2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB veicis izmeklēšanas darbības Jēkabpils novadā reģistrētajā IT uzņēmumā “SOAAR”; Pirmo Tradicionālās kultūras izcilības balvu folklorā saņem jēkabpiliete; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku novembra nogalē un decembrī?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pagājušajā nedēļā iepriekš sāktā kriminālprocesā veicis procesuālās darbības Jēkabpils novada Salas pagasta reģistrētajā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “SOAAR”, kurš pēdējos gados uzvarējis apjomīgos Centrālās vēlēšanu komisijas un citu valsts iestāžu iepirkumos. Šajā kriminālprocesā figurē uzņēmums un tā valdes loceklis, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB. Izmeklēšanas interesēs KNAB pašlaik plašāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām neatklāj.

2021.gada sākumā latviešu īpatsvars pieaudzis līdz 62,7%, Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gada tautas un mājokļu skaitīšanas galvenie rezultāti. Starp pilsētām Valmiera ir vienīgā, kurā latviešu īpatsvars pārsniedz 80% – 2021.gada sākumā bija 85,3%. Aiz Valmieras nākamā ir Jēkabpils , kur latviešu īpatsvars sasniedz  63%, tālāk seko Jelgava – 61,7%, Ventspils – 59,7%, Liepāja – 59,2% un Jūrmala – 52,8%. No novadiem vislatviskākie ir Alsungas, Lubānas un Dundagas novads, kur latviešu ir vairāk nekā 95%. Tikmēr Latvijā ir pieci novadi, kur latviešu īpatsvars ir mazāks nekā puse. Tas ir Zilupes novads, kur ir 25% latviešu, Daugavpils – 35,1%, Olaines – 46,5%, Krāslavas – 46,8% un Salaspils novads – 49,6%.

Kopš par Lielbritānijas karali kļuvis Čārlzs III, karaļnams ir piedzīvojis vairākas pārmaiņas. Kā ziņo karaļnama eksperti, tad karalis grasās ieviest nopietnas pārmaiņas arī Ziemassvētku svinību norisē, vēsta "The Sun". Karaliskā ģimene tāpat kā iepriekš pulcēsies savā Norfolkas īpašumā, taču svinības būs mazāk formālas. Iepriekš svinību laikā tika ievērots protokols un svētki bija ļoti oficiāli. Nākot pie varas Čārlzam III to norise mainīsies. Ģimenes locekļiem svētku laikā vairs nebūs nepieciešams paklanīties monarha priekšā. Karaļnama eksperte atzīst, ka Čārlzs III nolēmis atteikties no arhaiskā rituāla, lai tā vietā varētu kopā ar saviem mīļajiem aizvadīt jaukus un nepiespiestus svētkus, gremdējoties atmiņā par aizgājušajiem gadiem.

Turpinām ziņas

Tradicionālās kultūras izcilības balva ir Latvijas Nacionālā kultūras centra apbalvojums par būtisku ieguldījumu savas pašvaldības kultūrvides veidošanā. Pirmo balvu folklorā 25. novembrī saņēma tradicionālās mūzikas grupas "Krāce" vadītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas lektore, jēkabpiliete Iveta Tāle un Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis. Iedibināta jauna tradīcija. Pirms gada Tradicionālās kultūras izcilības balvas pasniegšanu aizsāka ar balvu tautas lietišķās mākslas nozarē. Nu ir folkloras kārta. 

Sēļu tradicionālās mūzikas grupas "Krāce"dibinātājas Ivetas Tāles interese par folkloru un tradicionālo mūziku radās 1980. gadu sākumā. 2003. gadā viņa izveidoja un līdz 2021. gadam vadīja Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu "Saucējas", kuru mūzikas albumi "Dziediet, meitas, vokorā" un "Dabā" saņēmuši Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu, bet albums "Trīci, munu ustabeni. Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika" – latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks". Tāles pēdējo piecu gadu radošo un pētniecisko interešu centrā ir bijusi tradicionālā dziedāšana dabas akustikā. 2022. gadā Tāle Jēkabpilī nodibinājusi sēļu tradicionālās mūzikas grupu "Krāce" un atkal pievērsusies sēļu folkloras tradīciju izzināšanai un popularizēšanai.

Un vēl

Novembra pēdējās dienās gaisa temperatūra Latvijā svārstīsies ap nulli, bet decembra sākumā laiks kļūs aukstāks, prognozē sinoptiķi.
Prognozes par to, cik krasi pazemināsies gaisa temperatūra, pagaidām ir atšķirīgas. Saskaņā ar pašreizējiem "Global Forecast System" nedēļas sākumā palaikam gaidāmi nelieli nokrišņi, vairāk snigs Latgalē. Pūtīs lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz 0..-5 grādiem un dienās pakāpsies līdz minus 2..+3 grādiem. Nedēļas nogalē gaisa temperatūra vietām, ar lielāko varbūtību Latgalē, varētu pazemināties līdz -10..-15 grādiem. Laiks kļūs sausāks, snigs maz, vējš galvenokārt lēni pūtīs no austrumiem.

Tuvojoties decembra vidum, Vidzemē un Latgalē sals var pastiprināties līdz 20 grādiem, aukstākajās dienās gaisa temperatūra vietām var saglabāties zem -10 grādiem. Sagaidāms, ka laikapstākļus decembrī bieži noteiks anticiklons, tādēļ gaiss būs aukstāks nekā parasti, bet snigs mazāk. Iespējams ļoti augsts atmosfēras spiediens. Spēcīgs anticiklons decembrī Ziemeļeiropā ir reti, un tas var izraisīt bargu salu lielā daļā Eiropas. Atbilstoši pašreizējām prognozēm šoreiz aukstums būs mazāks nekā citos gados ar līdzīgu sinoptisko situāciju, turklāt Eiropas centrālo un rietumu daļu tas varētu skart maz, lai gan arī šajā reģionā gaisa temperatūra kopumā gaidāma zemāka par normu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Palielinājusies Latvijas mājokļu kopējā platība; Latvijas dzelzceļš izsolē pārdos nekustamo īpašumu Jēkabpilī; un ES atļaus izmantot viedtālruņus lidojumu laikā.

Ainažos sestdien satiksmes negadījumā avarējušajā autobusā bija Ukrainas karavīri. Satiksmes negadījumā gāja bojā autobusa vadītājs un cieta viens Igaunijas bruņoto spēku kareivis, kurš ir nogādāts slimnīcā. Viņa dzīvībai briesmas nedraud. Pārējie pasažieri, kuri cieta negadījumā, bija no Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Arī viņi ir nogādāti slimnīcā. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda, ka negadījumā cietušajiem sniegts maksimāls atbalsts gan no aizsardzības nozares puses, gan arī no Iekšlietu ministrijas. Autobusā kopumā bija 48 cilvēki - 46 pasažieri un divi autobusa vadītāji, slimnīcā kopumā nogādāti 26 cietušie. Autobuss bija ceļā no Igaunijas uz Poliju.

Slikto laikapstākļu dēļ karadarbības intensitāte Ukrainas frontē ir samazinājusies, bet nākamo nedēļu laikā tā, visticamāk, atkal pieaugs, jo gaisa temperatūra pazemināsies un zeme sasals, prognozē ASV Kara studiju institūts. ASV eksperti norāda, ka Ukrainas un Krievijas ziņotais no frontes līnijām Ukrainas austrumos un dienvidos, tai skaita no Svatoves, Bahmutas un Vuhledaras, liecina, ka operācijas abās pusēs pašlaik kavē spēcīgais lietus un dubļi. Tomēr meteorologi prognozē, ka gaisa temperatūra nākamnedēļ Ukrainā pazemināsies un zeme sasals, kas ļaus karaspēkiem pārvietoties ātrāk, un kauju intensitāte, domājams, atkal pieaugs.

Latvijā mājokļu kopējā platība palielinājusies no 54,5 miljoniem kvadrātmetru 2011.gadā līdz 59,1 miljonam kvadrātmetru 2021.gadā jeb par 8,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes tautas skaitīšanas dati. 2021.gada sākumā Latvijā bija 1 miljons 78 tūkstoši 669 mājokļi. Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji apdzīvoja 811 tūkstoši tradicionālo mājokļu, vienlaikus 252 tūkstoši 900 mājokļu bija bez pastāvīgiem iedzīvotājiem – brīvi vai arī izmantoti sezonāli, kā otra dzīvesvieta, vai tos apdzīvoja personas, kuras nav Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji.  Mājokļu kopējā platība Latvijā palielinās – no 54,5 miljoniem kvadrātmetru 2011.gadā līdz 59,1 miljonam kvadrātmetru 2021.gadā. Arī mājokļa vidējā platība pieaugusi no 68,4 kvadrātmetriem 2011.gadā līdz 73 kvadrātmetriem 2021.gadā. Samazinājies arī mazāku mājokļu īpatsvars, savukārt palielinājies lielāku mājokļu īpatsvars. Mājokļi izmērā līdz 50 kvadrātmetriem 2011.gadā bija 45%, savukārt 2021.gadā – 37% no visiem tradicionāliem apdzīvotiem mājokļiem.

Rīgā Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums Doma laukumā vakar pirmajā Adventē pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku. Rīgas galveno Ziemassvētku egli Doma laukumā iededza bērnu un jauniešu vokālais ansamblis "Kolibri", savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis klātesošos uzrunāja ar video starpniecību. Vakar pēc divu gadu pārtraukuma Doma laukumā oficiāli durvis vēra arī tradicionālais Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš. Tirdziņš darbosies līdz 1.janvārim, un tajā var iegādāties dāvanas, sajust Ziemassvētku atmosfēru un baudīt kultūras programmu. Doma laukuma tirdziņā savus labumus piedāvā vairāk nekā 80 tirgotāju.

Turpinām ziņas

VAS “Latvijas dzelzceļš” paziņojis par vairāku nekustamo īpašumu  pārdošanu elektroniskajā izsolē ar augšupejošu soli. Īpašumus paredzēts izsolīt Jēkabpilī, Jūrmalā, Gulbenē un Rīgā. Jēkabpilī, Latvijas valsts dzelzceļš, paredzējis izsolīt nekustamo īpašumu Madonas ielā 22, kas sastāv no piecām ēkām, ugunsdrošības signalizācijas sistēmas un būvpagalma žoga. Īpašuma sākotnējā izsoles cena 40 568,77 eiro. Izsole notiks 29.novembrī. Ar nekustamā īpašuma pārdošanas noteikumiem var iepazīties elektronisko izsoļu vietnē.

Baltijā modernākā – sākot ar zāļu skapi, kas patiesībā ir dators un zāles spēj sašķirot pēc jebkura parametra, un beidzot ar pneimatisko pastu, ar kuru zāles uz jebkuru nodaļu var aizsūtīt dažu sekunžu laikā. Tāda būs jaunā aptieka, kas jau uzcelta starp Gaiļezera slimnīcu un Latvijas Onkoloģijas centru. Četri stāvi, 2 tūkstoši 300 kvadrātmetri un virszemes pāreja, kas savienos visas pārējās klīnikas. Jau no zāļu ievešanas telpas ir izveidota īpaša noliktavu sistēma. Pašas noliktavas arī ir milzu telpas vairākos stāvos. Taču pats lielākais lepnums ir robots jeb automatizēts zāļu skapis, kas visus ievestos medikamentus šķiros un izsniegs. Pelēkās caurules, kas ložņā cauri visiem stāviem, ir pneimopasts. Ar tā palīdzību kritiskos gadījumos zāles no aptiekas varēs saņemt dažu sekunžu laikā. Uz šo ēku pamazām pārcelsies strādāt visu slimnīcas aptieku darbinieki, kopumā piecdesmit cilvēki. Vienīgais izņēmums ir zāļu jaukšana, kas robotizēti turpināsies Onkoloģijas centrā.

Un vēl

Eiropas Komisija paziņojusi, ka tā ļaus "plaši izplatīt 5G pakalpojumus" lidmašīnās, nosakot noteiktas frekvences mobilo tālruņu savienojumam lidojuma laikā. Šāds lēmums nozīmē to, ka aviokompānijas lidojumu laikā Eiropas Savienības teritorijā varēs ļaut klientiem veikt un saņemt tālruņa zvanus, īsziņas un datus tāpat kā atrodoties uz zemes. Pakalpojums tikšot nodrošināts, izmantojot īpašu tīkla aprīkojumu, ko sauc par pikošūnu. Tas savieno lidojuma laikā esošo tīklu ar zemi, izmantojot satelītu. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Pabeigta izmeklēšana Bunkus slepkavības lietā ; Valsts vairs neapmaksā Covid-19 testus bez ārsta nosūtījuma; un Akcija 'Gaismas krasts' ieguvusi divas zelta godalgas pasaules labāko pasākumu konkursā 

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesors, politologs Juris Rozenvalds, šaubās, ka jaunā valdība būs ilglaicīga. Rozenvalds arī norādīja, ka pašlaik, turpinoties cīņai par amatiem, no deklarācijas projekta zūdot daudzas lietas, kas “Vienotībai” bija svarīgas, piemēram, jautājumi, kas saistoties ar sabiedrības vienotību. Ir cerības, ka valdība būs līdz Ziemassvētkiem, citādi kļūst nepieklājīgi, piebilda Rozenvalds.

Valsts policijas veiktā izmeklēšana maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem un šī gada 24. novembrī tā nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām personām – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni. Izmeklēšanas laikā ir gūta skaidra aina par nozieguma apstākļiem un iesaistītajām personām, tajā skaitā lomu sadali – no pasūtītāja līdz slepkavības organizatoram un izpildītājam. Trim aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet vienam ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jāatzīmē, ka papildus šim kriminālprocesam pieņemts lēmums par vēl divu jaunu kriminālprocesu sākšanu. Vienu pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, organizētā grupā, attiecībā pret 1970. gadā dzimušo personu un otru pēc Krimināllikuma 19. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā attiecībā pret 1961. un 1953. gadā dzimušām personām. Izmeklēšana izdalītajos kriminālprocesos šobrīd turpinās. Ņemot vērā, ka Valsts policija vairs nav procesa virzītājs un kriminālprocess vēl jānoved līdz notiesājošam spriedumam, Valsts policija šobrīd vēl nevar publiski sniegt detalizētāku informāciju par izmeklēšanas laikā konstatētajiem faktiem un noskaidroto notikušā gaitu. Tiklīdz šādu informāciju varēs sniegt, sabiedrība tiks informēta.

Ukrainā Krievijas apšaudēs cietuši aptuveni 32 tūkstoši civilo objektu un vairāk nekā 700 kritiskās infrastruktūras objektu, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Jevhens Jenins. Viņš sacīja, ka elektroapgādes problēmas Krievijas triecienu dēļ šobrīd ir aptuveni 520 apdzīvotās vietās. Pēc viņa teiktā, tikai 3% reģistrēto uzbrukumu bijuši militāriem mērķiem. Krievijas triecieni veikti arī pa vairāk nekā 700 kritiskās infrastruktūras objektiem. Tie ir transporta, enerģētikas un citi objekti - lidlauki, tilti, degvielas bāzes, elektriskās apakšstacijas.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju ar Covid–19 izplatību gan Latvijā, gan citviet Eiropas valstīs, valsts apmaksātu Covid–19 testēšanu iedzīvotājiem ambulatori turpmāk varēs veikt tikai ar ārsta nosūtījumu. Plašāk testēšanā tiks izmantoti profesionālie antigēna testi, izņemot gadījumus, kad pacientiem, kuri pieder īpašām veselības riska grupām, ārsts nozīmēs SARS-CoV-2 vīrusa RNS noteikšanas testu jeb polimerāzes ķēdes reakciju.  Ārsts varēs nozīmēt valsts apmaksātu testu pacientiem ar Covid–19 saslimšanas pazīmēm, izvērtējot testa nepieciešamību. Stacionāros valsts apmaksātu testu varēs veikt ikvienam pacientam, kurš uzņemts slimnīcā, saskaņā ar iestādes iekšējo kārtību, bet ilgstošas sociālās aprūpes centros klientiem ar Covid–19 pazīmēm.  

Pēdējo trīs dienu laikā Latvijā kopumā reģistrēti 829 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par trīs ar šo vīrusu inficēta pacienta nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Šajā laikā veikti 5 tūkstoši 32 Covid-19 izmeklējumi un pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 16,5 %. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir palielinājies no 282,8 līdz 288,1. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs palielinājies no 140 līdz 162,6 uz 100 tūkstošiiedzīvotāju. Pēdējo trīs dienu laikā saņemti trīs ziņojumi par mirušajiem. 

Un vēl

"BEA World" konkursā, kurā tiek apbalvoti gada labākie pasākumi pasaulē, aģentūra "Luka" un tās vadītāja, producente Inese Lukaševska triumfējusi, iegūstot divas zelta godalgas. Viņas radītais pasākums Gaismas krasts plūca uzvaras laurus kategorijā "Mazbudžeta pasākums" un "Labākais pasākums skatītāju vērtējumā", kur no 320 iesniegtajiem darbiem latvietes radītais tika atzīts par vislabāko pasaulē. Šogad konkursam tika pieteikts rekordliels pasākumu skaits, sacenšoties 96 vadošām aģentūrām no 32 valstīm. Visi darbi tika vērtēti ne tikai pēc to radošā izpildījuma, idejas inovācijas, kā arī spējas pielietot līdz šim neredzētus risinājumus. Producente Inese Lukaševska atzīst, ka trešo gadu pēc kārtas uzvarēt pasaulē prestižākajā pasākuma industrijas konkursā, ir liela reklāma Latvijai. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Vizītē uz Kijivu devušies ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri; Briselē pirmo reizi notiek Kijivas investīciju forums; un Trešdien Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā būs satiksmes ierobežojumi.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri apmeklē Kijivu, liecina Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča tvitera ieraksts. Ministri Kijivā tiekas ar Ukrainas augstākajām amatpersonām. Rinkēvičs norādīja, ka šajā vizītē ir lielākā ministru grupa, kas kopš Krievijas agresijas sākuma apmeklē Ukrainu. Galvenais jautājums, – kā vēl vairāk atbalstīt Ukrainu.

Valsts drošības dienests šodien sācis kriminālprocesu saistībā ar pretvalstiskām aktivitātēm saziņas lietotnē Telegram izveidotos kanālos, kuras izvērsušas par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas. Šajos "Telegram" kanālos tiek apkopota informācija par Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām, kuru darbība ir vērsta prêt Krievijas interesēm. Kanālos tiek publicēta arī sensitīva rakstura informācija, piemēram, par šo personu iespējamo dzīvesvietu un ģimenes locekļiem. Tā dēvētie "antifašisti" norāda, ka informāciju paredzēts nodot Krievijas specdienestiem un citām agresorvalsts institūcijām, lai vērstos pret šīm personām. Valsts drošības dienests norāda, ka tas ir noskaidrojis pretvalstiskajās aktivitātēs iesaistīto Latvijas valstspiederīgo identitātes. Šīm personām ierodoties Latvijā, pret tām tiks veiktas procesuālās darbības.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko nevienam neuzticas un ir satricināts pēc negaidītās ārlietu ministra Vladimira Makeja nāves, tādēļ ir devis rīkojumu par pavāra, apsardzes un personāla nomaiņu, paziņojis Krievijas opozicionārs Leonīds Ņevzļins. Krievijas naftas rūpniecības lieluzņēmuma "Jukos" bijušais akcionārs tviterī paziņoja, ka no Krievijas specdienestiem pietuvinātiem slepeniem avotiem uzzinājis, ka 64 gadus vecais Makejs ticis noindēts. Opozicionārs paziņoja, ka ilggadējā līdzgaitnieka nāve izraisījusi paniku Baltkrievijas nomenklatūras aprindās. Lukašenko esot devis rīkojumu ne tikai nomainīt pavārus, apkalpojošo personālu un apsardzi, bet arī viņa bērniem esot norīkota pastiprināta apsardze.

Igaunijas galvaspilsētas Tallinas Rātslaukumā darbu sācis tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš. Tā atklāšanas pasākuma viesi atzīmēja Pirmo adventi ar sveces iedegšanu. Jau iepriekš Rātslaukumā tika uzstādīta 15 metrus augstā Ziemassvētku egle, ko pilsētai dāvināja kāda ģimene no Anijas pašvaldības valsts ziemeļu daļā. Viesiem arī atgādināja, ka publiskās Ziemassvētku egles aizsākās jau 1441. gadā, kad to pilsētā pirmo reizi uzstādīja Melngalvju brālības biedri. Savukārt eglītē iekārto Pirmās adventes sveci iededza Tallinas mērs Mihails Kelvarts.

Turpinām ziņas

Beļģijas galvaspilsētā Briselē šodien pirmo reizi notiks septītais Kijivas investīciju forums. To ierosinājis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko. Šī gada forumā galveno uzmanību paredzēts pievērst ne tikai tiem izaicinājumiem, ar kuriem Kijiva saskaras pašlaik, bet arī Kijivas rekonstrukcijai pēc kara, kurai būtu jābalstās uz noturību, inovācijām un ilgtspēju. Krievijas uzsāktajam karam Ukrainā turpinoties jau desmito mēnesi, jautājums par palīdzību Ukrainai un tās galvaspilsētai Kijivai nenoliedzami ir ārkārtīgi aktuāls. Vēl pagājušajā nedēļā pēc spēcīgajiem raķešu triecieniem pa kritisko infrastruktūru vienubrīd Kijivā bez elektrības un ūdens apgādes bija gandrīz trīs ceturtdaļas pilsētas. Prognozējot grūtu priekšā stāvošo ziemu, pilsētas vadība ir rosinājusi iedzīvotājus apdomāt arī iespējamo pārziemošanu kādā citā pilsētā vai valstī.

Turpinot darbu pie valdības deklarācijas, "Apvienotā saraksta" prioritāte valdības deklarācijā ir ekonomikas attīstība. Apvienotā saraksta frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars informē, ka pie deklarācijas strādāts sestdien, tāpat darbs turpinās arī šodien. Nozīmīga esot gan darbaspēka nodokļu konkurētspēja starp Baltijas valstīm, kā arī pievienotās vērtības nodokļa samazināšana līdz 5% primārajiem pārtikas produktiem, ņemot  vērā energocenu krīzi. Tavars norāda, ka vajag stiprināt tautsaimniecību, bet nepadarīt mājsaimniecības maksātnespējīgas. Tam piekrītot Nacionālā apvienība. Savukārt kolēģi no "Jaunās Vienotības" to skatot fiskālā rāmja ietvarā, sakot, ka to nevar atļauties. Deklarācijas laikā partneri meklējot, kas jādara, "lai – kā minimums – nepasliktinātu situāciju iedzīvotājiem".

Un vēl

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka saistībā ar Jēkabpils pilsētas galvenās Ziemassvētku egles uzstādīšanas darbiem, trešdien, 30. novembrī, no pulksten sešiem rītā līdz sešiem vakarā satiksmei būs slēgts Vecpilsētas laukums. Kā ziņots, Jēkabpils galveno egli šogad izvēlēsies un cirtīs Viesītes puses mežos. Paredzēts, ka egli rotās ceturtdien un piektdien, bet sestdien notiks tās iedegšanas pasākums.

Sestdien, 3. decembrī pulksten četros pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā tiks svinīgi iedegta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Pasākumā piedalīsies Bings kopā ar saviem draugiem. Viņam gaismiņas eglē iedegt palīdzēs sniegavīrs Olafs, lācēns Vinnijs Pūks, jautrākā troļļu meitene pasaulē Popija un pele Džerijs no Bērnu attīstības un atpūtas centra "Palla". Netālu no eglītes ikvienu gaidīs Ziemassvētku vecītis un Rūķene, pie kuriem atradīsies arī Ziemassvētku pasts. Bērni aicināti nākt ar savu vēstulīti, kuru varēs iemest pastkastē, lai Ziemassvētku vecīša rūķīši to laikus izlasa!

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Atklāts Bunkus slepkavības pasūtītājs, organizators un izpildītājs; Jēkabpiliete Iveta Tāle saņem pirmo Tradicionālās kultūras izcilības balvu folklorā; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Valsts policijas veiktā izmeklēšana maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem un 24. novembrī tā nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām personām – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni. Izmeklēšanas laikā ir gūta skaidra aina par nozieguma apstākļiem un iesaistītajām personām, tajā skaitā lomu. Ņemot vērā, ka Valsts policija vairs nav procesa virzītājs un kriminālprocess vēl jānoved līdz notiesājošam spriedumam, Valsts policija šobrīd vēl nevar publiski sniegt detalizētāku informāciju par izmeklēšanas laikā konstatētajiem faktiem un noskaidroto notikušā gaitu. Tiklīdz šādu informāciju varēs sniegt, sabiedrība tiks informēta.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pagājušajā nedēļā iepriekš sāktā kriminālprocesā veicis procesuālās darbības Jēkabpils novada Salas pagasta reģistrētajā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “SOAAR”, kurš pēdējos gados uzvarējis apjomīgos Centrālās vēlēšanu komisijas un citu valsts iestāžu iepirkumos. Šajā kriminālprocesā figurē uzņēmums un tā valdes loceklis, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB. Izmeklēšanas interesēs KNAB pašlaik plašāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām neatklāj.

2021.gada sākumā latviešu īpatsvars pieaudzis līdz 62,7%, Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gada tautas un mājokļu skaitīšanas galvenie rezultāti. Starp pilsētām Valmiera ir vienīgā, kurā latviešu īpatsvars pārsniedz 80% – 2021.gada sākumā bija 85,3%. Aiz Valmieras nākamā ir Jēkabpils , kur latviešu īpatsvars sasniedz  63%, tālāk seko Jelgava – 61,7%, Ventspils – 59,7%, Liepāja – 59,2% un Jūrmala – 52,8%. No novadiem vislatviskākie ir Alsungas, Lubānas un Dundagas novads, kur latviešu ir vairāk nekā 95%. 

Eiropas Komisija paziņojusi, ka tā ļaus "plaši izplatīt 5G pakalpojumus" lidmašīnās, nosakot noteiktas frekvences mobilo tālruņu savienojumam lidojuma laikā. Šāds lēmums nozīmē to, ka aviokompānijas lidojumu laikā Eiropas Savienības teritorijā varēs ļaut klientiem veikt un saņemt tālruņa zvanus, īsziņas un datus tāpat kā atrodoties uz zemes. Pakalpojums tikšot nodrošināts, izmantojot īpašu tīkla aprīkojumu, ko sauc par pikošūnu. Tas savieno lidojuma laikā esošo tīklu ar zemi, izmantojot satelītu. 

Turpinām ziņas

Tradicionālās kultūras izcilības balva ir Latvijas Nacionālā kultūras centra apbalvojums par būtisku ieguldījumu savas pašvaldības kultūrvides veidošanā. Pirmo balvu folklorā 25. novembrī saņēma tradicionālās mūzikas grupas "Krāce" vadītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas lektore, jēkabpiliete Iveta Tāle un Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis. Iedibināta jauna tradīcija. Pirms gada Tradicionālās kultūras izcilības balvas pasniegšanu aizsāka ar balvu tautas lietišķās mākslas nozarē. Nu ir folkloras kārta.  Sēļu tradicionālās mūzikas grupas "Krāce"dibinātājas Ivetas Tāles interese par folkloru un tradicionālo mūziku radās 1980. gadu sākumā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

VAS “Latvijas dzelzceļš” paziņojis par vairāku nekustamo īpašumu  pārdošanu elektroniskajā izsolē ar augšupejošu soli. Īpašumus paredzēts izsolīt Jēkabpilī, Jūrmalā, Gulbenē un Rīgā. Jēkabpilī, Latvijas valsts dzelzceļš, paredzējis izsolīt nekustamo īpašumu Madonas ielā 22, kas sastāv no piecām ēkām, ugunsdrošības signalizācijas sistēmas un būvpagalma žoga. Īpašuma sākotnējā izsoles cena 40 568,77 eiro. Izsole notiks 29.novembrī. Ar nekustamā īpašuma pārdošanas noteikumiem var iepazīties elektronisko izsoļu vietnē.

Un vēl

Novembra pēdējās dienās gaisa temperatūra Latvijā svārstīsies ap nulli, bet decembra sākumā laiks kļūs aukstāks, prognozē sinoptiķi.
Prognozes par to, cik krasi pazemināsies gaisa temperatūra, pagaidām ir atšķirīgas. Saskaņā ar pašreizējiem "Global Forecast System" nedēļas sākumā palaikam gaidāmi nelieli nokrišņi, vairāk snigs Latgalē. Pūtīs lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz 0..-5 grādiem un dienās pakāpsies līdz minus 2..+3 grādiem. Nedēļas nogalē gaisa temperatūra vietām, ar lielāko varbūtību Latgalē, varētu pazemināties līdz -10..-15 grādiem. Laiks kļūs sausāks, snigs maz, vējš galvenokārt lēni pūtīs no austrumiem.

Tuvojoties decembra vidum, Vidzemē un Latgalē sals var pastiprināties līdz 20 grādiem, aukstākajās dienās gaisa temperatūra vietām var saglabāties zem -10 grādiem. Sagaidāms, ka laikapstākļus decembrī bieži noteiks anticiklons, tādēļ gaiss būs aukstāks nekā parasti, bet snigs mazāk. Iespējams ļoti augsts atmosfēras spiediens. Spēcīgs anticiklons decembrī Ziemeļeiropā ir reti, un tas var izraisīt bargu salu lielā daļā Eiropas. Atbilstoši pašreizējām prognozēm šoreiz aukstums būs mazāks nekā citos gados ar līdzīgu sinoptisko situāciju, turklāt Eiropas centrālo un rietumu daļu tas varētu skart maz, lai gan arī šajā reģionā gaisa temperatūra kopumā gaidāma zemāka par normu.

Atstājiet komentāru