2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klauseties: Sākts kriminālprocess pret Latvijas pilsoni par prettiesisku piedalīšanos Krievijas sāktajā karā pret Ukrainu; Jēkabpils reģionālajā slimnīcā pieaudzis gripas pacientu skaits; un Kā mazāk gaismas un zemāka temperatūra ietekmē Botāniskā dārza augļus? 

Latvijas Valsts drošības dienests sācis kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par prettiesisku piedalīšanos Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu. Kriminālprocess sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām. Drošības dienests internetā konstatēja vairākus videomateriālus, kuros persona militārā apģērbā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem raksturīgu simboliku pauž atbalstu Krievijai un naidīgu attieksmi pret Ukrainas aizstāvjiem, tajā skaitā latviešiem. Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās, tāpēc šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.  

Trešdien Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā atklāja Dienas stacionāra atjaunoto ēku, kas jau no novembra sākuma uzņem pacientus. Patlaban atjaunotajā ēkā izbūvētas 34 vienvietīgas palātas, kuras aprīkotas ar visu nepieciešamo medicīnisko manipulāciju veikšanai, katrā palātā ir atpūtas krēsli vecākiem, Dienas stacionārā ir plašas procedūru telpas, ierīkota arī rotaļu istaba un atpūtas stūrītis. Tāpat Dienas stacionāram izveidota atsevišķa reģistratūra, pakalpojumi tagad tiek sniegti vienuviet, norobežoti no slimnīcas kopējās pacientu plūsmas, kas rada iespēju ievērot maksimālu epidemioloģisko drošību.

Krievijas vēstniecībā Rīgā saņemtajā sūtījumā atrasta nezināmas izcelsmes viela. Trešdien pēcpusdienā Valsts policija saņēma izsaukumu uz Krievijas vēstniecību Rīgā saistībā ar atrastu nezināmas izcelsmes vielu. Izsaukumu saņēma arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte informē, ka notikušo patlaban izmeklē policija. 

Vien dažas dienas pēc eiro ieviešanas Horvātijā novērojams patēriņa cenu kāpums, kas saniknojis iedzīvotājus, patērētāju aizsardzības organizācijas un valdību. Ceturtajā dienā kopš eiro laišanas apgrozībā valstī ir plaša neapmierinātība ar jaunāko cenu kāpumu, kas šoreiz saistīts ar pāreju uz eiro.  Valdība to nodēvējusi par ļaunprātību un negodīgu peļņas gūšanu. Horvātijas ekonomikas ministrs Davors Filipovičs aicināja uz steidzamu tikšanos lielāko mazumtirdzniecības tīklu pārstāvjus, lai pārrunātu cenu pieaugumu. Pēc neilgās tikšanās Filipovičs žurnālistiem sacīja, ka "mazumtirdzniecības tīkli cenas palielinājuši katru mēnesi, un tagad pēc eiro ieviešanas tie atkal tās kāpina un cenšas apmānīt iedzīvotājus. Taču tas netiks pieļauts." Vēlāk viņš ierakstīja tviterī, ka tiek apsvērtas visas iespējas, sākot no mazumtirgotāju iekļaušanas "melnajā sarakstā" un beidzot ar cenu iesaldēšanu virknei produktu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, tāpat kā citās ārstniecības iestādēs, ir novērojams gripas, Covid-19 un citu akūto augšējo elpceļu infekciju pacientu skaita pieaugums. Jēkabpils reģionālās slimnīcas Infekciju slimību nodaļas vadītāja Ilga Upeniece atzīmē, ka nodaļā pamatā tiek stacionēti Covid-19 pacienti, lielākoties tie ir iedzīvotāji vecuma grupā 80+ gadi, kam Covid-19 infekcija ir pamatdiagnoze. Šobrīd nodaļā ir pieejamas 25 gultasvietas, bet stacionēti 16 Covid-19 pacienti gan no Jēkabpils, gan apkārtējā reģiona – Aizkraukles, Madonas, Preiļiem. Viena sieviete vecuma grupā 50+ šobrīd ārstējas Intensīvās terapijas nodaļā ar gripas izraisītu pneimoniju, tāpat nodaļā stacionēts viens bērns ar gripas saslimšanu.

Arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas Bērnu slimību nodaļas vadītāja Aija Briška  uzsver, ka pacientu daudzums nodaļā ir būtiski pieaudzis, decembrī Bērnu slimību nodaļā kopumā stacionēti 102 pacienti ar dažādām saslimšanām. Novembrī un decembrī esot bijis vērojams saslimstības pieaugums ar RSV jeb respiratori sincitiālo vīrusu un adenovīrusiem, bet no decembra strauji pieaudzis gripas gadījumu skaits, turklāt vairākos gadījumos konstatēts, ka pacientam ir vairākas saslimšanas – gripa un Covid-19 vai gripa un RSV vīruss. 

Šobrīd Jēkabpils slimnīcas Bērnu slimību nodaļā ir aizņemtas visas desmit gultasvietas, vēl 4 bērni tiek novēroti Neatliekamās palīdzības un Uzņemšanas nodaļas observācijas gultasvietās. Lielākoties nodaļā stacionēti pirmsskolas vecuma bērni, kam ārstējoties mājas apstākļos nebija iespējams vairāku dienu laikā mazināt augstu ķermeņa temperatūru.

Un vēl

Augstās energoresursu cenas ir izaicinājums Nacionālajam botāniskajam dārzam. Lai gan šajā ziemas sezonā Salaspils oranžērijā temperatūra noregulēta zemāk, nekā ierasts, un arī apgaismojums tiek izslēgts ātrāk, tas netraucē daļai augu ziedēt un ražot augļus. Patlaban oranžērijā sāk ienākties banānu, papaiju un citronu raža. Izrādās, augu vidū ir arī modes tendences. Šobrīd savu popularitāti gan Latvijā, gan citās valstīs atgūst kādreiz daudzās publiskās ēkās augušās monsteras. Nacionālā botāniskā dārza apmeklētājiem jārēķinās, ka šoziem, lai taupītu energoresursus, oranžērijas darba laiks ir nedaudz īsāks nekā citus gadus. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas pašvaldībām jābūt motivētām piesaistīt ražošanu un darbavietas; Jēkabpilsslimnīcā atjaunota neatliekamās palīdzības sniegšana traumatoloģijas pacientiem; un Patrīcija Eiduka sasniegusi labāko rezultātu kas jebkad padevies Latvijas slēpotājiem Pasaules kausa sacensībās.

Latvijas pašvaldībām jābūt motivētām piesaistīt ražošanu un darbavietas – šādu vēstījumu vakar pašvaldību pārstāvjiem pauda jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks, kurš gribētu mainīt pašvaldību finansēšanas kārtību. Ministrs ieskicēja, kā saredz tālāko darbību un sāpīgākos jautājumos – izglītības un veselības iestāžu tīkls, sabiedriskais transports, “zaļā” kursa ieviešana. Tāpat vēlamas izmaiņas vietvaru finansēšanas kārtībā, lai tās būtu motivētas piesaistīt ražošanu un darbavietas. Ministra ieskatā, risinājums varētu būt daļa no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem vietvarām saistīt nevis ar dzīvesvietu, bet gan darbavietu. Sagaidāms, tās būs diskusijas, kad valdība lems par kopējo nodokļu reformu.

Gripas intensitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies līdz 766,5 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 607,9 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pagājušajā nedēļā saņemta informācija no 41 ģimenes ārstu prakses, kurās no kopējā tajās vērsušos pacientu skaita 39% bija pacienti ar elpceļu infekcijām, kamēr nedēļu iepriekš tādu bija 37%. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par 557 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem, no kuriem 59 – Jēkabpilī. No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm kopumā ziņots par 173 hospitalizētiem pacientiem ar gripu, no kuriem 13  bija – Jēkabpilī.

Arī gripas epidēmijas laikā ģimenes ārsti aicina iedzīvotājus vakcinēties pret gripu. Tiesa, jau rudenī pieprasījums pēc valsts apmaksātām vakcīnām šosezon pārsniedzis piedāvājumu un visiem bezmaksas vakcīnu varētu nepietikt. Ārstu prognozes par to, ka šosezon gripas vīruss būs īpaši aktīvs, ir piepildījušās. Jau gandrīz mēnesi Latvijā plosās gripas epidēmija, un ar gripas vīrusu sasirgušo skaits tikai pieaug. Par iespēju potēties prêt gripu jāinteresējas pie ģimenes ārsta. 

Norvēģija ir gatava apgādāt Ukrainu ar gāzi šai ziemai nepieciešamajā daudzumā. Tā paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš arī sacījis, ka Norvēģijas loma Eiropas aizsardzībā var kļūt vēsturiska. Zelenskim bijusi telefonsaruna ar Norvēģijas premjerministru Jūnasu Gāru Stēri, kuras laikā Ukrainas prezidents izstāstījis Norvēģijas valdības vadītājam, kādas ir aktuālākās Ukrainas aizsardzības vajadzības. Norvēģija ir nolēmusi nosūtīt Ukrainai arī 10 tiltus, lai atjaunotu satiksmi no karadarbības cietušajos apgabalos.

Francijā valdība vakar līdz 31. janvārim aizliedza paracetamola tirdzniecību tiešsaistē, jo aptiekās joprojām pastāv grūtības ar šo plaši izplatīto zāļu piegādi. Jau vairākus mēnešus Francijas Nacionālā zāļu drošības aģentūra aicina farmaceitus ierobežot paracetamola pārdošanu. Valdības rīkojums uzsver veselības stāvokļa pasliktināšanos Ķīnā, kur pēc pēkšņas stingru veselības ierobežojumu atcelšanas strauji pieaug saslimstība ar Covid-19. Ķīnas valdība ir aizliegusi paracetamola eksportu, lai gan šī valsts ražo lielu daļu aktīvās vielas, ko izmanto laboratorijās visā pasaulē. Šīs piegādes grūtības ir arī daļa no plašāka konteksta, kad Francijā un citās valstīs trūkst daudzu zāļu, sākot ar antibiotikām, piemēram, amoksicilīnu.

Turpinām ziņas

No janvāra Jēkabpils reģionālajā slimnīcā atjaunota diennakts neatliekamās palīdzības sniegšana traumatoloģijas profila pacientiem, kā arī atjaunota pacientu stacionēšana Traumatoloģijas un ortopēdijas nodaļā. Šo darbu nodrošina seši traumatologi ortopēdi, tajā skaitā nodaļas vadītājs Aldis Šperliņš. Turklāt par darba iespējām Jēkabpils reģionālajā slimnīcā interesi izrādījuši vēl 3 šīs jomas rezidenti. Jau ziņots, ka vairāk kā gadu traumatoloģijas speciālistu trūkuma dēļ šis pakalpojums Jēkabpils slimnīcā nebija pieejams.

Pēc remontdarbiem atjaunots 28 metrus augstais Siksalas skatu tornis Teiču dabas rezervātā. Torņa remonta laikā nomainītas iepriekš novecojušās un bojātās konstrukcijas, kā arī pievienoti informatīvi materiāli par Siksalas torņa apkārtni. Remontdarbu laikā tika atjaunoti pakāpieni, grīdas, margas, griestu dēļi, kā arī iestikloti torņa logi. Apmeklētāju ērtībai tornī izvietota arī informatīvā planšete, kas iepazīstina ar apkārt esošajām dabas vērtībām un tuvākās apkārtnes karti, kas ļauj apmeklētājiem labāk iepazīt unikālo aizsargājamās dabas teritorijas daļu.

Un vēl

Latvijas distanču slēpotāja, aizkraukliete Patrīcija Eiduka vakar Vācijā "Tour de Ski" seriāla ceturtajā posmā izcīnīja piekto vietu 20 kilometru iedzīšanā brīvajā stilā, sasniedzot augstāko rezultātu, kas jebkad padevies Latvijas slēpotājiem Pasaules kausa sacensībās, kamēr uzvaru izcīnīja Zviedrijas sportiste Frīda Kārlsone. Eiduka sasniedza finišu pēc 49 minūtēm un 48,7 sekundēm, zaudējot uzvarētajai minūti un 46,1 sekundi. Latvijas slēpotājai izcīnītā piektā vieta ir labākais sasniegums Pasaules kausa sacensībās. Iepriekš viņas augstākā izcīnītā vieta bija 2020.gadā ieņemtā astotā pozīcijā desmit kilometru distancē brīvajā stilā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas savienība iesaka dalībvalstīm ceļotājiem no Ķīnas prasīt Covid-19 testus; Akcijā ziedots liels daudzums adījumu Ukrainai; un Zināmi Eirovīzijas konkursa finālisti.

Eiropas Savienība vakar pēc diskusijām ieteikusi dalībvalstīm pieprasīt Covid-19 testus ceļotājiem, kas ierodas no Ķīnas, tomēr blokam nav izdevies vienoties par šādu testu obligātu noteikšanu. Ir panākta arī vienošanās ieteikt medicīnisko vai FFP2 masku valkāšanu lidmašīnās, kas izlidojušas no Ķīnas. Šie lēmumi nav saistoši atsevišķām Eiropas Savienības valstīm, bet tiek uzskatīti par svarīgām vadlīnijām. Tos paredzēts izvērtēt janvāra vidū.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība atkārtoti aktualizēs nepieciešamību celt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, lai Latvijā būtu līdzīga situācija kā Baltijas kaimiņvalstīs. Valdība ar sociālajiem partneriem šodien Nacionālās trīspusējās padomes sēdē izvērtē nākamo trīs gadu valsts budžeta iespējas dažādās nozarēs. Paredzēts, ka savu vērtējumu sniegs arī arodbiedrību un darba devēju pārstāvji.

Atsaucoties lielajai sabiedrības interesei, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Banka raduši iespēju līdz 22. janvārim pagarināt izstādi Vērtību zīmes, ko jau apskatījuši vairāk nekā 52 tūkstoši apmeklētāju. Latvijas Bankas simtgadei veltītā izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, atklāj monētas kā unikālus miniatūrus mākslas darbus. 

Tūkstošiem cilvēku šodien Vatikānā vēl pirms rītausmas sāka pulcēties uz bijušā pāvesta Benedikta 16tā bērēm Svētā Pētera laukumā. Par drošību bēru laikā gādā vairāk nekā tūkstoš Itālijas drošības dienestu darbinieku, un uz dienu slēgta gaisa telpa virs Vatikāna. Visā Itālijā karogi šodien nolaisti pusmastā. Jau ziņots, ka Benedikts 16.tais aizgāja mūžībā sestdien 95 gadu vecumā. Tā kā Benedikts nāves brīdī vairs nebija pāvests, tikai divas valstis - Itāliju un viņa dzimteni Vāciju - bērēs pārstāvēs oficiālas delegācijas. Citi līderi un valdību vadītāji apmeklē bēres privātpersonu statusā. Vairumu valstu bērēs pārstāv to sūtņi Vatikānā.

Krievijas produkti, uz kuriem attiecas Eiropas Savienības  sankcijas, joprojām ieplūst ES valstīs, secinājuši Čehijas žurnālisti. Žurnālistam, kurš uzdevās par uzņēmēju, kas ieinteresēts kokmateriālu un dzelzs iegādē, izdevās sazināties ar krievu kontrabandistu un atklāt ceļus, par kādiem Krievijas produkti nelegāli nonāk Eiropas Savienībā. Krievu kontrabandists Ernests Rošals žurnālistam atklāja, ka trīs mēnešus veidojis kontrabandas infrastruktūru. Vispirms preces ar kravas mašīnu ved caur Gruziju uz Turciju vai ar kuģi no Novorosijskas uz Stambulu. Turcijā maina izcelsmes valsti un visi Krievijas zīmogi pazūd. No Turcijas preces tālāk transportē uz Bulgāriju uz vienu no kontrabandista kompānijām un no tās pērkot preces, kā izcelsmes valsts tiek uzrādīta Bulgārija. 

Turpinām ziņas

Akcijas "Adījumi Ukrainas atbalstam" laikā no 2022. gada septembra līdz decembra beigām Latvijas iedzīvotāji saziedojuši un Latvijas Pasta nodaļās nodevuši 5 tūkstoši 100 kilogramu dažādu adījumu Ukrainas civiliedzīvotājiem, karavīriem un bēgļiem. Akcijas rīkotājas no biedrības "Mēs Iecavai" sarēķinājušas, ka ziedotais līdzinās 51 tūkstotim zeķu pāru. Ziedotos adījumus biedrība "Tavi draugi" tālāk nogādā uz Ukrainu.  

Mūsdienās vairākas nozares piedzīvo izmaiņas, tāpēc iedzīvotājiem, lai noturētos darba tirgū, ar vienreiz iegūtām zināšanām vairs nepietiek. Šīs valdības deklarācijā ietverta apņemšanās uzlabot darbaspēka pieejamību, kā arī prasmju un mūžizglītības politiku. Ekonomikas ministrija nākotnē prognozē mazkvalificēta darba veicēju pārpalikumu. 2030. gadā tie varētu būt 95 tūkstoši iedzīvotāju. Tāpēc patlaban īpašu uzmanību pievērš digitālo prasmju apguvei, jo aizvien vairāk samazinās pieprasījums tieši pēc mazkvalificētā darbaspēka; procesi tiek automatizēti, digitalizēti, līdz ar to pieaug pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka. Nozaru ministrijas plāno atbalstīt augsti kvalificēta un profesionāli sagatavota darbaspēka piesaisti. Un, ja trūkst speciālistu pašu mājās, tad cer īpaši veicināt tautiešu reemigrāciju, lai nodrošinātu Latvijas uzņēmumu izaugsmi un eksportspēju.

Un vēl

Dalībai Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" pusfinālā žūrija izvēlējusies 15 dalībniekus, kuri 4. februārī tiešraidē sacentīsies par iekļūšanu finālā. Konkursa uzvarētājs, kuru noteiks žūrija un skatītāji fināla balsojumā 11. februārī, iegūs iespēju maijā pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Lielbritānijā, Liverpūlē. "Supernovu" arī šogad vadīs Ketija Šēnberga un Lauris Reiniks. Pusfinālā skatītājiem būs iespēja iepazīt dalībniekus un tiešraidē pirmoreiz novērtēt dziesmu izpildījumu, savukārt finālā – izvēlēties konkursa uzvarētāju. Gan pusfinālā, gan finālā vienlīdz nozīmīga būs skatītāju un žūrijas loma – labākie tiks noteikti skatītāju zvanu un īsziņu balsojuma un žūrijas balsojuma kopvērtējumā. Visas pusfināla dziesmas vienkopus klausāmas konkursa mājaslapā.

Atstājiet komentāru