2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2022.gada 1.jūlijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2022.gada 1.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasaulē lielākajā šokolādes rūpnīcā Beļģijā atklāta salmonellas baktērija ; Kā kontrabandas preces ietekmē Latvijas tirgu? Un Kā karstais laiks ietekmējis atsevišķu preču tirdzniecību?

ASV domnīcas "Kara studiju institūts" analītiķi brīdina, ka Kremlim ir ambīcijas uz Ukrainas teritorijām ārpus Doneckas un Luhanskas apgabaliem, kur pašlaik notiek sīvākās kaujas. Analītiķi norādījuši, ka Krievijas armija turpina veikt ofensīvas operācijas Harkivas ziemeļos, un tas liecina, ka Kremlim ir plašākas ambīcijas. Ofensīvas turpināšana nozīmēs tālāku Krievijas armijas dzīvā spēka un aprīkojuma zudumu, pieļauj analītiķi.

Britu miljardieris Ričards Brensons apmeklējis Kijivas apgabala Hostomeļas ciematu, kur februāra beigās notika sīvas cīņas starp ukraiņiem un krievu okupantiem. Brensons nepārtraukti izrāda atbalstu Ukrainai, tās suverenitātei un teritoriālajai integritātei, kā arī atbalsta bargākas sankcijas pret Krieviju, tās vadību un ekonomiku. Brensons apmeklējis Hostomeļas lidlauku un pārrunājis tā rekonstrukcijas iespējas. 

Jau vēstīts, ka Irpiņa, Buča, Hostomeļa un viss Kijivas apgabals aprīļa sākumā tika atbrīvoti no krievu okupantiem. Atbrīvotajās pilsētās un ciemos konstatētas civiliedzīvotāju masu slepkavības, kuras izdarījuši okupanti un kas izsaukušas jau visas pasaules sašutumu.

Pasaulē lielākajā šokolādes rūpnīcā Beļģijā atklāta salmonellas baktērija, ceturtdien paziņojis uzņēmums "Barry Callebaut". Baktērija konstatēta "Barry Callebaut" rūpnīcā Vīzē, kas ražo šķidro šokolādi vairumtirdzniecības partijās 73 klientiem, kas ražo konditorejas izstrādājumus. Uzņēmuma preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka ražošana rūpnīcā ir apturēta un visi produkti, kas saražoti kopš pārbaudes, ir aizturēti. "Barry Callebaut" strādā vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, un tam ir vairāk nekā 60 ražotnes visā pasaulē.

Turpinām ziņas

Nelegālo akcīzes preču aprites dēļ gadā nodokļos netiek iekasēti gandrīz 100 miljoni eiro. Tajā skaitā cigarešu kontrabandas dēļ gadā Latvijā netiek iekasēti nodokļi aptuveni 50 miljonu eiro apmērā, nelegālajām cigaretēm veidojot 15,8% no kopējā tirgus apmēra. Nelegālās degvielas tirdzniecības dēļ gadā netiek iekasēti nodokļi aptuveni 30 miljonu eiro apmērā, nelegālās degvielas tirgum veidojot 4-7% no kopējā tirgus. Savukārt nelegālā alkohola aprites dēļ neiekasētie nodokļi gadā veido apmēram 10 miljonus eiro, nelegālajam alkoholam aizņemot 4,5% no kopējā tirgus. 

Uzņēmēju noskaņojums 2022. gada jūnijā samazinājās visās uzņēmējdarbības jomās. Rādītāji bija negatīvi gan rūpniecībā un būvniecībā, gan pakalpojumu sektorā. Arī mazumtirgotāju noskaņojums noslīdējis zem nulles, lai gan pēdējos trīs mēnešos mazumtirdzniecība bija vienīgā joma, kurā uzņēmēju noskaņojums bija pozitīvs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes veikto konjunktūras apsekojumu dati. Visoptimistiskākie jūnijā tāpat kā mēnesi iepriekš bija uzņēmēji, kas darbojas automobiļu pārdošanas nozarē un degvielas mazumtirdzniecībā.

Un vēl

Līdz ar karsto laiku cilvēki vairāk patērē auksto zupu, tādēļ arī trīskāršojies pieprasījums pēc kefīra, atzīst piensaimnieki. Veikalnieki atzīmē – karstajā laikā pieprasījums audzis arī pēc citiem produktiem - gurķiem, dillēm, marinētām bietēm un citām tradicionālām precēm aukstās zupas pagatavošanai. Tāpat arī ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc saldējuma, arbūziem, ķiršiem, dažādiem dārzeņiem, dodot priekšroku veselīgām un vieglām maltītēm. Izteikti audzis pieprasījums arī pēc dažādām sezonālām precēm, piemēram, pieprasījums ventilatoriem audzis astoņas reizes, bet - pludmales dvieļiem tas audzis par 120%. 

Radio1ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: NATO satrauc pieaugošā Krievijas un Ķīnas ietskme Āfrikā, Valsts atbalsts būs pieejams lielākam skaitam mazo lauksaimnieku, un Latvijas basketbolisti nozīmīgā spēlē uzvar serbus.
 
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs solījis lielāku atbalstu valstīm Āfrikā un Tuvajos Austrumos, kur savu ietekmi cenšas palielināt Ķīna un Krievija. NATO valstu līderi samitā Madridē apsprieda Ķīnas un Krievijas centienus nostiprināt savu varu šajā reģionā ar politiskiem, ekonomiskiem un militāriem līdzekļiem.
 
Kaļiņingradas apgabala lietuviešu kopienas priekšsēdētājs Šamborskis sacīja, ka spēkā stājies tērauda un citu melno metālu aizliegums būtiski neietekmē vietējo iedzīvotāju dzīvi, bet kalpo Krievijas propagandistiem, kuri izmanto situāciju naida kurināšani pret lietuviešiem. Drīzumā stāsies spēkā aizliegums pārvadāt citus Krievijas produktus. Aizliegums Krievijas cementam un spirtam stāsies spēkā 10.jūlijā, ogļu un cita cietā fosilā kurināmā - 10.augustā, bet naftas un naftas produktu - 5.decembrī.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka starp Krieviju un Rietumiem sāk veidoties jauns "dzelzs priekškars". Pēc Lavrova vārdiem, Eiropa neesot ieinteresēta izprast Krieviju, turklāt to, kas tiek lemts Briselē, vispirms nolemjot Vašingtonā. Krievijas pārstāvis arī izteicies, ka patiesībā, ieviešot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ASV vēloties novājināt ne tikai Krieviju, bet arī pašu Eiropas Savienību. 

Pasaules veselības organizācija paziņojusi, ka sagaida augstu Covid-19 līmeni šovasar Eiropā un aicināja valstis rūpīgi sekot līdzi vīrusa izplatībai, jo pēdējā mēneša laikā gadījumu skaits trīskāršojies. Tiek norādīts, tā kā valstis visā Eiropas reģionā ir atcēlušas ierobežojošus pasākumus, kas bija spēkā iepriekš, vīruss vasarā izplatīsies augstā līmenī.
 
Turpinām ziņas

Lai 2022. gadā nodrošinātu uzņēmējdarbības atbalstu maziem uzņēmumiem un lauksaimniekiem saimnieciskai darbībai laukos, tajā skaitā arī ar tūrismu saistītām aktivitātēm, bet kas nav saistītas ar lauksaimniecību, valsts atbalsts būs pieejams vairāk mazo lauksaimnieku. To paredz valdībā apstiprinātie Zemkopības ministrijas sagatavotie noteikumu grozījumi. Ņemot vērā pieejamo publisko finansējumu pasākumam pārejas periodā 5 miljonu eiro apmērā, maksimālais attiecināmo izmaksu apmērs vienam pretendentam noteikts līdz 300 tūkstoši eiro.

Mežaparka Lielajā estrādē 5. un 6.augustā norisināsies koncertuzvedums "Dziesma dejo. Deja skan", kas kopā pulcēs 6000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Dalībnieki demonstrēs gan labi pazīstamu repertuāru, gan speciāli šim notikumam veidotu jaunradi, kurai muzikālās daļas autors ir komponists Uģis Prauliņš un horeogrāfs Agris Daņiļevičs. Mežaparka Lielajā estrādē koncertuzvedumu izpildīs 14 mūziķu sastāvs, 63 kori un 105 deju kolektīvi no visas Latvijas, kā arī desmit ārzemju koru un deju kolektīvi.

Un vēl

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Rīgā 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra mačā ar 66:59 pārspēja Serbiju. Tā Latvijai pār serbiem bija pirmā uzvara pēc neatkarības atgūšanas. Šī uzvara Latvijas izlasei garantēja pirmo vietu A apakšgrupā, kas ar labāku bilanci ļaus turpināt kvalifikācijas turnīra otro kārtu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 - 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas iedzīvotāji nevēlas mieru apmaiņā pret daļas valsts teritorijas zaudēšanu, Stājas spēkā valsts amatpersonu algu reforma, un Aicina iepazīt Jēkabpils Dievnamu altārgleznas.

Absolūti lielākā daļa jeb 89% Ukrainas iedzīvotāju ir pret mieru ar Krieviju apmaiņā pret daļas valsts teritorijas zaudēšanu. Šādi dati iegūti pēc ietekmīgā ASV laikraksta “Wall Street Journal” un Čikāgas universitātes  pētniecības institūta pasūtījuma veiktā pētījumā.   Ukrainas ziņu aģentūra “Ukrinform” vesta, ka pret šādu vienošanos ir 89% iedzīvotāju. Savukārt 66% respondentu ir pārliecināti, ka valsts bruņotie spēki varēs atgūt Krievijas armijas kopš 24. februāra okupētās  teritorijas. Šaubas par to pauda tikai desmitā daļa aptaujāto. 

Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo ceturtdien vizītē Maskavā pavēstījis, ka nodevis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam vēsti no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska. Vidodo devās uz Kijivu pēc piedalīšanās G7 samitā Vācijā. Ukrainas galvaspilsētā viņš ieradās trešdienas rītā ar vilcienu no Polijas. Šodien viņš viesojās Maskavā. Vidodo sacīja, ka paudis gatavību palīdzēt sākt komunikāciju starp abiem līderiem. Vidodo novembrī kļūs par namatēvu G20 samitam Bali, uz kuru viņš uzaicinājis gan Zelenski, gan Putinu.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets vakar NATO Madrides samita laikā parakstīja nodomu vēstuli par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi. Parakstītā nodomu vēstule kalpos par pamatu kopīga iepirkuma līguma slēgšanai ar Igauniju. Pretgaisa aizsardzība ir kritiski nozīmīgs elements Latvijas militārajā drošībā, jo šādas sistēmas ieviešana būtiski cels Latvijas spējas notriekt raķetes, ar kādām šobrīd tiek apšaudītas pilsētas Ukrainā.

Turpinàm ziņas

Šodien stājas spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kuru mērķis pakāpeniski paaugstināt valsts pārvaldes atlīdzības konkurētspēju, lai līdz 2027. gadam valsts pārvaldē strādājošajiem alga būtu vidēji 80 % no privātajā sektorā attiecīgajos amatos maksātās.

Saskaņā ar Valsts kancelejas aprēķināto bāzes mēnešalgu, Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, Satversmes tiesas priekšsēdētājs un Augstākās tiesas priekšsēdētājs nākamgad saņems 7962 eiro mēnesī (bruto), ministrs - 7052 eiro (bruto). Rīgas mēra atalgojums nedrīkstēs pārsniegt 6825 eiro, Finanšu izlūkošanas dienestā strādājošo atalgojums - 8858 eiro.

Turpinot drošas un videi draudzīgas lidostas infrastruktūras attīstības projektus, lidosta "Rīga", izmantojot ES Kohēzijas fonda finansējuma ietaupījumu, iegādāsies jaunu sprāgstvielu atklāšanas sistēmu pasažieru rokas bagāžas pārbaudei. Līdz ar jaunās rentgena pārbaudes sistēmas uzstādīšanu, kam jānoslēdzas līdz 2023. gada beigām, tiks vienkāršots un paātrināts rokas bagāžas kontroles process, jo pasažieriem vairs nebūs nepieciešams pirms drošības pārbaudes no rokas bagāžas izņemt šķidrumus un elektrotehniku. Jaunā sistēma arī uzlabos iespējas atklāt aizliegtos priekšmetus, tā uzlabojot gan drošības pārbaužu kvalitāti, gan epidemioloģisko drošību.

Un vēl

8.jūlijā aicinām doties izzinošā pastaigā un ielūkoties Jēkabpils dievnamos. Savus stāstus atklās dievnamu altārgleznas un ikonas. Dievnamos interesentus sagaidīs to vēstures pētnieki un draudžu locekļi, kas ļaus uzzināt vēl nezināmo par pilsētas dievnamu vēsturi un šodienu, ļaus atklāt svētbilžu un ikonu simbolisko nozīmi, to glezniecības principus,  garīgo vēstījumu un ceļu līdz Jēkabpils dievnamiem. Pastaigas sākums 8.jūlijā pulksten 17 pie Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīcas.

Radio1 ziņas pulkstenc14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas komisija aicina Ukrainu apkarot korupciju, No šodienas pieaug maksa par gāzi, un Pieaug vilku uzbrukumi mājdzīvniekiem.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena aicinājusi Ukrainas parlamenta deputātus ātrāk veikt reformas, lai apkarotu korupciju, norādot, ka Ukraina ir  izveidojusi iespaidīgu pretkorupcijas mašīnu. Tagad šīm institūcijām nepieciešami zobi un īstie cilvēki augstos amatos, uzsvērusi Leina.
 Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu ar raķetēm apšaudīja Odesas apgabalu, nogalinot vismaz 17 cilvēkus un desmitiem ievainojot, pavēstīja amatpersonas. "Odesas apgabalam tika dots raķešu trieciens ar stratēģiskās aviācijas lidmašīnām no Melnās jūras puses. Viena raķete trāpīja deviņstāvu dzīvojamā namā, bet otra - atpūtas bāzē Bilhorodas-Dnistrovskas rajonā. Daudzdzīvokļu mājā tika pilnīgi sagrauta viena kāpņutelpa deviņu stāvu augstumā," teikts Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" paziņojumā. Deviņstāvu nama gruvešos glābēji atraduši 14 nogalinātos un 30 ievainotos. Trīs no ievainotajiem ir bērni. Gruvešu pārmeklēšana turpinās.

ASV Aizsardzības ministrija izskata vairāk nekā 1000 priekšlikumus no amerikāņu ieroču un militārās tehnikas ražotājiem, lai izvēlētos efektīvākos līdzekļus Ukrainas aizsardzības iespēju pastiprināšanai, telekanālam CNN paziņoja oficiāls Pentagona pārstāvis. Ir gaidāms, ka jau tuvākajās nedēļās tiks pieņemts lēmums par to, kuras no piedāvātajām idejām tiks realizētas. Tas ļaus sākt ražot ieroču sistēmas, kuras pastiprinās arī ASV armijas iespējas Ukrainai.  

Turpinām ziņas

AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 1. jūlija atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 65,6% līdz 89,9%, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli 2022.gada otrajam pusgadam pieaugs par 65,6% - no 1,10 eiro par kubikmetru līdz 1,83 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs kāps par 74,7% - no 0,97 eiro par kubikmetru līdz 1,69 eiro par kubikmetru.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 462 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, savukārt jauni ziņojumi par mirušiem slimniekiem nav saņemti. No inficētajiem 183 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 279 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 20,5%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pieaudzis līdz 241,6.

Ņemot vērā, ka pēc Jāņiem krasi pieaudzis ar Covid-19 inficēto skaits, epidemiologi brīdina par piesardzību – ievērot higiēnu un izvairīties no vietām, kur iespējama cilvēku pulcēšanās.

Un vēl

Šogad Valsts meža dienests saņēmis 20 apstiprinātus ziņojumus par vilku uzbrukumiem, kuros cietis ievērojams skaits mājlopu. Dzīvnieku īpašniekus aicina aktīvāk ziņot par vilku uzbrukumiem, informēja VMD, norādot, ka vilku uzbrukumu skaits mājlopiem, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, ir būtiski lielāks. Lielākā vilku uzbrukumu intensitāte šogad konstatēta Cēsu novada Amatas, Vaives, Veselavas un Līgatnes pagastos – tajos notikuši 12 uzbrukumi, kuros nogalinātas 54 aitas, savainotas 19 un pazudušas trīs aitas. Cietušo dzīvnieku skaits ir būtiski lielāks nekā pagājušajā gadā šajā periodā, uzsvēra dienestā, norādot, ka no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam Valsts meža dienestā tika reģistrēti 11 vilku uzbrukumi, kuros nogalinātas 16 un savainotas 11 aitas, kā arī noplēsts viens teļš, četri suņi un pieci staltbrieži briežu dārza teritorijā.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: ASV domnīca analizē kara situāciju Ukrainā; No šodienas pieaug maksa par gāzi; un Karstā laika ietekmē veikalos ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc produktiem aukstās zupas pagatavošanai.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena aicinājusi Ukrainas parlamenta deputātus ātrāk veikt reformas, lai apkarotu korupciju, norādot, ka Ukraina ir  izveidojusi iespaidīgu pretkorupcijas mašīnu. Tagad šīm institūcijām nepieciešami zobi un īstie cilvēki augstos amatos, uzsvērusi Leina.

ASV domnīcas "Kara studiju institūts" analītiķi brīdina, ka Kremlim ir ambīcijas uz Ukrainas teritorijām ārpus Doneckas un Luhanskas apgabaliem, kur pašlaik notiek sīvākās kaujas. Analītiķi norādījuši, ka Krievijas armija turpina veikt ofensīvas operācijas Harkivas ziemeļos, un tas liecina, ka Kremlim ir plašākas ambīcijas. Ofensīvas turpināšana nozīmēs tālāku Krievijas armijas dzīvā spēka un aprīkojuma zudumu, pieļauj analītiķi.

Absolūti lielākā daļa jeb 89% Ukrainas iedzīvotāju ir pret mieru ar Krieviju apmaiņā pret daļas valsts teritorijas zaudēšanu. Šādi dati iegūti pēc ietekmīgā ASV laikraksta “Wall Street Journal” un Čikāgas universitātes  pētniecības institūta pasūtījuma veiktā pētījumā.

Pasaules veselības organizācija paziņojusi, ka sagaida augstu Covid-19 līmeni šovasar Eiropā un aicināja valstis rūpīgi sekot līdzi vīrusa izplatībai, jo pēdējā mēneša laikā gadījumu skaits trīskāršojies. Tiek norādīts, tā kā valstis visā Eiropas reģionā ir atcēlušas sociālos pasākumus, kas bija spēkā iepriekš, vīruss vasarā izplatīsies augstā līmenī. 

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka starp Krieviju un Rietumiem sāk veidoties jauns "dzelzs priekškars". Pēc Lavrova vārdiem, Eiropa neesot ieinteresēta izprast Krieviju, turklāt to, kas tiek lemts Briselē, vispirms nolemjot Vašingtonā. Krievijas pārstāvis arī izteicies, ka patiesībā, ieviešot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ASV vēloties novājināt ne tikai Krieviju, bet arī pašu Eiropas Savienību.

Turpinām ziņas

Šodien stājas spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kuru mērķis pakāpeniski paaugstināt valsts pārvaldes atlīdzības konkurētspēju, lai līdz 2027. gadam valsts pārvaldē strādājošajiem alga būtu vidēji 80 % no privātajā sektorā attiecīgajos amatos maksātās.

AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 1. jūlija atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 65,6% līdz 89,9%, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli 2022.gada otrajam pusgadam pieaugs par 65,6% - no 1,10 eiro par kubikmetru līdz 1,83 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs kāps par 74,7% - no 0,97 eiro par kubikmetru līdz 1,69 eiro par kubikmetru.

Nelegālo akcīzes preču aprites dēļ gadā nodokļos netiek iekasēti gandrīz 100 miljoni eiro. Tajā skaitā cigarešu kontrabandas dēļ gadā Latvijā netiek iekasēti nodokļi aptuveni 50 miljonu eiro apmērā, nelegālajām cigaretēm veidojot 15,8% no kopējā tirgus apmēra. 

Un vēl

Līdz ar karsto laiku cilvēki vairāk patērē auksto zupu, tādēļ arī trīskāršojies pieprasījums pēc kefīra, atzīst piensaimnieki. Veikalnieki atzīmē – karstajā laikā pieprasījums audzis arī pēc citiem produktiem - gurķiem, dillēm, marinētām bietēm un citām tradicionālām precēm aukstās zupas pagatavošanai. Tāpat arī ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc saldējuma, arbūziem, ķiršiem, dažādiem dārzeņiem, dodot priekšroku veselīgām un vieglām maltītēm. Izteikti audzis pieprasījums arī pēc dažādām sezonālām precēm, piemēram, pieprasījums ventilatoriem audzis astoņas reizes, bet - pludmales dvieļiem tas audzis par 120%. 


Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru