2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 11.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 11.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija draud Latvijai ar “asimetriskiem soļiem” par komunistisko monumentu demontāžu; Jēkabpils cietuma amatpersonu un prokurori apsūdz par neizpaužamu ziņu atklāšanu; un  Šodien zemessargus aicina ierasties darbā formas tērpos.

Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi Latvijas vēstnieku Māri Riekstiņu, lai izteiktu protestu par komunistiskās okupācijas režīmu slavinošo pieminekļu demontāžu un “prettiesiskajām darbībām pret Krievijas īpašumu,” ziņo aģentūra “Interfax”. Maskava norādījusi, ka atbildība par šīm “naidīgajām darbībām” jāuzņemas Latvijai un ka Krievija saglabājot tiesības uz atbildes soļiem, “tajā skaitā asimetriskiem, kas noteikti Rīgai būs sāpīgi,” teikts ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Saeima 16. jūnijā pieņēma likumu “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā”. Minēto objektu demontāžu pašvaldībām jāīsteno ne vēlāk kā līdz šā gada 15. novembrim.

Krievija pilna mēroga iebrukuma laikā cietusi satriecošus personāla un artilērijas zaudējumus, intervijā raidsabiedrībai CNN atklājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņa komentāri ir atbilde uz jautājumu par Pentagona aplēsēm, ka Krievija Ukrainā ir zaudējusi 50 procentus savu tanku. Kā norādīja prezidents, šie ASV aprēķini "vairāk vai mazāk atbilst realitātei". Krievija ir cietusi 10 reizes lielākus zaudējumus nekā Ukraina, viņš precizē. Viņš nevarot atklāt konkrētus skaitļus, taču atšķirība starp abām karojošajām pusēm esot ļoti liela.

Krievijas karaspēks sācis veidot ierakumus Krimas ziemeļu daļā, ceturtdien ziņo Ukrainas izdevums "RBK-Ukraina", publicējot satelīta attēlus, kas to apliecina. Jauni nocietinājumi parādījušies netālu no Džankojas kontrolpunkta starp Krimu un Hersonas apgabalu un netālu no Armjanskas, Perekopa zemes šaurumā. Arī Hersonas apgabalā aktīvi tiek būvēti nocietinājumi, piemēram, netālu no Novotroickes ciema ceļā uz Heņičesku. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu trešdien deva pavēli no Dņepras labā krasta atvilkt karaspēku, kas okupējis daļu Hersonas apgabala. Tas nozīmētu arī Hersonas pilsētas pamešanu.

ASV prezidents Džo Baidens nākamā ASV vēstnieka Latvijā amatam izvirzījis karjeras diplomātu Kristoferu Robinsonu, liecina informācija Baltā nama tīmekļvietnē. Robinsons ir Augstākā ranga ārlietu dienesta loceklis sūtņa-padomnieka rangā un patlaban ieņem ASV valsts sekretāra palīga vietnieka amatu Eiropas un Eirāzijas lietu birojā. Iepriekš Robinsons ieņēmis sūtņa padomnieka amatu politiskajos jautājumos ASV vēstniecībā Maskavā.

Turpinām ziņas

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu, kurā apsūdzība celta Dienvidlatgales prokuratūras prokurorei un Ieslodzījumu vietu pārvaldes Jēkabpils cietuma amatpersonai par neizpaužamas ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktās izmeklēšanas minētās amatpersonas ir sauktas pie kriminālatbildības par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Prokuratūrā gan neprecizēja, kāda tieši informācija atklāta. Minētā Krimināllikuma panta sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Prokurorei kriminālprocesā piemērots drošības līdzeklis – aizliegums pildīt prokurora amata pienākumus.

Ne visām skolām un skolēniem izdevās pievienoties Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmai un izpildīt pirmo elektronisko izmēģinājuma eksāmenu. Kopumā izmēģinājuma eksāmena kārtošanai bija pieteikušies 5 tūkstoši 857 eksāmena kārtotāji no 264 izglītības iestādēm. Valsts izglītības satura centrā atzīst, ka plānotais tiešsaistes eksāmens angļu valodā ļāva identificēt tehniskās problēmas, kas ietekmē eksāmenu kārtošanu tiešsaistē. Šobrīd tiks turpināts darbs pie Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas pilnveidošanas un uzlabošanas, lai līdz tiešsaistes eksāmenu norisei šī mācību gada noslēgumā būtu iespēja kārtot plānotos augstākā līmeņa eksāmenus. Nākamais izmēģinājuma eksāmens paredzēts 1.decembrī, kad plānota latviešu valodas eksāmena norise tiešsaistē.

Un vēl

Šodien, 11. novembrī, atzīmējot Latvijas armijas izšķirošo uzvaru Latvijas Neatkarības karā, Nacionālie bruņotie spēki organizē akciju “Lepojos būt sardzē par Latviju”, kuras laikā zemessargi aicināti ierasties darbā formas tērpā. Akcijas mērķis ir demonstrēt Latvijas sabiedrības gatavību iesaistīties valsts aizsardzībā un mudināt vēl neizlēmušos Latvijas iedzīvotājus pievienoties Zemessardzei, jo valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopīga atbildība. Zemessargi, komunicējot sociālās tīklošanās vietnēs, drīkst publicēt fotogrāfijas ar sevi formastērpā šajā dienā, norādot tēmturi #LatvijasSardzē. 

Kā zināms, Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – “Par Latviju”. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aptiekās trūkst atsevišķu veidu antibiotikas; Jēkabpilī šovakar notiks Lāpu gājiens, tā laikā būs satiksmes ierobežojumi; un Lāčplēša dienas rītu baznīcas ieskandina ar zvaniem;

Ukraina arī turpmāk var rēķināties ar Latvijas parlamenta atbalstu, vakar parlamentā tiekoties ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Latvija ir gatava arī turpmāk sniegt Ukrainai nepieciešamo palīdzību, akcentēja Saeimas priekšsēdētājs un uzsvēra, ka parlamentārā līmenī nenotiks nekāda sadarbība ar Krieviju vai Baltkrieviju. Vēstnieks pateicās par nerimstošo Latvijas palīdzību, uzsverot, ka Latvija ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām, gandrīz 1% no iekšzemes kopprodukta novirzot Ukrainas atbalstam. 

Daudzu šajā laikā slimojošu bērnu vecākus uztrauc fakts, ka aptiekās nav nopērkams ārsta izrakstīts medikaments – antibiotiku pulveris dzeramu zāļu pagatavošanai. Trūkst antibiotiku arī pieaugušajiem, vēsta Latvijas televīzija. Valsts zāļu aģentūra uzsver, ka antibiotiku trūkumu izjūt ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Trūkstošās bērnu antibiotikas tagad esot atrastas, un piegādes atsākušās, raidījumā uzsvēra Valsts zāļu aģentūras pārstāvis.

Novembra beigās tradicionāli tiek atzīmēta Pasaules Antibiotiku nedēļu, kuras laikā iedzīvotājiem tiek atgādināts par atbildīgu antibiotiku lietošanu un sniegta informācija, ka šīs zāles jālieto vienīgi tad, kad un kā tās rekomendējis ārsts. Nepamatota antibiotiku lietošana var izraisīt antimikrobiālo rezistenci jeb stāvokli, kad baktērijas kļūst nejūtīgas pret antibiotikām un šīs zāles vairs nepalīdz.

Eiropas Savienība neatzīs Krievijas anektētajās Ukrainas teritorijās izdotās Krievijas pases, ceturtdien pavēstīja Eiropadome. Šis politikas nosacījums atteiksies arī uz Kremļa kontrolētajām teritorijām Gruzijā. Lēmums vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lielbritānija piešķirs Ukrainai vēl 1000 zenītraķešu un 25 tūkstoši karavīru ziemas komplektu, ceturtdien telefonsarunā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim sacīja Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks. Zelenskis un Sunaks vienojušies, ka turpinās uzturēt ciešus kontaktus Ukrainai nepieciešamās palīdzības jomā.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī norisināsies Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”.  Lāpu gājienā jēkabpilieši un novada iedzīvotāji aicināti doties pulksten 17.30 no Kena parka. Savukārt piemiņas brīdis pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” būs pulksten 18. Lāpu gājienu uzsāks zemessargi un jaunsargi, kā arī Krustpils kultūras centra pūtēju orķestris “Krustpils”. Gājienā dosies bērni, jaunieši un skolotāji no Jēkabpils skolām. Aicina piedalīties arī ikvienu iedzīvotāju, ņemot līdzi savu lāpu un pievienoties gājienam! Pulcēšanās -  Kļavu ielā pie Kena parka pulksten piecos pēcpusdienā.

Jēkabpilī, šodien Lāčplēša dienas lāpu gājiena laikā būs noteikti satiksmes ierobežojumi. Pasākuma organizatori lūdz vērst uzmanību, ka 11. novembrī no pulksten 17.20 līdz 19. būs slēgts posms Rīgas ielā no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Lāčplēša dienas gājiena laikā var būt apgrūtināta satiksme Kļavu ielā, Daugavas tilta posmā un Rīgas ielā. Veiktas arī izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas maršrutos 11.novembrī laika posmā no pulksten 17.30 līdz 19.30 Lāpu gājiena un piemiņas brīža laikā pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju", sabiedriskā transporta maršruti būs novirzīti pa Ozolu, Kavalērijas, Pils rajona un Varoņu ielām.

Un vēl

Lāčplēša dienas rītā, šodien baznīcas trīs minūtes skandināja zvanus. Bīskapu kolēģija ir atsaukusies aizsardzības ministra Arta Pabrika aicinājumam visu konfesiju baznīcām visā Latvijā 11.novembrī pulksten deviņos trīs minūtes skandināt zvanus. Tāpat šajā nedēļā baznīcu draudzes īpaši aicinātas aizlūgt par karavīriem un visiem dienestiem, kas gādā par drošību, kā arī aizlūgt par Latvijas valsti un tās vadītājiem. Vēstures liecības vēsta, ka 1919.gada 11.novembrī par godu Latvijas armijai, kas atbrīvoja galvaspilsētu no sīksta un daudz labāk apbruņota pretinieka - Rietumu brīvprātīgās armijas jeb Bermonta kara spēka-, skanēja visi Rīgas baznīcu zvani. Aicinājuma nolūks ir atgādināt par šo notikumu, kas līdzi nes svarīgo vēsti par to, ka, vienoti cīnoties pret ienaidnieku, uzvara ir sasniedzama.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: politiskie spēki ir gatavi turpināt sarunas par jaunās valdības veidošanu; Jēkabpilī šovakar būs vērojamas izgaismotā tilta pār Daugavu gaismas spēles; un Vilcienos vakaros un naktīs apsildīs tikai daļu vagonu

Partiju apvienība Apvienotais saraksts gatavs turpināt valdības veidošanas sarunas, apliecināja Apvienotā Saraksta līderi Uldis Pīlēns un Edgars Tavars. "Jaunās vienotības" līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš paudis, ka ir gatavs vēl tikties ar "Apvienoto sarakstu", lai saņemtu atbildi par atbildības jomu sadalījumu. Vaicāts par to, Pīlēns aģentūrai LETA pauda, ka ir svarīgi turpināt diskusijas par valdības veidošanu. Taujāts par iespēju rast risinājumu abu partiju domstarpībām par nākamo rīcību šajā procesā, politiķis sacīja, ka "cerība mirst pēdējā" un ka viņš vienmēr raugās optimistiski. Tavars pievienojās Pīlēna paustajam.

Eiropas Parlaments apstiprinājis likumu, kas ļaus Eiropas Komisijai ierobežot piekļuvi Eiropas tirgum tiem ārvalstu uzņēmumiem, kuri saņem subsīdijas, piemēram, Ķīnā vai ASV, un kuru saņemtās subsīdijas saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem ir nelikumīgas. Pēc būtības ar šo likumu tiek aizpildīts "ilgstošs regulējuma robs", lai nodrošinātu godīgāku konkurenci starp Eiropas uzņēmumiem, kas ir pakļauti stingrai subsīdiju kontrolei, un viņu ārvalstu konkurentiem, kuriem ir dažreiz ir neierobežota piekļuve valsts atbalstam.  Tagad jaunā regula ļaus Eiropas Komisijai izmeklēt šīs subsīdijas, ko ārpus Eiropas esošās valstis piešķir tiem uzņēmumiem, kas darbojas Eiropas Savienībā.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" ir apsūdzējusi Krieviju kara noziegumos, kas pastrādāti pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, veicot ukraiņu piespiedu deportāciju un filtrāciju. "Amnesty International" savā jaunākajā ziņojumā ukraiņu piespiedu deportāciju no okupētajām teritorijām uz Krieviju un tā dēvēto ukraiņu "filtrāciju" nosaukusi par Krievijas pastrādātiem kara noziegumiem. Krievijas spēku darbības ir veicinājušas arī to, ka daudzi bērni ir piespiedu kārtā atšķirti no vecākiem, un arī tas ir uzskatāms par starptautisko cilvēktiesību pārkāpumu. Cilvēktiesību aizstāvji ir pieprasījuši, lai Krievija atļauj izbraukt no valsts visiem, arī bērniem, kuri ir tikuši pakļauti piespiedu pārvietošanai un kuri joprojām nelikumīgi tiek turēti ieslodzījumā. Tāpat "Amnesty International" pieprasījusi saukt pie atbildības visus, kuri vainojami spīdzināšanā un citos cilvēktiesību pārkāpumos.

Turpinām ziņas

Jēkabpilieši un Jēkabpils novada iedzīvotāji, sagaidot Lāčplēša dienu, aicināti piedalīties dažādos pasākumos, no kuriem centrālais ir Lāpu gājiens šodien vakarā. Tāpat arī ikviens patriotisma nedēļā ir aicināts doties nesteidzīgā pastaigā pa Daugavas dambi un vērot gaismas saspēles mirkļus uz Daugavas tilta. Gaismas saspēle būs skatāma 11., 12., 13., 18. un 19. novembrī no plkst. 17.00 – 22.00. Tāpat arī dodoties pastaigā pa Daugavas dambi 12., 13., 18. un 19. novembrī varēs dzirdēt pilsētas un novada bērnu un jauniešu sveicienus Latvijai svētkos, kā arī tiks atskaņotas latviešu mīļākās dziesmas.

Brīvdienās - 12. un 13. novembrī Kena parkā darbosies audio stāstu parks "Savai  tautai - savā valodā", kurā būs iespējams dzirdēt Latvijas Brīvvalsts prezidentu uzrunas tautai.  Pie deviņiem izgaismotiem kokiem Jēkabpils Kena parkā būs dzirdami audio stāsti, audio uzrunas, kurās būs mūsu valsts prezidentu vārdi, ko tie veltījuši tautai 18. novembrī un citos valstij nozīmīgos svētkos. Sākot ar Jāni Čaksti, kurš bija prezidents no 1992. līdz 1927. gadam, noslēdzot ar tagadējo Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu. Audio stāstu taka "Savai tautai - savā valodā" Kena parkā darbosies sestdien un svētdien no pulksten pieciem līdz astoņiem vakarā.

Šodien, 11. novembrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša filma "Janvāris". Filmu varēs noskatīties arī Jēkabpils Tautas namā, kurš izvietots Mežrūpnieku ielā 2. Filma būs skatāma šodien pulksten septiņos vakarā un 15. novembrī pulksten sešos vakarā. Šis ir maksas pasākums. Filma ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā, kas vēsta par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.

Un vēl

No sestdienas, 12.novembra, AS “Pasažieru vilciens” samazinās apsildīto elektrovilcienu vagonu skaitu mazāk piepildītajos vakara un nakts reisos. Apsildītos vagonus varēs atpazīt pēc pilna apgaismojuma, bet pārējos drošības nolūkos tiks saglabāts dežūrapgaismojums. Apsildīto vagonu skaits tiks samazināts 27 vēlajos vakara reisos darba dienās un 22 – brīvdienās. Aukstajā sezonā salonos gaisa temperatūra elektrovilcienos tiks uzturēta robežās no +14 līdz +16 grādiem. Lēmums ir balstīts uz pasažieru skaita analīzi šajos reisos, aprēķinot nepieciešamo vagonu skaitu to optimālam piepildījumam. Tā ir viena no rīcībām, lai “Pasažieru vilciens” varētu apkures sezonā ietaupīt līdz 15% elektroenerģijas un siltumenerģijas, tādējādi īstenojot energotaupības pasākumus publiskajā sektorā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisijai Latvijai šogad prognozē 1,9% izaugsmi; Latvijā šogad samazinājies iedzīvotāju skaits; un sasniegts rekords – šī gada Lāčplēša diena ir siltākā novērojumu vesture.

Eiropas Komisijas jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts  šogad palielināsies par 1,9%. Vienlaikus piektdien publiskotajās rudens prognozēs Eiropas Komisija sagaida, ka Latvijas ekonomika nākamajā gadā samazināsies par 0,3%, bet 2024.gadā palielināsies par 2,6%. Savukārt inflācija Latvijā šogad lēsta 16,9% apmērā, bet nākamajos divos gados saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums prognozēts attiecīgi 8,3% un 1,3% apmērā. Izdevumi pārtikas importam pasaulē šogad sasniegs 1,94 triljonus dolāru, kas būs visu laiku augstākais līmenis, prognozē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. Globālie izdevumi pārtikas importam 2022.gadā salīdzinājumā ar pagājušo gadu varētu palielināties par 10%. Šis kāpums tiek skaidrots ar valūtu vērtību samazināšanos attiecībā pret ASV dolāru, kas ir galvenā maiņas valūta starptautiskajos tirgos, kā arī ar Krievijas Ukrainā sākto karu.

Krievijas Aizsardzības ministrija šodien paziņoja, ka Krievijas karaspēka vienības ir pabeigušas atkāpšanos no Hersonas pilsētas, pārceļoties uz Dņepras upes kreiso krastu. Ukrainas mediji ziņo, ka okupanti pirms atkāpšanās no pilsētas iznīcinājuši lielu daļu Hersonas infrastruktūras: tiltus, katlumājas, TV un mobilo sakaru torņus.

Ukrainas armija ziemas iestāšanās rezultātā, domājams, savu pretuzbrukumu nepārtrauks, uzskata ASV Kara pētījumu institūts. ASV eksperti norāda, ka pārvietošanos var kavēt gan pavasara un rudens dubļi, gan ziemai nepiemērotā sliktā stāvoklī un nepietiekamā daudzumā esošā tehnika. Zināmu daudzumu kara tehnikas, iespējams, nāksies piemērot aukstajam laikam, bet virzību uz priekšu var aizkavēt aprīkojuma un munīcijas trūkums, kas var rasties loģistikas problēmu, nevis ziemas laikapstākļu dēļ. Tajā pašā laikā Ukrainas armija centīsies pavirzīties uz priekšu, cik tālu vien iespējams, pirms ieradīsies ienaidnieku papildspēki - 120 tūkstoši obligātā iesaukuma karavīru, kurus krievi steidz sagatavot nosūtīšanai uz fronti līdz pavasarim, uzsver eksperti.

Turpinām ziņas

Latvijā 2022. gada deviņos mēnešos iedzīvotāju skaits valstī negatīva dabiskā pieauguma rezultātā samazinājies par vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Latvijā šā gada deviņos mēnešos reģistrēti 22 tūkstoši 498 mirušie, kas ir par tūkstoš 916 mirušajiem jeb 7,8% mazāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos. Turpina samazināties arī dzimušo skaits. Šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēts 12 tūkstoši 221 jaundzimušais, kas ir par 8,2% mazāk nekā 2021. gada attiecīgajā laika periodā. Turklāt jau astoņus mēnešus, sākot no šā gada februāra, katru mēnesi reģistrēts vismazākais dzimušo skaits attiecīgajās mēnesī pēdējā simtgadē. Lai arī mirstība deviņos mēnešos samazinājās, tā saglabājas augsta un joprojām ir gandrīz divreiz lielāka par dzimstību.

Latvijā aizvadītajā diennaktī Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir nokrities no 305,2 līdz 299,4, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Tas ir zemākais rādītājs kopš 5. jūlija. Pēdējās 24 stundās veikti 2 tūkstoši 988 Covid-19 testi un reģistrēti 388 jauni inficēšanās gadījumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 12,9%. Saņemti ziņojumi par trīs mirušiem slimniekiem.

Un vēl

Gaisa temperatūra Kolkā sasniegusi 13,5 grādus, un tā ir augstākā gaisa temperatūra, kas fiksēta Lāčplēša dienā, 11. novembrī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Citviet Latvijā gaisa tempetratūra plkst. 11 bija 10...12 grādu robežās. Iepriekš augstākā temperatūra šajā datumā reģistrēta 2008. gadā, kad Liepājā bija 13,0 grādu. Jau vēstīts, ka rekordsilts laiks gaidāms arī brīvdienās, sestdien vietām temperatūra sasniegs 15 grādus.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu; Jēkabpilī, Līvānos un Preiļos norisināsies lāpu gājieni; un Šodien bijusi siltākā Lāčplēša diena novērojumu vēsturē.

Šodien Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. 

Šodien, Nacionālie bruņotie spēki organizē akciju “Lepojos būt sardzē par Latviju”, kuras laikā zemessargi bija aicināti ierasties darbā formas tērpā. Akcijas mērķis ir demonstrēt Latvijas sabiedrības gatavību iesaistīties valsts aizsardzībā un mudināt vēl neizlēmušos Latvijas iedzīvotājus pievienoties Zemessardzei, jo valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopīga atbildība 

Lāčplēša dienas rītā, šodien baznīcas trīs minūtes skandināja zvanus. Bīskapu kolēģija ir atsaukusies aizsardzības ministra Arta Pabrika aicinājumam visu konfesiju baznīcām visā Latvijā 11.novembrī pulksten deviņos trīs minūtes skandināt zvanus.  Vēstures liecības vēsta, ka 1919.gada 11.novembrī par godu Latvijas armijai, kas atbrīvoja galvaspilsētu no sīksta un daudz labāk apbruņota pretinieka - Bermonta kara spēka-, skanēja visi Rīgas baznīcu zvani. Aicinājuma nolūks ir atgādināt par šo notikumu.

Šodien Jēkabpilī norisināsies Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”.  Lāpu gājienā jēkabpilieši un novada iedzīvotāji aicināti doties pulksten 17.30 no Kena parka. Savukārt piemiņas brīdis pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” būs pulksten 18. 

Jēkabpilī, šodien Lāčplēša dienas lāpu gājiena laikā būs noteikti satiksmes ierobežojumi. Pasākuma organizatori lūdz vērst uzmanību, ka 11. novembrī no pulksten 17.20 līdz 19. būs slēgts posms Rīgas ielā no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Lāčplēša dienas gājiena laikā var būt apgrūtināta satiksme Kļavu ielā, Daugavas tilta posmā un Rīgas ielā. Veiktas arī izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas maršrutos laika posmā no pulksten 17.30 līdz 19.30.

Jēkabpilieši un Jēkabpils novada iedzīvotāji, sagaidot Lāčplēša dienu, aicināti piedalīties dažādos pasākumos. Šodien ikviens aicināts doties nesteidzīgā pastaigā pa Daugavas dambi un vērot gaismas saspēles mirkļus uz Daugavas tilta. Gaismas saspēle būs skatāma no plkst. 17.00 – 22.00. 

Šodien, 11. novembrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša filma "Janvāris". Filmu varēs noskatīties arī Jēkabpils Tautas namā, kurš izvietots Mežrūpnieku ielā 2. Filma būs skatāma šodien pulksten septiņos vakarā. Šis ir maksas pasākums. Filma ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā.

Turpinām ziņas

Pieminot vēsturiskos 11. novembra notikumus, šodien Preiļu pilsētas un novada iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Lāpu gājienā. Pulcēšanās gājienam pie Preiļu Romas katoļu baznīcas un kopīga gaismas ceļa veidošana šodien pulksten 17. Arī pie pieminekļa represētajiem būs iespēja nolikt ziedus. Lāpas un svecītes jānodrošina gājiena dalībnieki. Gājienā drīkst nest arī Latvijas valsts karogu. 

Arī Līvānos, tāpat kā daudzviet visa Latvijā, šodien norisināsies Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kultūras centra līdz Atbrīvošanas piemineklim. Lāpu gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.30 tiks ierobežota satiksme: Rīgas ielā posmā no Līvānu novada Kultūras centra līdz Stacijas ielai, jo josla virzienā no Rīgas tiks izmantota lāpu gājienam un Stacijas ielā posmā no Rīgas ielas līdz Fabrikas ielai  - Līvānu Atbrīvošanas piemineklim.

No šodienas Līvānos, Fabrikas ielā iespēja piedzīvot gaismas instalāciju, kas definēta kā vides reklāma produktam “Kāpēc nav jābaidās no tumsas?”. Tās radīšanai iedvesma gūta izmantojot vienu no mārketinga elementiem - lietotāju atsauksmes. Šoreiz tās lasāmas lietošanas reālajā vidē - tumsā. Autori aptaujājuši vairāk nekā 120 cilvēkus par to, kāpēc viņi nebaidās no tumsas. No atsauksmēm izvēlētas radošākās, patiesākās, unikālākās atbildes.  Gaismas instalācija patriotisma nedēļā būs apskatāma katru dienu no pulksten sešiem līdz deviņiem vakarā pārvietojoties pa gājēju ceļu un iedarbinot kustību sensoru, kas ļaus izlasīt uzrakstus uz trotuāra.

Un vēl

Gaisa temperatūra Kolkā sasniegusi 13,5 grādus, un tā ir augstākā gaisa temperatūra, kas fiksēta Lāčplēša dienā, 11. novembrī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Citviet Latvijā gaisa temperatūra plkst. 11 bija 10...12 grādu robežās. Iepriekš augstākā temperatūra šajā datumā reģistrēta 2008. gadā, kad Liepājā bija 13,0 grādu. Jau vēstīts, ka rekordsilts laiks gaidāms arī brīvdienās, sestdien vietām temperatūra sasniegs 15 grādus.


Atstājiet komentāru