2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 27.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 27.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšlietu ministrs pateiksies policistiem, kas aizturēja izbēgušo cietumnieku; Ražas novākšanas laikā policija ar CSDD uz ceļiem pārbaudīs traktoru un kombainu tehnisko stāvokli; un Dailes teātris uzņems aktieru kursu.

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis paziņojis, ka vēlas izcelt tos policistus, kuru operatīvā rīcība ļāva ātri aizturēt svētdien, 23. jūlijā, no Rīgas Centrālcietuma izbēgušo Māri Kovaļovu. Ministrs rosinās šos likumsargus apbalvot. Ieslodzītas Kovaļovs, kurš aizbēga no Rīgas Centrālcietuma, pārkāpjot pāri augstajai dzeloņstiepļu sētai, joprojām ārstē traumēto kāju Olaines cietuma slimnīcā. Kučinskis uzskata, ka policija bēgļa meklēšanā nostrādājusi lieliski. Kovaļovu atrada vairāk nekā sešu kilometru attālumā no cietuma – Sīmaņa ielā pie mātes.

Rīgas brīvostas valdes sēdē par brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts bijušais Ogres vecemērs Gints Sīviņš, bet valdes priekšsēdētāja vietnieks turpmāk būs Edgars Štelmahers. Sīviņš norāda, ka viņa pienākums kā valdes priekšsēdētājam būs turpināt sākto darbu ostas efektivitātes un konkurētspējas paaugstināšanā, kas būs gana izaicinoši šajā nenoteiktību pilnajā laikā. Viņš uzsver, ka ir svarīgi paātrināt ostas procesu digitalizāciju un automatizāciju, kā arī turpināt ostas infrastruktūras sakārtošanas projektus. 

Nākamajā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas reformas solī varētu izveidot specializētas ģimeņu tiesas vai specializēti tiesneši bērnu tiesību jautājumos, kuru kompetencē būtu izlemt jautājumus ar bērniem, norāda labklājības ministre Evika Siliņa. Viņa norāda, ka bērna vajadzību konstatēšana un interešu aizstāvībai ir jābūt priekšplānā, it sevišķi reģionos. 

Savvaļas ugunsgrēkos, kas turpina plosīties vairākās Vidusjūras piekrastēs esošajās valstīs, gājuši bojā vairāk nekā 40 cilvēki. Ugunsgrēkiem apdraudot ciematus un kūrortus, tūkstošiem cilvēku evakuēti. Vairāki cilvēki zaudējuši dzīvību arī karstumam sekojošo negaisu dēļ. Grieķijā gaisa temperatūra tuvojas +46 grādiem. Ugunsdzēsēji daudzviet cīnās ar mežu ugunsgrēkiem. Alžīrijā ugunsgrēkos gājuši bojā vairāk nekā 30 cilvēki. Sicīlijā ugunsgrēki pietuvojušies Palermo pilsētai. Zinātnieki brīdina par iespējamo Atlantijas okeāna straumju izsīkšanu šī gadsimta laikā, kas negatīvi ietekmēs arī Eiropas klimatu.

Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieki vakar Briselē vienojušies par jaunu sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju saistībā ar cilvēktiesību stāvokļa pasliktināšanos valstī un Minskas atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu, paziņojusi ES prezidējošā dalībvalsts Spānija. Jaunas sankcijas pret Baltkrieviju ieviesīs pēc aptuveni gadu ilga pārtraukuma. Sankcijām būs pakļautas arī divējāda lietojuma preces, augstās tehnoloģijas un aviācijas preces, lai nepieļautu, ka tās caur Baltkrieviju nonāktu Krievijā.

Turpinām ziņas

Pašlaik pieejamā informācija par Rēzeknes pašvaldības finanšu grūtībām rada bažas, ka pašvaldībai var draudēt finanšu stabilizācijas process, kuru administrētu Finanšu ministrija, aģentūrai LETA pieļāva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks. Rēzeknes pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā. Lai segtu visus pašvaldības izdevumus, pašvaldībai šim gadam pietrūkstot aptuveni trīs miljonu eiro. Lai ietaupītu līdzekļus, pašvaldība ķērusies arī pie darbinieku skaita samazināšanas.

Ražas novākšanas sezonā Valsts policija kopā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju rīkos lauksaimniecības lielgabarīta tehnikas tehniskā stāvokļa pārbaudes, lai novērstu potenciālus apdraudējumus ceļu satiksmes dalībniekiem. Graudaugu novākšanas laikā ceļu satiksmē intensīvāk pārvietojas traktori un kombaini, tādēļ policija aicina satiksmes dalībniekus izturēties ar sapratni un braukt uzmanīgi. Lai uzraudzītu to, vai šāda veida transportlīdzekļi ir tehniskā kārtībā, Valsts policija kopā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju ražas novākšanas sezonā rīkos tehniskā stāvokļa pārbaudes.

Un vēl

Dailes teātris sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju izsludina uzņemšanu tālākizglītības kursā "Dramatiskā teātra aktiera ar muzikālās izglītības ievirzi" specialitātē. Iestājpārbaudījumi paredzēti no 23. līdz 25.augustam Dailes teātrī. Savukārt kursa sākums plānots 2.oktobrī, un programmu iecerēts īstenot astoņu semestru garumā. Dailes teātris nodrošinās arī prakses iespējas teātrī, vienlaikus kursa absolvēšana negarantē vietu Dailes teātra trupā. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība saredz nepieciešamību pilnveidot ziņojumu par skolu tīkla optimizāciju; Vides dienests apgalvo, ka Liepājas pludmalēs peldēties ir droši; un Rosina ar likumu vērsties pret rāpnieciskām īsziņām.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība lūgs Izglītības un zinātnes ministriju pilnveidot informatīvo ziņojumu par skolu tīkla optimizāciju. Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga norāda, ka nav skaidrs, kāpēc skolu tīkla optimizācijas plāns neiekļauj pirmsskolas izglītības posmu 5-6 gadus veciem bērniem, kas likumā noteikts kā obligāti apgūstams. Tāpat neizpratni esot radījusi privātskolu neesamība plānā, lai arī tās saņem finansējumu no valsts un pašvaldību budžeta. Vanaga atkārtoti vērsa uzmanību uz nepieciešamību papildināt informatīvo ziņojumu ar kvalitatīviem kritērijiem. 

Izstrādājot izmaiņas slimnīcu tīklā, Veselības ministrija plāno ieviest dežūrārstu apmaksu. Trešdien, tiekoties ar Latvijas Slimnīcu biedrību un slimnīcu vadītājiem, ministrija iepazīstināja ar izstrādāto informatīvo ziņojumu par izmaiņām slimnīcu tīklā. Slimnīcu tīkla stiprināšanas mērķis ir uzlabot pacientiem pieejamo veselības aprūpi un tās kvalitāti visā Latvijā. Plāns paredz īpaši stiprināt slimnīcu uzņemšanas jeb neatliekamās palīdzības nodaļas visā valstī, padarot tās pieejamākas pacientiem diennakts režīmā. 

No trešdienas pilsētu iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties Eiropas Savienības fondu atbalstam siltumsūkņu uzstādīšanai. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir izsludinājusi atklātu projektu atlasi, kurā mājsaimniecību siltumapgādes sistēmu uzlabošanai šajā uzsaukumā paredzēti 3,5 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu. Projektā ir iespējams papildus veikt arī apkures sistēmas ar sildelementiem pilnīgu atjaunošanu, pārbūvi vai izveidi, saules paneļu sistēmas iegādi un uzstādīšanu, pieslēguma elektrotīkliem jaudas palielināšanu. Projektā pieejamais ERAF finansējuma apmērs nedrīkst pārsniegt 4 tūkstoši 400 eiro uz vienu projektu dzīvojamā mājā vai dzīvokļu īpašumu mājsaimniecībā deklarēto iedzīvotāju.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs trešdien izsūtīja 203 valstīm ielūgums uz 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, un to vidū nav Krievija un Baltkrievija. Jau jūlija vidū starptautiskā olimpiskā komiteja brīdināja, ka neizsūtīs Krievijai un Baltkrievijai ielūgumus uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Tomēr komiteja norāda, ka vēl nav izslēgta abu agresorvalstu sportistu dalība Olimpiādē kā neitrāliem atlētiem.

Krievijas Melnās jūras flote izvietojas Ukrainas ostu blokādei, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā. Modernā Krievijas karaflotes korvete "Sergej Kotov" jau šobrīd patrulē ceļā starp Bosforu un Odesu, norāda britu izlūki. "Pastāv reālistiska iespēja, ka tā izveidos sevišķu uzdevumu grupu, lai pārtvertu tirdzniecības kuģus, par kuriem Krievijai būs radies iespaids, ka tie dodas uz Ukrainu, teikts ziņojumā.

Turpinām ziņas

Saņemti trešie ūdens analīžu paraugu rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte Liepājā atbilst peldvietu noteikumiem. Paraugi ņemti pie notekūdeņu sistēmām Lībiešu 33, pludmalē "Liedagi" un no pludmales pie stadiona. Arī šodien tiks ņemtas ūdens analīzes Liepājas pludmalēs un joprojām tiek gaidīti analīžu rezultāti no Veselības inspekcijas. Analīzes veiktas SIA "Liepājas ūdens" sertificētā laboratorijā.

Valsts vides dienests noskaidrojis, ka Iecavas upē nonācis neattīrīts ūdens no spirta rūpnīca SIA "I.S.D.", kura tagad sākusi ūdenstilpes attīrīšanu posmā starp pilsētas centrā esošajiem tiltiem. Reaģējot uz iedzīvotāju ziņojumiem par iespējamu piesārņojumu Iecavas upē, Vides dienests pagājušajā nedēļā apsekoja upi, pēc ekspresanalīžu ūdens testēšanas rezultātiem ķīmisko vielu klātbūtne ūdenī netika konstatēta, tika novērots izteikti zems ūdens līmenis un savairojušās aļģes. Uz aizdomu pamata par senāk radušos piesārņojumu, tika ņemti grunts paraugi, kas nodoti testēšanai. Secināts, ka spirta rūpnīcas dzesēšanas sistēmas bojājuma rezultātā izplūdē, caur kuru upē novada attīrītu ūdeni, konstatēti neparedzēti un nevēlami piemaisījumi, kā rezultātā upē nonācis neattīrīts ūdens, precīzs laiks un noplūdes apmērs nav zināms un tiks izmeklēts.

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par izmaiņām Elektronisko sakaru likumā, lai liegtu krāpniecisko īsziņu piegādi. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Eduards Rozenbergs, kurš uzsver, ka krāpnieki, izmantojot īsziņas, bieži vien uzdodas par citām personām vai komersantiem. Viņš aicina veikt grozījumus Elektronisko sakaru likumā, ietverot prasības mobilo sakaru operatoriem līdzīgā izpildījumā, kā tas jau esot izdarīts Lietuvā. Tehniski tas nozīmētu, ka operatoriem ir jānodrošina iespēja norādīt nosūtāmo īsziņu identifikatorus, kas ļauj identificēt faktisko sūtītāju, kā arī citus raksturlielumus, par kuriem panākta vienošanās ar operatoru.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieteikumi naudas kompensācijai par darba vietu reģionā tiks pieņemti tikai no ģimenes ārstu praksēm; Šodien bsākās kampaņa bērnu drošībai ceļu satiksmē; un Tiks pazemināts ūdens līmenis Pļaviņu HES.
 
Ņemot vērā izteiktu paaudžu nomaiņas aktualitāti primārajā veselības aprūpē, no 1.augusta Eiropas Sociālā fonda projektā "Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu pieejamības uzlabošana ārpus Rīgas" pieteikumi naudas kompensācijai par darba vietu reģionā tiks pieņemti tikai no ģimenes ārstu praksēs strādājošajiem, tas ir, no ģimenes ārstiem, māsām un ārstu palīgiem. Projektā, kas sākts 2017.gada nogalē un tuvojas noslēgumam, ir sasniegti projekta rezultāti par piesaistīto ārstniecības personu skaitu - atbalstu kopumā saņēmušas vairāk nekā tūkstoš 500 ārstniecības personas, kurām līdz ar to tagad noteikts laika posms ir jānostrādā ārpus Rīgas.
 
Mākslīgā intelekta izmantošana akadēmiskajā vidē jau kļuvusi neizbēgama, un valsts universitātes plāno regulēt tā lietošanu studiju procesā. Taču nav skaidrs, kādā veidā to vislabāk izdarīt. Šis temats radījis daudz diskusijas arī Eiropas Savienības dalībvalstu starpā. Universitātes Latvijā cer regulēt mākslīgā intelekta izmantošanu jau no nākamā mācību gada sākuma, jo radušās raizes par akadēmisko godīgumu. Arī Izglītības un zinātnes ministrijā uzskata, ka regulēt mākslīgā intelekta izmantošanu vajadzētu visām universitātēm, bet pašlaik nav saprotams, kā to izdarīt.
 
Starp Baltijas valstīm Rimi mazumtirdzniecības tīklā visdārgākās pārtikas preces ir Latvijā, bet Maxima tīklā - Lietuvā, liecina Agroresursu un ekonomikas institūta šogad jūnijā un jūlijā apkopotā informācija. Attiecīgi Latvijā 42,3% izvēlēto produktu "Rimi" veikalos ir dārgāki nekā citviet Baltijā, Lietuvā - 29,1%, kamēr Igaunijā - 33,9%. Kopumā Latvijā no izvēlētajiem produktiem "Maxima" veikalos augstākā cena ir 35, kamēr Lietuvā - 46, bet Igaunijā - 34 pārtikas produktiem. Mazākā cena Latvijā ir 52 izvēlētajiem produktiem, kamēr Lietuvā šo produktu skaits ir 32, bet Igaunijā - 35. Līdzīgi kā "Rimi", arī "Maxima" tirdzniecības tīklā ir gadījumi, kad cenas divās valstīs ir vienlīdz augstas, piemēram, dzeltenā paprika Latvijā un Lietuvā maksā 4,99 eiro kilogramā, kamēr Igaunijā - 3,19 eiro kilogramā, bet fasētās cūkgaļas ribas "Well Done" Lietuvā un Igaunijā maksā 5,99 eiro, kamēr Latvijā to cena ir 5,39 eiro.
 
Krievijas neatkarīgais telekanāls "Doždj" pēdējo reizi ēterā no studijas Rīgā izies 3.augustā, žurnālistiem Aleksandra Pļuščova raidījumā "The Breakfast Show" trešdien sacīja "Doždj" galvenais redaktors Tihons Dzjadko. Viņš sacīja, ka satura radīšana "Doždj" jau ilgstoši tiek veidota vienlaicīgi gan no studijas Amsterdamā, gan Rīgā, taču augusta sākumā gaidāma pēdējā pārraide no Latvijas. Pats Dzjadko Latviju plāno pamest pēc piecām dienām.
 
Viedtālruņu izmantošanu skolās ir jāaizliedz visā pasaulē, nupat publicētā ziņojumā rosināja Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija jeb UNESCO. Katra sestā valsts pasaulē ierobežojumus tehnoloģiju izmantošanā jau ir ieviesusi – to vidū Francija, Nīderlande un drīzumā arī Somija. Plānotais aizliegums uzlabos mācību kvalitāti un palīdzēs bērnus aizsargāt no kiberhuligānisma, teikts aģentūras ziņojumā. Mobilo tālruņu lietošana ir saistīta ar vājākiem mācību sasniegumiem, pārmērīga ierīces lietošana arī negatīvi ietekmē bērna emocionālo stabilitāti, vēsta pētījumi, uz kuriem atsaucās aģentūra.
 
Turpinām ziņas

Dažādos ceļu satiksmes negadījumos Latvijā šā gada pirmajos sešos mēnešos cietuši vairāk nekā 300 bērni, un tas ir lielākais negadījumos cietušo bērnu skaits kopš 2019. gada. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe atzina, ka slimnīcas apkopotie dati liecina, ka pērn septiņos mēnešos slimnīcā nokļuva ap 116 ceļu satiksmes negadījumos cietuši bērni, bet šajā laika posmā šogad – 150. Viņa atzina, ka lielākās bažas ir par negadījumiem ar elektriskajiem skrejriteņiem. Tajos cietušo skaits ir pieaudzis no 40 pērn līdz 54 cietušiem bērniem šogad. Lai uzsvērtu drošas pārvietošanās nozīmi ceļu satiksmē, CSDD, Bērnu slimnīca un Valsts policija šodien sāka satiksmes drošības kampaņu "Tava priekšzīme – svarīgākā ceļazīme!".
 
Nākamajā nedēļas nogalē, 5.augustā, Ikšķilē notiks politiski represēto personu salidojums. Pasākumā ar uzrunu piedalīsies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Ogres novada pašvaldības vadība un citi. Tāpat salidojumā plānots pieņemt Latvijas politiski represēto apvienības valdes sagatavotu aicinājumu. Apvienība salidojumā aicina piedalīties politiski represētos, viņu ģimenes locekļus un citus interesentus.
 
 Un vēl
 
AS “Latvenergo” Pļaviņu HES ūdenskrātuvē būs pazemināts ūdenslīmenis hidrotehnisko būvju atjaunošanas veikšanai. No 14. augusta līdz 29. septembrim (ieskaitot) remontdarbu veikšanai Pļaviņu HES plānota ūdenslīmeņa pazemināšana un noturēšana no atzīmes 68,5 m līdz 69,14 m. Atkarībā no hidroloģiskajiem apstākļiem upē un elektroenerģijas sistēmas nosacījumiem, ārkārtas situācijās ūdens līmenis var tikt pazemināts līdz 67,50 m atzīmei. Šajā laikā notiks būvprojekta "Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu atjaunošana" 2. kārtas zemūdens konstrukciju atjaunošana – bojāto dzelzsbetona virsmu atjaunošana mainīgajā un zemūdens līmeņa zonā.

Ūdenslīmeņa svārstības būs novērojamas arī Pļaviņu HES ūdenskrātuves ietekmes zonā esošo pašvaldību teritorijās: Aizkraukles, Jēkabpils, Salas un Sēlpils novadā. Pļaviņu HES ūdenskrātuves ietekmes zonā esošajiem iedzīvotājiem un strādājošiem uzņēmējiem, kuru nodarbošanās saistīta ar ūdens izmantošanu, jārēķinās ar ūdenslīmeņa pazemināšanos un jāņem vērā, ka ūdenslīmeņa atkāpšanās ir atkarīga no krastu reljefa, stāvuma vai lēzenuma pakāpes.

Atstājiet komentāru