2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pērn saražots mazāk elektroenerģijas; Rīgas dzemdību namā piedzimuši šī gada pirmie trīnīši; un Rotko centrs gatavojas desmit gadu jubilejai.

Saeimas Juridiskā komisija vakar Centrālās vēlēšanas komisijas priekšsēdētāja amatam lēma virzīt Pasaules Brīvo latviešu apvienības bijušo vadītāju Kristīni Saulīti. Komisijā izskatīja jautājumu par virzību uz CVK jaunā sastāva ievēlēšanu. Par Saulītes apstiprināšanu amatā būs vēl jālemj Saeimai. Jau vēstīts, ka visas Saeimā pārstāvētās partijas iepriekš bija nosaukušas izvirzītos kandidātus CVK jaunā sastāva izveidošanai. Saulītes kandidatūru izvirzīja koalīcijas partiju pārstāvji, "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Vakar Rīgā ieradās ASV kravas kuģis "ARC Defender", kas operācijas "Atlantic Resolve" rotācijā piegādā militāro tehniku un ekipējumu, tajā skaitā pašgājējhaubices "M109". ASV un Latvijai ir spēcīga militārā sadarbība, tajā skaitā pastāvīga ASV sabiedroto klātbūtne Latvijā. Operācijas "Atlantic Resolve" rotācija parāda ASV sabiedroto spēju, sadarbojoties ar uzņemošo valsti, ātri izvietot ekipējumu un personālu Eiropā, lai spētu reaģēt uz jebkuru apdraudējumu. 

Latvijā pagājušajā gadā saražotas 4 tūkstoši 795 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 14,5% mazāk nekā 2021.gadā, liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats. Pērn gan Latvijā, gan arī Eiropā turpinājās elektroenerģijas cenu kāpums, katrā vasaras mēnesī sasniedzot jaunu augstāko vēsturisko cenu līmeni. Pēc rekorda augustā, kad vidējā elektroenerģijas cena sasniedza 467,75 eiro par megavatstundu, bet 17.augusta vakarā elektroenerģijas cena sasniedza "Nord Pool" biržas noteikto maksimālo stundas cenas atzīmi – 4 tūkstoši eiro par megavastundu, cenas samazinājās. Pagājušā gadā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā sasniedza 226,91 eiro par megavatstundu, kas, salīdzinot ar 2021.gadu, ir pieaugums 2,6 reizes.

Pasažieru skaits reģionālajos sabiedriskā transporta pārvadājumos pagājušajā gadā pieaudzis par 34% salīdzinājumā ar 2021.gadu, sasniedzot 37,3 miljonus. Pasažieru skaita palielinājumu direkcija galvenokārt saista ar to, ka pasaulē uzlabojās epidemioloģiskā situācija un tika atcelti valstī noteiktie ierobežojumi. Tajā pašā laikā darba devēji joprojām nodrošina daļēju klātienes un attālinātā darba iespējas darbiniekiem, tādēļ, salīdzinot ar 2019.gadu, pērn pārvadāts par 22% mazāk pasažieru. Pārvadātāju sniegtā informācija liecina, ka patlaban Latvijā kopumā reģionālo autobusu maršruta tīkla apkalpošanā tiek nodarbināti tūkstoš 414 vadītāji un aktīvas ir 90 vakances.

Pērn diskusijas raisīja lielais skolēnu atbrīvojumu skaits no valsts pārbaudījumiem veselības stāvokļa dēļ. Toreizējā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece norādīja, ka ir jāizvērtē ģimenes ārstu izsniegto atbrīvojumu pamatotība. Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi jaunu kārtību, kurā skolēni atbrīvojumu no eksāmeniem varēs iegūt ar ārsta – speciālista vai ārstu konsīlija atzinumu. Ģimenes ārstu izraksti ar ieteikumiem atbrīvot izglītojamo no eksāmena, kas izsniegti saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem noteikumiem, būs derīgi tikai līdz šī mācību gada beigām.

Vācija plāno no Bundesvēra krājumiem Ukrainai piegādāt 14 smagos tankus "Leopard 2A6". Berlīne atļāvusi arī citām valstīm, kuru bruņojumā ir Vācijā ražotie smagie tanki "Leopard", nodot tos Ukrainai, teikts izplatītajā paziņojumā. Pirmie tanki no Vācijas varētu ierasties Ukrainā aptuveni trīs mēnešu laikā, pavēstīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.
Viņš teica, ka tagad ļoti ātri sāksies apmācība un piegādes maršrutu izveide.

Turpinām ziņas

Rīgas Dzemdību namā šodien sagaidīti pirmie trīnīši - divi puikas un meitene. Trīnīšu vecāki ir Dina un Jānis no Stopiņu pagasta, kuri pirms sešiem gadiem Rīgas Dzemdību namā sagaidīja savu pirmdzimto dēlu Jāni. Trīnīši piedzima trešdien pusdienlaikā. Trīnīšus sauc Emīls, Anna un Miks. Divdesmit trīs gadu laikā Rīgas Dzemdību namā trīnīši pasaulē nākuši 23 reizes. Trīs reizes gadā trīnīši tika sagaidīti 2005. un 2014.gadā, kamēr dažus gadus trīnīšu nav bijis vispār.

Pagājušajā nedēļā augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Rīgā un Daugavpilī. Arī kopumā gripas vidējā intensitāte Latvijā palielinājusies. Pagājušajā nedēļā reģistrēti 502,9 gripas gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, kamēr vēl nedēļu iepriekš tādu bija 417,2. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem no pieciem līdz 14 gadiem. Kopš gripas sezonas sākuma Latvijā kopā laboratoriski apstiprināti 699 gripas gadījumi un ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 2 tūkstoši 619 klīniski apstiprinātiem saslimušajiem. No monitoringā iesaistītajām slimnīcām saņemta informācija par 865 stacionētajiem pacientiem ar gripu un 163 stacionētajiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju. Saņemta informācija par 40 nāves gadījumiem ar laboratoriski apstiprinātu A tipa gripu, pārsvarā tās bija personas virs 60 gadiem, kuras sirga ar vairākām blakus saslimšanām.

Un vēl

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aprīlī ar vairāku pasākumu programmu svinēs desmit gadu jubileju. Svētku pasākumi sāksies 21.aprīlī, kad notiks Francijas mākslinieku performance pēc Rotko daiļrades motīviem. 22.aprīlī plānoti divi pasākumi - Normunda Vīksnes klavierkoncerts un - Keramikas svētki Martinsona mājā. Svētkos paredzēta Pētera Martinsona kolekcijas kataloga prezentācija, Ritas Einbergas izstādes, Solveigas Vasiļjevas mākslas darba un Elīnas Titānes keramikas skulptūras atklāšana, kā arī atvērtā tipa keramikas krātuves atklāšana. Jubilejas koncerti un izstādes paredzētas arī no 23. līdz 28.aprīlim. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Liela interese izsolēs par dzērājšoferiem konfiscētajām automašīnām; Aicina ziedot līdzekļus biedrības "Dzīvības koks" ēkas rekonstrukcijai Dignājas pagastā; un Tuvāk globālās katastrofas atzīmei piebīdīti tā dēvētā "Pastardienas pulksteņa" rādītāji.

Automašīnas, kuras konfiscētas dzērājšoferiem, Valsts ieņēmumu dienesta izsolēs var iegādāties jebkurš, un interese par tām ir liela, jo ir iespēja iegūt auto par zemāku cenu. Šajās izsolēs sākumcena netiek noteikta – kurš vairāk piedāvā, tas braucamrīku arī pērk. Tiesa, pērkot mašīnu, pircējam iespēja to novērtēt ir vien no skata, izbraukšana nav paredzēta, arī atsevišķs tehniskais vērtējums netiek sagatavots. Vidēji VID gadā realizē 250 automašīnas. Kopš spēkā stājās grozījumi Krimināllikumā, kas paredz dzērājšoferu, kas bijuši lielā reibumā, auto konfiskāciju, realizēto auto skaits ir būtiski pieaudzis.

Rēzeknes iedzīvotāji šobrīd par apkuri maksā 115 eiro par megavatstundu, kas ir aptuveni trīs reizes vairāk nekā pirms gada.  Lai arī pašvaldībā norāda, ka neizjūt iedzīvotāju nespēju nomaksāt rēķinus, sociālajā dienestā tomēr būtiski audzis saņemto iesniegumu skaits maznodrošinātā statusa piešķiršanai. Asas diskusijas par pieaugušajiem siltuma rēķiniem ir arī sociālajos tīklos. Dažiem iedzīvotājiem Rēzeknē tas sasniedzis pat 300 eiro, neraugoties uz valsts atbalsta kompensāciju. Līdz janvāra vidum fizisko personu parāds "Rēzeknes siltumtīkliem" ir vairāk nekā 450 tūkstoši eiro, juridiskām – nedaudz vairāk nekā 50 tūkstoši. Iedzīvotājiem esot iespēja noslēgt vienošanos par rēķinu atmaksas grafiku, ja šobrīd nespēj nomaksāt rēķinus. Tāpat Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai izskatīšanai iesniegts jauns tarifa samazinājums, jo darbu Rēzeknē sākusi jaunuzbūvētā katlu māja.

Dānija vēlas aktīvāk sadarboties ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, lai nogādātu patvēruma meklētājus īpašos centros, kas atrodas ārpus Eiropas. Par to paziņojis Dānijas integrācijas ministrs Kore Dībvads. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Ruanda paziņojusi par nevēlēšanos viena pati organizēt šo procesu. Migrācijas politikas jautājumi šajā nedēļā tiek apspriesti arī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Iepriekšējā Dānijas sociāldemokrātu valdība bija piedāvājusi valstī patvērumu meklējošās personas pārcelt uz īpašiem, ārpus Eiropas Savienības esošiem uzņemšanas centriem uz laiku, kamēr tiek izskatīts viņu pieprasījums. Tagad Dānijas valdība, kuru joprojām vada sociāldemokrāti, vēlas šādus centrus veidot kopā ar Eiropas Savienību vai vismaz grupu valstu.

Igaunijas atomelektrostacija varētu atrasties vienā no 16 iespējamajām vietām, kuras visas ir jūras piekrastē, liecina telpiskās analīzes darba grupas publiskotais starpziņojums. Atomelektrostacijai dzesēšanai nepieciešams liels daudzums ūdens, tādēļ kodolstacija nevar atrasties pie ūdenstilpēm, kuras robežojas ar citu valsti, un mazākām ūdenstilpēm. Tādējādi visas iespējamās AES atrašanās vietas ir jūras piekrastē. Eksperti izteikušies, ka nelielu atomreaktoru ar 300 megavatu jaudu Igaunijā būtu iespējams uzbūvēt līdz 2031.gadam, projekta izmaksas būtu aptuveni miljards eiro.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vakar Bundestāgā iezīmēja sarkanās līnijas tālākai militārai palīdzībai Ukrainai, izslēdzot iespēju, ka Kijivai varētu tikt piegādāti kaujas lidaparāti vai Ukrainā izvietoti sauszemes spēki. Šolcs trešdienas rītā pavēstīja, ka Ukraina no Vācijas armijas krājumiem saņems 14 tankus "Leopard 2".

Turpinām ziņas

Daugavpils reģionālajai slimnīcai rudenī draud bankrots, ja nebūs risinājuma papildu finansējumam. Jau ziņots, ka Latvijas slimnīcām 2023. gadā piešķirts par trešdaļu mazāk naudas, nekā nepieciešams. Slimnīcas prasa lielāku finansējumu, citādi būs jāierobežo pakalpojumi. Daugavpils reģionālā slimnīca ir lielākā visā Latgales reģionā – tā ik dienu uzņem aptuveni 100 pacientu. Parāds aptuveni 1,5 miljoni eiro apmērā veidojies ilgāku laiku. To ietekmējusi inflācija, cenu kāpums medicīniskajiem pakalpojumiem un zālēm, norāda slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs. Ekonomiskā krīze ir padarījusi savu. Slimnīcai esot jāatzīst, ka jau tagad trūkst naudas. Līdz 1. aprīlim ir jābūt gatavam rīcības plānam, kā turpmāk šī un arī citas slimnīcas strādās nākamos deviņus mēnešus. Ja situācija neuzlabosies, Daugavpils reģionālā slimnīca strādās līdz rudenim.

Onkoloģisko pacientu biedrība "Dzīvības koks" aicina ziedot līdzekļus, lai pabeigtu pirms desmit gadiem uzsākto ēkas Dignājas pagastā rekonstrukciju. "Dzīvības koks" 2008.gadā pēc Norvēģijas "Montebello" centra parauga kopā ar vadošajiem onkologiem, psihoterapijas un mākslas terapijas speciālistiem izstrādāja psihosociālās rehabilitācijas programmu onkoloģiskajiem pacientiem. Kopš 2018.gada psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem ir valsts apmaksāts pakalpojums, un kopumā to ir saņēmuši 4 tūkstoši pacientu. Lai darbi Dignājā neapstātos, biedrība uzsākusi akciju ""Dzīvības koks" par visiem un visi par Dignāju" kurā tika uzrunāti gan biedri, gan programmu dalībnieki un plašāka sabiedrība - savu iespēju robežās ziedot līdzekļus, lai divu - trīs mēnešu laikā, varētu nodot ēku 500 kvadrātmetru platībā. 

Ar vairāk nekā 60 ledus objektiem, ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumu dueļiem un plašu izklaides programmu Jelgavā no 3. līdz 5. februārim notiks jau 24. Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Jāņa Čakstes bulvārī, Pasta salā un brīvdabas koncertzālē "Mītava" 32 profesionāli tēlnieki no 12 valstīm kals un slīpēs 80 tonnas kristāldzidra ledus, lai atklātu savu redzējumu par senajām dievībām. Ledus skulptūras taps nepilnas nedēļas laikā – tēlnieki darbu uzsāks 30. janvārī un turpinās līdz 3. februārim. Šī festivāla jaunums ir tas, ka individuālās skulptūras būs astoņas reizes lielākas, salīdzinot ar iepriekšējiem festivāliem. Mākslinieki individuālās skulptūras veidos no lielā ledus bloka, kas ir 1,8x1,1 metru liels un 50 centimetru biezs.

Un vēl

Tuvāk globālās katastrofas atzīmei piebīdīti tā dēvētā "Pastardienas pulksteņa" rādītāji. Projekts uzsākts 1947. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs, un patlaban lēmumu pieņem zinātnieku grupa, starp kuriem ir 11 Nobela prēmijas laureāti. Pulksteņa rādītāji pavirzīti vēl par desmit iedaļām uz priekšu un patlaban rāda 90 sekundes pirms pusnakts, kas simbolizē globālo katastrofu. Zinātnieku organizācijas izdevumā "Bulletin of Atomic Scientists" norādīts, ka izmaiņas veiktas galvenokārt Ukrainas kara un pieaugošo kodoldraudu dēļ. Tomēr jauno laiku noteica arī  klimata izmaiņu radītie draudi un to globālo normu un institūciju sabrukums, kas nepieciešamas, lai mazinātu ar progresīvām tehnoloģijām un bioloģiskiem draudiem saistītus riskus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas režīms vairs neslēpj savu zvērīgo seju;  Jēkabpilī par 3,4 miljoniem eiro atjauno Tautas namu; un Aicina ziņot par vilku klātbūtni Latvijas mežos.

Krievijas režīms vairs neslēpj savu zvērīgo seju, šodien uzrunājot Saeimas deputātus, sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Šodien Saeimā notiek ikgadējās ārpolitikas debates, kuru laikā ārlietu ministrs ziņo par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos. Rinkēvičs uzsvēra, ka pagājušā gada 24.februāra rītā līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, sabruka miers Eiropā un starptautiskajai kārtībai tika dots smags trieciens. Viņš akcentēja, ka patlaban pret Krievijas agresiju cīnās, cieš badu, salst, tiek deportēti un mirst ukraiņi - neatkarīgās un brīvās Ukrainas karavīri un civiliedzīvotāji. Tas notiek tāpēc, ka liela daļa Krievijas sabiedrības tic, ka tā var atgriezties imperiālisma un koloniālisma periodā. Viņš akcentēja, ka Latvija aicina sabiedrotos un partnerus sniegt visa veida palīdzību Ukrainai. Ministrs sacīja, ka mēs visi vēlamies ātru Ukrainas uzvaru un Krievijas sagrāvi, tomēr jāsaprot, ka cīņa ar agresoru būs gara, nežēlīga un ilgstoša.

No šī gada stājušies spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, nosakot, ka ceļazīmju un "gulošo policistu" jeb ātrumvaļņu izvietošanai iekšpagalmos nepieciešams saskaņojums no pašvaldības. Saskaņā ar likumu satiksmes organizācijas tehniskos līdzekļus – ceļazīmes un "gulošos policistus" – uzstāda un noņem atbilstoši būvprojektam. Ja būvprojekts nav nepieciešams, ceļa pārvaldītājs atļauju satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu uzstādīšanai un noņemšanai, izņemot minētās darbības uz valsts autoceļiem, saskaņo ar attiecīgo pašvaldību, ja tajā ir izveidota attiecīgā struktūrvienība. Visos citos gadījumos atļauju saskaņo ar SIA "Latvijas Valsts ceļi". Tas nozīmē, ka turpmāk gadījumos, kad nav plānoti būvdarbi un nav nepieciešams būvprojekts, bet ir vēlme uzstādīt ceļazīmes iekšpagalmos un "gulošu policistu", saskaņojumi ir jāsaņem attiecīgajā pašvaldībā.

Lietuvas specdienesti pirmdienas rītā evakuēja pasažierus no visām trim Lietuvas starptautiskajām lidostām, jo bija saņemts ziņojums par draudiem uzspridzināt lidostu, ja Krievijas pilsoņiem netiks atsākta vīzu izsniegšana iebraukšanai Lietuvā. Tā kā ziņotājs nenosauca konkrētu lidostu, tad tika pieņemts lēmums trauksmi izsludināt visās trīs Lietuvas starptautiskajās lidostās - Viļņas, Kauņas un Palangas lidostās. Lietuvas lidostu organizācijas preses dienestā pavēstīja, ka trauksmes režīms darbojās aptuveni divas stundas un pārbaudes laikā nekas aizdomīgs netika konstatēts. 

Jau ziņots, ka pērn rudenī Baltijas valstis un Polija ieviesa ieceļošanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem, kuriem ir tūrisma un atpūtas nolūkos izsniegtas īstermiņa Šengenas vīzas. 

Vakar Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija jeb UNESCO paziņoja, ka Pasaules mantojuma sarakstā iekļauj Ukrainas pilsētas Odesas vēsturisko centru. Ukrainas pilsētas vēsturiskā centra pievienošana UNESCO mantojuma sarakstam saistāma ar aktīvo karadarbību Ukrainā. Statusa mērķis ir palīdzēt pasargāt Odesas kultūras mantojumu un nodrošināt piekļuvi starptautiskajiem finansiālajiem un tehniskajiem avotiem. Nozīmi piešķir arī tas, ka Odesa ir Melnās jūras ostas pilsēta.

Turpinām ziņas

Turpinās būvdarbi Jēkabpils Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. Būvdarbi tika uzsākti 2021.gada jūlijā un tos veic SIA "LC būve". Ja darbi norisēs atbilstoši šobrīd plānotajam laika grafikam, tad pirmos pasākumus Tautas namā varēs rīkot šī gada rudenī. Projektā tiek veikti tikai energoefektivitātes paaugstināšanas darbi, lai samazinātu primārās enerģijas patēriņu ēkā, saglabājot ēkas vēsturiskās un arhitektoniskās vērtības. Papildus tiek veikti arī citi nepieciešamie būvdarbi, atjaunošanas un restaurācijas darbi, tiek plānota arī nepieciešamā aprīkojuma un mēbeļu iegāde. 

Meklējot iespējas samazināt būvdarbu izmaksas, tika pieņemts lēmums likvidēt daļu pagraba telpu, kuras sākotnēji bija plānots remontēt, un nojaukt garāžas ēku, kas tika izmantota kā noliktava. Atsakoties no šīm telpām, tautas nams iegūs plašu, labiekārtotu pagalmu, kur rīkot ārtelpu pasākumus. Aprises sāk iegūt arī Tūrisma informācijas centra telpas, kas atradīsies bijušajās bibliotēkas telpās. Kopējās projekta izmaksas saskaņā ar noslēgto vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru ir 3,4 miljoni eiro.

Pēc plašajiem plūdiem patlaban Jēkabpils novada Ābeļos ūdens līmenis ievērojami samazinājies un ugunsdzēsēji savu darbu ir paveikuši. Vakar glābēji turpināja ūdens atsūknēšanu Ābeļos. Septiņu stundu laikā ūdens līmenis kritās par 50 centimetriem un ugunsdzēsēji uzdevumu bija paveikuši - ceļš no ūdens bija brīvs un visā teritorijā ūdens līmenis ievērojami samazinājies. Ūdens zem ledus segas palicis tikai atsevišķās zemākās iedobēs. Ar ugunsdzēsēju glābēju rīcībā esošo lieljaudas sūkni darbs šajā vietā vairs nav iespējams.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī nesen izvērtās plaši plūdi, kuru rezultātā applūda vairākas ielas un virkne nekustamo īpašumu.

Un vēl

Kā vēsta Valsts meža dienests, šobrīd ir īpaši labvēlīgs laiks, lai dotos meža zvēru pēdu nospiedumu meklējumos un pētniecībā. Šobrīd īpaša uzmanība ir jāpievērš tieši vilka pēdu nospiedumiem, lai kaut nedaudz palīdzētu dienestam apkopot vilku skaitu Latvijā. Iestājoties labvēlīgiem un sniegotiem laikapstākļiem, Valsts meža dienests aicina iedzīvotājus ziņot par vilku klātbūtnes pazīmēm, lai tādējādi iegūtu plašāku informāciju par vilku izplatību Latvijā. Noteikt vilka pēdu nospiedumus ir ļoti grūti, jo tie ļoti līdzīgi suņa pēdām, un ar dažām sugām tie ir pat identiski. Pusē no Latvijas teritorijas ir manītas vilku klātbūtnes pazīmes, tā liecina Valsts meža dienesta informācija. Lai vilka pārvietošanās pazīmes pamanītu un nodotu tālāk dienestam, ir jāreģistrējas lietotnē "Mednis. LV".

Atstājiet komentāru