2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 6.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas izvirza ministru amatu kandidātus; Aizkraukles rajona tiesa apmierina Guntara Goguļa prasību pret Jēkabpils novada domi; un Tiesībsarga birojs arvien biežāk saņem sūdzības par mobingu un bosingu darba vietā.

Nacionālā apvienība ekonomikas ministru amatam virza Ilzi Indriksoni, aizsardzības ministra amatam Ināru Mūrnieci, kultūras ministra amatam Nauri Puntuli un satiksmes ministra amatam Jāni Vitenbergu. Savukārt partiju apvienības "Jaunā vienotība" kandidāts ārlietu ministra amatam būs Edgars Rinkēvičs, izglītību un zinātnes ministres amatam Anda Čakša, finanšu ministra amatam Arvils Ašeradens, tieslietu ministra amatam Inesi Lībiņa-Egnere, klimata un enerģētikas ministra amatam Raimonds Čudars un labklājības ministra amatam Evika Siliņa.

"Apvienotais saraksts" ministra amatiem apspriež Saeimas deputātu Didža Šmita, Māra Kučinska un Māra Sprindžuka kandidatūras. Šmits tiek vērtēts iespējamai virzīšanai uz zemkopības ministra amatu, iekšlietu ministra postenim tiek izskatīta Kučinska kandidatūra, bet Sprindžuks pretendē uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra posteni. Savukārt uz veselības ministra amatu aizvien ir vairāki kandidāti, par kuriem turpinās diskusijas, - gan ar medicīnas, gan menedžmenta pieredzi. Kā ziņots, iecerēts, ka par jauno Ministru kabinetu Saeima varētu balsot decembra vidū.

Baltijas valstīm līdz 2025.-2026.gadam būs jāizstrādā plāns, lai Krievijas standarta jeb tūkstoš 520 milimetru platuma dzelzceļa sliežu tīklu pārveidotu atbilstoši Eiropas standartiem, pirmdien nolēmuši Eiropas Savienības transporta ministri. Diskutējot par dzelzceļa kā nozīmīga un videi draudzīga transporta veida attīstību, Eiropas Savienības valstu transportu ministri Briselē vienojās, ka ikvienai dalībvalstij, kurai ir no Eiropas platuma sliedēm atšķirīgs dzelzceļa tīkls, līdz 2025.-2026.gadam jāizstrādā tā pārveidošanas plāns.

Vismaz 2 tūkstoši 500 bojā gājušu roņu beidzamajās dienās izskaloti Kaspijas jūras piekrastē Krievijas sastāvā esošajā Dagestānā. Viss liecina, ka dzīvnieki jau pirms vairākām nedēļām gājuši bojā atklātā jūrā, un tikai pēc ilgāka laika izskaloti krastā, neesot nekādu pazīmju, ka tie būtu nogalināti vai gājuši bojā zvejnieku tīklos. Izskatās, ka šajā gadījumā runa ir par kaut kādiem dabiskiem cēloņiem, kurus mēģinās noskaidrot. Speciālisti jau ķērušies pie roņu mirstīgo atlieku izpētes un analīzes. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles rajona tiesa paziņojusi spriedumu lietā, kur bijušais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Guntars Gogulis iesūdzēja pašvaldību par nepamatotu atlaišanu no darba un prasību, atjaunot viņu iepriekšējā amatā, izmaksājot kompensāciju par darba piespiedu kavējumu. Guntars Gogulis Radio1 informēja, ka tiesa lēmuma rezolutīvajā daļā nosprieda apmierināt prasību pilnīgi. Atzīt par spēkā neesošu Jēkabpils novada pašvaldības 2022. gada 11. maija uzteikumu Guntaram Gogulim par spēkā neesošu un atjaunot viņu iepriekšējā darbā. Spriedums arī paredz - piedzīt no Jēkabpils novada pašvaldības par labu viņam vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku, kas ir - 21 tūkstotis 201 eiro. Tiesa noteikusi Jēkabpils novada pašvaldībai termiņu sprieduma labprātīgai izpildei – septiņas dienas no sprieduma spēkā stāšanās brīža. Tāpat arī spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesā divdesmit dienu laikā.

Radio1 sazinājās ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini un lūdza komentēt, kāda būs pašvaldības rīcība vai tiks izpildīts tiesas spriedums un Guntars Gogulis atjaunots amatā vai arī pašvaldība plāno spriedumu pārsūdzēt. Ravis Ragainis sacīja, ka ir tikai nupat saņēmis tiesas spriedumu, tāpēc šobrīd nevar komentēt, kāda būs pašvaldības rīcība, jo esot jākonsultējas ar juristiem. Raivja Ragaiņa ieskatā tiesa nav ņēmusi vērā vairākus aspektus saistībā ar šo lietu. Taču kāda būs pašvaldības rīcība, būšot zināms pēc konsultācijas ar juristiem.

Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Baltijas valstīs elektroenerģijas cena palielinājās par 34% un vienoti bija 350,83 eiro par megavastundu.  Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas ir pieaugušas visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Elektroenerģijas cenas palielinājās gan Baltijā, gan arī Centrāleiropā – Francijā elektroenerģijas cena kāpa par 60% līdz vidēji 354,20 eiro par megavastundu, arī Beļģijā tā palielinājās par 60% un bija 351,76 eiro par megavastundu, bet Vācijā elektroenerģijas cena bija 334,42 eiro par megavastundu jeb par 54% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Un vēl

Pēdējā pusgada laikā Tiesībsarga birojs novērojis, ka pieaug iesniegumu skaits, kuros ziņo par mobingu un bosingu darba vietā. Par uzmākšanos un vardarbību darba vietā ziņojumi saņemti reti. Valsts darba inspekcijā arī pieaugums sūdzību skaitā par mobingu un bosingu. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes apkopotās informācijas, pērn Latvijā darba vidē no seksuālas vardarbības un uzmākšanās cietušas 11% sieviešu un 5% vīriešu. Tiesībsarga birojs šādus iesniegumus saņem reti, turpretim iesniegumus par mobingu un bosingu darba vidē arvien biežāk. Tiesībsargs norāda, ka ziņojumu skaita pieaugumu veicinājusi sabiedrības izglītotība šajā jautājumā. Šogad saņemtas 36 šādas sūdzības, no kurām deviņas izceltas kā mobings vai emocionāla ietekmēšana. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:jaunajiem lauksaimniekiem iespējams saņemt Eiropas finansējumu; Arī šogad valsts mežos katrs iedzīvotājs drīkst nocirst vienu eglīti; un gaidāmi vērienīgi remontdarbi Botāniskā dārza palmu mājā.

No 2023. gada līdz 2027. gadam atbalstam gados jauniem lauksaimniekiem paredzēts novirzīt 55,1 miljonu eiro, ko piešķirs gan tiešo maksājumu, gan lauku attīstības atbalsta pasākumu veidā. Atbalstu paredz Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskais plāns 2023.-2027. gadam. Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards norāda, ka tā kā turpina palielināties Latvijas lauku saimniecību vadītāju vidējais vecums un samazinās gados jaunu vadītāju īpatsvars "turpmākai Latvijas lauku attīstībai svarīgi ir radīt priekšnoteikumus, lai motivētu jaunus, uzņēmīgus un darbspējīgus iedzīvotājus dzīvot un veidot ģimenes, attīstīt savu uzņēmējdarbību un radīt darbavietas Latvijas reģionos".

Šī gada oktobrī, salīdzinot ar 2021. gada oktobri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājies par 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Ražošanas apjoma kritums bija arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 18% (saruka koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjoms un gāzes piegāde patērētājiem), savukārt kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,7%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies par 2,7%.

Krievijā, Engelsas gaisa spēku bāzē Saratovas apgabalā, pēc lidrobota uzbrukuma pirmdien noticis sprādziens, ziņo krievu mediji. Līdzīgs sprādziens noticis arī kara lidlaukā pie Rjazaņas. Krievijas Aizsardzības ministrija pirmdien vakarā apstiprināja, ka noticis "Kijivas režīma" uzbrukums diviem Krievijas kara lidlaukiem. Maskava apgalvo, ka Ukraina esot izmantojusi "padomju ražojuma" bezpilota lidaparātus. Uzbrukumā nogalināti trīs Krievijas karavīri, bet četri esot ievainoti ar "Ukrainas dronu atlūzām". Krievija apgalvo, ka esot notriekusi šos dronus.

ASV sācies trešais Eiropas Savienības un ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes samits. Tā laikā tiks pārrunāti jautājumi, kā stiprināt un veicināt tirdzniecību starp abām pusēm un kā mazināt dažāda veida administratīvos šķēršļus tirdzniecībā starp abām pusēm. Eiropas Savienības un ASV pārstāvji runās arī par jautājumiem, kas saistīti ar ASV Inflācijas samazināšanas aktu jeb likumdošanas paketi, kas paredz dažāda veida atbalstu zaļajai ekonomikai. Eiropas Savienība paudusi bažas par šo aktu, jo tas nostāda Eiropas uzņēmumus neizdevīgā pozīcijā.

Trīs Maskavas domes deputāti pieprasa Putinam izdot dekrētu par mobilizācijas noslēgšanu, informē Krievijas neatkarīgais medijs "Insider".  Deputāti pievērsa uzmanību tam, ka oficiāli "daļējā" mobilizācija Krievijā joprojām nav pabeigta, un pieprasīja, lai Vladimirs Putins izdotu attiecīgu dekrētu. Neskatoties uz deputātu pieprasījumu, Maskavas domes Juridiskais departaments atteicās to reģistrēt. Aicinājuma autori tika informēti, ka šādi jautājumi nav pilsētas parlamenta kompetencē. Maskavas domes deputāti šo aicinājumu nosūtījuši tieši Putinam un iesnieguši to arī Maskavas pilsētas domes spīkeram.

Turpinām ziņas

Rosība egļu audzētavās šogad sākusies jau novembra vidū, un novērots, ka iedzīvotāji Ziemassvētku eglīti, salīdzinot ar citiem gadiem, sākuši meklēt savlaicīgāk. Savukārt svinēšanas tradīcijās šogad korekcijas ieviesusi arī energokrīze, – iedzīvotāji svētkiem plāno atvēlēt mazāk līdzekļu. Cenas eglītēm šogad neesot celtas, bet novērots, ka cilvēki vairāk izvērtē, kuras kategorijas eglīti pirkt, – audzētavā piedāvā grieztās, bet vairāk strādā ar eglēm podiņos, ko vēlāk klienti pārstāda.
Daļa uzrunāto iedzīvotāju savukārt norāda, ka tieši doties eglītes meklējumos uz mežu esot tradicionāls ģimenes pasākums. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad Latvijas Valsts meži apsaimniekotajos valsts mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti. Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs. Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem un zem elektrolīnijām.

Un vēl

Augu labturībai un energoefektivitātes uzlabošanai Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu māja piedzīvos vērienīgas pārmaiņas. Palmu māja ir Baltijas augstākā siltumnīca, kas jau daudzus gadus gaida atjaunošanu.  Tā būvēta 1970. gadu sākumā, tagad tai ir jau 51 gads. Apkuri šeit nodrošina visiem labi zināmie čuguna radiatori. Ziemā Palmu mājā ir aptuveni +10 grādu. Papildus čuguna radiatoriem iecerēts mainīt arī apkures caurules. Iecerēts uzlabot ventilāciju un vēdināšanas lūku sistēmu. Līdz ar to jaunajā rekonstrukcijas projektā ir paredzēti vēdināšanas lūku risinājumi gan apakšējā rindā, gan augšējā. Palmu māja kļūs gaišāka, jo griestos pēc rekonstrukcijas būs rūdīta stikla un krietni caurspīdīgāki logi. Vēl arī iecerēts uzlabot apmeklētājiem paredzētās ērtības, izvietojot soliņusJa viss veiksies kā iecerēts, tad jau nākamā gada rudenī Palmu māja būs jaunā izskatā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: VID veic kratīšanas kādā pārtikas produktu ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmumā piecās pilsētās, arī Jēkabpilī; “Gada brīvprātīgais  2022” – Kristīne Verečinska no Rites pagasta; un Šodien sākas kampaņa – Palīdzība zvana attālumā.

Partiju apvienība "Apvienotais saraksts" par veselības ministra amata kandidātu virza bezpartejisko Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Meņģelsone nekandidēja 14. Saeimas vēlēšanās. Viņa šovasar iestājās Ulda Pīlēna vadītajā biedrībā, kas arī ir daļa no apvienības “Apvienotais saraksts”. Taču pēc konfederācijas biedru iebildumiem to ātri pameta. “Apvienotā saraksta” biedri pauduši gatavību Meņģelsonei sniegt nepieciešamo palīdzību un atbalstu ministra amatā. 
No amata atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pieļauj, ka iemesls viņas atstādināšanai no amata varētu būt gandrīz četru gadu laikā paveiktais korupcijas novēršanā. Jaunzeme Latvijas Radio intervijā šodien pārliecinoši pauda, ka VID vadītājas amatā gandrīz četru gadu laikā izdarījusi ļoti daudz reālas korupcijas novēršanā. Jaunzeme sacīja, ka neredz loģisku pamatu viņas plānotajai rotēšanai uz Finanšu ministrijas Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatu. Tāpēc viņa uzskata, ka rotēšanas iemesls varētu būt viņas paveiktais korupcijas novēršanā.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada augustā uzsāktajā kriminālprocesā par "aplokšņu" algu izmaksu uzņēmumā, kurš nodarbojās ar gaļas un citu pārtikas produktu ražošanu un tirdzniecību, veica deviņas kratīšanas vairākās Latvijas pilsētās kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās un noliktavās. Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada novembrī veica deviņas kratīšanas Kuldīgā, Talsos, Tukumā, Jelgavā un Jēkabpilī kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās. Kratīšanas veiktas tajā skaitā arī nereģistrētās pārtikas noliktavās - līdz ar to kratīšanās piedalījās arī Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki. Veicot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2020. gada janvāra līdz šim brīdim grāmatvedības uzskaitē nav pilnā apmērā uzrādījis darba ņēmējiem izmaksāto darba samaksu. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saistībā ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai Nacionālā elektroniskā plašsaziņas līdzekļu padome šodien ir pieņēmusi lēmumu anulēt "TV Rain" apraides atļauju. "TV Rain" no apraides pazudīs ceturtdien, 8. decembrī. Nacionālā elektroniskā plašsaziņas līdzekļu padome esot pārliecinājusies, ka "TV Rain" vadība neizprot un neapzinās ne katra atsevišķa pārkāpuma, ne to kā vienota kopuma būtību un nopietnību.

Stipras lietusgāzes Kolumbijas ziemeļrietumos ir izraisījušas zemes nogruvumu, kurā gājuši bojā 34 cilvēki, ziņo ārkārtas situāciju dienesti. Zemes nogruvums svētdienas vakarā apraka autobusu un citas automašīnas uz kalnu ceļa pie nomaļās Puebloriko pilsētas. Desmitiem glābēju ar ekskavatoriem pārraka notikuma vietu, meklējot upurus. Starp bojāgājušajiem bija astoņi nepilngadīgie. Katastrofā arī tika ievainoti deviņi cilvēki. Autobuss ar 25 pasažieriem bija izbraucis no Kali pilsētas un nobrauca 270 kilometrus līdz iekļūšanai zemes nogruvumā. Lietus sezona, kas sākās augustā, ir ļaunākā Kolumbijā pēdējo 40 gadu laikā. Tās izraisītās dabas katastrofās gājuši bojā vairāk nekā 270 cilvēku.Valstī ir izsludināts nacionālās katastrofas stāvoklis sakarā ar šīm lietavām.

Turpinām ziņas

Sestdien Rīgā tika pasniegtas “Gada brīvprātīgais 2022” goda zīmes, kuras saņēma piecas personas un četras nevalstiskās organizācijas no visas Latvijas. Par ilgstošu nesavtīgu darbu līdzcilvēku labā to saņēma brīvprātīgā Kristīne Verečinska no Rites pagasta. Viņa ilgus gadus ir aktīva brīvprātīgā sociālajā jomā Sēlijā. Brīvprātīgajā darbā iesaistījusi visu ģimeni, apzinot citas Rites pagasta ģimenes un bez atlīdzības nodrošina tām nepieciešamās sadzīves lietas. Ģimene par saviem līdzekļiem Cīruļu ciemā īrē telpas, kur organizē ziedojumu pieņemšanu un izsniegšanu. Kā Rites bibliotēkas vadītāja Kristīne bibliotēkā ir radījusi vietējo bērnu brīvā laika centru, kur lietderīgi pavadīt laiku pēc skolas. Viņa iesaistās arī biedrības “Ritten” darbībā un ir ievēlēta Rites tautskolas padomē, kas organizē dažādas apmācības pieaugušajiem un bērnu nometnes. Goda zīmes piešķiršanai Kristīni Verečinsku ieteica kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas”. 

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti 10 tūkstoši parakstu par autostāvvietu minimālā platuma palielināšanu. Kā iniciatīvas autors norādīts Gints Lazdiņš, un iniciatīvu atbalsta "Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs". Pašlaik normatīvie akti nosaka tikai vēlamo stāvvietas lielumu, piemēram, vieglajam transportlīdzeklim aptuveni 25 kvadrātmetri, un platumu - vēlams ne mazāk kā 2,5 metri. Kā pauž iniciatīvas autors, atbilstīgi mūsdienu transportlīdzekļu izmēriem, ir jānoteic autostāvvietas minimālo platumu no 2,60 metriem un garumu pieci metri vienam vieglajam transportlīdzeklim. Lazdiņš skaidro, ka pēdējo piecu gadu laikā lielveikalu autostāvvietās reģistrēts 4 tūkstoši 151 ceļu satiksmes negadījums. Un tā ir vien aisberga redzamā daļa, jo daudz lielāks veikalu stāvvietās notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits paliek nefiksēts. 

Un vēl

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu Uzticības tālruņa 116111 speciālisti no šodienas, 6. decembra līdz 12. decembrim rīko kampaņu "Palīdzība zvana attālumā". Tās mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par emocionālo vardarbību un tās ietekmi uz bērna mentālo veselību un labbūtību, kā arī sniegt atbalstu bērniem, kas saskārušies ar emocionālo vardarbību. Kampaņas laikā aicina izmantot iespēju sazināties ar Uzticības tālruņa speciālistiem, zvanot uz 116111, kā arī rakstīt čatā, čats strādā darba dienās no pulksten 12 līdz 20, čata logs meklējams mājaslapā uzticībastalrunis.lv. 

Atstājiet komentāru