2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpis Radio1 ziņas 2022.gada 8.decembrī

Jēkabpis Radio1 ziņas 2022.gada 8.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Žurnālistu asociācija izsaka nožēlu par lēmumu anulēt apraides licenci TV Rain; Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sagaidīts divi miljonais apmeklētājs; un Pasaulē vecākais dzīvnieks nosvinējis 190. Jubileju.

Latvijas Žurnālistu asociācija izsaka nožēlu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu anulēt apraides licenci telekanālam "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") un uzskata, ka tas ir nesamērīgs iepretim pieļautajiem pārkāpumiem, teikts latvijas žurnālistu asciācijas valdes paziņojumā. Latvijas žurnālistu asociācija uzskata, ka, atļaujot "Doždj" turpināt darbu ar Latvijas licenci un rūpīgi sekojot ēterā pārraidītajam, bija iespējams panākt labāku rezultātu, nekā kanālu slēdzot. Asociācija norāda, ka  "Doždj" ir smagi kļūdījies, nesaprotot, ka Latvija viennozīmīgi ir Ukrainas pusē un nekādi humāni aicinājumi atbalstīt krievu armijas jauniesauktos šeit nav ne pieņemami, ne pieļaujami, bet, atņemot kanālam licenci, mēs viņus iedzenam atpakaļ Kremļa definētajā krievu pasaulē.

Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri ir sākuši darba tiesiskās attiecības Latvijā, no 2024. gada 1. janvāra būs pienākums apmeklēt latviešu valodas mācības, tā vienojusies Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, kas turpina otrajā lasījumā skatīt grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Grozījumi paredz primārā atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem līdz nākamā gada vasarai. Biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvji norāda, ka šāds pienākums netiek noteikts nevienai citai sabiedrības grupai Latvijā, un ne visi to varēs izpildīt. Biedrībā arī uzsvēra, ka daudz būtiskāk ir nodrošināt kursu pieejamību, jo pieprasījums pēc tādiem ir, bet šobrīd kursi nav pieejami.

Latvija ziedos ANO Pasaules pārtikas programmai 200 tūkstoši tonnas Krievijas izcelsmes minirālmēslu. ANO Pasaules Pārtikas programma ir vienojusies ar minerālmēslu kravu īpašniekiem par ziedojuma veikšanu, un Ministru kabinets nolēma atbalstīt šo minerālmēslu ziedošanu ANO Pasaules Pārtikas programmai ar mērķi sniegt atbalstu Āfrikas un Latīņamerikas valstīm.

Krievija sākusi paplašināt aizsardzības pozīcijas līdzās robežai ar Ukrainu, kā arī dziļi Belgorodas apgabala teritorijā, teikts regulārajā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkdienesta publiskajā ziņojumā par situāciju Krievijas karā pret Ukrainu. Otrdien Belgorodas apgabala gubernators paziņoja, ka reģionā tiek veidotas "pašaizsardzības vienības". Ziņojumi par tranšeju rakšanu Belgorodas apgabalā tiek saņemti vismaz kopš aprīļa, bet, konstrukcijas, kas parādās tagad, visticamāk, ir sarežģītākas sistēmas, kas domātas mehanizēta uzbrukuma atvairīšanai, teikts izlūkdienesta ziņojumā.

Turpinām ziņas

7. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ieradies 2 miljonais apmeklētājs kopš Gaismas pils atklāšanas 2014. gada 29. augustā. Šis apmeklētājs ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolniece Keira Savicka, kas kopā ar kursa biedriem, izmantojot bibliotēkas digitālo gidu, iepazinās ar bibliotēku un piedalījās Latvijas Kultūras kanona spēlē. Ikdienā nacionālo bibliotēku apmeklē gan lasītāji un bibliotēkas pakalpojumu izmantotāji, gan dažādu pasākumu apmeklētāji un tūristi. Nacionālajā bibliotēkā ir vairāk nekā 170 tūkstoši reģistrētu lasītāju. 2022. gada otrajā pusgadā darba dienās bibliotēku apmeklē vidēji ap 700 cilvēku dienā, lasītavās vienlaicīgi ir iespēja strādāt tūktoš lasītājiem.

Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 17. decembra skatāma Artura Riņķa 80 gadu jubilejas izstāde Joprojām meklēju. Kinētiskās gleznas. Izstādē tiks eksponētas sešas kinētiskās gleznas jeb, pēc mākslinieka vārdiem, kinglas. Darbi radīti pēdējo piecu gadu laikā un apskatāmi tikai vasarās vēlās vakara stundās, iestājoties tumsai, Artura Riņķa izveidotajā mākslas dārzā Nekurienes vidū. Par to mākslinieks tika nominēts Purvīša balvai 2015. Šī būs ekskluzīva iespēja pirmo reizi šos darbus izbaudīt ārpus to ierastās vides.

Jau ziņots, ka Arturs Riņķis ir viens no kinētiskās mākslas aizsācējiem Latvijā kopš 20. gs. 70. gadu sākuma un turpina radošo darbību šajā jomā. Kinētiskās gleznas efekts tiek radīts ar krāsu laukumu dažāda ātruma kustību, lietojot analogās tehnoloģijas – mehāniskas ierīces un elektromotorus. Ar to palīdzību caur krāsu filtriem tiek laista gaisma, un svarīgs mākslas darba elements ir muzikālais pavadījums. Mākslas dārzs Nekurienes vidū netālu no Sabiles ir viņa radīts alternatīvs universs, kura galvenā funkcija, pēc Artura Riņķa vārdiem, ir dziedināšana un iekšējā pārveide.

Un vēl

Pasaulē vecākais zināmais dzīvnieks, kas pieredzējis abus pasaules karus un PSRS sabrukumu, nosvinējis 190. dzimšanas dienu, vēsta ārzemju mediji. Milzu bruņurupucis Džonatans, kurš lielāko sava garā mūža daļu nodzīvojis Lielbritānijai piederošajā Sv. Helēnas salā, jubileju atzīmēja ar nedēļu ilgu ballīti. Tiek lēsts, ka Džonatans dzimis ap 1832. gadu, spriežot pēc bruņu izmēriem. Gandrīz 50 gadus viņš nodzīvoja Seišelu salās, bet 1882. gadā rupuci pārveda uz Sv. Helēnas salu kā dāvanu vietējam gubernatoram. Tagad Džonatans sver 199 kilogramus, un joprojām mitinās “Plantācijas mājā”, kas ir oficiālā gubernatora rezidence. Bruņurupuča jubileja ir centrālais gada notikums salā, ko atzīmēja veselu nedēļu. Veterinārārsts Džo Holinss, kurš ir Džonatana aprūpētājs pēdējos 13 gadus, uzskata, ka rāpulis varētu būt pat vecāks nekā viņa “oficiālais” vecums, taču precīzi tas nav nosakāms. Ir saglabājusies fotogrāfija, kas uzņemta laikā starp 1882. un 1886. gadu, kurā Džonatans redzams, pastaigājoties pa gubernatora mājas dārzu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sākusies gripas epidēmija; Palielinātas Jēkabpils novada pašvaldības aģentūras "Jaunāmuiža" sociālo pakalpojumu cenas; un Nākamo izsludina par Lībiešu mantojuma gadu.

Latvijā sākusies gripas epidēmija. Gripas monitoringa dati liecina, ka pacientu skaits ar aizdomām par gripu pieaudzis par 88,1% kopš novembra vidus, un vidēji valstī ir 64,9 gripas gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem. Divās monitoringa pilsētās šis rādītājs pārsniedzis epidēmijas slieksni - Rīgā tie bijuši 144,2 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, bet Jūrmalā fiksēti 125,9 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem. Pēdējo divu nedēļu laikā par 28,7% pieaudzis pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības ar akūtiem augšējo elpceļu infekcijas simptomiem. Rīgā, Jēkabpilī un Valmierā šis rādītājs pārsniedz vidējo Latvijā.  Augstākā intensitāte novērota bērniem, īpaši vecuma grupā līdz četriem gadiem. 

Eiropas Komisija ierosinājusi piemērot sankcijas Krievijas bruņotajiem spēkiem, trim bankām un virknei amatpersonu. Kopš Krievija februārī iebruka Ukrainā, ES ir piemērojusi Krievijai astoņas sankciju kārtas, tai skaitā sankcijas naftas eksportam. Jaunas sankciju kārtas piemērošanai nepieciešama visu 27 ES valstu piekrišana. Eiropas Savienība apsver iekļaut "melnajā" sarakstā vēl gandrīz 200 personas un uzņēmumus, tai skaitā militārpersonas, ministrus un aizsardzības nozares uzņēmumus. Eiropas komisija ierosinājusi piemērot sankcijas arī trīs bankām, tai skaitā Krievijas Reģionālās attīstības bankai, kā arī apsver aizliegumu piegādāt Krievijai un Irānai bezpilota lidaparātu dzinējus.

Lai stabilizētu dabasgāzes piegādes, nepieciešama ne tikai labi izbūvēta valstu iekšējā gāzes infrastruktūra, bet arī starpvalstu savienojumi. Šāda savienojuma stiprināšana veikta uz Latvijas–Lietuvas robežas. Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, savienojuma jauda palielināta par apmēram trešdaļu. Un nu no Lietuvas Latvijā var ieplūst līdz pat 90 gigavatstundām gāzes dienā. Jaudas palielināšana bija nepieciešama, ņemot vērā uz Baltijas valstīm samazinātās gāzes piegādes no Krievijas šajā gadā. Kamēr Somijā vēl nav sācis strādāt jaunais Inko sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, gāzi Latvija faktiski saņem tikai caur Lietuvu, kurai jau šobrīd ir savs funkcionējošs sašķidrinātās gāzes terminālis Klaipēdā.

ASV plāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs un nomainīt ASV spēku klātbūtnes Lietuvā statusu uz "pastāvīgu rotācijas klātbūtni". ASV vēstnieks Lietuvā Roberts Džilkraists ir informējis Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku par plānotajām izmaiņām karavīru izvietošanā. Džilkraists atgādināja ASV prezidenta Džo Baidena teikto, ka Savienotās Valstis ir apņēmušās aizstāvēt katru NATO teritorijas centimetru. Savukārt Anušausks pauda Lietuvas apņēmību nodrošināt visu atbalstu, kas nepieciešams no uzņemošās valsts.

Turpinām ziņas

Daudzbērnu ģimenes ir Latvijas dārgums, vakar, svinīgā Ziemassvētku egles iedegšanas pasākumā Rīgas pilī tiekoties ar ģimenēm no dažādiem Latvijas novadiem, sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Kā pasākumā pauda prezidents, ģimene un bērni ir dzīves piepildījums. Politiķis izteica pateicību gan savā, gan visas Latvijas sabiedrības vārdā par nozīmīgu, valstisku darbu, ko ģimenes veic, gādājot par saviem tuviniekiem. Egles iedegšanas pasākumā piedalījās sabiedriski aktīvākās un radošākās Latvijas daudzbērnu ģimenes, kā arī ģimenes, kas pēc ilgstošas prombūtnes ārzemēs ir atgriezušās uz dzīvi Latvijā. Uz tikšanos ar valsts prezidentu bija arī Bataragu ģimeni no Jēkabpils novada Salas pagasta, Valaiņu ģimeni no Preiļu novada Aglonas un Kreitālu ģimene no Aizkraukles novada Pļaviņām. 

Ar saistošo noteikumu grozījumiem par aptuveni 10 procentiem palielinātas Jēkabpils novada pašvaldības aģentūra "Jaunāmuiža" sociālo pakalpojumu cenas. Šīs izmaiņas pamatotas ar faktisko izmaksu izmaiņām, kuru dēļ bija nepieciešams pārskatīt maksas apmēru atsevišķiem pakalpojumiem. Jau ziņots, ka pašvaldības aģentūra "Jaunāmuiža" sniedz ilgstošu un īslaicīgu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju pensijas vecuma sasniegušajām personām, pirmās un otrās grupas invalīdiem, pārejām personām, kuras nonākušas krīzes situācijā, lai sniegtu tām visu nepieciešamo pamatvajadzību apmierināšanu.

Un vēl

Lai popularizētu Latvijas lībiskās saknes un lībiešu mantojumu latviešu valodā, Latvijas Universitātes Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru izsludinājis 2023.gadu par Lībiešu mantojuma gadu. Lībiešu mantojuma gads sasaucas ar lībiešu zaļi balti zilā karoga simtgadi, kas kā viens no lībiešu simboliem iesvētīts Mazirbē 1923.gada 18.novembrī. Tematiskā gada nolūks ir apzināt un popularizēt lībiešu daudzveidīgo mantojumu Latvijā no senlaikiem līdz pat mūsdienām. Tas veidots kā virkne dažāda līmeņa pasākumu un iniciatīvu, kas izceļ lībisko mantojumu un kas ir veltītas gan senvēsturei, gan tradicionālajai kultūrai, gan dažādām mūsdienu kultūras izpausmēm. Kā viens no galvenajiem gada notikumiem gaidāma Lībiešu mantojuma diena, kad visos lībiešu savulaik apdzīvotajos novados iecerēts pacelt lībiešu karogus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: «Politico» atzīst Zelenski par šī gada Eiropas ietekmīgāko cilvēku; Latvijā darbu atraduši vismaz 11 tūkstoši Ukrainas iedzīvotāju; un Vairāk nekā 1000 taromātos visā Latvijā depozīta maksu iespējams ziedot labdarībai

Pagarināts Lienes Cipules pilnvaru termiņš Neatliekamās medicīniskas palīdzības dienesta direktores amatā. Cipule amatā stājās 2018.gada 8.janvārī, un nākamā gada janvāra sākumā beigsies viņas piecu gadu pilnvaru termiņš. Saskaņā ar likumu, termiņš amatā pagarināts uz pieciem gadiem - līdz 2028.gada 7.janvārim.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta prioritāte numur viens, kas būtu jārisina nākamajam iekšlietu ministram, ir atalgojuma palielināšana, intervijā TV3 sacīja VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis. Viņš skaidroja, ka VUGD no vidējās darba samaksas tautsaimniecībā patlaban atpaliek par 32%. Ugunsdzēsējs glābējs ar piecu gadu darba stāžu un bez neviena apgādājamā pēc nodokļu nomaksas Latvijā saņem vidēji ap 870 eiro, kamēr, piemēram, Igaunijā samaksa ugunsdzēsējam ir par vairākiem simtiem eiro lielāka. Cilvēkam, kuram jāuztur ģimene, nav daudz argumentu, kāpēc iet strādāt, piemēram, par ugunsdzēsēju autovadītāju, ja var strādāt par kravas auto šoferi un nopelnīt vairāk, tik ļoti neriskējot ar savu dzīvību. VUGD priekšnieka vietnieks informēja, ka patlaban dienestā vakanti ir aptuveni 11% amata vietu. 

Izdevums "Politico" ir atzinis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par 2022. gada Eiropas ietekmīgāko cilvēku. "Politico" sastādītajā Eiropas ietekmīgāko cilvēku sarakstā, kura augšgalā ir Zelenskis, ir pavisam 28 cilvēki – 18 vīrieši un 10 sievietes. Puse no viņiem ir politiķi, bet pārējie 14 ir diplomāti, ekonomisti, pedagogi un klimatologi. Sarakstā iekļautie cilvēki, neskaitot Zelenski, arī sadalīti trīs kategorijās – darītāji, sapņotāji un traucētāji. Pērn "Politico" par Eiropas ietekmīgāko cilvēku atzina toreizējo Itālijas premjerministru Mario Dragi.  

No Krievijas neatkarīgās televīzijas programmas Doždj (Дождь/TV Rain)  slēgšanas Latvijā ieguvējs numur viens ir Kremlis, uzskata NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Sārta ieskatā, "Doždj" komandā varētu būt iefiltrēts drošībnieku aģents, kas apzināti radījis haosu, un uz šādiem riskiem iepriekš ir norādījis arī Valsts drošības dienests. Sārts skaidroja, ka tagad Kremļa atbalstītājiem ir dota iespēja izplatīt vēstījumus, ka arī Rietumos mediji nevar būt brīvi, jo tie tiek apspiesti.

Turpinām ziņas

Līvānos ar 24 miljonu eiro ieguldījumu optiskās šķiedras un mehānisko komponentu ražotājs "Light Guide Optics International" iecerējis būtiski palielināt medicīnas kūļu iecirkņa ražošanas jaudu un radīt vismaz 20 jaunas darbavietas. Līdz ar šādiem ieguldījumiem uzņēmums kā Latgales speciālās ekonomiskās zonas dalībnieks varētu saņemt nodokļu atlaides. Kopš 2004. gada Līvānu uzņēmums "Light Guide Optics International" nodarbojas ar optisko šķiedru. Šī šķiedra tiek izmantota medicīnas kūļu – katetru ražošanā. Tas ir sarežģīts process, tāpat kā pats gala izstrādājums un tā pielietojums.

Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā Latvijā darbu atraduši vismaz 11 tūkstoši Ukrainas iedzīvotāju. Šāda statistika izriet no tā, ka līdz šim no Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā ir pieprasīti aptuveni 11 tūkstoši nodarbinātības uzsākšanas pabalstu. Nozares, kurās Ukrainas iedzīvotāji tiek nodarbināti, esot visdažādākās – gan apkalpojošā sfēra, gan ražošana, gan arī citas. Jau ziņots, ka Latvijā patvērumu no Krievijas izraisītā kara raduši vairāk nekā 35 tūkstoši bēgļu no Ukrainas.

Un vēl

Turpmāk depozīta maksu būs iespējams novirzīt trīs dažādām labdarības iniciatīvām – Ukrainas bēgļu bērniem Latvijā, trūcīgajiem senioriem un dzīvnieku patversmēm visā Latvijā. Ziedošanas funkciju taromātos plānots saglabāt visu depozīta sistēmas darbības laiku. Vienā darbības sesijā iespējams ziedot tikai vienam labdarības virzienam, taču, ja lietotājs vēlas ziedot arī citam virzienam, tad iepakojumi jānodod vairākos piegājienos, katru reizi izvēloties citu labdarības iniciatīvu. Savukārt, ja lietotājs vēlas ziedot tikai daļu no depozīta maksas, arī tad iepakojumi jānodod vairākos piegājienos – vienu daļu ziedojot, bet par otru daļu saņemot kuponu atprečošanai veikalā tāpat, kā tas darbojies līdz šim.

Atstājiet komentāru