2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamajā gadā tiks pārcelta viena darba diena; Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā šodien būs pasākums bērniem un darbosies Ziemassvētku tirdziņš; un Šodien atkalas dēļ visā valstī būs spēkā oranžais brīdinājums.

Laikos, kad Krievija veic brutālu karadarbību Ukrainā, saprotams, ka visā Baltijas un Ziemeļeiropas reģionā vienīgais apdraudējums var nākt no Krievijas, preses konferencē pēc tikšanās ar Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu sacīja Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Patlaban Zviedrija kopā ar Somiju ir ceļā uz NATO, un Latvija no pirmās dienas šādu pievienošanos ir atbalstījusi. Kariņš cer, ka atlikušās divas no 30 NATO valstīm - Turcija un Ungārija - arī atbalstīs šo valstu pievienošanos NATO. Kristersons norādīja, ka pieteikumi NATO gan Zviedrijai, gan Somijai ir bijuši svarīgi, un Zviedrija novērtē tūlītējo un visaptverošo Latvijas atbalstu pieteikumam.

Nākamajā gadā tiks pārcelta viena darbadiena - maijā, tādējādi šajā mēnesī būs četras brīvdienas pēc kārtas, lēmusi valdība. Kā liecina Labklājības ministrijas izstrādātais rīkojums, darba dienu no piektdienas, 5.maija, iecerēts pārcelt uz sestdienu, 20.maiju. Tādējādi brīvdienas būs 4.maijs, 5.maijs, 6.maijs un 7.maijs. Rīkojuma projekts attieksies uz no valsts budžeta finansējamām valsts pārvaldes iestādēm un to darbiniekiem, kuriem ir noteikta piecu darba dienu nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Pārējie darba devēji šādām izmaiņām var pievienoties atbilstoši saviem ieskatiem.

Izskatīšanai Saeimā iesniegts sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" vairāk nekā 12 tūkstoši parakstu savākušais priekšlikums par atalgojuma apmēra iesaldēšanu Valsts prezidentam, ministriem, deputātiem "un citiem tautas kalpiem". Kā iniciatīvas autore norādīta Nora Freimane, mudinot iesaldēt valsts vadošo amatpersonu un tautas priekšstāvju algas to līdzšinējā apmērā un algu pacelšanu atlikt līdz brīdim, kamēr stabilizējas ekonomiskā situācija valstī - ir apturēts inflācijas kāpums, kā arī inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu. Iniciatīvā akcentēta vēlme no tautas kalpiem vispirms sagaidīt konkrētu rīcību tautas labā - izvest valsti un tās iedzīvotājus cauri šim sarežģītajam un izaicinājuma pilnajam laikam, un tikai tad spriest par nepieciešamību celt savas algas.

Populārākās šā gada Ziemassvētku rotājumu krāsas, kas ir topā Beverlihilsā, ir baltā, melnā, rozā un lillā, no kurām arī mēs varam pasmelties iedvesmu idejām. Viena no lielākajām Ziemassvētku dekoru tendencēm Amerikā šosezon ir mirdzošs baltums. Tās ir mirgojošas baltas gaismiņas un lampiņas, dzidrs stikls vai kristāls. Sniegbaltā krāsa šogad ir kļuvusi populāra, turklāt uz tās var izcelties citas  – spilgtākas – krāsas. “Šogad modē ir krāsu svinības! Tās ir tik dzīvelīgas – rozā, lillā, zilā – un tad tām pievienojas tādas krāsas, par kurām mēs nekad neteiktu – Ziemassvētku krāsas – piemēram, melnā un tumši metāliski pelēkā. Par dekorācijām runājot, šogad īpaši populāras ir dažnedažādas mākslīgās egles.

Turpinām ziņas

Šodien no pulksten četriem pēcpusdienā līdz deviņiem vakarā Jēkabpilī,  Vecpilsētas laukumā norisināsies vides performances audio stāsts. Šo pasākumu papildinās Ziemassvētku tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties dažādus Jēkabpils novada mājražotāju un amatnieku darinājumus un gardumus. Audiāli teatrālais stāsts ir par Rūķi Gardummici. Rūķa hobijs ir cept dažādus konditorejas izstrādājumus. Ziemassvētku laikā Gardummice visus konditorejas pasūtījumus veic no sava ledus namiņa un, protams, kā jau svētku laikā gadās dažādas neparedzētas lietas un pārpratumi. Vai Rūķis Gardummice tiks gala ar pasūtījumiem, lai iepriecinātu visus un ikvienam svētki izdotos? To gan mazi, gan lieli varēs līdzpārdzīvot un smieties ziemas gaismu un specefektu vides instalācijas – teatrālajos audio performances seansos ģimenēm un bērniem “Rūķa konditoreja”.  Seansu sākumlaiki, sākot no pulksten 16.15 būs ik pēc pusstundas. Visu pasākuma laiku darbosies Ziemassvētku tirdziņš.

Vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko četru dienu akciju un aicina ikvienu atbalstītāju uz viņu biroju Rīgā, Brīvības ielā 40, līdz ceturtdienai, 22.decembrim, nogādāt kādu saldumu – kaut vienu šokolādes tāfelīti Ukrainas aizstāvjiem. Sarūpētās saldumu paciņas Ziemassvētku laikā uz Ukrainu nogādās biedrība “Tavi draugi”. Vēlamākie saldumi ir šokolāde, šokolādes konfektes un piparkūkas, taču derēs arī citi – tie karavīriem sniegs ne vien prieku un garšas baudījumu, bet arī enerģiju šajā aukstajā laikā. Ziedot saldumus aicinātas gan privātpersonas, gan uzņēmumi. Akcijas laikā reizē ar saldumiem uz “Mammamuntetiem.lv” ir iespējams nogādāt arī ierakumu sveces.

Un vēl

Šodien Latvijā spēkā būs oranžais brīdinājums par spēcīgu apledojumu, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pagājušajā naktī, sākot no rietumiem, Latviju šķērsoja nokrišņu zona, kas sākumā nesa sniegu, kas ātri pārgāja sasalstošā lietū jeb atkalā. Laika posmā no vieniem naktī līdz astoņiem rītā spēkā bija dzeltenais brīdinājums, bet apledojumam kļūstot spēcīgākam, no pulksten 8 līdz 20 spēkā ir oranžais brīdinājums. Ceļi, ielas un ietves ir slidenas, apledojums veidojas arī uz citām virsmām, tajā skaitā kokiem, to zariem, apledo arī elektrolīnijas, tādēļ iespējami traucējumi elektroapgādē.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība lems par Klimata un enerģētikas ministrijas izveidi; Koalīcija aizliedz Latvijas valsts mežiem turpināt ziedošanu; un Kā vilcieni kursēs svētku brīvdienās?

Šodien valdības sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas reorganizāciju un Klimata un enerģētikas ministrijas izveidošanu. Saeimas par klimata un enerģētikas ministru ir iecēlusi Raimondu Čudaru, un tagad tiks izveidota arī ministrija, kas sāks darbu 2023.gada 1.janvārī.  Paredzēts, ka Klimata un enerģētikas ministrija pārņems no Ekonomikas ministrijas enerģētikas politikas jomu, izņemot naftas produktu rezervju uzturēšanu un uzraudzību. Savukārt no VARAM tā pārņems klimata politikas jomu.

Rīgas pilī vakar notika ikgadējā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu tikšanās, kuras laikā Baltijas valstu līderi apliecināja atbalstu starptautiska tribunāla izveidošanai, lai izvērtētu Krievijas atbildību par karu Ukrainā. Latvijas prezidents arī norādīja, ka vissvarīgākais ir drošības jautājums un atgādināja, ka pēc NATO samita Madridē ir pieņemts lēmums Latvijā būvēt jaunu poligonu.

Mediķu atalgojuma celšanai nākamā gada budžetā būs nepieciešami 55 miljoni eiro, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda veselības ministre Līga Meņģelsone. Politiķe uzsvēra, ka mediķu atalgojuma paaugstināšana ir galvenā veselības nozares prioritāte. Tas viņas ieskatā mazinātu arī pacientu rindas uz medicīniskajiem izmeklējumiem un ārstu konsultācijām. Veselības ministrija vērtēšot iespējas palielināt atalgojumu ārstu palīgiem, kas, kā pauda Meņģelsone, saņem ļoti zemu darba algu. Kā ļoti svarīgu jautājumu ministre atzīmēja arī ārstējošo personu un medmāsu pietiekamību, kam esot būtiska loma intensīvās aprūpes sniegšanā, piemēram, pēc operācijām. Svarīgi ir katram iedzīvotājam radīt sajūtu, ka gadījumā, ja viņa veselība pasliktinās, cilvēks saņems vislabāko aprūpi, atzīmēja politiķe.

Augsto inflāciju Latvijā nosaka ne tikai ārējie faktori, bet arī ekonomikas strukturālās problēmas, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.  Viņš uzsvēra, ka lielā mērā augsto inflāciju nosaka arī tas, ka Latvijas iedzīvotāju preču un pakalpojumu grozā enerģija un pārtika ieņem lielāku daļu nekā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Kazāks atzīmēja, ka tas, ka mēs esam nabadzīgi, lielā mērā arī izskaidro daļu no augstākās inflācijas. Tāpat viņš norādīja, ka Latvijā uzņēmumi ir mazāki, līdz ar to tie nespēj amortizēt cenu kāpumu un samērā ātri šo pieaugumu nodod patērētājiem, kamēr lielākas kompānijas to var izlīdzināt. Vienlaikus viņš atgādināja, ka Latvijas Banka šobrīd nesagaida dziļu ekonomikas kritumu, proti, ekonomikas sabremzēšanās būs samērā īsa un sekla.

Turpinām ziņas

Jaunie valdības partneri pirmdien sanāca uz pirmo koalīcijas sadarbības padomi, kurā ierasti pirms valdības sēdēm apspriež aktuālos jautājumus. Politiķi vienojušies AS “Latvijas dzelzceļam” piešķirt 30 miljonus eiro, lai kompensētu Krievijas kravu krituma radītos zaudējumus, savukārt Latvijas Valsts mežiem turpmāk būs jāatsakās no prakses ziedot bez skaidriem kritērijiem. Līdz šim Latvijas Valsts meži ik gadu visdažādākajiem mērķiem, piemēram, kultūrai, sportam, pašvaldībām – ziedoja vairākus miljonus eiro, taču jaunās koalīcijas partneri uzskata, – šī prakse būtu jāizbeidz, galvenokārt tādēļ, ka nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem ziedojumi tiek sadalīti. 

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas būvnieks SIA Velve slimnīcai pieprasījis mainīt noslēgto vienošanos par būvniecības izmaksu indeksāciju un būvdarbu izpildes termiņu, līdz ar to jaunās ēkas būvniecība faktiski ir apdraudēta. Slimnīcas vadība ir ieinteresēta būvdarbu turpināšanā un sagaidīja no būvdarbu veicēja aktīvu rīcību, iesniedzot pamatojošo dokumentāciju sadārdzinājuma segšanai un būtiski kāpinot būvdarbu tempu. Taču solītā aktīvā rīcība no būvdarbu veicēja neesot sekojusi - sadārdzinājumu pamatojošie dokumenti iesniegti nepilnā apjomā, būvdarbu temps būtiski krities. Nākamā saruna ar "Velves" pārstāvjiem paredzētas šodien. Sarunās piedalīsies arī Veselības, Ekonomikas un Finanšu ministrijas pārstāvji, kā arī Latvijas Būvuzņēmēju asociācijas un Centrālo finanšu un līgumu aģentūras pārstāvji.  

Un vēl

Elektrovilcieni Ziemassvētkos – 24., 25. un 26. decembrī – kursēs pēc brīvdienu grafika, savukārt dīzeļvilcienu grafikā ir noteiktas izmaiņas 25. un 26. decembrī. Svētdien, 25. decembrī, ir atcelti pieci dīzeļvilcieni, savukārt pirmdien, 26. decembrī, ir atcelti desmit dīzeļvilcieni, to vietā norīkojot septiņus citus.  Pirms doties ceļā, jāpārliecinās vai plānotais reiss nav mainīts. Vilcienu kustības grafiku ir iespēja apskatīt elektroniski, kā arī iegādāties e-biļetes ar 5 vai 10% atlaidi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai nākamais būs izaugsmes gads? Aicina iedzīvotājus netaupīt līdzekļus ūdens sildīšanai; un Kur visvairāk apledojuši autoceļi?

Nākamgad varētu nebūt gaidāms ekonomikas izaugsmes gads, un vismaz līdz pusgadam gaidāma ekonomikas sabremzēšanās. Tā Latvijas Radio intervijā sacīja premjers Krišjāni Kariņš. Viņš skaidroja, ka jau šobrīd mūsu ekonomika ir sabremzēšanās fāzē kā daudz kur citur Eiropā, kas ir "Krievijas kara izraisītās sekas". Premjers pieļāva, ka nākamgad atsevišķiem sektoriem, kas darbojas eksportā, varētu ļoti labi veikties. Taču kopumā nākamgad nav gaidāms izaugsmes gads. Kariņa ieskatā šajā sakarā svarīgi ir sakārtot un sākt izmantot Eiropas fondus, kuros Latvijai paredzēts liels finansējums, lai situāciju risinātu.

Par Jūrmalas domes priekšsēdētāju šodien deputāti ievēlēja Ritu Sproģi no Zaļo un Zemnieku savienības un Latvijas Zaļā partijas apvienotā saraksta. Domes sēdē deputāti priekšsēdētāja amatam izvirzīja divus kandidātus - Nacionālā apvienība virzīja Rolandu Parasigu-Parasiņu, bet ZZS kandidāti - Sproģi. Līdzšinējā mēra vietniece Sproģe tika ievēlēta par priekšsēdētāju ar 12 deputātu balsīm. Par Parasigu-Parasiņu tika atdotas trīs balsis. Šī domes sēde bija pirmā diviem jaunajiem deputātiem - partijas "Vienotība" domes loceklei, sociālo zinātņu maģistrei Ivetai Blauai, kura nāk Inta Dāldera vietā, un pašnodarbinātajam vadības zinātņu bakalauram Guntaram Anspokam no ZZSsaraksta, kurš nāk bijušā mēra Gata Trukšņa vietā.

Izanalizējot Baltkrievijas un Krievijas līderu tikšanos, ASV Kara pētijumu institūts secinājis, ka Baltkrievijas iesaistīšanās karā pret Ukrainu joprojām ir mazticama. Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien devās uz Baltkrieviju, raisot bažas par Minskas ievilkšanu sauszemes karā pret Ukrainu un jaunas frontes atklāšanu. ASV Kara institūts norāda, ka Putins un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atturējās publiski apspriest karu, bet abi līderi apgalvoja, ka Baltkrievija joprojām saskaras ar Rietumu draudiem. Analītiķi arī uzskata, ka Kremlis cenšas slēpt Putina primāros nodomus izdarīt spiedienu uz Lukašenko, lai no viņa panāktu turpmāku piekāpšanos attiecībā uz Baltkrievijas integrāciju Krievijas Federācijā.

Japāna apņēmusies līdz 2027.gadam palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, pārveidot militāro pavēlniecību un iegādāties jaunas tālas darbības rādiusa raķetes. Tās ir lielas izmaiņas Japānas aizsardzības politikā, ko līdz šim ierobežojusi pēc Otrā pasaules kara pieņemtā pacifistiskā konstitūcija, saskaņā ar kuru armija tiek dēvēta par Pašaizsardzības spēkiem un tai liegts veikt uzbrukuma operācijas, atļaujot vienīgi valsts teritorijas aizsardzību. 

Tikmēr Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Japānas centieniem iegūt prettrieciena spējas nav nekāda sakara ar pašaizsardzību, bet tas esot skaidrs mēģinājums iegūt "preventīva uzbrukuma spējas, kas paredzētas uzbrukumiem citu valstu teritorijām".  Phenjana paziņojusi, ka šādi ASV soļi spiež Ziemeļkoreju turpināt jaunu stratēģisku ieroču izstrādi, lai novērstu ienaidnieku mēģinājumus iebrukt Ziemeļkorejā.

Turpinām ziņas

Prokurors rosinās tiesu apturēt tiesvedību 14.Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietā, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai, lai vērstos Saeimā pēc piekrišanas kriminālvajāšanas turpināšanai. Šodien Rīgas pilsētas tiesā paredzēta pirmā tiesas sēde Grevcovas krimināllietā. Pati Grevcova uz tiesas sēdi neieradās, jo viņai ir darbnespēja. Ja tiesnesis piekritīs prokurora lūgumam, tiesvedība tiks uz nenoteiktu laiku apturēta, bet par Grevcovas izdošanu kriminālvajāšanai būs jālemj Saeimai.

Jau vēstīts, ka Grevcovai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trim mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Šajā gadā konstatēti jau 11 legionellas baktēriju izraisīti nāves gadījumi. Epidemiologi bažījas, ka lielā mērā tas saistīts ar energoresursu cenu krīzi. Cilvēki taupa uz ūdens sildīšanu, taču tas rada labu vidi šo nāvējošo baktēriju augšanai. Apsaimniekotājus aicina nesamazināt ūdens temperatūru; savukārt iedzīvotājus - netaupīt ūdeni un notecināt to. Legionellas baktērijas dzīvo ūdens caurulēs. Tās nav bīstamas, ja tiek iedzertas. Inficēt cilvēku šīs baktērijas var brīdī, kad tās pārvietojas ar ūdens aerosolu un tiek ieelpotas. Tātad – riskanta ir tieši iešana dušā. Epidemiologi uzsver, ka iedzīvotāji arī paši var ievērot piesardzības un profilakses pasākumus, lai mazinātu risku saslimt. Piemēram, ilgāku laiku neizmantojot dušu, vēlams pirms lietošanas atgriezt krānu un notecināt karstu ūdeni. Svarīga arī dušas galviņas un visu ūdens uzgaļu dezinfekcija ar hloru saturošiem preparātiem. Tāpat iespēju robežās jāizvēlas mazgāties vannā.

Un vēl

Šodien dienas pirmajā pusē vairāk nokrišņu un biezāka apledojuma kārta bija Kurzemē un Zemgalē, savukārt vakarā un naktī uz trešdienu lielākais apledojums gaidāms Vidzemē un Latgalē, prognozē sinoptiķi. Visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra oranžais brīdinājums par sasalstošu lietu un ļoti stipru apledojumu. Tas traucēs kustību pa ceļiem un dzelzceļiem, kā arī gaisa satiksmi, arī pārvietošanās ar kājām kļūs bīstama. Apledojot vadiem un koku zariem, pieaugs risks, ka tie var lūzt.

"Latvijas valsts ceļi" atgādina, ka šādos apstākļos ceļa stāvoklis var mainīties ļoti strauji, un arī pēc apstrādes ar pretslīdes līdzekļiem nokrišņu un laika apstākļu ietekmē apledojums var veidoties atkārtoti. Ceļu uzturētāji brīdina, ka vietējās nozīmes grants ceļi, kurus ziemā uztur ar piebraukta sniega kārtu, būs ļoti grūti izbraucami – ceļus klās ledus un ūdens kārta, savukārt uzturēšanas darbi šādos laika apstākļos ir neefektīvi. Tiem, kuri ikdienā pārvietojas pa šādiem autoceļiem, jābūt gataviem ziemas braukšanas apstākļiem un transportlīdzeklim jābūt atbilstoši aprīkotam, nepieciešamības gadījumā lietojot riepas ar radzēm.

Debesis klās bieza mākoņu sega, pēcpusdienā un vakarā visa valstī veidosies migla. Gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, vakarā tā būs no -1..-2 grādiem valsts galējos austrumos līdz +5..+6 grādiem Kurzemē. Visā valstī ir spēkā oranžais brīdinājums atkalas dēļ uz ceļiem.

Atstājiet komentāru