2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 8.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 8.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta līdzekļu piešķiršanu elektrovilcienu iegādei; Šodien un rīt Latvijā noritēs notāru dienas; un Sākusies dalībnieku reģistrēšanās Dziesmu un deju svētkiem.

Valdība vakar atbalstīja akumulatoru bateriju elektrovilcienu iegādei nepieciešamo priekšfinansējumu līdz 74,4 miljoniem eiro, kā arī pievienotās vērtības nodokļa segšanai nepieciešamo 15,624 miljonu eiro piešķiršanu Satiksmes ministrijai no valsts budžeta pēc vajadzības līdz 2026.gada beigām. Informatīvajā ziņojumā skaidrots, ka ieguldījumi bateriju elektrovilcienu iegādē nodrošinās labāku dzelzceļa pasažieru transporta integrāciju kopējā Rīgas sabiedriskā transporta sistēmā, izveidojot dzelzceļa pasažieru pārvadājumus maršrutā Rīga-Bolderāja ar iespēju ritošo sastāvu izmantot savienotā maršrutā Rīga-Sigulda.

Aizsardzības ministrija saistībā ar 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu sāks dienesta pārbaudi. Noslēdzoties ministrijas sākotnējai pārbaudei, konstatēti šķietami pārkāpumi, tāpēc tiks sākta dienesta izmeklēšana pret konkrētām amatpersonām. Tāpat tiks lemts par amatpersonu atstādināšanu uz dienesta izmeklēšanas laiku. Ar iepirkumu saistītie dokumenti nodoti arī izvērtēšanai tiesībsargājošai iestādei, kuras nosaukums gan netiek atklāts, taču jau iepriekš izskanējis, ka iepirkuma dokumentus pēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus. Aizsardzības ministrija ir uzskaitījusi pamatojumu, kāpēc iepirkumā izraudzīti tieši "Zītari LZ", tomēr jaunā sasaukuma ministre Ināra Mūrniece bija uzdevusi veikt pārbaudi par armijas pārtikas iepirkumu, turklāt ministrija jau pērn rudenī ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi KNAB.

Valdība nolēma bez atlīdzības nodot Latvijā konfiscētos transportlīdzekļus Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, Vinnicas reģionālajai klīniskajai slimnīcai un Kupjanskas padomes teritoriālajai medicīnas apvienībai. Vakar valdība sēdē izskatīja informatīvo ziņojumu un rīkojuma projektu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu bez atlīdzības Ukrainai. 

Franciju otrdien ir pārņēmuši plaši protesti pret pensiju reformu. Arodbiedrības uzskata, ka pensionēšanās vecuma celšana no 62 uz 64 gadiem pārāk smagi skars nabadzīgākos iedzīvotājus, kuri agri uzsāk darbu un strādā fizisku darbu. Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa sabiedrotie apgalvo, ka bez pensionēšanās vecuma celšanas sistēmā būs deficīts. Savukārt arodbiedrības norāda, ka pastāv citi risinājumi.

Turpinām ziņas

Pārlieku liela uzticēšanās līdzcilvēkiem ir lielākais klupšanas akmens dažāda veida darījumos ar nekustamo īpašumu – nepārbaudot līguma nosacījumus un neuzticot dokumentu sagatavošanu speciālistam, var viegli krist krāpnieku nagos, liecina Latvijas Zvērinātu notāru padomes novērojumi. Tāpēc ikgadējo Notāru dienu ietvaros šodien un rīt - 8. un 9. martā ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs saņemt bezmaksas konsultācijas jautājumos, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pirkšanu, pārdošanu, atstāšanu mantojumā, pārņemšanu, dāvināšanu, sadalīšanu un citiem jautājumiem.  Notāri visā Latvijā konsultēs no pulksten desmitiem līdz diviem dienā. Konsultācijas noritēs klātienē. Sev tuvākā notāra biroju var atrast mājaslapā latvijasnotars.lv. Jēkabpilī, Draudzības alejā 10-16 savā birojā iedzīvotājus konsultēs notāre Eva Igaune-Sēle.

Līdz 31.jūlijam tiks likvidēta Lazdonas pamatskola Madonas novadā, lēmusi Madonas novada dome. Sēdes protokolā skaidrots, ka, sākot no 2018./2019.mācību gada, skolēnu skaits Lazdonas pamatskolā ir samazinājies no 56 skolēniem pamatizglītībā un 26 bērniem pirmsskolas grupās līdz 48 skolēniem pamatizglītībā un 11 bērniem pirmsskolā pagājušā gada 1.septembrī. Turklāt 66% Lazdonas pamatskolas skolēnu faktiskās dzīvesvietas adrese nav Lazdonas pagasts, bet Madonas pilsēta vai cits Madonas novada pagasts. Arī Lazdonas pagasta demogrāfiskā situācija neliecina, ka nākotnē skolēnu skaits palielināsies. Pašvaldība uzsver, ka Madonas novadā skolu tīkla sakārtošana tiek plānota, analizējot visus kritērijus un to savstarpējo saistību un līdzsvarotas attīstības iespējas visa novada mērogā.

Un vēl

Lai piedalītos 27.tajos Vispārējos latviešu Dziesmu un 17.tajos Deju svētkos, dalībniekiem ir jāveic elektroniskā reģistrācija, lai nodotu svētku rīkotājiem nepieciešamos datus daudzfunkcionālās Dalībnieka kartes izveidei. Pirmajā dienā dalībai svētkos jau ir reģistrējušies vairāk nekā 8 tūkstoši dalībnieku. Viņiem informāciju par sevi no 6. marta līdz 19. martam jāievada īpaši veidotā bezmaksas mobilajā lietotnē "Dziesmusvētki", kas būs arī svarīgs informācijas izziņas avots dalībniekiem svētku laikā. Nepilngadīgo dalību svētkos jāreģistrē vecākam vai tā likumiskajam pārstāvim.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Zināmi konkursa Latvijas būvniecības gada balva uzvarētāji ; Vakar vakarā kavējās vilciens Rēzekne-Rīga satiksmes negadījuma dēļ pie Krustpils; un  Vai Latvija ir gatava elektroniskajām vēlēšanām?

Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2022" "Grand Prix" ieguva divi objekti - Inženierarsenāls Daugavpils cietoksnī un cementa siloss un dzirnavas "Schwenk Latvija" rūpnīcā. Nominācijā "Jaunbūve - sabiedriska ēka" pirmo vietu ieguvis Parka paviljons Miķeļa Valtera ielā Liepājā. Nominācijā "Koka būve' piešķirtas divas pirmās vietas - Rīgas cirka kupola izbūvei un daudzfunkcionālajai ēkai Likteņdārzā, Kokneses novadā. Nominācijā "Pārbūve" pirmo vietu ieguva "Brīvvalsts dārgumu nams" Rēzeknē. Kopumā konkursā balvas pasniegtas desmit nominācijās.

Vēlētas iedzīvotāju padomes stiprinās demokrātiju vietējā līmenī, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, vakar  apmeklējot Limbažu novadu un piedaloties paneļdiskusijā "Iedzīvotāju padomes un sabiedrības līdzdalība novada attīstībā". Prezidents norāda, ka vēlētas iedzīvotāju padomes ir īpaši būtiskas vēsturiskajās mazpilsētās, kuras pēc novadu apvienošanas ir palikušas bez vietējās pārstāvniecības. Sarunas laikā paneļdiskusijas dalībnieki norādīja uz vienas daļas iedzīvotāju mazo interesi iesaistīties apkārtējās dzīves veidošanā. Tas varētu kavēt šādu padomju darbību. Taču diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka jaunais regulējums varētu veicināt paaudžu sadarbību kopēja labuma veidošanai un pilnveidotu iedzīvotāju sadarbības kultūru. 

Polija šonedēļ nosūtīs Ukrainai desmit tankus "Leopard 2", vakar paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks. Polija ir apsolījui piegādāt Ukrainai 14 Vācijā ražotos tankus "Leopard 2", no kuriem četri tika piegādāti jau februāra beigās. Blaščaks arī paziņoja, ka Polija izveidos servisa centru Ukrainā izmantoto tanku apkalpošanai.

Jaunākā ASV izlūkošanas informācija liecina, ka gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanu pērn septembrī Baltijas jūrā, iespējams, veica grupējums, kas atbalsta Ukrainu, bet nekas neliecina, ka grupējums būtu darbojies pēc Ukrainas valdības amatpersonu rīkojuma. Kā atklājušas ASV amatpersonas, nekas neliecina, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vai viņa tuvākie līdzgaitnieki būtu bijuši iesaistīti šajā operācijā vai devuši rīkojumu tādu veikt. ASV amatpersonas atzinušas, ka joprojām ir daudz nezināmā par sabotieriem un viņu piederību.

6.februāra zemestrīce, kas satricināja Turcijas dienvidus, un tās pēcgrūdieni valstij nodarījuši postījumus vairāk nekā 100 miljardu dolāru apmērā, teikts vakar publiskotajā ANO attīstības programmas ziņojumā. Šīs pagaidām ir aplēses, taču galīgie aprēķini tiks izmantoti nākamnedēļ Briselē paredzētajā konferencē, kas tiks veltīta Turcijas atjaunošanas pūliņiem. Bojāgājušo skaits zemestrīcē, kas februāra sākumā skāra Turciju un Sīriju, pārsniedzis 50 000, liecina pēdējie dati.

Turpinām ziņas

Pasažieru vilciens Rēzekne-Rīga otrdienas vakarā ceļu satiksmes negadījuma dēļ kavējās 120 minūtes. Uzņēmuma "Pasažieru vilciens" informācija sociālajā tīklā "Twitter" liecina, ka vilciens ar atiešanas laiku no Rēzeknes plkst.15.16 un sarakstā plānoto pienākšanas laiku Rīgā plkst.18, ilgstoši aizkavējās pirms pieturas "Krustpils" satiksmes negadījuma dēļ.

Pārtikas un veterinārais dienests pagājušajā nedēļā no kādām mājām Kokneses pagastā izņēmis piecus suņus. Pārbaudē konstatēts, ka dzīvnieku īpašnieks par tiem nav rūpējies - suņi bija novārdzināti un vājā miesas stāvoklī. Vienam no dzīvniekiem konstatēti kustību traucējumi. PVD novērojis, ka daļa dzīvnieku mitinājušies būdā, kurā nav bijuši ne pakaišu, ne cits segums. Daļa mitinājās mājā, bet PVD atzīmē, ka visi dzīvnieki bija vienlīdz novārdzināti. Suņiem nav bijis pieejams dzeramais ūdens, kā arī inspektoriem neizdevās pārliecināties par barības pieejamību. Par konstatētajiem pārkāpumiem uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Un vēl

Latvija nav gatava elektroniskajām vēlēšanām, intervijā TV3 norādīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte. Viņa nedēļas nogalē piedalījās Igaunijas parlamenta vēlēšanu novērošanā. Saulīte skaidroja, ka Latvijas un Igaunijas vēlēšanu sistēmās ir daudz kopīgu lietu, taču ir arī atšķirīgais. Kā pozitīvo aspektu Latvijas sistēmā Saulīte minēja tiešsaistes vēlētāju reģistru, kas ļauj pilsoņiem balsot jebkurā iecirknī, tikmēr Igaunijā ir elektroniskā balsošana, kas, kā akcentēja CVK priekšsēdētāja, ir “20 gadu darba rezultāts un daļa no digitālās sistēmas, kurā dzīvo Igaunija”. Lai Latvijā ieviestu elektroniskās vēlēšanas, būtu jāmainās visai valsts politikai, uzskata Saulīte.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Autotransporta direkcijai jāatkāpjas no 200 miljonus eiro vērtiem valsts līgumiem; Rīgā norisinājies sieviešu solidaritātes gājies ; un Kādus laika apstākļus nedēļas nogalei prognozē sinoptiķi ?

Autotransporta direkcijai jāatkāpjas no 200 miljonus eiro vērtiem valsts līgumiem ar AS "Nordeka", kas paredzētajā laikā nav sācis pasažieru pārvadājumus Cēsu, Limbažu un Siguldas lotēs, atzinusi Administratīvā tiesa. Spriedums pieņemts 2.martā. Tiesa nosprieda, ka direkcijai nebija nekāda pamata "Nordeka" dot papildu laiku pārvadājumu sākšanai. Līdz pat šai dienai "Nordeka" nav sākusi sniegt pakalpojumus Vidzemē, kur pārvadājumus turpina nodrošināt iepriekšējais pārvadātājs - AS "CATA". Tiesa secināja, ka Autotransporta direkcija patvaļīgi grozīja iepirkuma līgumus ar "Nordeka" un pagarināja termiņu jauno autobusu uzrādīšanai un pārvadājumu sākšanai. Tā kā "Nordeka" vēl nav sākusi pārvadāt pasažierus Vidzemē, tiesa atzina, ka Autotransporta direkcijas pienākums ir iepirkuma līgumus izbeigt, nemeklējot citus "Nordeka" labvēlīgus risinājumus.

No Daugavpils uz Rīgu tikai ar vilcienu – no mēneša vidus plānots slēgt komerciālo autobusu satiksmi starp galvaspilsētu un Latvijas otru lielāko pilsētu Daugavpili, tādējādi daudziem pasažieriem nāksies pārsēsties uz vilcienu. Starp abām pilsētām plānots saglabāt pāris valsts dotēto reisu, taču tie būs vien nedēļas nogalē. Autotransporta direkcijā norāda, ka vairums cilvēku pārvietojas ar vilcienu, kas ir lētāks, biļete autobusā maksā 12 eiro, bet vilcienā teju par 5 eiro mazāk jeb 7,25 eiro, turklāt vilciens ir arī ātrāks un biežāk kursē. Uz Daugavpili un atpakaļ ik dienu kursē astoņi vilcieni. Kopumā katrā virzienā – pa četriem reisiem. 

Gruzijas varasiestādes pielietojušas asaru gāzi un ūdensmetējus pret demonstrantiem pie parlamenta, kuri tur protestēja pret likumprojektu par "ārvalstu aģentiem". Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kas apmeklē ASV, atcēla visas tikšanās, lai teiktu uzrunu tautai. Prezidente paziņoja, ka tie, kas Rustaveli prospektā protestē pret "ārvalstu aģentu" likumprojektu, pārstāv brīvo Gruziju. Viņa arī solīja uzlikt veto šim likumprojektam, kurš saņēmis sākotnējo apstiprinājumu, paredz iekļaut "ārvalstu aģentu" sarakstā nevalstiskās organizācijas (NVO) un medijus, kas, neskaitot ieņēmumus no reklāmām, vismaz 20% finansējuma saņem no ārvalstīm. Par atteikšanos no reģistrēšanās "ārvalstu aģentu" reģistrā varēs uzlikt 25 tūkstoši laru jeb 8 tūkstoši 800 eiro lielu sodanaudu. Likumprojekts izpelnījies salīdzinājumus ar Krievijas 2012.gadā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu, ko Kremlis izmantojis opozīcijas apspiešanai un neatkarīgo mediju slēgšanai. Vairāk nekā 60 mediji un pilsoniskās sabiedrības organizācijas pagājušajā mēnesī paziņoja, ka nepakļausies šim likumam, ja tas tiks pieņemts. Arī Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili ir paziņojusi, ka plāno uzlikt veto šim likumprojektam, taču parlaments varētu apiet prezidentes veto.

Ukrainas valdība nav bijusi iesaistīta gāzesvadu "Nord Stream" spridzināšanā pagājušā gada septembrī, trešdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs. Ministrs ar šādu paziņojumu nāca klajā Stokholmā pirms Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmes, reaģējot uz laikraksta The New York Times otrdienas publikāciju, kurā, pamatojoties uz jaunāko ASV izlūkošanas informāciju, apgalvots, ka "Nord Stream" saspridzināšanu, iespējams, veicis grupējums, kas atbalsta Ukrainu. Saskaņā ar laikraksta ziņoto, nekas neliecina, ka grupējums būtu darbojies pēc Ukrainas valdības amatpersonu rīkojuma. "The New York Times" arī neatklāja, kur iegūta šāda informācija.

Turpinām ziņas

Atzīmējot Sieviešu dienu, šodien "Centrs Marta" rīkoja piekto Sieviešu solidaritātes gājienu pret vardarbību. Pirms gājiena kupls pulks aktīvistu plakātiem un karogiem rokās pulcējās Doma laukumā, lai paustu nosodījumu vardarbībai un atbalstu sieviešu tiesībām. Gājiens virzījās pa Jēkaba ielu gar Saeimu un noslēdzās Jēkaba laukumā. Šī gada gājiena tēma bija vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana. "Marta" norāda, ka vardarbībai ir daudz un dažādas sejas – tā noris tepat, mums blakus, dažreiz pat mūsu mājās, taču mēs to izvēlamies nepazīt. No vardarbības ģimenē ciešot katra trešā sieviete. Katra piektā sieviete esot cietusi no bijušo partneru vajāšanas. Vairāk nekā puse sieviešu piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos.

Latvijas darba tirgū sieviešu stāvoklis ne tikai neuzlabojas – tas pasliktinās, uzskata eksperti un liecina statistika. Pastāv liela atšķirība starp vīriešu un sieviešu atalgojumu, bet sabiedrībā joprojām cieši iesakņojušies stereotipi par "sieviešu" un "vīriešu" profesijām un to, ka sievietēm var maksāt mazāk, jo galvenie pelnītāji ir vīrieši. Latvijā pērn vīriešu algas bijušas par 23,3% augstākas nekā sievietēm; tā ir lielākā atšķirība Eiropas Savienībā. Lai to mainītu, valstij jānosaka uzņēmumiem stingras prasības – kā Skandināvijā. Teorijā to sauc par valsts vadītu feminismu – ka valsts apzināti dzimumu līdztiesību liek kā prioritāti. Latvijā sievietes daudz biežāk nekā vīrieši strādā zemu atalgotās nozarēs, kā medicīna un izglītība. Labā ziņa - sievietes arvien biežāk apzinās, ka darbā tiek diskriminētas, un par to ziņo. Eiropas Savienībā pērn apstiprināta prasība lielajos biržā kotētajos uzņēmumos līdz 2026. gada jūlijam veikt pasākumus, lai palielinātu sieviešu pārstāvību vadošos amatos. 

Šodien, 8. Martā atzīmē starptautisko sieviešu solidaritātes dienu, ko svin lielā daļā pasaules. Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt Amerikas Savienotajās Valstīs, kad 1909. gadā Amerikas sociālistiskā partija izsludināja februāra pēdējo svētdienu par Nacionālo sieviešu dienu. ASV to svinēja līdz 1913. gadam. Tomēr gadu pēc ASV iniciatīvas, Kopenhāgenā notiekošajā Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē tika ierosināts izveidot un atzīmēt starptautisku sieviešu solidaritātes dienu. Tas tika atbalstīts un par šo dienu pasludināja 19. martu. Pēc pāris gadiem -1914. gadā lielākajā daļā Eiropas valstu šo dienu sāka svinēt 8. martā.

Un vēl

Tuvākajā nedēļā gaisa temperatūras amplitūda Latvijā var pārsniegt 30 grādus, gaidāms liels daudzums nokrišņu un brāzmaini vēji, liecina jaunākās laika prognozes. Ceturtdien, aizejot ciklonam, pierims vējš un uzspīdēs saule. Naktī un no rīta vēl daudzviet snigs un putinās, dienā vietām īslaicīgi snigs un gaisa temperatūra būs +1..-4 grādi. Zem skaidrām debesīm ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu strauji pastiprināsies sals, vietām Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra noslīdēs līdz -20..-25 grādiem. Piektdienas pēcpusdienā saule gaisu sasildīs līdz +1..-4 grādiem.

Jau piektdienas vakarā Latviju var sasniegt nākamais ciklons. Sestdien gaidāmi bagātīgi nokrišņi - ne tikai sniegputenis, bet arī lietus, iespējama spēcīga atkala. Nedēļas beigās atgriezīsies vēsāks laiks, svētdien gaidāms tikai sniegs un putenis, uzspīdēs saule.

Nākamās nedēļas sākumā ieradīsies jauns ciklons, gaisa temperatūra valsts dienvidos var pakāpties līdz +10 grādiem, bet nedēļas turpinājumā termometra stabiņš vietām, iespējams, īslaicīgi noslīdēs zem -10 grādiem. Gan šīs nedēļas nogalē, gan nākamās nedēļas sākumā vēja ātrums brāzmās var sasniegt 20 metrus sekundē, piekrastē iespējamas arī stiprākas brāzmas.

Atstājiet komentāru