2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 13.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 13.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits izsludinājis grozījumus par ministru biedru un klimata un enerģētikas ministra amata izveidi; Gripas epidēmijas laikā aicina izvairīties no publiskiem pasākumiem; un Jēkabpilī būs skatāma audiāli teatrāla ziemas gaismu vides instalācija bērniem.

Valsts prezidents Egils Levits izsludinājis Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtos grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā un Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz ministru biedru un klimata un enerģētikas ministra amata izveidi. Grozījumi abos likumos stāsies spēkā 13.decembrī.  Jau vēstīts, ka Levits akcentējis, ka grozījumi ir "labi un pareizi, jo ir nepieciešams modernizēt mūsu valdības sistēmu". 

Precīza informācija par iesaucamo skaitu valsts aizsardzības dienestā nākamgad un turpmākajos gados tiks iesniegta izskatīšanai jaunajā valdībā. Jau ziņots, ka pirmajā dienesta īstenošanas gadā bija plānots piesaistīt tūkstoš pilsoņu. Piecu gadu laikā iesaucamo skaitu bija plānots pakāpeniski palielināt, un, sākot ar 2028.gadu, katru gadu bija paredzēts iesaukt 7 tūkstoši 500 Latvijas pilsoņu, ja tam tiks atvēlēts vajadzīgais finansējums.

Krievijas agresija Ukrainā un ar to saistītās militārās aktivitātes nodarījušas neglābjamu postu arī Melnās jūras ekosistēmai. Biologi katru dienu krastā atrod beigtus delfīnus. Delfīni ir viens no Melnās jūras simboliem, un pirms agresijas kopējais šo jūras dzīvnieku skaits pārsniedza 250 tūkstošus. Iespējams, gājusi bojā trešā daļa populācijas, un tās atjaunošanās varētu ilgt 30 gadu. Postu nodara ne tikai bumbu sprādzieni, bet arī sonāri un citas modernās tehnoloģijas, kas traumē dzīvnieku lokācijas sistēmu. Delfīni vairojas Melnās jūras ziemeļrietumu daļā, tāpēc biologi aicina izveidot 300 tūkstošu kvadrātkilometru plašu aizsargājamo teritoriju no krasta līdz Čūsku salai. Tiek apkopoti pierādījumi, lai Ukraina varētu vērsties starptautiskajās tiesās pret Krieviju par ekocīdu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans brīdinājis, ka turku raķetes var sasniegt Atēnas, Ankarai turpinot izrādīt aizkaitinājumu par Grieķijas militāro nostiprināšanos Egejas jūras salās. Pēdējo mēnešu laikā Turcijas līderi savos izteikumos pret Grieķiju kļuvuši arvien asāki, pārmetot Atēnām militāru nostiprināšanos, kā to apgalvo Ankara, Grieķijas Egejas jūras salās netālu no Turcijas krasta. Pagājušajā nedēļā Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu brīdināja Grieķiju, lai tā izbeidz Egejas salu militarizāciju, pretējā gadījumā Ankara spers nepieciešamos soļus. Kaut arī Grieķija un Turcija ir sabiedrotie NATO, abu valstu starpā vairāku desmitgažu garumā nerimst domstarpības virknē jautājumu.

Turpinām ziņas

Saistībā ar gripas epidēmijas sākumu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā ierobežoti pacientu apmeklējumi, tie iespējami, tikai iepriekš saskaņojot ar nodaļas personālu – ārstējošo ārstu, virsmāsu vai dežūrspeciālistu. Atsevišķos gadījumos, pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai kādā no slimnīcas stacionārajām nodaļām, apmeklētāju plūsma var tikt slēgta pilnībā. Gadījumos, kad nepieciešama pacienta piederīgo klātbūtne, piemēram, pacients ir smagā stāvoklī un tuvinieki vēlas atvadīties, var tikt noteikti apmeklēšanas ierobežojumu izņēmumi, iepriekš saskaņojot ar pacienta ārstējošo ārstu vai dežūrārstu.

Kopš pagājušās nedēļas Latvijā ir izsludināta sezonālās gripas epidēmija, kas nozīmē, ka saslimt ar to kļūst aizvien vieglāk. Lai ierobežotu slimības izplatīšanos, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe aicina atcerēties kovida pandēmijā cieši apgūtās mācības – vēdināt telpas, ievērot roku higiēnu, klepot elkonī, kā arī izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas. Tieši atturēšanās no došanās cilvēkos, īpaši ar maziem bērniem, var palīdzēt vīrusu ierobežot. Īpaši jutīgi pret elpceļu vīrusiem ir mazie, pirmsskolas vecuma bērni. Tāpēc mediķi aicina apdomāt, vai šis ir īstais laiks, kad apmeklēt bērnu ballītes, kad ar bērnu iet uz kinoteātri, kad ar bērnu iet uz lielveikalu. Īpaši brīvdienās, kad tur ir daudz cilvēku. Tātad, pēc iespējas izvairīties no publisku vietu apmeklējumiem, īpaši tad, kad tur ir daudz cilvēku. Savukārt, ja bērns ir slims, tad noteikti nevajag iet ne uz skolu, ne uz dārziņu.

Un vēl

Nākamnedēļ, 20. decembrī no plkst. 16.00. – 21.00 Vecpilsētas laukumā norisināsies vides performances audio stāsts. Šo pasākumu papildinās Ziemassvētku tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties dažādus Jēkabpils novada mājražotāju un amatnieku darinājumus un gardumus. Audiāli teatrālais stāsts ir par Rūķi Gardummici, kura hobijs ir cept dažādus konditorejas izstrādājumus, mīļākās viņam ir kanēļmaizītes un cukurrabarberklinģeri ar šokolādi. Vai Rūķis Gardummice tiks gala ar pasūtījumiem, lai iepriecinātu visus un ikvienam svētki izdotos? To gan mazi, gan lieli varēs līdzpārdzīvot un smieties ziemas gaismu un specefektu vides instalācijas – teatrālajos audio performances seansos ģimenēm un bērniem “Rūķa konditoreja”.  Seansu sākumlaiki no pulksten 16.1 līdz 20.45 ik pēc pusstundas. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija veikusi kratīšanu "Baltic International Bank" ēkā un bankas amatpersonu dzīvesvietās; Jēkabpils novadā strauji pieaudzis saslimušo skaits ar Covid-19; un Kādas piparkūkas jāēd Ziemassvētkos?

Policijas speciālo uzdevumu vienība, izsitot ieejas durvis, vakar ielauzusies "Baltic International Bank" ēkā Grēcinieku ielā, Vecrīgā, novēroja aģentūra LETA. Neoficiāla informācija liecina, ka kratīšanas notiek arī bankas amatpersonu dzīvesvietās. Valsts policijā aģentūrai LETA apliecināja, ka policija veic kriminālprocesuālas darbības Rīgā, bet no plašākiem komentāriem atturas. Bankas uzraugošajā Finanšu un kapitāla tirgus komisijā aģentūrai LETA paziņoja, ka policijas darbība neesot saistīta ar komisijas lēmumu par "Baltic International Bank" darbības apturēšanu, tāpēc plašākus komentārus iestāde sniegt nevarot.

Turpinās izmeklēšana par iespējamiem koruptīviem darījumiem, kuros iesaistīti Eiropas Parlamenta deputāti. Šo situāciju par ļoti satraucošu atzīst citu Eiropas institūciju vadītāji un valstu pārstāvji, sakot, ka tas met ēnu uz visu Eiropas Savienību. Pēc Beļģijas policijas veiktajiem reidiem patlaban apcietinājumā joprojām atrodas četras personas, kuras ir aizturētas lietā par korupciju Eiropas parlamentā. Divu personu vārdi joprojām netiek atklāti, taču publiski tapis zināms, ka viņu vidū ir Eiropas Parlamenta deputāte, sociāliste, Eva Kaili no Grieķijas un bijušais deputāts no Itālijas Antonio Panceri.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vakar izsmējis Eiropas Parlamentu par korupcijas skandālu, kurā iesaistīta viena no Eiroparlamenta viceprezidentēm. "Labrīt Eiropas Parlamentam," tviterī ierakstījis Orbāns, publicējot fotogrāfiju no 1981.gada, kurā bijušie ASV prezidenti Ronalds Reigans un Džordžs H. V. Bušs redzams smejošu laužu pulkā. Virs foto lasāms teksts: "Un viņi sacīja, ka Eiroparlaments ir nopietni nobažījies par korupciju Ungārijā." 

Kā ziņots, Eiropas Komisija ir rekomendējusi Ungārijai paredzētos 13 miljardus eiro no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem saglabāt iesaldētus, līdz Budapešta īstenos papildu nozīmīgas reformas likuma varas uzlabošanai un korupcijas apkarošanai. Arī Eiroparlaments nobalsoja par līdzekļu iesaldēšanu. Taču piektdien pašu Eiropas Parlamentu satricināja korupcijas skandāls.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā lielākais saslimušo ar Covid-19 skaita kāpums Latvijā ir bijis Jēkabpils novadā, kur nedēļas laikā saslimstība pieaugusi par 59%, un svētdien tur reģistrēti 157 iedzīvotāji, kuri ar Covid-19 ir inficējušies pēdējo 14 dienu laikā. Tajā skaitā brīvdienās reģistrēti – 78 gadījumi. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā ir  392,7 saslimušie, kas patlaban ir trešais augstākais rādītājs Latvijā, ja salīdzina 14 dienu kumulatīvo saslimstību novados, uz 100 tūkstoši iedzīvotāju.

Tikmēr kopumā Latvijā pagājušās nedēļas laikā ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits ir samazinājies vairāk nekā pusē jeb 24 Latvijas pašvaldībās. Savukārt 17 pašvaldībās saslimušo skaits ir pieaudzis, bet vienā - nav mainījies. Lielākais saslimušo skaita kāpums, kā jau minēts, ir bijis Jēkabpils novadā – par 59 procentiem. Savukārt vislielākais samazinājums bijis Krāslavas novadā – svētdien tur reģistrēti 47 saslimušie, kas ir par 46% mazāk nekā pirms nedēļas. Skaitliski visvairāk inficēto ar Covid-19 ir Rīgā. Tur svētdien ir reģistrēti 2 tūkstoši 219 iedzīvotāji, kuri ar Covid-19 ir inficējušies pēdējo 14 dienu laikā, kas ir par 4% vairāk nekā pirms nedēļas. Augstākais 14 dienu kumulatīvais saslimstības līmenis Latvijā ir Talsu novadā - 429,1 gadījums uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. 

Visvairāk saslimušo pašlaik ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Šajā vecuma grupā pēdējo 14 dienu laikā ir inficējušies 1002 Latvijas iedzīvotāju. Tam seko iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem ar 975 saslimušajiem un iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem ar 905 iepriekšējo divu nedēļu laikā reģistrētiem saslimušajiem ar Covid-19.  Kopumā Latvijā pašlaik ir 5 tūkstoši 613 iedzīvotāji, kuriem pēdējo divu nedēļu laikā ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Turpinoties ievērojamam saslimstības pieaugumam ar dažādām elpceļu infekcijas slimībām, riska grupu iedzīvotājus aicinām lietot sejas maskas. To lietošana ir nepieciešama slēgtajās telpās, kur nav iespējams distancēties no citiem cilvēkiem, īpaši vietās, kur ir liels cilvēku skaits, notiek drūzmēšanās, nav nodrošināta pietiekama ventilācija. Labākais variants ir atturēties no šādu vietu apmeklēšanas, īpaši ar maziem bērniem, vai cilvēkiem ar hroniskām slimībām, senioriem, cilvēkiem, kuri bieži un smagi slimo ar elpceļu infekcijām.

Un vēl

Ziemassvētkos priekšroka jādod gaišākas krāsas piparkūkām un dienā ieteicams apēst ne vairāk kā vienu sauju šo gardumu, tā iesaka sertificēta uztura speciāliste Zane Timpare. Būtiskas atšķirības starp veikalā nopērkamu un mājās gatavotu mīklas sastāvu nav. Taču, izvēloties produktu, priekšroku vēlams dot tādam, kurā ir pēc iespējas mazāk sastāvdaļu. Latvijā svētkos ierastas ir tumši brūnas piparkūkas, taču uztura speciāliste atklāja, ka veselīgāki būs gaišākas krāsas cepumi. Viss esot saistīts ar tādu vielu kā akrilamīds, kas veidojas, tieši karsējot cukurus augstās temperatūrās un ir kancerogēna viela. Akrilamīda daudzumu produktā var samazināt, arī saudzīgi cepot piparkūkas. Krāsns temperatūrai jābūt ap 190 grādiem, un cepumi no tās jāizņem, tikko kā tie kļuvuši brūni. Saudzīgāki veselībai būs arī tie gardumi, kuriem pievienoti irdinātāji – soda vai cepamais pulveris.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties: No nākamā gada pieaugs minimālā alga; Šodien pēcpusdienā elektrības cenai gaidāms straujš kāpums; un Bērnu slimnīca brīdina par bērniem bīstamām rotaļlietām veikalos.

Topošās valdības izveidē jaunās koalīcijas partneri padarījuši solīdu darbu, intervijā TV3 sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Prezidenta ieskatā, galvenais sarunu mērķis ir vienoties par darāmajiem darbiem valdībā un koalīcijā, jo priekšstati partneru vidū ir atšķirīgi. Valsts prezidents uzskata, ka, viņaprāt, četrās jomās būtu jāievieš atbildīgās amatpersonas. Pirmā šāda joma ir digitalizācija, un Latvija ir vienīgā valsts modernajā pasaulē, kurā nav digitalizācijas politikas, skaidroja Levits. Otrā joma ir demogrāfija, trešā joma ir saistīta ar informatīvās telpas politiku, kādas Latvijā neesot, bet ceturtā joma ir augstākā izglītība, zinātne un inovācijas, par ko citās valstīs ir atbildīgās amatpersonas. Kā ziņots, jaunās valdības apstiprināšana Saeimā varētu notikt rītdien.

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas nosaka minimālās algas palielināšanu no 500 līdz 620 eiro no nākamā gada 1.janvāra. Tāpat grozījumi nosaka minimālo algu palielināt līdz 700 eiro no 2024.gada 1.janvāra. Labklājības ministrs Gatis Eglītis pauda, ka darba algai ir jābūt cieņpilnai, lai mazinātu nabadzības riskus. Viņa vērtējumā, jaunajai valdībai arī jāceļ iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums šādā apmērā, lai uzlabotu konkurētspēju ar Lietuvas un Igaunijas algām.

Izmeklēšanas darbības "Baltic International Bank" notikušas kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Neminot bankas nosaukumu, Valsts policijas preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA apstiprināja, ka policija izmeklē kriminālprocesu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un pirmdien veiktas kriminālprocesuālās darbības Rīgā. Patlaban neviena persona nav aizturēta un policija plašākus komentārus nesniegs. Krimināllikums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā paredz brīvības atņemšanu no trim līdz 12, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija pēc valsts autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko rīkojuma izsludinājusi pēkšņu armijas kaujas spēju pārbaudi, ministrija pavēstīja platformā Telegram. Pasākumu raksturs būs komplekss. Karaspēkam īsā laikā būs jāizvietojas norādītajos rajonos, tur jāveic inženierdarbi, jāorganizē apsardze un aizsardzība, kā arī jāizveido tilti, lai pārceltos pār Nemūnas un Berezinas upēm. Kā uzskata ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW), Maskava vērš spiedienu pret Baltkrieviju, lai piespiestu to iesaistīties uzbrukuma operācijā pret Ukrainu. Tiesa gan, varbūtība, ka Baltkrievijas karavīri varētu piedalīties šajā karā, saglabājas zema.

Turpinām ziņas

Šodien pēcpusdienā elektrības cenai gaidāms straujš kāpums, liecina Nord Pool biržas dati. Elektroenerģijas lietotājiem ar dinamisko tarifu šopēcpudien - no pulksten 16 līdz 19 - nevajadzētu lieki darbināt ielektroierīces. Informācija "Nord Pool" mājaslapā liecina, ka biržas cena šajās stundās svārstīsies no 590 līdz 665 eiro par megavatstundu. Savukārt dienas vidējā cena Latvijā šodien ir 438 eiro par megavatstundu.

Valdība šodien atbalstīja 645 tūkstoši 54 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem pašvaldībām, lai daļēji segtu izdevumus, kas pašvaldībām radušies demontējot padomju un režīmu slavinošus objektus. Tajā skaitā Līvānu pašvaldībai – 3 tūkstoši 785 eiro un Preiļu pašvaldībai - 1035 eiro. Kā vēstīts, 23.jūnijā stājās spēkā likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā." 

Valdība šodien lēma reorganizēt Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, to integrējot Rīgas Stradiņa universitātē. Sporta akadēmija joprojām būs ar savu akadēmisku un zinātnisku autonomiju un saglabās savu nosaukumu un simboliku, lai attīstītu pētniecības izcilību veselības un sporta zinātņu nozarē, līdz ar to arī valsts sporta politikas jomu. Plānots, ka sporta akadēmija tiks reorganizēta no 2026.gada 1.janvāra, kad tā turpinās pastāvēt kā RSU struktūrvienība.  

Un vēl

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca saņēmusi signālus par tirdzniecībā esošām sīkus, spēcīgus magnētus saturošām rotaļlietām, kas ir aizliegtas. Slimnīca informāciju nodevusi Patērētāju tiesību aizsardzības centram. Ziemassvētki ir kopā būšanas laiks, taču daudzās ģimenēs liela loma ir arī dāvanu pasniegšanai, īpaši bērniem. Tādēļ Bērnu slimnīca atgādina, ka rotaļlietas var būt arī kaitīgas. Piemēram sīkus, spēcīgus magnētus saturošos konstruktorus jau pirms kāda laika aizliedza pārdot. Tas notika tādēļ, ka to norīšana var radīt ļoti nopietnus zarnu trakta bojājumus. Slimnīca saņēmusi signālus, ka šāda veida mantas atkal manāmas atsevišķu veikalu plauktos. Mediķi aicina vecākus šāda veida rotaļlietas maziem bērniem neiegādāties. Ejot ciemos, jānovērtē, vai tādas bērnam nav pieejamas.

Atstājiet komentāru