2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima šodien lems par jaunā spīkera ievēlēšanu; Naktsstundās Jēkabpilī samazināts apgaismojums; un Aicina vērot putnus.

Saeima šodien lems par jauna Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanu, liecina parlamenta mājaslapā publicētā informācija. Tāpat sēdē paredzēts lemt arī par citām izmaiņām Saeimas Prezidija sastāvā saistībā ar jaunās koalīcijas izveidošanu. Sēdes sākumā paredzēts arī paziņot par deputāta mandātu atjaunošanu tiem iepriekšējās valdības ministriem, kuri ir ievēlēti 14.Saeimā, bet neturpina darbu jaunajā Ministru kabinetā. Saeimas priekšsēdētāja amatam tiks virzīta ZZS politiķa Gunāra Kūtra kandidatūra, apliecinājuši valdības politiķi.

Lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu saistībā ar nelegālo migrāciju, apturēta Silenes robežšķērsošanas vietas darbība uz Latvijas–Baltkrievijas robežas. To paredz vakar valdībā apstiprinātās izmaiņas rīkojuma projektā. Lai būtiski neietekmētu kravu pārvadājumus, kā arī akūti nepieciešamos braucienus, kas saistīti ar nepārtrauktu darba attiecību izpildi, humāniem apsvērumiem, nepārvaramu varu, uz Latvijas–Baltkrievijas robežas darbību turpinās viena – Pāternieku – robežšķērsošanas vieta.

Pēdējo gadu laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs novērojis negatīvu tendenci - pakāpeniski pieaug to juridisko personu skaits, kuru interesēs kukuļotas gan Latvijas, gan citu valstu amatpersonas, norādīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, vakar atklājot starptautisku konferenci par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos piemērošanas praktiskajiem aspektiem. Patlaban KNAB statistikā ir četras kriminālvajāšanai nodotas apjomīgas krimināllietas par iespējamu ārvalstu amatpersonu kukuļošanu, kurā iesaistītas Latvijā reģistrētas juridiskas personas. 

Rēzeknes slimnīcā atklāta jauna Infekcijas slimību nodaļa. SIA "Rēzeknes slimnīca" ir īstenojusi divus projektus, kuros veikta Infekcijas slimību nodaļas ēkas pārbūve un aprīkošana, izbūvējot atsevišķas nodaļas gaisa pilienveida, kontaktu ceļā izplatāmām un tuberkulozes infekcijas slimībām, kā arī veikta ēkai piegulošās teritorijas labiekārtošana. Pārbūvētajā Infekcijas slimību nodaļā izveidotas plašas un modernas palātas, izolācijas boksi un intensīvās terapijas palāta, nodalot pacientus un pacientu plūsmas un nodrošinot epidemioloģiski drošu pacientu uzņemšanu un ārstēšanu gan pacientiem, gan medicīnas personālam. Paplašināta nodaļas ēka no 848 līdz 965 kvadrātmetriem, kas ļauj palielināt pacientu gultu skaitu no 25 līdz 29 gultām.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests apsver fiziska nožogojuma izveidi arī purvainajās vietās uz valsts robežas ar Baltkrieviju. Pašlaik nožogojumu un dzeloņstiepļu žogu Lietuva ir izveidojusi 550 no 679 kilometriem ar Baltkrieviju kopējās robežas. Vairāk nekā 100 kilometru garumā Lietuvas–Baltkrievijas robežu veido upes, ezeri un purvi, kur pašlaik robeža tiek uzraudzīta ar videonovērošanas kamerām un citiem tehniskajiem līdzekļiem, tomēr fiziska nožogojuma nav. Valsts robežsardzes dienests ir izveidojis darba grupu, lai izvērtētu iespējamību arī tur izveidot fizisku nožogojumu un aprēķinātu izmaksas.

Sociālo mediju platforma "X", kas iepriekš bija pazīstama kā "Twitter", varētu ieviest ikmēneša maksu visiem lietotājiem, paziņojis tās īpašnieks Īlons Masks, norādot uz nepieciešamību samazināt botu skaitu. Boti, kas ir datorprogrammu, nevis cilvēku pārvaldīti konti, "X" ir izplatīti, un tos iespējams izmantot, lai mākslīgi pastiprinātu politiskus vēstījumus vai rasu naidu. Maksas ieviešana panāktu, ka samazinās mākslīgi radītu kontu skaits.

Azerbaidžāna vakar paziņoja, ka tās armija sākusi militāru operāciju "de facto" neatkarīgajā Kalnu Karabahā. Operācijas mērķis esot "konstitucionālās kārtības atjaunošana". Tiek ziņots par triecieniem Armēnijas un Kalnu Karabahas armijas objektiem. Kalnu Karabahas galvaspilsētā Stepanakertā dzirdami sprādzieni. Baku arī apsūdzējusi Armēniju un Kalnu Karabahu teroristisku uzbrukumu organizēšanā, ziņo Azerbaidžānas valsts aģentūra AZERTAC. Par iemeslu šīm apsūdzībām kalpoja divi mīnu sprādzieni Kalnu Karabahas Azerbaidžānas kontrolētajā daļā otrdien. 

Jau vēstīts, ka Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par Azerbaidžānas sastāvdaļu, un neviena valsts nav atzinusi šī reģiona neatkarību.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība piedāvā vairākus pabalstus veākiem, kuru bērni mācās vispārizglītojošajās skolās. Pabalsts 50 eiro apmērā pienākas ikvienam vecākam, kurš ir deklarēts Jēkabpils novadā un kura bērns šogad uzsāk skolas gaitas 1.klasē. Lai saņemtu pabalstu, vecākiem ar iesniegumu jāvēršas sociālajā dienestā vai pagastu pārvaldēs. Trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai par izglītojamajiem, kuri uzsāk mācību gadu Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes 2. līdz 12. klasē vai profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē, kas nestrādā un nav sasnieguši 20 gadu vecumu – var saņemt 40 eiro. Tādā pašā apmērā – 40 eiro pabalstus par bērniem, kas mācās novada skolās no 2. līdz 12. klasei un profesionālās izglītības vidusskolās par katru bērnu var saņemt arī daudzbērnu ģimenes. Pabalstu var pieprasīt līdz 30. novembrim.

Sākoties rudenim Jēkabpilī naktsstundās tiek samazināts vai pilnībā izslģts ielu apgaismojums. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” atgādina, ka jau no 2022. gada septembra Jēkabpils pilsētā rudenī nakts stundās ir samazināts vai izslēgts ielu apgaismojums ar nolūku taupīt līdzekļus. No pulksten  22 līdz 5.30 tiek izslēgts katrs otrais vai katrs trešais gaismeklis, vietās, kur tas ir iespējams. Savukārt mazajās pilsētas ieliņās, kurās ir vienas fāzes pieslēgums, apgaismojums tiek izslēgts pilnībā. Iepriekš minētajā laikā ir samazināts arī gaismekļu spilgtums par 20 līdz 30 procentiem. Pašvaldības atbildīgie dienesti norāda, ka pie gājēju pārejām, krustojumiem un satiksmei bīstamākajām vietām pilsētā apgaismojums tiek nodrošināts pilnā apjomā.

Un vēl

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina 30. septembrī un 1. oktobrī ikvienu doties vērot gājputnu rudens migrāciju, vienlaikus piedaloties Eiropas putnu vērošanas dienās jeb “EuroBirdwatch 2023”. Par novērotajiem gājputniem ieteicams ziņot dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv, tādējādi sekmējot sabiedriskās zinātnes kustību Latvijā.  Ikviens ir aicināts individuāli, ar draugiem vai ģimenēm ne tikai vērot gājputnu rudens migrāciju, bet arī ziņot līdz svētdienas, 1. oktobra pulksten četriem pēcpusdienā par saviem putnu novērojumiem dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv, tā iesaistoties sabiedriskajā zinātnē un palīdzot pētniekiem iegūt aptverošākus datus tālākiem pētījumiem ornitoloģijā.  Tiem, kas vēlas doties vērot putnus kopā ar domubiedriem, ieteicams ielūkoties vietnē putnudienas.lv, kur sadaļā “Pasākumu kalendārs” ir redzamas iecerētās aktivitātes dažādos Latvijas novados, kurām var pievienoties.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā augustā bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā; Marko Rotko centrā būs skatāma krājumu izstāde; un Iedzīvotāji aicināti iesaistīties Zinātnieku nakts pasākumos.

Latvijā augustā bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina vakar publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā augustā bijusi 5,6%. Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī bijusi Ungārijā (14,2%), Čehijā (10,1%), Slovākijā (9,6%), Polijā (9,5%) un Rumānijā (9,3%). Lietuvā gada inflācija bijusi 6,4%, bet Igaunijā tā veidojusi 4,3%. Zemākā gada inflācija augustā bijusi Dānijā (2,3%), kā arī Beļģijā un Spānijā (abās valstīs 2,4%).

Saeimas deputāts Gunārs Kūtris, kura kandidatūra minēta Saeimas priekšsēdētāja amatam, atvainojies par saviem izteikumiem par "apsūdzēto un notiesāto" uzklausīšanu ekonomikas jautājumos. Tā Kūtris reaģējis uz Ministru prezidentes Evikas Siliņas pausto, ka sagaida deputāta un Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāta atvainošanos sabiedrībai saistībā ar viņa izteikumiem Latvijas Radio.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts pirmdien raidījumā "Krustpunktā" izteicās, ja viņam būtu jāattīsta Latvijas ekonomika, viņš noteikti uz kādu apspriedi saaicinātu Latvijas miljonārus, vienalga apsūdzēti vai notiesāti, un ar viņiem aprunātos. Tāpat Kūtris intervijā atzina, ka, viņaprāt, koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs un pašreizējā Ventspils domes deputāts Aivars Lembergs ir bijis labs saimnieks. Komentējot Kūtra izteikumus, Siliņa sacīja, ka viņai tie nav saprotami un pieņemami un, ka viņa sagaida atvainošanos. 

Latvija nosūtīs Ukrainai papildu mīnmetējus, pretgaisa aizsardzības sistēmas un liela kalibra munīciju, ierakstā tviterī vēsta Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds. "Ukrainai jāuzvar un tā uzvarēs," pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu pauž Sprūds. Jau vēstīts, ka Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Ukraiņiem pakāpeniski tiek nodoti vairāki atjaunoti padomju laika helikopteri, kā arī ložmetēji, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices un cits bruņojums.

Krievijas karaspēks vakar sarīkojis uzbrukumu Ļvivas apgabalam ar 18 trieciendroniem. Ļvivas apgabala militārā administrācija ziņoja, ka izdevies notriekt trīs no šiem droniem, bet trīs bezpilota lidaparāti izvairījās no pretgaisa aizsardzības un trāpīja humānās palīdzības noliktavām. Uzbrukumā gāja bojā noliktavas darbinieks, ievainoti vēl divi cilvēki. Turklāt iznīcinātas vairāk nekā 300 tonnas humānās palīdzības miljoniem dolāru vērtībā, ziņo vietējās amatpersonas.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā šogad iekļauta arī Kauņas modernisma jeb optimisma arhitektūra, kas celta laika posmā no 1919. līdz 1939. gadam. Arhitektūra, kas izbūvēta pirmās brīvvalsts laikā, Kauņai kalpojot par pagaidu galvaspilsētu Lietuvā, atrodas pilsētas centrā. Tieši pagaidu galvaspilsētas statuss bijis izšķirošs Kauņas izaugsmei un arhitektūras attīstībai, atzīmēts UNESCO aprakstā par pilsētu. Šobrīd UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti tūkstoš 189 objekti visā pasaulē. Sarakstā iekļauts arī Strūves ģeodēziskais loks visās trīs Baltijas valstīs, Rīgas, Viļņas un Tallinas vecpilsētas, kā arī Kuršu kāpa un Kernaves arheoloģiskais komplekss Lietuvā. 

Turpinām ziņas
 
Latvijā akreditētie rezidējošie un nerezidējošie diplomātisko pārstāvniecību vadītāji šodien dosies ikgadējā reģionālajā braucienā un apmeklēs Vidzemi un Sēliju.  Kopā ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Pelšu ārvalstu diplomāti būs aicināti iepazīt Ogri, Ķegumu, Lielvārdi un Jēkabpili. Ārvalstu vēstnieki gūs ieskatu par ekonomiskās sadarbības iespējām, kā arī iepazīs novadu kultūrvēsturi. Jēkabpilī viesi iepazīs pašvaldības darbu un apmeklēs Jēkabpils Valsts ģimnāziju. Vēstnieki dosies pastaigā pa Strūves parku, kas var lepoties ar Strūves ģeodēziskā loka punktu "Jēkabpils". UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir iekļauti 34 Strūves ģeodēziskā loka punkti desmit pasaules valstīs. Viens no tiem ir Jēkabpilī. Brauciens noslēgsies ar Krustpils pils apmeklējumu.

Šodien Jēkabpilī, sakarā ar bīstamu koku zāģēšanu, ir slēgts Pasta ielas posms no Zaļās ielas līdz Jēkaba ielai. Jēkabpils novada pašvaldība vērš uzmanību, ka pilsētas satiksmes 5. un 8. maršruta autobusi darbu laikā kursēs pa mainītu maršrutu. Darbi tiks veikti laikā no pulksten 10. līdz 17.
 
Un vēl

Latvijā šodien norisināsies Eiropas diena bez ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušiem un smagi ievainotiem cilvēkiem. Tās laikā policija solās pastiprināti uzraudzīt satiksmes drošību. Statistikas dati liecina, ka Latvijā šogad astoņos mēnešos notikuši 12 tūkstoši 263 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 89 satiksmes dalībnieki, bet 2 tūkstoši 799 ievainoti. 

Jau ziņots, ka no 16. līdz 22.septembrim Eiropas Savienības dalībvalstīs, arī Latvijā, norisinās Eiropas ceļu policijas tīkla jeb "Roadpol" organizētās akcijas "Roadpol drošības dienas". Akcijas mērķis ir kopīgiem spēkiem panākt, lai šajā laikā uz Eiropas ceļiem nebūtu ceļu satiksmes negadījumu ar bojā gājušiem un smagi ievainotiem cilvēkiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju; Marko Rotko centrs aicina uz jaunām izstādēm; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Saeimā turpinās Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšana. Šim amatam tika izvirzīti divi kanditdāti Gunārs Kūtris un Māris Sprindžuks. Divās vēlēšanu kārtās neviens no kandidātiem neieguva pietiekamu balsu daudzumu, lai tiktu ievēlēts. Pēc otrās kārtas no sacensības izstājās Māris Sprindžuks. Ja arī trešajā vēlēšanu kārtā vienīgais kandidāts – Kūtris – negūs vairākuma atbalstu, būs jārīko jaunas Saeimas spīkera vēlēšanas un jāizvirza jauni kandidāti šim amatam. Latvijas Radio rīcībā ir neoficiāla informācija, ka ZZS kandidāte jaunajās Saeimas spīkera vēlēšanās varētu būt 14. Saeimas deputāte, iepriekš ilggadēja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Tiek prognozēts, ka viņas ievēlēšanai balsu pietiktu.

Veselības ministrijas īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā. Valsts kontrole norāda, ka valsts politikai šajā jomā ir būtiska ietekme uz Latvijas sabiedrības veselības rādītājiem, kas ilgstoši neuzlabojas, lai gan šī veselības aprūpes joma valstī ir viena no prioritātēm. Kompensējamo zāļu saraksts onkoloģisko slimību ārstēšanai tikai daļēji atbilst starptautiskajām klīniskajām vadlīnijām un tikai daļai diagnožu ir nodrošināta valsts apmaksāta pamatterapija un ārstniecības pēctecība. Slimību agrīni var atklāt veseliem cilvēkiem, regulāri veicot ikgadējās profilaktiskās pārbaudes pie ģimenes ārsta un skrīningu, vai pacientiem jau ar simptomiem vai sūdzībām par veselību. Tomēr no 2017. līdz 2021.gadam šādas pārbaudes veiktas vidēji vien 14% pieaugušo un to īpatsvars ik gadu samazinās. Šie dati arī apliecina kritiski zemu pacientu līdzestību jeb sadarbību ar ārstu Latvijā.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība oktobrī pieņems galīgo lēmumu par streika rīkošanu. Arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris informē, ka padomē nolemts izveidot Streika komiteju, kuras priekšsēdētāja tāpat kā pērn, kad notika divi arodbiedrības rīkotie brīdinājuma streiki, būs Līga Bāriņa. Streika komitejā būšot arī citi kolēģi, kuru uzdevums sākt streika priekšdarbus. Kera vērtējumā, būs jārunā ne tikai par darba samaksas pieaugumu šogad, jo šis gads jau tūlīt beigsies, bet arī vairāk jāskatās nākamā gada virzienā un nozares finansējumu kopumā.

Lībijā pēc postošajiem plūdiem joprojām turpinās izmisīgi cilvēku meklēšanas darbi. Dernas pilsētā zem drupām izdzīvojušie iedzīvotāji un glābēji turpina meklēt pazudušos cilvēkus cerībā, ka varbūt kāds vēl palicis dzīvs. Taču pēc glābēju sacītā, šādu izredžu praktiski vairs nav. Šajā pilsētā plūdi izraisīja dambju pārraušanu, kas radīja milzīgus viļņus. Tie burtiski ierāva jūrā vairāk nekā 900 Dernas pilsētas māju. Cilvēku mirstīgās atliekas joprojām tiek izskalotas tuvējās pludmalēs. Neapmierinātība ar pilsētas vadību, kā arī ar reģionā valdošo varu ir izvērtusies plašos protestos. 

Nesen Sotheby's izsolē Ņujorkā tika pārdots princesei Diānai piederošs džemperis. Šī pieticīgā adītā britu zīmola Warm & Wonderful lieta bija dārgākā no visām princeses mantām, kas jebkad pārdotas izsolē. Ar sākumcenu 20 tūkstoši dolāru džemperis tika pārdots par 1,14 miljoniem. Šis džemperis princesei tik ļoti patika, ka viņa to valkāja bieži un atradusi džemperī caurumu, viņa lūdza dizainerēm uzadīt viņai vēl vienu tieši tādu pašu. Zīmola pārstāvji Diānai uzdāvināja jaunu eksemplāru, bet oriģinālo džemperi paturēja. Un... aizmirsa par to līdz šī gada martam, kad nejauši atrada to kastē sava biroja bēniņos un veiksmīgi pārdeva izsolē.

Turpinām ziņas

Piektdien, 29. septembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, līdzās mākslinieka Marka Rotko oriģinālu ekspozīcijai tiks atklāta krājuma izstāde Nr. 2 [Bez nosaukuma]. Jaunā ekspozīcija ir apliecinājums Marka Rotko izcilībai un gadu desmitiem nezūdošajai ietekmei, viņam turpinot iedvesmot māksliniekus dažādās paaudzēs daudzās pasaules valstīs. Rotko muzeja krājuma izstādes Nr. 2 [Bez nosaukuma] koncepts tuvinās Marka Rotko mākslinieciskās filozofijas pamatiem – atsakoties no konkrētām formām un simboliskiem apzīmējumiem, galveno nozīmi piešķirt krāsai un tās ietekmei uz cilvēka garīgo pasauli. Krājuma izstādei izvēlēti mākslas darbi, kas atklāj pelēkās krāsas daudzās noskaņas Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbos. Krājuma izstāde apmeklētājiem būs pieejama līdz 2026. gadam.

Centrālā statistikas pārvalde sākusi lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma datu vākšanu. Šāda datu vākšana notiek jau kopš 2001. gada, taču šoreiz pārvalde vāks datus arī par to, cik klimatneitrālas ir izlases kārtībā apsekotās lauku saimniecības. Šādi dati latvijā tiks apkopoti pirmo reizi. Paredzēts, ka statistikas pārvaldes aptaujas izlasē piedalīsies 22 tūkstoši lauku saimniecību, kuras ir saņēmušas pārvaldes vēstules. Izlasē iekļautās saimniecības ir ekonomiski aktīvas un apsaimnieko vairāk nekā  hektāru lauksaimniecības zemes. Pēc iegūtajiem datiem paredzēts arī pētīt, cik klimatneitrāla ir Latvijas lauksaimnieku darbība.

Un vēl

Ceturtdien un piektdien Latvijā kļūs siltāk un tiks pārspēti temperatūras rekordi, no sestdienas laiks kļūs vēsāks un gaidāms lietus, bet nākamā nedēļa atkal priecēs ar vasarīgiem laikapstākļiem, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Gaidāms siltākais 22.septembris valsts meteoroloģisko novērojumu vēsturē, jo augstākā gaisa temperatūra, kas līdz šim reģistrēta šajā datumā, ir +24,3 grādi 1989.gadā Priekuļos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Sestdien no rietumiem virzīsies aukstā atmosfēras fronte, kas atnesīs lietu, vietām līs stipri. Svētdien nokrišņu būs mazāk, saglabāsies daudz mākoņu un maksimālā gaisa temperatūra gaidāma +14..+19 grādu robežās.

Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei nākamās nedēļas pirmajā pusē pastiprināsies anticiklona ietekme, gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks. Naktīs gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs zem +10 grādiem, dienas pakāpeniski kļūs siltākas un nedēļas vidū temperatūra var sasniegt +20..+25 grādus, kas nozīmētu jaunus rekordus un meteoroloģiskās vasaras turpināšanos daļā Latvijas.

Un vēl

Nākamnedēļ, 29. septembrī, vairāk nekā 20 Latvijas zinātniskajās institūcijās – augstskolās, universitātēs un zinātniskajos institūtos – norisināsies Zinātnieku nakts, kuras laikā institūcijas "atvērs savas durvis" un ikvienam interesentam piedāvās plašu bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu visdažādākajās zinātnes nozarēs, sniedzot iespēju tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās. Zinātnieku naktī savas durvis vērs arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Zemkopības institūts Skrīveros. 



Atstājiet komentāru