2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022. gada 15.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022. gada 15.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija piešķirs Latvijai 7,8 miljonus eiro; Pieaug mājokļu cenas; un Pēc aukstuma brīvdienās, gaidāms atkusnis.

Eiropas Komisija piešķirs Latvijas Iekšlietu ministrijai 7,8 miljonus eiro, lai finansiāli atbalstītu līdzšinējos Latvijas centienus stiprināt migrācijas pārvaldības sistēmu un Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanas spējas. Iekšlietu ministrija tuvākajā laikā izstrādās valdībā prezentējamu informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem finansējuma izlietojumam, ņemot vērā akūtākās vajadzības.

Valsts policija ziedojusi piecas automašīnas sūtīšanai uz Doneckas apgabalu Ukrainā pašvaldības policijas un bruņoto spēku vajadzībām. Valsts policijas ziedotās četras "VW Caravelle" un vienu "VW LT 35 MR" nosūtīšanai uz Ukrainu sagatavoja organizācija "Uzņēmēji mieram". Savukārt tās nogādās Ukrainā iniciatīvas "Twitter konvojs" dalībnieki. Ar šīm automašīnām Ukrainā tiks nogādāti arī pārtikas ražotāja "Dobeles dzirnavnieks" ziedotie pārtikas produkti, kā arī ar organizācijas "Uzņēmēji mieram" palīdzību sarūpētie elektrības ģeneratori.

Kopumā kopš 24. februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus ap 19 miljonu eiro apmērā. Latvijas sniegtajā militārajā atbalstā iekļauti ieroči, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas, munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, helikopteri, degviela u.c. preces.

Krievijas okupētās Krimas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz bez maksas piešķirt zemi Krimas iedzīvotājiem, kuri okupantu armijas rindās karo pret Ukrainu. Tiesības saņemt zemi piešķirtas veterāniem, kuri piedalījušies "speciālajā militārajā operācijā", ko Krievija īsteno Ukrainas teritorijā. Šādas tiesības arīdzan piešķirtas kara invalīdiem, kā arī šajā karā kritušo okupantu armijas karavīru tuviniekiem. Likums gan nosaka, ka tiesības uz bezmaksas zemes saņemšanu būs nevis visiem okupantu armijas karavīriem, bet gan tikai tiem, kas līdz šī gada 24. februārim bija reģistrējuši dzīvesvietu Krimā.

Turpinām ziņas

Mājokļu cenas šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, Latvijā pieaugušas par 13,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Tajā skaitā jauniem mājokļiem cenas attiecīgajā periodā palielinājušās par 12,5%, bet lietotiem mājokļiem - par 14%. Savukārt 2022.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, mājokļu cenas pieaugušas par 1,3%, -  jauniem mājokļiem cenas kāpušas par 0,1%, bet lietotiem mājokļiem - par 1,5%. Salīdzinot septiņu gadu periodā ar 2015.gadu, mājokļu cenas 2022.gada trešajā ceturksnī bija par 87,9% augstākas. Tajā skaitā jauniem mājokļiem cenas pieaugušas par 66,7%, bet lietotiem mājokļiem - par 94%.

Jēkabpilī vakar uzsākta pašvaldībai piederošās būves –noliktavas demontāža- Kazarmu ielā 11. Līdz ar to būs vēl viena sakārtota vieta pilsētā un iespēja nākotnē rast risinājumu teritorijas izmantošanai atbilstoši pašvaldības vajadzībām! Būve Kazarmu ielā 11 bija negatīvi ietekmēja pilsētas ainavu un bija daļēji sagruvusi. Tajā regulāri – vairākas reizes gadā izcēlās ugunsgrēki. Demontāžas darbus veic SIA "Jēkabpils saimnieks", darbu izmaksas kopā ar PVN ir 20 tūkstoši 303 eiro. Būvuzraudzību veic SIA " SNIOM", summa 363 eiro ar PVN.

Un vēl

Tuvākajās divās dienās Latvijā pastiprināsies sals, liecina prognozes. Piektdienas nakts būs auksta, tad vietām, pārsvarā Zemgalē un Vidzemē, kur debesis ilgāk būs skaidras, temperatūra noslīdēs līdz pat -19...-16 grādiem, pārējā valstī -15...-10 grādi, piekrastē ap -5 grādiem. Arī sestdien gan naktī, gan dienā saglabāsies sals, bet svētdien Kurzemē un Latvijas centrālajā daļā temperatūra pakāpsies līdz 0...3 grādiem, taču tas vēl būs īslaicīgs atkusnis Nokrišņu brīvdienās būs maz – tikai vietām neliels sniegs.

Jaunās nedēļas sākumā vēl valdīs sals, bet no otrdienas Latviju pakāpeniski pārņems atkusnis. Visā valstī temperatūra nākamās nedēļas vidū paaugstināsies virs nulles. Gada nogalē atkušņi mīsies ar salu, gaidāmi nokrišņi – gan lietus, gan sniegs, iespējama atkala, tādēļ bieži veidosies apledojums.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima apstiprina 41.Ministru kabinetu; Pagājušajā nedēļā stacionēti 29 gripas slimnieki; un Aizkrauklē izveidotas trīs slēpošanas trases.

Saeima trešdien. 14. decembrī, ārkārtas sēdē apstiprināja 41. Ministru kabinetu ar Krišjāni Kariņu premjera amatā un 14 ministriem. Par Ministru kabinetu balsoja 54 deputāti, bet "pret" balsoja 37. Nākamo koalīciju veido trīs politiskie spēki – 14. Saeimas vēlēšanās uzvarējusī "Jaunā vienotība", kā arī Apvienotais Saraksts un Nacionālā Apvienība. Jaunajā valdībā Jauno Vienotību pārstāvēs septiņi politiķi, bet Apvienoto Sarakstu un Nacionālo apvienību – pa četriem.

Valsts nākamā gada budžetu Saeima galīgajā lasījumā varētu pieņemt nākamā gada marta sākumā, intervijā Latvijas Televīzijai atzina jaunās valdības finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Pēc viņa teiktā, 9. februārī budžeta projektu plānots nodot skatīšanai Saeimā. 17. februārī varētu būt steidzamības kārtā virzītā likumprojekta pirmais lasījums parlamentā, bet 8. vai 9. martā budžetu varētu pieņemt otrajā – galīgajā lasījumā.

Straujais cenu kāpums varētu ievērojami palēnināties nākamā gada 3. ceturksnī, liecina Latvijas Bankas inflācijas optimistiskā prognoze. Vienlaikus bankas eksperti ir piesardzīgi un atzīst, ka dažādu faktoru ietekmē tas var prasīt arī daudz vairāk laika. Par to un citām saistītām tēmām ekonomikas eksperti vakar diskutēja Latvijas Bankas organizētajā konferencē. Patlaban Latvijā ir straujākā inflācija salīdzinājuma ar visam pārējām eirozonas valstīm. Taču iemesli ir pavisam citi nekā 2008. gada pasaules finanšu krīzes priekšvakarā. Patlaban straujo inflācija tempu lielā mēra nosaka energoresursu cenas. Taču labā ziņa ir tāda, ka tās sāk nedaudz samazināties.

Kosova  paziņojusi, ka oficiāli pieteikusies dalībai Eiropas Savienībā. Kosovas  galvaspilsētā Prištinā atbilstošos dokumentus parakstījuši prezidente Vjosa Osmani, premjerministrs Albins Kurti un parlamenta spīkers Glauks Konjufca. Prištinai tas ir simbolisks solis, jo dalība ES šobrīd nav sasniedzamo mērķu vidū. Oficiāli Kosovai ir "potenciāla ES kandidāta" statuss.

Turpinām ziņas

Aizvadītajā nedēļā Latvijā ārstniecības iestādēs stacionēti 29 cilvēki, kuriem konstatēta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Gripas intensitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies līdz 106,7 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 64,9 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pagājušajā nedēļā saņemta informācija no 41 ģimenes ārstu prakses, kurās no kopējā tajās vērsušos pacientu skaita 33% bija pacienti ar elpceļu infekcijām, kamēr nedēļu iepriekš tādu bija 30%. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par 79 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem, no kuriem 62 bija Rīgā, septiņi - Daugavpilī, seši - Jelgavā, trīs - Jūrmalā, viens - Jēkabpilī. Jau ziņots, ka Latvijā 8.decembrī sākās gripas epidēmija.

Līdz 12.janvārim var pieteikties konkursam “Laukiem būt!”. Konkursa mērķis ir veicināt lauku teritoriju attīstību, atbalstot jauniešus un jaunos uzņēmējus lauku teritorijās savas uzņēmējdarbības idejas vai sabiedriskas aktivitātes īstenošanā vai attīstībā. Pieteikties aicināti jaunieši, kuri no 2020. līdz 2022.gadam ieguvuši apliecinājumu par Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centra “Laukiem būt!” mācību kursa apguvi. Šogad mācībās piedalījušies 204 dalībnieki. Konkursā idejas var iesniegt trīs kategorijās: lauksaimniecība, nelauksaimnieciskā darbība laukos jeb ražošana un nelauksaimnieciskā darbība laukos jeb pakalpojumu sniegšana.

Un vēl

Aizkrauklē slēpotājus gaida trīs izveidotās trasēs — pilsētas stadionā, iepretim sporta centram un gar Daugavu pie pagasta karjera, kur izveidota astoņus kilometrus gara trase klasiskajam stilam. Aizkraukles novada sporta centrā pie dežuranta iespējama slēpju noma, slēpes drīkst izmantot tikai izveidotajās slēpošanas trasēs. Tāpat kā iepriekšējos gados, slēpošanas trase ierīkota arī Kokneses stadionā, sporta centrā darbojas slēpju noma.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā apstiprināti 14 jauni deputāti; Šorīt notika pikets Civilās savienības likuma atbalstam; un Santa Klauss somijā gatavojas saspringtākajam darba cēlienam.

Saeima šodien apstiprināja deputāta pilnvaras uz laiku 14 jauniem parlamentāriešiem. Tas bija nepieciešams, jo viņu partijas biedri savas pilnvaras uz laiku nolika, lai strādātu jaunajā Krišjāņa Kariņa valdībā. Parlamentā informēja, ka pirms balsojuma par mandāta apstiprināšanu deputāti Saeimas sēdē deva svinīgo solījumu, ko apliecināja ar savu parakstu. 

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 435 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par četriem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir samazinājies no 290,9 līdz 285,7. Aizvadītajā diennaktī saņemti četri ziņojumi par mirušajiem. Tikmēr Jēkabpils novadā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19 un patlaban ar rādītāju 420,2 saslimušie uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, Jēkabpils novads ir kļuvis par pašvaldību, kur reģistrēta visaugstākā saslimstība ar koronavīrusu valstī.

Krievijas armija varētu sākt ofensīvu Doneckas apgabala rietumos ar mērķi ieņemt visu apgabalu. Šādu viedokli pauduši analītiķi no ASV domnīcas "Kara studiju institūts". Ukrainas prezidents Volodimirs  Zelenskis izteicies, ka frontes līnijā miera nav, katra diena un katrs metrs Ukrainas karavīriem nāk ārkārtīgi smagi. Turpinoties cīņām frontē, nerimst arī Ukrainas darbs centienos nodrošināt sev modernāku un plašāku pretgaisa aizsardzību. Amerikāņu eksperti prognozē, ka Krievijas karaspēks, iespējams, plāno uzsākt ofensīvu Doneckas apgabala rietumos. Krievijas spēki plāno ieņemt visu Doneckas apgabalu, un šāda iespējamā ofensīva operācija varētu stiprināt jau notiekošo ofensīvu netālu no Doneckas un Bahmutas. 

ANO šogad sniegusi Ukrainai humāno palīdzību vairāk nekā 4,5 miljardu dolāru apjomā, brīfingā pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. Prioritāra joprojām ir palīdzības sniegšana valsts iekšienē pārvietotām personām, kaujās cietušo dzīvojamo namu atjaunošana, humānās palīdzības sniegšana deokupētajās teritorijās, civiliedzīvotāju evakuācija no kauju zonām. Īpaši nepieciešama ir enerģētikas infrastruktūras atjaunošana, jo 12 miljoniem ukraiņu elektrības nav daļēji vai nemaz, uzsvēra premjers. Jau vēstīts, ka Eiropas Savienība grasās 2023.gadā piešķirt Ukrainai 18 miljardus eiro. Eiropas Parlaments saskaņojis kredītu Ukrainai.

Pēc ugunsgrēka, kas 2019. gadā teju pilnībā nopostīja Parīzes Dievmātes katedrāli Parīzē, pētnieki zem katedrāles grīdas atklāja divus noslēpumainus svina zārkus. Nu tie ir pilnībā atrakti un atvērti. Sarkofāgi atrakti tika šā gada sākumā, tomēr, kas tajos guļ, paziņots tikai tagad. Pelnu un gruvešu ieskauti, zinātnieku acīm atklājās divi skeleti – jauna dižciltīgā un prominenta priestera mirstīgās atliekas. Vara plāksnīte uz priestera zārka apstiprina, ka tur guļ Parīzes Dievmātes katedrāles reliģiskais līderis Antuāns de la Porte, kurš nomira 1710. gadā. Otra apglabātā identitāte gan ir noslēpumaināka. Vārdā nenosauktais šķiet miris 25 līdz 40 gadu vecumā un, ņemot vērā apbedījuma vietu un veidu, bija svarīgs cilvēks. Izpētot viņa kaulus, zinātnieki noskaidrojuši, ka dzīvi viņš pavadījis zirga mugurā, tāpēc pētnieki viņu iesaukuši par Jātnieku.

Turpinām ziņas

Šorīt pie Saeimas notika pikets, kurā aicināja iestāties par visām Latvijas ģimenēm un pieņemt Civilās savienības likumu. Piketētājiem pievienojās arī partijas „Progresīvie” deputāti, kas likumprojektu atkārtoti iesniedza Saeimā. Piketētāji norāda, ka ka Civilās savienības likums regulētu pamatjautājumus saistībā ar mantošanu, attiecību reģistrāciju un šķiršanu.

Satversmei atbilst norma, kas noteic valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, kas Saeimas vēlēšanās ieguvušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu, bet neparedz finansējumu pašvaldībās ievēlētajiem spēkiem, secinājusi Satversmes tiesa. Lieta ierosināta pēc politiskās partijas "Mēs – Talsiem un novadam", kuru Talsu novada domē pārstāv četri deputāti, pieteikuma. Taču Satversmes tiesa apstrīdēto likuma normu atzina par atbilstošu Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tiesa secinājusi, ka nacionālā līmeņa un reģionālā līmeņa politisko partiju funkcijas ir atšķirīgas un nevar tikt salīdzinātas.

Un vēl

Neraugoties uz karu Ukrainā un citām pasaules problēmām, Santa Klauss Somijas pilsētiņā Rovaniemi turpina gatavošanos saspringtākam darba posmam – dāvanu nosūtīšanai bērniem un pieaugušajiem visā pasaulē. Arī šogad lielākie viņa palīgi ir rūķi un elfi, kas gādās, lai par spīti cenu pieaugumam un enerģijas dārdzībai svētku gars ienāktu katrā mājā. Sarunā ar mediju pārstāvjiem Santa Klauss norādīja, ka gatavošanās Ziemassvētkiem norit pēc plāna. Rūķi visu gadu smagi strādājuši, lai sagatavotu dāvanas, un arī patlaban esot aizņemti. Tāpēc viņam esot iespēja tikties un sarunāties ar cilvēkiem, bet apmeklējums Ziemassvētkos garantēts tikai tiem, kas tikuši "jauko sarakstā". Santa Klauss arī atgādināja, ka Ziemassvētkiem ir jābūt gada jautrākajam laikam, kas piepildīts ar garšīgiem ēdieniem, jaukām dāvanām un kopēju laika pavadīšanu ar tuviniekiem. 

Atstājiet komentāru