2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 21.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests izteicis brīdinājumu partijai "Stabilitātei!"; Latvijā pieaug bezdarba līmenis; un Apledojuma dēļ var kavēties vai nekursēt autobusi reģionālajos maršrutos.

Ministru kabinets vakar pieņēma jaunu 2023. gada budžeta sagatavošanas grafiku, ar kuru valdība apņemas noslēgt budžeta izstrādi līdz februāra sākumam. Kavēšanās ar 2023. gada budžeta pieņemšanu saistīta ar  14. Saeimas vēlēšanām un attiecīgi arī valdības sastāva un tās prioritāšu maiņu. Likums par budžetu un finanšu vadību paredz, ka Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likuma projekts iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību. Jaunā valdība darbu sāka 14. decembrī.

Valsts drošības dienests ir izteicis brīdinājumu Latvijā reģistrētajai politiskajai partijai "Stabilitātei!" saistībā ar tās biedru paustajiem izteikumiem intervijā Krievijas un Baltkrievijas propagandas mērķiem izmantotajiem informācijas resursiem. Informatīvās telpas monitoringā drošības dienests konstatēja, ka intervijās Krievijas un Baltkrievijas propagandas mērķiem izmantotajiem informācijas resursiem "Stabilitātei!" biedri un 14. Saeimas deputāti Aleksejs Rosļikovs un Glorija Grevcova ir nākuši klajā ar tādiem izteikumiem, kas ir pretrunā Politisko partiju likuma normai. Drošības dienests ir aicinājis partiju novērst turpmākās pretlikumīgas darbības un brīdinājis, ka pretējā gadījumā pret partiju dienests izmantos likumā noteiktos instrumentus.

Kā zināms, atbilstoši Politisko partiju likumam partiju darbības izbeigšana var tikt rosināta, ja partijas darbība ir pretrunā Satversmei, likumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, ja tā apdraud valsts vai sabiedrisko drošību.

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās Komitejas locekļi no Latvijas Būvuzņēmēju partnerības, biedrības Latvijas Ceļu būvētājs un Latvijas Būvnieku asociācijas vakar neatbalstīja minimālās algas celšanu nozarē no 2023.gada. Minimālās algas celšanai bija nepieciešams vienbalsīgs Komitejas locekļu balsojums. Būvniecības nozares ģenerālvienošanās no 2019.gada 3.novembra noteic, ka būvniecībā nodarbināto minimālā mēneša alga ir 780 eiro un stundas likme 4,67 eiro. Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības priekšlikums paredzēja minimālās mēneša algas celšanu būvniecībā nodarbinātajiem līdz 930 eiro un minimālās stundas likmes celšanu līdz 5,57 eiro no 2023.gada 1.aprīļa. Arodbiedrības ieskatā, lēmums necelt minimālo algu būvniecības nozarē nozīmē veicināt ēnu ekonomikas augšanu, darba spēka trūkumu un negodīgu konkurenci nozarē.

Valdība apstiprinājusi pasākumu plānu atbalsta sniegšanai Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā 2023. gadā. Jaunā pasākuma plāna kopējās izmaksas uz gadu ir 214 miljoni 73 tūkstoši eiro.  Ārvalstu finanšu instrumentos plānots rast 9,7 miljonus eiro. Līdz ar to papildu nepieciešami 204 miljoni  341 tūkstotis 151 eiro. Aprēķini veikti indikatīvi, balstoties uz pieņēmumiem, teikts normatīvā akta anotācijā. Iekšlietu ministrijā skaidroja, ka plāna izstrādei un finanšu aprēķinu veikšanai tiek pieņemts, ka provizoriski 2023. gadā Latvijā no jauna ieradīsies 40 tūkstoši Ukrainas civiliedzīvotāji. Prognozes pamatā ir 2022.gadā Latvijā uzņemtais Ukrainas civiliedzīvotāju skaits un situācija starptautiskajā politikā.

Turpinām ziņas

2022. gada novembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,9%, un salīdzinājumā ar oktobri tas ir pieaudzis par 0,1 procentpunktu. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar oktobri audzis līdz 5,9%. Oktobrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,8%, bet reģistrētā – 5,7%. Vīriešu faktiskā bezdarba līmenis novembrī pieauga par 0,2 procentpunktiem līdz 7,4%, taču sieviešu saglabājās nemainīgs – 6,4%. 

Rosinātais transportlīdzekļa vadītāja tiesību izmantošanas aizliegums, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu virs 30 kilometru stundā, primāri attiektos uz personām, kas izdarījušas ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus vairākkārt. Ceļu satiksmes drošības padomē 9.decembrī izskanējušais priekšlikums raisījis dažādus viedokļus sabiedrībā, kā arī pārliecību, ka transportlīdzekļa vadīšanas tiesības tiks atņemtas ikvienam, kas pārsniegs minēto ātrumu. Precizējot izskanējušo informāciju, policija norāda, ka iespējamie grozījumi, kas aizvien vēl ir tikai projekts, paredzētu, ka autovadītāja tiesību izmantošanas aizliegums uz noteiktu laiku būtu kā papildu soda mērs un primāri attiektos tieši uz personām, kurām pārkāpumu fiksē atkārtoti. 

Un vēl

Šajās dienās apledojuma, atkalas un piesalstoša lietus dēļ reģionālo autobusu reisu izpildes kavēšanās var būt no dažām minūtēm līdz pat stundai, kā arī pārvadātāji atkarībā no faktiskā ceļu stāvokļa var lemt par reisu daļēju vai pilnīgu atcelšanu pasažieru drošības dēļ. Pārvadātāji jau informējuši par vairāku reisu kavēšanos un pat atcelšanu Kurzemē, piemēram, Talsos, Ventspilī, Liepājā, kā arī Zemgalē, jo līst piesalstošs lietus, savukārt ceļu apstrādes ar pretslīdes materiāliem apledojums izveidojas atkārtoti, būtiski samazinot drošas braukšanas iespējas.

Autotransporta direkcija iesaka plānot braucienus ar laika rezervi, kā arī sekot līdzi aktuālajai informācijai par atceltajiem reisiem direkcijas mājas lapā sadaļā "Atceltie reisi": www.atd.lv/lv/atceltiereisi. Autotransporta direkcija aicina reģionālo autobusu pasažierus šajos laikapstākļos rēķināties arī ar iespējamu garāku transportlīdzekļu bremzēšanas ceļu, iespējams, peļķēm ap pieturām.  Papildu direkcija atgādina, ka ceļu satiksmes noteikumi nosaka - pasažieriem, kuru sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām, braukšanas laikā jābūt piesprādzētiem.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Četros mēnešos Latvija samazinājusi gāzes patēriņu par 43%; Vakar Latvijā reģistrēts liels skaits satiksmes negadījumu; un Aizkraukles novada pašvaldība plāno būvēt pirmo ēku ar zemas īres maksas mājokļiem.

No šā gada augusta līdz novembrim Latvija samazinājusi dabasgāzes patēriņu par vairāk nekā 43% salīdzinājumā ar vidējo patēriņu šajos četros mēnešos iepriekšējos piecos gados, liecina Eiropas Savienības statistikas pārvaldes "Eurostat" publiskotie dati. Atbilstoši šiem datiem Eiropas Savienības gāzes patēriņš šogad augustā-novembrī salīdzinājumā ar vidējo patēriņu šajos mēnešos 2017.-2021.gadā sarucis par 20,1%. No Eiropas savienības valstīm šajā laika posmā visvairāk gāzes patēriņš samazinājies Somijā - par 52,7%, tai seko Latvija ar 43,2% un Lietuva ar 41,6%. Ceturtajā vietā ir Igaunija, kur gāzes patēriņš krities par vairāk nekā 35%.

Veidojot Latvijas ģimeņu politiku, varētu apsvērt tā dēvētā bezbērnu nodokļa ieviešanu, vakar notikušajā pirmajā valdības darba sēdē pauda jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, bijušais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. Viņa ierosinājums par minēto nodokli diskusiju pārējos ministros neraisīja. Savukārt diskutējot par Labklājības ministrijas sagatavoto Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu īstenošanas plānu tuvākajiem pieciem gadiem, ministrs norādīja, ka šajā jomā nav iesaistīta tāda svarīga puse kā pašvaldības, jo arī pašvaldībām ir savi instrumenti ģimeņu politikā.

Krievijas vadībā ir pretrunīgi viedokļi par to, vai Ukrainā uzsākt ziemas ofensīvu, norāda augsta ASV amatpersona. Krievijas prezidents Vladimirs Putins publiski aicinājis valsts militāro vadību piedāvāt viņam "tuvākā un vidējā termiņa" plānus tālākajiem soļiem karā, ko viņš uzsāka pirms desmit mēnešiem. Tikmēr ukraiņi no savas puses "neizrāda nekādas pazīmes, ka grasītos palēnināt" teritoriju atkarošanas cīņu laika apstākļu dēļ, sacīja amatpersona.

Krievijā Čuvašijā noticis sprādziens maģistrālajā gāzesvadā Urengoja-Pomari-Užhoroda, kas ir Krievijas eksporta gāzesvads no Sibīrijas uz Eiropu caur Ukrainas teritoriju. Trīs cilvēki gājuši bojā, viens ievainots, apliecināja vietējās varasiestādes. Pie Jambahtinas ciema, aptuveni 50 kilometru attālumā no Čuvašijas galvaspilsētas Čeboksariem, notikusi pazemes gāzesvada noplūde un pēc tam izraisījusies aizdegšanās, ziņu aģentūrai TASS sacījis avots Ārkārtas situāciju ministrijā. Atbilstoši provizoriskajai informācijai sprādziens noticis celtniecības un montāžas darbu gaitā. Kas tieši bijis negadījuma iemesls, šobrīd netiek ziņots.

Turpinām ziņas

Vakar, kad lielākajā Latvijas daļā lija sasalstošs lietus un veidojās stiprs apledojums uz ceļiem, policija reģistrējusi vairāk ceļu satiksmes negadījumu nekā ikdienā, taču cietušo tajos ir salīdzinoši maz. Otrdien laikā no pulksten sešiem rītā līdz septiņiem vakarā valstī reģistrēti 116 ceļu satiksmes negadījumi bez cietušajiem un vēl divi negadījumi ar cietušajiem. Avāriju skaits ir lielāks nekā ikdienā, un lielākā daļa negadījumu notikuši Rīgas reģionā. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests otrdien saņēmis vien četrus izsaukumus, kas varētu būt saistīti ar stipro apledojumu, un tie bijuši uz ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem. Izsaukumi par lauztiem kokiem nav saņemti. Otrdienas vakarā notika srī divu kravas automašīnu sadursme uz Vidzemes šosejas Smiltenes novada Virešu pagastā. Šajā negadījumā cietušo nav. Kā liecina informācija VSIA "Latvijas valsts ceļi" mājaslapā, vietā, kur notika minētā avārija, braukšanas apstākļi bija ļoti apgrūtināti.

Nākamajā gadā, 7. janvārī Jēkabpilī "Sēļu sētā" notiks ierakumu sveču gatavošana. Jēksbpils vēstures muzeja darbinieki informē, ka pirmie ziedotāji jau sarūpējuši tukšās bundžas un sveces. Tomēr, ja šajā grūtajā ziemā vēlamies palīdzēt daudziem, ir nepieciešams vairāk. Tuvojas Ziemassvētki un Jaungada svinības, kad gatavosim mielastus. Iespējams galdā liksim arī ko no konservu bundžu satura. Muzeja darbinieki lūdz neizmest tik nepieciešamos materiālus. Ierakuma sveču gatavošanai noderēs jebkāda izmēra tukšas un tīras metāla bundžas, kuras aicina atgādāt uz "Sēļu sētu" vai Krustpils pili, lai visi kopā varam sasildīt Ukrainu!

Un vēl

Aizkraukles novada pašvaldība plāno būvēt pirmo ēku ar zemas īres maksas mājokļiem. Aizkraukles novada pašvaldība sadarbībai aicina pieteikties nekustamā īpašuma attīstītāju. Sadarbības mērķis ir dzīvojamās īres mājas būvniecība Aizkraukles novadā, lai veicinātu būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem. Projektā paredzēts uzbūvēt dzīvojamo īres māju ar vismaz deviņiem dzīvokļiem. Tā jānodod ekspluatācijā līdz 2026.gada 31.augustam, izpildot dzīvojamās īres mājas kvalitātes prasības, un jāizīrē visi dzīvokļi. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauku ģimenes ārsti aicina saglabāt trešā palīga amata vietu, Jēkabpilī sasalstošais lietus aizskalo uzbērtos pretslīdes materiālus, un Šodien sākas astronomiskā ziema.

Valstij būtu svarīgi turpināt trešā palīga apmaksu ģimenes ārstu praksēs, pretējā gadījumā tas būs primārās veselības aprūpes regress. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs norāda, ka Covid-19 pandēmijas laikā izdevās panākt to, ka valsts apmaksā trešā palīga piesaisti ģimenes ārstu praksēm. Viņš norādīja, ka papildu darbiniekiem ir arī būtiska loma, ieviešot jaunu onkoloģisko slimību skrīningu un psihisko saslimšanu ārstēšanas integrāciju primārajā veselības aprūpē. Tāpat viņu darbs esot svarīgs, sniedzot palīdzību Ukrainas kara bēgļiem. Ja ģimenes ārsti zaudēs šos palīgus, kas ir aptuveni 400, tie ir ļoti lieli riski tam, ka pakalpojumi kļūs mazāk pieejami. Dzalbs secinājis, ka Finanšu ministrijas ierēdņiem trūkst izpratnes par primārās veselības aprūpes nozīmi un trešā palīga lomu ģimenes praksēs.

Valdība atbalstījusi obligātā iepirkuma komponentes izmaksu segšanu no valsts budžeta. To paredz atbalstītie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas, lai stātos spēkā, vēl jāapstiprina Saeimai.  Valdībā atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka elektroenerģijas lietotājiem turpmāk vairs nebūs jāsedz obligātā iepirkuma izmaksas jeb elektroenerģijas rēķinos vairs neparādīsies aile "OIK". Vienlaikus valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai izstrādāt grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, piedāvājot risinājumu, kura ietvaros obligātā iepirkuma izmaksas arī pēc 2025. gada nesegtu Latvijas elektroenerģijas galalietotāji.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien devies vizītē uz ASV galvaspilsētu Vašingtonu, kur tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu un uzrunās ASV Kongresu. Šī ir pirmā Ukrainas līdera ārvalstu vizīte pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī.

Ukrainā ir gaidāms otrais kara vilnis, un paredzams, ka Krievija mēģinās mobilizēt vairāk iedzīvotāju, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Janvārī varētu atsākties Krievijas ofensīva gadījumā, ja aptuveni 200 tūkstoši mobilizēto iedzīvotāju tiktu apmācīti. Redzam, ka Ukraina gan varonīgi, gan gudri cīnās, bet mēs un Ukraina esam cīņā ar skaitliski pārāku pretinieku. Putins netaisās apstāties, un viņa rīcībā ir trīs trumpji: pirmkārt, Krievijai vienkārši ir vairāk cilvēku un bruņojuma, kaut arī tas ir sliktāks, otrkārt, Krievija var uzbrukt visā Ukrainas teritorijā, un treškārt, Krievijas rīcībā ir kodolieroči," raidījumā sacīja Sārts. Vienlaikus viņš atzina, ka līdz ar kara beigām Ukrainā satraukumi par drošību mūsu reģionā nebeigsies.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šodien var kaisīt ielas ik pēc divām stundām, jo sasalstošais lietus visu aizskalo, informē Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns. Veidojas melnais ledus, jo uz ceļa seguma neturas nekas - ne smilts, ne sāls. Viņš, sacīja, ka Jēkabpilī un apkaimē iespēju robežās tiek piesaistīta visa pieejamā tehnika, bet, tā kā novada pagastu ceļu tīkls ir samērā liels, visus ceļus vienlaikus nav iespējams iztīrīt īsā laika periodā. 

Jēkabpils novadā ir 19 pagasti, vienreiz iztīrīt ceļu maksā 19 līdz 38 eiro par kilometru. Pilsētā ielu tīrīšana izmaksā 10,86 eiro par kilometru, sniega izvešana - 4 eiro kubikmetrā. Izkaisīt smiltis maksā 9,85 līdz 30,80 eiro uz vienu ceļa kilometru, sāls - 18,57 līdz 30,96 eiro uz kilometru atkarībā no kustības intensitātes un ceļa apstākļiem. 

Aizvadītajā diennaktī Neatliekamās medicīniskas palīdzības dienesta mediķi slideno ielu dēļ ārstniecības iestādēs nogādājuši 61 cilvēku. Nopietnas traumas cilvēki guvuši, paslīdot un krītot uz slidenām ielām. Visbiežāk gūtas roku, kāju, galvas un muguras traumas. Vienlaikus palielinājies arī kopējais izsaukumu un traumu skaits - ja ikdienā mediķi izbrauc uz līdz 150 nopietnu traumu situācijām, tad aizvadītajā diennaktī tie bija 273 izsaukumi. Jēkabpils novada teritorijā ielu ikdienas uzturēšana, tajā skaitā ziemā, tiek veikta prioritārā kārtībā, atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm. 

Un vēl

Šodien pulksten 23.48 būs saulgrieži un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskā ziema. 
Saskaņā ar "timeanddate.com" datiem gada īsākās dienas ir šodien un rīt, kad Rīgā saule lēc deviņos un riet pulksten 15.43. Dienas garums ir vien sešas stundas, 43 minūtes un 32 sekundes. Gada īsāko dienu ilgums citviet valstī būs no sešām stundām un 26 minūtēm Latvijas tālākajā ziemeļu punktā Valmieras novadā līdz septiņām stundām un divām minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā Augšdaugavas novadā. Gaidāmā nakts no trešdienas uz ceturtdienu būs gada garākā nakts. Pēc ziemas saulgriežiem katra diena kļūs arvien garāka, bet nakts – īsāka.

Atstājiet komentāru