2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: G7 valstu līderi samitā Vācijā nolēmuši strādāt pie cenu griestu noteikšanas Krievijas naftai; Izglītības ministrijas neizdarību dēļ Saeimā nesāk diskusijas par pedagogu algām; un Aiviekstē karstā laika dēļ bojā gājušas zivis.

G7 valstu līderi samitā Vācijā nolēmuši strādāt pie cenu griestu noteikšanas Krievijas naftai. G7 grupā ietilpst Vācija, Francija, Lielbritānija, Itālija, ASV, Kanāda un Japāna. G7 valstu līderi uzdos ministriem steidzami konsultēties ar trešajām valstīm un privāto sektoru un strādāt pie cenu griestu noteikšanas Krievijas naftai. Oficiāls paziņojums par šādu lēmumu gaidāms samita noslēguma komunikē. ASV virzītā plāna mērķis ir atņemt Kremlim svarīgu ieņēmumu avotu un panākt Krievijas naftas cenas krišanos.

No nākamā gada 1.janvāra nepilngadīgie Lietuvā vairs nevarēs iegādāties loterijas biļetes. Lietuvas parlaments otrdien ar 88 balsīm par un septiņiem deputātiem balsojumā atturoties pieņēma atbilstošus grozījumus Loteriju likumā. Likumā arī noteikts aizliegums pārdevējiem piedāvāt klientiem loterijas biļešu iegādi. Pašlaik Lietuvā nav vecuma ierobežojumu loterijas biļešu iegādei, bet laimesta saņēmējam ir jābūt vismaz 16 gadus vecam.

Vācijas tiesa vakar piespriedusi piecu gadu cietumsodu 101 gadu vecajam bijušajam Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnes apsargam Jozefam Šicam, kurš kļuvis par vecāko cilvēku, kas notiesāts par līdzdalību kara noziegumos holokausta laikā. Šics strādāja par apsargu Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnē Orānienburgā no 1942.gada līdz 1945.gadam. Tiesa atzina viņu par līdzvainīgu vairāku tūkstošu ieslodzīto slepkavībās.

Turpinām ziņas

Izglītības un zinātnes ministrijai laikus nesagatavojot un neiesniedzot nepieciešamo informāciju, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vakar netika pie jautājuma par pedagogu darba samaksu izskatīšanas. Saeimas deputāte Ilga Šuplinska sēdes gaitā izcēla, ka arī tā informācija, kuru Izglītības ministrija ir iesniegusi, esot nepilnīga un neatbild uz visiem jautājumiem, kas radušies komisijas dalībniekiem. Ņemot vērā minēto, komisija vienojās pie jautājuma par pedagogu atalgojuma sistēmas pārskatīšanu atgriezties, kad ministrija būs sagatavojusi visu nepieciešamo informāciju.

Zāļu valsts aģentūrā ir saņemti 32 kompensācijas piešķiršanas pieprasījumi par blaknēm no vakcīnām pret Covid-19. Līdz šim aģentūra ir izvērtējusi 13 kompensācijas prasījuma iesniegumus. Kompensācija nav izmaksāta nevienā gadījumā.

No 1.jūlija, kad stāsies spēkā samazinātais atbalsts par Ukrainas bēgļu izmitināšanu, cita mītnes vieta būs jāmeklē aptuveni 3 tūkstoši bēgļiem. Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka ne tikai Rīgā, bet arī daudzās citās pašvaldībās ir sasniegtas bēgļu izmitināšanas kvotas. Tāda situācija ir Rēzeknē, Rēzeknes novadā, Saulkrastu, Tukuma, Varakļānu, Siguldas un citos novados. Tāpat daudzām pašvaldībām uzņemto bēgļu skaits pietuvojies kvotas sasniegšanai. Turklāt jāapzinās, ka bēgļu plūsma tuvākajā laikā var palielināties.Tikmēr joprojām no valsts puses nav skaidrības par ilgtermiņa risinājumiem bēgļu uzņemšanā.

Un vēl

Valsts vides dienestā saņemta informācija par beigtām zivīm Aiviekstē – asariem, raudām, vēdzelēm, brekšiem, līdakām, zušiem, līņiem, karpām, vīķēm un citām. Plūdi Vidzemē un spēcīgā svelme vietām radījusi zivīm nelabvēlīgus apstākļus. Pēc šīs informācijas saņemšanas vides dienesta pārstāvji apsekoja upi un secināja, ka ūdenī izšķīdušā skābekļa koncentrācija Aiviekstē pie Lubāna slūžām ir astoņi miligrami uz litru, kas atbilst normai, savukārt pie Kalnupes ietekas Aiviekstē tā samazinās, pie Ičas ietekas tā ir vēl mazāka, taču lejpus Ičas ietekas, pirms Lubānas pilsētas izmērītais skābekļa daudzums jau ir katastrofāli zems – tikai 0,3 miligrami uz litru. Ūdens, kur izšķīdušā skābekļa līmenis ir zemāks par pieciem miligramiem uz litru, ir nelabvēlīga vide zivīm, bet skābekļa koncentrācija, kas mazāka par diviem miligramiem uz litru, izraisa to nāvi. Paredzams, ka tuvāko dienu laikā situācija normalizēsies.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Turcija atbalsta Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO; Kur iesaka studēt darba devēji? Un Notiks tradicionālās Vēsturisko parku un dārzu dienas

Turcija atbalsta Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO. Organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstīja, ka NATO līderi šodien oficiāli uzaicinās Somiju un Zviedriju pievienoties aliansei. Zviedrija, Somija un Turcija otrdien Madridē parakstīja trīspusēju vienošanos, kas "apstiprina, ka Turcija Madrides samitā šonedēļ atbalstīs ielūgumu Somijai un Zviedrijai kļūt par NATO locekļiem", teikts Somijas prezidenta paziņojumā. Turcijas puse paziņojusi, ka Turcija sarunās ar Zviedriju un Somiju "dabūjusi visu, ko tā vēlējās".

Krievijas iebrukuma dēļ Ukrainā savas mājas bijuši spiest pamest un uz citām valsts vietām doties vairāk nekā 6,2 miljoni cilvēku, otrdien paziņojusi ANO. Vēl 5,26 miljoni cilvēku pametuši Ukrainu un reģistrēti kā bēgļi citās Eiropas valstīs. Aptuveni 61% no visiem cilvēkiem, kam kara dēļ nācies pārvietoties pa Ukrainu, jeb 3,8 miljoni ir no Austrumukrainas, kur pašreiz norisinās sīvākās cīņas. 15% ir no Ukrainas ziemeļiem, 11% no Kijivas un 11% no Ukrainas dienvidiem. Aptuveni 44% cilvēku, kas kara dēļ pārvietojušies uz citām vietām Ukrainā, dzīvo īrētos mājokļos, bet 29% apmetušies pie draugiem vai radiem. Aptaujā atklājās, ka katrs ceturtais cilvēks Ukrainā kara dēļ pārtraucis lietot nepieciešamos medikamentus, jo tie kļuvuši pārāk dārgi vai arī nav pieejami.

Bulgārija izraidīs 70 Krievijas diplomātiskos darbiniekus, otrdien paziņoja valsts premjerministrs Kirils Petkovs. Bulgārijas dienesti viņus identificēja kā cilvēkus, kas strādāja pret valsts interesēm. Petkovs norāda, ka Maskavā atgriezīsies pilna 70 sēdvietu lidmašīna ar Bulgārijas izraidītajiem Krievijas diplomātiskajiem darbiniekiem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka nedēvēs Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, jo neesot vajadzīga nekāda kvalifikācija, lai īstenotu sankcijas pret Maskavu par tās iebrukumu Ukrainā. Jau vēstīts, ka Zelenskis pirmdien aicināja ASV atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, kā arī to pavēstīja Vācijā notiekošā G7 samita dalībniekiem. Zelenskis paziņoja, ka Krievija pielietojusi pret Ukrainu jau gandrīz 2 tūkstoši 800 spārnotās raķetes, bet tās pielietotās aviobumbas un reaktīvās artilērijas šāviņi vienkārši nav saskaitāmi.

Turpinām ziņas

Valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts piecos mēnešos bijis par 465,1 miljonu eiro zemāks nekā 2021.gada attiecīgajā periodā un veido 165,1 miljonu eiro, liecina  Valsts kases dati. Ņemot vērā straujo ekonomiskās aktivitātes un cenu pieaugumu gada sākumā, kopbudžeta ieņēmumi šogad bijuši par 639,6 miljoniem eiro jeb 12,7% augstāki nekā pērn piecos mēnešos, bet izdevumi pieauguši mērenāk - par 174,4 miljoniem eiro jeb 3,1%. Šogad ieņēmumu pieaugumu nozīmīgi sekmē arī augošais cenu līmenis visa veida precēm un pakalpojumiem, līdz ar ko iedzīvotāju tēriņi pieauguši straujāk. 

Uzņēmēji topošajiem darbiniekiem profesionālās iemaņas šogad visvairāk iesaka apgūt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla "prakse.lv" veidotais pieprasītāko augstskolu un profesiju saraksts. Vēl starp "Top 5" uzņēmēju ieteiktākajām augstskolām ir Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Banku augstskola un "Biznesa augstskola "Turība"". Savukārt darba devēju ieteiktākā studiju programma ir atvijas universitātes bakalaura studiju programma "Datorzinātne". Tāpat darba devēji iesaka izvēlēties RTU programmu "Datorsistēmas", Banku augstskolas programmu "Finanses", Juridiskās koledžas studiju programmu "Tiesību zinātne" un "Stockholm School of Economics in Riga" studiju programmu "BSc in Economics and Business". 

Un vēl

Latvijas Piļu un muižu asociācija no 1.jūlija līdz 3.jūlijam organizē tradicionālās Vēsturisko parku un dārzu dienas. Šogad tēma veltīta muižu virtuves dārziem. Tiem ir bijusi liela nozīme virtuves kultūras attīstībā. Pārsvarā viss, kas ticis celts gan kungu, gan zemnieku galdā ir bijis pašu audzēts. No piektdienas līdz svētdienai pilis un muižas gaidīs apmeklētājus, lai parādītu, pastāstītu, iepazīstinātu apmeklētājus ar muižu virtuves stāstiem. Šogad Vēsturisko parku un dārzu dienās savu dalību pieteikusi Kazdangas pils un muižas parks, Jaunauces pils, Alūksnes Jaunā pils, Popes muiža, Vecauces muiža, Vilces muiža, Strazdes muiža, Padures muiža, Jaunmoku pils, Cesvaines pilsmuiža, Ārendoles muiža, Ungurmuiža, Durbes pils, Lielplatones muiža, Dobeles pils.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Savienības valstu vides ministri vienojas par termiņu, kad vairs netiks ražoti automobiļi ar iekšdedzes dzinēju; Latvijā Covid-19 saslimstības rādītājs sasniedzis augstāko atzīmi kopš maija sākuma; un Rīt Krustpils dzelzceļa stacijā notiks mācības bīstamas situācijas likvidēšanā.

Eiropas Savienības valstu vides ministri šorīt vienojās, ka ES līdz 2035.gadam tiks izbeigta jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinējiem tirdzniecība, lai samazinātu līdz nullei oglekļa dioksīda izmešu apjomu. Šāds priekšlikums tika izteikts 2021.gada jūlijā. Tas nozīmē, ka no 2035.gada ES tiks faktiski apturēta benzīna un dīzeļa automašīnu pārdošana un notiks pilnīga pāreja uz elektromobiļiem. Šī lēmuma mērķis ir palīdzēt sasniegt Eiropas klimata mērķus, īpaši oglekļa neitralitāti līdz 2050.gadam. 

Pēc vairāku dalībvalstu, tostarp Vācijas un Itālijas, lūguma ES vides ministri arī vienojās par iespēju nākotnē ļaut izmantot alternatīvas tehnoloģijas, tādas kā sintētiskas degvielas vai hibrīdautomobiļi, ja ar tām var panākt siltumnīcefekta gāzu emisiju pilnīgu izbeigšanu.

Kad Ukrainas karš būs noslēdzies, visdrīzāk, notiks liela donoru konference, kuras dalībnieces paudīs sava veida apņemšanās ieguldīt līdzekļus Ukrainas atjaunošanā, tomēr jāņem vērā, ka tas nenotiks, neizvirzot zināmus priekšnoteikumus, intervijā aģentūrai LETA sacīja Austrumu partnerības eksperts Oskars Kastēns. Viņš pieļāva, ka pēc kara donori apņemsies palīdzēt konkrētām Ukrainas tautsaimniecības jomām ar konkrētām naudas summām, bet būs arī nosacījumu pakete. Respektīvi, tiks prasīti konkrēti mājasdarbi, piemēram, jāpanāk neatkarīga tiesu vara, korupcijas izskaušana, caurskatāmi iepirkumi, kontrole pār drošības dienestiem un arī pār armiju, kas pēc kara būs ļoti nostiprinājusies.

Krievijas karaspēka okupētajā Ukrainas pilsētā Severodoneckā vēl ir palikuši vairāk nekā 7000 civiliedzīvotāju, bet pilsētā beidzas pārtika, preses konferencē paziņoja pilsētas mērs Oleksandrs Strjuks. Viņš arī pateica, ka civiliedzīvotāji sāka iziet no bumbu patvertnēm rūpnīcā "Azot", kad Krievijas veiktās apšaudes norima. ASV domnīcas "Kara studiju institūts" analītiķi norādījuši, ka Ukrainas spēku īstenotā Severodoneckas aizsardzība Krievijas armijai izmaksājusi dārgi, neskatoties uz Maskavas jauno taktiku, kuras mērķis bija ierobežot Krievijas zaudējumus. Analītiķi lēš, ka tālāk uzbrukums var nobremzēties, jo iznīcināti visi trīs tilti pār Severskijdonecas upi, bet Krievijas spēkiem, kas Severodoneckā veica nepārtrauktas ofensīvas operācijas, būs nepieciešams zināms laiks, lai atgūtu kaujas spējas pirms dalības uzbrukumā Lisičanskai.

Igaunijas un Somijas elektropārvades sistēmu operatori "Elering" un "Fingrid" parakstījuši saprašanās memorandu par vēl viena elektrības starpsavienojuma izveidi starp abām valstīm. Darbu tas varētu sākt nākamās desmitgades pirmajā pusē. Savienojuma jauda varētu būt no 700 līdz 1000 megavatiem, un sākotnējā izpēte liecina, ka viens no iespējamiem jaunā jūras savienojuma sākuma punktiem Igaunijas pusē varētu būt Paldisku apkaimē.

Turpinām ziņas

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 617 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, divi cilvēki miruši, līdz ar to Covid-19 saslimstības rādītājs jeb 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju sasniedzis augstāko atzīmi kopš 11. maija. No inficētajiem 241 ir nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 376 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 21%. Abi mirušie bija vakcinēti pret Covid-19.

Ņemot vērā, ka pēc Jāņiem krasi pieaudzis ar Covid-19 inficēto skaits, epidemiologi brīdina par piesardzību – ievērot higiēnu un izvairīties no vietām, kur iespējama cilvēku pulcēšanās. Slimību profilakses un kontroles centrs  norāda, ka visvairāk tas attiecas uz cilvēkiem ar paaugstinātu veselības risku, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām ieteicams lietot masku vai respiratoru, dodoties uz publiskiem pasākumiem, kur ir daudz cilvēku un nav iespējams ievērot distanci. Savukārt, plānojot ceļojumus, iesaka izvērtēt to, kāda ir situācija ar Covid-19 izplatību ceļojuma galamērķi.

Pie katra cilvēka pludmalē glābēju nevar pielikt, tāpēc svarīgi ir pašiem ievērot drošības pasākumus, atpūšoties pie ūdens. Šādu viedokli intervijā TV3 pauda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Oskars Āboliņš. Karstais laiks ir sarežģīts ne tikai glābējiem lielā darba apjoma dēļ, bet arī visai sabiedrībai, jo tā meklē veldzi, dodas pie ūdeņiem, brauc ar peldlīdzekļiem, neievērojot elementāras drošības prasības, rezultātā nonākot situācijās, kad nepieciešama glābēju palīdzība.  Āboliņš uzsvēra, ka diemžēl laika gaitā iedzīvotāju izpratne un apziņa par drošības pasākumiem uz ūdens nav īpaši uzlabojusies un gadu no gada Latvijā noslīkst vairāki desmiti cilvēku. Šogad noslīkuši jau 46 cilvēki.

Vērtējot gadījumus, kad cilvēki noslīkuši Gaujā, Āboliņš skaidroja, ka tā ir ļoti sarežģīta upe, kurai ir daudz līkloču, straumes, atvari, kritušie koki, kas apgrūtina glābšanu un meklēšanu, jo reizēm cilvēki ieķērušies kaut kur upē nokritušos kokos. Viņš norādīja, ka meklēšana šādās upēs zem ūdens nav tas pats, kas nirt dzidrā ūdenī Ēģiptē ar akvalangu. Latvijā jāaptausta katrs centimetrs, lai kaut ko atrastu. Āboliņš kārtējo reizi aicināja cilvēkus maksimāli rūpēties par savu drošību peldoties un vizinoties peldlīdzekļos upēs un ezeros.

Un vēl

Rīt pulksten 11 Krustpils dzelzceļa stacijas 21.pievedceļa teritorijā notiks kompleksās VAS “Latvijas dzelzceļš” Civilās aizsardzības mācības ar apdraudējuma imitāciju, personāla un tehnikas iesaistīšanu. Mācību laikā operatīvo dienestu transportlīdzekļi pārvietosies ar ieslēgtiem skaņas un gaismas signāliem. Mācību mērķis ir pārbaudīt Civilās aizsardzības sistēmā iesaistīto dalībnieku gatavību koordinētai rīcībai un nostiprināt sadarbību katastrofu pārvaldīšanā uz publiskās dzelzceļa infrastruktūras. Iesaistīto dalībnieku uzdevums ir nodzēst izraisīto ugunsgrēku, ierobežot bīstamas kravas noplūdi no cisternas un likvidēt negadījuma sekas. Apkārtējie iedzīvotāji ir aicināti nesatraukties un izturēties ar sapratni, ja stacijas teritorijā notiekošās darbības būs neierastas. Mācību laikā notiks tikai apdraudējuma imitācija.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: NATO valstu līderi samitā Madridē šodien gatavojas atzīt Krieviju par tiešu draudu alianses drošībai  No 1.jūlija Jēkabpils novadā pasažieru pārvadājumos tiek slēgti 19 reisi; un Šodien Latvijā atzīmē Pēterdienu. 

NATO valstu līderi samitā Madridē šodien gatavojas atzīt Krieviju par tiešu draudu alianses drošībai, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Samitā Madridē plānots parakstīt alianses jauno stratēģisko koncepciju, kas definēs NATO mērķus un pieeju nākamajos desmit gados. Tajā panākta vienošanās par paplašinātu plānu alianses austrumu flanga valstu aizsardzībai, reaģējot uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina istenoto iebrukumu Ukrainā. Plānots arī ievērojami palielināt NATO Ātrās reaģēšanas spēkus. Stoltenbergs sacīja, ka samits Madridē būs vēsturisks un pārveidojošs.

Jaunā Eiropas Savienības Gāzes uzglabāšanas regula paredz Latvijai pienākumu līdz novembrim uzpildīt gāzes krātuvi līdz 35% no valsts patēriņa.  Ekonomikas ministrija skaidro, ka, izstrādājot jauno regulējumu, Eiropas Komisija ir ņēmusi vērā Latvijas un Austrijas unikālo situāciju - Latvija un Austrija ir vienīgās valstis ES, kurām gāzes uzglabāšanas objekta, kas Latvijas gadījumā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve, jauda pārsniedz valstij nepieciešamo gāzes patēriņu. Līdz ar to Ekonomikas ministrija atbalsta precizēto piepildījuma mērķi un atbalsta arī Gāzes uzglabāšanas regulā noteikto sloga sadales mehānismu, kas paredz, ka par krātuves piepildījumu solidāri atbild visas dalībvalstis, kas šo krātuvi izmanto. 

Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs vēsta, ka situācija Lisičanskas pilsētā atgādina vairāk nekā pirms mēneša Severodoneckā notikušo, kad Krievijas spēki sāka pastiprinātu uzbrukumu pilsētai, nemitīgi to pašaudot un iznīcinot māju pēc mājas. Krievijas karaspēks turpina ofensīvu un cenšas ielenkt Lisičansku. Katru dienu tiek ievainoti vai iet bojā pilsētā un tās apkārtnē palikušie civiliedzīvotāji.  Cilvēki slēpjas patvertnēs un privātmājās, tādēļ grūti pateikt, cik ir palikušo. Uz ielām cilvēku nav. Tiek lēsts, ka pilsētā varētu būt palikuši 10–15 tūkstoši iedzīvotāju.

Turpinām ziņas

Mainoties pasažieru pārvadātājam, no 1.jūlija būs izmaiņas reisu sarakstos Jēkabpils novada teritorijā. Tiks slēgti 19 reisi dažādos maršrutos, piemēram, maršrutā Jēkabpils – Dunava, Jēkabpils – Līvāni, Jēkabpils – Pļaviņas, Jēkabpils – Brodi un citos. Savukārt no jauna atvērti divi reisi svētdienās – viens reiss maršrutā Daugavpils – Zasa – Jēkabpils, viens maršrutā Jēkabpils – Rīga. Sīkāka informācija – portālā Radio1.lv. Pasažieri aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai autobusu reisu sarakstos. Jau ziņots, ka no 1.jūlija maršrutu tīklu “Jēkabpils, Preiļi, Līvāni” apkalpos SIA “Tukuma auto”.

Trešdien Rīgā kādā deviņu stāvu mājā Kurzemes prospektā kritis lifts ar cilvēku. Lifta avārijas bremžu sistēma liftu apstādināja ceturtajā stāvā, un cilvēks nav cietis, taču tagad SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" sola, ka notiks uzņēmuma  “Recept-Holding Lifts”,  Rīgas namu liftu ārpuskārtas pārbaude. Namu pārvalde informē, ka šorīt kādā Kurzemes prospekta deviņu stāvu ēkā lifts, kurā atradās viens cilvēks, atrodoties devītajā stāvā, patvaļīgi paātrinājās. Lifta avārijas bremžu sistēma liftu apstādināja ceturtajā stāvā, cilvēks, kurš tajā brīdī atradās liftā, nav cietis. 

Un vēl

Šodien, 29.jūlijā, Latvijā atzīmē Pēterdienu, kas minēta arī kā Lapu, Pērkona vai Zibens diena. Atšķirībā no Jāņa, Pēteriem tikusi tikai diena. Taču uguns kurināšana, ciemos iešana un aplīgošana abiem līdzīga, un Pēterim ir savi Pēterbērni un sava Pētersieva. Ar laiku Pērkona (Pētera) diena pārtapusi par Jāņu atsvēti, tāpēc dainās Jānītis–Ziedainītis un Pēterītis–Lapainītis bieži minēti kopā. Varam spriest, ka galvenā pušķošanās tad notikusi tieši ar lapām. Izņēmums ir tīruma pēterenes (pēterpogas, pērkonpuķes) – ar šīm puķēm rotāja šķūni, lai siens nepel un peles neālējas, kā arī lasīja to, lai vēlāk lietotu pret krampjiem, pakrūts un nieru vainām, gan iekšķīgi, gan ārīgi.Ticējumi vēsta, ka Pētera dienā neviens nestrādā. Tāpat arī ja Pētera dienā līst – līs līdz Annai (26. jūlijam), ja dzeguze beidz kūkot ap Pēteriem, tad būs silts rudens.

Šo pēcpusdien un vakarā daudzviet Latvijā veidosies spēcīgi pērkona negaisi, liecina prognozes. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs potenciāli spēcīgu negaisu dēļ izplatījis oranžo brīdinājumu, kurā teikts, ka trešdienas pēcpusdienā Latvijas lielākajā daļā sāks veidoties gubu lietus mākoņi, kas nesīs pērkona negaisu, atsevišķos rajonos gaidāmas ļoti stipras pērkona lietusgāzes, vietām iespējama arī lielgraudu krusa. Negaisa laikā vējš var būt brāzmains. Negaisi turpināsies līdz nakts vidum. Pastāv iespēja, ka lietusgāzes izraisa lokālus plūdus.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais Radio1 ziņās: Turcija atbalsta Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO; Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19; un Šodien tiek atzīmēta Pēterdiena.

Turcija atbalsta Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO. Organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstīja, ka NATO līderi šodien oficiāli uzaicinās Somiju un Zviedriju pievienoties aliansei. Zviedrija, Somija un Turcija otrdien Madridē parakstīja trīspusēju vienošanos, kas "apstiprina, ka Turcija Madrides samitā šonedēļ atbalstīs ielūgumu Somijai un Zviedrijai kļūt par NATO locekļiem", teikts Somijas prezidenta paziņojumā. Turcijas puse paziņojusi, ka Turcija sarunās ar Zviedriju un Somiju "dabūjusi visu, ko tā vēlējās".

Krievijas iebrukuma dēļ Ukrainā savas mājas bijuši spiest pamest un uz citām valsts vietām doties vairāk nekā 6,2 miljoni cilvēku, otrdien paziņojusi ANO. Vēl 5,26 miljoni cilvēku pametuši Ukrainu un reģistrēti kā bēgļi citās Eiropas valstīs. Aptuveni 61% no visiem cilvēkiem, kam kara dēļ nācies pārvietoties pa Ukrainu, jeb 3,8 miljoni ir no Austrumukrainas, kur pašreiz norisinās sīvākās cīņas.

Eiropas Savienības valstu vides ministri šorīt vienojās, ka ES līdz 2035.gadam tiks izbeigta jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinējiem tirdzniecība, lai samazinātu līdz nullei oglekļa dioksīda izmešu apjomu. Šāds priekšlikums tika izteikts 2021.gada jūlijā. Tas nozīmē, ka no 2035.gada ES tiks faktiski apturēta benzīna un dīzeļa automašīnu pārdošana un notiks pilnīga pāreja uz elektromobiļiem. Šī lēmuma mērķis ir palīdzēt sasniegt Eiropas klimata mērķus, īpaši oglekļa neitralitāti līdz 2050.gadam. 

Jaunā Eiropas Savienības Gāzes uzglabāšanas regula paredz Latvijai pienākumu līdz novembrim uzpildīt gāzes krātuvi līdz 35% no valsts patēriņa.  Ekonomikas ministrija skaidro, ka, izstrādājot jauno regulējumu, Eiropas Komisija ir ņēmusi vērā Latvijas un Austrijas unikālo situāciju - Latvija un Austrija ir vienīgās valstis ES, kurām gāzes uzglabāšanas objekta, kas Latvijas gadījumā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve, jauda pārsniedz valstij nepieciešamo gāzes patēriņu. 

Turpinām ziņas

No 1.jūlija, kad stāsies spēkā samazinātais atbalsts par Ukrainas bēgļu izmitināšanu, cita mītnes vieta būs jāmeklē aptuveni 3 tūkstoši bēgļiem. Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka ne tikai Rīgā, bet arī daudzās citās pašvaldībās ir sasniegtas bēgļu izmitināšanas kvotas. Tāda situācija ir Rēzeknē, Rēzeknes novadā, Saulkrastu, Tukuma, Varakļānu, Siguldas un citos novados. Tāpat daudzām pašvaldībām uzņemto bēgļu skaits pietuvojies kvotas sasniegšanai.

Uzņēmēji topošajiem darbiniekiem profesionālās iemaņas šogad visvairāk iesaka apgūt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla "prakse.lv" veidotais pieprasītāko augstskolu un profesiju saraksts. Vēl starp "Top 5" uzņēmēju ieteiktākajām augstskolām ir Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Banku augstskola un "Biznesa augstskola "Turība"". 

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 617 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, divi cilvēki miruši, līdz ar to Covid-19 saslimstības rādītājs jeb 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju sasniedzis augstāko atzīmi kopš 11. maija. No inficētajiem 241 ir nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 376 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 21%. Abi mirušie bija vakcinēti pret Covid-19.

Un vēl

Šodien, 29.jūlijā, Latvijā atzīmē Pēterdienu, kas minēta arī kā Lapu, Pērkona vai Zibens diena. Atšķirībā no Jāņa, Pēteriem tikusi tikai diena. Taču uguns kurināšana, ciemos iešana un aplīgošana abiem līdzīga, un Pēterim ir savi Pēterbērni un sava Pētersieva. Ar laiku Pērkona (Pētera) diena pārtapusi par Jāņu atsvēti, tāpēc dainās Jānītis–Ziedainītis un Pēterītis–Lapainītis bieži minēti kopā. Varam spriest, ka galvenā pušķošanās tad notikusi tieši ar lapām. Izņēmums ir tīruma pēterenes (pēterpogas, pērkonpuķes) – ar šīm puķēm rotāja šķūni, lai siens nepel un peles neālējas, kā arī lasīja to, lai vēlāk lietotu pret krampjiem, pakrūts un nieru vainām, gan iekšķīgi, gan ārīgi.Ticējumi vēsta, ka Pētera dienā neviens nestrādā. Tāpat arī ja Pētera dienā līst – līs līdz Annai (26. jūlijam), ja dzeguze beidz kūkot ap Pēteriem, tad būs silts rudens

Atstājiet komentāru