2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: «Jaunā Vienotība» prezidenta amatam virza Edgaru Rinkēviču, “Progresīvie”- Elīnu Pinto; Jēkabpili apmeklēs Satiksmes ministrs; un Kā jūtas mammas Latvijā?

"Jaunā Vienotība" Valsts prezidenta amatam virzīs ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Par to apvienības pārstāvji paziņoja ceturtdien, 11. maijā, sasauktajā preses konferencē. "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis norādīja, ka "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcija Rinkēviča kandidatūru Valsts prezidenta amatam atbalstīja vienbalsīgi. "Jaunā Vienotība" jau iesniegusi Saeimas kancelejā parakstītu iesniegumu par Rinkēviča kandidatūras izvirzīšanu.

Savukārt partija "Progresīvie" Valsts prezidenta amatam virzīs publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto, vakar preses konferencē paziņoja partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens. Pinto ir latviešu diasporas aktīviste Eiropā, septiņus gadus bijusi Eiropas Latviešu asociācijas vadītāja. Viņas strādājusi dažādās Eiropas Savienības institūcijās un starptautiskās organizācijās. Kopš 2023.gada viņa ir komunikācijas un partnerību vadītāja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā. 

Patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2022.gada aprīli - palielinājās par 15,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 17,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šī gada  aprīlī, salīdzinot ar 2023.gada martu, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājušās par 0,4%. 

Pretēji Saeimas Juridiskajā komisijā atbalstītajam variantam Saeima vakar  pirmajā lasījumā tomēr atbalstīja "Jaunās Vienotības" deputātu piedāvātos grozījumus Krimināllikumā, kas varmākām paredz cietumsodu līdz trim gadiem. Par likumprojektu vēl jālemj divos lasījumos. Priekšlikumi otrajam lasījumam jāiesniedz līdz 16. maijam.

Kanādā, Albertas provincē, savvaļas ugunsgrēki jau izpostījuši 390 tūkstoši hektāru plašu teritoriju. Nedēļas nogalē tur izsludināta ārkārtas situācija, un vietējās varas iestādes lūgušas palīdzību federālajai valdībai.  Albertas premjerministre Daniele Smita informē, ka liesmas izpostījušas 10 reizes lielāku teritoriju nekā parasti šajā gadalaikā. Diemžēl ugunsgrēku sezona tikai sākas un nākotnē gaidāmas lielākas problēmas. Speciālisti ziņo, ka patlaban ir informācija par 88 aizdegšanās gadījumiem un 24 ugunsgrēki klasificēti kā nekontrolējami.

Sabrūkot pagaidu tiltam, Somijas pilsētā Espo vakar ievainojumus guvuši 24 cilvēki, ziņo glābšanas dienests. Cietušie guvuši dažāda smaguma traumas, tai skaitā daudziem lauzti kauli, bet neviena cilvēka dzīvība nav apdraudēta. Sabrūkot tiltam vairāki cilvēki piedzīvoja kritienu no vairāku metru augstuma. Zināms, ka negadījumā cietuši arī pamatskolas skolēni. Policija izmeklē tilta sabrukšanas iemeslus, bet laikraksts "Helsingin Sanomat", atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, vēsta, ka tilts jau ilgu laiku bijis bīstamā stāvoklī.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novadu apmeklēs Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs. Vizītes sākumā plānota tikšanās ar Jēkabpils novada domes vadību un atbildīgajiem speciālistiem. Turpinājumā plānota objektu apsekošana - Sala-Jēkabpils veloceliņa  būvniecība, Jēkabpils pilsētas tranzītielu apskate - Ventas – Varoņu – Zīlānu ielas un Madonas – Ārijas Elksnes – Neretas ielas, Krustpils stacija, ceļa posms P72 Ilūkste-Bebrene- Birži, Akmeņāres.

Sagaidot tūrisma sezonas atklāšanu Sēlijas tūrisma tirgū Bebrenē šodien, dienu iepriekš tiešraidē notiks Sēlijas tūrisma konference. Tajā ar jaunumiem iepazīstinās Sēlijas pašvaldību tūrisma speciālisti un savā pieredzē dalīsies tūrisma uzņēmēji. Savukārt rīt, 13. maijā klātienē Bebrenē notiks ceturtais Sēlijas Tūrisma tirgus. Ar plašu kultūras programmu tiks atklāta jaunā tūrsima sezona Sēlijā. Dienas gaitā sevi reklamēs tūrisma pakalpojumu sniedzēji, tirgus labumus piedāvās amatnieki un mājražotāji un interesentiem būs iespēja doties izzinošās ekskursijās pa Bebreni.

SIA "Preiļu slimnīca" dalībnieku sapulcē valdes locekļa finanšu jautājumos amatā uz pieciem gadiem atkārtoti ievēlēta Iveta Stare. Viņa ir Preiļu novada domes deputāte, Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja, SIA "Arka Preiļi" grāmatvede, laika periodā no 2015. līdz 2019.gadam bijusi "Preiļu slimnīcas" valdes priekšsēdētāja, pirms tam strādājusi vadošā amatā Valsts ieņēmumu dienestā, vadījusi AS "Swedbank" Preiļu filiāli.  Dalībnieku sapulcē tika lemts arī par SIA "Preiļu slimnīca" statūtu izmaiņām. Nolemts grozīt SIA "Preiļu slimnīca" statūtus, nosakot, ka valdes sastāvā ir divi locekļi un valdes locekļi pārstāv sabiedrību atsevišķi.

Un vēl

Pirms svētdien, 14. maijā, gaidāmās Mātes dienas veiktā aptauja, kurā piedalījušās 774 respondentes, liecina, ka 96% mammu Latvijā jūtas pārstrādājušās. Aptaujas dati rāda, ka tikai 13% gadījumu mamma un tētis mājsaimniecībā darbus dala uz pusēm, turklāt novērojams, ka mammām ir zems pašvērtējums. Aptaujā secināts, ka 96% mammu jūtas pārstrādājušās, turklāt 74% mammu to izjūt bieži vai ļoti bieži. Tāpat dati liecina, ka 85% gadījumu mājas darbi un bērnu aprūpe ģimenē lielākoties gulstas uz mammu pleciem. Dalījums 50 uz 50 ir tikai 13% gadījumu, ka ir ļoti zems rādītājs. Aptauja liecina, ka mammas lūdz arī palīdzību mājas darbos, turklāt katra otrā to arī saņem, bet joprojām laika trūkums sev ir katastrofāls. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Par kukuļu ņemšanu rosina apsūdzēt Ušakovu, Ameriku un vēl vairākas personas,   Izotopus vēža diagnostikai turpmāk ražos Latvijā; un Kāda bijusi maija pirmā dekāde sinoptiķu vērtējumā?

Ceturtdien, 11. maijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienests nodeva Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesu pret piecām personām, taja skaitā Nilu Ušakovu un Andri Ameriku, par vairāk nekā 10 miljonu eiro zaudējumu radīšanu Rīgas pašvaldībai un tās kapitālsabiedrībai. KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs un viņa vietnieks, izmantojot savu kā pašvaldības vadošo amatpersonu dienesta stāvokli, pieprasīja no fiziskas personas – minibusu pasažieru pārvadājumu pilnsabiedrības pastarpinātā īpašnieka – kukuli lielā apmērā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs, viņa vietnieks un pilnsabiedrības pastarpinātais īpašnieks vienojās par nepieciešamajām darbībām, lai īstenotu kukuļošanu. Vienošanās paredzēja veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai pilnsabiedrība varētu saņemt no Rīgas domes caur tās kapitālsabiedrību maksājumus par pasažieru ar braukšanas maksas atvieglojumiem pārvadāšanu, un 30% no šiem ieņēmumiem katru mēnesi skaidrā naudā kā kukuli maksāt Rīgas domes priekšsēdētājam un viņa vietniekam. Šādus papildu ienākumus pilnsabiedrība un tās dalībnieki guva no 2018. gada maija līdz 2020. aprīlim.

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" lēmums prezidenta amatam virzīt ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču būtiski saasina konkurenci ar "Apvienotā saraksta" kandidātu Uldi Pīlēnu, tādu nostāju aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle. Jautāta par kandidātu - partijas "Progresīvie" virzīto publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto, Pīlēnu un Rinkēviču - iespējām iegūt valsts augstākās personas amatu, politoloģe norādīja, ka viennozīmīgu atbildi patlaban neviens nevar sniegt, jo matemātika šajā jautājumā ir diezgan trausla.

Rēzeknes novada Rogovkā pazudušās meitenes meklēšanas darbi turpinās. Pārmeklētā platība nu jau ir 20 kvadrātkilometri. Ir pārmeklēti astoņi dīķi, no kuriem seklākie ir izsūknēti, bet dziļākos pāmeklējuši ūdenslīdēji vai tie pārmeklēti ar zemūdens dronu palīdzību. Pārskatītas arī visas akas šai apkārtnē. Policija nezaudē cerības atrast meiteni. Kā iepriekš ziņots, 5.maijā Rēzeknes novadā, Nautrēnu pagastā, Rogovkā pazudusi septiņus gadus veca meitene Justīne Reinikova.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless apstiprinājis, ka viņa valsts Ukrainai piegādā tālas darbības spārnotās raķetes "Storm Shadow", kuras, kā uzsver ministrs, palīdzēs aizsargāt Ukrainas teritoriju, vēsta raidsabiedrība "Sky News". Ministrs uzsver, ka raķetes tiks izmantotas "Ukrainas suverēnajā teritorijā".

Saistībā ar skandālu par iespējamu igauņu ziedojumu ļaunprātīgu izmantošanu Ukrainā patlaban kriminālizmeklēšana noris gan Ukrainā, gan Igaunijā. Skandālā ierautās Igaunijas organizācijas "Slava Ukrainai" padome uz izmeklēšanas laiku lēmusi atstādināt organizācijas vadītāju, politiķi Johannu Mariju Lehtmi. Skandāls Igaunijā izcēlās pēc tam, kad mediji atklāja, ka organizācija "Slava Ukrainai" lielu daļu no ziedojumiem – pusotru miljonu eiro – pārskaitījusi privātai kompānija Ukrainā "IC Construction". Šī firma, kurai, visticamāk, ir fiktīvs īpašnieks, no sadarbības ar igauņu organizāciju guvusi 250 tūkstošu eiro lielu peļņu. Kopš Krievijas sāktā kara igauņi organizācijai "Slava Ukrainai" kopumā saziedojuši vairāk neka 6 miljonus eiro. Kriminālprocess ierosināts pēc krimināllikuma panta par piesavināšanos un humānās palīdzības un labdarības ziedojumu izmantošanu peļņai.

Vienlaikus gan tiek norādīts, ka Igaunijā pastāv nevainīguma prezumpcija, un padome ar šo lēmumu nekādā ziņā neizdara secinājumus par notikušo, jo neviens bez tiesas lēmuma netiek atzīts par vainīgu.

Turpinām ziņas

Ceturtdien Pārdaugavā atklāja Baltijā jaunāko kodolmedicīnas centru, kurā varēs veikt izmeklējumus, ja ir aizdomas par onkoloģisku saslimšanu. Lielākais jaunums ir tas, ka arī radioaktīvie farmācijas produkti tiks ražoti tepat. Tas ļaus ietaupīt tik ļoti vērtīgo laiku, jo daži ir derīgi tikai 10 stundas. Līdz šim, veicot izmeklējumus ar PET jeb digitālo pozitronu emisijas tomogrāfu, medikamentu – radioaktīvo izotopu – uz Latviju veda no Somijas vai Vācijas. Dažkārt tika zaudēts gan laiks, gan arī preparāts. Uzņēmums "Nucleo" sadarbībā ar "ARS Kodolmedicīnas klīniku" izveidojis centru, kurā pacienti ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu varēs veikt specifisko izmeklējumu ar digitālo PET iekārtu. Visiem šāds izmeklējums nav nepieciešams, taču digitālais PET ļauj pamanīt jau divus milimetru lielus veidojumus. Vidēji mēnesī Latvijā veic 150 PET izmeklējumus un tos sedz valsts. 

Rīt, 13. maijā Sunākstes mācītājmuižas parkā notiks ikgadējā talka, ko organizē “Stendera biedrība” sadarbībā ar Sunākstes evaņģeliski luterisko baznīcas draudzi. Parkā šobrīd top tēlnieka Ojāra Arvīda Feldberga skulpturāls ansamblis “Gaismas vārti”, kas veltīts akadēmiķim Jānim Stradiņam, Trešās atmodas idejiskajam veicinātājam un Sēlijas atdzimšanas aktīvam atbalstītājam. Talkas laikā ansambļa pamatos tiks iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Tāpat kapsulā tiks ievietoti Aizkraukles un Jēkabpils novadu laikrakstu jaunākie numuri, kā arī Latvijas Bankas kolekcijas monēta, kas veltīta Vecajam Stenderam. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodinās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Un vēl

Mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +6,8 grādi jeb 3,1 grāds zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Iepriekš tik vēss laiks maija sākumā Latvijā bija 2007.gadā. Visās naktīs, izņemot 2.maiju, gaisa temperatūra kaut vietām valstī noslīdēja zem nulles, lielākais sals bija 5.-8.maijā. Zemākā temperatūra divu metru augstumā novērojumu tīklā bija -6,8 grādi 6.maijā Zosēnos. Valsts lielākajā daļā minimālā gaisa temperatūra bija zemāka par -3 grādiem, un visos reģionos salnas bija postošas. Tika pārspēti 32 aukstuma rekordi, tai skaitā Latvijas 6. un 7.maija rekords. Vidējais nokrišņu daudzums maija pirmajā dekādē bija tikai divi milimetri jeb 15% no normas.

Pēdējās dienās sausā un saulainā laika ietekmē strauji un nevienmērīgi sasilstot gaisam, vairākās vietās Latvijā novēroti nelieli viesuļi jeb virpuļstabi, jeb tā sauktās velna slotas, ko angļu valodā dēvē par "putekļu velniem". Velna slotas rodas, gaisam nevienmērīgi sasilstot saulainā laikā, dominējot lēnam vējam. Saules sasildītais gaiss no zemes virskārtas strauji ceļas augšup - cauri vēsākam gaisa slānim. Ja apstākļi ir piemēroti, rodas un pastiprinās gaisa riņķveida kustība.vVisbiežāk virpuļstabi ir nelieli un izzūd pāris minūtēs, neradot postījumus, bet dažkārt tie var noraut māju jumtus vai aiznest siltumnīcas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Ušakova un Amerika izdošanai kriminālvajāšanai būs vajadzīgs Eiroparlamenta lēmums, Pirmdien sāksies dziesmu svētku biļešu tirdzniecība; un Nākamās nedēļas sākumā gaidāms lietus

Eiropas Parlamenta deputāta Nila Ušakova un Andra Amerika izdošanai kriminālvajāšanai būs vajadzīgs Eiroparlamenta lēmums. Pēc valsts kompetentās iestādes pieprasījuma Eiroparlamentam atcelt deputāta imunitāti tā priekšsēdētājs par šo pieprasījumu paziņo plēnumam un nodod izskatīšanai Juridiskajai komitejai. Komiteja var pieprasīt jebkādu informāciju vai skaidrojumu, ko tā uzskata par nepieciešamu. Eiroparlamenta deputātam tiek nodrošināta iespēja izteikties, un viņš var iesniegt dokumentus vai citus rakstiskus pierādījumus. Komiteja aiz slēgtām durvīm pieņem ieteikumu Eiroparlamenta pieprasījumu apstiprināt vai noraidīt, tas ir, atcelt vai aizstāvēt imunitāti. 

Ceturtdienas vakarā Liverpūlē aizvadīts dziesmu konkursa "Eirovīzija" otrais atlases pusfināls – tajā par iekļūšanu lielajā finālā sacentās 16 valstis, tajā skaitā mūsu kaimiņi Lietuva un Igaunija. Abas kaimiņvalstis finālam kvalificējās, turklāt lietuviete – ar latviešu sarakstītu dziesmu. Lai gan Latvija šajā pusfinālā balsot nevarēja, daudzi turēja īkšķus par Lietuvas pārstāvi Moniku Linkīti. Viņa izpildīja divu latviešu puišu – Krista Indrišonoka un Jāņa Jačmenkina – radīto skaņdarbu "Stay". Savukārt Igaunija uz konkursu sūtīja Narvā dzimušo 20 gadus veco Aliku Milovu, igauņiem jau labi zināmu jauno dziedātāju. Par viņas dziesmu "Bridges" nacionālajā atlasē nobalsoja 42% vietējā šova skatītāju. Kā zināms, Latvijai šogad "Eirovīzijas" fināls atkal iet secen – 15 dziesmu konkurencē mūsu "Sudden Lights" nepaspēja trijās minūtēs iepatikties konkursa klausītājiem. 

Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim netiks dota iespēja teikt videouzrunu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, ceturtdien paziņoja Eiropas Raidorganizāciju apvienība, kas organizē šo konkursu. Konkursa finālā sestdien ir paredzēts īpašs veltījums Ukrainai, un tajā uzstāsies 11 Ukrainas mākslinieki, tai skaitā "Kalush Orchestra". Vakara gaitā tiks demonstrēti videoklipi, parādot dažādas Ukrainas daļas. Organizatori tomēr paziņoja, ka konkursa "stingrie noteikumi" neļauj Ukrainas prezidentam teikt uzrunu, jo "viens no šī konkursa stūrakmeņiem ir pasākuma nepolitiskais raksturs". Domājams, ka Zelenskis savā uzrunā būtu aicinājis konkursa skatītājus turpināt atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret krievu okupantiem.

Preces no Eiropas Savienības vairāk nekā miljarda eiro vērtībā "pazudušas" tranzītā caur Krieviju ceļā pie saņēmējiem Armēnijā, Kazahstānā un Kirgizstānā, ceturtdien vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz atvērto avotu informāciju. Runa ir par tā dēvētajām dubultā pielietojuma precēm, kā eksportu uz Krieviju aizliedz sankcijas. Izlases kārtībā veicot pārbaudes par divus miljardus vērto eksportu no ES, konstatēts, ka tikai puse preču sasniegusi galīgos saņēmējus, bet pārējās preces palikušas Krievijā. Kā uzskata Rietumu amatpersonas, šī ēnu tirdzniecības plūsma palīdzējusi Krievijas autoritārajam līderim Vladimiram Putinam saglābt tautsaimniecību kara apstākļos.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) zinātnieki atklājuši šampanieša burbulīšu "noslēpumu". Izrādās, to stingri vertikālo rindu rada īpašas pie tiem pielipušas molekulas. Speciālisti un aristokrātiskā dzēriena baudītāji jau sen brīnījās, kāpēc pēc pudeles vai citu hermētisku trauku atvēršanas atšķiras burbulīšu ceļš dzērienos. Izrādās, ka tikai šampanietī ir īpašās molekulas, kas samazina virsmas spraigumu. Piemēram, alū ir olbaltumvielu daļiņas, kas tikai dažkārt pieķeras gāzes burbulīšu virsmai. Zinātnieki uzsver, ka šķietami nenopietnā tēma ir ļoti nozīmīga, lai izprastu daudzas dabas parādības, tai skaitā metāna un citu gāzu izplūšanu no ūdenstilpju gultnes. Burbuļi rodas bioreaktoros, kuros iegūst medikamentus vai citus ķīmiskus savienojumus, un šīs zināšanas noder arī pārtikas ražošanas procesā.

Turpinām ziņas

Biļešu tirdzniecība uz 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju pasākumiem pakāpeniski sāksies no pirmdienas, 15. maija, savukārt biļetes kasēs varēs nopirkt no 22. maija. Elektroniskā tirdzniecība "Biļešu paradīzes" mājaslapā sāksies tieši pulksten 10.00, kur tiks izveidota virtuālā rinda. Biļetes tirgos pakāpeniski un pirmajā biļešu tirdzniecības nedēļā tas notiks tikai internetā. No 22. maija biļetes būs iespēja iegādāties arī kasēs, kā arī būs iespēja i izpirkt biļetes iepriekšējā rezervācijā. Biļešu tirgotāji norāda, ka jārēķinās, ka, visticamāk, uz pieprasītākajiem pasākumiem biļetes tiks izpirktas internetā un tādēļ kasēs var nebūt pieejamas. Savukārt Dziesmu svētku norisēm bez maksas varēs sekot sabiedrisko mediju tiešraidēs. 

Vairākās apdzīvotās vietās siltumenerģijas tarifi turpinās samazināties arī jūnijā. No 1. jūnija tie būs zemāki Ķekavā, Limbažos, Umurgas ciemā, Valmierā, Aizkrauklē, Jēkabpilī un Baložos. No 1.jūnija Aizkrauklē siltumenerģijas tarifs būs 77,66 eiro par megavatstundu, līdzšinējo 81,61 eiro par megavatstundu vietā. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam biržā. Ņemot vērā tirgū esošās tendences, komersants pārskatījis dabasgāzes piegādes līgumā noteiktos nosacījumus un cenu. 

Savukārt Jēkabpilī no 1.jūnija tarifs saruks par 8,7 procentiem un tas būs 98,90 eiro par megavatstundu, pašreizējo 108,38 eiro par megavatstundu vietā. Jau ziņots, ka SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifu samazina jau vairākus mēnešus pēc kārtas - maijā par 4,5% un aprīlī par  17,47 procentiem. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam, kā arī ieņēmumu palielinājumam no pārdotās elektroenerģijas, kas ļauj samazināt uz siltumenerģijas ražošanu attiecināmās izmaksas.

Un vēl

Pirmdien, 15.maijā, vietām Latvijā īslaicīgi līs, bet otrdien lietus gaidāms visā valstī, prognozē sinoptiķi. Šīs nedēļas nogalē saglabāsies pārsvarā sauss un saulains laiks, svētdien Kurzemes dienvidrietumu daļā iespējams īslaicīgs lietus. Pūtīs lēns vējš, pēcpusdienās gaidāma arī mērena jūras brīze. Maksimālā gaisa temperatūra sestdien un svētdien būs +20..+24 grādi, nedaudz vēsāks laiks saglabāsies piekrastē. Līdz ar to gaidāma siltākā nedēļas nogale kopš pagājušā gada vasaras.

Pirmdien gaisa temperatūra, iespējams, sasniegs +25 grādus, savukārt lietus mākoņu dēļ otrdien tā, visticamāk, nepārsniegs +14..+19 grādus. Lietus iespējams arī nākamās nedēļas turpinājumā. Prognozes par nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru pagaidām ir atšķirīgas, bet naktis pārsvarā būs siltākas nekā šonedēļ. Ja diennakts vidējā gaisa temperatūra nākamnedēļ saglabāsies virs +15 grādiem, būs sākusies meteoroloģiskā vasara.

Maija vidū gaidāma vidēji augsta ultravioletā starojuma intensitāte. No saules visvairāk jāsargājas laika periodā no pulksten 12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē. Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

Atstājiet komentāru