto konfliktu Ukrainā, teikts grozījumu anotācijā.  

Interneta žurnāls Satori izsludinājis pieteikšanos autoru radošajai vasaras nometnei, kas šogad notiks sešas dienas no 16. līdz 21. augustam Valmieras novadā, Līču skolā. Dalībnieki varēs darboties vienā no trim virzieniem: prozas, dzejas vai esejistikas meistarklasē. Satori autoru radošā nometne notiek jau 10. gadu pēc kārtas, ik gadu tā norit citā Latvijas vietā. Par nometnes tēmu un tekstu caurviju motīvu šogad izvēlēta bauda – protests pret karu Ukrainā un apspiedošām sistēmām.

Un vēl

Jāņus latvieši svin ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, jo šajos svētkos ne tikai tiek iedegti ugunskuri, bet arī ikviens latvietis izjūt īpašu saikni ar savu dzimteni, tautiešiem un tradīcijām. Lielbritānijā “Bērzes Strazdi” katru gadu Straumēnos organizē trīs dienu Jāņu festivālu no 24. līdz 26. jūnijam, kas ir visvairāk apmeklētais un lielākais ārzemēs dzīvojošo tautiešu satikšanās un svētku svinēšanas pasākums. Šis ir festivāla desmitais gads un šī gada īpašais pārsteigums ir visiem tik gaidītais populārākās latviešu grupas “Prāta Vētra” koncerts uz OpenAir skatuves. Festivālā visus līgotājus ar koncertiem iepriecinās arī citi Latvijā pazīstamākie mūziķi - Arstarulsmirus, “CREDO”, “Labvēlīgais Tips”, Kaspars Upacieris jeb vairāk pazīstams kā “Ufo”, X-faktora zvaigznes Diona Liepiņa un “Chaina”, Lielbritānijā populārā un zināmā grupa “Mazie Rakari”.

Radio1 ziņas pullsyen 9.00-10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties:Doneckā piespriests nāvessods diviem Ukrainas pusē karojušiem britiem un marokānim,  un Cik izmaksās Dziesmu un deju svētki? 

Prokrievisko kaujinieku kontrolētajā Doneckā piespriests nāvessods diviem Ukrainas pusē karojušiem britiem un marokānim, kuri nokļuvuši gūstā. Ukrainas austrumos ar Krievijas atbalstu izveidotās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "tiesa" atzinusi britus Šonu Pinneru un Eidenu Aslinu, kā arī Marokas pilsoni Saadunu Brahimu par vainīgiem mēģinājumā ar spēku sagrābt varu Doņeckā, kā arī apmācības iziešanā, lai īstenotu teroristiskas darbības. Viņi visi ir Ukrainas armijas karavīri, kas parakstīja līgumu par dienestu bruņotajos spēkos vēl pirms Krievijas iebrukuma. Tiesa bijusi īsa un nebija pieejama žurnālistiem. Viņiem ir mēnesis sprieduma pārsūdzēšanai.

Krievijas karaflote sākusi militārās mācības Baltijas jūrā, piedaloties vairākiem desmitiem kuģu. Krievija sarīkojusi mācības pēc tam, kad Somija un Zviedrija nesen oficiāli paziņoja par nodomu iestāties NATO. Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā teikts, ka tās Baltijas karaflotes kuģi "veiks mācību uzdevumus jūras ceļu un flotes bāzu aizsardzībai". Manevros piedalās 60 kuģi un 40 lidaparāti. Mācību ietvaros notiks arī sauszemes manevri Kaļiņingradā

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien pavēstīja, ka kandidēs nākamgad paredzētajās prezidenta vēlēšanās, kā arī noraidīja baumas, ka ekonomisko likstu māktajā valstī varētu tikt izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas. Šī pirmā reize, kad Turcijas līderis, kas bijis pie varas valstī kopš 2003.gada, oficiāli paziņojis par nodomu kandidēt.

Ukrainā par deficīta preci kļuvusi pārtikā lietojamā soda, vēsta pravda.com.ua. Pārtikas sodu Ukraina importēja 100% apmērā. Kara dēļ piegādes sākušas kavēties, izraisot šīs preces deficītu atsvešķās Ukrainas pilsētās.

Turpinām ziņas

Sākoties ceļojumu un atvaļinājumu laikam, pieaug pieprasījums pēc Eiropas veselības apdrošināšanas kartēm jeb EVAK kartēm. Šobrīd EVAK iespējams saņemt tajā pašā dienā, ierodoties Nacionālajā veselības dienestā Klientu apkalpošanas centrā ar iepriekšēju pierakstu. EVAK karti var pasūtīt arī elektroniski, bet tādā gadījumā, gaidīšanas laiks ir aptuveni divas nedēļas.

Līdz ar spāru vainaga uzlikšanu Paula Stradiņa slimnīcas jaunā A2 korpusa ēka ieguvusi skaidras aprises, un var teikt, ka vismaz puse lielo būvdarbu ir aiz muguras. Jaunajā korpusā atradīsies plašs neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs, operāciju bloki, un tur nāks pasaulē mazuļi. Ir pabeigta ēkas karkasa nesošo būvkonstrukciju izbūve, un kopā ar amatpersonām to novērtēt sanākuši arī strādnieki. 

Un vēl 

Valsts dotācija 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku rīkošanai ir 6,5 miljoni eiro. Svētku izpilddirektore Daina Markova skaidro, ka, ņemot vērā nodokļu izmaiņas saistībā ar autordarbu apmaksu no 2023.gada, kā arī izejvielu, pārtikas cenu, degvielas, elektrības cenu un nakšņošanas izdevumu pieaugumu, tiek prognozēts, ka būs nepieciešams papildus finansējums, lai realizētu iecerēto svētku programmu. Plānots, ka biļešu cenu pieaugums uz svētku maksas pasākumiem būs līdz 30%, tāpat rīkotāji plāno par 30% palielināt citus pašu ieņēmumus. Paredzēts, ka dziesmu un deju svētkos piedalīsies līdz 40 tūkstoši dalībnieku, to apmeklētāju skaits pārsniegs pusmiljonu. Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties:Zelenskis ievieš personiskas sankcijas pret Putinu un citām Krievijas amatpersonām, Daugavpils slimnīcā izmanto mākslīgo intelektu, un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja dekrētu, ar kuru nosaka personiskas sankcijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Kremļa spīkeru Dmitriju Peskovu, Krievijas premjerministru Mihailu Mišustinu un vairākām citām augsta ranga amatpersonām Krievijā. Sankcijas ietver aizliegumu ieceļot Ukrainas teritorijā, vīzu un atļauju atcelšanu šīm personām, aizliegumu viņu lidmašīnām veikt lidojumus Ukrainas gaisa telpā, Ukrainas valsts apbalvojumu atņemšanu, visu izsniegto licenču un atļauju anulēšana, finanšu līdzekļu bloķēšana.

Krievijas karaspēks no Ukrainas Luhanskas apgabala Severodoneckas atvilcis burjatu vienības, jo tās nav spējušas izturēt kaujas ar Ukrainas aizstāvjiem. Tā pavēstījis Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. 

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā sola atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai karā ar Krieviju un pilnīgai teritoriālās vienotības atjaunošanai. Dokumentā aicināts ievērot principu, ka karš var tikt izbeigts tikai saskaņā ar Ukrainai pieņemamiem nosacījumiem. Rezolūcijā aicināts neizskatīt jautājumu par Krievijai un Baltkrievijai noteikto sankciju atcelšanu, kamēr Krievija turpina karadarbību Ukrainā un nav izvedusi okupācijas spēkus.

Eiropas Komisija ar 20 miljoniem eiro atbalstīs Ukrainas jaunuzņēmumus. Veicot grozījumus Eiropas Inovācijas padomes 2022.gada darba programmā, iniciatīva atbalstīs vismaz 200 Ukrainas progresīvo tehnoloģiju jaunuzņēmumu, piešķirot līdz 60 tūkstoši eiro katram. Turklāt padome piedāvās arī nefinansiālu atbalstu, piemēram, uzņēmējdarbības konsultāciju pakalpojumus un partneru piemeklēšanu. Tas uzlabos Ukrainas novatoru spēju mijiedarboties ar Eiropas inovācijas ekosistēmu, ienākt jaunos tirgos un gūt labumu no Eiropas finansēšanas instrumentiem.

Turpinām ziņas 

Daugavpils slimnīcā pirms nepilna gada sāka izmantot mākslīgo intelektu. Programmatūra ļauj ietaupīt radiologu un traumatologu laiku, jo tā spēj ātrāk noteikt pareizo diagnozi, piemēram, lūzumu gadījumos. Jaunākās tehnoloģijas ievieš arī citās slimnīcās.  Radioloģija ir viena no nozarēm, kurā ir liels speciālistu trūkums. Tur var noderēt mākslīgais intelekts. Mākslīgo intelektu izmanto arī Vidzemes slimnīcā. Speciālistu trūkuma dēļ interesi par mākslīgo intelektu izrāda arī Jēkabpils reģionālā slimnīca un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Rīgas 1. slimnīca un Bērnu klīniskās universitātes slimnīca, kā arī medicīnas iestādes privātajā sektorā.

Rīgas kanālā goda apli ceturtdien nopeldēja uzmērīšanas sistēmu drons, kuru iegādājusies "Rīgas brīvostas flote". Tas esot Latvijā vienīgais. Ar drona palīdzību varēs mērīt un pētīt zemūdens pasauli vietās, kur kuģi ar mērierīcēm tikt nevarēja. Vēl nesen galvenais hidrogrāfa instruments bija rokas lote, uz kuras ir dziļuma atzīmes. Tagad datorā uzreiz apskatāma visa apkārtējā vide – gan zem, gan virs ūdens.  

Pēc divu gadu pārtraukuma Saldū, Kalnsētas parkā šovasar, 22. un 23. jūlijā, notiks festivāls "Saldus Saule". Arī šogad uz skatuves kāps gan leģendāras un visiem zināmas pašmāju zvaigznes, gan arī nesen iepazīti jaunie mākslinieki. Tāpat kā iepriekšējos festivālos "Saldus Saule", no piekdienas pievakares līdz svētdienas pusdienlaikam pļavā pie upītes būs pieejama festivāla telšu pilsētiņa, notiks atrakcijas, būs festivāla gadatirgus, ēdieni un dzērieni, bet visam pāri – daudz labas mūzikas. 

Un vēl 

Šīs nedēļas izskaņā vietām gaidāms lietus, tomēr laikapstākļi joprojām būs silti, turpretī jaunnedēļ laiks kļūs nedaudz vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvji. Sestdien galvenokārt Latgalē un Zemgalē ir gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams arī pērkons. Turpretī svētdien nokrišņi gaidāmi vien dažviet. Vējš būs lēns, dažviet veidosies migla un dūmaka. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +11…+15°, dienās temperatūra būs no +14°…+23° robežās, vēsākam laikam joprojām saglabājoties piekrastē. 

Pēc šī brīža prognozēm jaunnedēļ laiks kļūs nedaudz vēsāks, dienās gaisa temperatūrai vairs nepārsniedzot +22°, tomēr naktis būs siltas, termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par +10° atzīmi. Atsevišķās dienās laiks būs lielākoties saulains un sauss, bet gaidāmas arī lietainākas dienas ar pērkona negaisu.

Atstājiet komentāru