2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības nozare prasa Saeimai piešķirt tai vairāk naudas valsts budžetā; Pērn viszemākā dzimstība pēdējos 100 gados; un Brīdina no krāpniekiem, kas sola finansiālu kompensāciju pēc Covid-19 pārslimošanas.

Sašutums un neizpratne par valdības sagatavoto budžeta projektu - ar tādu vēstījumu Slimnīcu biedrība un veselības darbinieku arodbiedrība vērsās pie Saeimas deputātiem, aicinot veselības nozarei piešķirt vairāk finansējuma.  Budžetā veselības aprūpei paredz papildus 86 miljonus eiro. Tikmēr nozare norāda, ka papildus tam būtu nepieciešami vēl aptuveni 220 miljoni eiro un prasa Saeimai rast papildu naudu. Slimnīcas brīdina, ka augustā, septembrī var nākties slēgt plānveida pacientu pieņemšanu un pieļauj, ka daļa no finansējuma varētu būt jāsedz arī pacientiem.  

Valdība atbalstīja līdzšinējās Veselības ministrijas valsts sekretāres Indras Dreikas pārcelšanu Zāļu valsts aģentūras direktora amatā. Iestādes vadītāja amats bija vakants kopš 2021. gada 6. maija. Dreikai ir pieredze nozares politikas un stratēģijas īstenošanā, sadarbībā ar nozares profesionālajām organizācijām, kā arī pieredze Veselības inspekcijas vadītāja amatā un zināšanas veselības aprūpes un sabiedrības veselības jomā.

Solidarizējoties ar Ukrainas tautu, Latvijas Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, premjerministrs un ārlietu ministrs 24. februārī pulksten 9 aicina visus Latvijas iedzīvotājus uz mirkli pārtraukt ikdienas gaitas un vienoties klusuma brīdī, pieminot un godinot Ukrainas tautas upurus. Amatpersonas aicinājumā atzīmē, ka 24. februārī Krievijas bruņotie spēki aizsāka brutālu pilna mēroga militāru agresiju, kas turpinās nu jau gadu. Tūkstošiem cilvēku, kas bija dzīvojuši vienkāršu, ikdienišķu dzīvi – sievas un vīri, brāļi un māsas, vecāki un bērni, – ir gājuši bojā šajā Krievijas bezjēdzīgi sāktajā karā. Vēl tūkstošiem ir deportēti uz agresora teritoriju. Vairākiem miljoniem ukraiņu dzīves ir sagrautas, dodoties bēgļu gaitās, lai meklētu patvērumu no Krievijas iebrucēju zvērībām. Amatpersonas norāda, ka Latvija atbalstīja un atbalstīs Ukrainas cīņu līdz pilnīgai uzvarai.

Moldova vakar drošības apsvērumu dēļ slēdza savu gaisa telpu, vēsta "European Truth". Pēc neapstiprinātās informācijas, valsts teritorijā esot ielidojis drons. Informāciju par gaisa telpas slēgšanu savā Facebook lapā apstiprināja kompānijas Air Moldova pārstāvji, kas nesniedza sīkāku informāciju par gaisa telpas slēgšanas iemesliem, kā arī uz to, uz kādu laiku ierobežojums piemērots.

Turpinām ziņas

Dzimušo skaits turpina samazināties – 2022. gadā piedzima 15 tūkstoši 535 bērni, kas ir viszemākais dzimstības rādītājs pēdējo 100 gadu laikā un par 10,8 procentiem jeb tūkstoš 885 jaundzimušajiem mazāk nekā 2021. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pērn bija par 12,3 procentiem mazāk mirušo, salīdzinot ar 2021. gadu, kad Covid-19 pandēmijas ietekmē mirstība bija augstākā pēdējo 20 gadu laikā. 2023. gada 1. janvārī provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1 miljons 891 tūkstotis, kas ir par 15,2 tūkstošiem vairāk nekā 2022. gada 1. janvārī, jo Ukrainas iedzīvotāji, kuri devušies bēgļu gaitās, tiek ieskaitīti patvērumu sniegušās valsts iedzīvotāju skaitā. Dabiskais pieaugums Latvijā ir negatīvs kopš 1990. gada. Pagājušajā gadā tika reģistrētas 12 tūkstoši 110 laulības, kas ir par 7,9 procentiem jeb 882 laulībām vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn noslēgto laulību skaits ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds turpmāk varēs bez maksas saņemt informāciju no kredītinformācijas birojiem, paredz otrdien valdībā atbalstītie likuma grozījumi. Izmaiņas normatīvajā regulējumā paredzētas, lai motivētu vecākus pildīt likumā noteikto pienākumu – nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem, kā arī segt parādsaistības pret Uzturlīdzekļu garantiju fondu. Pēc Tieslietu ministrijas datiem, fondam ir gandrīz 42 tūkstoši uzturlīdzekļu nemaksātāju un tie ir parādā 345 miljonus eiro. Ja netiks panākta vienošanos par turpmāko uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību, fonda administrācija piedziņu nodos zvērinātam tiesu izpildītājam un vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs ar lūgumu sākt kriminālprocesu par izvairīšanos no bērna uzturēšanas. Likuma grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Un vēl

Veselības ministrija aicina neticēt krāpniekiem, kas sola finansiālu kompensāciju pēc Covid-19 pārslimošanas. Ministrijā skaidro, ka vietnē "covid19kompensacija" iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties kompensācijai, izmantojot kādu no piedāvātajām autorizācijas iespējām - paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekli un autentifikācija ar banku identifikācijas līdzekli, kas rada aizdomas par mērķi izkrāpt no iedzīvotājiem viņu finanšu līdzekļus. Veselības ministrija apliecina, ka minētais ir krāpšana un ministrija jau ir vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie politidko partiju reitingi? Latvijas stādiem un dārzeņiem šogad kāps cena, un Marka Rotko mākslas centrā notiks diskusija par radošās domas brīvības iespējām un robežām.

Starptautiskā tribunāla, kas iztiesātu Krievijas agresiju, izveidei ir vajadzīga politiskā griba, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, norādīja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Viņš arī norādīja, ka Eiropai ir jābūt "vēstures pareizā pusē", ja negribam nodot tās vērtības, uz kurām balstās Eiropas Savienība, ja mēs negribam zaudēt ticamību nākamo paaudžu acīs. Būt "vēstures pareizajā pusē" nozīmē būt Ukrainas pusē. Latvijas Valsts prezidenta ieskatā, karam jābeidzas ar Ukrainas uzvaru. Savukārt Krievijai karš ir nekavējoties jābeidz un jāaizvācas no Ukrainas.

Politisko partiju reitingos līderpozīcijas saglabā premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā "Jaunā Vienotība", liecina SKDS sociologu veiktā aptauja janvārī.  Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību jūs balsotu?" Uz šo jautājumu 12,7% atbildējuši, ka par "Jauno Vienotību". Tas ir par 0,7 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. Zaļo un Zemnieku savienība un "Progresīvie" savas vietas pirmajā trijniekā arī ir saglabājuši. Tomēr abām reitings noslīdējis par 0,8 procentpunktiem. Lejupslīdošs bijis arī Nacionālās apvienības reitings, "Apvienotajam sarakstam" nobīdot Nacionālo apvienību no 4. uz 5. vietu. 

Kopvērtējumā janvārī lielākais popularitātes pieaugums – par vienu procentpunktu – ir bijis Aināra Šlesera vadītajai partijai "Latvija pirmajā vietā". Bet lielāko kritumu – par 0,9 procentpunktiem – piedzīvojusi Tatjanas Ždanokas Latvijas Krievu savienība. Ja vēlētāji balsotu, kā pauduši aptaujā, tad 5% barjeru pārvarētu un Saeimā iekļūtu septiņas partijas – tās pašas, kuras patlaban ir pārstāvētas parlamentā.

Rīgas pilsētas tiesa vakar pabeidza tiesu izmeklēšanu krimināllietā, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu apsūdzēta 14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova. Nākamais solis būs tiesu debates, kas sāksies pēc mēneša. 

Upuru skaits pēc pagājušās nedēļas zemestrīces Turcijā un Sīrijā pārsniedzis 40 tūkstošus,  vēsta Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu". Turcijā bojāgājušo skaits sasniedzis 35 tūkstoši 418, paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Kaimiņos esošajā Sīrijā gājuši bojā vismaz 5 tūkstoši 900 cilvēku. ANO aplēsusi, ka zemestrīcēs bojāgājušo skaits varētu pieaugt līdz 50 tūkstoši vai vēl vairāk, un izredzes atrast izdzīvojušos sarūk ar katru dienu. Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge šīs zemestrīces nodēvēja par smagāko dabas katastrofu reģionā gadsimtā. 

Eiropas Savienības valstu vēstnieki šodien spriedīs par jaunām sankcijām pret Krieviju.  Sankcijas plānots ieviest līdz 24. februārim.  Tad apritēs gads, kopš Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā.  Paredzēts eksporta aizliegums Rietumu tehnoloģijām, kas ir divējādi izmantojamas un ir atrastas Krievijas ieročos un munīcijā Ukrainā.

Turpinām ziņas

Līdz ar energoresursu un vispārējo cenu kāpumu cena pašmāju gurķiem, tomātiem un stādiem kāps, liecina audzētāju prognozes. Stādu un dārzeņu audzētāji gatavojas jaunajai sezonai. Daži jau paspējuši tirgū laist pirmos tomātus, bet vairums audzētāju lēš, ka raža gaidāma martā, aprīlī. Stādu un siltumnīcu dārzeņu audzētāji norāda, ka sadārdzinājās malka no 30 eiro kubikmetrā līdz 75 eiro. Arī sēklu un kūdras izmaksas ir cēlušās, savukārt stādiem ilgi cena ir bijusi nemainīga. Tiek prognozēts, ka stādu cenas pieaugs par 10 līdz 15 procentiem. Bažas par gaidāmo nākotni ir arī dārzeņu audzētājiem, kas prognozē cenu kāpumu pašmāju tomātiem, gurķiem un zaļumiem.

Militāri patriotiskajām organizācijām dažādu projektu īstenošanai pieškirs 47 tūkstoši 530 eiro. Lai saglabātu militārās vēstures liecības, Aizsardzības ministrijai no sava budžeta pārskaitīs finansējumu Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai, Latviešu strēlnieku apvienībai, Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai un Latviešu virsnieku apvienībai. Aizsardzības ministrija noslēgs vienošanos ar katru minēto biedrību, paredzot piešķirto līdzekļu izlietojuma kontroli.

Un vēl

Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā svētdien, 19.februārī, notiks diskusija par radošās domas brīvības iespējām un robežām. Kultūras ministrija sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldību un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru organizē diskusiju "Domas brīvībai (ne) būt?", pieaicinot dažādu nozaru ekspertus un sabiedrības grupu pārstāvjus, lai konstruktīvās sarunās meklētu atbildes uz diskutablo jautājumu par radošās domas brīvības iespējām un robežām 21.gadsimta Latvijas kultūrtelpā un veicinātu izpratni par laikmetīgās mākslas daudzveidīgo izpausmes formu un demokrātisko vērtību līdzāspastāvēšanu. Kā zināms diskusijas par to, vai Latvijā pastāv mākslas cenzūra, sabiedriskajā telpā notiek jau vairākus gadus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties: Panākta vienošanās par Daugavpils Universitātes integrāciju Latvijas Universitātē; ID karte nebūs obligāti vajadzīga visiem iedzīvotājam no 1.maija; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Izglītības un zinātnes ministrijā esot panākta vienošanās par Daugavpils Universitātes integrāciju Latvijas Universitātē. Izglītības un zinātnes ministrija apgalvo, ka ministrija un Daugavpils universitāte esot vienisprātis, ka tieši Latvijas universitāte ir piemērotākais sadarbības partneris, jo abu augstskolu apstiprinātās stratēģiskās specializācijas jomas un pētniecības virzieni ir viens otru papildinoši. Ministrija turpinās konstruktīvu sadarbību ar abām augstskolām par integrācijas risinājumiem, lai nodrošinātu maksimālu ieguvumu visām iesaistītajām pusēm.

Valdība atbalstījusi vairākus likumu grozījumu projektus, kuri paredz samazināt bāriņtiesu kompetenci, tādējādi atslogojot bāriņtiesas no tām netipisku uzdevumu veikšanas. Patlaban paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī, bet pirms tam tas vēl būs jāpieņem Saeimai. Tieslietu ministrijā norāda, ka likumdevējs iepriekš ir uzdevis bāriņtiesām veikt arī tām netipisku funkciju - sniegt palīdzību mantojuma lietu kārtošanā, gādāt par mantojuma apsardzību, izdarīt apliecinājumus un pildīt citus likumā norādītos uzdevumus. Tāpēc ar grozījumiem likumā paredzēts atslogot bāriņtiesas no tām netipiskiem uzdevumiem.

Jaunzēlandi šodien satricinājusi spēcīga zemestrīce, bet par postījumiem vai cietušajiem ziņots netiek. 6,1 magnitūdas stiprās zemestrīces epicentrs atradās netālu no galvaspilsētas Velingtonas. Cunami draudi nepastāv. Jau ziņots, ka nesen Jaunzēlandi skāra ciklons, kas laupīja dzīvību vismaz četriem cilvēkiem un izraisīja elektroapgādes pārrāvumus un nodarīja postījumus īpašumiem Ziemeļsalā.

ASV iznīcinātāju nedēļas nogalē notriektie lidojošie objekti, iespējams, saistīti ar komerciālām vai pētniecības struktūrām un tāpēc uzskatāmi par labdabīgiem, paziņojis Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs. Baltais nams norādīja, ka nekas neliecina, ka šie objekti būtu saistīti ar Ķīnas spiegošanas aktivitātēm. Tāpat arī pagaidām neviena kompānija, organizācija vai valdība vēl nav paziņojusi, ka notriektie objekti būtu piederējuši tai.

Eiropas Parlamenta deputāti atbalstīja priekšlikumus, kuru mērķis ir Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri dzīvo citā dalībvalstī, atvieglot iespēju balsot vai kandidēt Eiropas un pašvaldību vēlēšanās. Eiroparlaments pieprasa atcelt "atkāpes noteikumus", kas ļauj dalībvalstij ierobežot citu Eiropas Savienības valstu pilsoņu vēlēšanu tiesības, ja tie veido vairāk nekā 20% no visiem tās teritorijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem. Tāpat būtu jāatceļ arī dalībvalstu tiesības paredzēt augstākos amatus vietējās pašvaldībās saviem pilsoņiem, kā arī plānots izmainīt vēl vairākus citus nosacījumus, kas atvieglotu dalību vēlēšanās.

Turpinām ziņas

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien atbalstīja ieceri atteikties no 1.maija kā datuma personas apliecības obligātai saņemšanai. Likuma grozījumi paredz, ka personai, kura sasniegusi 15 gadu vecumu un kurai līdz 2023.gada 30.aprīlim izsniegta tikai pase, - pase ir obligāts personu apliecinošs dokuments. Prasību par personas apliecību kā obligātu personu apliecinošu dokumentu nepiemēros līdz beidzies pases termiņš. Deputāti komisijā uzsvēra, ka personas apliecība ir ērta lietošanai, taču nākotnē nepieciešams personas apliecības čipā ierakstīt dažādu informāciju, jo, piemēram, ja persona iet uz ārstniecības iestādi ar bērnu, tāpat jāņem līdzi pase, jo tur ierakstīts bērns.

Ar saukli “Tava komanda startam” Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Ogres biznesa inkubatora Jēkabpils atbalsta vienība izziņo 2023. gada pavasara uzņemšanu pirmsinkubācijas programmā. No 1. līdz 20. martam sešu mēnešu apmācību programmā kopumā tiks uzņemti 250 biznesa ideju autori. No 2017. gada līdz šim brīdim šo programmu apguvuši jau 2 tūkstoši 986 biznesa ideju autori. Pirmsinkubācijas programma ir piemērota biznesa ideju autoriem, kam vēl nav sava uzņēmuma, kā arī jaunajiem uzņēmējiem pašā uzņēmējdarbības sākumā, kad produkts vēl nav pieejams plašam klientu lokam. Programma ilgst sešus mēnešus un tās laikā dalībnieki piedalās apmācībās, apgūstot svarīgākās uzņēmējdarbības prasmes, apmeklē uzņēmēju pieredzes stāstu sesijas un individuālās konsultācijās saņem mentoru atbalstu jau detalizēta rīcības plāna izstrādei biznesa idejas attīstīšanai.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē ciklons Latvijai atnesīs ilgstošus nokrišņus, daudzviet gaidāms stiprs lietus un sniegputenis, iespējama arī vētra, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka plaša nokrišņu zona Latviju no rietumiem sāks šķērsot piektdienas vakarā un ar nelieliem pārtraukumiem lietus un sniegs turpināsies līdz svētdienas vakaram. Atbilstoši pašreizējām prognozēm nokrišņu daudzums visā valstī pārsniegs desmit milimetrus un vietām var sasniegt 30-40 milimetrus, kas ir tuvu mēneša normai.

Iespējams, svētdien visu Latviju pārklās sniega sega. Palaikam gaidāms arī stiprs vējš un putenis. Pastāv iespēja, ka Kurzemes rietumu piekrastē vēja ātrums brāzmās pārsniegs 25 metrus sekundē. Augstākā gaisa temperatūra varētu būt +6 grādi naktī uz sestdienu Kurzemē, savukārt svētdien visā valstī iespējams neliels sals.

Nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra Latvijas austrumos var noslīdēt līdz -10 grādiem, nedēļas vidū tā var pakāpties līdz +8 grādiem, pēc tam atkal kļūs vēsāks, brīžiem gaidāmi nokrišņi.

Atstājiet komentāru