2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 2.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 2.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaugusi mēneša vidējā alga; Dabas muzejs aicina iepazīt gulbju dzīvi; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Šī gada 3. ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 384 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2021. gada 3. ceturksni, mēneša vidējā alga palielinājās par 82 eiro jeb 6,3%. Samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas bija 9,08 eiro, un gada laikā tā pieauga par 5,6%. 

Krievija nemācās no iepriekš pieļautajām kļūdām, tāpēc turpina ciest lielus zaudējumus Ukrainā. Par to ir pārliecināti ārvalstu militārie analītiķi, kuri uzskata, ka arī Krievijas triecieni pa Ukrainas kritisko infrastruktūru nav nesuši gaidīto rezultātu. Tikmēr neapmierinātība ar Krievijas spēku darbību pieaug arī pašos Krievijas bruņotajos spēkos, kur saņemtas pirmās prasības izmeklēt necilvēcīgu attieksmi pret karavīriem, kas nosūtīti uz Ukrainu. Krievijas cilvēktiesību aktīvisti gan prognozē, ka šajās lietās panākt pozitīvu iznākumu faktiski nav iespējams.

Krievijas propagandas mediji kārtējo reizi nebeidz pārsteigt ar izdomas bagātību un neveikliem melīgiem apgalvojumiem par Latviju. Šoreiz par upuri ir kļuvusi Lielvārdes Ziemassvētku egle, kuras noformējumā Kremļa kontrolētais medijs "Pervij kanal" ir saskatījis svastiku. Jaungada noskaņojums Latvijā tiekot radīts ar nacistisku kolorītu. Ja neieskatās tuvāk vai aplūko egli no attāluma - pat krāšņi, bet, ieskatoties tuvāk, - apgriezta svastika. Kādas valsts prioritātes, tāds arī Jaunais gads, vēsta "Pervij kanal" ziņu raidījums. 

Jātic, ka Latviešu ugunskrustam gan nav ne mazākās saistības ar hitleriešu svastiku. Tas ir sens simbols, kas vairākām tautām vēsturiski apzīmē sauli, gaismu, saules ceļu, aizsardzību. Zīme atveido nebeidzamu rotējošu kustību, tas ir aprites un mūžam aktīvas enerģijas simbols. Zīmes zaru aplauzuma virziens norāda uz vienu no iespējamajiem griešanās vai spēka iedarbības virzieniem.

Turpinām ziņas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests  atradis pagaidu risinājumus, lai decembrī samazinātu plānoto dienu skaitu, kad nepieciešams apturēt darbību 18 mazāk noslogotajos posteņos. Oktobrī kritiskā personāla nodrošinājuma dēļ VUGD vadība pieņēma lēmumu atsevišķās dienās apturēt mazāk noslogoto posteņu darbību. Patlaban risinājums decembrim rasts, bet tas esot īslaicīgs un “meklēts iekšējos resursos”. Situāciju turpmākajos mēnešos bez likumdevēju iesaistes atrisināt nevarēs, uzsvērts VUGD paziņojumā.

Jau ziņots, ka VUGD sagatavoja un iesniedza Iekšlietu ministrijai tālākai virzībai prioritāro pasākumu papildus finansējuma piešķiršanai virsstundu darba samaksai 2023.gadā 4,8 miljonu eiro apmērā, bet 2024.gadam un turpmāk katru gadu 6,2 miljoni eiro un atlīdzības palielināšanai 2023. un 2024.gadā 16,5 miljonu eiro, bet 2025.gadā un turpmāk katru gadu 22 miljonu eiro apmērā. Šādi prioritārā pasākuma pieteikumi ir gatavoti arī iepriekšējos gados, taču tie nav atbalstīti vai tikai daļēji atbalstīti.

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no rītdienas, 3. decembra būs skatāma izglītojoša izstāde “Gulbji – zināmais un nezināmais”, kurā aplūkota gulbju sugu daudzveidība, dzīvesveids, gulbju pētniecība un galvenie gulbju apdraudējumi. Izstāde būs interesanta gan ģimenēm ar bērniem, gan skolēnu grupām. Izstādi veidojuši Latvijas Nacionālā dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko un gulbju pētnieks Ruslans Matrozis, savukārt par iekārtojumu un dizainu parūpējusies “Aģentūra Raugs”. Izstāde būs atvērta līdz 2023. gada 21. maijam.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā gaidāms lielākoties sauss, bet auksts laiks, un arī jaunnedēļ aukstums turpināsies, bet mākoņu debesīs būs vairāk un brīžiem snigs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Sestdien naktī vietām debesis vēl skaidrosies, bet dienā mākoņu daudzums jau atkal palielināsies, tomēr joprojām laiks saglabāsies sauss. Dominēs lēns austrumu puses vējš. Naktī gaiss atdzisīs līdz -9 grādiem, bet dienā maksimālā temperatūra gaidāma -1 līdz -6 grādu robežās.

Svētdien mākoņi aizsegs debesu lielāko daļu, naktī, sākot no dienvidiem, Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs sniegu, vietām sniega sega varētu palielināties par vienu līdz četriem centimetriem. Turpinās dominēt lēns austrumu puses vējš. Naktī minimālā gaisa temperatūra gaidāma -1 līdz -6 grādu robežās, bet gaišajās diennakts stundās termometra stabiņš pakāpsies līdz +1 līdz -3 grādu atzīmei.

Darba nedēļas pirmajā pusē gaidāms lielākoties mākoņains laiks. Pirmdien būtiski nokrišņi nav gaidāmi, savukārt otrdien valsti no rietumiem sasniegs jauna un plaša nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs sniegu gan otrdien, gan trešdien. Sniega sega vietām palielināsies par vairākiem centimetriem, tāpēc autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, jo daudzviet ceļi būs slideni. Gan nakts stundās, gan dienā gaisa temperatūra visā valstī pieturēsies zem 0 grādiem. Pēc šī brīža prognozes, nedēļas otrajā pusē vietām būs gaidāmi nokrišņi, bet tie nebūs tik intensīvi kā nedēļas sākumā. Gaisa temperatūra turpinās pakāpeniski pazemināties.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Virza grozījumus, ar kuriem varētu pagarināt atbalsta sniegšanu Ukrainas bēgļiem; Jēkabpilī ūdens tarifs pieaudzis par 41%; un Ārsti lūdz slimus bērnus uz skolu un dārziņu nelaist.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kuros izskatīšanas procesā varētu iestrādāt atbalsta sniegšanas Ukrainas bēgļiem pagarinājumu. Grozījumi pašlaik neparedz atbalsta pagarināšanu, taču šiem grozījumiem tālākā likumprojekta skatīšanas gaitā varētu tikt iesniegti papildinājumi atbalsta pagarināšanai. Galīgajā lasījumā grozījumus varētu pieņemti 8.decembrī.

Kardiologs Andris Skride  ceļā no Amsterdamas uz Bostonu sniedzis medicīnisko palīdzību un izglābis dzīvību vienam no šī reisa pasažierim. 30.novembrī Skride bija devies ceļā ar aviokompānijas "Delta Airlines" lidmašīnu uz Bostonu (ASV), lai piedalītos tur notiekošajā starptautiskajā medicīnas un zinātnes konferencē. Kā viņš pats vēstīja sociālajos tīklos, esot virs Atlantijas okeāna, viņš bija pamanījis lielu kņadu, pēc kuras sekoja jautājums skaļrunī par to, vai lidmašīnā ir kāds ārsts. Viņam kā jau pierasts līdzi gan oksimetrs, gan spiediena mērīšanas aparāts un pat neliels medikamentu klāsts, arī aviokompānijai bijis šis tas no vajadzīgā. Pasažierim sniegta palīdzība kritiskā brīdī.
Kā zināms, Skride ir latviešu ārsts un politiķis, medicīnas zinātņu doktors, ieviesis Latvijā vairākas jaunas ārstēšanas metodes, organizējis un līdzdarbojies pirmajā plaušu transplantācijā Latvijas vēsturē, Latvijas Reto slimību speciālistu asociācijas dibinātājs un vadītājs.

Polija no Ungārijas ceturtdien pārņēma NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību Šauļu aviobāzē, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija. Misiju no Šauļu aviobāzes atbalstīs Francijas Gaisa spēki, kas uz Baltijas valstīm nosūtīs savus spēcīgākos iznīcinātājus. Polijas Gaisa spēki, kas kopš 1.oktobra pastiprināja patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā, līdz 31.martam paliks Lietuvā ar četriem iznīcinātājiem F-16, no Ungārijas pārņemot misijas vadību. Savukārt Francija pirmo reizi uz Lietuvu nosūtījusi četrus iznīcinātājus "Rafale". Francija NATO misijā Baltijas valstīs piedalīsies nākamos deviņus mēnešus.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien pavēstījis, ka drīzumā runās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, paužot cerību, ka sarunas par kara izbeigšanu Ukrainā "joprojām ir iespējamas". Vizītes gaitā Vašingtonā Makrons paziņoja, ka plāno runāt ar Putinu "tuvāko dienu laikā".

Turpinām ziņas

No decembra stājušies spēkā SIA “Jēkabpils ūdens” jaunie tarifi. Tie palielinās par 41 procentu. Ūdensapgādes pakalpojumu tarifs tagad ir 1,26 eiro par kubikmetru, savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 1,73 eiro par kubikmetru. Šādi tarifi būs spēkā līdz nākamā gada 30.aprīlim, bet no 1.maija tarifi pieaugs vēl par 2,3 procentiem - līdz 3,06 eiro par kubikmetru. Tajā skaitā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieaugs par 0,8% - līdz 1,27 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs kāps par 3,5% - līdz 1,79 eiro par kubikmetru.

Latvijā ir otrs augstākais saslimstības rādītājs ar HIV Eiropā. Pērn Latvijā reģistrēti vairāk nekā 200 jauni HIV gadījumi. Iemesli joprojām ir gan nezināšana par inficēšanās riskiem, gan arī bailes no sabiedrības nosodījuma. Tas veicina to, ka cilvēki neuzsāk ārstēšanās procesu un apdraud citus. 

Un vēl

Katru dienu pieciem sešiem mazuļiem, kuru ģimenes vēršas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uzņemšanas nodaļā, ar eksprestestu atklāj RSV jeb respiratori sincitiālo vīrusu. Katru nedēļu vismaz viens mazulis tādēļ nonāk reanimācijā, pieslēgts pie skābekļa aparāta.  Šī vīrusa gadījumu pieaugumu visā valstī konstatē arī Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā. Vīruss, kas pieaugušajiem un lielai daļai bērnu norit kā vienkāršas iesnas vai klepus, īpaši bīstams ir zīdainīšiem. Ārsti lūdz slimus bērnus uz skolu un dārziņu nelaist, tie var inficēt mazākos brāļus un māsas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: "Enerģijas publiskais tirgotājs" obligātajā iepirkumā iepircis teju par pusi mazāk elektroenerģijas; Nākamgad pieaugs vēstuļu un pasta paku sūtījumu tarifi; un Uz Vidzemes šosejas sāk darboties mainīgās elektroniskās ceļazīmes

SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs" šogad pirmajā pusgadā obligātā iepirkumā iepirkusi 377 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 46,9% mazāk nekā attiecīgajā periodā 2021.gadā, liecina uzņēmuma publiskotā informācija. Visvairāk jeb 157 gigavatstundas iepirktās elektroenerģijas saražots biomasas elektrostacijās, kas ir par 37,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Vadības ziņojumā skaidrots, ka iepirktās elektroenerģijas apmēra samazinājumu noteica izsniegto obligātā iepirkuma atbalsta atļauju atcelšana, kā arī atbalsta perioda beigas arvien lielākam skaitam elektrostaciju. Septembra beigās bija 26 elektrostacijas, kurām piešķirtas un kuras izmanto tiesības saražoto elektroenerģiju pārdot obligātā iepirkuma ietvaros vai saņemt garantētos jaudas maksājumus par uzstādīto elektrisko jaudu, kamēr 2021.gada beigās bija 261 šāda elektrostacija.

Aizejošās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš, kuram Valsts prezidents uzticējis veidot arī nākamo Ministru kabinetu, šīs nedēļas otrajā pusē ir devies dažu dienu atvaļinājumā, izriet no publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Premjers ikgadējā atvaļinājumā devies no 1.decembra līdz 4.decembrim. Šajā laikā par Ministru prezidenta pienākumu izpildītāju viņš iecēlis partijas biedru, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Karam Ukrainā turpinoties, kritušo skaits abās pusēs turpina augt, taču precīzas aplēses par skaitu nav vai tās tiek noklusētas. Abas puses tiek turētas aizdomās par savu zaudējumu samazināšanu, lai izvairītos no savu karavīru morāles graušanas. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks izteicies, ka kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma ir krituši līdz 13 tūkstoši Ukrainas karavīru. Tās esot Ģenerālštāba aplēses. Podoļaks piebilda, ka Zelenskis publiskos oficiālos datus, "kad pienāks īstais brīdis". 

Bez Krievijas pārstāvju klātbūtnes Polijas pilsētā Lodzā sākusies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ārlietu ministru konference. Tās dalībnieki stingri nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā. Pasākuma namatēvs – Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau norādīja, ka Krievija vēlējās karu. Kad neizdevās zibenskara plāns, agresija kļuva arvien brutālāka un cietsirdīgāka, un tas neizbēgami noveda pie kara noziegumu izdarīšanas. Eiropas juridiskais un morālais pienākums ir saukt pie atbildības gan vainīgos, gan lēmumu pieņēmējus, uzsvēra ministrs.

Turpinām ziņas

No 2023. gada 1. janvāra pieaugs valsts AS "Latvijas pasts" vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu tarifi. Par to informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kas apstiprinājusi Latvijas Pasta iesniegtos universālā pasta pakalpojuma tarifus. Piemēram, iekšzemes vienkāršs A klases vēstules sūtījums svarā līdz 20 gramiem maksās 1,65 eiro līdzšinējo 1,20 eiro vietā - pieaugums par 37,5%, turpretim iekšzemes ierakstītas pakas sūtījums no 1 kg līdz 2 kg maksās 6,21 eiro līdzšinējo 2,97 eiro vietā - pieaugums divas reizes. Tikmēr pārrobežu pasta pakalpojumiem tarifu izmaiņas nav tik straujas. Proti, vienkāršas A klases vēstules sūtījums uz ASV svarā līdz 20 g maksās 1,83 eiro līdzšinējo 1,67 vietā, bet ierakstītas pakas nosūtīšana uz ASV, kas nepārsniedz 1 kg, maksās 25,05 eiro līdzšinējo 23,91 eiro vietā.

Pirmdien, 5. decembrī pulksten 18 Stūra mājā tiks atklāta politiski represētajām sievietēm veltīta izstāde "Rožu iela". Sieviešu ieguldījums pretošanās kustībā padomju režīmam ir nozīmīgs, tomēr mazāk pētīts un zināms. Izstāde stāstīs par sievietēm, kuras pašaizliedzīgi veltīja savu dzīvi pretošanās kustībai Latvijā un par to izcieta sodu. Izstādes kuratore ir vēsturniece Viktorija Pivena, bēgle no Ukrainas, kura šobrīd strādā Latvijas Okupācijas muzejā. Izstādē izmantoti Latvijas Okupācijas muzeja krājuma materiāli – oriģinālie dokumenti, fotogrāfijas, personīgās mantas.

Un vēl

No šodienas uz Vidzemes šosejas sāk darboties mainīgās elektroniskās ceļazīmes, kas ir daļa no satiksmes vadības sistēmas, kas tiek veidota projektā uz valsts galvenā autoceļa Rīga–Sigulda–Veclaicene. Ceļazīmēs, kas ir aprīkotas ar dažādiem sensoriem un apvienotas vadības sistēmā, tiks attēlota informācija par braukšanas apstākļiem atbilstošu maksimālo braukšanas ātrumu, satiksmes brīdinājumi, piemēram, par slidenu ceļu, stipru vēju vai miglu u.c.  Informācija ceļazīmēs mainīsies atkarībā no faktiskajiem braukšanas apstākļiem uz ceļa, kurus noteiks līdzās autoceļam uzstādītās ceļa meteoroloģiskās stacijas un satiksmes plūsmas uzskaites iekārtas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasliktinās iedzīvotāju pirktspēja;  Pašvaldībām par okupācijas režīmus slavinošu objektu demontāžu izmaksās kompensācijas; un Jēkabpilī rīt tiks iedegta galvenā Ziemassvētku egle.

"Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" jaunie elektrības sadales un pārvades tarifi nebūs tik lieli, kā sākotnēji tika plānots, intervijā Latvijas televīzijai uzsvēra ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Līdz ar to arī elektrības kopējie tarifi noteikti nebūs vairākkārt lielāki nekā pašlaik, solīja politiķe. Ministre pastāstīja, ka Ekonomikas ministrija šodien tiekas ar abiem uzņēmumiem, lai gūtu ieskatu, kā abiem uzņēmumiem ir izdevies pārvērtēt savus tarifu projektus.

Algu kāpums pamazām sāk pierimt, taču algu pirktspēja šajā cenu kāpuma periodā ir būtiski pasliktinājusies, atzīst eksperti. Ir nozares, kurās algas aizvien turpinājušas strauji palielināties, taču daļā nozaru pieaugums vairs nav tik straujš, kā iepriekšējos gados. Kā ziņots, vidējā bruto alga Latvijā sasniegusi tūkstoš 384 eiro, kas ir par 6,3% vairāk nekā pirms gada. Tomēr Latvijas un Baltijas inflācijā šobrīd ir liela neizskaidrojamā komponente – cenu kāpums, ko neizskaidro enerģijas, izejvielu un darbaspēka izmaksu daļa. Banku eksperti norāda, ka acīmredzot, lielo cenu jucekli daudzi uzņēmumi ir izmantojuši, lai palielinātu maržas jeb apgrozījuma rentabilitāti. Citiem vārdiem, uzņēmumiem ir izdevies pārdalīt kopējo ienākumu plūsmu par labu sev, pēc šīs daļas pakāpeniskas zaudēšanas iepriekšējos desmit gados un tas mazina pirktspēju. 

Aizvadītajā mēnesī notikusī Krievijas spēku atvilkšana no Dņepras upes rietumu krasta Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinājusi iespējas veikt papildus triecienus pa okupantu loģistikas mezgliem un sakaru līnijām, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Ukraiņu veiktie triecieni, visticamāk, okupantus pamudināja pārvietot loģistikas mezglus, tajā skaitā dzelzceļa pārvades punktus, tālāk uz dienvidiem un austrumiem. 

Itālija pārņēmusi Krievijas naftas uzņēmumam LuKoil piederošu naftas pārstrādes rūpnīcu pagaidu valsts uzraudzībā, lai novērstu tās slēgšanu un garantētu enerģijas piegādes. Naftas pārstrādes rūpnīca ISAB ir viena no lielākajām Eiropā, un pastāvēja riski, ka tai nāksies pārtraukt darbību saistībā ar Eiropas Savienības noteikto embargo Krievijas jēlnaftas importam pa jūru, kas spēkā stāsies 5.decembrī. Sicīlijā bāzētās naftas rūpnīcas pagaidu pārvaldība ilgs maksimums 12 mēnešus, norādīja informācijas avots.

ASV slimnīcas pēdējās nedēļās pārpludinājuši bērni, kuriem konstatēta inficēšanās ar respiratori sincitiālo vīrusu jeb RSV, vēsta Al Jazeera. Bērnu slimnīcas ir tik pārpildītas, ka to darbība jau sāk atgādināt Covid-19 pandēmijas sākumposmā pieredzēto. Dažās slimnīcās jau tiek slietas āra teltis gultu izvietošanai, lai uzņemtu pacientus. Šis vīruss, kas izplatās galvenokārt tiešu kontaktu vai gaisa pilienu ceļā, parasti izraisa saslimšanu ar mēreniem simptomiem, taču var būt īpaši bīstams maziem bērniem un vecākiem cilvēkiem. Ar RSV inficēto skaita īpašs palielinājums vērojams arī daudzās Eiropas valstīs, tajā skaitā Latvijā. 

Turpinām ziņas

Pašvaldībām par okupācijas režīmus slavinošu objektu demontāžu kopumā būs jāizmaksā 645 tūkstoši 53 eiro. Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītā komisija līdz 1. decembrim ir izvērtējusi "ePārskatos" saņemtos pašvaldību pieteikumus valsts budžeta līdzekļu daļas atmaksai par padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu. Kā vēstīts, pēc Latvijas pašvaldību sniegtās informācijas Ministru kabineta noteiktajā termiņā - līdz 15. novembrim -demontēti visi 69 Ministru kabineta noteikumos iekļautie objekti. Tāpat pašvaldības sniegušas informāciju par vēl vismaz 55 ārpus šī saraksta esošiem objektiem, kuru demontāža jau veikta pēc pašvaldību pašiniciatīvas.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju atjaunot transportlīdzeklim to pašu reģistrācijas numuru. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Vairis Doktenieks, kurš vēlas panākt izmaiņas likumdošanā, lai turpmāk transportlīdzekļiem piešķirtā vispārējās lietošanas, speciālās nozīmes, kā arī individuālās valsts reģistrācijas numura zīmes, transportlīdzekļa vai tā numura zīmes nozagšanas vai nozaudēšanas gadījumā var atjaunot ar tādu pašu burtu un ciparu kombināciju. Iniciatīvas pieteicējs norāda, ka vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir atļauts atjaunot numura zīmi (zīmes) tās zudības gadījumā. 

Un vēl

Aptuveni trešā daļa Latvijas iedzīvotāju jau laikus gatavojas lielākiem tēriņiem gada nogalē, proti 32% respondentu naudu Ziemassvētku dāvanu iegādei sāk krāt jau laicīgi, liecina SEB bankas aptauja. Salīdzinoši vien 22% Lietuvas un 23% Igaunijas iedzīvotāju krāj naudu Ziemassvētkiem jau iepriekš. Visbiežāk (38%) tie, kuri krāj naudu dāvanām, sāk to darīt dažus mēnešus pirms svētkiem, proti, rudenī. Ceturtā daļa (25%) respondentu sāk veidot uzkrājumus Ziemassvētku tēriņiem, iestājoties ziemai, savukārt piektā daļa (20%) – sāk krāt jau vasarā. Interesanti, ka sievietes biežāk nekā vīrieši atzīst, ka plāno savas finanses un veido uzkrājumus dāvanu iegādei jau iepriekš, proti, tā atzīst 38% sieviešu un vien 26% vīriešu.
 
Rīt, 3.decembrī pulksten 16. Vecpilsētas laukumā notiks Jēkabpils Ziemassvētku egles atklāšana.
Egles atklāšanā piedalīsies multfilmas varonis Bings kopā ar saviem draugiem. Viņam gaismiņas eglē iedegt palīdzēs sniegavīrs Olafs, lācēns Vinnijs Pūks, jautrākā rūķu meitene Popija un pele Džerijs. Turpat netālu no eglītes ikvienu gaidīs Ziemassvētku vecītis un Rūķene, pie kuriem atradīsies arī Ziemassvētku pasts. Ikviens mazais jēkabpilietis un novada iedzīvotājs aicināts nākt ar savu vēstulīti, kuru varēs iemest pastkastē, lai Ziemassvētku vecīša rūķīši to laikus izlasa!

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Pieaugusi vidējā alga, bet kritusies pirktspēja; Rīt Jēkabpilī iedegs galveno Ziemassvētku egli; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Šī gada 3. ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 384 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2021. gada 3. ceturksni, mēneša vidējā alga palielinājās par 82 eiro jeb 6,3%. Samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas bija 9,08 eiro, un gada laikā tā pieauga par 5,6%. 

Algu kāpums pamazām sāk pierimt, taču algu pirktspēja šajā cenu kāpuma periodā ir būtiski pasliktinājusies, atzīst eksperti. Viņi norāda, ka Latvijas un Baltijas inflācijā šobrīd ir liela neizskaidrojamā komponente – cenu kāpums, ko neizskaidro enerģijas, izejvielu un darbaspēka izmaksu daļa. Banku eksperti uzskata, ka acīmredzot, lielo cenu jucekli daudzi uzņēmumi ir izmantojuši, lai palielinātu maržas jeb apgrozījuma rentabilitāti. Citiem vārdiem, uzņēmumiem ir izdevies pārdalīt kopējo ienākumu plūsmu par labu sev un tas mazina pirktspēju. 

Krievija nemācās no iepriekš pieļautajām kļūdām, tāpēc turpina ciest lielus zaudējumus Ukrainā. Par to ir pārliecināti ārvalstu militārie analītiķi, kuri uzskata, ka arī Krievijas triecieni pa Ukrainas kritisko infrastruktūru nav nesuši gaidīto rezultātu. 

No šodienas uz Vidzemes šosejas sāk darboties mainīgās elektroniskās ceļazīmes, kas ir daļa no satiksmes vadības sistēmas, kas tiek veidota projektā uz valsts galvenā autoceļa Rīga–Sigulda–Veclaicene. Ceļazīmēs, kas ir aprīkotas ar dažādiem sensoriem un apvienotas vadības sistēmā, tiks attēlota informācija par braukšanas apstākļiem atbilstošu maksimālo braukšanas ātrumu, satiksmes brīdinājumi, piemēram, par slidenu ceļu, stipru vēju vai miglu un cita informācija.

Polija no Ungārijas ceturtdien pārņēma NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību Šauļu aviobāzē, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija. Misiju no Šauļu aviobāzes atbalstīs Francijas Gaisa spēki, kas uz Baltijas valstīm nosūtīs savus spēcīgākos iznīcinātājus. 

Turpinām ziņas

No decembra stājušies spēkā SIA “Jēkabpils ūdens” jaunie tarifi. Tie palielinās par 41 procentu. Ūdensapgādes pakalpojumu tarifs tagad ir 1,26 eiro par kubikmetru, savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 1,73 eiro par kubikmetru. Šādi tarifi būs spēkā līdz nākamā gada 30.aprīlim, bet no 1.maija tarifi pieaugs vēl par 2,3 procentiem - līdz 3,06 eiro par kubikmetru. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests  atradis pagaidu risinājumus, lai decembrī samazinātu plānoto dienu skaitu, kad nepieciešams apturēt darbību 18 mazāk noslogotajos posteņos. Risinājums ir  īslaicīgs un “meklēts iekšējos resursos”. VUGD uzsver, ka situāciju turpmākajos mēnešos bez likumdevēju iesaistes atrisināt nevarēs.

Rīt, 3.decembrī pulksten 16. Vecpilsētas laukumā notiks Jēkabpils Ziemassvētku egles atklāšana.
Egles atklāšanā piedalīsies multfilmas varonis Bings kopā ar saviem draugiem. Viņam gaismiņas eglē iedegt palīdzēs sniegavīrs Olafs, lācēns Vinnijs Pūks, jautrākā rūķu meitene Popija un pele Džerijs. Turpat netālu no eglītes ikvienu gaidīs Ziemassvētku vecītis un Rūķene, pie kuriem atradīsies arī Ziemassvētku pasts. Ikviens mazais jēkabpilietis un novada iedzīvotājs aicināts nākt ar savu vēstulīti, kuru varēs iemest pastkastē, lai Ziemassvētku vecīša rūķīši to laikus izlasa!

Savukārt Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no rītdienas, 3. decembra būs skatāma izglītojoša izstāde “Gulbji – zināmais un nezināmais”, kurā aplūkota gulbju sugu daudzveidība, dzīvesveids, gulbju pētniecība un galvenie gulbju apdraudējumi. Izstāde būs interesanta gan ģimenēm ar bērniem, gan skolēnu grupām. 

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā gaidāms lielākoties sauss, bet auksts laiks, un arī jaunnedēļ aukstums turpināsies, bet mākoņu debesīs būs vairāk un brīžiem snigs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Sestdien naktī vietām debesis vēl skaidrosies, bet dienā mākoņu daudzums jau atkal palielināsies, tomēr joprojām laiks saglabāsies sauss. Dominēs lēns austrumu puses vējš. Naktī gaiss atdzisīs līdz -9 grādiem, bet dienā maksimālā temperatūra gaidāma -1 līdz -6 grādu robežās.

Svētdien mākoņi aizsegs debesu lielāko daļu, naktī, sākot no dienvidiem, Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs sniegu, vietām sniega sega varētu palielināties par vienu līdz četriem centimetriem. Turpinās dominēt lēns austrumu puses vējš. Naktī minimālā gaisa temperatūra gaidāma -1 līdz -6 grādu robežās, bet gaišajās diennakts stundās termometra stabiņš pakāpsies līdz +1 līdz -3 grādu atzīmei.

Darba nedēļas pirmajā pusē gaidāms lielākoties mākoņains laiks. Pirmdien būtiski nokrišņi nav gaidāmi, savukārt otrdien valsti no rietumiem sasniegs jauna un plaša nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs sniegu gan otrdien, gan trešdien. Gan nakts stundās, gan dienā gaisa temperatūra visā valstī pieturēsies zem 0 grādiem. Pēc šī brīža prognozes, nedēļas otrajā pusē vietām būs gaidāmi nokrišņi, bet tie nebūs tik intensīvi kā nedēļas sākumā. Gaisa temperatūra turpinās pakāpeniski pazemināties.

Atstājiet komentāru