2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 30.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 30.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB lietā par CVK organizētu iepirkumu kopumā figurē desmit personas; Turpinās latvijas Austrumu robežas nostiprināšana; un Šodien satiksmei ir slēgts vecpilsētas laukums Jēkabpilī.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā kriminālprocesā par Centrālās vēlēšanu komisijas organizētu iepirkumu kopumā figurē desmit personas, tajā skaitā sešas amatpersonas. Kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar CVK organizētu iepirkumu 2021.gadā. 7.novembrī KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu. KNAB 22.novembrī īstenoja procesuālās darbības. Patlaban desmit kriminālprocesā iesaistītajām personām, tajā skaitā, CVK priekšsēdētājai un vēl piecām amatpersonām, noteikts statuss - tiesības uz aizstāvību. Divām personām - CVK priekšsēdētājai un kādam uzņēmējam - piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Kā ziņots KNAB arī lūdzis Saeimai CVK priekšsēdētāju atstādināt no amata pienākumu pildīšanas.

Kriminālprocesā iesaistītā līdzšinējā Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa apgalvo, ka vienmēr strādājusi pēc labākās sirdsapziņas, nodrošinot vēlēšanas, lai tās notiktu likumā noteiktajos termiņos un esot skumji, ka ir iejaukta pašreizējā procesā. Bērziņa vakar paziņojumā presei norādīja, ka, sadarbojoties ar KNAB, sniegusi un arī turpmāk sniegšot visu nepieciešamo palīdzību situācijas ātrākā noskaidrošanā. Ņemot vērā, ka viņa parakstījusies par informācijas neizpaušanu, Bērziņa neesot tiesīga izpaust detalizētu informāciju.

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss šogad novembrī palielinājies līdz 93,7 punktiem salīdzinājumā ar 92,7 punktiem septembrī, tādējādi reģistrēts pirmais kāpums pēdējos deviņos mēnešos, liecina Eiropas Komisijas jaunākie dati. Eiropas Komisija norāda, ka pārliecība novembrī palielinājusies pakalpojumu nozarē un starp patērētājiem, samazinājusies rūpniecības un celtniecības sektoros, bet mazumtirdzniecībā tā saglabājusies nemainīga. Dati par Latviju liecina, ka pārliecība samazinājusies rūpniecības nozarē un starp patērētājiem, bet palielinājusies pakalpojumu, mazumtirdzniecības un celtniecības sektoros.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība nosūtījusi savus papildinājumus topošajai valdības deklarācijai, tajā skaitā rosinot neapliekamā minimuma līmeni saitīt ar minimālo algu. Kā norāda organizācijā, tā savos priekšlikumos īpašu uzmanību vērš uz sadaļām par nodokļu politiku un nodokļu administrēšanu un par minimālo algu un neapliekamo minimumu, kā arī rosina deklarāciju papildināt ar sociālo partneru lomas stiprināšanu un kapacitātes celšanu un vēl citām tēmām, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim.

 Turpinām ziņas

No 1. decembra, lai mazinātu staltbriežu nodarītos postījumus mežsaimniecības un lauksaimniecības kultūrām, staltbriežu govis dzinējmedībās atļauts medīt ar teļa medību atļaujām. Valsts meža dienestā informē, ka, pamatojoties uz datiem par staltbriežu nodarītajiem postījumiem mežsaimniecības un lauksaimniecības kultūrām, dienests ir noteicis teritorijas, kur staltbriežu skaitu ir plānots ierobežot. Atvieglojums medību organizēšanā būs spēkā lielākajā daļā Latvijas teritorijas, izņemot daļu Latgales, Vidzemes un Rīgas apkārtnes, sīkāka informācija pieejama Virsmežniecībās.

Patlaban uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pastāvīgais žogs ir izbūvēts 22,50 kilometru garumā. Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pilnā apmērā ir nodrošināta pagaidu dzeloņstiepļu žoga izbūve - tajā skaitā 2021. un 2022.gadā ir izbūvēti 59,7 kilometri Valsts robežsardzes norādītajos prioritārajos posmos, kur pastāv augstākie nelikumīgas valsts ārējās robežas šķērsošanas riski. Darbs vienlaikus tika veikts Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes nodaļas piecās robežas apsardzības teritorijās - Robežnieku, Šķaunes, Silenes, Kaplavas, Piedrujas. Savukārt uz Latvijas-Krievijas valsts robežas šobrīd valsts robežas josla izbūvēta 230 kilometru garumā, no tā pastāvīgais žogs aptuveni 95,2 kilometru garumā. Žogu vēl nepieciešams izbūvēt 53,6 kilometru garumā.

Un vēl

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka saistībā ar Jēkabpils pilsētas galvenās Ziemassvētku egles uzstādīšanas darbiem, šodien no pulksten sešiem rītā līdz sešiem vakarā satiksmei ir slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī. Pilsētas galveno egli šogad izvēlēsies un cirtīs Viesītes puses mežos un pēc tās šodien dosies novada domes pārstāvji un egli cirtīs SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Pēcpusdienā egle tiks atvesta uz vecpilsētas laukumu un nostiprināta. Paredzēts, ka egli rotās rīt un parīt, bet sestdien notiks tās iedegšanas pasākums.

Sestdien, 3. decembrī pulksten četros pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā tiks svinīgi iedegta Jēkabpils galvenā Ziemassvētku egle. Pasākumā piedalīsies Bings kopā ar saviem draugiem. Viņam gaismiņas eglē iedegt palīdzēs sniegavīrs Olafs, lācēns Vinnijs Pūks, jautrākā troļļu meitene pasaulē Popija un pele Džerijs no Bērnu attīstības un atpūtas centra "Palla". Netālu no eglītes ikvienu gaidīs Ziemassvētku vecītis un Rūķene, pie kuriem atradīsies arī Ziemassvētku pasts. Bērni aicināti nākt ar savu vēstulīti, kuru varēs iemest pastkastē, lai Ziemassvētku vecīša rūķīši to laikus izlasa!

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība uz laiku atliek pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izstrādi; Nācaretē Pasludināšanas bazilikā svinīgi atklāta Aglonas Dievmātes mozaīka; un Uz kādu adresi jāsūta vēstule Ziemassvētku vecītim?


Valdība vakar uz laiku atlikusi daļu no septembrī pieteiktā pedagogu streika prasībām. Uz laiku šobrīd atlikts punkts par pedagogu zemākās mēneša darba samaksas likmes pieauguma grafiku no nākamā gada 1. septembra. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka vēl nav izveidota nākamā valdība, un valsts 2023. gadu iesāks ar tehnisko budžetu. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība skaidroja, ka izprot objektīvos apstākļus, kuru dēļ atsevišķus vienošanās punktus šobrīd izpildīt nevar. Tomēr vienlaikus ir arī tādas lietas, kuras vēl būs jāizpilda tagadējam Ministru kabinetam. Viņiem ir tikai dažas dienas, lai šie dokumenti tiktu iesniegti valdībā. Ja netiks ievērota vienošanās, tad pedagogiem neatliks nekas cits kā rīkoties saskaņā ar Streika likumu un pieņemt lēmumu par rīcību. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, reaģējot uz Latvijas Muzeju biedrības atklāto vēstuli, kas vēršas pret mākslas cenzūru Daugavpilī, kuras rezultātā Marka Rotko mākslas centrs no izstādes izņēma trīs mākslinieka Sandera Raudsepa darbus, paudusi, ka ir vienisprātis ar biedrību, ka "demokrātiskā valstī un izglītotā sabiedrībā cenzūrai nav vietas".  Ministrija gatavo vēstuli Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputātiem, kurā plāno atgādināt par "Latvijas Republikas Satversmē esošo cenzūras aizliegumu un lūgt sniegt skaidrojumu par situācijas apstākļiem, lai vērtētu, vai no pašvaldības puses veiktās darbības notikušas pašvaldības un pašvaldības deputātu kompetences ietvaros.

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis ierosinājis šo jautājumu izskatīt nākamnedēļ Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā. Pēc tikšanās ar Marka Rotko muzeja vadītāju Māri Čačku kultūras ministrs Nauris Puntulis akcentēja, ka mākslas politiska cenzūra demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujama, tas ir ceļš uz nekurieni. Puntulis norāda, ka laikmetīgās mākslas izpausmes mēdz būt izaicinošas, provokatīvas, ne visiem pieņemamas, tādēļ Rotko centrs laikus ir veicis gan skaidrojošo darbu, gan, ievērojot labāko muzeju praksi, izveidojuši brīdinājumus, kas informē skatītājus par izstādes sensitīvo raksturu, atstājot izvēli pašu skatītāju ziņā.

Ukrainas galvaspilsētā Kijivā pieaudzis satiksmes negadījumu skaits, jo pēc Krievijas raķešu triecieniem daudzviet nav izdevies atjaunot elektrības padevi un ielas nav apgaismotas. Autoavārijās gājis bojā sešas reizes vairāk cilvēku nekā iepriekš, kad pilsētā bija gaisma un satiksmi regulēja luksofori. Par to informējusi Kijivas policija. Uz gājēju pārejām notikušo satiksmes negadījumu skaits esot dubultojies. Kijivas pārvalde situāciju cenšas uzlabot, papildus izvietojot atstarojošās ceļazīmes un satiksmes regulētājus.

Turpinām ziņas

Nācaretē, Izraēlā, klātesot goda viesiem un ap 50 cilvēku lielai svētceļnieku grupai no Latvijas, Pasludināšanas bazilikā svinīgi atklāta Aglonas Dievmātes mozaīka. Uzrunājot dalībniekus, Latvijas prezidents Egils Levits atzīmēja, ka Nācarete līdzās Jeruzalemei un Betlēmei ir starp trīs svarīgākajām vietām kristietībā, kur viesojas ne tikai svētceļnieki, bet arī laicīgie apmeklētāji. Aglonas Dievmātes mozaīka tapusi no Latvijas katoļticīgo ziedojumiem, un ideju īstenojis Svētā Jeruzalemes kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļas vadītājs Jānis Smelteris. Par lielāko kristiešu dievnamu Tuvajos Austrumos dēvētajā Pasludināšanas bazilikā viesojas svētceļnieki no visas pasaules. Tās dārzā izvietotas svētgleznu mozaīkas no visdažādākajām pasaules valstīm.

Ņemot vērā, ka Covid-19 jaunie paveidi vairumā gadījumu vairs neizraisa tik smagu slimības gaitu, kā tas bija vēl pirms gada, Latvija nolēmusi neiepirkt visus pasūtītos Covid-19 medikamentus jeb tā sauktos "antivielu kokteiļus". Latvija neiepirks visas pasūtītās "AstraZeneca AB" izstrādātās zāles Evusheld. No pasūtītajiem 72 flakoniem pašlaik iegādāti 24, un tie visi nogādāti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas aptiekai. Vakar valdība lēma zālēm nepieciešamos 40 tūkstoši eiro piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.  No minētajiem 24 flakoniem līdz šim ir izlietoti trīs. Šie medikamenti paredzēti ļoti specifiskai pacientu grupai ar ārkārtīgi novājinātu imunitāti.  Ārsti aicina visus augsta riska pacientus saņemt balstvakcīnu jeb ceturto vakcīnas pret Covid-19 devu, kā arī norāda, ka, veidojoties jauniem kovida variantiem, arī tā sauktie antivielu kokteiļi var būt mazāk iedarbīgi.

Un vēl

Tuvojoties gada nogales svētkiem, VAS "Latvijas pasts" aicina bērnus laikus nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim Latvijā vai Santa Klausam Somijā. Latvijas Ziemassvētku vecīša birojs atrodas Dienvidkurzemes novada Vērgales pagasta Ziemupē, savukārt Santa Klauss dzīvo Somijā. Lai vēstule sasniegtu adresātu, bērnu vecākiem jāpārliecinās, ka uz vēstules norādīta precīza saņēmēja un sūtītāja adrese, kā arī uzlīmēta atbilstošas nominālvērtības pastmarka. Vēstules Ziemassvētku vecītim jāsūta uz Ziemupes pastu Rūķupē, Ziemupes pastā Vērgales pagastā, Dienvidkurzemes novadā, Latvijā, pasta indekss - LV-3463. Savukārt Santa Klausa adrese ir Tahtikuja 1, 96930, Rovaniemi, Finland.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Nākotnē uzņēmumu "Sadales tīkls" varētu nodalīt no koncerna "Latvenergo", Veikta Krustpils pils bijušās smēdes ēkas pārbūve, un Aicina autobusos izmantot drošības jostas.

Nākotnē uzņēmumu "Sadales tīkls" varētu nodalīt no koncerna "Latvenergo", intervijā Latvijas televīzijai sacīja premjers Krišjānis Kariņš.  Uzņēmums "Sadales tīkls" ietilpst koncernā "Latvenergo", kura kapitāldaļu turētāja ir Ekonomikas ministrija. Taču Kariņš norādīja, ka abiem uzņēmumiem varētu būt savstarpējs interešu konflikts: "Jo "Latvenergo" ir elektrības ražotājs, un "Sadales tīkla" intereses ir drusku citas. Viņš pauda, ka ekspertiem būtu vērts paskatīties, vai pašlaik "Latvenergo" koncerns ir pareizi strukturēts. Runa gan nav par koncerna sadalīšanu īstermiņā.

Koncerns "Latvenergo" šā gada deviņos mēnešos strādājis ar 1,175 miljardu eiro ieņēmumiem un 104,3 miljonu eiro peļņu, liecina "Latvenergo" koncerna nerevidētie starpperiodu saīsinātie konsolidētie finanšu pārskati par 2022. gada deviņu mēnešu periodu. Salīdzinot ar šādu pašu laika periodu pirms gada, koncerna ieņēmumi ir kāpuši par 78%, bet peļņa palielinājusies 3,9 reizes. 

Paredzēts, ka negatīvo ietekmi uz mazumtirdzniecības apgrozījumu daļēji mazinās vairāki pasākumi -  valsts atbalsts iedzīvotājiem siltumenerģijas izmaksu segšana apkures sezonā, septembrī veikto pensiju indeksācija, darba samaksas pieaugums, kā arī cita veida plānotie pabalsti iedzīvotāju pirktspējas palielināšanai.  Ekonomikas ministrija norāda, ka arī novembrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieaugs straujāk, ņemot vērā iepriekšējā gada novembrī spēkā esošos tirdzniecības ierobežojumus. Tomēr mazumtirdzniecību joprojām turpinās ietekmēt augstais cenu līmenis. Iedzīvotāji vairāk tērēs pirmās nepieciešamības precēm, atliekot nepārtikas preču un lielāku pirkumu iegādi.

G7 grupas valstis vienojušās izveidot tīklu, lai koordinētu Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanu. G7 valstu tieslietu ministru sanāksmē Berlīnē piedalījās arī Starptautiskās Krimināltiesas īpašie prokurori, Vācijas federālais prokurors un Ukrainas tieslietu ministrs. Ministru kopīgajā paziņojumā teikts, ka G7 valstis nodrošinās, lai katrā valstī ir centrālais punkts starptautisku noziegumu izmeklēšanai.

Vācija grozīs savu imigrācijas un naturalizācijas likumu, lai pārveidotu valsti par "imigrācijas" sabiedrību un piesaistītu vairāk kvalificētu darbinieku no trešajām valstīm. Lai gan pēdējos gados ir pieaudzis augsti kvalificētu imigrantu skaits, Vācijā pieaudzis arī brīvo darba vietu skaits. Valdība plāno ieviest jaunu punktu sistēmu, kas veidota pēc Kanādas imigrācijas sistēmas parauga. Sistēma ļautu cilvēkiem ar labu potenciālu imigrēt uz Vāciju bez konkrēta darba piedāvājuma. Plānots, ka valdība šodien pieņems dokumentu par savu nostāju šajā jautājumā.

Turpinām ziņas

Krustpils pils teritorijā ir noslēgusies vēl vienas vēsturiskās ēkas - smēdes pārbūve. Sākotnēji smēde ir bijusi viena no Krustpils pils saimniecības ēkām. Ir versijas, ka muižas laikā šī bija saimniecības ēka, un tika izmantota gan kā staļļi, gan kā smēde.  Ēka celta 19. gadsimtā, pēc 1923. gada tā tika paplašināta un pārbūvēta par pirti. Vairāk nekā 25 gadus šī ēka netika izmantota. Vēsturiskās ēkas pārbūvē tika demontētas 20.gs. piebūves, kas bija sliktā tehniskā stāvoklī, saglabāta un atjaunota dolomīta akmeņu fasāde, nomainīts jumts, atjaunotas durvis un sākotnējās logu ailes. Projektā pie ēkas tiks izveidota āra ekspozīcija, kas būs veltīta vēsturiskam auto pārbraucienam, kas notika 1914.gadā. Krustpils pils C korpusā tiks iekārtota ekspozīcija “Muižas virtuve” un Krustpils pils C korpusa 2. stāvā tiks iekārtotas telpas izglītojošo programmu un praktisko nodarbību vajadzībām.

Tuvojoties svētkiem, gada nogalē gaidāms Covid-19 saslimstības pieaugums, prognozē Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Saskaņā ar datiem pēc divu mēnešu Covid-19 gadījumu pakāpeniska samazinājuma pagājušajā nedēļā Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 35,1%. Perevoščikovs skaidroja, ka katru gadu pēc svētkiem redzams Covid-19 saslimstības pieaugums, un sociālie kontakti ir viens no ietekmējošajiem faktoriem - cilvēki socializējas un mazāk domā par distancēšanos.Tāpat Covid-19 saslimstības pieaugumu var ietekmēt arī jaunā omikrona apakšpaveida - BQ1 - izplatīšanās. Pēc Perevoščikova paustā, tas esot infekciozāks un patlaban Eiropā ieņem vadošo lomu.

Un vēl

Ņemot vērā pagājušajā nedēļā fiksēto lielo ceļu satiksmes negadījumu skaitu, kuros bija iesaistīti arī pasažieru pārvadātāji, kā arī to, ka šajos negadījumos bija liels cietušo pasažieru skaits, Autotransporta direkcija aicina reģionālo autobusu pasažierus izmantot drošības jostas autobusos, kuri ar tām ir aprīkoti, un piesprādzēt gan sevi, gan līdzbraucējus. Drošības jostu lietošana autobusos samazina traumatisma smagumu un palielina iespēju pilnībā atveseļoties vai izdzīvot negadījumā, kā arī drošības jostu izmantošana var samazināt atsevišķu traumu risku vairākas reizes.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 2,4%; Viesītē ievērojami pieaugs maksa par ūdeni un kanalizāciju; un Rātsnama zvani sāk atskaņot Ziemassvētku melodijas

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad deviņos mēnešos pieaudzis par 2,4%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, tajā skaitā trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Faktiskajās cenās Latvijas IKP šogad deviņos mēnešos bija 28,5 miljardu eiro apmērā, tajā skaitā trešajā ceturksnī - 10,409 miljardu eiro apmērā. Lielāko pozitīvo ietekmi uz kopējās pievienotās vērtības izaugsmi nodrošināja informācijas un komunikāciju nozaru darbības pieaugums par 14,2%, ko veicināja apmēru pieaugums lielākajās apakšnozarēs: telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanā - par 24,9%, informācijas pakalpojumu sniegšanā - par 12,2%, kā arī datorprogrammēšanā un konsultēšanā - par 9,6%. 

Šogad Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ir ieguvusi AS Swedbank Baltics, liecina Nasdaq Riga un Prudentia veidotais 2022.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101.  Otrajā vietā ierindojās līdzšinējais topa līderis AS "Latvenergo", savukārt trešajā ir AS "Latvijas valsts meži". Šogad "Top101" iekļuvušo vietējā kapitāla privāto uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar valsts uzņēmumiem ir palielinājies par teju 20%. Vienlaikus 54,5% topā iekļuvušo uzņēmumu joprojām ir uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu.

Vācijas Federālais aviokatastrofu izmeklēšanas birojs otrdien publicējis starpziņojumu par vācu uzņēmējam Karlam Pēteram Grīzemanam piederošās privātā pasažieru lidmašīnas avāriju, kas 4.septembrī notika virs Baltijas jūras netālu no Ventspils. Izmeklēšanas starpziņojumā aprakstītas traģiskā lidojuma detaļas. Īsi pirms plkst.16 lidmašīna pagriezās pa labi ziemeļaustrumu virzienā un plkst.16.30 sasniedza plānoto augstumu. Neilgi pirms tam notikusi draudzīga saruna starp pilotu Grīzemanu un gaisa dispečeru. 12 minūtes vēlāk pilots atkal saistījies ar dispečeru un ziņojis, ka lidmašīnā ir problēmas ar gaisa kondicionieri, un pieprasījis tūlītēju nosēšanos. Tie bijuši Grīzmena pēdējie vārdi. Pēc kāda laika, lidmašīnai turpinot lidojumu, tā iegāzusies Baltijas jūrā.

ASV Baltā nama pārstāvji pašlaik diskutē par to, vai nevajadzētu pasludināt Krievijas privāto militāro kompāniju "Wagner" par teroristu organizāciju. Šāds ASV solis ļautu pretoties grupējuma "Wagner" pieaugošajai ietekmei vairākās Āfrikas valstīs, kā arī, protams, Ukrainā. Kā norāda "Bloomberg", pasludināšana par teroristu organizāciju ļautu uzsākt krimināllietas pret grupas vadoņiem un dalībniekiem, kā arī vērsties pret šīs grupas aktīviem visā pasaulē.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi SIA "Viesītes komunālā pārvalde" jaunos ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifus ar kopējo ūdensapgādes pakalpojumu pieaugumu par 84,65%. No 2023.gada 1.janvāra ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,42 eiro par kubikmetru (m3) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN); kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 2,52 eiro par m3 bez PVN; kopā ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 3,94 eiro par m3 bez PVN. Spēkā esošais SIA "Viesītes komunālā pārvalde" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,88 eiro par m3 bez PVN ir apstiprināts 2015.gadā, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs 1,26 eiro par m3 - 2018.gadā. Tarifus paaugstināt pašvaldības deputāti lēma arī, lai mudinātu Viesītes iedzīvotājus lietot ūdensskaitītājus.

SIA "Viesītes komunālā pārvalde" pieder Jēkabpils novada pašvaldībai, reģistrēta 2004.gadā, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 0,53 miljoni eiro, zaudējumi 34 070 eiro.

2023. gada Dziesmu un deju svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti, no kuriem vismaz viena trešdaļa būs maksas. Plānots, ka biļešu cenas uz pasākumiem būs amplitūdā no 7 līdz 100 eiro, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji. Paredzēts, ka 10% atlaide tiks piemērota Latvijas Goda ģimenes apliecības īpašniekiem, personām ar I, II vai III invaliditātes grupu, uzrādot atbilstošu apliecību un politiski represētajām personām, uzrādot atbilstošu apliecību.

Kā ziņots, 27.tie Vispārējie latviešu Dziesmu un 17.tie Deju svētki notiks no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150-gade. Plānots, ka tajos piedalīsies līdz 40 tūkstoši dalībnieku, to apmeklētāju skaits pārsniegs pusmiljonu. 

Un vēl

Šodien Rīgas rātsnama zvani sāk atskaņot speciālu Ziemassvētku un Jaungada laikam sagatavotu programmu. Kā ierasts, komponista Mārtiņa Brauna aranžētās melodijas skanēs no deviņiem rītā līdz vienpadsmitiem vakarā, ik pēc stundas atskaņojot cita skaņdarba fragmentu. Programmā bez garīga rakstura melodijām iekļautas latviešu un pasaules klasiķu skaņdarbu improvizācijas, kā arī tādu populāru melodiju aranžējumi kā Arvīda Žilinska "Laba slava sniedziņam" un Aināra Virgas "Eglīte". Pēdējā laikā zvani atskaņoja speciālu komponista Mārtiņa Brauna aranžētu melodiju izlasi, kura tika sastādīta pēc mākslinieka aiziešanas mūžībā. Kā ziņots, komponists ar Rīgas domi sadarbojās kopš rātsnama zvanu uzstādīšanas 2006. gadā, izveidojot vairākas tematiskas zvanu melodiju programmas.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Uz laiku atliek pedagogu streika prasību izpildi; No jaunā gada Viesītē ievērojami pieaugs maksa par ūdeni un kanalizāciju; un Šodien nocirsta un uz Jēkabpili atvesta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā kriminālprocesā par Centrālās vēlēšanu komisijas organizētu iepirkumu kopumā figurē desmit personas, tajā skaitā sešas amatpersonas. Kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar CVK organizētu iepirkumu 2021.gadā. 7.novembrī KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu. KNAB 22.novembrī īstenoja procesuālās darbības. Patlaban desmit kriminālprocesā iesaistītajām personām, tajā skaitā, CVK priekšsēdētājai un vēl piecām amatpersonām, noteikts statuss - tiesības uz aizstāvību. Divām personām - CVK priekšsēdētājai un kādam uzņēmējam - piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Kā ziņots KNAB arī lūdzis Saeimai CVK priekšsēdētāju atstādināt no amata pienākumu pildīšanas.

Valdība vakar uz laiku atlikusi daļu no septembrī pieteiktā pedagogu streika prasībām. Uz laiku šobrīd atlikts punkts par pedagogu zemākās mēneša darba samaksas likmes pieauguma grafiku no nākamā gada 1. septembra. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka vēl nav izveidota nākamā valdība, un valsts 2023. gadu iesāks ar tehnisko budžetu. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība skaidroja, ka izprot objektīvos apstākļus, kuru dēļ atsevišķus vienošanās punktus šobrīd izpildīt nevar. Tomēr vienlaikus ir arī tādas lietas, kuras vēl būs jāizpilda tagadējam Ministru kabinetam. Viņiem ir tikai dažas dienas, lai šie dokumenti tiktu iesniegti valdībā. Ja netiks ievērota vienošanās, tad pedagogiem neatliks nekas cits kā rīkoties saskaņā ar Streika likumu un pieņemt lēmumu par rīcību. 

Šogad Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ir ieguvusi AS Swedbank Baltics, liecina Nasdaq Riga un Prudentia veidotais 2022.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101.  Otrajā vietā ierindojās līdzšinējais topa līderis AS "Latvenergo", savukārt trešajā ir AS "Latvijas valsts meži". Šogad "Top101" iekļuvušo vietējā kapitāla privāto uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar valsts uzņēmumiem ir palielinājies par teju 20%. Vienlaikus 54,5% topā iekļuvušo uzņēmumu joprojām ir uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu.

G7 grupas valstis vienojušās izveidot tīklu, lai koordinētu Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanu. G7 valstu tieslietu ministru sanāksmē Berlīnē piedalījās arī Starptautiskās Krimināltiesas īpašie prokurori, Vācijas federālais prokurors un Ukrainas tieslietu ministrs. Ministru kopīgajā paziņojumā teikts, ka G7 valstis nodrošinās, lai katrā valstī ir centrālais punkts starptautisku noziegumu izmeklēšanai.

Turpinām ziņas

Nācaretē, Izraēlā, klātesot goda viesiem un ap 50 cilvēku lielai svētceļnieku grupai no Latvijas, Pasludināšanas bazilikā svinīgi atklāta Aglonas Dievmātes mozaīka. Uzrunājot dalībniekus, Latvijas prezidents Egils Levits atzīmēja, ka Nācarete līdzās Jeruzalemei un Betlēmei ir starp trīs svarīgākajām vietām kristietībā, kur viesojas ne tikai svētceļnieki, bet arī laicīgie apmeklētāji. Aglonas Dievmātes mozaīka tapusi no Latvijas katoļticīgo ziedojumiem, un ideju īstenojis Svētā Jeruzalemes kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļas vadītājs Jānis Smelteris. Par lielāko kristiešu dievnamu Tuvajos Austrumos dēvētajā Pasludināšanas bazilikā viesojas svētceļnieki no visas pasaules. Tās dārzā izvietotas svētgleznu mozaīkas no visdažādākajām pasaules valstīm.

Krustpils pils teritorijā ir noslēgusies vēl vienas vēsturiskās ēkas - smēdes pārbūve. Sākotnēji smēde ir bijusi viena no Krustpils pils saimniecības ēkām. Ir versijas, ka muižas laikā šī bija saimniecības ēka, un tika izmantota gan kā staļļi, gan kā smēde.  Vēsturiskās ēkas pārbūvē tika demontētas 20.gs. piebūves, kas bija sliktā tehniskā stāvoklī, saglabāta un atjaunota dolomīta akmeņu fasāde, nomainīts jumts, atjaunotas durvis un sākotnējās logu ailes. Projektā pie ēkas tiks izveidota āra ekspozīcija, kas būs veltīta vēsturiskam auto pārbraucienam, kas notika 1914.gadā. Krustpils pils C korpusā tiks iekārtota ekspozīcija “Muižas virtuve” un Krustpils pils C korpusa 2. stāvā tiks iekārtotas telpas izglītojošo programmu un praktisko nodarbību vajadzībām.

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi SIA "Viesītes komunālā pārvalde" jaunos ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifus ar kopējo ūdensapgādes pakalpojumu pieaugumu par 84,65%. No 2023.gada 1.janvāra ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,42 eiro par kubikmetru (m3) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN); kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 2,52 eiro par m3 bez PVN; kopā ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 3,94 eiro par m3 bez PVN. Spēkā esošais SIA "Viesītes komunālā pārvalde" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,88 eiro par m3 bez PVN ir apstiprināts 2015.gadā, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs 1,26 eiro par m3 - 2018.gadā. Tarifus paaugstināt pašvaldības deputāti lēma arī, lai mudinātu Viesītes iedzīvotājus lietot ūdensskaitītājus.

Un vēl

Šodien Viesītes puses mežos tika nocirsta un uz Jēkabpili atvesta 16 metrus augsta un 30 gadus veca galvenā Ziemassvētku egle. Svētku rotu nocirta un uz pilsētu atveda, kā arī uzstādīja Vecpilsētas laukumā – SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Paredzēts, ka rīt un parīt egle tiks rotāta un sestdien, 3. decembrī pulksten 16.00 Vecpilsētas laukumā tā tiks svinīgi iedegta. Ar foto no procesa kā egle tika nocirsta, atvesta uz pilsētu un uzstādīta Vecpilsētas laukumā, var iepazīties portālā radio1.lv.

Atstājiet komentāru