2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrija pētīs sabiedrības veselību; Šogad daudz bojā gājušo noslīkstot;  un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Veselības ministrija virza apstiprināšanai Ministru kabinetā valsts pētījumu programmu "Sabiedrības veselība". Ministrijā skaidro, ka ilgstoši nav bijis pieejams pastāvīgs finansējums plānveidīgai un mērķtiecīgai pētniecībai, kas vērsta uz jaunu zināšanu, metožu un pieeju radīšanu veselības nozares stiprināšanai, slimību profilakses un veselības aprūpes kvalitātes un pieejamības uzlabošanai un veselības aprūpes sistēmas efektivitātes un noturībspējas stiprināšanai. Programma "Sabiedrības veselība" ir daļa no nacionālās pētniecības un inovāciju sistēmas un ir izstrādāta, lai radītu jaunas zināšanas, pieejas un metodes sabiedrības veselības zinātnē nozares problēmu risināšanai un stratēģisko attīstības mērķu sasniegšanai. 

Valdības izveidošanas gadījumā ar Zaļo un zemnieku savienības līdzdalību politiskā spēka prioritātes būs drošība, reģionu vienmērīga attīstība, lauksaimniecība, iedzīvotāju sociālā aizsardzība un birokrātijas mazināšana, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs, Saeimas sekretārs un deputāts Armands Krauze. ZZS politiķis akcentēja, ka partiju apvienība iestājas par to, lai Latvijā tiktu domāts ne tikai par lielajām pilsētām, bet arī par ciemu un pagastu iedzīvotāju interesēm, lai Latvijā būtu policentriska jeb vienmērīga attīstība valsts visos reģionos.

Kā ziņots, premjers Krišjānis Kariņš ceturtdien iesniedza Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam demisijas rakstu, līdz ar to oficiāli kritusi Latvijas vēsturē trešā īsākā valdība, kuru gan vadījis otrais ilglaicīgākais premjers. Rinkēvičs šonedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas. Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Zambijas varasiestādes pārtvērušas lidmašīnu, kurā tika pārvadāti 5,7 miljoni ASV dolāru skaidrā naudā, zelts, ieroči un munīcija un aizturējušas vairākus cilvēkus, tai skaitā Latvijas pilsoni. Lidmašīna, kas izlidoja no Kairas, pirmdienas vakarā nolaidās Keneta Kaundas starptautiskajā lidostā netālu no Lusakas. Lidaparātā tika atrasti 5,7 miljoni ASV dolāru, piecas pistoles, septiņas aptveres, 126 munīcijas patronas, kā arī, spriežot pēc izskata, 602 zelta gabali, kas sver 127,2 kilogramus, un zelta mērīšanas iekārtas. Vēlāk varasiestādes secināja, ka stieņi nav no tīra zelta. Zambijas Narkotiku apkarošanas komisija paziņoja, ka par bīstamu priekšmetu glabāšanu tika aizturēti desmit cilvēku, tai skaitā seši ēģiptieši, Spānijas pilsonis, Nīderlandes pilsonis, Zambijas pilsonis un Latvijas pilsonis. Turpmākas izmeklēšanas gaitā tika aizturēti vēl četri Zambijas pilsoņi, un aizturēto skaits, domājams, vēl pieaugs.

Savvaļas ugunsgrēku dēļ Kanādas Britu Kolumbijas provincē dots rīkojums evakuēties aptuveni 30 tūkstošiem cilvēku un vēl 36 tūkstoši brīdināti būt gataviem evakuācijai. Britu Kolumbijas provinces ārkārtas situāciju pārvaldības ministre Bovina Ma preses konferencē sestdienas pēcpusdienā uzsvēra, ka ir būtiski ievērot evakuācijas rīkojumus, jo tas ir ne tikai dzīvības un nāves jautājums cilvēkiem, kam dots rīkojums evakuēties, bet arī glābējiem, kam bieži vien nākas atgriezties apdraudētajos apgabalos, lai pārliecinātu evakuēties tos, kuri vilcinājušies. Kanādā šovasar izcēlušies daudzi savvaļas ugunsgrēki. Saskaņā ar Kanādas valdības datiem Britu Kolumbijā vien sestdien bija 385 aktīvi meža ugunsgrēki.

Ņujorkas varas iestādes uz laiku slēgušas populāro Rockaway Beach pēc tam, kad haizivs uzbruka 65 gadus vecai sievietei. Glābēji cietušo izvilka no ūdens un sniedza viņai pirmo palīdzību, pēc kā nogādāja viņu slimnīcā. Ārsti saka, ka viņa ir kritiskā, bet stabilā stāvoklī. Viņai ir pamatīgs kodums augšstilbā, ziņo BBC. Kā vēsta laikraksts New York Times, atsaucoties uz policijas ziņojumu, sieviete koduma rezultātā zaudējusi aptuveni 9 kg svara. Saskaņā ar tīmekļa vietni Global Shark Attack File, pēdējo reizi kaut kas līdzīgs Ņujorkā notika 1958. gadā.

Turpinām ziņas

Šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpēm ir izcēluši jau 84 bojāgājušos. Kā norāda VUGD pārstāve Viktorija Gribuste – noslīkušo skaits ir lielāks, jo ir gadījumi, kad arī aculiecinieki no ūdenstilpēm ir izcēluši bojāgājušos. Nedaudz vairāk kā puse no noslīkušajiem ir tieši peldsezonā, kas ir laikā no 15. maija, tāpēc glābēji aicina cilvēkus būt piesardzīgiem, ejot peldēties, – nepārvērtēt savas spējas, nepeldēties alkohola reibumā, kā arī, atrodoties pie ūdenstilpēm, pieskatīt bērnus.

Ik gadu līdz apkures sezonas sākumam privātmāju īpašniekiem jāiztīra dūmvadi un jāapkopj apkures iekārtas, bet reizi piecos gados ar speciālistu palīdzību jānovērtē iekārtu tehniskais stāvoklis, atgādina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Mājokļa skursteņu tīrīšana primāri ir ugunsdrošības jautājums, bet nedrīkst arī aizmirst – pareizi iztīrīts skurstenis ekonomē apkurei paredzēto kurināmo. Diemžēl skursteņi joprojām deg, un notiek arī ugunsgrēki, ko izraisījušas netīrītas apkures ierīces. 2022. gadā Latvijā reģistrēti 6 tūkstoši 700 ugunsgrēki, no kuriem 26% bija dzīvojamās mājās, savukārt 13 % no tiem izcēlās bojātu vai nepareizi lietotu apkures ierīču dēļ. Šajos nelaimes gadījumos ir arī bojāgājušie

Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā norāda, ka privātmājām un dārza mājām likumdošana pieļauj, ka pats saimnieks var tīrīt skursteni, bet tehnisko stāvokli novērtēt – to gan ne. Tas ir jānovērtē profesionāļiem – reizi piecos gados obligāti. Tāpat speciālisti situācijas novērtēšanai jāizsauc pēc jebkura gadījuma, kad dedzis skurstenis. Arī tad, ja ugunsdzēsēju iesaiste nav bijusi nepieciešama. Skurstenī var veidoties arī mikroplaisas, kas palielina riskus atkārtotai degšanai.  nepieciešams padomāt ne tikai par skursteņiem un apkures ierīcēm, bet arī par dūmu detektoriem – tiem jābūt uzstādītiem katrā mājā atbilstoši noteikumiem. Dienestā uzsver, ka tā ir obligāta ugunsdrošības prasība, kas neprasa milzu līdzekļus.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā pazemināsies gaisa temperatūra un brīžiem līs, prognozē sinoptiķi. Lietus mākoņi iespējami katru dienu, pārsvarā tie atnesīs īslaicīgus nokrišņus daļā valsts. Vietām gaidāmas arī pērkona lietusgāzes. Šodien būtiskas izmaiņas gaisa temperatūrā vēl nav gaidāmas. Savukārt otrdien un trešdien gaiss kļūs par kādu grādu vēsāks. Brīžiem nedaudz pastiprināsies rietumu vējš. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei ceturtdien gaisa temperatūra nepārsniegs +15..+20 grādus, naktī uz piektdienu tā vietām noslīdēs līdz +6 grādiem. Līdzīgi laikapstākļi iespējami arī nedēļas nogalē.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina veikt valsts apmaksātu veselības apskati; Sūdzas par nepietiekamu vilcienu satiksmi starp Daugavpili un Rīgu; un Kādi ir Latvijas iedzīvotāju ieradumi sadzīves tehikas utilizēšanā?

Iedzīvotājus, kuri pēdējo trīs gadu laikā nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar kādu saslimšanu vai sūdzību par veselību, Nacionālais veselības dienests aicina veikt valsts apmaksātu profilaktisko veselības apskati. Lai līdz gada beigām prakses varētu organizēt savu darbu un individuāli uzrunāt šos pacientus ierasties uz apskati, ģimenes ārstu praksēm novirzīti 5,5 miljoni eiro. Šos līdzekļus varēs izmantot atbilstoši konkrētas prakses vajadzībām. Piemēram, prakses nodarbināto papildu darba laika apmaksai, papildu darbinieku piesaistei, nepieciešamo informācijas tehnoloģiju vai rīku iegādei. Piešķirtais finansējums ļauj individuāli uzrunāt pacientus, kuri laika periodā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 1. janvārim ne reizi nav apmeklējuši savu ģimenes ārstu. 

Rudenī plānots atjaunot Latvijas Nacionālās mākslas muzeja ieejas mezglu, lai novērstu konstatētos apdares bojājumus. Rīgas dome informē, ka šobrīd tiek meklēts labākais un ekonomiski pamatotākais risinājums bojājumu novēršanai. Jau vēstīts, ka Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. 2010.gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu ar mērķi radīt mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai un saglabāšanai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar sievu Olenu svētdien ieradās vizītē Nīderlandē. Galvenais abu valstu sarunu jautājums ir F-16 Ukrainai, lai aizsargātu to no Krievijas terora. Zelenskis vakar armijas bāzē aplūkoja F-16, kurus cer saņemt no Nīderlandes. Savukārt sestdien Zelenskis apmeklēja Zviedriju, kur ar Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu vienojās turpināt militāro sadarbību. Zelenskis paziņoja, ka turpinās sarunas arī ar citām valstīm, kas atbalsta Ukrainu, lai tās piegādātu Ukrainai tai nepieciešamo militāro aprīkojumu.

Krievijas kosmosa zonde "Luna-25" ietriekusies Mēness virsmā, svētdien paziņojusi Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos". Bija plānots, ka šodien zonde nolaidīsies uz Mēness Dienvidpola, lai meklētu ūdeni un vāktu augsnes paraugus. "Luna-25" bija daļa no Krievijas Mēness programmas, kas paredz līdz 2040.gadam uzbūvēt kosmosa staciju uz šī Zemes pavadoņa. Jau ziņots, ka Maskava iepriekš nosūtīja zondi "Luna-24" uz Mēnesi pagājušajā gadsimtā - 1976.gadā, kad Krievija bija Padomju Savienības daļa.

Turpinām ziņas

Vilcienu satiksme no Daugavpils uz Rīgu kļuvusi problemātiska, uz to vērsuši uzmanību pasažieri un Daugavpils dome, jo bijušas situācijas, kad visiem pasažieriem vietas nepietiek vai garā ceļa lielāko daļu jāstāv kājās. Daugavpils dome nosūtījusi vēstuli uzņēmumam "Pasažieru vilciens" ar lūgumu nepieļaut līdzīgu incidentu atkārtošanos nākotnē un izvērtēt iespēju pilnveidot esošo pārvadājuma modeli starp Rīgu un Daugavpili, paredzot tādus vilcienu sastāvus, kuriem noteikts lielāks maksimāli pieļaujamais pasažieru vietu skaits, vai norīkojot papildu pārvadājuma reisus. Daugavpils dome šobrīd gaida oficiālu uzņēmuma "Pasažieru vilciens" atbildi par turpmāko uzņēmuma rīcībpolitiku pasažieru plūsmu pārvadājumu nodrošināšanā starp Rīgu un Daugavpili.

Latvijas Universitāte izsludinājusi iepirkumu logu, durvju un vitrāžu nomaiņas vai restaurācijas būvprojekta izstrādei, autoruzraudzībai un būvdarbu veikšanai universitātes vēsturiskajai ēkai Raiņa bulvārī 19, Rīgā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz 18.septembrim un prognozējamā līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa ir 3,8 miljoni eiro. 

Un vēl

Latvijā 37% iedzīvotāju mājās glabā nevajadzīgu elektrotehniku, liecina veiktās aptaujas dati. Vienlaikus 17% aptaujāto joprojām uzskata, ka elektrotehnikas atkritumiem ir vieta sadzīves atkritumu konteineros. Kā liecina dati, 84% iedzīvotāju pēdējo divu gadu laikā ir iegādājušies vismaz vienu elektrotehnikas vienību. Ievērojot, ka vidējais elektrotehnikas lietošanas ilgums ir no trīs līdz 11 gadiem, jau tagad ir nepieciešams veicināt iedzīvotāju izpratni par elektronisko atkritumu ietekmi uz vidi un iedibināt paradumu atbildīgi atbrīvoties no elektroierīcēm, 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lēmumam slēgt robežu ar Baltkrieviju ir jābūt vienotam visās Baltijas valstīs; Brīvdienās Radžu ūdenskrātuvē noslīkuši divi cilvēki; un Botāniskā dārza speciālisti izglītos kā sagatavot dārzu ziemai.

Lēmumam slēgt robežu ar Baltkrieviju ir jābūt vienotam visās Baltijas valstīs, citādi robežu ir iespējams apiet, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Viņa norādīja, ka robeža būtu jāslēdz visām Baltijas valstīm reizē, jo, ja viena valsts rīkojas atsevišķi, robežu var apiet, un valstīm, kas robežu nebūs slēgušas, būs jārēķinās ar pastiprinātu migrantu plūsmu. Jautājumu par iespējamu robežu slēgšanu 28. augustā pārrunās iekšlietu ministri no Baltijas valstīm, koordinējoties arī ar Poliju. Ministre apstiprināja, ka hibrīdapdraudējums uz robežas ar Baltkrieviju palielinās, vienlaikus norādot, ka Aizsardzības ministrijas reakcija ir bijusi "ļoti ātra".

Latvijā Eiropas Savienības programmas LEADER pieeju īsteno 35 vietējās rīcības grupas, bet to sniegums nav vienmērīgs, turklāt lielā apmērā finansējums tiek piešķirts pašvaldību projektiem, tajā skaitā tādiem, kas ietilpst pašvaldību funkcijās, noslēdzot revīziju "Kā Latvijā tiek pārvaldīta un īstenota LEADER un sabiedrības virzīta vietējā attīstība", secinājusi Valsts kontrole. LEADER pasākumiem no šī gada līdz 2027. gadam piešķirts 101 miljons eiro.  Ārpus Rīgas tikai 28% iedzīvotāju kaut ko zina par LEADER programmu. Lai no LEADER pieejas iegūtu pēc iespējas plašāka sabiedrība, Zemkopībaas ministrijas un iesaistīto institūciju lomai LEADER pieejas pārraudzībā jābūt lielākai, norāda valsts kontrole. 

Ukraina ir gatava apmainīt Krievijas pilsētu Belgorodu pret dalību NATO, svētdienas vakarā ar humoru atbildēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis preses konferencē Skridstrupas aviobāzē Dānijā atbildot uz jautājumu, vai Ukraina būtu gatava uz teritoriālu piekāpšanos Krievijai, lai tiktu uzņemta NATO. Belgoroda atrodas netālu no Ukrainas robežas. Vairākas stundas iepriekš preses konferencē vizītes laikā Nīderlandē Zelenskis noraidīja iespēju "kaut ko apmainīt" pret Ukrainas teritorijām un uzsvēra, ka taisnīgs miers iespējams, tikai atjaunojot Ukrainas teritoriālo vienotību. Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Norvēģijā publisku diskusiju gaitā NATO ģenerālsekretāra aparāta vadītājs Stīans Jensens pieļāva, ka Ukraina varētu kļūt par NATO dalībvalsti, gadījumā ja tā atsakās no savas teritorijas daļas, tomēr uzsvēra, ka galīgais lēmums ir jāpieņem Kijivā.

Krievija, ņemot vērā kara laika realitāti, paplašina savas militārās struktūras. Visticamāk, Krievija gatavo jaunu bruņoto formējumu - 18. apvienoto ieroču armiju, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Londona raksta, ka formējums būs citu šobrīd Hersonas apgabalā esošo vienību, tajā skaitā 22. armijas korpusa, kas parasti veido Krievijas garnizonu okupētajā Krimā, apvienošana un pacelšana. 18. apvienoto ieroču armija, visticamāk, sastāvēs galvenokārt no mobilizēta personāla un koncentrēsies uz aizsardzības operācijām Ukrainas dienvidos. Krievija vēlas atbrīvot pieredzējušākas vienības cīņai galvenajās asīs, norāda Lielbritānijas ministrija.

Kāds itāļu zvejnieks un vides aktīvists Vidusjūrā zem ūdens pie Talamones pilsētiņas sācis izvietot lielas betona skulptūras. Šādā veidā viņš cenšas cīnīties ar nelegālo zvejniecību. Zvejnieks Paolo Fančiulli jau 40 gadus cenšas pievērst uzmanību šai problēmai, taču bez būtiskiem rezultātiem. Viņš juties ļoti saviļņots, kad galvā ienākusi interesantā ideja par skulptūrām, un sācis meklēt iespējas sadarboties ar starptautisku ievērību guvušiem māksliniekiem un uzņēmējiem. Uz jūras gultnes jau izvietotas 40 betona skulptūras, kas traucē lielajiem vidi degradējošiem traleru tīkliem un rada jaunu zemūdens ekosistēmu. Nākotnē mākslas darbu skaitu plānots palielināt līdz 100, un tas varētu arī palīdzēt attīstīt tūrismu.

Turpinām ziņas

Brīvdienās Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē noslīkuši divi cilvēki. Sestdien vakarā VUGD saņēma informāciju, ka Radžu ūdenskrātuvē Jēkabpilī divas stundas atpakaļ cilvēks aizgājis peldēties un nav iznācis krastā. Līdz tumsas iestāšanās laikam ugunsdzēsēji glābēji pārmeklēja ūdenstilpi, bet cilvēku neatrada. Svētdien meklēšanas darbi turpinājās un bojāgājušais atrasts. Arī vētdien vakarā no Radžu ūdenskrātuves Jēkabpilī ugunsdzēsēji glābēji izcēla vēl vienu bojāgājušo un nodeva ātrās palīdzības darbiniekiem, kuri konstatēja cilvēka nāvi. Svētdien no Daugavas arī  Aizkrauklē ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušo un nodeva Valsts policijas darbiniekiem. Šajās brīvdienās Latvijā kopumā noslīkuši seši cilvēki, bez jau minētajiem – vēl divi ūdenstilpēs Rīgā un viens ūdenstilpē Rēzeknes novadā.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 26 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 97 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī piecām mežacūkām Jēkabpils novadā, tajā skaitā trim mežacūkām Variešu pagastā, vienai mežacūkai Gārsenes pagastā un vienai mežacūkai Kalna pagastā, kā arī piecām mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā trim mežacūkām Praulienas pagastā, vienai mežacūkai Aronas pagastā un vienai mežacūkai Mētrienas pagastā.Vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts arī vienai mežacūkai Aizkraukles novada Aiviekstes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 671 mežacūkai 24 novadu 123 pagastos.

Un vēl

2. septembrī Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Šķūnī notiks "Profesionāļu diena", kuras gaitā speciālisti atbildēs uz jautājumiem, kas saistīti ar augu un dārzu sagatavošanu ziemai. Ar savu pieredzi un zināšanām par telpaugu kopšanas problēmām rudenī un ziemā, dekoratīvo kokaugu sagatavošanu aukstajam gadalaikam, kā arī augu piemeklēšanu un kopšanu, pamatojoties uz ekoloģiskiem nosacījumiem dārzā un augu bioloģiju, dalīsies Botāniskā dārza Augu māju vadītāja Ingūna Gudrupa, Botāniskā dārza direktors Uldis Kondratovičs, Kokaugu laboratorijas vadītāja Madara Lazdāne un Lakstaugu laboratorijas vadītāja Inese Nāburga. Tāpat notiks telpaugu, stādu un mājražotāju tirdziņš, kur būs iespējams iegādāties arī Botāniskā dārza koptos augus. Savukārt bērni varēs piedalīties vērības un meklēšanas spēlēs.

Atstājiet komentāru