2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 14.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 14.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Nedēļas vidējā elektroenerģijas cena Baltijā samazinājusies; Aicina Ukrainai ziedot gaismas ķermeņus ; un Šodien pasaulē atzīmē visu mīlētāju dienu – Valentīndienu.

Pagājušajā nedēļā "Nord Poo"l tirdzniecības apgabalos elektrības cenas bija ļoti svārstīgas – tās gan kāpušas, gan kritušas. Nedēļas vidējā elektroenerģijas cena Baltijā samazinājās par 1% līdz 111,14 eiro megavatstundā. Latvenergo informē, ka Latvijā elektroenerģijas "spot" cena palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 111,36 eiro megavatstundā. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 3% līdz vidēji 108,77 eiro megavatstundā.  Savukārt Lietuvā vidējā elektroenerģijas cena bija 113,29 eiro megavatstundā, kas pieauga par 1%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Janvārī reģistrēti 833 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 795 uzņēmumi, un pēc ilgāka pārtraukuma jaunreģistrēto uzņēmumu atkal ir vairāk nekā likvidēto, liecina "Lursoft" pētījuma dati. Lai arī jaunreģistrēto uzņēmumu pārsvars pār likvidētajiem janvārī nav liels, šāda pozitīva dinamika pēdējo reizi reģistrēta vien pirms vairākiem mēnešiem - 2022.gada augustā, kad reģistrēti 775 jauni uzņēmumi, bet 760 likvidēti uzņēmumi. Pagājušajā mēnesī jauni uzņēmumi reģistrēti gandrīz visu pašvaldību teritorijās, izņēmums bijis vien Varakļānu novads. Šajā pašvaldībā šī gada pirmajā mēnesī nav reģistrēts neviens jauns uzņēmums, tāpat arī nav likvidēts neviens no esošajiem.

Studējošo skaits šajā akadēmiskajā gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs samazinājies par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. 2022./2023.akadēmiskajā gadā augstāko izglītību apgūst kopumā 75 tūkstoši 400 studentu. Pērn studējošo bija par apmēram tūkstoti vairāk.  Statistikas pārvaldē norāda, ka kopējais studējošo skaits Latvijā gadu no gada samazinās. Salīdzinājumā ar iepriekšējo akadēmisko gadu kopējais studējošo skaits ir samazinājies par diviem tūkstošiem, savukārt pēdējo piecu gadu laikā - par 6 tūkstoši 200 jeb 7,7%. Šajā akadēmiskajā gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs uzņemti 26 tūkstoši 400 studentu, kas ir mazākais uzņemto studentu skaits pēdējo desmit gadu laikā un par 8,9% mazāk nekā iepriekšējā akadēmiskajā gadā.

Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni kritizējis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, pārmetot viņam Ukrainas iznīcināšanu. Itālijas kreisā opozīcija aicinājusi Itālijas premjerministri Džordžiju Meloni reaģēt uz Berluskoni izteikumiem un parādīt savu nostāju. Berluskoni arī aicināja ASV iejaukties un izmantot Ukrainas atjaunošanai paredzētos līdzekļus, lai apturētu Zelenska "uzbrukumu divām autonomajām Donbasa republikām". Berloskoni paziņojis, ka ASV prezidentam Džo Baidenam vajadzētu piešķirt Zelenskim vairāku triljonu dolāru lielu finansiālo palīdzību, bet ar nosacījumu, ka Ukrainas prezidents nekavējoties pārtrauc uguni. Ja Zelenskis atteiktos, ASV vajadzētu apturēt palīdzību un ieroču piegādi Ukrainai, uzskata Berluskoni.

Turpinām ziņas

Pēdējo mēnešu laikā Dabas aizsardzības pārvalde no sociālo tīklu lietotājiem saņēmusi vairākas sūdzības par dronu neatļautu izmantošanu dabā, kas minēta sociālo tīklu ierakstos. Pārkāpumi konstatēti, gan atrodoties dabas lieguma zonās, kurās aizliegts lietot bezpilota lidaparātus bez pārvaldes atļaujas, gan izmantojot dronu pārlieku tuvu dzīvniekiem, jo droni var tiem kaitēt. Drona fiksētie kadri sniedz nebijušu iespēju vērot krāšņo dabas pasauli no putna redzējuma, taču bezpilota lidaparāta vadītājiem jāapzinās, ka, vadot dronu gan dabā, gan pilsētvidē, uz tiem attiecas vispārīgie nosacījumi, kas regulē bezpilotu lidaparātu izmantošanas laiku, vietu un kārtību, kā arī pastāv speciālas normas to lidošanai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Dabas aizsardzības pārvalde aicina dronu izmantotājus ievērot noteikumus. 

Ukrainas atbalsta nedēļā ziedot.lv aicina iedzīvotājus piedalīties akcijā Gaisma Ukrainai! un ziedot Ukrainas iedzīvotājiem gaismas avotus - LED spuldzes, uzlādējamus LED lukturus, portatīvās akumulatoru baterijas un pārnēsājamās uzlādes stacijas. Patlaban elektrības piegādes Ukrainā ir ierobežotas, un dažkārt pieejamas tikai dažas stundas dienā, lai nepārslogotu sistēmu. Šī iemesla dēļ kas samazinātu kopējo elektrības patēriņu. Akcijā var iesaistīties ikviens iedzīvotājs, uzņemoties to rīkot savā kolektīva, kā arī, saziedoto iepakojot kartona kastē un norādot personu vai kolektīvu, kurš šo saziedojis. Sadarbībā ar "Omniva", Ukrainas atbalsta nedēļā būs iespēja ziedojumu no visas Latvijas nogādāt uz Rīgu bezmaksas ar "Omniva" pakomātu starpniecību.

Un vēl

Daudzus gadu simtus visā pasaulē šodien - 14. februārī tiek atzīmēti gada romantiskākie svētki, kurus ar nepacietību gaida visi mīlētāji un romantikas piekritēji – Svētā Valentīna diena vai vienkārši Valentīndiena. Kaut gan svētkus mēs svinam salīdzinoši nesen, šī tradīcija ir iesākusies jau 269. gadā pirms mūsu ēras. Tajā laikā Romas impērijā valdījis kāds stingrs un kareivīgs imperators – Klaudijs II. Lai armijas leģionāri nedomātu ne par ko citu kā impērijas aizstāvēšanu, valdnieks aizliedzis saviem leģionāriem precēties un dibināt ģimenes. Lai sazinātos ar savām mīļotajām, kareivji vērsās pie mācītāja Valentīna pēc palīdzības. Valentīns slepus sūtīja kareivju otrajām pusītēm mīlestības vēstules un steidzās atnest meiteņu atbildes vēstules, kā arī laulāja pārus. Kad svētā Valentīna noziegums ticis atklāts, viņu apcietināja un piesprieda nāves sodu. 

Mūsdienās cilvēki svin šo dienu īpaši izrādot mīlestību pret tiem, kurus tie patiešām mīl. Ir ierasts, ka ikviens pāris Valentīna dienā dodas romantiskās vakariņās, pastaigās vai vismaz kopīgi pavada dienu vai vakaru. Ierasts, ka šajā dienā arī ir vairāk bildinājumu nekā citās dienās. Vīrieši savām dāmām dāvina apsveikuma kartītes, šokolādi, rotaslietas vai ziedus, īpaši rozes.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielā talka izsludina konkursu « Zaļais, kur esi ? » ; Kāda ir valsts policijas operatīvā brīvdienu informācija Jēkabpils un Aizkraukles iecirkņos ? un No šodienas Jēkabpils sabiedriskajā transportā ar atlaidēm var braukt arī novadā reģistrētie Agrobiznesa koledžas audzēkņi.

Lielā talka no 15.februāra līdz 31.maijam rīko sociālo tīklu konkursu "Zaļais, kur esi!?", aģentūru LETA informēja Lielās talkas sabiedrisko attiecību konsultante Ulrika Jefremova. Lai piedalītos konkursā, dalībniekam savā sociālajā kontā jāizvieto līdz vienai minūtei garš video ar norādi "Konkursam Zaļais, kur esi!". Tajā radoši un iedvesmojoši jāatspoguļo videi draudzīga un atbildīga cilvēka principi vai aktivitātes, domas, aicinājumi, paraugdemonstrējumi, rīcība vai kas cits, kas varētu iedvesmot klipa skatītājus būt vai kļūt videi draudzīgiem. Uzvarētāja paziņošana un apbalvošana notiks rudenī, Pasaules talkas dienā - 16.septembrī. Labākos, interesantākos un atbilstošākos videoklipus Lielā Talka pārpublicēs savos sociālo tīklu kontos un mājas lapā talkas.lv. Interesantākā un vislielāko atzinību guvušā darba autors saņems balvu 300 eiro vērtībā.

Pienākot situācijai, ja pašam vai partnerim pēkšņi jāpaliek bez ienākumiem, 30% Latvijas iedzīvotāju ar pašreizējo uzkrājumu apjomu varētu turpināt segt ikdienas izdevumus ne ilgāk par mēnesi, secināts bankas "Citadele" aptaujā. Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk uzkrājumi trīs līdz sešu mēnešu apjomā pieejami iedzīvotājiem, kuri strādā kā vadītāji un kvalificēti strādnieki, kā arī tiem, kuri ir pašnodarbināto statusā. Izdevumu apjomu septiņu līdz 12 mēnešu lielā laika periodā varētu nosegt tikai 5% iedzīvotāju. Vairāk nekā gadu sevi uzturēt spētu vien 8% sabiedrības, un šajā iedzīvotāju grupā vīrieši reģistrēti gandrīz divreiz biežāk nekā sievietes. 

Pāreja uz mācībām latviešu valodā, ierobežojot izglītības iespējas mazākumtautību valodās, ir pretrunā ar cilvēktiesību standartiem un var kalpot par pamatu diskriminācijai, secinājuši ANO ziņotāji. ANO eksperti uzskata, ka Latvijas varas iestādēm ir jāprecizē "skarbie" ierobežojumi izglītībai mazākumtautību valodās. Viņi norāda, ka Latvijas valdībai saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un reģionālajiem instrumentiem ir pienākums aizsargāt un ievērot valsts mazākumtautību kopienu valodas tiesības bez diskriminācijas. Latvijai ANO ekspertu spriedumi nav juridiski saistoši. Tiem ir ieteikuma raksturs.

Krievija plāno Moldovā sarīkot valsts apvērsumu, preses brīfingā vakar sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu.
Krievija plāno ar opozīcijas protestiem, kā arī, iesaistot militāri sagatavotus cilvēkus un Krievijas, Baltkrievijas, Serbijas un Melnkalnes pilsoņus, uzbrukt valdības iestādēm un nomainīt varu valstī, sacīja prezidente. Moldovas drošības struktūras strādā pie tā, lai šīs provokācijas novērsu un kontrolētu situāciju.

Turpinām ziņas

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova informē par pagājušās nedēļas nogales un brīvdienu reģistrētajiem notikumiem Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirknī, proti Jēkabpils un aizkraukles novados. Vienā no gadījumiem vīrietis Viesītē agresīvi izturējās pret glābšanas dienesta un policijas darbiniekiem. Plašāk stāsta Madara Šeršņova.

AUDIO

Pēdējā laikā nereti ir gadījumi, kad policija tiek izsaukta nepamatoti, arī pagājušajā nedēļā bijis tāds izsaukums uz Asares pagastu.

AUDIO 

Aizkrauklē policijas darbinieki pieķēruši nepilngadīgas jaunietes, kas smēķējušas kāpņu telpā.

AUDIO
Plašāk par valsts policijas Jēkabpils un Aizkraukles iecirkņos reģistrētajiem pārkāpumiem pagājušās nedēļas nogalē, lasiet portālā Radio1.lv sadaļā Kriminālziņas.

Un vēl

No šodienas, 14.februāra stāsjas spēkā izmaiņas Jēkabpils novada domes saistošajos noteikumos, kas paredz, ka Jēkabpils pilsētas sabiedriskajā transportā ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus Jēkabpils Agrobiznesa koledžā studējošiem izglītojamajiem, kuri deklarēti pašvaldības teritorijā un ir vecumā līdz 24 gadiem. Iepriekš saistošajos noteikumos bija noteikts, ka braukšanas maksas atvieglojumus Jēkabpils pilsētas sabiedriskajā transportā var saņemt tikai izglītojošie no Jēkabpils novada izglītības iestādēm. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvojoties Ukrainas kara gadadienai, Drošības dienests pastiprināti uzmana Krievijas atbalstītājus; Jēkabpilī Vecpilsētas laukumā novērš siltumtrases avāriju; un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī notiks ekskursijas alojes izzināšanai.

Valsts prezidents Egils Levits šodien Strasbūrā uzrunās Eiropas Parlamenta  deputātus. Ir sagaidāms, ka Levits galveno uzmanību veltīs Krievijas karam pret Ukrainu un nepieciešamībai saukt pie atbildības tos, kas pastrādājuši kara noziegumus Ukrainā. Levits ir trešais Latvijas prezidents, kas jebkad ir uzrunājis Eiropas parlamentu. Zināms, ka Levits runās četrās valodās – latviski, angliski, franciski un vāciski, šādi sūtot vēstījumus dažādu valstu politiķiem.

Tuvojoties 24. februārim, kad apritēs gads kopš Krievija uzsāka karu pret Ukrainu, Valsts drošības dienests pievērš pastiprinātu uzmanību Krievijas atbalstītāju aktivitātēm. Valsts drošības dienests brīdina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes Latvijā nav pieļaujamas. Patlaban dienesta iegūtā informācija neliecina par prokremliski noskaņotu personu mēģinājumiem vai konkrētiem plāniem 23. vai 24. februārī organizēt pasākumus agresorvalsts Krievijas atbalstīšanai.  

Valsts drošības dienests atgādina, ka Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu, aicinājumu uz genocīdu, aicinājumu uz agresīvu karu, par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, aicinājumu vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību.

Valsts budžeta projekts 2023.gadam nav ideāls, bet ir labi līdzsvarots starp dažādām Latvijas sabiedrības vajadzībām, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs skaidroja, ka budžets paredz virzību uz ekonomikas transformāciju, ko varēs mērīt ar augstas pievienotās vērtības eksporta palielināšanos Latvijas ekonomikas īpatsvarā. Latvijai kā mazajai valstij īpaši svarīgi, ka tiek ražotas preces un pakalpojumi gan Eiropas Savienības, gan visas pasaules tirgum. Kariņš norādīja, ka 2023.gadam lielā mērā sagatavotais budžets ir tehniskas dabas, jo daļēji tas atbilst 2021.gadā apstiprinātajam vidēja termiņa budžetam. Reizē papildu dažādām vajadzībām ir piešķirti vēl 710 miljoni eiro.

Upuru skaits pēc pagājušās nedēļas zemestrīces Turcijā un Sīrijā tuvojas 40 tūkstošiem. Izredzes zem drupām atrast dzīvus cilvēkus ir ļoti mazas, tomēr arī vakar atrasti vairāki izdzīvojušie. Kamēr glābēji cīnās ar laiku, zemajām gaisa temperatūrām, nogurumu un gruvešiem, policija cīnās ar marodierismu.  574 bērni atrasti bez izdzīvojušiem vecākiem. . Glābšanas darbos iesaistītas vairākas pasaules valstis, tajā skaitā ne tikai tehnika un cilvēki, bet arī suņi. 

Mobilizēto karavīru izmantošana diez vai radīs Krievijai pietiekamu uzbrukuma potenciālu plaša mēroga un ātram mehanizētam uzbrukumam, uzskata ASV Kara pētījumu institūta analītiķi. Viņi norāda, ja Krievija turpina izmantot mobilizētos, kas nav spējuši izpildīt militāros uzdevumus, tādus kā mīnu lauku pamanīšana, un kam nav zināšanu, kā rīkoties, ja līdz tiem nonāk, tas norāda uz to, ka mobilizētajiem nav pietiekamas kaujas pieredzes, kas vajadzīga, lai sekmīgi veiktu mehanizētu uzbrukumu. 

Turpinām ziņas

Vakar , SIA “Jēkabpils siltums” darbinieki Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, veica tehniskos darbus, lai novērstu siltumtrases avārijas radītās sekas. Kā informēja SIA “Jēkabpils siltums” uzņēmuma valdes loceklis Raits Sirmovičs, siltumtrasē bija radies cauruļvada plīsums. Pirmdienas vakarā uzņēmuma darbinieki sagatavoja visus nepieciešamos materiālus, lai šodien varētu pilnībā novērst avārijas sekas. Ņemot vērā radušos apstākļus, vairākiem uzņēmuma klientiem Vecpilsētas laukuma apkārtnē ir pārtraukta siltumapgādes piegāde. Sirmovičs norādīja, ka uzņēmums dara visu iespējamo, lai šodien darbinieki varētu pilnībā novērst avārijas sekas un atjaunot siltumapgādi klientie

Vairāki jēkabpilieši ziņo, ka joprojām nav saņēmuši rēķinus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu janvārī. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” skaidro, ka grāmatvedības sistēmā radusies kļūda, tādēļ daudzi klienti nav saņēmuši rēķinus par atkritumu apsaimniekošanu janvārī. Šobrīd tiekot risināta problēma, lai rēķinus saņemtu visi klienti. Tie, kuri nav saņēmuši rēķinu par atkritumu apsaimniekošanu janvārī, aicināti sazinātries ar uzņēmumu.

Vēl tikai šodien un rīt - līdz 15.februārim Jēkabpils novada iedzīvotājiem iespējams izteikt viedokli par vairāku saistošo noteikumu projektiem. Viens no tiem – “Saistošie noteikumi par vienreizēja pabalsta piešķiršanas kārtību dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, ja mājoklis ir cietis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā" projekts. Šos saistošos noteikumus pašvaldība sagatavojusi, lai varētu sniegt atbalstu plūdos cietušajiem iedzīvotājiem mājokļa atjaunošanai. Tāpat arī iedzīvotājiem ir iespēja izteikt viedokli par “Grozījumiem Jēkabpils novada domes 2022.gada 28.aprīļa saistošajos noteikumos Nr.16 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils novadā”.

Un vēl

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī no piektdienas, 17.februāra, līdz pat mēneša izskaņai, katru nedēļas nogali no pulksten 16 līdz 20, apmeklētājiem būs iespēja izzināt alojes atvērtajās ekskursijās un "Alojes atklājumu stūrītī". Botāniskajā dārzā pašlaik zied dažādu sugu alojes, kas ir dažādās krāsās, formās. Botāniskā dārza  kolekcijā ir ap 40 aloju sugu. Aloje, kas zināma arī kā alveja, ir īpatnējs tuksneša vai pustuksneša augs, kas aug sausā, karstā vietā. Augot šādos ekstremālos apstākļos, alojē veidojas daudz specifisku ķīmisko savienojumu, kas ļauj šo augu izmantot gan medicīnā, gan skaistumkopšanā.

Atstājiet komentāru