2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Noskaidroti Latvijas straujāk augošie uzņēmumi, Elektroenerģijas taupības dēļ pieaug zādzību skaits, un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Top 100 Latvijas straujāk augošo uzņēmumu apgrozījums kopš 2019.gada audzis teju 9,2 reizes, liecina "Lursoft" veiktais pētījums. Pērn šajā sarakstā iekļuvušie uzņēmumi kopā apgrozīja 948,66 milj. eiro, pēc nodokļu nomaksas gūstot 126,53 milj. eiro lielu peļņu. Top 100 straujāk augošie uzņēmumi 2021.gadā nodrošināja 2 tūkstoši 480 darba vietas. Top 100 Latvijas straujāk augošo uzņēmumu pirmajā trijniekā ierindojušies - elektroenerģijas ražošanas uzņēmums SIA BTT, ēku apsaimniekošanas uzņēmums SIA VINSA un kravu pārvadājumu uzņēmums SIA LP express.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks sestdien ieradās vizītē Kijivā un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Tā ir Sunaka pirmā vizīte Ukrainā kopš stāšanās valdības vadītāja amatā pirms gandrīz mēneša. Sunaks pavēstīja, ka Lielbritānija piegādās Ukrainai 120 pretgaisa zenītartilērijas lielgabalu, kā arī pretdronu aprīkojumu. Plānots arī paplašināt Ukrainas karavīru apmācību Lielbritānijā, apmācot arī militāros mediķus un militāros inženierus.

No nākamā gada personu ar funkcionāliem traucējumiem asistentu atalgojums varētu kļūt par minimāli atalgotu darbu. Šobrīd valstī esošā minimālā alga ir 500 eiro un tas ir nedaudz mazāk, kā par slodzi saņem asistents, taču no nākamā gada minimālo algu cels un tas varētu nozīmēt, ka asistenta algas un minimālā atalgojuma proporcija zudīs. Šobrīd tiek vākti paraksti, lai arī asistenta alga tiktu pacelta proporcionāli. Arī atbildīgā ministrija apzinās, ka šī darba veicēji saņem maz, taču konkrētus solījumus celt algu, nedod. Valsts apmaksātu asistenta pakalpojuma laiku piemēro atkarībā no personas vecuma un vajadzībām. Valsts par šo darbu pirms nodokļiem maksā 4 eiro un 50 centus stundā.

Brīvdienās daļā Latvijas sniega segas biezums ir sasniedzis 10 centimetrus un kaislīgākie slēpotāji jau sāk gatavoties sezonas atklāšanai. Diemžēl daļai traukšanās no kalna vairs nebūs pa kabatai.Ozolkalns un Žagarkalns publicējis savas pakalpojuma cenas un tās ir augstas, piemēram, ģimenei slēpošana trīs stundu garumā izmaksās vairāk nekā 100 eiro. Informācija Ozolkana mājas lapā liecina, ka 1 stunda pacēlāja izmantošanai pieagušajiem maksā 15 eiro, 2 stundas - 20 eiro, 3 stundas - 25 eiro, 4 stundas- 30 eiro, 5 stundas - 35 eiro. Līdzīgas cenas ir arī Žagarkalnā.

Turpinām ziņas

Pēdējās nedēļās strauji palielinājies zādzību skaits. Apsardzes firmās ir ierasta prakse, ka nedēļā tiek saņemti viens vai divi trauksmes signāli par ielaušanos, bet tagad kopš taupības nolūkos agrāk izslēdz gaismas – šādi signāli tiek saņemti katru nakti un zagļi paviesojas vismaz trīs, četros īpašumos. Turklāt iekļūst tajos bez piepūles, jo... cilvēki aizmirst aizslēgt ārdurvis! Apsardzes darbinieki stāsta, ka izejot cauri daudzstāvu dzīvokļu mājām, kur ir 30-40 dzīvokļi, tad divas vai trīs durvis vienmēr būs vaļā. Lai jūsu īpašums nešķistu kārdinošs zagļiem, drošības speciālisti iesaka – teritoriju, kurā taupības nolūkos atslēgta elektrība, aprīkot ar gaismas sensoriem, kā arī neatstāt vērtīgas mantas automašīnās, pie mājas vai kāpņu telpās. Tāpat – neaizmirst pieslēgt durvis.

"Facebook" no lietotāju profiliem dzēsīs daļu informācijas. Izmaiņas stāsies spēkā 1. decembrī. Pēc 1. decembra lietotāja profilos vairs nebūs redzami personas reliģiskie uzskati, politiskie uzskati, intereses un adrese. Nekāda cita informācija, tai skaitā kontakti, attiecību statuss aiztikti netikšot. Šis solis ir paredzēts, lai padarītu "vieglāku Facebook navigāciju un lietošanu", lietotāji par šīm izmaiņām tikšot informēti.

Arī uzņēmums "Meta", kurai pieder aplikācija "WhatsApp", ziņo, ka drīzumā gaidāmas vērienīgas pārmaiņas. Lai parūpētos par lietotāju privātumu "WhatsApp" drīzumā nāks klajā ar jaunu funkciju. Šo funkciju dēvē par "disappearing messages" jeb pazūdošās ziņas. Tas nozīmē to, ka nosūtot ziņu, tās sūtītājs var ietekmēt to, cik ilgi šī ziņa parādās adresētam. Kad laiks ir "iztecējis", ziņa vairs nav pieejama, tā ir dzēsta. Tomēr uzņēmums norāda, ka lietotājiem nepieciešams būt pilnīgi drošiem, kuras ziņas viņi vēlas dzēst. Jo ja ziņas tiks dzēstas, tās vairs nekad nevarēs atgūt.

Un vēl

Tuvākajās naktīs un dienās Latvijā vēl valdīs sals, bet šīs nedēļas gaitā pamazām kļūs siltāks un sāks kust sniegs, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Šīs nedēļas sākumā daudzviet Latgalē un Vidzemē zemi klāj 10-15 centimetrus bieza sniega sega. Dažviet valsts austrumos neliela sniega sega var saglabāties līdz mēneša beigām. Šonedēļ debesis skaidrosies tikai brīžiem, biežāk tas notiks Kurzemē. Nokrišņu kopumā būs maz, vējš galvenokārt būs lēns un nedēļas lielāko daļu pūtīs no dienvidaustrumiem. Sals mazināsies, un nedēļas izskaņā gaisa temperatūra var pakāpties līdz +1..+6 grādiem.

Radio1 ziņas 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien piemin Zolitūdas traģēdijas upurus; Rubenē uzcelta skatu platforma zikurāta formā; un Rīt Latvijā pārbaudīs trauksmes sirēnas.

Pie Rīgas pašvaldības ēkām šodien tiks izkārti valsts karogi sēru noformējumā, lai pieminētu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušos. Šodien aprit deviņi gadi, kopš Zolitūdē 2013.gada 21.novembrī, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Karogi sēru noformējumā pie pašvaldības ēkām tiks izkārti, atsaucoties biedrības "Zolitūde 21.11." aicinājumam.

Pirmo reizi kopš Krievijas spēku atkāpšanās no Hersonas, pilsēta cietusi raķešu uzbrukumā. Sestdienas vakarā divas raķetes trāpīja naftas bāzei. "Associated Press" žurnālisti, kas atradās  notikuma vietā redzēja liesmojošu ugunsgrēku un biezus melnus dūmus. Aculiecinieki viņiem stāstīja par spēcīgiem sprādzieniem. Krievijas karaspēks, atstājot pilsētu, nozaga ugunsdzēsēju un ātrās palīdzības automašīnas, tāpēc glābēji, pēc vietējo amatpersonu stāstītā, strādā ļoti sarežģītos apstākļos. Pilsētā nav arī ūdens un elektrības, kā arī daudzviet apzināti atstātas mīnas, lai nogalinātu iedzīvotājus.

Polija neļaus Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam ierasties uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ārlietu ministru sanāksmi, kas notiks 1. un 2.decembrī Lodzā, paziņoja Polijas Ārlietu ministrija. Par to Polijas Ārlietu ministrija informējusi Krievijas Ārlietu ministriju diplomātiskā notā. Aģentūra AFP, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta, ka Polijas lēmums ir saistīts ar to, ka Lavrovs ir iekļauts to Krievijas pilsoņu sarakstā, kuriem saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā noteikto Eiropas Savienības sankciju dēļ ir liegta iebraukšana Eiropas Savienībā. 


Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija nosaukusi šādu Polijas lēmumu attiecībā uz Lavrovu par provokatīvu un informēja, ka Maskavu EDSO ārlietu ministru sanāksmē pārstāvēs Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs.


Pērn Latvijā un Lietuvā vīriešu paredzamais mūža ilgums bija viens no zemākajiem Eiropas Savienībā, attiecīgi sasniedzot 68,6 gadus un 69,9 gadus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes demogrāfijas apskata dati. Savukārt Igaunijā šis rādītājs bija 72,4 gadi. Arī sievietēm mūža ilguma rādītāji gan Latvijā, gan Lietuvā ir vieni no zemākajiem: Latvijā tie ir 78,2 gadi, Lietuvā - 79 gadi. Savukārt vislielākais paredzamais mūža ilgums vīriešiem 2021.gadā bija Zviedrijā, sasniedzot 81,4 gadus, bet sievietēm - Spānijā, kur šis rādītājs sasniedza 86,2 gadus.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība ir realizējusi Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai LEADER projektu “Skatu platformas izveide Rubenes pagastā Jēkabpils novadā”. Projekta rezultātā Rubenes pagasta Kaldabruņas ciematā ir uzstādīts jauns tūrisma objekts – skatu platforma zikurāta formā. Šādas formas skatu platforma raksturo gan Sēlijas pakalnus, gan arī netālu esošo Kaldabruņas pilskalnu, kurš ir terasveida formā. No platformas paveras plaša panorāma - ainava uz Sēlijas valni. Unikāla vieta, kur vasaras Saulgriežu laikā saule faktiski nenoriet. Kopējās projekta izmaksas nedaudz vairāk kā 51 tūkstotis eiro.

Sestdien, 19.novembrī, nodibināta Tualešu lietotāju biedrība, vēsta biedrības dibinātāja un valdes priekšsēdētāja Elīna Kolāte. Viņa stāsta, ka ideja dibināt šādu biedrību radusies no personīgās un apkārtējo cilvēku pieredzes sabiedriskajās tualetēs. Novērots, ka pašvaldība pievērš maz uzmanības labierīcībām, tāpat arī publisko pasākumu rīkotāji un pakalpojumu sniedzēji nereti nerēķinās ar dažādām sabiedrības grupām pasākuma teritorijā, lemjot par labierīcību pieejamību. Biedrība mudinās pašvaldības domāt par labierīcību pieejamību. Šodien dibināšanas lēmums un nepieciešamā dokumentācija tiks iesniegta Uzņēmumu reģistrā.

Un vēl

Rīt, 22.novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem noslēgto līgumu darbības izpildi. Rīt no pulksten 10 līdz pulksten 10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 22.novembrī notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude. 

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai  raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Jēkabpilī izvietotas trīs trauksmes sirēnas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāds varētu būt  14.saeimas pirmais lēmums? Sagatavots Militāro poligonu izveides likumprojekts; un Kāda ir situācija uz autoceļiem?

14.Saeimas pirmais likumdošanas lēmums varētu būt jaunas Klimata un enerģētikas ministrijas izveide, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja "Jaunās vienotības" politiķe, Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Viņa norādīja, ka deputāti ir iesaistīti valdības veidošanā, līdz ar to patlaban jau tiek veikts aktīvs darbs. Šonedēļ tiks apstiprinātas parlamenta komisijas, no rīta visām frakcijām bija jāpiesaka savu deputātu saraksts darbam katrā no komisijām. Trešdien, 23.novembrī, komisiju sastāvs varētu tikt apstiprināts Saeimā, savukārt trešdien un ceturtdien, 24.novembrī, varētu notikt komisiju pirmās sēdes, kurās tiktu ievēlēta to vadība. Viena no jaunā parlamenta likumdošanas iniciatīvām varētu būt grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā. Lai varētu apstiprināt valdību plānotajā jaunajā sastāvā, likumā jāieraksta, ka Latvijā turpmāk būs Klimata un enerģētikas ministrija.

Plānots, ka no 2026./2027. mācību gada visās izglītības iestādēs kā otrā svešvaloda būs jānodrošina kāda no Eiropas Savienības valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Tas nozīmē, ka kā otro svešvalodu skolās vairs nevarēs izvēlēties krievu valodu. Pārejas periods plānots trīs gadu garumā, lai skolas spētu nodrošināt otrās svešvalodas skolotāju skaitu – gan piesaistot jaunus pedagogus, gan arī nodrošinot iespējas esošajiem pedagogiem pārkvalificēties un iegūt tiesības mācīt citu mācību priekšmetu.

ANO Klimata konferencē svētdien beidzot panākta vienošanās par kompensāciju fonda izveidi, lai sniegtu atbalstu tām nabadzīgajām valstīm, kas cietušas no klimata pārmaiņām. Šāda fonda izveide bija viens no smagākajiem jautājumiem, kura atrisināšanu centās panākt divas nedēļas ilgušās konferences dalībnieki. Nabadzīgās valstis bieži ir lielākās cietējas no klimata pārmaiņām, lai gan to radītie siltumnīcefekta gāzu izmeši ir vismazākie, un vienošanās tiek uzskatīta par lielu nabadzīgo valstu uzvaru. Vienošanās tika panākta konferences pēdējās plenārsēdes laikā, izsaucot zālē esošo delegātu aplausus. Tomēr vispretrunīgākie jautājumi, kas saistīti ar fonda izveidi, tajā skaitā jautājums, kurš veiks iemaksas šajā fondā, atstāti uz nākamā gada konferenci.

Lietuvā ziedojumos savākti 500 tūkstoši ASV dolāru, lai Ukrainas Bruņotajiem spēkiem nopirktu divus jūras dronus, tviterī pavēstījis žurnālists Andrjus Tapins, kurš Lietuvā organizē līdzekļu vākšanas akcijas dronu iegādei Ukrainas armijai. Tapins arī internetā sarīkojis balsošanu par jauno dronu vārdiem. Aptaujātie nobalsojuši par to, lai pirmajam dronam piešķirtu nosaukumu "PEACE Дец", bet otrajam dronam - vārdu "PEACE Да". Pašlaik tiek vākti līdzekļi trešajam dronam, kura nosaukums būs "PEACE Дюк". Jau savākti 40 tūkstoši eiro, tviterī svētdien pavēstīja Tapins.

Turpinām zinās

Lai atvieglotu jaunu militāro poligonu izveidi un jaunas infrastruktūras izbūvi esošajos poligonos, Aizsardzības ministrija sagatavojusi Militāro poligonu izveides likumprojektu. Tā mērķis ir noteikt īpašu tiesisko regulējumu jaunu militāro poligonu izveidei. Likumprojektā netiek noteikts konkrēts militārais poligons, kuram tiek noteikta izveides kārtība, lai speciālo likumu varētu attiecināt arī uz citu militāru poligonu izveidi. Ministrijas skatījumā, Latvijā ir nepieciešams īpašs tiesiskais regulējums, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu jaunu militāro poligonu izveidi, jaunas infrastruktūras izbūvi jau esošajos militārajos poligonos.

Vidusdaugavas nevalstisko organizāciju centrs kopā ar Islandes organizāciju “Landsbyggðin lifi” 26.novembrī rīkos izsoli, kurā pārdos NVO dalībnieku radītas lietas un 10% no ienākumiem novirzīs Ilzu baznīcas ārdurvju atjaunošanai. Tiks izsolītas 20 lietas, kas visas darinātas Latvijā, vairums – tieši Sēlijā: rakstainas zeķes, latvju rakstu cimdi, Kurzemē austs plecu lakats no Kurzemes aitu vilnas, kaldinātas metāla rotas, stikla mākslas darbnīcā darinātas mākslas rotas. Varēs nosolīt un iegūt savā īpašumā Ukrainas kara bēgļu četrpadsmitgadīgas jaunietes no kafijas veidotu gleznu, četru bērnu māmiņas austu krāsainu grīdceliņu, jauniešu ar invaliditāti darinātu stikla kreļļu rotu un citas lietas.
Ilzu baznīca atrodas pašā Lietuvas pierobežā, Jēkabpils novada Rites pagastā, un ir celta 1844.gadā. Ilzu baznīcā 2020.gada Vasarsvētkos tika nodibināta Sofijas draudze.

Un vēl

Šodien sniega dēļ apgrūtināta braukšana ir pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem lielākajā daļā Latvijas teritorijas. Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 123 valsts AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināta braukšana ir arī uz Daugavpils un Rēzeknes šosejas. Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā Latvijā, izņemot Ventspils apkārtni. Uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu – bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : KNAB aicina politiķus sabiedrībai skaidrot palīgu izvēli ; Pamatvakcināciju pret Covid-19 noslēguši 69,2% Latvijas iedzīvotāju ; un Likteņdārzs aicina uz tikšanos.

Lai izslēgtu spekulācijas par attiecīgā nodarbinātā atbilstību ieņemamajam amatam, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aicina politiķus skaidrot sabiedrībai kritērijus, pēc kādiem tiek izvēlēti Saeimas frakciju darbinieki un deputātu palīgi. Jau ziņots, ka deputāti liegumam algot radiniekus "pieiet radoši" - lai likums formāli būtu ievērots, piemēram, Augusta Brigmaņa dzīvesbiedre varētu strādāt arī šajā Saeimā, viņa ir palīdze nevis pašam Brigmanim, bet citam frakcijas deputātam - Jānim Vucānam. KNAB norāda, ka konkrētie gadījumi jāvērtē kā ētikas jautājumi. Birojs atzīmē, ka valsts pārvaldes iestādēs, tostarp Saeimā, nodarbinātajiem savā darbībā jāievēro labas pārvaldības principi arī personāla atlasē.

Ņemot vērā Ukrainas Nacionālās bankas priekšlikumu, pēc 2022. gada 9. decembra Latvijā tiks pārtraukta Ukrainas grivnu maiņa pret eiro pēc oficiālā, Ukrainas Nacionālās bankas noteiktā kursa. Grivnu apmaiņa pret eiro un citām vietējām valūtām jau pārtraukta vai drīzumā tiks pārtraukta arī citās Eiropas valstīs, kuras iesaistījās šajā iniciatīvā, palīdzot Ukrainas bēgļiem. Kā paskaidro Ukrainas Nacionālā banka, šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka samazinājies pieprasījums pēc grivnu maiņas – daļa bēgļu to jau paveikusi, bet daļa atgriezusies mājās Ukrainā. Arī pēc 9. decembra tiks turpināta grivnu maiņa pret eiro tajos Latvijas valūtas maiņas uzņēmumos, kuri to dara brīvprātīgi un pēc tirgus kursa.

Oktobrī izkrāpto līdzekļu apmērs četru lielāko Latvijas banku klientiem reģistrēts 1,4 miljonu eiro apmērā, savukārt novērsto krāpšanas gadījumu apmērs aizvadītajā mēnesī mērāms 500 tūkstoši eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas dati. Dati liecina, ka oktobrī izkrāptā naudas summa, proti, 1,4 miljoni eiro ir par 55 % lielāka nekā līdz šim vidēji mēnesī izkrāptā summa 2022. gada trīs ceturkšņu laikā.  Statistika liecina, ka noziedzniekiem visienesīgākā krāpšanas metode Latvijā joprojām ir investīciju krāpšana, kas likusi iedzīvotājiem šogad šķirties no nedaudz vairāk kā 4 miljoniem eiro. Telefonkrāpšanas gadījumos nozagti 1,8, savukārt cita veida krāpšanās - nedaudz vairāk kā 3,6 miljoni eiro.

Vismaz 44 cilvēki gājuši bojā un vairāki simti ievainoti, kad šodien Indonēzijas galveno salu satricināja 5,6 magnitūdas stipra zemestrīce, ziņo vietējās amatpersonas. 5,6 magnitūdas stiprās zemestrīces epicentrs atradās Rietumjavas pilsētā Čiandžurā kas ir apmēram 100 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Džakartas.

Turpinām ziņas

Pēdējo četru dienu laikā Latvijā kopumā reģistrēti 816 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Divu nedēļu Covid-19 saslimstības kumulatīvais rādītājs Latvijā samazinājies no 276,4 līdz 260,3 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs samazinājies no 138,8 līdz 122,8 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pēdējās četrās dienās nav saņemtas ziņas par Covid-19 pacientu nāvi. Pagājušajās brīvdienās Jēkabpils novadā reģistrēti 17 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, Aizkraukles – 10, Līvānu – 9, bet Preiļu – 7.

Līdz šim pamatvakcināciju pret Covid-19 noslēguši 69,2% jeb 1,3 miljoni Latvijas iedzīvotāju. No pamatvakcināciju noslēgušām personām 41,9% jeb 543 tūkstoši 801 Latvijas iedzīvotājs saņēma vismaz vienu balstvakcināciju. Tikmēr ar pielāgotajām vakcīnām pret Covid-19 līdz šim potēti 55 tūkstoši 160 iedzīvotāji. Vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 72% iedzīvotāju, bet 28% no Latvijas iedzīvotājiem nav saņēmuši nevienu devu.

Un vēl

Likteņdārzs novembra izskaņā aicina uz pirmo sarīkojumu sarunu ciklā “Tikšanās ar personībām”, kas turpmāk tiks rīkotas regulāri, ļaujot Likteņdārza apmeklētājiem klātienē iepazīt cilvēkus, kuri devuši nozīmīgu pienesumu Latvijas kultūrā, politikā, zinātnē un citās jomās. Sarunu cikla mājvieta būs šovasar jaunatklātais Saieta nams. Pirmā saruna notiks piektdien, 25. novembrī pulksten 18, un tajā tiksies divas personības, divi Atmodas laika līderi – diplomāte, politiķe, mākslas zinātniece un rakstniece Sandra Kalniete un pirmais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns. Pasākumā “Tikšanās ar personībām” ieeja ir par velti, vienlaikus Likteņdārza veidotāji arvien ir pateicīgi par apmeklētāju ziedojumiem dārza uzturēšanai un izaugsmei.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Zolitūdes traģēdijai aprit deviņi gadi; Rīt pārbaudīs trauksmes sirēnas; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šonedēļ?

Šodien aprit deviņi gadi, kopš 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Pie Rīgas pašvaldības ēkām šodien tika izkārti valsts karogi sēru noformējumā, lai pieminētu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušos. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Karogi sēru noformējumā pie pašvaldības ēkām tiks izkārti, atsaucoties biedrības "Zolitūde 21.11." aicinājumam.

14.Saeimas pirmais likumdošanas lēmums varētu būt jaunas Klimata un enerģētikas ministrijas izveide, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja "Jaunās vienotības" politiķe, Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Viņa norādīja, ka deputāti ir iesaistīti valdības veidošanā, līdz ar to patlaban jau tiek veikts aktīvs darbs. Šonedēļ tiks apstiprinātas parlamenta komisijas. Viena no jaunā parlamenta likumdošanas iniciatīvām varētu būt grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā. Lai varētu apstiprināt valdību plānotajā jaunajā sastāvā, likumā jāieraksta, ka Latvijā turpmāk būs Klimata un enerģētikas ministrija.

Ņemot vērā Ukrainas Nacionālās bankas priekšlikumu, pēc 2022. gada 9. decembra Latvijā tiks pārtraukta Ukrainas grivnu maiņa pret eiro pēc oficiālā, Ukrainas Nacionālās bankas noteiktā kursa. Grivnu apmaiņa pret eiro un citām vietējām valūtām jau pārtraukta vai drīzumā tiks pārtraukta arī citās Eiropas valstīs, kuras iesaistījās šajā iniciatīvā, palīdzot Ukrainas bēgļiem. Kā paskaidro Ukrainas Nacionālā banka, šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka samazinājies pieprasījums pēc grivnu maiņas – daļa bēgļu to jau paveikusi, bet daļa atgriezusies mājās Ukrainā. 

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks sestdien ieradās vizītē Kijivā un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Tā ir Sunaka pirmā vizīte Ukrainā kopš stāšanās valdības vadītāja amatā pirms gandrīz mēneša. Sunaks pavēstīja, ka Lielbritānija piegādās Ukrainai 120 pretgaisa zenītartilērijas lielgabalu, kā arī pretdronu aprīkojumu. Plānots arī paplašināt Ukrainas karavīru apmācību Lielbritānijā, apmācot arī militāros mediķus un militāros inženierus.

ANO Klimata konferencē svētdien beidzot panākta vienošanās par kompensāciju fonda izveidi, lai sniegtu atbalstu tām nabadzīgajām valstīm, kas cietušas no klimata pārmaiņām. Šāda fonda izveide bija viens no smagākajiem jautājumiem, kura atrisināšanu centās panākt divas nedēļas ilgušās konferences dalībnieki. Nabadzīgās valstis bieži ir lielākās cietējas no klimata pārmaiņām, lai gan to radītie siltumnīcefekta gāzu izmeši ir vismazākie, un vienošanās tiek uzskatīta par lielu nabadzīgo valstu uzvaru.

Turpinām ziņas

Rīt, 22.novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem noslēgto līgumu darbības izpildi. Rīt no pulksten 10 līdz pulksten 10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 22.novembrī notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude. 

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai  raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Jēkabpilī izvietotas trīs trauksmes sirēnas.

Plānots, ka no 2026./2027. mācību gada visās izglītības iestādēs kā otrā svešvaloda būs jānodrošina kāda no Eiropas Savienības valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Tas nozīmē, ka kā otro svešvalodu skolās vairs nevarēs izvēlēties krievu valodu. Pārejas periods plānots trīs gadu garumā, lai skolas spētu nodrošināt otrās svešvalodas skolotāju skaitu.

Un vēl

Nedēļas pirmajā pusē laika apstākļus noteiks ciklonu darbība, līdz ar to arī tuvākajās dienās gaidāma snigšana. Būtiskas temperatūras izmaiņas nav gaidāmas, bet nedēļas otrajā pusē paliks nedaudz siltāks un iespējams atkusnis, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Otrdien debesis būs mākoņainas, tās skaidrosies vien brīžiem rietumos. Naktī Latvijai pietuvosies jau jauns ciklons, un no nakts otrās puses austrumos snigs, vietām stipri - sniega segas biezums palielināsies par 5-9cm, bet iespējama arī vēl stiprāka snigšana. Snigšana pierims vien naktī uz trešdienu. Pūtīs lēns vējš, kas trešdien dienā iegriezīsies no ziemeļaustrumiem, austrumiem, piekrastē tas būs mērens. Šajās naktīs gaiss atdzisīs līdz -2…-7 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē saglabāsies mākoņains laiks, tomēr ceturtdiena un piektdiena aizritēs bez būtiskiem nokrišņiem. Dominēs lēns līdz mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš. Nedēļas nogalē daudzviet gaidāms neliels sniegs, slapjš sniegs. Vējš pierims un būs lēns. Sals mazināsies un gaisa temperatūra lielākoties gaidāma +1…-4 grādu robežās, savukārt gaišajās diennakts stundās termometra stabiņš pietuvosies +1…+4 grādu atzīmei, tādēļ sniega sega vietām kusīs.

Šodien sniega dēļ apgrūtināta braukšana ir pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem lielākajā daļā Latvijas teritorijas. Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 123 valsts AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Autovadītājus brīdina, ka uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu – bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem.

Atstājiet komentāru