2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 24.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:  Eiropas Parlaments ir pasludinājis Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, Nosaukti 2023. gada Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenti un virsvadītāji, un Sākta Rīgas rotāšana Ziemassvētku gaidīšanas laikam. 

Eiropas Parlaments ir pasludinājis Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, informē Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere. Politiķe akcentē, ka šāds vērtējums ir pamatots, ņemot vērā Krievijas teroru Ukrainā. Vaideres ieskatā, šī "barbariskā valsts" jāsoda par padarīto. Viņa piedalījās Eiroparlamenta rezolūcijas sagatavošanā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija elektroenerģijas pārvades operatora AS "Augstsprieguma tīkls" tarifu projektā saredz pozīcijas, kurās iespējams samazinājums, kas varētu novest pie mazāka kopējā tarifa pieauguma. Šobrīd komersantam ir pieprasīta papildu informācija, kad tā tiks sniegta, tarifa izskatīšana atsāksies. Regulators norāda, ka šobrīd ir pāragri noteikt konkrētu tarifa apmēru un to, vai tas būs dārgākais pārvades tarifs reģionā.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1.marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes.

Ceturto reizi izsludināta atklāta projektu atlase, aicinot ārstniecības iestādes un pašvaldības pieteikties Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumam ģimenes ārstu prakšu infrastruktūras pilnveidošanai.  Ar ES fondu finansējumu individuālajās ģimenes ārsta praksēs un ģimenes ārstu sadarbības praksēs būs iespējams veikt gan būvniecības un vides pieejamības nodrošināšanas  darbus, gan papildināt medicīnisko, saimniecisko un informācijas tehnoloģiju aprīkojumu un iegādāties mēbeles. Ģimenes ārsta prakse ar vienu pakalpojuma sniegšanas vietu var pretendēt uz attiecināmo izmaksu kopsummu  līdz 15 tūkstoši eiro, ar divām vai vairākām pakalpojuma sniegšanas vietām - līdz 17 tūkstoši eiro.

Ukrainas galvaspilsētas Kijivas vadība brīdinājusi, ka priekšā var būt smagākā ziema kopš Otrā pasaules kara un var nākties evakuēt daļu iedzīvotāju. Krievijas spēki savus triecienus Ukrainā arvien biežāk vērš ne tikai pret energosistēmas objektiem, bet arī pret medicīnas iestādēm. Tā apgalvo britu izlūkdienesti. Bet pēc pārbaudēm vienā no Ukrainas lielākajām svētnīcām – Kijivas Pečeras klosterī – parlamentā iesniegts likumprojekts par Ukrainas pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhāta aizliegšanu valstī.

Turpinām ziņas

Novembra izskaņā nosaukti 2023. gada Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenti un virsvadītāji, kā arī Goda virsdiriģenti un virsvadītāji. Svētku Goda virsdiriģenti ir Jānis Erenštreits, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Jānis Zirnis un Lilija Zobens, pūtēju orķestru Goda virsdiriģenti - Haralds Bārzdiņš, Pēteris Vilks, Artūrs Maculēvičs, Raimonds Igolnieks un Vilis Kokamegi, savukārt Svētku Goda deju virsvadītāji ir Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius, Elga Drulle, Rolands Juraševskis, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva un Uldis Šteins.

Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti daudzās vietās Rīgā – Mežaparka estrādē, Daugavas stadionā, "Arēnā Rīga", Ķīpsalas hallē, Latviešu biedrības namā, Viestura un Vērmanes dārzā, Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Universitātē, Rīgas Domā, "Hanzas peronā", Rīgas dievnamos. Dziesmu un Deju svētkiem gatavojas vairāk nekā tūkstoš 600 kolektīvu Latvijā un vairāk nekā 100 ārvalstīs.

Un vēl

Sākta Rīgas rotāšana Ziemassvētku gaidīšanas laikam. Iepriekšējos gados jau ierastos pilsētas gaismas dekorus zilajos toņos šogad papildina jauni rotājumi - silti izgaismotas Rīgas atslēgas, kas sakņojas vēsturiskajos pilsētas ģerboņos un atjaunotajā grafiskajā identitātē. Turpinot iepriekšējā gadā aizsākto tradīciju, ar gaismas virtenēm tiks rotāti pilsētas parki, skvēri un rotaļu laukumi, kuru skaits šogad audzis līdz 20. No 10.decembra svētku noskaņa šajos parkos ienāks ne vien ar LED spuldzīšu virtenēm, bet arī izgaismotām 3D zvaigznēm, sniegavīriem un citiem gaismas dizaina objektiem. Savukārt no 17.decembra rotājumus ikviens pilsētas iedzīvotājs varēs apskatīt pilsētas kanālmalā izvietotajā Ziemassvētku gaismas takā. Tajā gaismas dizaina objekti tiks papildināti ar pazīstamām melodijām. Vērmanes dārzā ceturtdienu vakaros notiks aicinās uz pasaku lasījumiem, rotaļām un dziesmām. Par īpašo svētku programmu parkā vēstīs arī Ziemassvētku goda vārti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Ekonomikas un Finanšu ministrijām uzdots samazināt gaidāmos elektroenerģijas tarifus, Par Eiropas gada koku šogad kļuvis Saulkrastu novada Sējas ozols, un Kad Jēkabpilī iedegs Ziemassvētku egli?

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir izdevis rezolūciju, uzdodot Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju kā kapitāldaļu turētājām vērtēt iespējas koriģēt AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" sagatavotos pakalpojumu tarifu pieauguma projektus. Premjers sagaida, ka informatīvais ziņojums ministrijām jāiesniedz izskatīšanai uz 20. decembra valdības sēdi.

No nākamā gada Rumānija piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā, trešdien pēc tikšanās ar Rumānijas prezidentu Klausu Verneru Johannisu žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Tāpat viņš norādīja, ka Rumānija plāno atvērt Latvijā vēstniecību. Prezidenta ieskatā, šāds lēmums ir svarīgs, lai stiprinātu valstu divpusējās, ekonomiskās, politiskās attiecības. Tāpat tas palīdzēs labāk koordinēt abu valstu kopīgo interešu īstenošanu.

Valsts drošības dienests sācis pārbaudi par vēršanos pret Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām, sociālajā tīklā Twitter vēsta dienests. Drošības dienestam esot zināmi "Telegram" kanāli, kuros par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas vēršas pret Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām. Dienests saistībā ar šo gadījumu sācis pārbaudi.

Krievijas stratēģiskā aviācija vakar pret Ukrainu palaidusi daudz raķešu, gaisa trauksme izsludināta uzreiz vairākos valsts apgabalos, vēsta aģentūra UNIAN. Tiek ziņots par postījumiem, kā arī plašiem elektroapgādes traucējumiem. Pēc apšaudes no elektrotīkla atslēgta Hmeļņicakas atomelektrostacija. Elektroenerģijas atslēgumi notiek ne tikai Ukrainā, bet arī kaimiņos esošajā Moldovā.Tiek ziņots par elektrības padeves traucējumiem un pilnīgu ūdensapgādes apturēšanu Kijivā. Bez elektroapgādes, ūdens un centrālās apkures palikusi arī visa Ļviva, ziņo UNIAN. Ukrainas Prezidenta administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks atzīmē, ka Krievija raķetes palaidusi uzreiz pēc tam, kad Eiropas parlaments atzina agresoru par valsti – terorisma atbalstītāju.

Turpinām ziņas

Ar savu stāstu par Eiropas gada koku šogad kļuvis Saulkrastu novada Sējas pagastā lepni augošais ozols, kas savas saknes dzen līdzās Sējas muižai. Otro vietu šī gada balsojumā ieguva Glika ozoli no Alūksnes, bet trešajā vietā ierindojas Ciemgaļu mežābele no Turlavas pagasta Kuldīgas novadā. Kopumā konkursam šogad tika pieteikti astoņi koki ar stāstiem, par kuriem varēja nobalsot ikviens interesents.

Šī gada medību sezonā konstatēti jau trīs gadījumi, kad ievainotas mežacūkas uzbrukušas dzinējmedību dalībniekiem – medniekiem vai dzinējiem, tos savainojot. Valsts meža dienests atgādina, ka, izsekojot ievainotu dzīvnieku, medniekiem jābūt īpaši piesardzīgiem. Pēdējo desmit gadu laikā konstatēti deviņi ievainotu mežacūku uzbrukumi medību dalībniekiem, no tiem trīs notikuši šajā medību sezonā. Neviens no uzbrukumiem nav bijis letāls. Pirmais negadījums tika konstatēts oktobrī Krāslavas novadā, tajā cietis dzinējs, otrais noticis Rēzeknes novadā novembra vidū, kad ievainota dzīvnieka uzbrukumā savainojumus guva mednieks. Trešais pagājušās nedēļas izskaņā Jēkabpils novada Dunavā, kur no ievainota kuiļa ievainojumus guva mednieks. Tā kā medību vadītājs par šo negadījumu neziņoja laicīgi, visticamāk tiks sākrs administratīvais process.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē, svētdien 27.novembrī Adventas vainagos iedegsim pirmo sveci un sāksies Ziemassvētku gaidīšanas kaiks. Adventas laikā jau tradicionāli Latvijas pilsētās un pagastu centros iededz Ziemassvētku egles. Šī tradīcija tiek ievērota arī Jēkabpilī. Sestdien, 3. decembrī pulksten četros pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā notiks Jēkabpils Ziemassvētku egles atklāšana. Pasākumā piedalīsies Bings kopā ar saviem draugiem. Viņam gaismiņas eglē iedegt palīdzēs Olafs, Vinnijs Pūks, Popija un pele Džerijs no Bērnu attīstības un atpūtas centra "Palla". Netālu no eglītes ikvienu gaidīs Ziemassvētku vecītis un Rūķene, pie kuriem atradīsies arī Ziemassvētku pasts. Bērni aicināti nākt ar savu vēstulīti, kuru varēs iemest pastkastē, lai Ziemassvētku vecīša rūķīši to laikus izlasa!

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis ANO Drošības padomē apsūdz Krieviju noziegumos pret cilvēci; Jēkabpilī par piektdaļu plāno samazināt apkures tarifu; un Spēlmaņu naktī apbalvoti teātra sezonas labākie sniegumi.

Latvijā šogad novembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 1,077 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,8% mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 3,1% vairāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tāpat VID dati liecina, ka par nepiedzenamiem šogad 1.novembrī bija atzīti parādi 2,154 miljonu eiro apmērā - šie parādi izveidojušies likvidējamiem uzņēmumiem līdz likvidācijas procedūras pabeigšanai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsūdzēja Krieviju noziegumos pret cilvēci, ar video zvana starpniecību uzrunājot ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, kas tika sasaukta pēc Krievijas raķešu triecieniem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Zelenskis paziņoja, ka Krievija nav pasaulei piedāvājusi neko, ja neskaita teroru, destabilizāciju un dezinformāciju. Plašas Ukrainas teritorijas ir palikušas bez elektrības pēc jaunākajiem Krievijas raķešu triecieniem. Zelenskis, vēršoties pie ANO Drošības padomes dalībvalstīm, kārtējo reizi uzsvēra ukraiņu "miera formulas" svarīgumu un aicināja piešķirt Ukrainai nepieciešamās mūsdienīgās un efektīvās pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Pēc Eiropas Parlamenta  balsojuma, kurā Krievija tika atzīta par terorismu atbalstošu valsti, noticis hakeru uzbrukums Eiroparlamenta mājaslapai, par kuru atbildību uzņēmušies prokrieviski hakeri, paziņojušas amatpersonas. Eiroparlamenta preses pārstāvis Žaume Duks atklāja, ka mājaslapa piedzīvo piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumu. Cits avots Eiroparlamentā atklāj, ka šis ir sarežģītākais hakeru uzbrukums, kāds Eiroparlamentā pēdējā laikā noticis.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa vakar aicināja iedzīvotājus taupīgi lietot elektrību pēc tam, kad Igaunijas un Somijas elektrības starpsavienojums "Estlink 1" tehnisku problēmu dēļ tika atslēgts. Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" trešdien paziņoja, ka "Estlink 1", kura jauda ir 350 megavatu, otrdien tika atslēgts, jo Harku pārveidotājstacijā Tallinas pievārtē radās tehniskas problēmas. Stacijā ir rezerves aprīkojums, tādēļ nekavējoties tika sākta bojātās detaļas nomaiņa, informēja "Elering". Elektrības biržā "NordPool" publicētā informācija liecina, ka tehnisko problēmu paredzēts novērst līdz 4. decembra pusnaktij.

Turpinām ziņas

No nākamā gada Jēkabpilī par piektdaļu plānots samazināt apkures tarifu, liecina SIA "Jēkabpils siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifa projekts. No 15.oktobra spēkā stājās "Jēkabpils siltums" paaugstinātie siltuma tarifi, kuros siltumenerģijas gala cena sasniedza 170,86 eiro par megavatstundu. Tagad uzņēmums piedāvā no nākamā gada 1.janvāra siltumenerģijas gala tarifu samazināt līdz 137,47 eiro par megavastundu jeb par 19,5%. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar dabasgāzes cenas samazinājumu, iepirktās siltumenerģijas cenas palielinājumu un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām, tarifu izmaiņas skaidro uzņēmums.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Jēkabpils siltums" apgrozījums 2021.gadā bija 3,73 miljoni eiro, bet zaudējumi veidoja 116 tūkstoši 194 eiro. Uzņēmums pieder Jēkabpils novada pašvaldībai.

Drīzumā varētu mainīties Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors, liecina Aizsardzības ministrijas Ministru kabinetam iesniegtā informācija. Pašlaik akadēmijas rektors ir pulkvedis Oskars Kudlis, kurš amatā apstiprināts 2020. gadā. Taču viņa turpmākā militārā karjera plānota komandējošā sastāva virsnieka amatā Sauszemes spēkos. Kudļa vietā apstiprināšanai valdībā izvirzīts Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības štāba priekšnieks, pulkvežleitnants Māris Utināns.

Un vēl

Trešdien Eduarda Smiļģa 136. dzimšanas dienā, ikgadējā "Spēlmaņu naktī" tika apbalvoti 2021./2022. gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi. Kā gada labākā lielās formas izrāde godalgots Dailes teātra iestudējums "Rotkho", kas kopumā ticis pie četrām "Skatuves naglām" un vienas specbalvas. Savukārt par sezonās labāko aktrisi atzīta krievu skatuves māksliniece Čulpana Hamatova, kas šajā sezonā pievienojās Jaunā Rīgas teātra trupai. Kategorijā "Labākais aktieris" godalgots Kaspars Zvīgulis no Nacionālā teātra. Kā gada jaunie skatuves mākslinieki godalgoti Ieva Estere Barkāne no Valmieras teātra un Ritvars Logins no Jaunā Rīgas teātra. Kopumā balvas tika pasniegtas 13 kategorijās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Juridiskā komisija neatbalsta ministru biedru un jaunas ministrijas izveidi; Zasas vidusskolai būs jauna direktore; un Zināms, cik SIA “Jēkabpils siltums” klientiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs oktobrī 

Saeimas Juridiskā komisijas vairākums šodien neatbalstīja likumu grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā un Ministru kabineta iekārtas likumā ministru biedru un jaunas ministrijas ieviešanai.Vienlaikus Saeimas Kārtības rullis paredz iespēju, ka likumprojekta iesniedzēji - topošās koalīcijas deputāti - var komisijā noraidīto likumprojektu lūgt tomēr iekļaut izskatīšanai Saeimas sēdē. Koalīcijas deputātiem nav vairākuma Juridiskajā komisijā, bet ir vairākums Saeimā. Vēl nav droši zināms, kad par grozījumiem varētu turpināt lemt Saeima. 

Pēdējā gada laikā Latvijā no pērnā gada oktobra līdz šī gada oktobrim reģistrēti kopumā 9 tūkstoši 215 jauni uzņēmumi, savukārt slēgti - 10 tūkstoši 407 uzņēmumi, kas nozīmē, ka Latvijā reģistrēto uzņēmumu gada laikā kļuvis par tūkstoš 192 mazāk, liecina atvērto datu platformas "Okredo" apkopotā informācija. Visvairāk slēgto uzņēmumu pēdējā gada laikā reģistrēts transporta, apstrādes rūpniecības, pakalpojumu, kā arī lauksaimniecības sektorā. Salīdzinot situāciju pusgada griezumā, uzņēmumu skaita samazināšanās kļuvusi straujāka - pēdējo sešu mēnešu laikā, no šī gada maija līdz oktobrim.

Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts dome ceturtdien pēdējā lasījumā vienbalsīgi apstiprinājusi likumprojektu, kas aizliedz visu "LGBTQ jeb homoseksuāļu propagandu". Jebkurai netradicionālu seksuālo attiecību propagandai būs sekas, paziņojis Krievijas parlamenta apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins. Viņš norāda, ka likumprojekts aizsargās bērnus un valsts nākotni no "tumsas, ko izplata ASV un Eiropas valstis". Likumprojekts stāsies spēkā, kad to apstiprinās parlamenta augšpalāta un parakstīs Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāju iecelts Ainars Vasilis. Citas kandidatūras šim amatam domes sēdē netika izvirzītas. Viņš arī vada Jēkabpils novada Attīstības un tautsaimniecības komiteju. Turpmāk viņa pārziņā būs abas pašvaldības nozīmīgās komitejas. Šīsdienas sēdē tika paaugstināts arī Ainara Vasiļa atalgojums no koeficenta 2,3 uz koeficientu 2,5. Cik liels atalgojums būs eiro, sēdē netika ziņots.  Jau vēstīts, ka 2021.gadā, darbu sākot jaunizveidotā Jēkabpils novada domes deputātiem, tika izveidoti divi jauni algoti amati - Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītājs ar tobrīd apstiprināto atalgojumu  -  2358 eiro mēnesī un Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs ar tobrīd apstiprināto atalgojumu – 2358 eiro mēnesī. Tāpat arī ziņots, ka Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāju Līgu Kļaviņu ievēlēja 14.Saeimā un bija jāizvēl cits komitejas vadījājs.

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Zasas vidusskolas direktori tika iecelta Ieva Prodišķe. Ieva pati mācījusies Zasas vidusskolā, ieguvusi profesionālo bakalaura grādu izglītībā un maģistra grādu izglītības zinātnē Daugavpils Universitātē, šobrīd strādā par sākumskolas un tautas deju skolotāju Zasas vidusskolā. Tāpat strādājusi Rīgā par projektu vadītāja asistentu un projektu koordinatoru. Papildus apgūti vairāki kursi saistīti ar pedagogu darbu, skatuvisko deju. Darbu direktores amatā Ieva Prodišķe uzsāks no 1. decembra.

Un vēl

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī, kā zināms oktobra vidū mainījās maksa par siltumenerģiju. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena no 1.līdz 14.oktobrim bija bez PVN 93,165 eiro, savukārt no 15. Līdz 31.oktobrim vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bija bez PVN 111,09 eiro. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs oktobrī izmaksājis 1,24 eiro.  Visdārgāk apkure septembrī izmaksājusi mājas Rīgas ielā 175 iemītniekiem – 2,72 eiro par kvadrātmetru bez PVN. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši jāmaksā mājai Ķieģeļu ielā 13c  – 0,84 eiro par apkures kvadrātmetru. Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs oktobrī, skatieties  SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā, kas publicēta portālā Radio1 sadaļā Jēkabpils novads/Ekonomika.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta jaunas ministrijas izveidi; Jēkabpils siltums plāno samazināt tarifus; un Par Eiropas gada koku šogad kļuvis Sējas pagasta ozols.

Saeimas Juridiskā komisijas vairākums šodien neatbalstīja likumu grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā un Ministru kabineta iekārtas likumā ministru biedru un jaunas ministrijas ieviešanai. Vienlaikus Saeimas Kārtības rullis paredz iespēju, ka likumprojekta iesniedzēji - topošās koalīcijas deputāti - var komisijā noraidīto likumprojektu lūgt tomēr iekļaut izskatīšanai Saeimas sēdē. Koalīcijas deputātiem nav vairākuma Juridiskajā komisijā, bet ir vairākums Saeimā. Vēl nav droši zināms, kad par grozījumiem varētu turpināt lemt Saeima. 

Eiropas Parlaments ir pasludinājis Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, informē Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere. Politiķe akcentē, ka šāds vērtējums ir pamatots, ņemot vērā Krievijas teroru Ukrainā. Vaideres ieskatā, šī "barbariskā valsts" jāsoda par padarīto. Viņa piedalījās Eiroparlamenta rezolūcijas sagatavošanā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir izdevis rezolūciju, uzdodot Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju kā kapitāldaļu turētājām vērtēt iespējas koriģēt AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" sagatavotos pakalpojumu tarifu pieauguma projektus. Premjers sagaida, ka informatīvais ziņojums ministrijām jāiesniedz izskatīšanai uz 20. decembra valdības sēdi.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsūdzēja Krieviju noziegumos pret cilvēci, ar video zvana starpniecību uzrunājot ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, kas tika sasaukta pēc Krievijas raķešu triecieniem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Zelenskis paziņoja, ka Krievija nav pasaulei piedāvājusi neko, ja neskaita teroru, destabilizāciju un dezinformāciju. Plašas Ukrainas teritorijas ir palikušas bez elektrības pēc jaunākajiem Krievijas raķešu triecieniem. Zelenskis, vēršoties pie ANO Drošības padomes dalībvalstīm, kārtējo reizi uzsvēra ukraiņu "miera formulas" svarīgumu un aicināja piešķirt Ukrainai nepieciešamās mūsdienīgās un efektīvās pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Turpinām ziņas

No nākamā gada Jēkabpilī par piektdaļu plānots samazināt apkures tarifu, liecina SIA "Jēkabpils siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifa projekts. No 15.oktobra spēkā stājās "Jēkabpils siltums" paaugstinātie siltuma tarifi, kuros siltumenerģijas gala cena sasniedza 170,86 eiro par megavatstundu. Tagad uzņēmums piedāvā no nākamā gada 1.janvāra siltumenerģijas gala tarifu samazināt līdz 137,47 eiro par megavastundu jeb par 19,5%. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar dabasgāzes cenas samazinājumu, iepirktās siltumenerģijas cenas palielinājumu un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām, tarifu izmaiņas skaidro uzņēmums.

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī, kā zināms oktobra vidū mainījās maksa par siltumenerģiju. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena no 1.līdz 14.oktobrim bija bez PVN 93,165 eiro, savukārt no 15. Līdz 31.oktobrim vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bija bez PVN 111,09 eiro. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs oktobrī izmaksājis 1,24 eiro.  Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs oktobrī, skatieties  SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā, kas publicēta portālā Radio1 sadaļā Jēkabpils novads/Ekonomika.

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāju iecelts Ainars Vasilis. Citas kandidatūras šim amatam domes sēdē netika izvirzītas. Viņš arī vada Jēkabpils novada Attīstības un tautsaimniecības komiteju. Turpmāk viņa pārziņā būs abas pašvaldības nozīmīgās komitejas. Šīsdienas sēdē tika paaugstināts arī Ainara Vasiļa atalgojums no koeficenta 2,3 uz koeficientu 2,5. 

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Zasas vidusskolas direktori tika iecelta Ieva Prodišķe. Ieva pati mācījusies Zasas vidusskolā, ieguvusi profesionālo bakalaura grādu izglītībā un maģistra grādu izglītības zinātnē Daugavpils Universitātē, šobrīd strādā par sākumskolas un tautas deju skolotāju Zasas vidusskolā. Tāpat strādājusi Rīgā par projektu vadītāja asistentu un projektu koordinatoru. Papildus apgūti vairāki kursi saistīti ar pedagogu darbu, skatuvisko deju. Darbu direktores amatā Ieva Prodišķe uzsāks no 1. decembra.

Un vēl

Ar savu stāstu par Eiropas gada koku šogad kļuvis Saulkrastu novada Sējas pagastā lepni augošais ozols, kas savas saknes dzen līdzās Sējas muižai. Otro vietu šī gada balsojumā ieguva Glika ozoli no Alūksnes, bet trešajā vietā ierindojas Ciemgaļu mežābele no Turlavas pagasta Kuldīgas novadā. Kopumā konkursam šogad tika pieteikti astoņi koki ar stāstiem, par kuriem varēja nobalsot ikviens interesents.

Atstājiet komentāru