2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 31.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 31.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:  «Fitch» saglabājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī; Dailes teātris pirmais uzstādījis digitālo akustisko sistēmu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" saglabājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī, vienlaikus mainot kredītreitinga nākotnes novērtējumu no stabila uz pozitīvu. "Fitch" norāda, ka kredītreitinga nākotnes novērtējuma maiņa atspoguļo Latvijas ekonomikas elastību pret jauniem satricinājumiem, samazinātu ekspozīciju uz Krieviju, gaidāmu inflācijas krasu krišanos un fiskālā deficīta samazināšanos, valsts parāda saglabāšanos stabilā līmenī, Eiropas Savienības līdzekļu atbalstu ekonomikas izaugsmei, un ārēju risku saglabāšanos. "Fitch" paredz, ka valsts budžeta deficīts samazināsies līdz 3,8% no iekšzemes kopprodukta 2023. gadā salīdzinājumā ar 4,4% no IKP 2022. gadā. 

Neraugoties uz Krievijas sākto karu, sadarbību ar Krieviju vēl turpina vairāki simti Latvijas uzņēmumu, kas nav pakļauti sankcijām. Ekonomikas ministrija, atrunājoties ar komercinformācijas noslēpumu, uzņēmumu sarakstu nepublisko. Motivācija turpināt sadarbību ir dažāda. Sākot no humāniem apsvērumiem līdz gluži racionālam aprēķinam. Uz Krieviju visvairāk eksportē pārtiku, alkoholu, zāles, mehānismus un tekstilizstrādājumus. Farmācijas nozarē eksportu uz Krieviju turpina pilnīgi visi uzņēmumi. Tiem, kuri turpina sadarboties ar Krieviju, Ārlietu ministrija iesaka vēl un vēlreiz izvērtēt pastāvošos riskus nokļūt zem sankcijām, ka biznesu var ietekmēt mainīgā situācija un arī reputācija.
 
Ja līdz septembra sākumam, kad aprit divi mēneši kopš Mārtiņa Staķa atkāpšanās no Rīgas mēra amata, jauns domes priekšsēdētājs vēl nebūs ievēlēts, ārkārtas vēlēšanu, visdrīzāk, nebūs. Taču atbildīgajā ministrijā norādīja – galvaspilsētā mēram ir jābūt, bet lēmuma termiņš nav izšķirošs. Taču ir jāskatās vairāki apstākļi, un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norādīja, ka pats būtiskākais apstāklis ir, vai dome ir rīcībspējīga – spēj pieņemt lēmumus, izpildīt paredzētos darbus.

Jūlija vidū Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" paziņoja par lieliem plāniem attiecībā uz Ukrainas tirgu un palīdzību Ukrainas aviācijas sektoram.  Pagājušajā nedēļā uzņēmums nāca klajā ar vēl vienu paziņojumu, proti, lidsabiedrība cer atsākt lidojumus uz un no Ukrainas jau šī gada beigās. Pašlaik Īrijas lidsabiedrība ir vienīgā, kas paziņojusi, ka ir gatava atgriezties Ukrainas tirgū, bet daudzas Eiropas aviokompānijas uzsver, ka seko līdzi notikumu un situācijas attīstībai Ukrainā. Neskatoties uz "Ryanair" paziņojumu, visas lidsabiedrības pašlaik ir vienādā pozīcijā, jo Ukrainas gaisa telpa ir slēgta. Vienlaikus Ukrainas Civilās aviācijas aģentūra strādā pie dažādiem plāniem, kas sekmētu Ukrainas gaisa telpas atvēršanu. Ja to ļaus drošības situācija, pirmie reģioni, kur varētu atsākties aviosatiksme, būtu Rietumukrainā – Ļvivas lidosta. 

Krievijas galvaspilsēta Maskava svētdienas rītā piedzīvojusi dronu uzbrukumu, kas bija jau kārtējais pēdējo mēnešu laikā. Krievija notikušajā vaino Ukrainu, kas ir paziņojusi, ka tai ir visas tiesības uzbrukt agresorvalsts teritorijā. Tikmēr Krievija ik dienu turpina uzbrukumus Ukrainas pilsētām. Pamatīgs sprādziens agri no rīta atskanēja Krievijas galvaspilsētas finanšu rajonā, sauktā par Maskavas sitiju, kad tas piedzīvoja dronu uzbrukumu. Uzlidojuma laikā nodarīti bojājumi divām daudzstāvu ēkām. Vienā no tām atradās trīs ministriju biroji. Sociālajos tīklos publicēts video, kurā redzami pēc sprādziena pa zemi izmētāti dokumenti, kas pieder Digitālās attīstības ministrijai. Izskanējusi informācija, ka uzbrukumā ievainojumus guvis viens vai divi cilvēki, taču oficiālās varasiestādes to neapstiprina. Uzbrukumu dēļ svētdien no rīta uz aptuveni stundu darbu pārtrauca Maskavas Vnukovas lidosta.

Turpinām ziņas

Dailes teātris pirms nedēļas Lielajā zālē uzstādījis digitālo akustisko sistēmu, kas pilnībā aizvieto akustiskās koncertzāles skaņas īpašības. Šādas sistēmas izmanto daudzviet pasaulē, bet Latvijā Dailes teātris ir pirmais, kas tādu ir uzstādījis. Jaunā aparatūra tiks izmantota, sākot ar jauno sezonu, galvenokārt muzikālajos projektos. Dailes teātra direktors Juris Žagars norādīja, ka tā ir Latvijā līdz šim modernākā apskaņošanas sistēma.

Pasaules diktāts latviešu valodā šogad norisināsies 14. oktobrī. Šī būs jau devītā diktāta norises reize. Šogad tekstu diktātam radījis rakstnieks Māris Bērziņš, savukārt Rīgā – Gaismas pilī – to diktēs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Agnese Budovska. Diktāts tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā. Klātienes rakstīšanas vietas izziņos turpmākajās nedēļās.

Un vēl

Šonedēļ katru dienu vismaz daļā Latvijas gaidāms lietus, reizēm līs stipri, prognozē sinoptiķi. Gaidāms paaugstināts gaisa mitrums, tādēļ brīžiem laiks kļūs sutīgs, vietām dārdēs pērkons. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +12..+17 grādi, maksimālā temperatūra dienas laikā galvenokārt gaidāma +17..+23 grādu robežās, austrumu novados dažkārt līdz +26 grādiem. Paredzams, ka vējš visbiežāk lēni pūtīs no dienvidiem.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm stiprākais lietus tuvākajās dienās būs trešdien, 2.augustā. Mēneša turpinājumā Latviju var sasniegt ciklons vai pat vairāki cikloni ar lielu nokrišņu daudzumu, tādēļ iespējams, ka augusts būs ne tikai šīs vasaras, bet arī visa gada lietainākais mēnesis. Daudz nokrišņu augusta sākumā būs Eiropas lielākajā daļā, turklāt Rietumeiropā un Centrāleiropā gaisa temperatūra noslīdēs krietni zem normas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazinājies Latvijas iekšzemes kopprodukts; Prokuratūra ierosina vēl divas lietas pret Rusiņu; un Botāniskajā dārzā sācies flokšu ziedēšanas laiks.

Latvijas iekšzemes kopprodukts pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem šī gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada 2. ceturksni, ir samazinājies par 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. Pēc provizoriskām aplēsēm, iekšzemes kopproduktu ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 4%, bet pakalpojumu nozarēs bija pieaugums par 0,6%. Salīdzinot ar šī gada 1. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem iekšzemes kopprodukts samazinājās par 0,6%.

Veselības ministrija no rudens plāno pakāpeniski ieviest mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojumu pacienta dzīvesvietā, teikts ministrijas valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.Lai gan pieaugušie pacienti šobrīd var saņemt noteiktā kārtībā gan stacionāros, gan ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, tai skaitā paliatīvās aprūpes ietvaros, pakalpojumu apjoms pieaugušajiem personas dzīvesvietā nav pietiekams, norāda ministrija. Šobrīd paliatīvā aprūpe mājas aprūpē tiek nodrošināta salīdzinoši nelielam pacientu skaitam atbilstoši noteiktām diagnozēm, pilnībā nenosedzot visu attiecīgo pacientu vajadzības. No ministrijasl  piešķirtā finansējuma mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojuma pacienta dzīvesvietā nodrošināšanai tiks apmaksāta tikai veselības aprūpes komponente.

Zemgales un citu reģionu nevalstiskās organizācijas 4. Un 5. augustā pulcēsies forumā Dobelē. Šī gada foruma tēma - "sadarbība”. Sadarbība starp NVO, sadarbība starp paaudzēm, sadarbība publiskajā telpā. Foruma dalībniekiem būs iespēja satikties ar desmitiem organizāciju no visas Zemgales, mijiedarboties, kā arī diskutēt par aktuālajiem jautājumiem. Pasākuma programmā paredzēta: lepošanās ar reģionu pilsoniskās sabiedrības aktīvistiem; darbnīcas par publisko runu un darbu ar jaunatni NVO sektorā. Būs iespēja arī atveldzēt spēkus un tikties ar iedvesmojošām personībām Latvijā! Pasākums ir bez maksas. 

Japāna paplašinājusi sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, paziņojot par jaunu sarakstu, kurā iekļauts arī aizliegums eksportēt automašīnas ar motora tilpumu virs 1,9 litriem. Japāņu automašīnas Krievijā ir ļoti pieprasītas, tādēļ šis Japānas lēmums sagādās papildu neērtības Krievijas patērētājiem. Tokija jau ir iesaldējusi Krievijas privātpersonu un grupu aktīvus un aizliegusi pārdot preces ar Krievijas armiju saistītām organizācijām, kā arī sniegt būvniecības un inženierpakalpojumus.

Republikāņu kandidāti uz ASV prezidenta amatu pirmo reizi piedalījušies diskusiju sacīkstēs Aiovā. Viņu vidū bija arī bijušais prezidents Donalds Tramps, kurš ir apsūdzēts dokumentu viltošanā un virknē citu pārkāpumu, kas patlaban tiek izskatīti tiesā. Katram no 13 kandidātiem tika dotas 10 minūtes uzstāšanās laika, kurās Tramps paziņoja, ka ir vienīgais republikāņu kandidāts, kuram ir visreālākās izredzes uzvarēt nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās. Viņš arī uzsvēra, ka kandidēs par spīti tam, ka ir apsūdzēts noziegumos.

ANO ir spiesta samazināt pārtikas devas, naudas maksājumus un cita veida palīdzību miljoniem cilvēku daudzās valstīs, jo ziedojumi ir samazinājušies aptuveni uz pusi, paziņojis ANO Pasaules Pārtikas programmas izpilddirektora vietnieks Karls Skau. Pēc viņa teiktā, vismaz 38 no 86 valstīm, kurās darbojas pārtikas programma, jau ir samazināta vai drīzumā plānots samazināt palīdzību, tajā skaitā Afganistānā, Sīrijā, Jemenā un Rietumāfrikā.

Turpinām ziņas

Ģenerālprokuratūrā noslēgusies pārbaude par materiāliem un kriminālprocesiem, kuros kā iespējami vainīgā persona norādīts par bijušās dzīvesbiedres slepkavību Jēkabpilī meklētais Leons Rusiņš. Pārbaudes rezultātā uzsākti divi kriminālprocesi pret Rusiņu un konstatēts, ka ir pamats izvērtēt trīs prokuroru iespējamus pārkāpumus. Ģenerālprokuratūras pārbaudē izvērtēta atbildīgo amatpersonu rīcība un savlaicīgums, pildot pienākumus. Ir pamats izvērtēt divu prokuroru iespējamu disciplināro pārkāpumu un viena prokurora iespējamo ētikas kodeksa pārkāpumu. Pārbaudes rezultātā Ģenerālprokuratūrā uzsākti divi kriminālprocesi pret Rusiņu. Secināts, ka pProkuroriem, kuri izmeklē ar vardarbību ģimenē saistītas lietas, pirms tam būtu jānodrošina apmācības. Tāpat arī ģenerālprokuratūra rosina veidot sociālas kampaņas un tīmekļvietni no vardarbības cietušām personām.

Gandrīz puse Latvijas ģimeņu apsver domu šovasar uzlabot mājokļa energoefektivitāti, lai nākamajā apkures sezonā par siltumu un elektrību būtu jāmaksā mazāk, tomēr vairums nespēj šī mērķa īstenošanai atvēlēt vairāk par 3 tūkstoši eiro. Pie tam trīs ceturtdaļas respondentu uzlabojumu veikšanai ir gatavi izmantot tikai pašu uzkrājumus un līdzekļus no valsts atbalsta programmām, izriet no tirgus izpētes aģentūras NorstatLatvija aptaujas rezultātiem. Aptaujā noskaidrots, ka mājokļa energoefektivitātes uzlabošanu šovasar apsver 44% respondentu. Tomēr vairākuma rocība ir pārāk maza, lai veiktu visaptverošu siltināšanu vai apkures sistēmas nomaiņu. Satraucoši, ka mazu summu šim nolūkam spēj atvēlēt ne vien lauku iedzīvotāji, bet arī rīdzinieki. Abās grupās līdz tūkstoš eiro varētu atļauties ieguldīt 23% aptaujāto, kamēr lielajās pilsētās un mazpilsētās – attiecīgi 19% un 17%. Vēl 14% no visiem aptaujātajiem ir gatavi ieguldīt no tūkstoš līdz 3 tūkstoši eiro. Lielākus izdevumus var atļauties vien 10% no visiem aptaujātajiem. 

Un vēl

Dārzs bez flokšiem ir ne tikai kļūda, bet grēks pret vasaru – grūti nepiekrist slavenā vācu dārznieka Karla Ferstera teiktajam. Flokšu rūgtenais aromāts ir mazliet skumīgs – jo atgādina, ka vasaras vidus jau garām. Flokšu ziedēšanas laiks sācies arī Nacionālajā botāniskajā dārzā. Flokši uz Eiropu atceļoja no Ziemeļamerikas jau pirms 300 gadiem. Arī Latvijā vispirms iepazina sugas. 1805. gada katalogā ir minētas 7 flokšu sugas, bet 1872. gadā tiek jau piedāvātas 59 rudens flokšu šķirnes. Visvairāk dārzos audzē skarainā flokša  šķirnes ar koši baltiem, sarkaniem, sārtiem, violetiem ziediem ar izteiksmīgām actiņām un krāsu salikumiem. Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā ir 100 skaraino flokšu šķirnes, to vidū Latvijā izveidotas: divas Elvīras Zvaigznītes un 10 Erikas Trifanovas selekcijas šķirnes.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Šajā sezonā siltumenerģijas tarifi būs zemāki; Viesīte svinēs pilsētas svētkus; un Kā Šveicē cīnās pret pārtikas produktu izzniekošanu?

Kopumā nākamajā apkures sezonā apmēram 60% siltumenerģijas komersantu tarifs būs robežās no 80 līdz 130 eiro par megavatstundu. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija norāda, ka, kopumā vērtējot, nākamajā apkures sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, siltumenerģijas tarifi Latvijā būs zemāki. Vienlaikus jāņem vērā, ka iepriekšējā apkures sezonā bija noteikti divi tarifa sliekšņi - 68 eiro par megavatstundu un 150 eiro par megavatstundu, virs kuriem mājsaimniecībām tika piemērots valsts atbalsts, kā rezultātā bija mājsaimniecības, kurām tarifs nebija jāmaksā pilnā apmērā. Regulators norāda, ka aptuveni trešā daļa no siltuma uzņēmumiem kopš janvāra ir pārskatījuši tarifus un tos izdevies samazināt zem 150 eiro par megavatstundu. 

Sestdien  Nacionālie bruņotie spēki izvērsa mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos. Mobilizācijas centros ieradās Latvijas pilsoņi, kuri pieteikušies rezerves karavīru brīvprātīgajai apmācībai. No mobilizācijas centriem pilsoņi, kuri pieteikušies rezervistu militārās pamatapmācības kursam, tiks nogādāti Kājnieku skolā Alūksnē. Rezervistu militārās pamatapmācības kurss norisināsies līdz 20. augustam, un tajā militārās pamatiemaņas apgūs aptuveni 80 rezervistu. 

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 45 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 82 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija.  Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta septiņām mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā četrām Sarkaņu pagastā, divām Cesvaines pagastā un vienai Ļaudonas pagastā, kā arī sešām mežacūkām Jēkabpils novadā, tajā skaitā trim mežacūkām Elkšņu pagastā, divām Atašienes pagastā un vienai Kūku pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 428 mežacūkām 24 novadu 104 pagastos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saasina konfliktu ar Turciju - vispirms viņš lauza graudu līgumu, bet tagad izjauc gāzes līgumus, ziņo dialog.ua. Uz Ukrainas militāro neveiksmju fona Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsācis konfliktu arī ar Turciju. Pēc graudu līguma izgāšanas viņš draud Ankarai ar nulles gāzes projektiem. Par to savā emuārā raksta krievu analītiķis Anatolijs Nesmijans jeb El Murids. Viņš arī atgādina, ka iepriekšējie Putina plāni bija radikāli atšķirīgi - Putins nesen publiski paziņoja par nodomu izmantot Turcijas tranzītu, lai kompensētu ar Nord Streams zaudētos apjomus, tas ir, fiziski pārsūknētu lielus gāzes apjomus caur Turciju. Tomēr tagad Krievijas prezidents ir strauji mainījis savas domas.

Kopš kara sākuma Ukrainā fonds "Uzņēmēji mieram", kas apvieno Latvijas uzņēmumus un privātpersonas, lai organizētu atbalstu Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem, uz Ukrainu nosūtījis palīdzību vairāk nekā 6 miljoni 604 tūkstoši 600 eiro vērtībā. Ar ziedotāju atbalstu uz Ukrainu kopš 2022.gada 24.februāra nosūtīti 132 ģeneratori, 230 transporta līdzekļi, tai skaitā neatliekamās medicīniskās palīdzības auto, vilcēji ar piekabēm un laiva, 271 drons, 80 tēmekļi un nakts redzamības iekārtas, 80 mobilās uzlādes stacijas un datori, kā arī 6 tūkstoši 502 karavīru apģērba un aprīkojuma vienības.

Turpinām ziņas

Šīs nedēļas nogalē no 3. - 4.augustam norisināsies Viesītes pilsētas svētki “Ar mīlestību Viesītei – 95”. Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks informē, ka svētki sāksies ceturtdien, 3.augustā Viesītes kultūras centra Tradīciju zālē, kur norisināsies sarunu vakars “Mūsu vērtības un atmiņas”. Piektdien, 4.augustā paredzēta dzelzceļnieku diena, un biedrības  “Āžu miesta rezidence” organizētā balle. 

Sestdien, 5.augusta svētku kulminācijas rīts Viesītē sāksies jau ar tradicionālo pilsētas svētku ieskandināšanu, kad pa ielām krustu šķērsu brauks pūtēju orķestris un ar skaļu un jestru mūziku modinās visus pilsētas svētkiem. Svētku galvenās dienas neatņemama sastāvdaļa ir amatnieku jeb zaļais tirdziņš. Notiks Zemessardzes 56.bataljona karavīru demonstrējumi. Norisināsies bērnu un ģimeņu programma “Jautras lustes zaļā pļavā”, akcija “Skolas soma” un būs skatāma izrāde “Sieviete kā konfekte”. Pulksten sešos vakarā sāksies Viesītes pilsētas svētku lielkoncerts, pirms tā amatpersonu uzrunas, tiks pasniegtas “Pateicības” 20 viesītiešiem pilsētas 95 gadu jubilejā. Svētku koncerts noslēgsies ar salūtu pusnaktī. Viesītes pilsētas svētki noslēgsies ar balli līdz pulksten 4.00 svētdienas rītā, kurā jau tradicionāli dīdžejs būs Alfons Žuks. 

Satiksmes ministrija varētu noteikt obligātas ķiveres vien nepilngadīgajiem velosipēdistiem un elektroskūteru vadītājiem, savukārt pieaugušajiem tās būtu vien "ieteikuma formā," sociālajā medijā Twitter paudis satiksmes ministra juridiskais padomnieks Jānis Iesalnieks. Jau vēstīts, ka satiksmes ministrija plāno rosināt noteikt obligātu ķiveru lietošanu visiem elektroskrejriteņu un velosipēdu lietotājiem, atsaucoties uz mediķu vērtējumu, ka tas būtiski palielinātu šo ceļu satiksmes dalībnieku drošību negadījumu gadījumā.

Un vēl

Šveices pilsētā Ženēvā kāda bezpeļņas organizācija uzsākusi interesantu projektu, izvietojot mobilus ielas ledusskapjus, kas domāti bezmaksas ēdiena izplatīšanai. Sistēma darbojās tā: tie, kam ir par daudz pārtikas, piemēram, restorāniem, dārzeņu audzētājiem vai mazdārziņu īpašniekiem ražas laikā, šo pārtiku var nodot mobilajos ledusskapjos. Savukārt tie, kam šī pārtika nepieciešama, var no ledusskapja to paņemt bez maksas. Idejas pamatā ir samazināt pārtikas produktu izniekošanu, kad nereti restorāniem nākas izmest citādāk kvalitatīvus dārzeņus vai augļus. Projektu sponsorē gan no labdarības biedrību, gan arī pilsētas budžeta. Pēc Šveices valdības datiem, gandrīz viena trešdaļa no valstī paredzētās pārtikas tiek izmesta, tādēļ šādi projekti iecerēti arī citās pilsētās.

Atstājiet komentāru