2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā desmit mēnešos saražots par 18% mazāk elektroenerģijas; Apstiprināts Jēkabpils novada pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģiskais plans; un  Kādu neparastu baraviku atradis franču sēņotājs?

Latvijas prezidents Egils Levits vizītes laikā Izraēlā, tiekoties ar Izraēlas prezidentu Isāku Hercogu, aicināja visas demokrātiskās valstis sniegt atbalstu Ukrainai. Pārrunājot drošības situāciju Eiropā un Krievijas sākto karu Ukrainā, Levits norādīja, ka sniegt atbalstu Ukrainai un likt Krievijai atbildēt par noziegumiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem ir visu demokrātisko valstu interesēs. Izraēlas prezidents uzsvēris, ka Izraēla sniedzot "visu iespējamo humāno palīdzību" Ukrainai šajā ukraiņu tautai tik traģiskajā laikā.

Latvijā šogad desmit mēnešos saražotas 3 tūkstoši 663 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 18% mazāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.  Daugavas hidroelektrostacijās saražotas 2 tūkstoši 344 gigavatstundu elektroenerģijas, kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs pieaudzis par 31% - līdz 67 tūkstoši 594 megavatstundām. Termoelektrostacijās šī gada desmit mēnešos saražotas 558 tūkstoši 482 megavatstundas elektroenerģijas, savukārt ar biomasu 2022.gada desmit mēnešos saražotas - 276 tūkstoši 359 MWh elektroenerģijas.

2022.gads Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai ir kļuvis par veiksmīgāko investīciju piesaistes ziņā - 9.novembrī tika parakstīts apjomīgs ieguldījumu līgums ar SIA "Light Guide Optics International" 24,3 milj. eiro apmērā un ar SIA "Pulsar Optics" gandrīz 1,7 milj. eiro apmērā. Tajā pašā dienā par vērienīgu gada noslēguma pasākumu kļuva latgales plānošanas reģiona rīkotā Latgales diena 2022, kurā tika apbalvoti konkursa "Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022" laureāti. Zīmīgi, ka šajos svētkos tika apbalvoti jau pieminētie Latgales SEZ uzņēmumi SIA "Light Guide Optics International" un SIA "Pulsar Optics". Trešais investīciju projekts "Metālapstrādes iecirkņa izveidošana ražošanas vajadzībām Višķu 21F, Daugavpilī" gandrīz 1,7 milj. eiro apmērā tiks īstenots līdz 2023.gada beigām.

Policija atklājusi plašu narkotiku "superkarteli", kas kontrolēja trešdaļu Eiropas kokaīna tirdzniecības, un saistībā ar to ir aizturēti 49 cilvēki, no kuriem seši galvenie aizdomās turētie Dubaijā, pirmdien paziņoja Eiropas policijas organizācija "Eiropols". Kopumā plašajā starptautiskajā policijas operācijā konfiscētas 30 tonnas narkotiku. Aizturētas personas arī Francijā, Spānijā, Beļģijā un Nīderlandē, paziņoja "Eiropols". 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģisko plānu 2023.–2025. gadam,  kurā ietverti aģentūras mērķi, rīcības virzieni un to īstenošanas programmas sociālo pakalpojumu jomā. Tā mērķis ir veicināt aprūpes iestādē dzīvojošo klientu dzīves kvalitātes uzlabošanos. Ar Jēkabpils novada pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģisko plānu 2023.–2025. gadam var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 
Jau ziņots, ka Jēkabpils novada pašvaldības aģentūra „Jaunāmuiža” ir Jēkabpils novada pašvaldības iestāde, kas izveidota ar mērķi organizēt un sniegt sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus gan Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā, gan citos novados dzīvojošiem cilvēkiem.

Jēkabpils novada dome nolēmusi mainīt apstiprinātos ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifus Atašienes pagastā, jo noticis straujš elektroenerģijas tarifa kāpums. Ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifu aprēķins veikts, pamatojoties uz Ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku. No jaunā gada Atašienē par centralizēti saņemto ūdens kubikmetru būs jāmaksā 1,23 eiro, savukārt par kanalizāciju 1,46 eiro – par abiem pakalpojumiem kopā – 2,69 eiro bez PVN.

Un vēl

Kādam vīrietim izdevies atrast teju piecus kilogramus “svarīgu” baraviku, vēsta vairāki Francijas mediji. Gigantisko sēni 13. novembrī kāda ozola pakājē pamanījis 25 gadus vecais Žirondas departamenta Sallē iedzīvotājs Kventins Ševero, kurš ar suni bija devies pastaigā pa mežu Eiras ielejā. Kad pārnācis mājās un parādījis baraviku vecākiem, viņi uz brīdi zaudējuši valodu. Viņi ir sēņotāji ar stāžu, bet ko līdzīgu vēl nekad nebija redzējuši. Vairāki vīrieša draugi, kuriem viņš nosūtījis milzu baravikas fotogrāfiju, iesākumā neesot ticējuši viņa veiksmei, domājot, ka Kventins viņus grib izāzēt, izmantojot fotošopu. Viņš arī ziņo, ka kopumā ozola pakājē atradis veselas 14 baravikas. Mājās nosverot lielāko sēni, sēņotājs secinājis, ka tā ir 4,7 kilogramus smaga un apkārtmērā sasniedz apaļu pusmetru. Par spīti iespaidīgajam izmēram, baravika bijusi stingra un bez kāpuriem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aizturējis Centrālās vēlēšanu koisijas priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu; Aicina atbalstu sniegt tikai visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām; un Augļu un dārzeņu sadārdzinājums apdraud patērētāju pirktspēju.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pagājušajā nedēļā aizturējis Centrālās vēlēšanu komisijas jeb CVK priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu. Amatpersona drīz pēc aizturēšanas atbrīvota, bet aģentūrai LETA zināms, ka KNAB lūdzis Saeimai nodrošināt viņas atstādināšanu no amata. Saeimai drīzumā vajadzētu lemt par jauno CVK sastāvu, un Bērziņa jau ir paziņojusi, ka uz otru termiņu vadītājas amatā pretendēt nevēlas. Bērziņa aizturēta kriminālprocesā par kādu CVK iepirkumu.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā iepriekš sāktā kriminālprocesā veicis procesuālās darbības Jēkabpils novada Salas pagastā reģistrētā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “SOAAR”, kas pēdējos gados uzvarējis apjomīgos Centrālās vēlēšanu komisijas un citu valsts iestāžu iepirkumos. Šajā kriminālprocesā figurē uzņēmums un tā valdes loceklis.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs arī rosinājis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret zvērinātu advokātu par iespējamu kukuļa došanu valsts amatpersonai. LETA zināms, ka šis advokāts ir Mārtiņš Otomers. Neminot personas vārdu, KNAB informēja, ka pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka individuāli praktizējošs zvērināts advokāts 1.jūlijā nodeva maksātnespējas administratorei kukuli tūkstoš eiro apmērā. Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai maksātnespējas administratore kā valsts amatpersona izmantotu savu dienesta stāvokli un veiktu prettiesiskas darbības, kas saistītas ar zvērinātā advokāta pārstāvētās personas maksātnespējas procesa termiņa pagarināšanu. KNAB noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu šodien Bukarestē plāno tikties ar Zviedrijas un Somijas kolēģiem, lai runātu par Skandināvijas valstu pievienošanos NATO. No NATO dalībvalstīm tikai Ungārija un Turcija nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas uzņemšanu aliansē. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pagājušajā nedēļā paziņoja, ka valsts parlaments Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO ratificēs nākamgad. Savukārt Turcijas un Skandināvu valstu sarunas norisināsies šodien.

Eiropas Savienības dalībvalstis vakar vienojušās, ka mēģinājumi pārkāpt vai apiet pret Krieviju ieviestās sankcijas visā 27 valstu blokā tiks uzskatīti par noziegumu. Tas ļaus Eiropas Savienības sankciju sarakstā iekļaut cilvēkus un juridiskās personas no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības. Tas arī ļautu standartizēt Eiropas Savienības sankciju piemērošanas likumu interpretāciju visās dalībvalstīs.

Turpinām ziņas

Fiskālās disciplīnas padome aicina jauno valdību 2023. gadā nodrošināt tikai labi mērķētu un terminētu atbalstu visneaizsargātākajām mājsaimniecībām un energoietilpīgiem uzņēmumiem, kā arī izvairīties no vispārīgiem atbalsta pasākumiem, kas var stimulēt inflāciju. To padome norādījusi savā jaunākajā krīzes monitoringa ziņojumā. Fiskālās disciplīnas padome atzīmēja, ka 14. Saeimas vēlēšanu rezultāti vieš piesardzīgu optimismu, ka arī nākamā valdība kopumā varētu īstenot salīdzinoši atbildīgu fiskālo politiku. Padomes ieskatā, jauno valdību no fiskālās disciplīnas viedokļa gaida sarežģīts periods, ko nosaka vairāku risku kopums, tajā skaitā augstā nenoteiktība, kas apgrūtina makroekonomisko un fiskālo prognozēšanu, ģeopolitiskie riski, kā arī piegādes ķēžu traucējumi. Lai pārvarētu šos izaicinājumus, padome  aicina jauno valdību nepieļaut nepamatotu budžeta izdevumu pieaugumu 2023. gadā.

Pēc aizvadītā Latvijas gada auto 2023 lielā testa brauciena, kad konkursa žūrija rūpīgi vērtēja visus 25 pieteiktos jaunākos auto modeļus, pagājušajā nedēļa notika žūrijas priekšbalsojums par septiņiem finālistu automobiļiem, kuri cīnīsies par galveno titulu. "Latvijas Gada auto 2023" finālā iekļuvuši šādi alfabētiskā secība nosaukti auto – "Dacia Jogger", "Honda Civic Hybrid", "Kia Sportage", "Opel Astra", "Peugeot 308", "Škoda Fabia" un "Volkswagen Taigo". Interesanti, ka finālā nav iekļuvis neviens simtprocentīgais elektromobilis. Titula "Latvijas Gada auto 2023" paziņošana notiks 8. decembra vakarā, ko varēs skatīties arī interneta tiešraidē. Jau ziņots, ka pērn par "Latvijas Gada auto 2022" tika kronēts pilsētas apvidnieks "Opel Mokka".

Un vēl

Augļu un dārzeņu sadārdzinājums apdraud patērētāju pirktspēju un līdz ar to arī iespēju iegādāties veselīgu pārtiku. Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems skaidro, ka augļu un dārzeņu tirgotāji kopš pavasara piedzīvojušu strauju energoresursu cenu kāpumu, kur izmaksas visās pozīcijās augušas par vairākiem desmitiem procentu. Dārdzības dēļ pārdošanas apjomi  samazinājušies par vidēji 15%. Veikalu sektorā apjomu kritums ir dārgāko preču segmentos, piemēram, augļu tirdzniecībā, bet mazāks dārzeņu apjomā, kas nozīmē, ka pircēji arvien vairāk pievērš uzmanību cenām, iegādājoties lētāku pārtiku un mazāk atļaujoties dārgākus augļus. Jaunzems atzīst, ka bez valsts atbalstoša mehānisma augļu un dārzeņu tirgotāji netiks galā ar krīzi.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima jau šonedēļ varētu lemt par Bērziņas atstādināšanu no Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas amata; Latvijas onkoloģijas centrs, aizejot speciālistiem, var zaudēt nodaļu; un 

Saeimā tuvākajās dienās plānots pieņemt lēmumu saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumu atstādināt no amata Centrālās vēlēšanu komisijas jeb CVK priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu, paziņojis Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, norādot, ka ir informēts par “situāciju”, kā arī informējis par to parlamenta Prezidiju. “Apvienotā saraksta” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars līdzīgi norādījis, ka Saeimā ir saņemta informācija par šo jautājumu un drīzumā par to tiks lemts. Tavars neizslēdza, ka būs jāpārvēlē visa CVK vadība. Arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis norāda, ja KNAB ir lūdzis Bērziņu atstādināt, tad Saeima par to varētu lemt nākamajā Saeimas sēdē, ceturtdien, 1.decembrī.

Lai pagarinātu uzturēšanās atļauju Latvijas teritorijā, 28 tūkstošiem Krievijas pilsoņu Latvijā būs jānokārto valsts valodas pārbaudes darbs. Taču gandrīz pusei ar uzturēšanās atļaujām mītošo Krievijas pilsoņu valsts valodas prasmes nebūs jāapliecina, lai pagarinātu uzturēšanās atļauju Latvijā, liecina Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldes dati. Kā ziņots, 24. septembrī stājās spēkā Ministru kabineta grozījumi Imigrācijas likumā, kas paredz, ka Krievijas Federācijas pilsoņiem, kas pirms tās saņemšanas līdz 2003. gada 1. maijam bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, un uzturas Latvijā ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju, līdz 2023.gada 1.septembrim Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāiesniedz dokuments, kas apliecina nokārtotu valsts valodas A2 zināšanu pārbaudi līmenis.

No Viļņas varēs doties uz Polijas pilsētām Varšavu un Krakovu ar vilcienu. Biļete uz Varšavu maksās 25 eiro, brauciens ilgs 9 stundas. Biļete līdz Krakovai - 30 eiro, brauciens ilgs aptuveni 11 ar pusi stundas. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ir atlaides. Vilcieni no Viļņas uz Varšavu un Krakovu un atpakaļ kursēs katru dienu. Šis maršruts būs ievads "Rail Baltica" līnijas atklāšanā. Pasažieriem līdzi jābūt ID kartei. Līdzi var ņemt rokas bagāžu, kā arī velosipēdu, iepriekš piesakot, un dzīvniekus ar  veterinārārsta izsniegtiem dokumentiem. Velosipēda pārvadāšanas maksa ir 10 eiro, suņa - 5 eiro.

Ieslodzījumā esošajam baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kurš šogad bija viens no Nobela Miera prēmijas laureātiem, draud līdz 12 gadu cietumsods apsūdzībās par naudas kontrabandu, pirmdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris"). Prokuratūra aktīvistus apsūdz par vismaz 201 tūkstoti eiro un 54 tūkstoši ASV dolāru kontrabandu. Nauda cita starpā esot izmantota, lai palīdzētu aktīvistiem nomaksāt sodus, apgalvo Baltkrievijas prokuratūra. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka krimināllieta ir nosūtīta tiesai, bet prāvas sākuma datums vēl neesot paziņots. Jau ziņots, ka viņus aizturēja pēc plašajiem protestiem 2020.gadā pret diktatora Aleksandro Lukašenko režīmu, ko izraisīja prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana. Atbalstītāji uzskata, ka Beļacka un viņa līdzgaitnieku ieslodzīšana ir klajš mēģinājums viņus apklusināt.

Turpinām ziņas

Latvijas Onkoloģijas centrs, iespējams, tuvākajā laikā varētu zaudēt uzreiz trīs vadošos otolaringologus jeb LOR speciālistus un līdz ar to veselu nodaļu. Ārsti uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valde apgalvo, ka sarunas ar speciālistiem vēl notikšot. Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs apstiprināja, ka, zaudējot šos speciālistus, jau no nākamā gada sākuma Onkoloģijas centrā faktiski zūd vesela nodaļa. Tikmēr Austrumu slimnīcas valde apstiprina, ka otolaringologiem nepieciešamās aparatūras iepirkumi bija aizkavējušies, taču šobrīd valde to iegādi esot apstiprinājusi. Kas attiecas uz atalgojumu – universitātes slimnīca nevarot konkurēt ar privāto sektoru. 

Kā zināms, Latvijas onkoloģijas centrs ir Latvijas vadošā iestāde vēža ārstēšanā un zaudējot speciālistus, cietīs pacienti.

Skolotāji nereti darbā saskaras ar skolēnu negatīvo attieksmi, skolēni viņus apceļ un aizskar. Šī tendence parādās arī internetā. Tā arī aizvadītā mēneša laikā platformas Drossinternets.lv ziņojumu līnijā ir strauji pieaudzis ziņojumu skaits par skolotāju apcelšanu virtuālajā vidē. Skolās šo problēmu cenšas risināt, runājot gan ar pašiem skolēniem, gan skolotājiem sniedzot psihologa palīdzību. Apzvanot vairākas Zemgales reģiona skolas, ne vienā vien saka, ka pedagogi ir saskārušies ar apcelšanu skolā un sociālajos medijos. Vispopulārākā platforma, kurā skolēni izplata izsmejošu un apkaunojošu attieksmi, ir ''Instagram''. Piemēram, tiek veidoti ieraksti, minot konkrētu skolotāju vārdus un uzvārdus un veltot viņiem apvainojošus epitetus, uzņemtas bildes un ierakstīti video. Valsts policija norāda, ka netiek veikta uzskaite par noziedzīgajiem nodarījumiem vai pārkāpumiem, kas vērsti no skolēnu puses pret pedagogiem. Tomēr skolotājam ir tiesības policijā uzrakstīt iesniegumu.

Pēc divu mēnešu samazinājuma Latvijā novērojams Covid-19 gadījumu skaita pieaugums. Pēc divu mēnešu Covid-19 gadījumu pakāpeniska samazinājuma aizvadītajā nedēļā, no 21. novembra līdz 27. novembrim, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Covid-19 gadījumi pieauga par 35,1%, kad vidēji nedēļā tika konstatēti 3 tūkstoši 124 jeb 446 gadījumi dienā. Aizvadītajā nedēļā par 17,7% pieauga arī veikto testu skaits.  Vērtējot datus par iepriekšējo nedēļu stacionāros, – par 4,6% kopā pieaudzis Covid-19 pacientu skaits, stacionāros atrodas divi pacienti ar smagu Covid-19 slimības gaitu. Jaunatklāto gadījumu skaita pieaugums iepriekšējā nedēļā bija vecuma grupās no dzimšanas līdz 9 gadi un 30–49 gadi. Augstāka saslimstība vidēji Latvijā bija vērojama Kurzemē, Latgalē, Rīgā.

Un vēl

Sestdien, 3. decembrī no pulksten 11 līdz 15 Aizkraukles kultūras centrā Spīdolas ielā 2 norisināsies latviešu rakstniekam Andrejam Upītim veltīta zinātniskā konference “Andrejs Upīts. Atskats un izredzes”. Kopš 2021. gada nogales publiski vairākkārt aktualizēts jautājums par Andreja Upīša vārda un piemiņas saglabāšanu Latvijas kultūras vidē, tajā skaitā Aizkraukles novadā un Skrīveros. Tādēļ šķiet nozīmīgi Andreja Upīša 145. jubilejas gadā aktualizēt interesi par Andreja Upīša radošo darbību un personību, aplūkojot to no iespējami dažādāku uzskatu, autoru, pētniecisko metožu un zinātnes jomu skatupunktiem. Konferenci organizē Andreja Upīša memoriālais muzejs sadarbībā ar Aizkraukles novada pašvaldību un Aizkraukles novada kultūras pārvaldi. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas Juridiskā komisijas vairākums atkal noraida jaunas ministrijas izveides ieceri;  Plāno veidot jaunu specializāciju – audžuģimene bērniem ar uzvedības traucējumiem vai atkarības problēmām; un Ornitologi rosina aizliegt medīt vairākas putnu sugas.

Saeimas Juridiskā komisijas vairākums pirms galīgā lasījuma atkal noraidīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredzētu izveidot jaunu - klimata un enerģētikas ministra - amatu. Komisija līdz ar to arī noraidījusi likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā. 

Saeimas Juridiskā komisija šodien, skatot pirms galīgā lasījuma, atkal noraidīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas nepieciešami, lai iedzīvinātu topošās koalīcijas ieceri par ministru biedru ieviešanu. Komisija noraidīja arī likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā.

Latvijas Muzeju biedrība nosoda Daugavpilī notikušo mākslas cenzūru, pašvaldības vadībai kopā ar garīdzniecību vēršoties pret izstādi Marka Rotko mākslas centrā. Muzeju biedrība ir izplatījusi atklātu vēstuli saistībā ar notikumiem Rotko mākslas centrā. Muzeju biedrība paziņojumā "stingri nosoda" pret Rotko mākslas centru vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru un, atsaucoties uz Satversmi aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē. Biedrība lūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un tiesībsargu "rīkoties ar visiem institūcijām pieejamiem likumīgajiem instrumentiem", lai novērstu cenzūras turpināšanos.

Vulkānu pētnieki jau pirms vairākiem mēnešiem brīdināja, ka vairākas pazīmes liecina par pasaulē lielākā aktīvā vulkāna Maunaloa mošanos. Kaut vulkānu "uzvedība" aizvien ir grūti prognozējama, šoreiz vulkanologi trāpījuši desmitniekā. Pēc gandrīz 40 gadu klusēšanas Havaju salās esošais milzis atkal spļauj lavu, vēsta ASV sabiedriskā raidorganizācija NPR. Par izvirduma sākšanos liecināja ASV Ģeoloģijas dienesta aerofotogrāfijas. Tajās redzams, kā kvēlojoša lava plūst no atverēm vulkāna ziemeļrietumu daļā. Maunaloa ir viens no 15 Havaju salās esošajiem vulkāniem un ir īsts milzis – tas aizņem aptuveni pusi salas platības. Ja mēra no vulkāna pakājes, kas atrodas dziļi zem ūdens, tas ir pat nedaudz augstāks nekā Everests. 

Par godu Ziemassvētkiem īpaši rotājumi izvietoti Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Džo Baidena rezidencē Baltajā namā Vašingtonā. Atbildīga par dekorācijām bija viņa kundze – pirmā lēdija Džila Baidena. Baltā nama paziņojumā norādīts, ka iedvesma rotājumiem gūta no valsts dibināšanas dokumentiem un to moto ir "Mēs, cilvēki". Bibliotēkā ir apskatāma Neatkarības deklarācijas kopija un no piparkūkām izveidots Neatkarības zāles Filadelfijā makets. Tieši tur tika parakstīts nācijai nozīmīgais dokuments. Rezidencē izvietoti arī tradicionālāki rotājumi, tai skaitā eglītes un no saldumiem gatavotas dzīvnieku skulptūras. Interesanta ir no stilizētiem kokiem izveidotā aleja kādā gaitenī, kā arī skulpturālas Jēzus dzimšanas ainiņas.  

Turpinām ziņas

Valdība šodien nolēma piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,16 miljonus eiro, lai segtu izmaksas, kas no šī gada augusta līdz oktobrim veidojās valsts sociālo pabalstu izmaksām Ukrainas civiliedzīvotājiem. Par izdevumu, kas radīsies turpmākajā periodā no 1.novembra līdz 2022.gada beigām, kompensāciju, Labklājības ministrija lems pēc faktiskā pieprasījuma.

Labklājības ministrija uzskata par nepieciešamu izveidot jaunu audžuģimeņu specializāciju – audžuģimene bērniem ar uzvedības traucējumiem vai atkarības problēmām. To varētu ieviest no 2024. gada, līdz tam izstrādājot mācību programmu un atbalsta speciālistu un pakalpojumu kopumu šai audžuģimeņu formai. Šāds priekšlikums ir viens no plānotajiem jaunumiem informatīvajā ziņojumā "Par priekšlikumiem specializēto audžuģimeņu un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru darbības uzlabošanai", kas šodien pieņemts zināšanai valdības sēdē.

Valdība apstiprina 2023./2024.mācību gada plānojumu, kas ietver semestru ilgumu un brīvlaiku noteikšanu. 2023./2024.mācību gads sāksies 1.septembrī, 1.-8.klses un 10.-11.klases izglītojamiem mācību gads beidzas 2024.gada 31.maijā, 9.klases skolēniem mācību gads beidzas 2024.gada 14.jūnijā, bet 12.klases skolēniem - 2024.gada 21.jūnijā. Mācību pirmais semestris ilgs līdz 2023.gada 22.decembrim, bet otrais semestris sāksies 2024.gada 8.janvārī. 

Rudens brīvdienas būs no 2023.gada 23.oktobra līdz 27.oktobrim, ziemas brīvdienas būs no 2023.gada 25.decembra līdz 5.janvārim, bet pavasara brīvdienas - no 2024.gada 22.marta līdz 15.martam. Izglītības iestādes joprojām pastāvīgi pieņem lēmumu par vienu nedēļu ilgām papildu brīvdienām 1.klases izglītojamiem. Papildu brīvdienas organizē otrajā semestrī.

Un vēl

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina svītrot no medījamo sugu saraksta divas putnu sugas - garkakli un mērkaziņu topošajos Medību noteikumu grozījumos. Garkaklis svītrojams no medījamo sugu saraksta, jo putns ir apdraudēts ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā kopumā. Lai gan Latvijas mērkaziņu populācija nav apdraudēta, šīs sugas populācija ir lejupejoša un arī apdraudēta Eiropā kopumā, tā sarūk arī visās Latvijas kaimiņvalstīs, izņemot Baltkrieviju. Lai saudzētu Latvijas teritorijā apdraudētus vietējos ligzdotājus – platknābi un baltvēderi –, kuri nav apdraudēti Eiropas mērogā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība rosina pārcelt to medību termiņu uz vēlāku laiku, nosakot šo periodu no 15. septembra līdz 30. novembrim.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta jaunas ministrijas veidošanu; Apstiprināts pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģiskais plāns 2023.–2025. gadam; un Kādu neparastu sēni atradis Francijas sēņotājs?

Saeimas Juridiskā komisijas vairākums pirms galīgā lasījuma atkal noraidīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredzētu izveidot jaunu - klimata un enerģētikas ministra - amatu. Tāpat arī komisija atkārtoti noraidīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas nepieciešami, lai iedzīvinātu topošās koalīcijas ieceri par ministru biedru ieviešanu. Komisija noraidīja arī abu likumprojektu virzīšanu izskatīšanai Saeimā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pagājušajā nedēļā aizturējis Centrālās vēlēšanu komisijas jeb CVK priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu. Amatpersona drīz pēc aizturēšanas atbrīvota, bet aģentūrai LETA zināms, ka KNAB lūdzis Saeimai nodrošināt viņas atstādināšanu no amata. Saeimai drīzumā vajadzētu lemt par jauno CVK sastāvu, un Bērziņa jau ir paziņojusi, ka uz otru termiņu vadītājas amatā pretendēt nevēlas. Bērziņa aizturēta kriminālprocesā par kādu CVK iepirkumu.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā iepriekš sāktā kriminālprocesā veicis procesuālās darbības Jēkabpils novada Salas pagastā reģistrētā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā “SOAAR”, kas pēdējos gados uzvarējis apjomīgos Centrālās vēlēšanu komisijas un citu valsts iestāžu iepirkumos. Šajā kriminālprocesā figurē uzņēmums un tā valdes loceklis.

Eiropas Savienības dalībvalstis vakar vienojušās, ka mēģinājumi pārkāpt vai apiet pret Krieviju ieviestās sankcijas visā 27 valstu blokā tiks uzskatīti par noziegumu. Tas ļaus Eiropas Savienības sankciju sarakstā iekļaut cilvēkus un juridiskās personas no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības. Tas arī ļautu standartizēt Eiropas Savienības sankciju piemērošanas likumu interpretāciju visās dalībvalstīs.

No Viļņas varēs doties uz Polijas pilsētām Varšavu un Krakovu ar vilcienu. Biļete uz Varšavu maksās 25 eiro, brauciens ilgs 9 stundas. Biļete līdz Krakovai - 30 eiro, brauciens ilgs aptuveni 11 ar pusi stundas. Vilcieni no Viļņas uz Varšavu un Krakovu un atpakaļ kursēs katru dienu. Šis maršruts būs ievads "Rail Baltica" līnijas atklāšanā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģisko plānu 2023.–2025. gadam,  kurā ietverti aģentūras mērķi, rīcības virzieni un to īstenošanas programmas sociālo pakalpojumu jomā. Tā mērķis ir veicināt aprūpes iestādē dzīvojošo klientu dzīves kvalitātes uzlabošanos. Ar Jēkabpils novada pašvaldības aģentūras “Jaunāmuiža” stratēģisko plānu 2023.–2025. gadam var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 

Valdība šodien nolēma piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,16 miljonus eiro, lai segtu izmaksas, kas no šī gada augusta līdz oktobrim veidojās valsts sociālo pabalstu izmaksām Ukrainas civiliedzīvotājiem. Par izdevumu, kas radīsies turpmākajā periodā no 1.novembra līdz 2022.gada beigām, kompensāciju, Labklājības ministrija lems pēc faktiskā pieprasījuma.

Labklājības ministrija uzskata par nepieciešamu izveidot jaunu audžuģimeņu specializāciju – audžuģimene bērniem ar uzvedības traucējumiem vai atkarības problēmām. To varētu ieviest no 2024. gada, līdz tam izstrādājot mācību programmu un atbalsta speciālistu un pakalpojumu kopumu šai audžuģimeņu formai. 

Un vēl

Kādam vīrietim izdevies atrast teju piecus kilogramus “svarīgu” baraviku, vēsta vairāki Francijas mediji. Gigantisko sēni 13. novembrī kāda ozola pakājē pamanījis 25 gadus vecais Žirondas departamenta Sallē iedzīvotājs Kventins Ševero, kurš ar suni bija devies pastaigā pa mežu Eiras ielejā. Kad pārnācis mājās un parādījis baraviku vecākiem, viņi uz brīdi zaudējuši valodu. Vecāki ir sēņotāji ar stāžu, bet ko līdzīgu vēl nekad nebija redzējuši. Kventins arī ziņo, ka kopumā ozola pakājē atradis veselas 14 baravikas. Mājās nosverot lielāko sēni, sēņotājs secinājis, ka tā ir 4,7 kilogramus smaga un apkārtmērā sasniedz apaļu pusmetru. Par spīti iespaidīgajam izmēram, baravika bijusi stingra un bez kāpuriem.

Atstājiet komentāru