2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 2.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 2.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn Latvijā reģistrēts mazākais satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits; Atlīdzība Jēkabpils novada pašvaldības budžetā veido lielāko īpatsvaru no kopējiem izdevumiem; un Sakas upē apstājusies vižņu kustība.

Pērn Latvijā reģistrēts mazākais satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits kopš neatkarības atjaunošanas, liecina Valsts policijas apkopotā informācija. Pērn dzīvību ceļu satiksmes negadījumos zaudēja 115 cilvēki, kas ir par 31 mazāk nekā gadu iepriekš.  Pēdējo gadu dati liecina, ka būtisks bojāgājušo skaits bija laikā no 2004. līdz 2008. gadam. 2004.gadā dzīvību zaudēja 519, bet 2008.gadā - 321 cilvēks. Pērn visvairāk bojā gājušo cilvēku bija Rīgas reģiona teritorijā - 45. Letālo avāriju raksturojums liecina, ka pārsvarā notikušas sadursmes, uzbraukšana gājējam, apgāšanās un uzbraukšana šķērslim. 24,3% no visiem mirušajiem satiksmes negadījumos bija gājēji. Pērn reģistrēti 949 negadījumi kur automašīnas vadītājs bija reibumā.

Dienvidigaunijas sabiedriskā transporta pārvaldnieki kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu ir iesnieguši pieteikumu finansējumam, lai dažus Igaunijas reģionālo autobusu maršrutus pagarinātu līdz Latvijai, trešdien vēsta laikraksts "Parnu Postimees". Ja process būs raits, pagarināto maršrutu izmēģināšana varētu sākties nākamgad. Plāns paredz, ka autobusa maršruts varētu savienot Kilingi-Nemmi ar Mazsalacu, Rūjienu un Valmieru. Savukārt pašreizējā autobusu līnija Pērnava-Ikla varētu tikt pagarināta līdz Salacgrīvai vai pat Limbažiem.

Eiropas Komisija noraidījusi Lietuvas lauksaimniecības ministra Ķēstuša Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī. Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Janušs Voicehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilstot nopietnai tirgus nestabilitātei. Komentējot Lietuvas lauksaimniecības ministra lūgumu steidzami palielināt ilgstoši nemainītās intervences cenas vājpiena pulverim un sviestam, kā arī aktivizēt privātās uzglabāšanas pasākumus šiem produktiem un visiem ilgi nogatavinātajiem sieriem, ES komisārs uzsvēris, ka tas būtu izskatāms tikai tad, kad izmantoti visi citi mehānismi.

Somijas parlaments trešdien ar lielu balsu vairākumu apstiprinājis likumprojektu, kas nepieciešams valsts kļūšanai par NATO locekli. Taču joprojām paliek viens liels šķērslis Somijas ceļā uz NATO un tā ir Turcija. Somijas presidents Sauli Nīniste vēl nav parakstījis likumprojektu, bet iepriekš paudis gatavību to izdarīt bez vilcināšanās. Jau ziņots, ka Zviedrija un Somija gadu desmitiem bija atteikušās iestāties NATO, bet mainīja domas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24. februārī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes apstiprinātā 2023.gada budžeta prioritātes ir pašvaldības līdzfinansējuma un priekšfinansējuma nodrošināšana investīciju projektiem, sociālā atbalsta pasākumi un energotaupības un energoefektivitātes pasākumi pašvaldības ēkās un publiskajā infrastruktūrā. Pašvaldības budžeta konsolidētie ieņēmumi no nodokļu un nenodokļu maksājumiem, ieskaitot saņemtās mērķdotācijas bez aizņēmumu summām, 2023.gadā plānoti 62 miljoni 187 tūkstoši 252 eiro. 

Finanšu ministrijas plānotā šī gada iedzīvotāju ienākumu nodokļa prognoze Jēkabpils novada pašvaldībai ir 26 miljoni eiro, kas ir 41,97% no kopējiem ieņēmumiem. Nekustamā īpašuma nodokļa par zemi, ēkām un mājokļiem ieņēmumu prognoze ir 1,9 miljoni eiro. Nekustamā īpašuma nodokļa īpatsvars ir gandrīz 3,22%, no kopējiem budžeta ieņēmumiem.  Nenodokļu ieņēmumi - 4,8 miljoni eiro, no kuriem lielāko īpatsvaru sastāda ieņēmumi no maksas pakalpojumiem, pašvaldības īpašumu iznomāšanas un pārdošanas. Valsts budžeta transfertu apmērs 2023.gadā sastāda vairāk nekā 45% no kopējiem ieņēmumiem. Dotācija no finanšu izlīdzināšanas fonda noteikta 10,8 miljoni eiro.

Pašvaldības budžeta konsolidētie izdevumi plānoti 83 miljoni eiro. Atlīdzība Jēkabpils novada pašvaldības budžetā veido lielāko īpatsvaru no kopējiem izdevumiem, tā ir 41,37%. Otra lielākā pozīcija Jēkabpils novada pašvaldības 2023.gada budžetā ir infrastruktūras uzlabošanas pasākumi un dažādi ar novada attīstību saistīti pasākumi, kas ir 28% no konsolidētā pašvaldības budžeta. Izdevumi, kas paredzēti preču un pakalpojumu apmaksai ir gandrīz 23% no kopējiem izdevumiem. Šeit plānoti iestāžu un teritoriju, tajā skaitā ielu un ceļu, uzturēšanas izdevumi, izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanai plānotie izdevumi, dažādi remonti, kas nav klasificējami kā kapitālie izdevumi, aizņēmumu procentu maksājumi un citi izdevumi.

Skatot izdevumus sadalījumu pa nozarēm, izglītībai kopā ar mērķdotācijām un aizņēmumiem plānots finansējums 32,8 miljoni eiro, kas ir gandrīz 39,5% no kopējiem izdevumiem. Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai plānoti 16,3 miljoni eiro, kas ir 19,67% no kopējiem budžeta izdevumiem. Ekonomiskajai darbībai kopumā plānoti izdevumi 8,8 miljoni eiro, kas ir gandrīz 11% no kopējiem budžeta izdevumiem.

Un vēl

Sakas upē pie tilta vižņi ir apstājušies, bet ūdens līmenis ir ļoti zems un nav bažu par to, ka varētu applūst palienes vai zemākās vietas, sociālajos tīklos izplatītā video pauž Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Pašvaldība seko situācijas attīstībai un ir gatava rīkoties, ja situācija mainītos. Kā ziņots, vižņu sastrēguma dēļ februāra beigās ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta - starp Jēkabpili un Pļaviņām - kopumā cēlies par 2,8 metriem.  Trešdien, 1.marta pēcpusdienā ūdens līmenis Zeļķu novērojumu stacijā bija 5,79 metri virs nulles atzīmes, un tikpat augsts ūdens līmenis šajā vietā bija divas nedēļas pirms tam. Savukārt janvārī maksimālais ūdens līmenis bija par trim metriem augstāks - 8,6 metri.

Februāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -0,8 grādi jeb 2,3 grādi virs mēneša normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Zemākā gaisa temperatūra bija -23,7 grādi 23.februārī Zosēnos, bet visaugstāk - līdz +8,3 grādiem - termometra stabiņš pakāpās 14.februārī Rucavā, pārspējot šī datuma Latvijas siltuma rekordu. Mēneša vidū tika laboti 13 maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Februāra otrā dekāde bija mēneša siltākā, tās vidējā gaisa temperatūra pakāpās līdz +1,1 grādam jeb 4,2 grādiem virs normas. Mēneša beigās gaisa temperatūra noslīdēja 0,4 grādus zem normas. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā februārī bija 45,6 milimetri jeb 113% no normas. Biezākā sniega sega bija 41 centimetrs mēneša nogalē Alūksnē un Dagdā. Stiprākās vēja brāzmas - 24,6 metri sekundē - tika novērotas 10.februārī Stendē.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina samazināties gripas vidējā intensitāte,  Jēkabpils slimnīca meklē risinājumus finansu situācijas uzlabošanai; un Sākta parakstu vākšana par valsts finansējuma apturēšanu partijām, kuru biedri rīkojas pretēji Satversmei.

Latvijā turpina samazināties gripas vidējā intensitāte. Iepriekšējā nedēļā  kopā reģistrēti 116,2 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, kamēr vēl nedēļu iepriekš - 199,9. Ģimenes ārstu praksēs pagājušajā nedēļā tika reģistrēti 86 klīniskie gripas gadījumi, visbiežāk saslimstība novērota Daugavpilī un Rīgā. Joprojām augstāka saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem.

Lai arī no 2.marta ceļu satiksmē Latvijā drīkst pārvietoties transportlīdzekļi ar vasaras riepām, Ceļu satiksmes drošības direkcija aicina nesteigties ar ziemas riepu nomaiņu uz vasaras riepām. Joprojām klimatiskie laikapstākļi Latvijā ir ziemai raksturīgi – gaisa temperatūra pastāvīgi ir zem nulle grādiem, ceļi ir sniegoti un apledo, un vasaras riepas šādos apstākļos nevar pildīt tās funkcijas kā ziemas riepas, kas veidotas, lai nodrošinātu maksimālu transportlīdzekļa vadāmību ziemas apstākļos.

Atzīmējot Sieviešu dienu, 8. martā "Centrs Marta" rīkos piekto Sieviešu solidaritātes gājienu pret vardarbību, informēa centra politikas koordinatore Beata Jonite. Gājiena sākums būs pulksten 11.30 Doma laukumā, un no tā gājiens virzīsies pa Jēkaba ielu gar Saeimu un noslēgsies Jēkaba laukumā. Šī gada gājiena tēma būs vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana.

Turpinām ziņas

Valsts budžeta tapšanas gaita atklājusi būtisku iztrūkumu veselības aprūpes finansēšanā. Problēmas, ko rada nepietiekams finansējums, samilzušas jau gadiem, bet šogad vispārējās inflācijas un  katastrofālā energoresursu cenu kāpuma dēļ, tās izjūtamas īpaši asi. Neskatoties uz to, slimnīcām šogad piešķirtais finansējums ir vismaz trīs reizes zemāks, nekā nepieciešams, lai veselības aprūpes sistēma varētu pilnvērtīgi strādāt. Jēkabpils slimnīcai, līdztekus citiem faktoriem, finanšu situāciju saasinājis arī pacientu skaita samazinājums pagājušajā gadā apmēram par pusotru tūkstoti, kas gada griezumā nesis apmēram 600 tūkstoši eiro zaudējumu. Ar cik lieliem zaudējumiem noslēgts pagājušais gads un, kādi mīnusi budžetā sagaidāmi šogad, stāsta slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ervīns Keišs.

Audio

Ervīns Keišs stāsta, lai risinātu finanšu problēmas un spētu pildīt savas funkcijas, Jēkabpils slimnīcai nācies atvērt kredītlīniju.  

Audio
 
Tāpat arī nācies spert nepopulārus soļus, samazinot darbinieku skaitu.

Audio

Par nopietno finansiālo situāciju Jēkabpils slimnīcā un pašvaldības iespējām palīdzēt savai kapitālsabiedrībai, kā arī, kāpēc radusies šāda finansiāla situācija, interesējās  arī deputāti domes sēdē, pieņemot pašvaldības šī gada budžetu. Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis daļēji grūtajā finanšu situācijā vainoja iepriekšējo valdi.

Audio 

Sarunā ar žurnālistiem Ervīns Keišs uzsvēra, ka slimnīcas valde un kolektīvs strādā, lai saglabātu un nodrošinātu visu līdzšinējo pakalpojumu klāstu, kā arī veiksmīgi turpina iesāktos projektus. Tāpat turpinās arī jaunu speciālistu piesaistīšana slimnīcai.


Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par valsts finansējuma apturēšanu partijām, kuru biedri rīkojas pretēji Satversmei. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Mārtiņš Štāls. Viņš apgalvo, ka atsevišķi 14.Saeimā ievēlētie deputāti ir jau vairākkārtīgi publiski pauduši Latvijas valsts pamatus un pamatvērtības noniecinošus uzskatus. Vienlaikus praksē pierādījies, ka Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu rīcībā nav pietiekami precīzu juridisku instrumentu, lai šādas politiskās partijas un to biedrus ātri un efektīvi sauktu pie atbildības. Tiesībaizsardzības iestādēm jānodrošina skaidra normatīvā bāze, lai ātri un efektīvi novērstu prettiesisku un pret valsts pamatvērtībām vērstu politisko darbību. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta priekšlikumu noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācija jāveic valsts valodā; Nākamajā medību sezonā jauni noteikumi nomedīto mežacūku reģistrēšanai; un Āgenskalna tirgū notiks Latvijas dzērienu tirgus.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Nacionālās apvienības, "Apvienotā saraksta", "Jaunās vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības deputātu iesniegtos grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācija pamatā jāveic valsts valodā. Grozījumi paredz noteikt, ka elektroniskā plašsaziņas līdzekļa programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās un preses izdevumos priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli izvietojami un priekšvēlēšanu aģitācija veicama valsts valodā.

Gada inflācija eirozonā februārī samazinājusies līdz 8,5%, salīdzinot ar 8,6% janvārī, tādējādi kritums reģistrēts ceturto mēnesi pēc kārtas, liecina šodien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums. Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar 2022.gada februāri bijis pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenām, kas palielinājušās par 15% pēc janvārī reģistrētā 14,1% pieauguma. Enerģijas cenas eirozonā februārī salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn palielinājušās par 13,7%, kas seko 18,9% kāpumam iepriekšējā mēnesī. Ar enerģiju nesaistīto rūpniecības preču cenas februārī bijušas par 6,8% augstākas nekā pirms gada pēc janvārī fiksētā 6,7% kāpuma. Pakalpojumu cenas februārī 20 valstu veidotajā 

Videoieraksti no bāriņtiesu sēdēm kalpo par liecību būtiskiem darbinieku ētikas pārkāpumiem, secināts Tiesībsarga birojā. Tas arī lūdzis Labklājības ministriju aktualizēt un publiskot Bāriņtiesu darbinieku asociācijas izstrādāto ētikas kodeksu. Paziņojumā medijiem Tiesībsarga birojs norādīja uz bieži saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām par to, cik nepieklājīgi un necienīgi pret viņiem ir izturējušies bāriņtiesu darbinieki. Un par to apliecina videomateriāli un audio ieraksti no bāriņtiesu sēdēm. Tiesībsarga ieskatā, tas, ka cilvēkiem nav informācijas par iespējām un veidiem, kā šādos gadījumos aizsargāt savas tiesības, norāda uz sliktu pārvaldību bāriņtiesu darbā. Tāpat novēroti vairāki gadījumi, kuros bāriņtiesu darbinieku teikto var vērtēt arī kā cilvēka cieņu aizskarošu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumus, ar kuriem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Ar likuma grozījumiem arī iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. 

Turpinām ziņas

Nākamajā, 2023./2024. gada, medību sezonā medniekiem būs jāreģistrē nomedītās mežacūkas mobilajā lietotnē "Mednis", izmantojot digitālus marķieru numurus. Tas atcels vajadzību pēc fiziskiem mežacūku marķieriem un nepieciešamību papildus iesniegt informāciju par izmantotajām mežacūku medību atļaujām. 

Ķegumā vakar vakarā avarējusi kravas automašīna ar 29 govīm. Trešdienas vakarā saņemts izsaukums uz Ķegumu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums. Notikuma vietā bija avarējusi kravas automašīna, no kuras pašu spēkiem bija izkļuvuši divi cilvēki, kuri tika nodoti mediķiem. Ugunsdzēsēji atvienoja automašīnas akumulatora klemmes. Ar hidrauliskajiem instrumentiem glābēji atvēra kravas automašīnas piekabes aizmugurējās durvis, aiz kurām atradās govis. No piekabes ar vinču tika izvilktas kopumā 29 govis. Aizvadītajā diennaktī valstī kopumā reģistrēti 105 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietušas 11 personas un viena persona Zemgalē gājusi bojā,.

Un vēl

Svētdien, 5.martā, Āgenskalna tirgū notiks Latvijas dzērienu tirgus. Tirgus pārstāvji norāda, ka pasākumā ar svaigām sulām, dabīgām limonādēm, kombučām, sīrupiem, vīniem, alu, sidriem un stiprākiem dzērieniem piedalīsies dzērienu ražotāji no visas Latvijas, kā arī tirgus pastāvīgie tirgotāji, kas piedāvās īpašos piedāvājumus un akcijas. Tāpat tirgus apmeklētājiem būs iespējams iepazīt vietējo dzērienu kultūru. Savukārt paviljona otrajā stāvā notiks spēles, zelteru degustēšana un konkursi bērniem.




Atstājiet komentāru