2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 8.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 8.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē nekustamā īpašuma cenu pieaugumu; Rīgā būtiski palielināsies maksa par braucienu sabiedriskajā transportā; un Uzsāk informatīvo kampaņu "Emocionālā vardarbība – neredzama, bet īsta".

"Jaunās vienotības" līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš gaida "skaidru atbildi" no "Apvienotā saraksta", vai viņi gatavi virzīties uz priekšu nākamās valdības veidošanā saistībā ar premjera izteikto atbildības jomu piedāvājumu. Premjers, sarunā ar žurnālistiem, vērsa uzmanību, ka Nacionālā apvienība un Jaunā Vienotība ir gatava turpināt darbu un tagad tiek gaidīta atbilde no Apvienotā Saraksta. Tiklīdz koalīcija būs vienojusies par atbildības jomu sadalījumu, būs iespējams raiti iet uz priekšu, savukārt pirms tam nevar sākt darbu pie valdības deklarācijas rakstīšanas, sacīja valdības vadītājs. Viņš atsaucas arī uz Valsts prezidenta Egila Levita pausto, ka pirms valdības deklarācijas rakstīšanas esot jābūt ļoti skaidri sadalītām atbildības jomām, lai ir skaidrs, kura partija vadīs deklarācijas konkrētu nozaru darba grupas.

Latvijā nekustamo īpašumu cenu pieaugumu tuvākā gada laikā prognozē 62,5% iedzīvotāju, kas ir par 2,7 procentpunktiem mazāk ne šogad pavasarī, liecina "SEB bankas" jaunākā Mājokļu cenu indikatora dati. Vienlaikus mājokļu cenu krituma prognozētāju īpatsvars audzis par 1,3 procentpunktiem - līdz 9,6%, nemainīgas mājokļu cenas tuvākā gada laikā sagaida 16,8% iedzīvotāju, kas ir par 4,9 procentpunktiem vairāk nekā 2022.gada pavasarī, bet 11,1% respondentu nebija konkrēta viedokļa par mājokļu cenu izmaiņām. Augstākais mājokļu cenu pieauguma prognozētāju īpatsvars ir Latgalē - 72% respondentu uzskata, ka nekustamais īpašums tuvākā gada laikā kļūs dārgāks.. Seko Vidzeme, kur nekustamā īpašuma sadārdzinājumu sagaida 70,1% iedzīvotāju, Pierīga (61,3%), Rīga (59,6%) un Zemgale (59,5%). Savukārt vismazāk to, kuri sagaida cenu pieaugumu, ir Kurzemē (58,9%).

Šogad sešos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, palielinājies bērnu skaits, kuri cietuši no cietsirdības un vardarbības, no seksuālās vardarbības un izvarošanas, liecina Valsts policijas pārskats par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām. Palielinoties bērnu vecumam, pieaug risks ciest no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Visbiežāk no iepriekš minētajiem noziedzīgiem nodarījumiem cieš meitenes, zēni - retāk. Atskaites periodā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, palielinājies bērnu skaits, kuri cietuši no cietsirdības un vardarbības, un šogad šādi ir 53, kas ir par 19 bērniem vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. No seksuālās vardarbības šogad cietuši 50 bērni, kas ir par 17 vairāk nekā pērn, no izvarošanas - 26, un tas par 13 nepilngadīgajiem vairāk, salīdzinot ar aizvadīto gadu.

Krievijas nespēju iegūt kontroli pār gaisa telpu Ukrainā saasina vairāki faktori, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Londona ziņo, ka Krievijas pastāvīgo gaisa pārākuma trūkumu, visticamāk, saasina slikta apmācība, pieredzējuša personāla zaudēšana un paaugstināti riski, kas saistīti ar centieniem nodrošināt tuvu gaisa atbalstu blīvās pretgaisa aizsardzības zonās. Maz ticams, ka tuvāko mēnešu laikā tas mainīsies. Krievijas lidmašīnu zaudējumi, visticamāk, ievērojami pārsniedz to spēju ražot jaunus lidmašīnu korpusus. Kompetentu pilotu apmācībai nepieciešamais laiks vēl vairāk samazina Krievijas spēju atjaunot kaujas gaisa spējas, noslēgumā raksta britu izlūki.

Turpinām ziņas

Rīgas domes Satiksmes komiteja vakar atbalstīja Rīgas sabiedriskā transporta biļešu reformu, kas paredz būtiski palielināt viena brauciena biļetes cenu. Viena brauciena maksa tiks palielināta par nepilniem 74% no 1,15 eiro uz 2 eiro par vienu braucienu. Kopumā no pašlaik spēkā esošajiem 135 biļešu veidiem tiks izveidoti seši biļešu veidi. Būs iespēja iegādāties viena brauciena biļeti, kas maksās 2 eiro. Tiks ieviestas divas laika biļetes - 90 minūšu brauciena biļete, kas maksās 1,5 eiro, un 24 stundu biļete, kas maksās 5 eiro. Trīs dienu biļete maksās 8 eiro, piecu dienu biļete - 10 eiro, bet mēnešbiļete - 30 eiro. Būtiskākās izmaiņas skars mēnešbiļetes, kuru maksa samazināsies par 40% - no 50 eiro uz 30 eiro. Līdz ar to Rīga izlīdzinās situāciju ar citām Baltijas valstu galvaspilsētām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra savā e-pakalpojumā iekļāvusi divus kalkulatorus, kas ļauj pašiem aprēķināt slimības pabalstu un vecāku pabalstu. Sociālās aģentūras jaunā dizaina e-pakalpojumā, kas pieejams valsts pārvaldes pakalpojumu portālā “Latvija.lv”, ir iespēja arī pārliecināties, ka darba devējs ir godprātīgi veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas, uzzināt informāciju par savu vecuma pensiju un modelēt iespējamo pensijas apmēru, izmantojot VSAA datus un prognozes par nākotnes algas apmēru. Līdz gada beigām paredzēts e-pakalpojuma funkcionalitāti papildināt ar vēl diviem kalkulatoriem – lietotāji varēs patstāvīgi aprēķināt prognozējamo bezdarbnieka un maternitātes pabalsta apmēru.

Un vēl

Labklājības ministrija uzsāk informatīvo kampaņu "Emocionālā vardarbība – neredzama, bet īsta" ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību emocionālās vardarbības postošajai ietekmei. Ministrijā norāda, ka ir divi iemesli, kāpēc par emocionālo vardarbību neziņo un nerunā. Pirmais – bieži vardarbības upuri to neatpazīst. Sabiedrībā diemžēl pastāv vardarbības formas, kas tiek nepamatoti normalizētas, piemēram, iedunkāšana vai stipra sagrābšana aiz rokas netiek uztverta kā fiziska vardarbība, kā arī kontrolēšana, iebiedēšana, manipulēšana netiek atpazīta kā emocionālā vardarbība. Otrais – neziņošana par vardarbību notiek arī dažādu stereotipu dēļ, piemēram, sievietes mēdz neziņot, jo baidās, ka tas var būt par pamatu bērnu atņemšanai, kā arī ziņošana varētu izpausties ar kaunināšanu vai bailēm, ka cilvēki neticēs. 

Aptuveni 29% sieviešu un vairāk nekā 17% vīriešu Latvijā ir cietuši no emocionālās vardarbības savās attiecībās, tā šogad apsekojumā konstatējusi Centrālās statistikas pārvalde.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā tiekas augsta līmeņa NATO komandieri; Valsts meža dienests aicina medniekus ievērot drošību; un Kalna pagastā atklās piemiņas vietu Nacionālajiem partizāniem.

No pirmdienas līdz trešdienai Rīgā tiekas augsta līmeņa NATO komandieri, kuru pārstāvētie militārie štābi un bruņotie spēki ir izvietoti alianses Ziemeļaustrumos. Tikšanās galvenais mērķis ir pārrunāt NATO spēju aizstāvēt katru tās teritorijas centimetru, ja tāda vajadzība rastos. NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālais korpusa štābs vada NATO aktivitātes Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Kā augstākais NATO komandvadības štābs reģionā korpuss ir atbildīgs par NATO sauszemes spēkiem, kas izvietoti alianses Ziemeļaustrumu flangā. Konferencē piedalās komandieri no daudznacionālās divīzijas "Ziemeļi", daudznacionālās divīzijas "Ziemeļaustrumi", vairākām sabiedroto spēku sauszemes spēku divīzijām, kā arī NATO spēku integrācijas vienībām un citiem NATO elementiem.

Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš no sava politiskā spēka un topošās koalīcijas partneriem līdz piektdienai, 11. novembrim, sagaida izstrādātas tematiskās Ministru Kabineta deklarācijas daļas, liecina "Delfi" rīcībā esošā informācija. Kopumā deklarācijai koalīciju veidojošie politiskie spēki Jaunā Vienotība, Apvienotais Saraksts un Nacionālā Apvienība izstrādās 14 tematiskās daļas.Savukārt vienots darbs pie konsolidētās valdības deklarācijas versijas sākšoties nākamajā pirmdienā, 14. novembrī. 

Ukraina ir gatava sarunām ar Krieviju, bet tikai ar tās nākošo prezidentu, pirmdien tviterī apliecināja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Šādu nostāju Podoļaks pauda pēc ASV laikraksta "Washington Post" publikācijas par to, ka ASV it kā mudina Ukrainu izrādīt gatavību iesaistīties sarunās ar Kremli un ka ASV esot gatavas uzstāt uz šādām sarunām, ja Ukrainas armija atbrīvos Hersonu - tas ļaušot runāt no spēka pozīcijām.

Krievijas oligarhs un prezidenta Vladimira Putina uzticības persona Jevgēņijs Prigožins ar sava uzņēmuma preses dienesta starpniecību apstiprinājis viņam adresētās apsūdzības, ka viņa struktūras iejaucas ASV priekšvēlēšanu kampaņā. Par iejaukšanos vēlēšanās Prigožins iekļauts ASV sankciju sarakstā, bet ASV Federālais Izmeklēšanas birojs izsludinājis viņu meklēšanā.

Turpinām ziņas

Visā Latvijā par godu Neatkarības kara piemiņas svētkiem vakar tika aizdegti simboliski ugunskuri. Viens no tiem pie Kara muzeja Vecrīgā. To aizdedzot, muzeja pārstāvji norādīja – šajā laikā mums jābūt mūsu varoņu cienīgiem. Taču Lāčplēša dienas ieskaņā ir nevis jāsēro, bet jāsvin. Jo šis ir ne vien varoņu piemiņas, bet arī uzvaras laiks. Aizdedzot simbolisko ugunskuru, Latvijas Kara muzeja pārstāvji aicināja – lai ugunī sadeg bailes, zūdīšanās un cilvēciskais vājums. Šajā laikā mums jābūt varoņu cienīgiem. Ugunskuri vakar tika aizdegti visā Latvijā, ievadot svētku nedēļu. 

Šogad medību laikā noticis viens drošības prasību pārkāpums un viens nelaimes gadījums. Jau ziņots, par oktobrī notikušo medību negadījumu, kad drošības noteikumu neievērošanas dēļ dzinējmedību laikā tika sašauts mednieks. Valsts meža dienests informē, ka šogad reģistrēts arī viens nelaimes gadījums, kad medību laikā ievainots dzīvnieks ir uzbrucis medību dalībniekam. Valsts meža dienests aicina atkārtot medību drošības noteikumus, atgādinot, ka tieši drošības prasību neievērošana ir galvenais cēlonis nelaimes gadījumiem, kas var novest pie smagiem ievainojumiem vai pat letāla iznākuma. Pēc Valsts meža dienesta datiem, laika posmā no 2012. līdz 2022.gadam konstatēti 403 medību drošības prasību pārkāpumi un notikuši 29 nelaimes gadījumi, no kuriem pieci beigušies letāli.

Un vēl

Piektdien, 11. novembrī Jēkabpils novada Kalna pagastā Jēkabpils – Aknīstes lielceļa malā pulksten vienos dienā notiks svinīga piemiņas vietas un informatīvā stenda atklāšana. Pēc otrās padomju okupācijas Austrumlatvijā 1944. gada  beigās sāka veidoties nacionālo partizānu grupas. Arī šeit Dimantu mežā Lielā purva malā  nacionālie partizāni pārziemošanai izveidoja trīs ziemas bunkurus. Valsts drošības ministrijai bija kļuvuši zināmi atbalstītāji, tie tika apcietināti un piespiesti uzrādīt mežabrāļu bunkurus. 1945. gada 13. februārī ķīlnieki ar ieroču palīdzību tika dzīti pa priekšu, čekisti cerēdami, ka uz saviem atbalstītājiem tie nešaus un padosies. Šis čekas scenārijs  nepiepildījās, nacionālie partizāni atklāja uguni. Šī bija viena no pirmajām lielkaujām Sēlijā, reizē arī traģēdija, kur brālis bija spiests šaut uz brāli, kaimiņš uz kaimiņu. Ieņemt bunkurus čekas karaspēkam neizdevās, sagaidot tumsu mežabrāļi apmetni atstāja. Šī kauja izdzēsa 12 Sēlijas ļaužu dzīvības.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 - 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Piešķir līdzekļus elektroenerģijas cenu kompensāvijai, Liepājas universitāte pievienojas Latvijas universitātei, un Savākti paraksti, lai apturētu VUGD posteņu daļēju slēgšanu.

Ekonomikas ministrijai piešķirs 104 miljoni 874 tūkstoši 733 miljonu eiro finansējumu, lai atbilstoši energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam, nodrošinātu maksas samazinājumu par patērēto elektroenerģiju šajā gadā. Valdības atbalstītais rīkojuma projekts paredz noteikt visām mājsaimniecībām elektroenerģijas patēriņa pirmo 100 kWh cenu par fiksētu maksu 160 eiro par MWh no šī gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Starpību starp tirgus cenu un 160 eiro par MWh segs valsts kompensācija elektroenerģijas tirgotājiem. Mājsaimniecības par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai.

No sūkalām radīts apvalks sieram un biodegradējams iepakojums – pie šādas inovācijas patlaban strādā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes zinātnieki. Jaunais iepakojums, kas ir videi draudzīgs un ļauj ilgstoši saglabāt sieru svaigu, no laboratorijas jau ir nonācis līdz testēšanai kādā Igaunijas uzņēmumā. Kopā ar kolēģiem no Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas zinātnieki radījuši apvalku sieram, kas veidots no sūkalām. Zinātnieki cer, ka aptuveni pēc gada vai diviem sieri ar jauno pārklājumu un iepakojumu nonāks veikalu plauktos. Šī pētījuma rezultātus pirmie varēs izbaudīt Igaunijas pircēji, bet gan jau ar laiku tehnoloģija tiks ieviesta arī Latvijas ražotnēs.

Ukrainā valsts pārņēmusi kontroli pār vairākiem stratēģiski svarīgiem uzņēmumiem. Runa ir par dzinēju ražošanas uzņēmumu "Motor Sič", lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Ukrnafta" un naftas pārstrādes uzņēmumu "Ukrtatnafta". "Motor Sič" vadītājs Vjačeslavs Bohuslajevs ir aizturēts un apsūdzēts par darbu Krievijas labā. Naftas nozares uzņēmumu īpašnieks līdzās valstij bija oligarhs Volodimirs Kolomoiskis. Uzņēmumu vidū, kas nonākuši valsts kontrolē, ir arī lielkravas automobiļu ražotājs "AvtoKraz" un rūpniecības iekārtu ražotājs Zaporižtransformator. Lēmums pieņemts galvenā virspavēlnieka štāba sanāksmē. Valsts aktīvus nepārņem pavisam. Noslēdzoties karastāvokļa darbībai, atbilstoši likuma prasībām minētie aktīvi tiks atdoti īpašniekiem vai arī tiks kompensēta to vērtība.

Ungārija nedos finansiālu ieguldījumu Eiropas Savienības ilgtermiņa kredītā Ukrainas atbalstam 2023.gadā 18 miljardu eiro apmērā, paziņoja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto. Viņš atzīmēja, ka Ungārija ir gatava turpināt finansiālu atbalstu uz Ukrainas un Ungārijas divpusējas vienošanās pamata. Bet neatbalstīs jebkādus kopīgus ES aizņēmumus šajā jomā. Ir gaidāms, ka ES nākamnedēļ nāks klajā ar palīdzības Ukrainai plānu 2023.gadam 18 miljardu eiro apmērā.

Turpinām ziņas

Robežkontroles punkts "Silene" uz Latvijas–Baltkrievijas robežas ir vienīgais, kuru iespējams šķērsot kājām, un, pieaugot kara Ukrainā bēgļu plūsmai, pirms divām nedēļām arī te izvietots informatīvais atbalsta punkts. Brīvprātīgajiem gan ir bažas par ziemas tuvošanos. Taču nupat talkā nākusi Apvienoto Nāciju Organizācija, kas apseko situāciju un cer palīdzēt brīvprātīgajām organizācijām turpināt darbu jebkādos laika apstākļos. Silts ēdiens un tēja, informācija, kā arī iespēja uzlādēt viedierīcas – tā ir vien maza daļa no tā, ko ukraiņu atbalsta punktos Latvijas pierobežā nodrošina brīvprātīgās organizācijas. 

Liepājas Universitāte pirmdien nolēmusi pievienoties Latvijas Universitātei, liecina informācija portālā "Liepajniekiem.lv". Vakar Liepājas universitātes Satversmes sapulcei neizdevās ievēlēt jaunu rektoru. Uz amatu pretendēja augstākās izglītības sistēmā strādājošās Indra Dedze un Ineta Kristovska, kurām pietrūka nepieciešamo balsu skaita. Pēc rektora vēlēšanām sekoja jautājums, par ko nācās balsot Satversmes sapulcei, – ārējās konsolidācijas partnera izvēle. Izšķiršanās bija starp Latvijas Universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti. Sanākušie vienbalsīgi nolēma atbalstīt pirmo variantu un pievienoties Latvijas universitātei.

Un vēl

Portālā "manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņu saglabāšanu, kas ļauj to iesniegt izskatīšanai Saeimā. Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība, kas oktobra vidū iniciēja parakstu vākšanu, bija norādījusi, ka pēc nepieciešamā parakstu skaita savākšanas iniciatīva tiks iesniegta gan parlamentā, gan Valsts prezidenta kancelejā. Par VUGD posteņu saglabāšanu līdz otrdienas, 8. novembra, rītam bija parakstījušies 10 tūkstoši 710 cilvēki.

Kā ziņots, VUGD iepriekš informēja, ka kopumā 18 posteņu darbību pagaidām plānots apturēt personāla trūkuma dēļ. Tajā skaitā arī Viesītē, Aknīstē un Neretā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība piešķir kompensāciju pacientam par kaitējumu veselībai pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas; Jēkabpils autobusu parks izsludinājis konkursu uz jaunu autobusu piegādi; un Atklās taktilo Brīvības pieminekļa miniatūru neredzīgiem cilvēkiem

Valdība šodien atbalstīja  Veselības ministrijas priekšlikumu piešķirt 5 tūkstoši eiro pacientam par kaitējumu veselībai pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Valdība šī gada 3. maijā pieņēma noteikumus, kas paredz iespēju saņemt kompensāciju, ja vakcīnas pret Covid-19 infekciju izraisīta blakusparādība radījusi smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai. Atbildīgā iestāde par pacienta veselībai vai dzīvībai radītā smaga vai vidēji smaga kaitējuma konstatēšanu, kompensācijas apmēra noteikšanu, piešķiršanu un izmaksāšanu ir Zāļu valsts aģentūra. Minētie līdzekļi tiks piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas plānu 2023.gadā sākt speciālās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu. Kā norādīja IZM, Latvijā ir nepieciešams izveidot mūsdienīgi iekārtotas un aprīkotas speciālās izglītības iestādes ar kvalitatīvu infrastruktūru - mācību telpām un telpām profesionālās izglītības programmu apguvei, ar ērtu internātu. Svarīgs esot arī speciālās izglītības iestāžu izvietojums - lai tās būtu ērti pieejamas arī ar sabiedrisko transportu. Speciālās izglītības iestāžu tīkla kārtošanu sadarbībā ar pašvaldībām plānots veikt pakāpeniski - līdz 2027.gadam.

Krievija sākusi būvēt aizsardzības struktūras ap okupēto Ukrainas dienvidu pilsētu Mariupoli. Šim nolūkam divas rūpnīcas ražo prettanku konstrukcijas - betona piramīdas, kas pazīstamas arī kā "pūķa zobi", teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Londona ziņo, ka "pūķa zobi", iespējams, ir uzstādīti starp Mariupoli un Ņikoļskes ciematu; un no ziemeļu Mariupoles līdz Starjikrimas ciemam. Šī aktivitāte liecina, ka Krievija pieliek ievērojamas pūles, lai sagatavotu aizsardzību aiz savas pašreizējās frontes līnijas un lai Ukrainas izrāvienu gadījumā novērstu jebkādu strauju Kijivas spēku progresu, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas prezidents, agresors Vladimirs Putins, visdrīzāk, neapmeklēs gaidāmo G20 līderu samitu Bali, medijiem paziņojis Indonēzijas līderis Džoko Vidodo, uz kura teikto atsaucas "Al Jazeera". Pirmdien publicētajā intervijā Vidodo sacīja, ka Krievija samitā ir gaidīta, un pauda bažas, ka sanāksmi varētu aizēnot "ļoti satraucošs" starptautiskās spriedzes pieaugums, piebilstot, ka G20 nav paredzēts kā politisks forums. Tas ir domāts sarunām par ekonomiku un attīstību. Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis paziņojis, ka samitā nepiedalīsies, ja to apmeklēs Putins.

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu CO2 izmešu ierobežošanu, samazinot transporta ietekmi uz klimata pārmaiņām, kā arī paaugstinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti, piedāvājot komfortablākus pasažieru pārvadājumus, SIA Jēkabpils autobusu parks noslēdzis līgumu ar Centrālajā finanšu un līgumu aģentūru par divu jaunu ar CNG darbināmu autobusu iegādi. Tiek paredzēts, ka autobusi būs ne vien ekoloģiski, bet arī ērtāki pasažieriem, jo nodrošinās video un audio apziņošanu, spēs saskaitīt pasažieru plūsmu un nodrošinās klimata kontroli salonā.  “Videi draudzīgu autobusu iegāde Jēkabpils pilsētai 4” līguma summa bez pievienotās vērtības nodokļa sastāda 481 tūkstoti 497 eiro, no kuriem ES finansējums ir 353 tūkstoši 218 eiro.

Rīt, pulksten 11tos Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes konferenču zālē notiks sabiedriskās apspriešanas sanāksme par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematisko plānojumu.  Publiskās apspriešanas termiņš plānošanas dokumentam noteikts četras nedēļas no 4.novembra līdz 1.decembrim. Rakstiskus iesniegumus, atsauksmes par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma projektu var iesniegt darba dienās Klientu apkalpošanas nodaļā, pašvaldības ēkā Jēkabpilī, Brīvības ielā 120.

Un vēl

Valsts svētkos, 18.novembrī, pulksten trijos dienā tiks atklāta taktilā Brīvības pieminekļa miniatūra neredzīgiem cilvēkiem. Pieminekļa svinīgajā atklāšanā piedalīsies visa radošā komanda, ar savu pieredzi projektu atbalstīja Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes vadītājs Valdis Zatlers. Piemineklis ir atveidots bronzā un uz tā atradīsies QR kods, kuru noskenējot, ikviens varēs noklausīties stāstu par lielā Brīvības pieminekļa tapšanas vēsturi divās valodās - latviešu un angļu. Tekstu ierunājuši Jaunā Rīgas teātra aktieri Vilis Daudziņš un Marija Linarte. Savukārt cilvēki ar dzirdes traucējumiem šo informāciju varēs izlasīt teksta veidā. Pēc pieminekļa oficiālās atklāšanas sekos neliels koncerts pie lielā pieminekļa, ko sniegs fonda "Nāc līdzās!" talantīgie neredzīgie jaunieši - solisti un pianiste Agnese Egliņa un fonda jauktais koris Imanta Toča vadībā.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Rīgā tiekas augsta līmeņa NATO komandieri; Piešķir kompensāciju pacientam, kurš cietis no Covid-19 vakcīnas; un Jēkabpils autobusu parks iegādāsies jaunus autobusus.

No pirmdienas līdz trešdienai Rīgā tiekas augsta līmeņa NATO komandieri, kuru pārstāvētie militārie štābi un bruņotie spēki ir izvietoti alianses Ziemeļaustrumos. Tikšanās galvenais mērķis ir pārrunāt NATO spēju aizstāvēt katru tās teritorijas centimetru, ja tāda vajadzība rastos.

Labklājības ministrija uzsāk informatīvo kampaņu "Emocionālā vardarbība – neredzama, bet īsta" ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību emocionālās vardarbības postošajai ietekmei. Ministrijā norāda, ka ir divi iemesli, kāpēc par emocionālo vardarbību neziņo un nerunā. Pirmais – bieži vardarbības upuri to neatpazīst. Otrais – neziņošana par vardarbību notiek arī dažādu stereotipu dēļ, piemēram, sievietes mēdz neziņot, jo baidās, ka tas var būt par pamatu bērnu atņemšanai. Aptuveni 29% sieviešu un vairāk nekā 17% vīriešu Latvijā ir cietuši no emocionālās vardarbības savās attiecībās, tā šogad apsekojumā konstatējusi Centrālās statistikas pārvalde.

Šogad sešos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, palielinājies arī bērnu skaits, kuri cietuši no cietsirdības un vardarbības, no seksuālās vardarbības un izvarošanas, liecina Valsts policijas pārskats par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām. Palielinoties bērnu vecumam, pieaug risks ciest no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Visbiežāk no iepriekš minētajiem noziedzīgiem nodarījumiem cieš meitenes, zēni - retāk.

Rīgas domes Satiksmes komiteja vakar atbalstīja Rīgas sabiedriskā transporta biļešu reformu, kas paredz būtiski palielināt viena brauciena biļetes cenu. Viena brauciena maksa tiks palielināta par nepilniem 74% no 1,15 eiro uz 2 eiro par vienu braucienu. Kopumā no pašlaik spēkā esošajiem 135 biļešu veidiem tiks izveidoti seši biļešu veidi.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrijai piešķirs 104 miljoni 874 tūkstoši 733 miljonu eiro finansējumu, lai atbilstoši energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam, nodrošinātu maksas samazinājumu par patērēto elektroenerģiju šajā gadā. Valdības atbalstītais rīkojuma projekts paredz noteikt visām mājsaimniecībām elektroenerģijas patēriņa pirmo 100 kWh cenu par fiksētu maksu 160 eiro par MWh no šī gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Starpību starp tirgus cenu un 160 eiro par MWh segs valsts kompensācija elektroenerģijas tirgotājiem. Mājsaimniecības par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai.

Portālā "manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņu saglabāšanu, kas ļauj to iesniegt izskatīšanai Saeimā. Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība, kas oktobra vidū iniciēja parakstu vākšanu, bija norādījusi, ka pēc nepieciešamā parakstu skaita savākšanas iniciatīva tiks iesniegta gan parlamentā, gan Valsts prezidenta kancelejā. Par VUGD posteņu saglabāšanu līdz otrdienas, 8. novembra, rītam bija parakstījušies 10 tūkstoši 710 cilvēki.

Kā ziņots, VUGD iepriekš informēja, ka kopumā 18 posteņu darbību pagaidām plānots apturēt personāla trūkuma dēļ. Tajā skaitā arī Viesītē, Aknīstē un Neretā.

Valdība šodien atbalstīja  Veselības ministrijas priekšlikumu piešķirt 5 tūkstoši eiro pacientam par kaitējumu veselībai pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Valdība šī gada 3. maijā pieņēma noteikumus, kas paredz iespēju saņemt kompensāciju, ja vakcīnas pret Covid-19 infekciju izraisīta blakusparādība radījusi smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai. Minētie līdzekļi tiks piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Un vēl

Lai nodrošinātu CO2 izmešu ierobežošanu, samazinot transporta ietekmi uz klimata pārmaiņām, kā arī paaugstinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti, piedāvājot komfortablākus pasažieru pārvadājumus, SIA Jēkabpils autobusu parks noslēdzis līgumu ar Centrālajā finanšu un līgumu aģentūru par divu jaunu ar CNG darbināmu autobusu iegādi. Tiek paredzēts, ka autobusi būs ne vien ekoloģiski, bet arī ērtāki pasažieriem, jo nodrošinās video un audio apziņošanu, spēs saskaitīt pasažieru plūsmu un nodrošinās klimata kontroli salonā.  



Atstājiet komentāru