2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 9.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Rindā pēc Dziesmu svētku biļetēm būs jāstāv arī Saeimas deputātiem; Šodien Jēkabpilī norisināsies akcija “Dzīvo vesels”; un Kādus pārkāpumus visbiežāk konstatē zivju inspektori Jēkabpils novadā?

Saeimas deputāti ir izņemti no to personu loka, kuriem iepriekšējā rezervācijā būs iespēja iegādāties Dziesmu svētku biļetes, šādu informāciju no Latvijas Nacionālā kultūras centra saņēmis kultūras ministrs Nauris Puntulis. Vakar debatēs Saeimā kultūras ministrs skaidroja, ka kultūras centrs šādu lēmumu pieņēmis, ņemot vērā rīkotāju biļešu komisijas viedokli un nevienprātīgo Dziesmu svētku padomes lēmumu. Jau ziņots, ka 30.novembrī Dziesmu un deju svētku padome bija lēmusi saglabāt privilēģiju Saeimas deputātiem un valdības locekļiem rezervēt un iegādāties biļetes uz Dziesmu un deju svētkiem.

Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzības celtas trijām personām, tā preses konferencē informēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters un Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska. Divām personām celtas apsūdzības par uzkūdīšanu jeb slepkavības pasūtīšanu, un, kā jau iepriekš publiski izskanējis, šīs personas ir uzņēmēji Aleksandrs Babenko un Mihails Uļmans. Vienai no šīm personām apsūdzība celta arī par slepkavības atbalstīšanu. Apsūdzība celta arī pret personu, kura izdarīja šāvienus, kuru rezultātā Bunkus mira, un, kā jau iepriekš izskanējis, šī persona ir 1974. gadā dzimis Krievijas pilsonis. Savukārt apsūdzība pret slepkavības organizētāju, kādu Latvijas iedzīvotāju, nav celta, jo viņš ir miris vardarbīgā nāvē. Lasmanis žurnālistiem neprecizēja, kad persona mirusi.

Saeimas vairākums ceturtdien nolēma, ka tomēr netiks likts strādājošajiem Ukrainas iedzīvotājiem obligāti mācīties latviešu valodu. Iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija bija atbalstījusi Kultūras ministrijas priekšlikumu, kas Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ir sākuši darba tiesiskās attiecības Latvijā, no nākamā gada būtu paredzējis pienākumu apmeklēt latviešu valodas mācības. Tomēr parlamenta vairākums grozījumiem "Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā" iesniegto priekšlikumu noraidīja.

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaungada dienai, svētkiem gatavojas arī Ukrainā, kur jau vairāk nekā deviņus mēnešus turpinās Krievijas izraisītais karš. Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā Harkivā, kas kopš Krievijas iebrukuma pirmajām dienām pakļauta smagām artilērijas un raķešu apšaudēm, pilsētas varasiestādes jau izvietojušas svētku egli. Tomēr drošības apsvērumu dēļ egle šogad atrodas pazemē – metro stacijas vestibilā, vēstīts Ukrainas Aizsardzības ministrijas tvitera kontā.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada pašvaldības aģentūrā “Jaunāmuiža” norisināsies akcija “Dzīvo vesels”. Akcijas organizators traumatologs-ortopēds Kaspars Ūdris informē, ka šogad labdarības akcijai “Dzīvo vesels” ir izvēlēts cits formāts, jo dažādi notikumi radīja sarežģījumus ārzemju kolēģu piesaistē akcijai, kā tas bija citus gadus. Taču tāpat bijis svarīgi palīdzēt cilvēkiem un nezaudēt iesākto akcijas tradīciju, tādēļ tika rasts jauns formāts, kādā sniegt palīdzību novada iedzīvotājiem. Šogad akcijā trīs traumatologi – Kaspars Ūdris, Dmitrijs Kirejevs un Aldis Šperliņš – 60 pansionāta “Jaunāmuiža” iemītniekiem sniegs bezmaksas konsultācijas un nepieciešamības gadījumā – blokādes jeb zemādas injekcijas, kas mazina sāpes locītavā. Līdzekļus akcijas atbalstam budžetā ir paredzējusi pašvaldība.

Saeima vakar pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, paredzot ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, tādējādi atsakoties no "divu grozu" sistēmas veselības aprūpē. Likuma grozījumu mērķis ir noteikt, ka personai līdz 2024. gada 31. decembrim būs tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros neatkarīgi no veiktajām iemaksām.

Un vēl

Sākoties jaunajai ledus sezonai, Jēkabpils novadā uzsākti 17 administratīvā pārkāpuma procesi par dažādiem makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem. Galvenokārt par makšķerēšanas karšu neesamību un makšķerēšanas rīku skaita pārkāpumiem. Vienā administratīvā procesā izņemti 32 makšķerēšanas rīki un makšķerēšanas kaste. Pārbaužu laikā izņemti 36 bezsaimnieka makšķerēšanas rīki. Jēkabpils novada Vides, dabas resursu un civilās aizsardzības nodaļa atgādina, ka ūdenstilpes nav vienmērīgi aizsalušas un, atrodoties uz tām, jābūt īpaši piesardzīgiem! Tāpat arī iedzīvotāji aicināti, redzot pārkāpumu, ziņot - 20350527!

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Mājsaimniecībām nākamgad nepieaugs maksājums par apkurē izmantojamo gāzi; Latvija piesakās uz 2026.gada Eiropas čempionāta telpu futbolā uzņemšanu; un Noskaidrots, ko Latvijas iedzīvotāji šogad visvairāk meklējuši "Google"

Saeima  galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā ar mērķi nodrošināt, ka mājsaimniecībām jeb saistītajiem lietotājiem, kas izmanto gāzi apkurei, no nākamā gada janvāra nepieaugtu maksājums par gāzi. Valstij tas varētu izmaksāt 24 miljonus eiro, kas būs jāsamaksā kā kompensācija uzņēmumam "Latvijas gāze". Pieņemtie grozījumi nodrošina atbalstu mājsaimniecībām augstu enerģijas cenu apstākļos, tādējādi ierobežojot enerģētikas nabadzības palielināšanos, skaidrots to anotācijā.

Patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā pieauga par 1,1%, bet gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar 2021.gada novembri - palielinājās par 21,8%, tādējādi gada inflācijai jeb dzīves dārdzībai saglabājoties tādā pašā līmenī kā mēnesi iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,5%. Būtiskākais cenu pieaugums bija maizei (+3%) un konditorejas izstrādājumiem (+3,7%). Cenu kāpums bija arī svaigiem dārzeņiem (+3,3%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+2,5%), piena produktiem (+3%) un zivīm (+7,9%). Savukārt būtiskākais cenu kritums pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā bija cūkgaļai (-1,7%) un mājputnu gaļai (-1,2%). Akciju ietekmē lētāka bija arī augu eļļa (-4%), augļu un dārzeņu sulas (-3,1%), kā arī kartupeļi (-3,3%).

No ceturtdienas arī Igaunijā vairs netiek pārraidīts Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" ("TV Rain"), kura apraides atļauju otrdien anulēja Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.  "Doždj" raidīšana Igaunijā tika pārtraukta, jo Latvijā izsniegtā apraides atļauja nozīmēja, ka to likumīgi drīkst translēt Eiropas Savienības valstīs, ASV un citviet, bet bez šīs atļaujas likumīga kanāla pārraide nav iespējama. 

Krievijas atbrīvojusi ASV sieviešu basketbola zvaigzni Britniju Graineri, veicot ieslodzīto apmaiņu starp abām valstīm. Ieslodzīto apmaiņas darījumā ASV atbrīvoja krievu ieroču tirgoni Viktoru Butu. Krievijas mediji vēsta, ka ASV un Krievija ieslodzīto apmaiņas slepeno operāciju jau veikusi un tā notikusi Abu Dabī lidostā. Šī ir otrā ASV un Krievijas ieslodzīto apmaiņa pēdējo astoņu mēnešu laikā, kad abu lielvalstu starpā ir būtiska spriedze pēc agresora Krievijas vardarbīgā iebrukuma Ukrainā.

Pacientiem, kas cieš no vidēji smagas vai smagas hemofilijas, nu pieejama jauna terapija. Vismaz "uz papīra", jo par pieejamību runāt ir nedaudz dīvaini, ņemot vērā iespaidīgo cenu. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde devusi zaļo gaismu gēnu terapijas medikamenta "Hemgenix" lietošanai. Viena deva un viss – pacients par savām likstām varēšot aizmirst. Taču šī deva izmaksā 3,5 miljonus dolāru, tādējādi kļūstot par dārgāko medikamentu pasaulē, vēsta zinātniskais žurnāls "Nature". Kā zināms, Hemofilija ir iedzimta slimība, kas ietekmē asinsreci. Cilvēki ar hemofiliju asiņo ilgāk nekā cilvēki, kuriem ir normāls asins recēšanas faktoru līmenis asinīs, un galvenos riskus rada iekšējā asiņošana muskuļos, locītāvās, orgānos. 

Turpinām ziņas

Latvijas Futbola federācija iesniegusi intereses deklarāciju 2026.gada UEFA Eiropas čempionāta telpu futbolā vīriešiem uzņemšanai Latvijā. Finālturnīra norise paredzēta 2026.gada janvārī vai februārī.  Latvijas Futbola federācijai jau ir uzkrāta liela pieredze šādu pasākumu organizēšanā, tāpēc tagad tā vēlas spert nākamo soli. Latvijas Futbola federācija jau esot sākusi sarunas ar "Arēna Rīga" un "Rimi Olimpisko centru". Rīkotāja tiesības tiks pasludinātas 2023.gada decembrī.

Nākamā gada janvārī tiks rīkots Jēkabpils novada atklātais čempionāts zemledus makšķerēšanā. Pirmais posms norisināsies 7. janvārī Viesītes ezerā, otrais posms - 21. janvārī Radžu ūdenskrātuvē, bet trešais nosēdzošais posms - 22. janvārī Baļotes ezerā. Ņemot vērā ledus biezumu un meteoroloģiskos laika apstākļus, sacensību vieta un laiks var tikt mainīti. Par to ne vēlāk kā trīs dienas pirms sacensību sākuma organizatori informēs pašvaldības mājaslapā un sociālajos tīklos. Sacensībās katrā posmā tiek apbalvoti 1.-3. vietu ieguvēji visās grupās, kas noķēruši vislielāko zivju kopsvaru.

Un vēl

Kā liecina "Google" publiskotais pārskats "Year in Search", kurā apkopoti aktuālākie meklēšanas pieprasījumi, šogad aktuālākais "Google" meklējums Latvijā bijis "Covid sertifikāts". Savukārt ģeopolitiskā situācija palielināja Latvijas iedzīvotāju interesi par Ukrainu, ierindojot meklējumus par šo valsti otrajā vietā. Bet trešajā vietā starp aktuālajiem meklējumiem šajā gadā bijusi "manavakcina". Starp zīmoliem, kurus šogad biežāk sākuši meklēt "Google" lietotāji Latvijā, ir ārzemju ziņu avoti "CNN" un "BBC News", kā arī tirdzniecības tīkls "Lidl". Pēc pandēmijas ierobežojumiem aktualitāti atguvuši kinoteātri. Padomu pieprasījumu topā, kas sākas ar jautājumu "kā", līderpozīcijā izvirzījies jautājums par pieteikšanos malkas, kā arī apkures pabalstam. Tāpat arī šogad aktuāls bijis jautājums, kā balsot Saeimas vēlēšanās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, kad Latvijā mazināsies dzīves dārdzība; No jaunā gada Jēkabpilī pieaugs maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu; un Kļuvis zināms gada auto titula ieguvējs.

Nākamā gada pirmajā pusē inflācija Latvijā sāks mazināties, tomēr cenu līmenis ir ievirzīts neatgriezeniski augstākā pakāpē, aģentūrai LETA pavēstīja banku analītiķi. Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane skaidro, ka Latvijā joprojām aktuāls ir straujš enerģijas un pārtikas cenu pieaugums, kas varētu sākt mazināties nākamajā gadā. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzsver, ka inflācija Latvijā joprojām pārsniedz 20%, tomēr kopš jūlija inflācija ir stabilizējusies un nākamā gada pirmajā pusē inflācija Latvijā sāks mazināties. Viņš norāda, ka ļoti straujais cenu lēciens, ko redzējām pirmajos mēnešos pēc kara sākuma Ukrainā, ir beidzies. Savukārt "Luminor Bank" ekonomists Pēteris Strautiņš atgādina, ka inflācija jau piecus mēnešus ir gandrīz nemainīgi augstā līmenī. Strautiņa ieskatā, šos vārdus vēl varēs atkārtot divus vai trīs mēnešus, pēc tam gada inflācijas rādītājs strauji samazināsies un nākamā gada beigās varētu būt tuvu nullei.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pievienojusi 24 kompānijas un citas struktūras eksporta kontroles sarakstam par atbalstu Krievijas armijai vai aizsardzības rūpnieciskajai nozarei, Pakistānas kodolprogrammai vai piegādēm Irānas elektronikas kompānijai. Starp kompānijām ir arī Latvijas uzņēmums "Fiber Optical Solutions", kas ražo optisko šķiedru žiroskopus un citas iekārtas. Kompānijas, kas atrodas Latvijā, Pakistānā, Krievijā, Singapūrā un Šveicē, tika pievienotas sarakstam ASV nacionālās drošības un ārpolitikas apsvērumu dēļ, paziņoja Tirdzniecības ministrija.

Krievijas sāktais karš Ukrainā ir noplicinājis Eiropas Savienības ieroču krājumus un parādījis, ka tai trūkst kritisko iespēju aizsargāties pret draudiem uz robežām, paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels. Viņš norāda, ka šis karš pret Ukrainu bijis brutāls modinātāja zvans daudziem un šobrīd Eiropas valstis apzinās, ka to  militārie krājumi tikuši ātri izsmelti, jo tajos gadiem ilgi nebija ieguldīts pēc Aukstā kara beigām. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma februārī, Eiropas sabiedrotie ir nodevuši Kijivai ieročus miljardu eiro vērtībā, lai palīdzētu tai aizstāvēties pret uzbrūkošajiem Krievijas spēkiem. Taču ES joprojām ļoti paļaujas uz ASV drošības garantēšanā kontinentā zem NATO lietussarga.

Tā kā Krievija arī ziemā turpina raķešu triecienus pret Ukrainas energoinfrastruktūru, Eiropas Savienības valstīm jāgatavojas iespējamam jaunam bēgļu vilnim no Ukrainas. Eiropas gatavību šādam scenārijam apsprieda ES valstu iekšlietu ministri, kas vakar pulcējās Briselē. Čehija, kas patlaban ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, brīdina, ka Krievijas apšaužu dēļ pa Ukrainas energoinfrastruktūru jābūt gataviem jaunam bēgļu vilnim.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikmēr ciniski paziņojis, ka pie Krievijas triecieniem pret Ukrainas infrastruktūru esot vainojama pati Ukraina, jo tā pirmā devusi triecienu pa infrastruktūras objektu – Krimas tiltu un nepiegādājusi ūdeni krievu ieņemtajai Doņeckai. Sakot šo paziņojumu, agresors Putins nepieminēja, ka pirms uzbrukuma Krimas tiltam, Krievija jau vairāk nekā septiņus mēnešus bija apšaudījusi Ukrainas pilsētas, nogalinot tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Turpinām ziņas

Dabas resursu nodoklis, kas ir instruments vides aizsardzībai, piesārņojuma mazināšanai un ekonomiskai dabas resursu izmantošanai, no 2023. gada pieaug par 4,8%. Saistībā ar to, no nākamā gada 1. janvāra par nešķiroto sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonā "Dziļā vāda" būs jāmaksā 94,37 eiro par tonnu, tāpēc mainīsies arī SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. No 1.janvāra SIA “Jēkabpils pakalpojumi” nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa par vienu kubikmetru būs 24,77 eiro, ieskaitot PVN 21%, līdzšinējo 23,62 eiro vietā, maksas pieaugums par vienu kubikmetru būs 1,15 eiro.

Visiem radošajiem cilvēkiem, kuri svētku laikā bērnus iepriecina, pārtopot par rūķiem un Ziemassvētku vecīšiem, šī gada nogale solās būt krietni spraigāka pēc kovida pandēmijas gadiem, tādēļ Valsts ieņēmumu dienests ziņo, ka uzrauga šādu pakalpojumu sludinājumus, jo ikvienam animatoram ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Oficiāls darījums ir arī garants pašiem patērētājiem gadījumos, ja pasākums nenotiek. Animators var reģistrēties kā pašnodarbinātā persona, būt kā mikrouzņēmuma nodokļu maksātājs vai darboties, reģistrējot VID saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kur nodokļu nomaksa tiek atrēķināta automātiski. 

Tikmēr Patērētāju tiesību aizsardzības centrā norāda, ka ir animatori, kuri prasa priekšapmaksu par pasākumu. Tālab īpaši būtiski ir slēgt oficiālu darījumu. Centrs norāda, ka jebkurā darījumā, kas nav kārtots oficiāli, neeksistē patērētāju tiesības, jo nevar pierādīt, ka kāds kaut ko kādam ir maksājis, pasūtījis un nav saņēmis. Ja nav šīs patērētāju tiesības, tad nevar sūdzēties, ja pakalpojums nav īsti kvalitatīvs, sliktākā gadījumā var palikt bez tā pakalpojuma, piekrāptiem un bez naudas. Pasākuma detaļas – svētku paciņu saturu, norises vietu, laiku un darbojošos svētku tēlus – vajadzētu atrunāt iepriekš noslēgtajā līgumā ar animatoru, lai vēlāk viesiem nav vilšanās sajūtas. 

Un vēl

Jaunāko automobiļu konkurss “Latvijas gada auto 2023” noslēdzies ar tik blīvu žūrijas balsojuma rezultātu, kā vēl nekad – vienādu punktu skaitu fināla septiņniekā ieguva gan 1. un 2. vieta, gan arī 3. un 4. vieta. Šāda neizšķirta rezultāta gadījumā saskaņā ar konkursa nolikumu par uzvarētāju tiek noteikts tas pretendents, kas saņēmis visvairāk maksimālo punktu. Rezultātā "Latvijas Gada auto 2023" titulu izcīnīja jaunā "Škoda Fabia", aiz sevis atstājot "Volkswagen Taigo". Trešajā vietā – “Dacia Jogger", ceturtajā -  "Opel Astra", piktajā vietā - "Peugeot 308", bet fināla septiņnieku "Latvijas Gada auto 2023" konkursā noslēdza - "Kia Sportage" un "Honda Civic".

Atstājiet komentāru