2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās lasiet: NATO būtiski palielinās savu augstās gatavības spēku skaitu; Jēkabpilī Līgo svētku priekšvakarā notikusi slepkavība; un Kā sevi pasargāt karstajā laikā?

NATO būtiski palielinās savu augstās gatavības spēku skaitu līdz vairāk nekā 300 tūkstoši, paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ziņo aģentūra "Reuters". NATO ātrās reaģēšanas spēkos līdz šim bija aptuveni 40 tūkstoši karavīru. Madrides samitā NATO arī mainīs nostāju par Krieviju, kas alianses pēdējā stratēģiskajā koncepcijā no 2010.gada joprojām tika raksturota kā stratēģiskais partneris. 

Eiropas Savienības dalībvalstīm gāzes krātuves līdz novembrim būs jāuzpilda līdz 80% no ietilpības, bet turpmākajos gados - līdz 90%, paredz Eiropas parlamenta pieņemtā Gāzes uzglabāšanas regula. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvji norāda, ka pieņemtie jaunie glabāšanas tiesību akti stiprinās ES gāzes piegādes drošību, ņemot vērā gaidāmo un turpmākās ziemas. Ņemot vērā piegādes traucējumu draudus no Krievijas puses, ES Gāzes uzglabāšanas regula noteic, ka Eiropas gāzes rezerves līdz ziemai ir jāuzpilda un to pārvaldība jāaizsargā pret ārēju iejaukšanos.

Portugāles galvaspilsētā Lisabonā sākusies ANO okeānu konference. Uz to pulcējās vairāk nekā pieci tūkstoši klimata ekspertu un nevalstisko organizāciju pārstāvju, kā arī vairāki desmiti pasaules valstu līderu. Viens no konferences galvenajiem mērķiem ir spriest par inovatīviem un zinātnē balstītiem risinājumiem pieaugušo okeāna problēmu novēršanai un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai. Okeāni klāj aptuveni 70 procentus no mūsu planētas teritorijas un ir lielākā biosfēra, kas nodrošina aptuveni pusi no mums nepieciešamā skābekļa, kā arī uzsūc aptuveni 25 procentus no oglekļa dioksīda emisijām. Diemžēl pašlaik okeāni ir piesārņoti un atrodas ārkārtas situācijā, konferencē meklēs risinājumus to glābšanai.

Turpinām ziņas

Līgo svētku priekšvakarā, 22. jūnijā Jēkabpilī kādā dzīvesvietā tika atrasts 1983.gadā dzimuša vīrieša līķis ar redzamām vardarbīgas nāves pazīmēm, durtu brūci. Par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas bijis par iemeslu cietušā nāvei tika sākts kriminālprocess, un Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas darbinieki aizdomās par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēja 1978. gadā dzimušu sievieti, kurai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Līdz šim izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka alkohola koplietošanas laikā izcēlies sadzīviska rakstura strīds un sieviete ar nazi iedūrusi vīrietim kājā. No gūtā ievainojuma vīrietis nomira notikuma vietā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Daugavpils ceturtdien, 30.jūnijā, lems par vēršanos Satversmes tiesā, mēģinot apstrīdēt  likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" atbilstību Satversmei. Izstrādātajā lēmumprojektā skaidrots, ka Daugavpils valstspilsētas pašvaldības teritorijā atrodas objekti, kas atbilstoši pieņemtajam likumam jānojauc. Lēmumprojektā skaidrots, ka Daugavpils valstspilsētas pašvaldībai netika lūgts viedoklis likumprojekta sagatavošanas, apspriešanas un pieņemšanas laikā Saeimā. Finanšu līdzekļi demontāžas veikšanai nav paredzēti pašvaldības budžetā 2022.gadam, tāpēc pašvaldība protestē pret šādu likumu.

Un vēl

Ņemot vērā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju par bīstamu karstumu un tā dēļ izsludināto sarkano līmeni, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti iesaka būt piesardzīgiem, lai saudzētu savu veselību. Mediķi mudina pēc iespējas mazāk dienas vidū uzturēties tiešos saules staros, uzņemt šķidrumu pietiekamā daudzumā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, kā arī rūpēties par bērniem un sirmgalvjiem. Karstajās dienās noteikti nevajadzētu visu dienu pavadīt pludmalē, dienas vidū strādāt dārzā vai ilgstoši veikt fiziski smagu darbu. Tāpat tveice nav piemērots laiks aktīvai sportošanai, arī nevēdināti, pārkarsuši biroji un darbs slēgtās, uzkarsušās telpās arī var radīt risku cilvēka veselībai.

Ja cilvēkam no karstuma kļuvis slikti, mediķi norāda, ka tas jānogulda ēnā vai vēsākā vietā pusguļus; jāatbrīvo no silta vai spiedoša apģērba; ieteicams likt vēsas mitras kompreses uz pieres, krūtīm vai apslacīt ar vēsu ūdeni pieri, kaklu, krūtis; jācenšas radīt vēja plūsmu, dzesējot cilvēku; ja nav vemšanas, tad jādod daudz dzert un nepieciešamības gadījumā jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem.

Karstā laikā uzkarsis arī autoceļu asfalta segums, tāpēc posmos, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī, un bedru labojumu vietās var veidoties izsvīdumi, kas var būt slideni. Īpaša uzmanība ceļa stāvoklim un šiem izsvīdumiem ir jāpievērš motobraucējiem, kuriem var traucēt arī smilts, ar kuru tiek kaisītas izsvīdumu vietas. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien visā Latvijā pārbaudīs trauksmes sirēnas; Pagājušajā nedēļā pieaugusi elektroenerģijas cena, un Rubenē svinēs pagasta svētkus.

Šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem - radio, TV- noslēgto līgumu darbības izpildi. Šodien no pulksten 10 līdz plkst.10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzirdat, nesatraucieties, jo ārkārtas gadījumos, kur sirēnas nav dzirdamas vai izvietotas, var tikt izmantoti citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana sabiedrībai caur operatīvo dienestu un to sadarbības partneru skaļruņiem. VUGD aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu viesus par trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos lieki uztraukumi. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 28.jūnijā notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude. 

Krievijas spēki vakar ar raķetēm apšaudīja Kremenčukas pilsētu Ukrainas vidienē, trāpot cilvēku pārpildītam tirdzniecības centram, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš savā "Facebook" lapā ielicis video ar degošo tirdzniecības centru, rakstot, ka tajā atradušies vairāk nekā tūkstoš cilvēku. Saskaņā ar sākotnējo informāciju vismaz divi cilvēki gājuši bojā, bet vēlāk kļuva zināms, ka upuru skaits pieaudzis līdz 13 un ievainoti aptuveni 40 cilvēki, tajā skaitā 19 ir hospitalizēti. 

Krievija nonākusi tehniskā defolta stāvoklī, jo nav spējusi izpildīt ārējā parāda saistības apmēram 100 miljonu ASV dolāru jeb 95 miljoni eiro apmērā, vēsta lietišķo ziņu aģentūra "Bloomberg". Krievijai šī summa bija jāsamaksā pirms mēneša, tomēr līdz pirmdienai spēkā bija atvieglojuma periods eiroobligāciju dzēšanai. "Bloomberg" norāda, ka Krievijas nonākšana tehniskā defoltā ir "kulminācija arvien stingrākām Rietumu sankcijām, kuru dēļ slēgts ceļš maksājumiem ārvalstu kreditoriem". Krievija savas ārējās parādsaistības nav spējusi izpildīt pirmo reizi kopš 1918.gada.

Pirmdien toksiskās gāzes noplūdē Jordānijas Akabas ostā gājuši bojā desmit cilvēki un vairāk nekā 200 ievainoti, paziņoja valdības pārstāvis. Valsts televīzijas demonstrētajos kadros redzams, kā liels balons nokrīt no celtņa uz pietauvota kuģa, izraisot dzeltenas gāzes eksploziju. Civilās aizsardzības dienests paziņoja, ka pēc toksiskās gāzes balona eksplozijas ievainoti vēl 234 cilvēki. Pēc incidenta tika evakuēta Akabas dienvidu pludmale. Jordānijas Akabas osta ir valsts vienīgais jūras terminālis un galvenais tranzīta punkts ievērojamai daļai tās importa un eksporta.

Turpinām ziņas

Jau divas dienas turpinās Siguldā pazudušās Evitas meklēšana, iesaistot plašus dienestu, pašvaldību un brīvprātīgo spēkus, kas ir vairākkārt pārbaudījuši teritoriju Gaujas abos krastos un pašā Gaujā. Valsts policija pārbauda visas versijas, bet ņemot vērā lokāciju un to, ka meitene pēdējo reizi ir redzēta ūdenī, meklēšanas pasākumi ir koncentrēti ūdenī, tomēr meklēšanā izmanto dažādus līdzekļus – meklē gan ar laivām, gan uz sauszemes. Meklēšana turpināsies līdz meitenīte tiks atrasta. Šobrīd par notikušo sākts arī kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, kurā attiecīgi arī tiks skaidroti visi notikušā apstākļi.

Jau ziņots, ka policija kopš svētdienas vakara meklē Siguldā pazudušo piecus gadus veco Evitu, kura ap pulksten diviem dienā pazuda Siguldā Gaujas pludmalē, un līdz šim brīdim nav atradusies.
 
Turpinoties "Rail Baltica" dzelzceļa būvniecības darbiem pie lidostas "Rīga", no šīs nedēļas uz aptuveni trim nedēļām mainīsies satiksmes plūsma, braucot projām no lidostas uz Rīgas centru. Vietā, kur šobrīd atrodas 22.autobusa pieturvieta, aptuveni trīs nedēļas satiksme tiks ar nelielu līkumu novirzīta pa pagaidu ceļu caur P1 stāvvietu. Pagaidu brauktuves josla būs atbilstoši nomarķēta. Darbi ilgs aptuveni trīs nedēļas, un pēc to pabeigšanas brauktuves segums un iepriekšējā satiksmes organizācija tiks atjaunota.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 36% un bija 245,25 eiro par megavatstundu. Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 29% līdz 250,6 eiro par megavatstundu. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 4% līdz 167,81 eiro par megavatstundu. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 30% līdz 130,29 eiro par megavatstundu.

Un vēl

Šonedēļ norisināsies Rubenes pagasta svētki “Kur saulīte rotājās”. Pagasta svētki Rubeņos notiek pirmo gadu. Tēma - saule, jo svētku nedēļa sākās ar Jāņu ielīgošanu Rubeņu centrā, Saules skvērā un noslēgsies ar svētku koncertu “Vasaras ziedu vainagā” Rubeņu parka brīvdabas estrādē 2.jūlijā. Nedēļas garumā aktivitātes notiks arī Kaldabruņā un Slatē. Celsi godā novadniekus un viņu mākslas darbus. Iepazīs senās muzicēšanas tradīcijas, muzikantu atmiņas, senās dziesmas un Zaļumballes stāstus. Norisināsies radošās un sportiskās aktivitātes bērniem un pieaugušajiem. Būs dažādi pārsteigumi un arī zemnieku saimniecības “Kalnieši” gardais svētku piedāvājums.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties ; Tirdzniecības centra apšaudi ar raķetēm Ukrainā nodēvē par nekaunīgu teroraktu ; Latvijā reģistrēts divos mēnešos lielākais jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits ; Un Cik ilgs būs karstuma vilnis ?

Tirdzniecības centra apšaude ar raķetēm Ukrainas pilsētā Kremenčukā, ko pirmdien īstenoja Krievijas spēki, ir viens no vēsturē nekaunīgākajiem teroraktiem. To vakara videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, aicinot ASV atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti. Zināms, ka tirdzniecības centrā pirms gaisa trauksmes atradušies vairāk nekā 1000 cilvēku un, par laimi, daudz cilvēku paspēja pamest tirdzniecības centru. Ukrainas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir saņemti vairāk nekā 40 paziņojumi par tuvinieku pazušanu bez vēsts. Pagaidām zināms, ka bojā gājuši vismaz 16 cilvēki.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno šoruden piedalīties G20 samitā Indonēzijā, paziņojis Putina padomnieks ārpolitikas jautājumos Jurijs Ušakovs. Taču nav skaidrs, vai Putins plāno piedalīties G20 samitā klātienē vai attālināti.G20 sanāksme paredzēta 15. un 16.novembrī Indonēzijas kūrortsalā Bali. Vairākas rietumvalstis paudušas pārliecību, ka Krievija ir jāizslēdz no jebkādām starptautiskām sanāksmēm, taču citas valstis to neatbalsta, to vidū ir G20 dalībvalstis Ķīna un pašreizējā pasaules 20 lielāko ekonomiku grupas priekšsēdētāja Indonēzija.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja nolēmusi 2026. gada ziemas olimpiādē papildināt disciplīnas skeletonā un kamaniņu sportā. Skeletonā tiks iekļautas jaukto komandu sacensības, kamēr kamaniņu sporta programmu papildinās sieviešu divvietīgo ekipāžu sacensības. 2026. gada olimpiāde norisināsies Milānā un Kortīnā.

Turpinām ziņas

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 824 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, kas ir lielākais jaunatklāto gadījumu skaits diennaktī divu mēnešu laikā. Tāpat saņemti ziņojumi par trim mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 404 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 420 ir vakcinēti. Iepriekš vairāk jaunu inficēšanās gadījumu diennakts laikā Latvijā reģistrēja šā gada 21. aprīlī, kad fiksēja tūkstoš 133 inficēšanās gadījumus. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 23%. No mirušajiem visi bija pret Covid-19 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši.

Šī gada piecos mēnešos Latvijas četru lielāko banku klientiem izkrāpti 4,1 miljoni eiro, informēja Finanšu nozares asociācija. Līdz maija beigām fiksēti 716 telefonkrāpšanas gadījumi, kuros cilvēki zaudējuši kopumā 512 tūkstošus eiro. Bet 545 bijuši investīciju krāpšanas gadījumi, nodarot zaudējumus kopumā gandrīz 1,52 miljona eiro apmērā. Cita veida krāpšanas gadījumi bija 658, un tajos cilvēkiem izkrāpti vairāk nekā 2 miljoni eiro. Savukārt novērst piecos mēnešos izdevies 1,7 miljonu eiro izkrāpšanu.

No 4. līdz 8. jūlijam Augšdaugavas novada Sventes pagasta teritorijā notiks Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona profesionālā dienesta karavīru iepriekš plānota apmācība, izmantojot militāros transportlīdzekļus. Karavīru apmācības programma paredz gan uzturēt līdz šim apgūtās prasmes, gan apgūt arvien jaunas iemaņas vienības kaujas spēju stiprināšanai. Mācībās Sventes pagastā piedalīsies aptuveni 25 karavīri, kuri uzdevumu izpildei gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā pārvietosies pa koplietošanas un meža ceļiem, izmantojot militāros transportlīdzekļus. Mācību uzdevumos netiks izmantota nekāda veida munīcija vai imitācijas līdzekļi.

Un vēl

Nedēļas beigās Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, aiz tās ieplūdīs vēsāks gaiss, liecina jaunākās laika prognozes. Trešdien daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes, gaiss būs sutīgs, bet mākoņu dēļ maksimālā temperatūra gaidāma nedaudz zemāka. Savukārt piektdien vietām Kurzemē termometra stabiņš var pakāpties līdz +34 grādiem. Svētdien gaisa temperatūra Latvijā vairs nepārsniegs +22..+27 grādus. Ceturtdien un piektdien augstāka pērkona negaisa varbūtība būs Kurzemē, sestdien īslaicīgs lietus un pērkona negaiss iespējams valsts lielākajā daļā. Aiz aukstās atmosfēras frontes vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem, tas pūtīs lēni līdz mēreni.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamās nedēļas vidū maksimālā gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies līdz +19..+24 grādiem, naktīs termometra stabiņš vietām noslīdēs līdz +10 grādiem. Nākamnedēļ brīžiem gaidāms lietus un pērkona negaiss.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Ukrainā tiek atzīmēta Konstitūcijas diena; SIA “Preiļu slimnīca” nosūtīja oficiālu vēstuli Latvijas Veselības ministrijai; un Uz gadu slēdz Bauskas šosejas posmu pie Baložiem.

Šodien, 28. jūnijā, Ukrainā tiek atzīmēta Konstitūcijas diena. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā uzrunā sveica ukraiņus svētkos un pauda pārliecību, ka Ukraina uzvarēs nežēlīgajā karā, vēstīts protālā pravda.com.ua. Viņš uzrunā uzsvēra, ka Ukraina nesāka šo karu, Ukraina aizstāv suverēnu un demokrātisku, sociālu un tiesisku valsti.

Latvijai ir svarīgi, lai NATO klātbūtne valstī palielinātos gan karavīru, gan militārās tehnikas skaita ziņā, pirms 29. un 30.jūnijā gaidāmā NATO samita Madridē norāda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks. Viņa ieskatā, tāpat ir nepieciešams, lai šīm vienībām būtu pietiekams militārais aprīkojums un ekipējums. Latvijai ir būtiski visi jautājumi, kas saistīti ar tām spējām, kuras Latvijai pagaidām iztrūkst. Runa ir par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmām un krasta aizsardzības sistēmām, kas ir dārgas.

Nesaņemot atbalsta finansējumu, Rīga no 1.jūlija pārtrauks jaunu Ukrainas bēgļu uzņemšanu, turpinot apkalpot vien līdz šim atbraukušos bēgļus, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Viņš uzsvēra, ka atbildīgo ministriju neatsaucības dēļ šobrīd ir apdraudēta bēgļu izmitināšana, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta centra darbība bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā pie Rātsnama. Rīgas mērs skaidroja, ka no 1.jūlija būtiski samazināsies valsts piešķirtais atbalsts bēgļu izmitināšanai. Valsts atbalsts būs 3,5 eiro dienā, un Rīgas apstākļos tas esot nepietiekami. Līdz ar to tūristu mītnēs par šādu samaksu bēgļus izmitināt nevarēs.
Pašlaik galvaspilsētā ir tūkstoš 800 Ukrainas civiliedzīvotāju, kuri mitinās tūristu mītnēs. 

Maskavā aizturēts pazīstamais Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins, vēsta BBC krievu redakcija. Politiķis esot nogādāts pilsētas Lužņiku policijas iecirknī. Policija noformējusi protokolu par nepakļaušanos tās prasībām, stāstījis advokāts Vadims Prohorovs, kurš devies uz Lužņiku policijas iecirkni. Jašins tviterī paziņojis, ka viņš tiek vests uz tiesu, kas, visticamāk, lemšot par 15 diennakšu arestu. Jašins ir viens no nedaudzajiem vadošajiem Krievijas opozīcijas politiķiem, kas palicis valstī un atklāti iestājas pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Viņš ne reizi vien ir teicis, ka nepametīs Krieviju, neskatoties uz represiju draudiem.

Turpinām ziņas

Pēc gandrīz trīs dienu nepārtrauktiem meklējumiem šodien ap pulksten 12.30 starp Gaujas ciematu un Siguldu kopīgā Valsts policijas, pašvaldības policijas, Zemessardzes un brīvprātīgo patruļa Gaujā atrada svētdien pazudušo piecgadīgo meiteni bez dzīvības pazīmēm. Precīzs nāves cēlonis tiks noskaidrots ekspertīzē. Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas - noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, kurā attiecīgi arī tiks skaidroti visi notikušā apstākļi. Policija turpina izmeklēšanu. Jau ziņots, ka šo dienu laikā meitenes meklēšanā un meklēšanas koordinācijā tika iesaistīti plaši spēki.

Šodien SIA “Preiļu slimnīca” nosūtīja oficiālu vēstuli Latvijas Veselības ministrijai. Vēstules mērķis ir noskaidrot Veselības ministrijas stratēģiju attiecībā uz reģionālo slimnīcu līmeņu maiņu. SIA “Preiļu slimnīca” ir saņēmusi informatīvā ziņojuma projektu par slimnīcu tīkla attīstības stratēģiju un tajā  SIA “Preiļu slimnīca” ir definēta kā 1. līmeņa slimnīca, bet ziņojumā nav skaidrojuma par pakalpojumiem, kurus sniegs 1. līmeņa slimnīca pēc reformas. Vienīgais normatīvais dokuments, kas nosaka darba organizāciju atbilstoši katras slimnīcas līmenim, ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 555 , no kuriem izriet, ka, pazeminoties SIA “Preiļu slimnīca” līmenim, ir jālikvidē veselības aprūpes pakalpojumi, kuri uz doto brīdi ir nodrošināti atbilstoši normatīvajām prasībām. Slimnīcas valde un mediķi norāda uz neizbēgamu pakalpojumu likvidāciju reģionā, zaudējot darbiniekus, kuri reformas rezultātā aizies no medicīnas vai sameklēs citu uzņēmumu. Tādēļ vēstulē SIA “Preiļu slimnīca” pieprasa skaidrojumu uz vairākiem aktuāliem jautājumiem. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Turpinoties Ķekavas apvedceļa būvdarbiem, no trešdienas, 29. jūnija, līdz 2023. gada jūlijam tiek slēgts Bauskas šosejas posms no pagrieziena uz Baložiem līdz Katlakalnam, lai veiktu šī posma pārbūvi. Satiksmes plūsma no slēgtā posma tiks novirzīta pa jaunizbūvēto Ķekavas ielu paralēli Bauskas šosejai. Visā apbraucamā ceļa posmā noteikts ātruma ierobežojums 50 km/h un ir aizliegts veikt apdzīšanas manevru. Satiksmi ar Ķekavas novada ciemiem otrpus šosejai nodrošinās pa Tūjas ielu un autoceļu Valdlauči–Rāmava, savukārt piekļuve Bauskas šosejai no Lakstīgalu ielas un Naudītes ielas būs slēgta. 

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās; Tirdzniecības centra apšaudi Ukrainā nodēvē par teroraktu; Atrasta Siguldā pazudusī meitenīte; un Nedēļas nogalē karstuma vilnis atkāpsies.

Tirdzniecības centra apšaude ar raķetēm Ukrainas pilsētā Kremenčukā, ko pirmdien īstenoja Krievijas spēki, ir viens no vēsturē nekaunīgākajiem teroraktiem. To vakara videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, aicinot ASV atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti. Zināms, ka tirdzniecības centrā pirms gaisa trauksmes atradušies vairāk nekā 1000 cilvēku un, par laimi, daudz cilvēku paspēja pamest tirdzniecības centru.

NATO būtiski palielinās savu augstās gatavības spēku skaitu līdz vairāk nekā 300 tūkstoši, paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ziņo aģentūra "Reuters". NATO ātrās reaģēšanas spēkos līdz šim bija aptuveni 40 tūkstoši karavīru. Madrides samitā NATO arī mainīs nostāju par Krieviju, kas alianses pēdējā stratēģiskajā koncepcijā no 2010.gada joprojām tika raksturota kā stratēģiskais partneris. 

Nesaņemot atbalsta finansējumu, Rīga no 1.jūlija pārtrauks jaunu Ukrainas bēgļu uzņemšanu, turpinot apkalpot vien līdz šim atbraukušos bēgļus, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Viņš uzsvēra, ka atbildīgo ministriju neatsaucības dēļ šobrīd ir apdraudēta bēgļu izmitināšana, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta centra darbība bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā pie Rātsnama. Rīgas mērs skaidroja, ka no 1.jūlija būtiski samazināsies valsts piešķirtais atbalsts bēgļu izmitināšanai. Valsts atbalsts būs 3,5 eiro dienā, un Rīgas apstākļos tas esot nepietiekami. Līdz ar to tūristu mītnēs par šādu samaksu bēgļus izmitināt nevarēs.
Pašlaik galvaspilsētā ir tūkstoš 800 Ukrainas civiliedzīvotāju, kuri mitinās tūristu mītnēs. 

Starptautiskā Olimpiskā komiteja nolēmusi 2026. gada ziemas olimpiādē papildināt disciplīnas skeletonā un kamaniņu sportā. Skeletonā tiks iekļautas jaukto komandu sacensības, kamēr kamaniņu sporta programmu papildinās sieviešu divvietīgo ekipāžu sacensības. 2026. gada olimpiāde norisināsies Milānā un Kortīnā.

Turpinām ziņas

Pēc gandrīz trīs dienu nepārtrauktiem meklējumiem šodien ap pulksten 12.30 starp Gaujas ciematu un Siguldu kopīgā Valsts policijas, pašvaldības policijas, Zemessardzes un brīvprātīgo patruļa Gaujā atrada svētdien pazudušo piecgadīgo meiteni bez dzīvības pazīmēm. Precīzs nāves cēlonis tiks noskaidrots ekspertīzē. Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas - noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, kurā attiecīgi arī tiks skaidroti visi notikušā apstākļi. Policija turpina izmeklēšanu. Jau ziņots, ka šo dienu laikā meitenes meklēšanā un meklēšanas koordinācijā tika iesaistīti plaši spēki.

Šodien Zemgalē, pārbaudot valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas tehnisko gatavību – trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību, tika konstatētas tehniskas nepilnības sirēnu attālinātās iedarbināšanas programmā, tādēļ sirēnas tika iedarbinātas manuāli. Bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 19 no 23 Zemgalē izvietotām trauksmes sirēnām, tajā skaitā arī Jēkabpilī un Jēkabpils novadā, bet Jelgavā, Dobelē un divas Tukumā izvietotās sirēnas nenostrādāja.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 824 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, kas ir lielākais jaunatklāto gadījumu skaits diennaktī divu mēnešu laikā. Tāpat saņemti ziņojumi par trim mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 404 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 420 ir vakcinēti. Iepriekš vairāk jaunu inficēšanās gadījumu diennakts laikā Latvijā reģistrēja šā gada 21. aprīlī, kad fiksēja tūkstoš 133 inficēšanās gadījumus. 

Un vēl

Nedēļas beigās Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, aiz tās ieplūdīs vēsāks gaiss, liecina jaunākās laika prognozes. Trešdien daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes, gaiss būs sutīgs, bet mākoņu dēļ maksimālā temperatūra gaidāma nedaudz zemāka. Savukārt piektdien vietām Kurzemē termometra stabiņš var pakāpties līdz +34 grādiem. Svētdien gaisa temperatūra Latvijā vairs nepārsniegs +22..+27 grādus. Ceturtdien un piektdien augstāka pērkona negaisa varbūtība būs Kurzemē, sestdien īslaicīgs lietus un pērkona negaiss iespējams valsts lielākajā daļā. Aiz aukstās atmosfēras frontes vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem, tas pūtīs lēni līdz mēreni.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamās nedēļas vidū maksimālā gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies līdz +19..+24 grādiem, naktīs termometra stabiņš vietām noslīdēs līdz +10 grādiem. Nākamnedēļ brīžiem gaidāms lietus un pērkona negaiss.

Atstājiet komentāru