2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidenta amatam kā pirmo oficiāli izvirza Uldi Pīlēnu; Jēkabpilī sākusies zālāju pļaušana; un Krustpils pils muzeju dienā aicina uz koncertšovu bērniem.

Valsts prezidenta amata kandidātu pieteikšanas otrajā dienā, vakar Saeimā iesniegta uzņēmēja Ulda Pīlēna kandidatūra. Par to sociālajā vietnē "Twitter" paziņoja "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars. "Apvienotā saraksta" dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns bija arī pirmais, kurš paziņojis par savu startu maija beigās gaidāmajās Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanās. Viņu augstajā amatā solīja atbalstīt "Apvienotais saraksts", kā arī opozīcijā esošā partija “Latvija pirmajā vietā”. Pīlēns atzinis, ka viņam ir sajūta, ka var uzvarēt prezidenta vēlēšanās. Abiem šiem spēkiem Saeimā ir 24 balsis no 100. Amata pretendentu vārdus Saeimā var iesniegt līdz 13. maijam. Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 31. maijā.


Koalīcijai šobrīd nav kopēja kandidāta Valsts prezidenta amatam, taču premjers Krišjānis Kariņš tomēr cer vēl vienoties par tādu. Vienlaikus viņš neizslēdz arī citus scenārijus, tajā skaitā iespēju, ka Jaunā Vienotība varētu šim amatam virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu.


Saistībā ar bijušās Padomju Savienības uzvaras Otrajā pasaules karā gadskārtas svinēšanu un pieminēšanu Latvijā kopumā 9.maijā aizturētas 30 personas, sākti 97 administratīvo pārkāpumu procesi un četri kriminālprocesi. Trīs dienu laikā no pirmdienas līdz trešdienai kopumā valstī konstatēti aptuveni 100 pārkāpumi un aizturētas 30 personas, kā arī sākti četri kriminālprocesi saistībā ar Krievijas kara attaisnošanu un vienā gadījumā par valsts simbola zaimošanu. Visvairāk pārkāpumu konstatēts Rīgas un Latgales reģionos. Zemgales reģionā sākti seši administratīvā pārkāpuma procesi, no tiem četri Jelgavā un tās novadā, vienā gadījumā Bauskā un viens process sākts saistībā ar pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu Jēkabpilī.


Somijas Muita sadarbībā ar Igaunijas varasiestādēm izmeklē krimināllietu saistībā ar miljoniem cigarešu nelegālu ievešanu no Igaunijas un Latvijas. Komerciālos kravu sūtījumos paslēptās cigaretes netika deklarētas un par tām netika maksāti nodokļi. Somijas varasiestādes lēš, ka nodokļu krāpniecības apmērs sasniedz divus miljonus eiro. Kriminālizmeklēšanas laikā Somijas Muita aizturējusi divus kravu sūtījumus, kuros kopumā bija gandrīz pusmiljons cigarešu. Šie sūtījumi tika aizturēti saistībā ar krimināllietu, kas ierosināta aizdomās par apmēram sešu miljonu cigarešu nelegālu ievešanu Somijā vairāk nekā 20 gadījumos laika posmā no 2022.gada marta līdz decembrim. Sākotnējā izmeklēšana tuvojas noslēgumam un lieta tiks nodota prokuratūrai.


Francijas parlaments aicina Eiropas Savienību pasludināt Krievijas algotņu grupējumu "Vagner" par teroristisku organizāciju. Arī Lielbritānija apsver iespēju iekļaut "Vagner" teroristisko organizāciju sarakstā. Kā ziņots, "Vagner" grupējums aktīvi piedalās Krievijas karā Ukrainā, bet tā kaujinieki ir apsūdzēti arī nāvējošās zvērībās vairākās Āfrikas valstīs.

Turpinām ziņas


Lai palīdzētu krupjiem droši šķērsot autoceļus pavasara migrācijas laikā un nonākt savās nārsta vietās, Dabas aizsardzības pārvalde jau otro gadu aicināja brīvprātīgos iesaistīties kampaņā “Misija – KRUPIS. Izglāb princi!”. Šogad aicinājumam atsaucās 108 brīvprātīgie, kas misijas laikā apzinātajos 50 autoceļu posmos kopumā pavadījuši sešas diennaktis un izglābuši tūkstoš 500 krupjus un daudzus citus abiniekus, pārnesot tos drošībā no ceļa brauktuves uz ceļa malu.  Šogad sabiedrība sniegusi arī ziņas par jauniem migrācijas punktiem. Turpmākos gados krupju glābšanu varēs veikt jau 50 punktos visā Latvijā, tajā skaitā Jēkabpils novada Elkšņu pagastā. 

No pagājušās nedēļas Jēkabpilī uzsākta zāles pļaušana, kas ilgs līdz pat rudenim Pļaušanas darbi ik gadu pilsētas teritorijā tiek organizēti secīgi: sākot no pilsētas centra un virzoties uz nomalēm. Turklāt sākotnēji pļaušanas darbi tiek veikti tikai atsevišķās teritorijās, kur zāle jau ir paaugusies un biezāka. Taču drīzumā tiks pļauti arī pilsētas parki, skvēri, rotācijas apļi un ielu, ietvju nomales.

Sestdien, 13.maijā Nacionālajā botāniskajā dārzā, Salaspilī, notiks ikgadējais "Pasaules augu dienas" stādu gadatirgus. Stādu tirgū būs iespēja iegādāties ne vien botāniskajā dārzā izaudzētus stādus, kurus citos gadatirgos iegādāties nav iespējams, bet arī iepazīt Latvijas lielāko stādaudzētavu sortimentu. Kopumā gadatirgū iespējams iegādāties stādus no vairāk nekā 100 stādaudzētavām. Tāpat arī visi aicināti apmeklēt muzikālu dzejas uzvedumu "Latvijas koki gadsimtu atspulgā," kurā piedalīsies kultūras centra Iļģuciems Teātra studija "Rampa" un Mazās Ģildes sieviešu koris "Ausma". Uzvedumā uzstāsies arī dendrologs Andrejs Svilāns.


Un vēl


Sestdien, 13.maijā, no pulksten septiņiem vakarā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, kurā šogad piedalīsies vairāk nekā 244 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji. Visos pasākumos ieeja ir bez maksas. Muzeju naktī, sestdien pulksten astoņos vakarā Krustpils pils iekšpagalmā norisināsies koncertšovs bērniem "Uz balli ielūdz Adamsu ģimenīte." Kā liecina ieraksts Krustpils pils profilā sociālajā vienē Facebook, koncertšova stāsts būs par Gomesu un Mortīciju Adamsiem, kuri nezin kā iepriecināt savu meitu Vensdiju, kad viņa brīvlaikā atgriezusies no mācībām Nevermoras akadēmijā. Veidi kā viņu izklaidēt tiks meklēti kopā ar skatītājiem.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits tomēr nekandidēs uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā; Apkopoti pavasara plūdu postījumi meža ceļiem; un Cik izmaksātu brīvpusdienas visiem skolēniem ar Latvijā audzētu pārtiku?

Valsts prezidents Egils Levits nolēmis tomēr nekandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā Valsts prezidenta paziņojumā Levits norāda, ka patlaban koalīcija Valsts prezidenta jautājumā ir sašķēlusies. Nacionālā apvienība un "Jaunā vienotība" esot atbalstījusi viņa kandidatūru, savukārt "Apvienotais saraksts" un opozīcijā esošā "Latvija Pirmajā vietā" atbalsta citu kandidatūru. Nevienam nav skaidrs vairākums. Šādā situācijā pastāv reāla iespēja, ka Valsts prezidenta ievēlēšanā izšķirošās balsis būtu partijām, kuras nepārstāv Latvijas latvisko un rietumniecisko kursu. Tas savukārt atstātu zīmogu uz Valsts prezidenta amatu, radītu šaubas par Latvijas politisko kursu. Levits aicina arī otru koalīcijas partnera atbalstīto kandidātu – Apvienotā Saraksta dibinātāju, arhitektu un uzņēmēju Uldi Pīlēnu - rīkoties līdzīgi. Valsts prezidenta ieskatā, tas ļaus pašreizējai koalīcijai Latvijas valsts interesēs vienoties par kopēju Valsts prezidenta amata kandidātu.

Jau piektdien sāksies pasaules čempionāts hokejā, Latvijai turnīru uzņemot kopā ar Somijas pilsētu Tamperi. Atšķirībā no 2021. gadā pandēmijas laikā Rīgā notikušā čempionāta šoreiz tribīnēs drīkstēs pulcēties skatītāji, tiesa, pilna arēna solās būt tikai uz Latvijas izlases spēlēm, un pašlaik izskatās, ka arī ne visām. Rīkotāju pārstāvis Edgars Buncis otrdien Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē informēja, ka ir pārdoti 105 tūkstoši no 240 tūkstoši biļetēm, kas pieejamas uz visām Latvijā notiekošajām spēlēm. Tātad realizēta ir mazāk nekā puse biļešu.  Ja biļešu pārdošana turpināsies pašreizējā tempā, tad beigu beigās pietrūks apmēram 1,5 miljoni eiro. Parādniece paliktu Latvijas Hokeja federācija, kam no nākamajiem valsts naudas piešķīrumiem būtu jāsedz iztrūkums. Tas nozīmē, ka Latvijas hokeja federācijai būtu mazāk naudas, sporta veida attīstība valstī bremzētos un no pasaules čempionāta gaidītais hokeja attīstības efekts noteikti izpaliktu. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai un valdībai izvērtēšanai ir nonākusi  iedzīvotāju iniciatīva samazināt pensionēšanas vecumu tiem vecākiem, kuriem ir trīs un vairāk bērnu. Lai gan nozares ministrija uz šo ideju raugās skeptiski, dažādu nozaru pārstāvji iniciatīvu atbalsta. Rosina vismaz 3 bērnu vecākiem ar 25 gadu darba stāžu pensionēties no 62, nevis 65 gadu vecuma. Labklājības un Finanšu min istrijas šo ieceri vērtē piesardzīgi. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ieceri nodeva atbildīgajai Sociālo lietu komisijai un vadībai. Atbilde jādod līdz gada beigām.

Eiropas Parlaments apstiprinājis Eiropas Savienības pievienošanos Stambulas Konvencijai par vardarbības novēršanu pret sievietēm. Sešus gadus pēc Stambulas konvencijas parakstīšanas Eiropas Savienība beidzot ratificēs šo pirmo juridiski saistošo starptautisko instrumentu vardarbības novēršanai pret sievietēm. Eiropas savienība līdz šim vilcinājusies ar Stambulas konvencijas pilnu ratifikāciju, jo dažas dalībvalstis to atteicās darīt, par spīti Parlamenta vairākkārtīgiem aicinājumiem. Tomēr Eiropas Savienības Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par vienpusēju vīzu režīma atcelšanu Gruzijas pilsoņiem no 15. maija, kā arī atļāvis tiešos lidojumos starp Krieviju un Gruziju. Vīzas turpmāk būs vajadzīgas tikai cilvēkiem, kas ieceļo Krievijas Federācijā, lai strādātu, vai uz laiku, kas pārsniedz 90 dienas, tajā skaitā izglītības iegūšanas nolūkā. Ar citu dekrētu Putins atcēla aviopārvadājumu aizliegumu no Krievijas uz Gruziju, kas bija spēkā kopš 2019. gada jūnija. Tikmēr Gruzijas prezidente Salome Zurabašvili trešdien paziņojusi, ka Kremļa rīcība ir "kārtējā Krievijas provokācija". Viņa uzsver, ka tiešo lidojumu atjaunošana un vīzu izsniegšanas aizlieguma atcelšana ir nepieņemama, kamēr Krievija turpina agresiju Ukrainā un okupē  Grūzijas teritoriju. 

Turpinām ziņas

Šogad pavasara plūdi lielākos postījumus meža autoceļiem nodarīja Ziemeļlatgales, Austrumvidzemes un Ziemeļkurzemes reģionos. Latvijas valsts meži atzīmē, ka, piemēram, Mālupes iecirknī katru pavasari pārplūst meža autoceļš un arī šogad ceļš tika pārrauts. Patlaban meža autoceļš ir salabots un pieejams transportam. Tikmēr Pededzes lejtecē pāris nedēļas bija augsts ūdens līmenis un virkne ceļu bija pārplūduši. Tā kā ceļa segas bojājumi nebija ļoti lieli, to atjaunošanai vajadzēja apmēram 200 kubikmetru grants. Pēc 2013.gada plūdiem izbūvētajam Vārupes pārgāznim šī gada pavasara plūdi bija kā "ūdenskristības", ko tas izturējis. Kopumā šīs trīs vietas pavasara plūdos cieta visvairāk un postījumu novēšanai ieguldīti 32 tūkstoši eiro. “Latvijas valsts meži” atzīst, ka tas ir mazāk, nekā tika prognozēts, ņemot vērā dziļo ziemu un plūdu ārkārtas situāciju Jēkabpilī un citviet.

Daugavpils pusē jau konstatēti un likvidēti tūkstoš beigtu ķīru, no kuriem pustūkstotis bija savākti jau 4. maijā. Putnu bojāeju saista ar putnu gripu. Ķīru masveida bojāeja konstatēta arī Krāslavā, Daugavā uz salas. Pārtikas un veterinārajā dienestā uzskata, ka, visticamāk, arī te putni saslimuši ar putnu gripu. Patogēnā putnu gripa tieši ķīru kolonijās Daugavpilī un Krāslavā turpina izplatīties. Tikmēr apsekojot lielākās ķīru kolonijas citviet Latgalē un Latvijā, atklāts, ka vismaz pagaidām citviet lielo ķīru kolonijās masveida putnu bojāeja nav novērota. Lai arī putnu gripa ir nopietni skārusi Latvijā aizsargājamo lielo ķīru populāciju, šo putnu sugai izmiršana nedraud, norāda ornitologi. Svarīgākais ir nepieļaut šīs infekcijas iekļūšanu mājputnu ganāmpulkos. 

Un vēl

Brīvpusdienām būtu jābūt pieejamām visās izglītības iestādēs, lai netiktu šķiroti bērni pēc to vecāku rocības, un pārtikas produktiem jābūt Latvijā audzētiem, tā diskusijā "Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā" izteicās zemkopības ministrs Didzis Šmits. Zemkopības ministrijas aprēķini rāda, ka brīvpusdienas visiem skolēniem ar Latvijā audzētu pārtiku varētu izmaksāt ap miljardu eiro gadā.  Bioloģiskās lauksaimniecības ražotāji uzskata, ka spētu nodrošināt skolas ar Latvijā audzētu pārtiku, kas nodrošinātu veselīgu ēdienkarti.  Jau ziņots, ka mediķi ceļ trauksmi, ka Latvijā bērnu aptaukošanās sasniegusi 22%. Un tā ir arī liela iespējamība nākotnē saslimt ar dažādām kaitēm.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi un pacienti piketā prasa finansējumu veselības aprūpei; Kas jādara pēc tam, ja piesūkusies ērce? Un Kāda ir ūdens temperatūra upēs un ezeros?

Latvijas Jauno ārstu asociācija kopā ar Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju "Sustento", vairākām citām Latvijas pacientu organizācijām un medicīnas darbiniekus pārstāvošām asociācijām šodien pie Saeimas rīkoja piketu, pieprasot politiķiem pildīt solījumus par veselības aprūpes finansējumu. Latvijas Jauno ārstu asociācija iepriekš norādīja, ka 47% no Latvijas ārstiem ir vecumā virs 55 gadiem, kas norāda, ka tuvāko 10 gadu laikā Latvija var pazaudēt praktiski pusi no darbspējīgiem ārstiem, turklāt pēdējie dati rāda, ka katrs ceturtais jaunais ārsts ir gatavs pamest Latviju. Organizācijas iepriekš nosūtīja politiķiem atklāto vēstuli, kurā pauda, ka šī gada budžetā veselības aprūpes izdevumiem jāsasniedz 12% apmērs no valsts budžeta izdevumiem. Tas nozīmē, ka papildus būtu jāpiešķir vēl 140 miljoni eiro.

Pēc pašreizējā prezidenta Egila levita lēmuma tomēr nekandidēt uz otro termiņu neoficiāli izskanējusi iespēja, ka "Jaunā Vienotība" amatam varētu virzīt savu pārstāvi, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Politologi atzīst, ka viņš būtu spēcīgs kandidāts. Politologs Filips Rajevskis uzsver, ka Rinkēvičs ir spēcīgs kandidāts un populārs politiķis, un ja "Jaunā Vienotība" virza šo kandidātu, tad  viņiem jādara viss, lai savam līderim atrastu balsis, meklējot arī ārpus koalīcijas, piemēram Zaļo un Zemnieku savienības atbalstu. Taču ir jautājums, kāda būs vienošanās, ko apsolīs pretim par šīm balsīm, pauda Rajevskis.  

Saeima ceturtdien, 11. maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, paredzot, ka nākamgad paredzētajās Eiroparlamenta vēlēšanās tiks izmantots tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kas nozīmē, ka vēlētāji varēs balsot jebkurā iecirknī. Par to vienprātīgi balsoja 93 deputāti. Likumprojektu atzina par steidzamu, un tas vēl jāizskata otrajā, galīgajā lasījumā.

Laboratoriskie izmeklējumi apstiprina, ka, līdzīgi kā Daugavpilī, arī Krāslavā, uz salas Daugavā atrastie ķīri, miruši augsti patogēnās putnu gripas dēļ. Kopumā pašvaldības un atbildīgie dienesti Daugavpilī un Krāslavā savākuši ap tūkstoš 300 mirušu putnu, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošā informācija. Reģionos, kur konstatēta augsti patogēnā putnu gripa, dienests veic pastiprinātas mājputnu turētāju pārbaudes.

Šodien Norvēģija pārņem no Krievijas Arktikas padomes prezidentūru. Padomes prezidentūra tiek nodota no vienas dalībvalsts otrai rotācijas kārtībā ik pēc diviem gadiem. Pilnvaru pārņemšana notiks tiešsaistes sanāksmē, kurā, visticamāk, nepiedalīsies neviens no astoņu Arktikas padomes dalībvalstu valdību ministriem. Arktikas padomes – astoņu valstu grupas, kurā ietilpst arī ASV, – sanāksmes nenorisinās kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā uzsākšanas.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ierosinājis atjaunot nāvessodu par sevišķi smagiem noziegumiem. Sociālajā tīklā "Facebook" viņš paziņojis, ka ir nepieņemama pasaule, kur par bērna spīdzināšanu cietumā liek uz mazāku laiku nekā par krāpšanu. Tāpēc viņš personīgi atbalstītu nāvessoda atjaunošanu visļaunākajiem vardarbīgajiem noziedzniekiem. Premjers šādu viedokli paudis vairākkārt, šoreiz saistībā ar astoņus gadus veca zēna nāvi pēc vardarbības ģimenē. Šis noziegums satricinājis visu Poliju.

Turpinām ziņas

Šodien sešos vakarā Jēkabpils novada Attīstības pārvaldē notiks Jēkabpils pilsētas aizsargdambja pārbūves būvprojekta apspriešana un saskaņošanas apspriede ar skarto zemju īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem. Apspriedē varēs iepazīties ar būvniecības ieceres dokumentāciju, tai skaitā vizuālo risinājumu un aprakstu par iecerētās būvniecības tehnoloģisko risinājumu, uzdot sev interesējošos jautājumus projektētāju pārstāvim un pašvaldības amatpersonām. Pašvaldība iesaka ierasties ar saņemtu paziņojumu vai īpašumtiesības apstiprinošu dokumentu. Būvprojekta apspriešanu un saskaņošanu veic Jēkabpils novada pašvaldība un VSIA "Meliorprojekts" ar apakšuzņēmēju SIA "Zvidze".

Preiļu novadā vakar avārijā gājis bojā cilvēks. Negadījums notika Rušonas pagastā. Glābēji no avarējušās automašīnas atbrīvoja mirušu cilvēku. Vēl divi cilvēki, kuri notikumā cieta, nogādāti līdz mediķiem. Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 155 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 24 personas un viena gājusi bojā. Kopumā ceļu satiksmes jomā pieņemti 368 administratīvo pārkāpumu lēmumi, tajā skaitā 158 par ātruma pārsniegšanu un viens par agresīvu braukšanu. Savukārt par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā sākts viens administratīvo pārkāpumu process un četri kriminālprocesi, tāpat ir sākts viens kriminālprocess par transportlīdzekļa vadīšanu iespējamā narkotisko vielu iespaidā.

Ērču aktīvā sezona Latvijā ir no aprīļa līdz pat oktobrim. Visbiežāk tās sastopamas mežos un krūmājos, retāk pilsētvidē. Dodoties dabā, īpaši svarīgi padomāt par noslēgtu un gaišu apģērbu. Ja ērce piesūkusies, pēc tās noņemšanas četras nedēļas jāvēro, vai neparādās kādas slimības simptomi.  Mediķi atgādina, ka no ērču pārnēsātajām slimībām vakcinācija ir pieejama tikai pret ērču encefalītu, bet ne no Laimas slimības un ērlihiozes.

Arī mājdzīvnieki, piemēram, sunis vai kaķis, ja piesūkusies ērce, jānovēro divas nedēļas. Mājdzīvniekiem ērču pārnēsāta slimība var radīt smagus audu un orgānu bojājumus. Speciālisti ieteic mājdzīvniekus pasargāt, izmantojot speciālās pretērču kaklasiksnas.

Un vēl

Lielākajā daļā Latvijas upju ūdens temperatūra šodien ir +10..+15 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ūdens temperatūra ezeros pārsvarā +10..+12 grādi, jūrā +6..+12 grādi. Augstākā ūdens temperatūra trešdienas pēcpusdienā bija +18 grādi Lielupē pie Mežotnes. Upēs galvenokārt turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās. Attīstās veģetācija, augi lielākoties ir pie kasta, bet vietām jau visā upes šķērsgriezumā. Oficiālā peldsezona Latvijā ik gadu sākas 15.maijā un noslēdzas 15.septembrī. Šajā laikā Veselības inspekcija uzrauga peldvietu ūdens kvalitāti. Iepriekšējos gados ūdens temperatūra upēs, sākoties peldsezonai, galvenokārt bija robežās no +7 līdz +16 grādiem. 2018.gada maijā, kas bija siltākais novērojumu vēsturē, ūdens temperatūra daudzās upēs un ezeros maija vidū sasniedza +15..+20 grādus.

Atstājiet komentāru