2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir vidējā alga valstī? Zasas vidusskolai jauna direktore; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu šī gada 2. ceturksnī pēc darba dienu un sezonāli nekoriģētiem datiem bija tūkstoš 525 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, mēneša vidējais atalgojums palielinājās par 163 eiro jeb 12%. Samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas pieauga līdz 10,48 eiro jeb par 13,8%. Tikmēr mēneša vidējā neto darba samaksa jeb alga “uz rokas” bija tūkstoš 114 eiro jeb 73% no bruto algas.

Pēdējos divos gados ievērojami palielinājies pieprasījums pēc Nodarbinātības valsts aģentūras reģionālās mobilitātes atbalsta. Klientiem, kuri darbu ir atraduši attālāk no savas dzīvesvietas, nodarbinātības aģentūra piedāvā iespēju darba tiesisko attiecību pirmo četru mēnešu laikā saņemt finansiālu atbalstu transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu kompensācijai. Ieguvēji ir gan darba meklētāji, jo var uzsākt darba attiecības attālāk no savas dzīvesvietas, gan darba devēji, jo savam uzņēmumam nepieciešamos speciālistus viņi var piesaistīt no citām pilsētām vai novadiem. Šogad atbalsts telpu īrei paaugstināts līdz 200 eiro mēnesī, bet transporta izdevumiem līdz desmit eiro dienā. 

Jau ziņots, ka nodarbināto personu reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumā iesaistīties ir ļoti vienkārši. Ja nodarbinātības aģentūrā reģistrēts klients, kuram piešķirts bezdarbnieka statuss ir atradis darbu vismaz 15 kilometru attālumā no dzīvesvietas, noslēdzis darba līgumu vismaz uz sešiem mēnešiem, bet darba alga nepārsniedz trīs minimālo mēnešalgu apmēru, viņam jāsazinās ar nodarbinātības aģentūras filiāli un jāpiesakās mobilitātes atbalsta saņemšanai. 

Latvijā 69% iedzīvotāju uzskata, ka nodokļu sistēma pret viņiem nav godīga, liecina pētījumu kompānijas SKDS veiktās aptaujas dati. Gada laikā šādi domājošu iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis par diviem procentpunktiem.  Tajā skaitā 31% aptaujāto pilnībā nepiekrīt apgalvojumam "Latvijas nodokļu sistēma pret mani ir godīga", bet 38% tam drīzāk nepiekrīt. Tāpat gada laikā ir samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka Latvijas nodokļu sistēma pret viņiem ir godīga - no 26% līdz 21%. 

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pirmo reizi nolēmusi piegādāt Ukrainai bruņusitējus šāviņus, kuros ir noplicināts urāns, liecina dokuments, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra "Reuters". Par lēmuma pieņemšanu aģentūrai paziņoja arī divi oficiāli avoti. Šāviņi, kas var pārsist krievu tanku bruņas, iekļauti jaunajā ASV militārās palīdzības paketē. Šos šāviņus var izmantot, šaujot no tanku "Abrams" lielgabaliem. Kā paziņoja avots, kas ir saistīts ar militāro palīdzību Ukrainai, tanku "Abrams" partija nonāks Ukrainā "tuvākajās nedēļās".

Horvātijā arheoloģisko izrakumu laikā atklāts romiešu laika templis. Tas ir valstī vēl nebijis atklājums un, pēc ekspertu domām, dos lielu ieguldījumu senās Romas vēstures izpētē. Izrakumi notika Danilo ciematā, kas jau izsenis ir nozīmīga arheoloģiskā vieta. Izrakumi šajā ciemā notikuši jau pēdējos 70 gadus. Taču līdz šim templis nav atrasts. Tas izdevies tikai pēc moderno izpētes līdzekļu izmantošanas. Templis atrodas zem mūsdienu kristiešu baznīcas, kas izskaidro to, kādēļ līdz šim tas netika atrasts. Izpētes darbi vēl turpinās, taču pētnieki jau šobrīd atzīst, ka šis ir lielākais templis, kas atrasts Horvātijas teritorijā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī kādam pilsētas sabiedriskā transporta autobusa šoferim pagājušajā nedēļā policija konstatēja 2,17 promiļu reibumu. Policijā tika saņemta informācija par kādu Jēkabpils autobusa vadītāju, kurš pie darba pienākumu pildīšanas ķēries, iespējams, alkohola reibumā. Aizdomas iedzīvotājiem un autobusa pasažieriem radās, pamanot netipisku šofera rīcību un agresīvu braukšanas manieri. Pasažieri drošības apsvērumu dēļ sazinājās ar pilsētas pašvaldības policiju, kas ieradās notikuma vietā un piesaistīja arī Valsts policijas spēkus. Pārbaudē atklājās, ka 1961.gadā dzimušais autobusa vadītājs ir 2,17 promiļu reibumā. Par šo pārkāpumu sākts kriminālprocess.

Jēkabpils novada domes sēdē par Zasas vidusskolas direktori uz Ievas Prodišķes prombūtnes laiku iecelta Zita Goldberga. Viņa ieguvusi dabaszinātņu bakalaura grādu matemātikā un profesionālo maģistra grādu izglītības zinātnē. Līdz šim Goldberga strādājusi par fizikas un matemātikas skolotāju Zasas vidusskolā, iepriekš Elkšņu un Biržu pamatskolās. Goldberga Zasas skolā strādā jau 12 gadus. Jau ziņots, ka Prodišķe par Zasas vidusskolas direktori tika iecelta 2022.gada 24.novembrī, pašlaik personisku iemeslu dēļ viņa atrodas ilgstošā prombūtnē.

No septembra mainīts Aknīstes pasta nodaļas darbalaiks. Turpmāk pasta nodaļa strādās pirmdienās, otrdienās un trešdienās no pulksten astoņiem līdz četriem pēcpusdienā, savukārt ceturtdienās un piektdienās no pulksten astoņiem līdz trijiem dienā. Jau ziņots, lai izanalizētu pakalpojumu pieprasījumu un pieejamību, no 24.jūlija  līdz 31.augustam Aknīstes pasta nodaļa Pasta ielā 4 darbojās testa režīmā. Testa rezultāti apstiprināja, ka klientiem ir būtiski saņemt pakalpojumus sākotjau no pulksten astoņiem rītā, tādējādi par stundu pārceļot pasta nodaļas darbalaika beigas.

Un vēl

Jaunās darba nedēļas pirmajās trīs dienās Latvijā būs vasarīgi silts laiks, bet ceturtdien gaisa temperatūra krasi pazemināsies, prognozē sinoptiķi. Līdz trešdienai gaidāms pārsvarā saulains laiks, pūtīs lēni vēji, nakts un rīta stundās vietām - īpaši Kurzemē - veidosies migla, dažviet piekrastē migla iespējama arī dienā. Otrdien un trešdien gaidāms sauss laiks, brīžiem sauli aizklās kāds mākonis un gan nakts, gan rīta stundās vietām veidosies migla. Dominēs lēns dienvidu puses vējš. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +11, +16 grādiem, tomēr dienās lielākajā daļā valsts teritorijas iesils līdz +21, +26 grādiem. Daudzviet tiks pārspēts diennakts siltuma rekords, trešdien gaidāma arī visas valsts rekorda pārspēšana. Pietuvojoties zema spiediena apgabalam, naktī uz ceturtdienu valsts teritoriju šķērsos nokrišņu zona, daudzviet atnesot lietu un piekrastē arī vēja brāzmas līdz 15 m/s.

Nedēļas nogalē, atkal paaugstinoties spiedienam, turpināsies mierīgs laiks - būtiski nokrišņi nav gaidāmi un pūtīs lēns vējš, taču gaisa temperatūra pazemināsies. Naktīs termometra stabiņš noslīdēs līdz +7, +13 grādiem, bet dienās nepakāpsies virs +19 grādu atzīmes. Nedēļas otrajā pusē bieži spīdēs saule, nokrišņi iespējami galvenokārt ceturtdien un svētdien.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā svinīgi sagaidīs Latvijas basketbolistus; Jēkabpils Mežaparkā izdemolēts vides mākslas objekts; un Programma “skolas soma” turpina izglītot skolēnus.

Šodien pulksten 17.30 Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, no Pasaules čempionāta svinīgi tiks sagaidīta Latvijas basketbola valstsvienība, kura debijā pasaules meistarsacīkstēs spēja izcīnīt augsto piekto vietu. Pasākuma rīkotāji aicina līdzjutējus nedoties uz lidostu "Rīga", bet pulcēties pie Brīvības pieminekļa. Precīza informācija par maršrutu Rīgā, pa kuru sportisti no lidostas "Rīga" dosies uz Brīvības pieminekli, tiks sniegta dienas gaitā. Latvijas izlase, pirmo reizi piedaloties pasaules kausā, spēja izcīnīt 5.vietu. Vispirms apakšgrupā Latvijas izlase pārspēja Franciju un Libānu, bet zaudēja Kanādai. Nākamajā kārtā Latvijas izlase uzveica Spāniju un Brazīliju, iekļūstot ceturtdaļfinālā, kur piekāpās Vācijai. Cīņā par 5.- 8.vietu Latvija vispirms uzvarēja Itāliju, bet čempionātu noslēdza ar Lietuvas sagraušanu.

"Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un "Progresīvie" šonedēļ turpinās konsultācijas par jaunās valdības izveidi. Šodien oficiālas sarunas nav pieteiktas, un tādas varētu notikt rītdien, tomēr politiķi atzīst, ka neoficiāli partiju savstarpējās konsultācijas turpināsies arī šodien. Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa turpina apsvērt kandidātus ministru amatiem, tāpēc šonedēļ turpināsies intensīvas sarunas ar iespējamajiem ministru amatu pretendentiem.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad augusta beigās bija 5,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publiskotā informācija. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis augusta beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 10,9%, kas ir kritums par 0,2 procentpunktiem. Tikmēr Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis sarucis par 0,1 procentpunktu un bija 5%. 

Krievija naktī uz pirmdienu devusi kārtējo aviācijas un raķešu triecienu Ukrainai, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Informācija par sekām tiek precizēta, teikts ģenerālštāba publiskotajā operatīvās informācijas apkopojumā. Tajā norādīts, ka ienaidnieks veicis piecus raķešu un 87 aviācijas triecienus, kā arī 44 apšaudes no daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām. Mērķi bijuši gan Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas, gan civilie objekti.

Ukrainai neizdodas vienoties ar G7 valstu grupu par nepieciešamību veidot īpašu tribunālu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, pavēstījis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Ministrs arī izteicās, ka G7 valstu starpā neesot vērojams progress meklējot mehānismu, saskaņā ar kuru ārvalstīs iesaldētie Krievijas aktīvi tiek nodoti Ukrainai. Ministrs piebilda, ka pirmajā jautājumā pastāv nevienprātība, bet otrajā trūkstot politiskās gribas, ziņo Krievijas neatkarīgais medijs “The Moscow Times”.

Jau ziņots, ka G7 iestājas par tā dēvētā hibrīdtribunāla izveidi. Šāds tribunāls bāzētos Ukrainas tieslietu sistēmā, tomēr nepieciešamības gadījumā tas varēs piesaistīt arī starptautiskus tiesnešus, prokurorus, advokātus un citu personālu, Kijiva gan uzskata, ka šāds formāts neparedz imunitātes atņemšanu Krievijas augstākajām amatpersonām un tās saukšanu pie atbildības. Ukraina vēlas, lai tiktu izveidots tribunāls, kas līdzīgs Nirnbergas tribunālam, kurā tika tiesāti nacistu kara noziedznieki.

Marokā piektdien notikušajā spēcīgajā zemestrīcē, kas sagrāvusi daudzas ēkas un nodarījusi citus postījumus, bojāgājušo skaits pārsniedzis 2 tūkstoši 100. Daudzviet glābēji nevar sasniegt zemestrīcē cietušās apdzīvotās vietas, jo zemestrīces izraisītie nogruvumi bloķējuši kalnu ceļus. Jau ziņots, ka piektdien Marokā notiks spēcīga zemestrīce. Pēc ASV Ģeoloģiskā dienesta datiem, zemestrīces stiprums bija 6,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Tās epicentrs atradās 70 kilometrus uz dienvidrietumiem no Marrākešas, bet hipocentrs - 18,5 kilometru dziļumā. Zemestrīcei sekoja vairāki simti pēcgrūdienu.

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās jēkabpilieši, kas ikdienā Mežaparku izmanto aktīvai atpūtai un ziņoja, ka Mežaparka Ķiršu dārzā esošajam vides mākslas objektam norauts Latviju simbolizējošais elements "Cielaviņa". Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes Infrastruktūras nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns informē, ka pašvaldība ir sazinājusies ar mākslas objekta autoru Gintu Rudzīti un vienojušies, ka viņš elementu – Cielaviņa - atjaunos un tas Mežaparkā vides objektam tiks uzstādīts tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka 2020.gada 25.septembrī Jēkabpils Mežaparkā notika pārrobežu projektā tapušo koka skulptūru jeb rotaļlietu prezentācija. No 15 projektā iesaistītajiem māksliniekiem pasākumā piedalījās Gints Rudzītis. Viņa koka skulptūra, kas apvieno visu triju projektā iesaistīto valstu simbolus, ir stacionāra un iebetonēta Mežaparka ķiršu dārza teritorijā. Ginta Rudzīša koka skulpturas pamatā ir Baltkrieviju raksturojošā dzīvnieka sumbra galva, virs tā Lietuvai raksturīgais putns dzērve un skulptūras augšgalā - Latvijas putns – cielaviņa. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā mītošos lūšu mazuļus jēkabpilieši nokristījuši par Rūdi un Rasu. Jēkabpils vairāk nekā 10 gadus ir zoodārza lūšu aizbildņi, tāpēc lēmumu par vārdiem pieņem novada iedzīvotāji. Teju četrus mēnešus vecajiem lūsēniem, kurus 13.maijā sagaidīja vecāki Dadze un Rubīns, jēkabpilieši iesniedza ap 300 vārdu ierosinājumu, bet par trim puikas un trim meitenes vārdiem iedzīvotāji varēja nobalsot. Lūsēnu tēvam Rubīnam 12 Rīgas Zoodārzā pavadīto gadu laikā bijuši 20 pēcnācēji, savukārt Dadzei dzimuši pieci mazuļi. Kopā ar viņiem mīt arī pagājušajā pavasarī dzimusī lūsēnu vecākā māsa Dora. 

Kā zināms, Rīgas Zoodārzs piedalās starptautiskajā apdraudēto lūšu sugas uzturēšanas un vairošanas Eiropas programmā, kas nodrošina apdraudēto sugu saglabāšanu nebrīvē. Rīgā dzimušie lūši ne vien nokļuvuši daudzos pasaules zoodārzos - Somijā, Ukrainā, Japānā, Austrijā un citur -, bet arī palīdzējuši atjaunot lūšu savvaļas populāciju Polijā.

Un vēl

Septembrī pieci gadi aprit "Latvijas skolas somai" – programmai, kas darbību uzsāka kā Latvijas valsts simtgades programmas daļa, lai skolēniem nodrošinātu valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes. Programmā iekļautas gan tādas kultūras norises, uz kurām skolēni dodas, gan arī tādas, kas ierodas pie skolēniem. "Latvijas skolas somas" piedāvājums ir sadalīts desmit kultūras nozarēs. No šīs vasaras programmai ir jauna mājaslapa – latvijasskolassoma.lv, kurā gan skolotāji, gan vecāki var iepazīties ar programmas piedāvājumiem. 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa sešiem vīriešiem par 3,5 miljonu ASV dolāru viltošanu piespriež reālus cietumsodus Pakaļdzīšanās laikā Aknīstes pagastā avarē gan pārkāpēja, gan policijas automašīnas; un Valsts prezidents aicina skolēnus rakstīt uzrunu valsts svētkos.

Nacionālā apvienība opozīcijā neko lielu nezaudēs, jo partijai ir savs kodola elektorāts, kas par to balso, bet sarežģītāk turpmāk varētu klāties "Apvienotajam sarakstam", tā intervijā Latvijas Televīzijai sacījis politologs Juris Rozenvalds. Viņš norādīja, ka atrasties opozīcijā Nacionālajai apvienībai būtu "diezgan veselīgi", jo Nacionālā apvienība un tai līdzīgas partijas bijušas pie varas 80% laika kopš 1993. gada. Tikmēr daudz sarežģītāks jautājums, pēc politologa domā, ir ar "Apvienoto sarakstu", kas arī Evikas Siliņas veidotajā valdībā palikusi opozīcijā un kurai vēl bijis maz laika sevi pierādīt darbos. Vienlaikus politologs norādīja, ka Zaļo un Zemnieku savienībai koalīcijā būs svarīgi parādīt, ka "sarkanās līnijas" nav sazīmētas korekti. Arī "Progresīvie" cenšas pierādīt, ka viņi var būt uzticami un stabili partneri valdībā. Politologs uzskata, ka abām šīm partijām to ļoti gribas pierādīt, kā veiksies, to rādīs laiks. 

“Stabili saspringta,” tā situāciju pie Latvijas-Baltkrievijas robežas TV24 raidījumam “Stopkadri ar Armandu Puči” raksturo Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes robežsargi. Migrantu, pārsvarā Āfrikas un Āzijas valstu iedzīvotāju, mēģinājumi nelikumīgi šķērsot valsts robežu tiek konstatēti ikdienu, lielākoties diennakts tumšajā laikā. Izbūvētajā žogā līdz šim konstatēti jau aptuveni 50 mērķtiecīgi izdarīti bojājumi. Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks Vadims Grickovs norāda, ka pēdējā laikā nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas pārkāpumi notiek vietās, kur vēl nav izbūvēts žogs. Latvijas-Baltkrievijas sauszemes robežas garums ir aptuveni 140 kilometri, no tiem pašlaik žogs uzstādīts vien pusē. 

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā 8.septembrī sešiem vīriešiem par 3,5 miljonu ASV dolāru viltošanu piesprieda reālus cietumsodus. Lietā apsūdzēts Aleksandrs Fomičevs, Viktors Ždanovičs, Normunds Juška, Ilmārs Krieviņš, Māris Popovs un Sergejs Jakovļevs. Fomičevam piespriests cietumsods uz sešiem gadiem. Ždanovičam cietumsods uz pieciem gadiem. Juškam un Jakovļevam cietumsods uz četriem gadiem, bet Krieviņam un Popovam cietumsods uz trīs gadiem. Visiem apsūdzētajiem piespriesta arī probācijas uzraudzība uz vienu gadu.

Jau ziņots, ka iepriekš prokuratūra paziņojumā presei rakstīja, ka lietā apsūdzētas sešas personas par viltotu 100 ASV dolāru naudaszīmju izgatavošanu un glabāšanu organizētā grupā nolūkā tās izplatīt un par izplatīšanu. Kvalitāte viltotajiem ASV dolāriem bijusi labā līmenī. Šis ir lielākais konstatētais viltotas naudas daudzums Latvijas vēsturē. Naudas viltotāju grupējumu izdevies atklāt, pateicoties sadarbībai ar ASV Slepeno dienestu.

Par spīti paziņotajiem plāniem samazināt degvielas iepirkumus Krievijas Federācijā, vairāks Eiropas valstis palielina Krievijas sašķidrinātās gāzes importa apjomu, atsaucoties uz Reuters, raksta unian.net. Žurnālisti vērsuši uzmanību uz jaunākajiem Spānijas valdības oficiālajiem datiem. Tie parāda, ka šī valsts arvien vairāk paļaujas uz Krievijas dabasgāzi. Salīdzinot 2022.gada jūlija un 2023.gad jūliju datus, Krievijas gāzes piegādes Spānijai pieaugušas par 65%. Turklāt, jāņem vērā, ka Spānijas kopējais gāzes importa apjoms samazinājies par 14%. Neskatoties uz bloka oficiālo mērķi dažu gadu laikā pakāpeniski atteikties no Krievijas fosilā kurināmā, Spānija nav vienīgā Krievijas gāzes pircēja Eiropas Savienībā. ES valstis šā gada pirmajā pusgadā importēja par aptuveni 40% vairāk sašķidrinātās Krievijas gāzes nekā tajā pašā periodā pirmskara 2021. gadā.

Krievijā tuvākajā laikā sāksies jauna mobilizācija, lai kompensētu katastrofālos dzīvā spēka zaudējumus Ukrainā, un uz fronti var tikt nosūtīti līdz 700 tūkstoši mobilizēto, teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba pirmdienas rītā publiskotajā operatīvās informācijas apkopojumā. Tajā norādīts, ka masveida mobilizācija notiks arī okupētajās Ukrainas teritorijās. Operatīvās informācijas apkopojumā teikts, ka plānots iesaukt arī aptuveni 40 tūkstoši Čečenijas iedzīvotāju, kuri, iespējams, tiks izmantoti kā "aizsprosta vienības" Krievijas karaspēka aizmugurē, šaujot uz tiem, kuri nepakļaujas pavēlei doties uzbrukumā. Taču divās lielākajās Krievijas pilsētās - Maskavā un Sanktpēterburgā - plānotās mobilizācijas apjoms atkal būs minimāls. Operatīvajā ziņojumā norādīts, ka arī šoreiz uz fronti kā "lielgabalu gaļa" dosies parastie pilsoņi - Krievijas reģionu iedzīvotāji, kurus Kadirova bendes no mugurpuses grūdīs nāvē. Jau ziņots, ka iepriekšējo reizi masveida mobilizācija karam Ukrainā Krievijā tika izsludināta pagājušā gada septembrī.

Turpinām ziņas

Pakaļdzīšanās laikā Jēkabpils novadā Aknīstes pagastā gan pārkāpēja, gan policijas automašīnas, avarējot iebraukušas grāvī. Vakar ap diviem dienā Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Aknīstes pagastā kāds "Volvo" markas automašīnas vadītājs, iespējams, sēdies pie stūres alkoholisko dzērienu ietekmē. Valsts policijas amatpersonas pamanīja minēto automašīnu un "Volvo" vadītājam lika to apturēt, bet šoferis nepakļāvās prasībām un uzsāka bēgšanu. Policisti ar transportlīdzekli "Volkswagen" uzsāka pakaļdzīšanos. Pakaļdzīšanās laikā, braucot pa Arālītes ceļu, kas atrodas Aknīstes pagastā, grants ceļa seguma radīto putekļu dēļ tika apgrūtināta ceļa redzamība un ceļa līkumā gan "Volvo" spēkrats, gan Valsts policijas transportlīdzeklis nobrauca no ceļa braucamās daļas. Ceļu satiksmes negadījumā fiziski cieta "Volvo" pasažieris, kurš tika nogādāts medicīnas iestādē, savukārt spēkrata vadītājs pameta notikuma vietu. Valsts policijas amatpersonas negadījumā nav cietušas. Par notikušo uzsākts administratīvā pārkāpuma process un Valsts policija turpina skaidrot notikušā apstākļus.

Pagarināta Jēkabpils reģionālās slimnīcas Laboratorijas akreditācija. Valsts aģentūras “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” Akreditācijas komisija, veicot kārtējo un regulāro uzraudzības procesu, 23. augustā lēma pagarināt SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” laboratorijas akreditāciju. Izsniegtā akreditācijas apliecība ir derīga līdz 2028. gada 17. septembrim. Slimnīcā norāda, ka akreditācijas izvērtēšana un pagarināšana apliecina laboratorijas darba procesu kvalitāti, profesionālo kompetenci un labu servisu, kā arī gatavību nepārtrauktai attīstībai un uzlabojumiem. Kā zināms, Jēkabpils reģionālās slimnīcas laboratorija veic plašu analīžu klāstu gan ambulatorā, gan stacionārajā aprūpē. 

Un vēl

Valsts prezidenta kanceleja aicina vispārizglītojošo, speciālo un profesionālo izglītības iestāžu 5. līdz 12.klašu skolēnus piedalīties konkursā - iztēloties sevi Valsts prezidenta amatā un sagatavot 18.novembra svētku uzrunu tautai. Konkurss tiek organizēts trīs apakšgrupās: 5. līdz 6.klašu, 7. līdz 9.klašu un 10. līdz 12.klašu skolēniem. Katras apakšgrupas pirmās vietas ieguvējam tiks dāvāta iespēja nolasīt savu uzrunu Latvijas proklamēšanas 105.gadadienai veltītajā svētku koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī 18.novembrī. Konkursā iesniegtos darbus izvērtēs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Valsts prezidenta kancelejas Darbu vērtēšanas komisija. Vērtēšanā tiks ņemta vērā darba atbilstība nolikuma prasībām, uzrunas formātam un tematam, kā arī darba oriģinalitāte. Konkursa rezultāti tiks publicēti Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē "president.lv" līdz 3.novembrim. Ar pirmās vietas ieguvējiem Valsts prezidenta kanceleja sazināsies personīgi.

Atstājiet komentāru