2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien latvijā demonstrēs augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas; Aicina adīt zeķes Ukrainas karavīriem; un Ko liecina prognozes par gaidāmo laiku oktobrī?

Šodien vienlaikus Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā demonstrēs augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas "HIMARS". Pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku mācību pieprasījumu, Latvijā norisināsies ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā gaisa kuģu "MC-130J Commando II" nolaišanās vingrinājumi, demonstrējot ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un sagatavošanu darbībai. Vingrinājuma mērķis ir demonstrēt Nacionālo bruņoto spēku un ASV bruņoto spēku sadarbības spējas.

Šodien un rīt Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes teritorijā notiks NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās trešās NATO dalībvalstu un partnervalstu gaisa spēku militārās mācības. To laikā Latvijas teritorijā un gaisa telpā plānots izspēlēt vairākus militāros vingrinājumus, tajā skaitā, gaisa kuģu pārtveršanu, radio sakaru zudumu, gaisa kuģu kontroli un atbalsta sniegšanu sabiedroto gaisa kuģiem, nonākot ārkārtas situācijā. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka lidojumi notiks arī zemā augstumā. Militāro mācību organizatori aicina nesatraukties un nebaidīties.

Protesta akcijās, kas Krievijas pilsētās sestdien notika pret karu Ukrainā un Krievijā izsludināto mobilizāciju, aizturēti vismaz 800 cilvēki. Par to liecina tīmekļa projekta "OVD Info" dati. Sestdienas protesta akcijās Krievijā cilvēki tikuši aizturēti vairāk nekā 30 pilsētās.

Krievijas varasiestādes gatavojas aizliegt izbraukt no valsts visiem vīriešiem mobilizācijas vecumā, portālam “Meduza” sacījuši divi Krievijas prezidenta administrācijai tuvi avoti. Tie ziņots, ka turpmāk izbraukšanai no valsts vīriešiem būs jāsaņem kara komisariāta atļauja.

Igaunijas Ārlietu ministrija saņēmusi Baltkrievijas Ārlietu ministrijas notu, kurā tā paziņojusi, ka līdz minimumam samazinās diplomātu skaitu Baltkrievijas vēstniecībā Tallinā, kā arī pieprasījusi līdz minimumam samazināt diplomātu skaitu Igaunijas vēstniecībā Minskā. Šāds lēmums ir reakcija uz to, ka šonedēļ ANO Ģenerālās asamblejas sesijas laikā Ņujorkā Igaunija rīkoja Baltkrievijas opozīcijas atbalsta pasākumu, kurā piedalījās arī opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska. Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu uzsvēris, ka šādi Baltkrievijas režīms vēl vairāk demonstrē savu noziedzīgo seju.

Turpinām ziņas

Šonedēļ, no šodienas 26.septembra līdz piektdienai 30.septembrim Jēkabpilī notiks ūdensvada tīklu profilaktiskā dezinficēšana jeb hlorēšana. Lai gan veselībai draudus tas nerada, ūdensvadu dezinficēšanas laikā un arī 24 stundas pēc tās uzturā ieteicams lietot vārītu ūdeni. Sadzīviskos nolūkos ūdeni var droši lietot arī bez novārīšanas. Mājdzīvniekiem paredzēto ūdeni pirms došanas lietošanai ieteicams nostādināt. Ūdensvadu dezinficēšanas laikā krāna ūdens iegūst nepatīkamu aromātu un tam var būt arī neliela hlora piegarša, taču šīs vielas koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas.  Kā skaidro SIA “Jēkabpils ūdens”, ūdensvada tīklu dezinficēšana profilaktiskos nolūkos tiek veikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem"  aicina valdību un Saeimu nekavējoties lemt par izmitināšanas un ēdināšanas nodrošinājuma pagarināšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tādējādi dodot bēgļiem skaidru signālu par to, kāds atbalsts būs pieejams pēc šā gada 31. decembra. Biedrība mudina sniegt palīdzību tiem cilvēkiem, kuri Latvijā to meklē šobrīd, kā arī tiem, kuri ir īpaši aizsargājamās grupās, piemēram, bērni, grūtnieces un seniori.

Tuvojoties gada aukstajam laikam, atsākusies akcija “Adījumi”, kas norisināsies līdz pat 23. oktobrim. Tās iniciatori – sabiedriskā organizācija “Mēs Iecavai”, aicina visus Latvijas rokdarbniekus ziedot ukraiņu aizstāvjiem savas adītās vilnas zeķes, lai palīdzētu vīriem un sievietēm, kuras dienē vai strādā par paramediķēm. Ziedot vilnas zeķes var jebkurā Latvijas pasta nodaļā, citi adījumi pašlaik nav nepieciešami.

Un vēl

Oktobrī nokrišņu daudzums Latvijā varētu būt nedaudz virs normas, arī gaisa temperatūra prognozēta ap normu vai virs tās.
ar lielu salu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir pēdējie partiju reitingi pirms vēlēšanām? Nedēļas nogalē norisinās Putnu vērošanas dienas; un Dabas muzejā tomēr būs sēņu izstāde.

Pēdējie partiju reitingi pirms 14. Saeimas vēlēšanām liecina, ka Zaļo un Zemnieku savienība   izvirzījusies otrajā vietā. Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību jūs balsotu? Tāds jautājums tika uzdots SKDS aptaujā. Vēlētāju atbildes ir sarindojušās tā, ka krietni pamainījies pirmais trijnieks.

Pirmajā vietā reitingā joprojām ir premjera Krišjāņa Kariņa partija – "Jaunā Vienotība". Otrajā vietā izvirzījusies pašlaik Saeimā opozīcijā esošā ZZS. Pēc tam seko Nacionālā apvienība, "Apvienotais saraksts" un "Saskaņa". Sestajā un septītajā vietā ir attiecīgi "Progresīvie" un "Attīstībai/Par!". Astotajā vietā ir Latvijas Krievu savienība, bet devīto vietu dala partijas "Katram un katrai" un "Latvija pirmajā vietā".   Ja vēlētāji nobalsos tā, kā ir solījuši, tad redzams, ka 5% barjeru septembrī pārvar septiņas partijas. Izredzes iekļūt ir vēl vairākiem sarakstiem, jo daudz vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsot, vai arī slēpj savu izvēli.

Negaidot 14. Saeimas vēlēšanu dienu – 1. oktobri, ikvienam pilsonim ir iespēja nobalsot jau no šodienas, jo šonedēļ trīs dienas  66 vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā, būs iespēja nodot balsi glabāšanā. Šodien nodot balsi glabāšanā būs iespējams no pulksten 17 līdz 20, ceturtdien, 29. septembrī, no pulksten 9 līdz 12 un piektdien, 30. septembrī, no pulksten 10 līdz 16. Jēkabpilī un Jēkabpils novadā šada iespēja ir vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Tieslietu administratīvā centra ēkā, Neretas ielā 39. Preiļos un Preiļu novadā - vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijā, bet Līvānu novadā iecirknī, kas izvietots Jēkaba Graubiņa mūzikas un mākslas skolas telpās.

ASV kopā ar sabiedrotajiem un partneriem ir gatavas noteikt Krievijai smagas un ātras sankcijas, ja tiks turpināts scenārijs par okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, preses brīfingā brīdināja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra. Viņa atgādināja, ka ASV un citas G7 valstis nākušas klajā ar kopīgu paziņojumu, ka nekad neatzīs Krievijas pretenzijas un Ukrainas suverēno teritoriju, kā arī neatzīs pseidoreferendumu rezultātus. Kā ziņots ASV prezidents Džo Baidens, uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, pseidoreferendumus nodēvēja par klaju starptautisko tiesību pārkāpumu, kā arī suverenitātes un teritoriālās integritātes principu, kas ir ANO Hartas pamatā, nicināšanu.

Krimas tatāru masveida mobilizācija Krievijas okupētajā Krimā ir etniskais genocīds, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Viņš norādījis, ka okupēto teritoriju iedzīvotāju piespiešana karot "nav nekas cits kā Maskavas mēģinājums veikt plašu teritorijas "tīrīšanu" nolūkā atbrīvoties no nelojālajiem iedzīvotājiem. Pēc sabiedriskās organizācijas "KrimSOS" datiem, apmēram 90% no mobilizācijas pavēstēm Krimā saņēmuši Krimas tatāri, lai gan viņi ir tikai 13-15% no pussalas iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā šajā mācību gadā vispārizglītojošajās skolās mācās 4264 skolēni, savukārt bērnudārzus apmeklē 1987 audzēkņi. Tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis atzinis, ka kritiskākā situācija ar pedagogu vakancēm patlaban ir Zasas vidusskolā. Skolā vakance ir direktora amatam, divas reizes rīkots konkurss, bet neviens nav pieteicies. Tāpat arī Zasas vidusskolā nav bioloģijas skolotāja ar 15 kontaktstundām, ķīmijas skolotāja ar 10 kontaktstundām un krievu valodas skolotāja ar sešām kontaktstundām. Bioloģijas un ķīmijas pedagogi devušies pensijā. Zasas vidusskolā strādājot pie tā, lai tiktu nodrošināta izglītības programma, un gada laikā programma priekšmetos, kur šobrīd nav pedagogu, tikšot apgūta. Tāpat arī Izglītības pārvaldes vadītājs izteica cerību, ka kārtējais konkurss būs sekmīgs un izdosies atrast skolai direktoru. 

Arī šoruden kā citus gadus norisinās Eiropas Putnu vērošanas dienas. Ikviens ir aicināts oktobra pirmajā nedēļas nogalē, 1. un 2. oktobrī, doties vērot putnu rudens migrāciju individuāli, ģimenes lokā vai ar draugiem, piedaloties Eiropas Putnu vērošanas dienās jeb “EuroBirdwatch 2022”. Latvijas Ornitoloģijas biedrība mudina par novērotajiem gājputniem ziņot dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv. Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus.
.
Rudenī, atrodoties mežā un ūdenstilpju tuvumā, biežāk var gadīties sastapt mednieku vai dzirdēt šāviena troksni. Šādos gadījumos nevajadzētu iet šāviena trokšņa virzienā. Ja sastapts mednieks, var nekautrēties un noskaidrot, kurā apvidū notiek medības, lai zinātu, kur nedoties. Tā aicina Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis. Viņš uzsver, lai savu drošību uzlabotu, būtu ieteicams, dodoties dabā, ģērbties spilgtas krāsas apģērbā, kas izceļas uz apkārtējā fona. Lūsis arī iesaka uz mežu līdzi paņemtos mājdzīvniekus turēt savā tuvumā un vēlams, lai tiem būtu košas krāsas siksniņas. Uz mežu aicina līdzi ņemt arī mobilo telefonu.

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā tikai divas dienas piektdien un sestdien tomēr norisināsies tradicionālā sēņu izstāde. To bija plānots sarīkot jau septembra vidū, bet izstādi nācās atcelt sēņu augšanai nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ. Pagājušās nedēļās laika apstākļi ir kļuvuši sēnēm labvēlīgāki un sociālajos tīklos arvien vairāk redzamas publikācijas ar Latvijas mežos atrastām sēnēm, tāpēc Dabas muzeja speciālisti ļausies izaicinājumam un 29. septembrī dosies uz tuvējām sēņu vietām, lai divas dienas, 30. septembrī un 1. oktobrī, iepriecinātu apmeklētājus ar ikgadējo sēņu izstādi. Izstādes darba laiks būs no pulksten 10 līdz 17.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: ASV brīdina Krieviju par nopietnām sekām, ja tā izmantos kodolieročus; Mediķi gatavi streikam; un Kuras šīsnedēļas dienas būs lietainas?

Vašingtona privātās sarunās brīdinājusi Krieviju par katastrofālām sekām, ja pret Ukrainu tiks pielietoti kodolieroči, atzinušas augsta ranga ASV amatpersonas. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien pārraidītā intervijā apstiprināja, ka ASV Krieviju brīdinājušas atturēties no kodolieroču izmantošanas. Arī ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans atsevišķā intervijā svētdien atzina, ka Savienotās Valstis brīdinājušas Krieviju par kodolieroču izmantošanas ļoti nopietnām "katastrofālām sekām" un apliecināja, ka ASV un to sabiedrotie uz kodoluzbrukumu reaģēs ļoti apņēmīgi.

Irkutskas apgabala Ustjlimskā Krievijas dienvidaustrumos kāds vīrietis kara komisariātā atklājis uguni un sašāvis kara komisāru. "Telegram" kanālos publicēts notikušā video. Tajā redzama neliela zāle, kurā uz skatuves stāv vīrietis, kas šauj uz cilvēku pie katedras. Sašautais nokrīt, bet zālē esošie bēg ārā no telpas. Notikušo apstiprinājis Irkutskas apgabala gubernators Igors Kobzevs, kurš informējis, ka sašautais kara komisārs atrodas reanimācijas nodaļā smagā stāvoklī. Ziņu par citiem cietušajiem nav.

Krievijas iedzīvotāji īsi pēc mobilizācijas izsludināšanas no bankām izņēmuši lielu naudas summu skaidrā naudā. Faktiski, Krievijā izsludinātā “daļējā” mobilizācija izprovocējusi paniku iedzīvotāju vidū, kas ir līdzīga tai, kas tika pieredzēta īsi pēc kara sākuma februāra beigās. “The Moscow Times”, atsaucoties uz Krievijas Centrālās bankas datiem vēsta, ka 23. septembrī vien diennakts laikā skaidrās naudas apgrozījums pieaudzis par 132,1 miljardu rubļu (2,3 miljardiem eiro). Pēdējo reizi šāds pieprasījums bija novērots 4. martā, kad Krievijas iedzīvotāji skaidrā naudā izņēma 151,1 miljardu rubļu (2,7 miljardus eiro). Pēc analītiķu teiktā, kopējais pieprasījums pēc skaidrās naudas pēc mobilizācijas ir mērāms vienā triljonā rubļu.

Japānas autobūves uzņēmums "Toyota Motor Corp." paziņojis, ka slēdz automobiļu montāžas rūpnīcu Krievijā, ņemot vērā piegādes tīklu problēmas, kas skārušas sankcijām pakļauto valsti. "Toyota" ražošanu rūpnīcā netālu no Sanktpēterburgas apturēja martā, neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. "Pēc sešu mēnešu dīkstāves uzņēmums neredz reālas iespējas nākotnē atjaunot ražošanu," norāda "Toyota". Šī "Toyota" rūpnīca Krievijā pērn nodarbināja aptuveni 2600 cilvēkus un saražoja ap 80 000 automobiļu.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība apliecinājusi pilnu gatavību atkārtotam divu dienu brīdinājuma streikam, kas sāksies rīt, 27.septembrī. Atbalstu streikam ir izteikusi Eiropas Sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrību federācija, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kā arī vairāku Eiropas valstu arodbiedrības. Streika laikā, 27.septembrī,pulksten 13 paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam.

Mediķu arodbiedrības streika koordinatore  Inga Rudzīte informē, ka organizācija esot meklējusi kompromisu un kopš 2021.gada rudens izlīgšanas sarunās ar Veselības ministriju vairākkārt mīkstinājusi sākotnējās streika prasības. Patlaban esot palikusi tikai viena prasība - arodbiedrība uzstāj, ka saskaņā ar valdības iepriekš lemto ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem būtu jāsaņem vismaz tūkstoš 862 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - vismaz tūkstoš 117 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - vismaz 745 eiro.

Mediķu brīdinājuma streika dēļ Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā varētu nākties pārcelt atsevišķu operāciju norisi. Līdz šim slimnīca saņēma informāciju no 33 darbiniekiem, kas pieteikušies piedalīties streikā. Lai arī šāds darbinieku skaits uz visu slimnīcas kolektīvu nav ļoti liels, tomēr ikviena darbinieka iztrūkums rada papildu problēmas. Liela daļa no Onkoloģijas centra operāciju bloka māsām un sanitāriem pieteikuši dalību streikā, kas var radīt problēmas veikt operācijas un tās varētu tikt pārceltas.

Un vēl

Līdz trešdienai, 28.septembrim, Latvijā būs maz nokrišņu, pēc tam visā valstī palaikam gaidāms lietus. Nedēļas pirmajās trīs dienās būs mainīgs mākoņu daudzums un vietām īslaicīgi līs. Minimālā gaisa temperatūra naktīs gaidāma no +2 grādiem vietām austrumu novados līdz +11 grādiem Rīgas līča Kurzemes piekrastē; maksimālā temperatūra būs +13..+18 grādi. Pūtīs lēns līdz mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš. Turpmāk brīžiem gaidāms lietus, spēcīgāki nokrišņi prognozēti nedēļas izskaņā un nākamajā nedēļā. Ciklonu ietekmē pūtīs mainīga virziena vējš, kas reizēm pastiprināsies. Nav gaidāmas salnas. Lietainajās dienās gaisa temperatūra vietām nepārsniegs +10 grādus.

Jau ziņots, ka atbilstoši ilgtermiņa prognozēm nokrišņu daudzums oktobrī Latvijā varētu būt nedaudz virs normas, arī gaisa temperatūra prognozēta ap normu vai virs tās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB ziņo, ka amatpersonu korupcijas riski nav pieauguši; Kādi priekšlikumi sagatavoti energoresursu dārdzības kompensēšanai? Un Kā mājokļu īpašnieki plāno mazināt izmaksas par apkuri un elektrību?

Lai arī strauji pieaug dzīves dārdzība, patlaban nav indikāciju, ka būtu auguši arī amatpersonu korupcijas riski, šādu vērtējumu sniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Pēc KNAB sniegtās informācijas, birojs aktīvi seko līdzi norisēm un procesiem sabiedrībā, kā arī visa veida publiski pieejamai informācijai, kas skar valsts amatpersonas un to darbības. KNAB ieskatā, neatkarīgi no pārmaiņām sabiedrībā, kas potenciāli var mainīt sabiedrības ikdienas paradumus, korupcijas riski pastāv valsts institūcijās un pašvaldībās, jo tajās tiek pieņemti lēmumi, notiek rīcība ar publiskas personas mantu, finanšu līdzekļiem vai ierobežotas pieejamības informāciju un citas darbības.

Valsts policija Liepājā aizturējusi nepilngadīgo personu, kura sestdien ārpus skolas telpām sadūrusi kādu pedagoģi. Šo faktu žurnālistiem apstiprinājis skolas direktors Agris Ruperts, kā arī policijā. Cietusī nogādāta slimnīcā; zināms, ka sievietes veselībai briesmas nedraud. Visu apstākļu noskaidrošanai policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess par tīšu miesas bojājumu nodarīšanu. Cietušajai personai ir nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze, lai noskaidrotu nodarīto miesas bojājumu smaguma pakāpi. Savukārt aizdomās turētā jauniete šobrīd ir aizturēta.

Vienā no Iževskas skolām Krievijas Eiropas daļas austrumos šodien notikusi apšaude, kurā nogalināti vismaz seši cilvēki, ziņo krievu mediji.Tīmekļa izdevums "Baza" raksta, ka apšaudi sarīkojis pieaudzis vīrietis, kas bijis tērpies melnā. Udmurtijas prezidents Aleksandrs Brečalovs pavēstījis, ka apšaudē nogalināts skolas apsargs un vairāki bērni. Savukārt saskaņā ar Iekšlietu ministrijas oficiālajiem datiem nogalināti seši cilvēki, bet 20 guvuši ievainojumus. Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka uzbrucējs izdarījis pašnāvību.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunus priekšlikumus, kā valsts varētu kompensēt iedzīvotājiem un uzņēmumiem augošās energoresursu izmaksas. Ministrija sagatavojusi priekšlikumu atbalsta pasākumam visiem uzņēmumiem, neatkarīgi no tā lieluma un darbības veida – noteikt elektroenerģijas cenas slieksni 160 eiro par megavatstundu un šajā gadījuma valsts kompensētu 50% no cenas, kas pārsniedz noteikto slieksni. Atbalstu plānots piemērot no 1. oktobra.

Savukārt, lai sniegtu papildu atbalstu mājsaimniecībām, ministrija piedāvā diferencēt centralizētās siltumapgādes atbalstu. Centralizētās siltumapgādes tarifs virknē pašvaldību šajā sezonā noteikti pārsniegs 150 eiro par megavatstundu, tāpēc ekonomikas ministrija piedāvā līdz 150 eiro par megavatstundu saglabāt jau apstiprināto atbalstu, kur valsts kompensēs 50% no cenas, kas pārsniedz 68 eiro par megavastundu. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavastundu, valsts kompensētu 90%.

Otrs ekonomikas ministrijas virzītais atbalsta pasākums mājsaimniecībām būs vienota dabasgāzes cenas sliekšņa noteikšana. Patlaban regulētais dabasgāzes tarifs ir 107,34 eiro par megavatstundu, bet tirgus cena pārsniedz šo slieksni. Ministrijas priekšlikums paredz noteikt dabasgāzes cenas griestus 107,34 eiro par megavastundu, un valsts kompensētu tirgotājiem to summu, kas pārsniedz slieksni.

Trešais Ekonomikas ministrijas virzītais atbalsta pasākums būs elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšana mājsaimniecībām. Vidēji mājsaimniecība Latvijā patērē 150 kilovatstundu mēnesī, taču lielākā daļa mājsaimniecību tērē ap 100 kWh. Līdz ar to ministrija rosinās noteikt visām mājsaimniecībām pirmās 100 kilovatstundas par fiksētu tarifu, kas nepārsniedz 180 eiro par megavatstundu, un valsts kompensēs atlikušo starpību ar reālo cenu. Šos priekšlikumus paredzēts skatīt rītdienas Ministru kabineta sēdē.

Un vēl

Lai samazinātu izmaksas, mājokļu īpašnieki šogad plāno samazināt enerģijas patēriņu, kā arī izvērtē iespējas padarīt savu mājokli energoefektīvāku. Toties vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju atzīst, ka viņiem nav nekādu iespēju samazināt energoresursu patēriņu un izmaksas. Tā secināts "SEB bankas" aptaujā. Atbildot uz jautājumu, kā plānots samazināt ar energoresursu patēriņu saistītās izmaksas, lielākā daļa iedzīvotāju (34%) atbildēja, ka savos mājokļos uzstādīsLED spuldzes un, ja ir tāda iespēja, izmantos elektrību stundās, kad cena ir zemāka. 11% plāno atteikties no gāzes izmantošanas apkurei un ūdens uzsildīšanai, tā vietā izmantojot citas apkures iespējas.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Latvijā notiek NATO mācības; No šodienas var nodot balsi glabāšanā 14. Saeimas vēlēšanās; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ un oktobrī?

Šodien un rīt Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes teritorijā notiks NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās trešās NATO dalībvalstu un partnervalstu gaisa spēku militārās mācības. To laikā Latvijas teritorijā un gaisa telpā plānots izspēlēt vairākus militāros vingrinājumus. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka lidojumi notiks arī zemā augstumā. Militāro mācību organizatori aicina nesatraukties un nebaidīties.

Vašingtona privātās sarunās brīdinājusi Krieviju par katastrofālām sekām, ja pret Ukrainu tiks pielietoti kodolieroči, atzinušas augsta ranga ASV amatpersonas. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien pārraidītā intervijā apstiprināja, ka ASV Krieviju brīdinājušas atturēties no kodolieroču izmantošanas. Arī ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans atsevišķā intervijā svētdien atzina, ka Savienotās Valstis brīdinājušas Krieviju par kodolieroču izmantošanas ļoti nopietnām "katastrofālām sekām" un apliecināja, ka ASV un to sabiedrotie uz kodoluzbrukumu reaģēs ļoti apņēmīgi.

Krievijas varasiestādes gatavojas aizliegt izbraukt no valsts visiem vīriešiem mobilizācijas vecumā, portālam “Meduza” sacījuši divi Krievijas prezidenta administrācijai tuvi avoti. Tie ziņots, ka turpmāk izbraukšanai no valsts vīriešiem būs jāsaņem kara komisariāta atļauja.
Krievijas iedzīvotāji īsi pēc mobilizācijas izsludināšanas no bankām izņēmuši lielu naudas summu skaidrā naudā. Faktiski, Krievijā izsludinātā “daļējā” mobilizācija izprovocējusi paniku iedzīvotāju vidū, kas ir līdzīga tai, kas tika pieredzēta īsi pēc kara sākuma februāra beigās. Pēc analītiķu teiktā, kopējais pieprasījums pēc skaidrās naudas pēc mobilizācijas ir mērāms vienā triljonā rubļu.

Turpinām ziņas

Negaidot 14. Saeimas vēlēšanu dienu – 1. oktobri, ikvienam pilsonim ir iespēja nobalsot jau no šodienas, jo šonedēļ trīs dienas  66 vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā, būs iespēja nodot balsi glabāšanā. Šodien nodot balsi glabāšanā būs iespējams no pulksten 17 līdz 20, ceturtdien, 29. septembrī, no pulksten 9 līdz 12 un piektdien, 30. septembrī, no pulksten 10 līdz 16. Jēkabpilī un Jēkabpils novadā šada iespēja ir vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Tieslietu administratīvā centra ēkā, Neretas ielā 39. Preiļos un Preiļu novadā - vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijā, bet Līvānu novadā iecirknī, kas izvietots Jēkaba Graubiņa mūzikas un mākslas skolas telpās.

No šodienas 26.septembra līdz piektdienai 30.septembrim Jēkabpilī notiks ūdensvada tīklu profilaktiskā dezinficēšana jeb hlorēšana. Lai gan veselībai draudus tas nerada, ūdensvadu dezinficēšanas laikā un arī 24 stundas pēc tās uzturā ieteicams lietot vārītu ūdeni. Sadzīviskos nolūkos ūdeni var droši lietot arī bez novārīšanas. Mājdzīvniekiem paredzēto ūdeni pirms došanas lietošanai ieteicams nostādināt.  Kā skaidro SIA “Jēkabpils ūdens”, ūdensvada tīklu dezinficēšana profilaktiskos nolūkos tiek veikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Lai samazinātu izmaksas, mājokļu īpašnieki šogad plāno samazināt enerģijas patēriņu, kā arī izvērtē iespējas padarīt savu mājokli energoefektīvāku. Toties vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju atzīst, ka viņiem nav nekādu iespēju samazināt energoresursu patēriņu un izmaksas. Tā secināts "SEB bankas" aptaujā.

Un vēl

Līdz trešdienai, 28.septembrim, Latvijā būs maz nokrišņu, pēc tam visā valstī palaikam gaidāms lietus. Nedēļas pirmajās trīs dienās būs mainīgs mākoņu daudzums un vietām īslaicīgi līs. Turpmāk brīžiem gaidāms lietus, spēcīgāki nokrišņi prognozēti nedēļas izskaņā un nākamajā nedēļā. Nav gaidāmas salnas. Lietainajās dienās gaisa temperatūra vietām nepārsniegs +10 grādus.

Oktobrī nokrišņu daudzums Latvijā varētu būt nedaudz virs normas, arī gaisa temperatūra prognozēta ap normu vai virs tās. Šādas prognozes sniedz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centrs un ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde. Jau septembra beigās palielināsies ciklonu ietekme, palaikam līs un debesis skaidrosies tikai brīžiem. Stipras lietavas un stipri vēji pagaidām netiek prognozēti. Arī pirmais sniegs tuvākajā laikā nav gaidāms. Oktobra sākumā gaisa temperatūra būs līdzīga kā septembrī. Debesīm apmācoties, dažas dienas būs vēsākas, un mākoņu dēļ siltākajās naktīs temperatūra svārstīsies ap +10 grādiem. Līdz mēneša vidum tikai atsevišķās naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt nedaudz zem nulles.

Atstājiet komentāru