2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 28.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko paredz slimnīcu reformu plans? Jēkabpils pašvaldība iebilst pret izglītības ministrijas jauno skolu modeli; un Kā pēdējās nedēļas lietavas ietekmējušas labības novākšanu?

Veselības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par slimnīcu tīkla izmaiņām piedāvāts atsevišķās reģionu slimnīcās likvidēt dzemdību palīdzības, traumatoloģijas un ķirurģijas profilus, savukārt virknes pakalpojumu pieejamībā izmaiņas nav plānotas. Paralēli plānots stiprināt visās slimnīcās Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļas, kur arī grūtniecēm vajadzības gadījumā tiktu sniegta pirmā neatliekamā palīdzība. Attiecībā uz traumatoloģijas un ortopēdijas profilu, viskritiskākā situācija esot Latgales reģionā. Pacientiem traumatologa - ortopēda pakalpojums šajā reģionā gandrīz nav pieejams, salīdzinot ar citiem reģioniem, jo neviena reģionālajā slimnīcā nav spējusi piesaistīt ārstniecības personālu traumatoloģijā un ortopēdijā. Kā norāda ātrās palīdzības dienests, pacienti no Latgales reģiona tiek vesti uz Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu galvaspilsētā vai Rīgas 2.slimnīcu. 

Jēkabpils gadījumā šādi pacienti tiek pārvesti uz Madonas slimnīcu, kurai nav reģionālās slimnīcas statusa, bet ir piesaistīti jomas profesionāļi. Līdz ar to traumatoloģijas un ortopēdijas profilu paredzēts nodrošināt augstākā - ceturtā un piektā - līmeņa slimnīcās, kā arī atbilstoši ģeogrāfiskajai lokalizācijai Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Līdz tam profilu nodrošinās arī Madonas slimnīca, par ko tiks tālāk lemts, kad Jēkabpils reģionālā slimnīca spēs nodrošināt nepieciešamos cilvēkresursus profila īstenošanai.

Iekšējās drošības birojs rosinājis prokuratūrai uzrādīt apsūdzību diviem Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes policistiem par satiksmes noteikumu pārkāpēja nesodīšanu. Vienu policistu rosināts apsūdzēt par bezdarbību, savukārt otru - par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Viens no policistiem mantkārīgā nolūkā kādam pārkāpējam nenoformēja administratīvā pārkāpuma protokolu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, savukārt otrs policists mantkārīgā nolūkā pārsniedza tam piešķirtās dienesta pilnvaras, lai noteiktā kārtībā netiktu konstatēts transportlīdzekļa vadītāja izdarītais administratīvais pārkāpums. Abām policijas amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tajā skaitā piemērots aizliegums ieņemt noteiktus amatus Valsts policijā.

AS "Latvijas gāze" akcionāriem dividendēs no iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas izmaksās kopumā 109,725 miljonus eiro, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" par ceturtdien akcionāru ārkārtas sapulcē pieņemtajiem lēmumiem Atbilstoši ārkārtas sapulcē pieņemtajam lēmumam dividendēs no nesadalītās peļņas, kas gūta pēc 2018.gada 1.janvāra, tiks izmaksāti 109,725 miljoni eiro jeb 2,75 eiro par akciju.

Eiropas Centrālās banka vakar jau devīto reizi nolēma paaugstināt galvenās procentlikmes. Bankas padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts palielināt galveno refinansēšanas operāciju likmi līdz 4,25%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,75% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 4,5%. Visas trīs likmes paaugstinātas par 0,25 procentpunktiem. Jaunās likmes stāsies spēkā 2.augustā.

Krievijā Altaja kalnos tūristu helikoptera avārijā dzīvību zaudējuši seši cilvēki, ceturtdien pavēstīja ārkārtas dienesti. Helikopters Mi-8 veda tūristu grupu. Nosēšanās laikā, aizķeroties aiz vadiem, tas avarēja Tjunguras ciema rajonā. Dzīvību zaudēja seši cilvēki, teikts paziņojumā. Vēl septiņi cilvēki guvuši apdegumus. Viņi nogādāti slimnīcā. Pēdējo trīs dienu laikā Altaja republikā tas ir jau otrais nelaimes gadījums, kurā cietuši tūristi.

Krievijas diktators Vladimirs Putins ceturtdien Āfrikas valstu līderiem piedāvājis aizstāt Ukrainas labības eksportu, ko Maskava nobloķējusi līdz ar izstāšanos no starptautiskā "labības darījuma", ar Krievijas labību par brīvu. Krievija vēlas nākamo trīs četru mēnešu laikā dažām valstīm nodrošināt par brīvu 25  līdz 50 tūkstoši tonnu labības. Šā gada pirmajā pusē Krievijas-Āfrikas tirdzniecības apjoms, neraugoties uz sankcijām, pieaudzis par 35%, apgalvo Kremļa saimnieks. Krievijas solis radījis neskaidrību globālajā pārtikas tirgū, jo Ukraina ir svarīgs kukurūzas, kviešu un citas labības eksportētājs.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība iebilst Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajam skolu tīkla modelim un sniegusi savus priekšlikumus. Jēkabpils novada administrācija, deputāti un Izglītības pārvaldes darbinieki, tiekoties ar Jēkabpils novada izglītības iestāžu direktoriem un vecāku padomju pārstāvjiem, pārrunājuši IZM piedāvāto iskolu tīkla reformas modeli. Pašvaldība lēš, ka atbilstoši tam Jēkabpils novadā tiktu saglabātas Jēkabpils Valsts ģimnāzija, Jēkabpils 3.vidusskola, Viesītes vidusskola, kā arī reforma neskartu - Antūžu pamatskolu. Jēkabpils novada pašvaldība un tās skolu direktori nepiekrīt pamatizglītības dalījumam no 1.-6.klases un no 7.-9.klasei, kur lēmumu par skolu tīklu par 1.-6.klasi pieņem pašvaldība un par 7.-9.klasi pieņem valsts. Jēkabpils novads uzskata, ka būtu saglabājamas izglītības iestādēs, kuru apkārtnē desmit gadu laikā ir slēgtas izglītības iestādes, bet līdz tuvākai izglītības iestādei ceļā pavadāmais laiks ir ilgāks par 40 minūtēm. Šādai izglītības iestādei, ja ir nepietiekams skolēnu skaits, būtu paredzams finansējums klašu komplekta (programmas) finansēšanai, uzskata pašvaldība. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Tirgus ekonomikā nevar regulēt pārtikas preču piecenojumu un situāciju var atrisināt divos veidos - pircējam izvēloties citu veikalu vai tirgotājiem piemērojot virspeļņas nodokli. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs norāda, ka asociācija trešdien tikās ar Konkurences padomi, lai pārrunātu pēdējā laika diskusijas par piecenojumiem dažādām precēm un dažādos veikalu tīklos. Danusēvičs skaidro, ka cenu līmeni dažādos veikalos nosaka veikala attīstības fāze. Skaidrs, ka "Sky" vai "MC2" būtiski atšķirsies cenās no "Maxima", atzīmē Danusevičs, piebilstot, ka vienlaikus pārdomas raisa vienādu preču būtiskās cenu atšķirības dažādos veikalos, piemēram, vietējā ražotāja prece, kas piegādāta veikalam par trim eiro, "LaTS" veikalā maksā četrus eiro, "TOP!" veikalā piecus eiro, bet "Rimi" - 6,5 eiro. Danusēvičs uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Konkurences padomes pētījums par piecenojumiem pārtikas aprites ķēdē tiktu izmantots saprātīgi.

Un vēl

Šīs nedēļas nokrišņi ir aizkavējuši ražas novākšanas sākumu, bet patlaban nav bojājuši labības kvalitāti. Graudkopības kooperatīva "Latraps" Lauksaimniecības daļas vadītājs Ģirts Ozols norāda, ka, lai gan ir atsevišķi zemnieki, kuriem ir savas kaltes un kuri sākuši novākt agrākas šķirnes, kopumā ražas novākšana nav sākusies. Ozols norādīja, ka labība ir gatava novākšanai, un prognozēja, ka intensīvāka ražas novākšana varētu sākties sestdien vai svētdien, kad tiek prognozēts sausāks laiks. Vienlaikus "Latraps" pārstāvis prognozēja, ka lietus patreizējos apmēros ražas kvalitāti neietekmēs un labības laukos puvei lietus ietekmē nevajadzētu veidoties. Viņš gan piebilda, ka graudiem nepieciešamas divas līdz divarpus dienas, lai tie izžūtu pirms novākšanas. Savukārt nākamnedēļ prognozētais lietus ražas novākšanas darbus jau varētu ietekmēt vairāk, piebilda Ozols.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomes vēlēšanās ir vēsturiska iespēja; Jēkabpilieši sašutuši par augsto ūdens cirkulācijas maksu; un Krustpils pilī būs skatāma porcelāna trauku izstāde.

Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomes vēlēšanās uz nepastāvīgās dalībvalsts vietu ir vēsturiska iespēja, tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču aģentūrai LETA norādīja jaunā Latvijas vēstniece ANO Sanita Pavļuta-Deslandes. Viņa atzīmēja, ka tas ir liels uzdevums, kas Latvijai vēl ir priekšā. Dalība vēlēšanās palīdzēs Latvijai virzīt uz priekšu jautājumus, kas ir svarīgi reģiona drošībai, kā arī iestāties par lietām, kas valstij ir svarīgas, piemēram, demokrātiskās vērtības un starptautiskās tiesības. 

Slimnīcu tīkla reformas projekts ir tāla nākotnes vīzija, iespējams, nākamā gada vai pat tālāk, norāda Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs. Jau vēstīts, ka trešdien Veselības ministrija, tiekoties ar slimnīcu biedrību un slimnīcu vadītājiem, iepazīstināja ar izstrādātajām izmaiņām slimnīcu tīklā. Tomēr Kalējs atzina, ka slimnīcu pārstāvjiem nebija laika ar tām iepazīties, jo informatīvais ziņojums tika iesniegts otrdienas pēcpusdienā, bet jau nākamā rīta tika gaidīti komentāri. Turklāt esošajās izmaiņās neesot ņemti vērā kritēriji attiecībā uz neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, par kuriem abas puses vienojušās pirms divām nedēļām. Kalējs norāda, ka izstrādātajās izmaiņās nav ņemtas ne slimnīcu, ne arī iedzīvotāju intereses attiecībā uz to, ko, piemēram, darīt, ja viņiem netiks sniegti dzemdību vai ķirurģiskie pakalpojumi. Viņa vērtējumā šie jautājumi ir risināmi, taču ministrija neesot devusi tam pietiekami daudz laika. 

Itālijas parlamenta augšpalāta Senāts atzinis holodomoru par ukraiņu tautas genocīdu. Senāta rezolūcija tika pieņemta ar 130 balsīm par, nevienam senatoram nebalsojot pret un četriem atturoties. Par līdzīga satura dokumentu februārī vienojās parlamenta apakšpalātas ārlietu komisija.Jau vēstīts, ka Kijiva ir aicinājusi starptautisko sabiedrību pasludināt holodomoru par genocīdu. Holodomoru par ukraiņu tautas genocīdu līdz šim ir atzinušas 34 valstis, bet vēl piecas to ir nosodījušas.

Turpinām ziņas

Saņemot SIA "Jēkabpils siltums" rēķinu par jūniju, vairāki iedzīvotāji pauduši satraukumu par augsto karstā ūdens cirkulācijas maksu. Katrā mājā tā ir atšķirīga, taču neatkarīgi no platības ir vienlīdz liela visos mājas dzīvokļos. Tāpat jēkabpiliešiem nav skaidrs, kāpēc pēkšņi jāmaksā arī tiem, kuri ir atvienoti no kopējās karstā ūdens apgādes sistēmas. Ar Radio1 sazinājās iedzīvotāja no mājas Jēkabpilī, Viesītes ielā 41, kas bija neizpratnē par dubulto maksu.

AUDIO

Iedzīvotāja arī sacīja, ka namu pārvaldes organizētā aptauja par šādu maksāšanas kārtību bijusi maldinoša un sarežģīta. Par minēto aptauju vietējie mediji ir ziņojuši jau vairākkārt, norādot, ka tā ir pretrunīgi vērtējama, jo aptaujas formulējums bija neskaidrs un faktiski tā bija par formu, kādā cilvēki vēlas saņemt rēķinu, un atbildot viņi piekrita arī jaunajai metodikai.

AUDIO

Radio1 sazinājās ar SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Raiti Sirmoviču un lūdza komentēt, kāpēc viņa ieskatā pašreizējā norēķinu kārtība ir labāka.

AUDIO

Raitim Sirmovičam jautājām, ko viņš sacītu cilvēkiem, kuri nevēlas maksāt par cirkulāciju, jo nepatērē centralizēti piegādātu karsto ūdeni un uzskata, ka viņiem nav jāmaksā par pakalpojumu, kuru nesaņem.

AUDIO

Vai daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir iespēja atteikties no maksas par ūdens cirkulāciju?

AUDIO

Lai arī jaunā kārtība ieviesta ar mērķi panākt, ka lielāks daudzums iedzīvotāju izlemj izmantot centralizēti piegādāto karsto ūdeni, efekts var būt pretējs, jo sašutumā par lielo cirkulācijas maksu vēl vairāk karstā ūdens patērētāju var atteiksies no tā lietošanas. Plašāk par šo tēmu lasiet portālā Radio1.lv un šīsnedēļas laikrakstā «Ceturtdiena».

Un vēl

Krustpils pilī no 29.jūlija būs skatāma izstāde "Mūsu porcelāns" no jēkabpilietes Vitas Kalvišas privātās kolekcijas. Viņa atzīst, ka vienmēr  ir bijis žēl, ja kāds grib izmest vecās tējkannas un šķīvjus. Tā sākusies porcelāna trauku kolekcionēšana. Pamazām atklājies, kas tik nav ražots tepat Rīgā, līdz kādu dienu, kad kovids visiem bija iedevis daudz brīva laika, sākusi pētīt Rīgas porcelāna fabrikas produkcijas daudzveidīgo klāstu. Plašāk par kolekciju varēs uzzināt apmeklējot izstādi Krustpils pilī. Izstādes atklāšana un tikšanās ar kolekcijas īpašnieci Vitu Kalvišu notiks rīt, 29.jūlijā pulksten 12.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāgneriešu provokācijas gadījumā Latvija, Lietuva, Polija slēgs robežu ar Baltkrieviju ; Jēkabpilī samazināsies maksa par ūdeni un kanalizāciju ; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās ?

Polija, Lietuva un Latvija ir gatavas slēgt robežas ar Baltkrieviju Krievijas militāro algotņu grupējuma Vagner provokāciju gadījumā, britu laikrakstam "The Guardian" paziņoja Polijas iekšlietu ministrs Mariuss Kamiņskis. Ja uz Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām notiks nopietni incidenti ar Vagner algotņu piedalīšanos, šīs valstis noteikti sāks kopīgas darbības. Lietuva arī apsver iespēju apturēt autobusu pārvadājumus uz Baltkrieviju, lai aizsargātu savus pilsoņus pastāvošo risku dēļ.

Kopējais nogurums no Krievijas pret Ukrainu sāktā kara ir mazinājis ziedojumu apmērus Latvijā Ukrainai, atzīst biedrības "Tavi draugi" vadītājs Ulvis Noviks. Biedrība "Tavi draugi" jau no kara pirmajām dienām Ukrainā ir viena no aktīvākajām organizācijām, kas ar brīvprātīgo palīdzību un ziedotāju atbalstu sniedz humāno palīdzību Ukrainai un tās valstspiederīgajiem Latvijā. Biedrība šajā laikā uz Ukrainu ir nosūtījusi palīdzību jau apmēram 5 miljonu eiro vērtībā un sniegusi atbalstu tūkstošiem bēgļu Latvijā. Noviks atzīmēja, ka cilvēki Latvijā turpina sniegt atbalstu Ukrainai, bet kopējais nogurums un tas, ka it kā esam pieraduši pie kara, ietekmē ziedojumu apmērus.

Latvijas monetārās finanšu iestādes, galvenokārt bankas, šogad pirmajos sešos mēnešos strādāja ar 335,9 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija. Tajā skaitā jūnijā tās strādājušas ar peļņu 66,3 miljonu eiro apmērā. Šogad jūnija beigās Latvijas monetāro finanšu iestāžu rezidentiem izsniegto kredītu atlikums bija 13,387 miljardi eiro, kas ir par 4,6% vairāk nekā pirms gada. Savukārt Latvijas banku kapitāls un rezerves jūnija beigās bija 3,369 miljardi eiro, kas ir par 10,3% vairāk nekā 2022.gada jūnija beigās.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija sākusi izmeklēšanu pēc tam, kad tuvam Krievijas sabiedrotajam – Āfrikas valstij Mali – drukas kļūdas dēļ tika nosūtīti e-pasti ar slepenu informāciju. E-pasta vēstules bija paredzētas ASV militārpersonām, kas izmanto domēna nosaukumu ".mil", bet viņi palaida garām burtu "i", tādējādi e-pasta pēdējie burti bija ".ml", kas ir Mali domēna nosaukumus un tāpēc ziņojumi tika nosūtīti uz šo Rietumāfrikas valsti. Aizsardzības amatpersonas norādīja, ka e-pastā nebija informācijas, kas varētu apdraudēt operacionālo drošību, un kļūda bijusi saistīta tikai ar nelielu e-pasta ziņojumu skaitu. Kā zināms, Mali ir tuvs Krievijas sabiedrotais, jo valstī ir dislocēti "Vagner" algotņi, kas kopā ar armiju cīnās pret džihādistiem. 

Itālijas galvaspilsētā Romā atrastas Nerona teātra paliekas. Vēstures avotos minētā celtne būvēta mūsu ēras pirmajā gadsimtā pretrunīgi vērtētā imperatora valdīšanas laikā. Izrakumi tika veikti kādas pils pagalmā, un izdevās atrast marmora kolonnas, zelta lapu rotājuma fragmentus un telpas, ko, visticamāk, izmantoja tērpu un skatuves dekorāciju uzglabāšanai. Vēlākā kultūrslānī iegūtas materiālās kultūras liecības par laika periodu pēc Senās Romas krišanas līdz 15. gadsimtam, tai skaitā unikāli stikla kausi un keramikas paraugi. Tomēr vēsturniekiem lielākais prieks ir par teātra ēkas drupām, jo šeit, saskaņā ar hronistu liecībām, imperators mēģināja savus dzejas lasījumus un muzikālos priekšnesumus, kā arī uzstājās izmeklētai publikai.

Turpinām ziņas

Vairākās Latvijas pašvaldībās – Jēkabpilī, Tukumā un Bauskā - no septembra plānots samazināt ūdens un kanalizācijas pakalpojumu tarifus, liecina pašvaldību uzņēmumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtie tarifu projekti. SIA "Jēkabpils ūdens" ūdensapgādes tarifu plāno samazināt no 1,27 līdz 1,10 eiro par kubikmetru jeb pa 13%, bet kanalizācijas - no 1,79 līdz 1,41 eiro par kubikmetru jeb par 21%. Tarifu izmaiņas skaidro ar elektroenerģijas cenu samazinājumu un sadales pakalpojuma tarifu izmaiņām, kas stājās spēkā jūlijā.

Valsts autoceļu tīklā turpinās būvdarbu sezona, būvdarbu apjoms aug un pašlaik visos reģionos kopumā darbi notiek 89 autoceļu posmos. Jauns būvdarbu posms ir uz reģionālā autoceļa Jēkabpils - Nereta, kur no Seces līdz Daugavas stacijai ieviests pagaidu luksofors un nepieciešamas 20 minūtes ceļā. Maršrutā pa Daugavpils šoseju pusstundu vajadzēs, lai izbrauktu būvdarbu posmu Lielvārdē un 40 minūtes jāplāno posmā pie Pļaviņām, kur darbi notiek trīs objektos. Papildu stundu ceļā jāplāno arī no Madonas līdz Dzelzavai, kur ir līdz sešiem pagaidu luksoforiem, kā arī Pierīgā uz Ērgļu ceļa, kur posmā līdz Tīnūžiem ir četri pagaidu luksofori. "Latvijas valsts ceļi" atgādina, ka piektdienas pēcpusdienā palēnināta satiksme var būt Pierīgā, īpaši piejūras virzienos.

Un vēl

No brīvdienām saulainākais laiks Latvijā kopumā būs sestdien, liecina prognozes. Nākamajā naktī daudzviet, īpaši Vidzemē, īslaicīgi līs, un arī dienas gaitā īslaicīgs lietus gaidāms galvenokārt Vidzemē, citviet sestdiena būs saulaina un sausa. Maksimālā gaisa temperatūra 20...25 grādi. Svētdien Latviju no rietumiem šķērsos kārtējā atmosfēras fronte ar lietus zonu. Maksimālā gaisa temperatūra Zemgalē 17...21 grāds, bet pārējā valstī 22...26 grādi.

Nākamnedēļ bieži gaidāms lietus, turklāt brīžiem līs stipri. Gaisa temperatūras režīms saglabāsies līdzīgs kā šajā nedēļā, bet būs izteiktāka tendence, ka valsts rietumos ir vēsāks un temperatūra reti pārsniegs 20 grādus, bet valsts austrumos biežāk būs siltāki brīži ar temperatūru ap 25 grādiem. Nākamās nedēļas gaitā nokrišņu būs daudz, vietām var nolīt pat tuvu visa mēneša klimatiskajai normai.


Atstājiet komentāru