2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas karaspēks izmanto visas rezerves Ukrainas austrumos;  Valdība pieņem jauno skolu finansēšanas modeli; un Nākamgad tiks pārcelta viena brīvdiena.

Krievijas karaspēks izmanto visas rezerves, lai Ukrainas austrumos mēģinātu sagrābt Severodoneckas un Lisičanskas pilsētas, tādējādi pārņemot pilnīgu kontroli pār Luhanskas apgabalu, kas daļēji ir okupēts jau kopš 2014. gada. Tikmēr okupētajās teritorijās Krievijas ieceltās vietvaras saskaras ar iedzīvotāju pretestību. Ukrainas pārstāvji ziņo, ka Ukrainas spēki Lisičanskā nav ielenkti un joprojām nodarot iebrucējiem lielus zaudējumus, jo okupētajās teritorijās slimnīcas un morgi esot pilni ar krievu karavīriem.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena intervijā vairākiem Eiropas medijiem uzsvērusi, ka energoresursu taupīšana, piemēram, apkures temperatūras samazināšana ziemā, varētu palīdzēt Eiropas valstīm atteikties no Krievijas energoresursu importa. Leiena norādījusi, ja Eiropā samazinātu apkures temperatūru par diviem grādiem vai mazāk izmantotu gaisa kondicionēšanas sistēmas, tas ietaupītu tikpat daudz gāzes, cik tiek piegādāts pa “Nord Stream 1” cauruļvadu.

Igaunijas Ārlietu ministrija vakar izsaukusi Krievijas vēstnieku Tallinā saistībā ar incidentu, kad Krievijas robežsardzes helikopters "Mi-8" 18.jūnija vakarā bez atļaujas ielidojis Igaunijas gaisa telpā, kur pavadīja nepilnas divas minūtes. Incidents noticis pie Koidulas ciema Igaunijas dienvidaustrumos. Neatļautās gaisa telpas robežas šķērsošanas laikā Krievijas lidaparātam nebija lidojuma plāna, tā trasnponders bija izslēgts un tas neuzturēja divpusējos radiosakarus ar Igaunijas Gaisa navigācijas dienestu. Tas jau ir otrais incidents šogad, kad Krievijas lidaparāti neatļauti šķērso Igaunijas gaisa telpu.

Turpinām ziņas

Valdība vakar pieņēma jauno pedagogu darba samaksas dotāciju aprēķinu un sadales modeli, kas sniegs papildus finansējumu pašvaldībām ar sakārtotu izglītības iestāžu tīklu novadā. Jaunais modelis nosaka to, ka mērķdotācijas tiks aprēķinātas pašvaldībām, nevis katrai izglītības iestādei, kā tas ir bijis iepriekš. Sekojoši pašvaldībām tiks sniegta lielāka loma izglītības tīklu kārtošanā un pedagogu atalgojumu konkurētspējas nodrošināšanā. Papildus tiek noteikts, ka pašvaldībām vismaz 7% no piešķirtā finansējuma būs jānodrošina atbalsta personāla nodrošināšanai, bet ne vairāk kā 15% būs jāatvēl administrācijas darbiniekiem.

Apstiprināta jauna atbalsta programma uzņēmējiem - garantiju programmu Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu radīto seku uz ekonomiku mazināšanai. Garantijas būs pieejamas visām saimnieciskās darbības veicēju kategorijām (sīkie, mazie, vidējie, lielie saimnieciskās darbības veicēji), kā arī attieksies uz lauksaimniecības, zvejniecības un akvakultūras nozaru saimnieciskās darbības veicējiem. Maksimālā garantiju summa vienam komersantam būs līdz 10 miljoniem eiro,

Viszemākā saslimstība ar Covid-19 šajā gadā bija maija beigās un jūnija sākumā. Kopš tā laika jau divas nedēļas saslimstības rādītāji kāpj. Par spīti tam, ka masveida skrīningi netiek veikti, katru dienu konstatē arī gana daudz jaunu saslimšanas gadījumu – dažās dienās pat vairāk nekā 250 diennaktī. Arī daudzviet Eiropā pēdējo divu nedēļu laikā saslimstības ar Covid-19 rādītāji atsākuši celties. Epidemiologi pieaugumu saista ar īpašiem cilvēku uzvedības momentiem, kas raksturīgi vasarai – cilvēki ceļo, cilvēki intensīvi komunicē, kontaktējas. Epidemiologi uzskata, ka šobrīd atrodamies zemākajā saslimstības punktā un turpmāk situācija labāka nekļūs.

Un vēl

Nākamajā gadā tiks pārcelta viena darbadiena - maijā, tādējādi šajā mēnesī būs četras brīvdienas pēc kārtas. Labklājības ministrija (LM) informē, ka ar valdības lēmumu 2023. gadā 5. maija darba diena, kas iekrīt piektdienā starp sestdienu,  6. maiju, un svētku dienu,  4. maiju, no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir pārcelta uz sestdienu – 20. maiju. Darba dienu pārcelšana tiek īstenota jau daudzus gadus un kļuvusi par tradīciju, kuru sabiedrība kopumā atbalsta un vērtē pozitīvi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Turcija nākamnedēļ uzsāks sarunas par bloķēto Ukrainas graudu eksportu, Arī mediķi gatavojas streikam, un Latvijā saslimušos ar pērtiķu bakām izolēaď 

Turcija nākamnedēļ uzņems Krievijas, Ukrainas un ANO amatpersonas, lai risinātu sarunas par Ukrainas ostās bloķēto graudu eksportu pāri Melnajai jūrai. Kā paziņojusi Turcijas Ārlietu ministrija, ANO ir iesniegusi plānu eksporta veicināšanai, kas paredz drošu koridoru izveidi ap zināmajiem mīnu laukiem. Plāns neprasa ilgstošas un sarežģītas atmīnēšanas operācijas. Iniciatīvu atbalstījusi Eiropas Savienība, taču tā saņēmusi piesardzīgu atbildi no Kijivas, kas meklē veidus, kā graudus eksportēt pa sauszemi, neiesaistoties sarunās ar krieviem.

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā izsludināto ārkārtējo situāciju Lietuvā ierosināts pagarināt līdz 15.septembrim, liecina Lietuvas Iekšlietu ministrijas sagatavotais lēmumprojekts. Pašreizējā ārkārtējā situācijā ir spēkā līdz 30.jūnijam. Iekšlietu ministrijas ierosinājumu to pagarināt līdz 15.septembrim, ieskaitot, valdība izskatīs šodien, bet galīgo lēmumu pieņems Seims.

Ukraina no Vācijas saņēmusi pirmās pašgājējhaubices "Panzerhaubitze2000". Šis ir jau sestais 155 milimetru kalibra artilērijas veids, kas nostiprina Ukrainas aizsardzību. 

Ukrainas rekonstrukcijai pēc Krievijas īstenotā iebrukuma varētu būt nepieciešams ārējs atbalsts vairāk nekā viena triljona eiro apmērā. Tā uzskata Eiropas Investīciju bankas prezidents Verners Hoijers. Viņš norādījis šādu summu, jo uzskata, ka publiskajā telpā redzējis nereālus un Ukrainas izpostījuma līmenim neatbilstošus skaitļus. Jautājums par Ukrainas atjaunošanas plāniem tiks apspriests arī šonedēļ gaidāmajā Eiropas Savienības līderu samitā.

Turpinām ziņas

Šogad Rīga ierindojas 37. vietā Eiropā kā investīcijām pievilcīgākā pilsēta nākamo trīs gadu laikā, liecina jaunākais auditorkompānijas "Ernst & Young" investīciju pievilcības pētījums, kas analizē investīciju datus un apkopo investoru viedokļus. Rīga šo vietu dala ar Ženēvu un Turīnu, bet apsteidz, piemēram, tādas pilsētas kā Glāzgova, Valensija un Štutgarte.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome pieņēmusi lēmumu rīkot veselības nozares brīdinājuma streiku un protesta akciju pie Veselības ministrijas. Paredzēts, ka streiks tiks rīkots 27.jūlijā, taču gadījumā, ja tas no valdības puses tiks ignorēts, mediķu arodbiedrības padome nolēma rīkot pilna formāta nozares streiku 27. un 28.septembrī.

Jau ziņots, ka, meklējot kompromisu, mediķu arodbiedrība kopš 2021.gada rudens izlīgšanas sarunās ar Veselības mijistriju atkārtoti mīkstināja sākotnējās streika prasības. Patlaban ir palikusi tikai viena -  saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem būtu jāsaņem vismaz tūkstoš 862 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem vismaz tūkstoš 117 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - vismaz 745 eiro. Algas pieaugumam no 1.jūlija būtu jābūt ne mazāk kā 10% visām ārstniecības personām.

Sākot no jūlija Nacionālo bruņoto spēku karavīri saņems paaugstinātu atalgojumu, pamatojoties uz pieņemtajām izmaiņām bāzes algām un jaunai koeficientu sistēmai, kas dos ietekmi robežās no 12 līdz 402 eiro mēnesī. Mēnešalgas likme karavīram tiks noteikta atbilstoši dienesta pakāpei, izdienai un militārās izglītības kategorijai.

Un vēl

Latvijā turpmāk aizdomās par inficēšanos ar pērtiķu baku vīrusu būs nepieciešams nodrošināt inficētās personas izolāciju un ārsta noteikto simptomātisko ārstēšanu. 

Jau vēstīts, ka Latvijā 3.jūnijā tika ziņots par diviem laboratoriski apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem, tādējādi personas, kuras inficējušās ar pērtiķu bakām vai par kuru inficēšanos ar pērtiķu bakām ir radušās pamatotas aizdomas, ir pakļaujamas obligātajai medicīniskajai un laboratoriskajai pārbaudei, izolēšanai vai ārstēšanai, teikts Veselības ministrijas izstrādātajā rīkojuma projektā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līgo dienā Latvijā nonāks pirmais jaunais elektrovilciens; Jēkabpils novada pašvaldībai nepietiek līdzekļu bēgļu izmitināšanai; un Jēkabpils novadā Līgo vakarā aicina uz zaļumballēm.

Līgo dienā, 23. jūnijā Latvijā nonāks pirmais jaunais elektrovilciens, ko ražo "Škoda Group" uzņēmums "Škoda Vagonka". Tas tiek vests, sadalīts pa daļām, četrās apsargātās kravas automašīnās – pirmajā no ražotnes Pilzenē tiek vesta ritošā daļa, otrajā no ražotnes Ostravā tiek vestas jumta sastāvdaļas, savukārt trešajā un ceturtajā – pirmie divi no pavisam četriem elektrovilciena vagoniem. Pārvietošana no čehijas notiek caur Poliju un Lietuvu. Tiek uzsvērts,  ka ilgi gaidītie jaunie elektrovilcieni stiprinās dzelzceļu kā sabiedriskā transporta sistēmas mugurkaulu.

Valdība sniegusi atļauju akciju sabiedrībai "Latvenergo" un akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma dibināšanai, lai stiprinātu Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību un izveidotu stratēģiskas nozīmes lielas jaudas vēja enerģijas parkus. Projekta mērķis ir sasniegt līdz 800 megavatu lielu jaudu vairākos lielos vēja parkos visā Latvijā. Tā būtu gandrīz tāda pati elektriskā jauda, kas tiek saražota Latvijas lielākajā hidroelektrostacijā – Pļaviņu HES.

Valdība vienojusies atļaut cirst jaunākus kokus, pret ko iebilst vides aizsardzības organizācijas. Šis jautājums valdībā kopumā skatīts divas reizes, taču apturēts sabiedrības pretestības dēļ. Atkārtoti valdības darba kārtībā jautājums parādījies tikai dienu pirms lemšanas. Un vides aizsardzības organizācijas ceļ trauksmi par apdraudējumu vides daudzveidībai. Valdība skaidro, ka šādas izmaiņas pieņemtas ar mērķi palielināt šķeldas ieguvi un veicināt enerģētisko neatkarību. Tas ļaus par 20% palielināt Latvijas šķeldas pieejamību un nodrošinās arī zemākas cenas. Šo apsvērumu dēļ vides aizsardzības speciālistu iebildumi netika ņemti vērā.

Latviešu dziedātājs un TV raidījumu vadītājs Lauris Reiniks socvietnē FB ievietojis video ar savu dziesmu “Es esmu tev dzīslās”, ko viņš izpildīja trīs reizes – 2007.gadā kopā ar māsu Rūtu Reiniku tepat Latvijā, 2013. gadā – Lietuvā un Igaunijā. Video nobeigumā redzams, ka precīzi tādas pat melodijas dziesmu izpilda Rumānijā 2021.gadā. Komentāros cilvēki raksta, ka tā rīkoties esot ļoti neglīti, taču Lauris tas laikam esot jāuztver kā kompliments. Uz ko viņš atbild ar jā, ka tieši tā arī to uztverot un norāda, ka tiesāties, lai pierādītu plaģiātu esot sarežģīti.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis neredz iespēju no pašvaldības budžeta piemaksāt starpību no valsts piešķirtā atbalsta bēgļu izmitināšanai viesnīcās. Pašvaldība meklēšot iespējas bēgļus no Ukrainas izmitināt ārpus apdzīvotām vietām kopmītnēs. Viņš pieļauj, ka uzzinot izmaksas izmitināšanai viesnīcās, pie partneriem, pašvaldība bēgļus sūtīs atpakaļ uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, jo domei nav finansējuma budžetā, ar ko izmaksas segt, kā arī nav nepieciešamā aprīkojuma. Pašvaldība vērsīšoties pēc palīdzības no valsts materiālajām rezervēm. Jēkabpils novadā izmitināti 465 bēgļi no Ukrainas, no kuriem 154 ir bērni. 180 no tiem izguldīti viesnīcās, kopmītnēs, pie uzņēmējiem.

Valdība reģionālajām slimnīcām piešķīrusi 574 tūkstoši eiro, lai nodrošinātu veselības nozares un slimnīcu gatavību un ļautu iespēju robežās nodrošināt visu profilu pacientu nepārtrauktu veselības aprūpi. Finansējums nepieciešams, lai atbilstoši epidemioloģiskās situācijas attīstībai nodrošinātu stacionēto Covid-19 pacientu skaita veselības aprūpi, tai skaitā nepieciešamības gadījumā sniedzot augsta skābekļa terapiju un ārstēšanu, veicot intensīvās terapijas. Jēkabpils reģionālajai slimnīcai piešķirti 27 tūkstoši 104 eiro.

Un vēl

Līgo dienā, 23.jūnijā Jēkabpils novadā daudzviet norisināsies zaļumballes. Līgo vakarā pulksten desmitos, visi aicināti uz Kena parku Jēkabpilī, kur notiks zaļumballe un būs iespēja izdejoties līgojot. Tajā spēlēs grupa “Jauda”.  Pasākumu laikā darbosies Līgo svētku kafejnīca. Ieeja - bez maksas.

Savukārt Aknīstes estrādē pulksten četros pēcpusdienā ar lustīgām, tautā zināmām un iemīļotām līgo dziesmām priecēs Inese Nereta koncertā “Es nopinu vainadziņu”, bet pulksten 22 kopīgs ugunskurs un līgo nakts zaļumballe ar grupu “Ilūzija”.
 
Arī Asares parkā Līgo vakarā pulksten desmitos paredzēta lielā Jāņu ugunskura iedegšana un zaļumballe. 

Uz zaļumballi Līgo vakarā aicina arī Gārsenes Tautas nams. Šeit muzicēs grupa Angel.

Lustīga līgošana 23.jūnijā paredzēta arī Salā, kurlaukumā aiz Salas tautas nama no pulksten 23jiem būs iespēja līgot un dejot ar grupu „Kalna ielas muzikanti“.

Atstājiet komentāru