2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Plābno kredītprocentu maksājumus iekļaut iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos ; Aicina ziņot par provakatīviem uzrakstiem ; un Norisināsies lekciju cikls par latvijas putnu daudzveidību.

Lai īstenotu mērķētu atbalstu tām Latvijas mājsaimniecībām, kurām ir būtiski pieauguši hipotekārā kredīta maksājumi, viens no iespējamajiem risinājumiem ir kredītprocentu maksājumu iekļaušana iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos uz terminētu laiku - 2023. un 2024.gadu. Finanšu ministrija rosina veidot AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" mērķētu atbalsta programmu, kas ļautu kapitalizēt daļu kredīta procentu maksājumu, piesaistot papildu garantiju no "Altum" un tādējādi samazinot ikmēneša maksājumu. Finanšu ministrija arī aicina sniegt mērķētu palīdzību pieejamo sociālās palīdzības instrumentu ietvaros.

Rīgas apgabaltiesa atstājusi negrozītu Rīgas pilsētas tiesas spriedumu ar kuru attaisnots par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu apsūdzētais Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs. Prokuratūrai vēl būs iespējams iesniegt kasācijas protestu Augstākajā tiesā. Ušakovs iepriekš pēdējā vārdā Rīgas pilsētas tiesā apgalvojis, ka šī krimināllieta bija un ir nepieciešama tikai tādēļ, lai publiski grautu politiķa reputāciju, mēģinot padarīt viņu par noziedznieku. Rīgas pilsētas tiesa Ušakovu attaisnoja pērn decembrī.

Sagaidot Pasaules Sirds dienu, 28.septembrī pacientu organizācijas "ParSirdi.lv" un Latvijas Diabēta asociācija Vecrīgā, Neatkarības laukumā pie Saeimas rīkos akciju "Izmanto savu sirdsspēju balsojot". Akcijas mērķis ir vērst Saeimas deputātu un citu lēmumu pieņēmēju uzmanību uz to, ka sirds un asinsvadu slimības Latvijā joprojām ir galvenais mirstības cēlonis. No tām ik dienu nomirst 43 cilvēki, daudzi no viņiem priekšlaicīgi, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Akcijas laikā īpašā teltī - Sirdskambarī - būs iespēja bez maksas pārbaudīt svarīgākos sirds veselības rādītājus, uz pārbaudēm tiks gaidīti arī Saeimas deputāti, simboliski pārbaudot viņu sirdsspēju jeb gatavību atbildīgi lemt par sabiedrības vajadzībām, tajā skaitā sirds veselības jomā. 

Kalnu Karabahu pametuši un uz Armēniju devušies tūkstošiem armēņu, pirmdien paziņojusi Erevāna. Līdz šim Armēnijā reģistrēti 2 tūkstoši 906 bēgļi, taču bēgļi turpina ierasties. No tiem aptuveni tūkstoš 100 cilvēkus valdība nodrošinājusi ar pagaidu pajumti. Aptuveni 1000 bēgļiem pašiem izdevies atrast sev apmešanās vietu. Arī Kalnu Karabahas galvaspilsētā Stepanakertā sabraukuši bēgļi no citiem Kalnu Karabahas rajoniem, vēsta mediji. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Azerbaidžāna militārā operācijā pārņēma Kalnu Karabahu savā kontrolē, un daudzi armēņi dodas prom, baidoties par savu nākotni.

"Brexit" nomocītajiem britu zinātniekiem ir iemesls uzgavilēt – Lielbritānija beidzot vienojusies par dalības atjaunošanu Eiropas Savienības zinātnes flagmaņu programmā "Horizon". Lai arī tas ļauj zinātnei uzelpot, citas nozares turpina ciest, bet "Brexit" radītās problēmas joprojām sagādā galvassāpes Lielbritānijas valdībai. Arī vairākums britu tagad atzīst – izstāšanās no ES bija kļūda.  Nesen panākto vienošanos par dalības atjaunošanu zinātnieku kopiena uztver pozitīvi, taču norāda – "Brexit" nodarītais kaitējums zinātnei ir neatgriezenisks.

Turpinām ziņas

Nav pieļaujama provokatīvu uzrakstu izvietošana krievu valodā uz automašīnām, turklāt nepieciešamības gadījumā likumsargi nekavējoties liks tos noņemt. Policija vērš uzmanību, ka, ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju, Krievijas izvērsto karu Ukrainā, kā arī kopējo kontekstu, nav pieļaujama jebkāda militārās agresijas slavināšana, tajā skaitā uz transportlīdzekļiem izvietojot potenciāli provokatīvus uzrakstus krievu valodā, piemēram, "esmu krievs/krieviete" tādējādi, iespējams, slavinot militāro agresiju vai paužot atbalstu agresorvalsts veiktajiem kara noziegumiem Ukrainā. Konstatējot likumpārkāpumu, personas var tikt sauktas pie administratīvās atbildības saistībā ar militārās agresijas vai kara noziegumu slavināšanu. Valsts policija vienlaikus aicina arī iedzīvotājus ziņot, ja tiek manīti transportlīdzekļi ar šāda veida uzrakstiem, zvanot policijai pa tālruni 110.

Lietavas un piemirkušie lauki apgrūtina kartupeļu ražas novākšanu. Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilgvars Krūmiņš stāstīja, ka, lai gan pēdējā nedēļa kartupeļu vākšanai bijusi labvēlīga, dažviet lauki joprojām ir mitri. Mitruma līmenis dažādos reģionos uz laukiem ir ļoti atšķirīgs. Tomēr pēc sliktajām ražām iepriekšējos gados, šogad kartupeļu raža atgriezusies normas robežās. Krūmiņš paredz, ka šogad kartupeļu novākšana ievilksies līdz oktobra vidum. Kā viens no iemesliem tam ir fakts, ka šogad kartupeļu audzētājiem ir grūtāk nobriedināt kartupeļu mizu līdz tādam līmenim, kad tā ir piemērota uzglabāšanai.

Un vēl

Lai sniegtu ieskatu biežāk sastopamajās putnu sugās Latvijā un putnu vērošanas un sugu noteikšanas pamatprincipos, Latvijas Ornitoloģijas biedrība izziņo pieteikšanos ikgadējam tiešsaistes lekciju ciklam "Pirmie soļi putnu atpazīšanā". Lekciju ciklu, kas norisināsies no 16.oktobra līdz nākamā gada 18.martam, tiešsaistē aicināti apmeklēt gan iesācēji, gan tie, kam putnu vērošana jau kļuvusi par aizrautīgu nodarbi, bet pietrūkst zināšanu to sugu noteikšanā, kuras ir sastopamas Latvijā.
Sākot ar oktobra vidu, ik nedēļu 22 nedēļu garumā tiešsaistē notiks tematiskas lekcijas, kas tiks papildināta ar fotogrāfijām, audio un video ierakstiem un kuras garums būs no stundas līdz divām stundām atkarībā no tēmas. Lekciju dalībniekiem būs iespēja pievienoties iepriekšējā gada lekciju dalībnieku domubiedru grupai vietnē "Facebook", lai kopīgi dalītos jauniegūtajās zināšanās.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcijā panākta konceptuāla vienošanās par ieceri konfiscēt Krievijas transportlīdzekļus; Pieprasa Statistikas pārvaldei skaidrot atteikšanos publiskot uzņēmumu sarakstu, kas eksportē uz Krieviju; un Kāda balva piešķirta CSDD?

Valdošajai koalīcijai ir politiski kopīgs redzējums un konceptuāla vienošanās par ieceri konfiscēt Krievijā un Baltkrievijā reģistrētus transportlīdzekļus, ja tie neizbrauktu no Latvijas vai netiktu pārreģistrēti. Tieslietu ministrijas izstrādātais likumprojekts faktiski liegtu Latvijā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas jau iepriekš iebraukuši Latvijā. Gadījumā, ja trīs mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tajā skaitā transportlīdzekļa konfiskācija.

Kultūras ministre Agnese Logina konceptuāli redz lomu sabiedriskajam medijam krievu valodā. Viņa nepiekrīt Nacionālās drošības koncepcijas projektā norādītajam 2026.gada 1.janvārim kā termiņam, kad būtu jābeidz atbalstīt sabiedriskie mediji krievu valodā. Viņasprāt, nevar pieņemt arī to, ka 2026.gadā nebūs nepieciešams runāt par pārbaudītu informāciju krievu valodā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdība apstiprināja jaunu nacionālās drošības koncepcijas projektu. Tajā noteikts, ka no 2026.gada 1.janvāra arī sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kas ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai.

Šodien paredzēta Saeimas ārkārtas sēde, kurā skatīs tikai vienu jautājumu – lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai. Lēmumprojekts par neuzticības izteikšanu Čakšai parakstījuši deputāti no "Latvijai pirmajā vietā" un "Apvienotā saraksta". Savukārt rīt  Saeimas Pieprasījumu komisijā plānots vērtēt Apvienotā Saraksta deputātu iesniegumu, prasot Čakšai paskaidrojumus par Valsts izglītības un satura centra metodiskā materiāla "Seksuālā izglītība - jautājumi un atbildes" sagatavošanu un publicēšanu lietošanai izglītības iestādēs.

Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda apzinās, ka procentu likmju celšana ir sāpīga daudziem iedzīvotājiem ar hipotekāriem kredītiem. Tomēr tas esot vienīgais veids, kā samazināt inflāciju līdz 2% robežai. Viņa spriež, ka šo mērķi varētu sasniegt līdz 2025. gada beigām. Eiropas Centrālā banka uzskata, ka procentu likmes ir sasniegušas tādu līmeni, kas varētu palīdzēt inflācijai atgriezties atpakaļ pie 2%, ja šīs likmes tiks turētas pietiekami ilgu laiku. Taču neviens neņemas solīt, ka likmes vairs netiks celtas – šis lēmums būs atkarīgs no turpmākajiem datiem. 

Ukraina arvien biežāk uzbrukumiem frontes līnijā izmanto bezpilota lidaparātus. Ieguldot salīdzinoši mazus līdzekļus un saudzējot karavīru dzīvības, ar droniem līdz šim iznīcināta gan Krievijas smagā militārā tehnika, gan arī panākts izrāviens pie Bahmutas. Krievija no ukraiņiem mācās, tādēļ abas karojošās puses nemitīgi attīsta savas kaujas spējas. To, cik vērtīga ir bezpilota lidaparātu izmantošana kaujās, novērtējusi arī Ukrainas valdība, kas apņēmusies ieguldīt vairāk nekā 1 miljardu ASV dolāru (941 miljonu eiro), lai modernizētu savu dronu kaujas spējas. Ukraina šogad jau ir apmācījusi vairāk nekā 10 tūkstoši jaunu dronu pilotu. 

Turpinām ziņas

Nacionālie bruņotie spēki sākuši dienesta izmeklēšanu par nedēļas nogalē pazaudēto novērošanas dronu, tikmēr Krievijas sociālajos portālos jau parādās informācija par līdzīgu lidaparātu, kas atrasts Pleskavas apgabalā.  Vakar  Krievijas sociālajos medijos parādījās ziņas, ka Pleskavas apgabalā atrasts bojāts lidaparāts. Pēc apraksta un atrašanas vietas tas varētu būt Latvijas bruņoto spēku pazaudētais lidaparāts, pieļauj amatpersonas. Jau ziņots, ka uzreiz pēc notikušā incidenta Latvijas iestādes informējušas Krievijas vēstniecību par notikušo, bet nekāda oficiāla atbilde līdz šim nav saņemta.

Centrālā statistikas pārvalde nolēmusi vairs nepublicēt sarakstu ar uzņēmumiem, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju. Jaunais ekonomikas ministrs Viktors Valainis pieprasījis paskaidrojumus, uzskatot ka statistikas pārvaldes skaidrojums medijiem, ka publicētie saraksti ne viemēr ir korekti, tāpēc pārtraukta to publicēšana, nav arguments. Statistikas pārvalde medijiem kā piemēru minēja  Latvijas uzņēmumu, kurš pirms kara iegādājies tehniku un tagad defekta dēļ to atgriezis Krievijas uzņēmumam. Arī šāda uzņēmuma vārds ticis iekļauts kopējā sarakstā. Savukārt citi uzņēmumi izmantojuši Krieviju kā taisnāko ceļu uz citām valstīm un arī tāpēc iekļauti sarakstā. Bet šie argumenti nešķiet pietiekami ekonomikas ministram Viktoram Valainim, kurš no statistikas pārvaldes sagaida argumentētu skaidrojumu.

Un vēl

Šā gada 22.septembrī Tallinā "Baltijas Zīmola forumā" jeb "Baltic Brand Awards" tika paziņoti Baltijas mīlētākie, zaļākie, cilvēcīgākie, meklētākie un visstraujāk augošie zīmoli Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. CSDD starp 600 Baltijas zīmoliem atzīts par viscilvēcīgāko zīmolu Latvijā, informē direkcijā. Cilvēcīgāko zīmolu topa otrajā vietā ierindojies Olainfarm, bet trešajā – Grindex. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu ministrija izstrādājusi priekšlikumus valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem; Ielas remonts Pļaviņās sadārdzinās par pusmiljonu eiro; un Asarē pacels Sēlijas karogu.

Nākamā gada valsts budžetā papildus esošajām valsts programmām finansējumam izvirzītas jaunas valdības programmas un prioritātes 783 miljonu eiro apmērā. Finanšu ministrija pēc valdības koalīcijas diskusijām par nozaru ministriju iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2024.gadam un budžeta ietvaram 2024.-2026.gadam. No kopējā finansējuma, ko plānots papildus piešķirt nākamā gada valsts budžetā, 114,4 miljoni eiro paredzēti prioritātēm un pasākumiem ārpus fiskālās telpas - vienreizējām investīcijām Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam, globālās drošības veicināšanai, kiberdrošības stiprināšanai un ārējās robežas infrastruktūras izveidei. Valdība arī vienojusies par trim galvenajām valsts prioritātēm - drošību, izglītību un veselību, novirzot tām finansējumu kopumā 443,6 miljonu eiro apmērā. Sagatavoto 2024.gada valsts budžeta piedāvājumu finanšu ministrs Arvils Ašeradens iesniedzis izskatīšanai valdībā.

Latvijas Banka izstrādājusi Maksājuma skaidrā naudā gala summas noapaļošanas likuma projektu, apstiprina centrālā banka. Latvijas Bankā norāda, ka jau vairākus gadus Baltijā, tajā skaitā arī Latvijā tiek diskutēts par eiro monētu nominālu sadalījumu un nepieciešamību pēc mazā nomināla - viena un divu centu - monētām. Par šo jautājumu Latvijas Banka diskutē ar naudas apritē iesaistītajām institūcijām un uzņēmumiem kopš 2019.gada. Tādējādi Latvijas Banka ir izstrādājusi Maksājuma skaidrā naudā gala summas noapaļošanas likuma projektu, par kuru pašlaik notiek sarunas ar Finanšu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu, kā praktiski varētu ieviest pirkuma gala summas skaidrā naudā apaļošanu.

Pēc rūpīgas Latvijas gastronomiskā piedāvājuma izpētes un "Michelin" ceļveža inspektoru apmeklējuma ne tikai Rīgā, bet arī vairākās citās Latvijas vietās – Kurzemes piekrastē, Jūrmalā, Valmierā, Cēsīs, Līgatnē, Tērvetē un citur nolemts, ka Latvija ir pelnījusi īpašo atzinību. Pirmie "Michelin" ceļveža restorāni Latvijā tiks nosaukti īpašā pasākumā 21. novembrī Rīgā. 

Kā vēstīts, 1926. gadā restorāniem sāka piešķirt vienu "Michelin" zvaigzni. 1936. gadā tika noformulēti kritēriji, pēc kuriem piešķir vienu, divas vai pat trīs zvaigznes. Pēc šiem kritērijiem vēl joprojām slepenie "Michelin" pārstāvji lemj par zvaigžņu piešķiršanu restorāniem. Viena Mišelina zvaigzne nozīmē – ļoti labs restorāns savā kategorijā. Divas – ekselenta pavārmāksla, kuras dēļ vērts izmest līkumu. Trīs Mišelina zvaigznes nozīmē: izcila, īpaša ceļojuma vērta virtuve. Pateicoties vērtētāju neuzpērkamībai un augstajiem standartiem, kā arī praktiskajai pielietojamībai, "Michelin" restorānu ceļvedis joprojām ir viens no uzticamākajiem un autoritatīvākajiem avotiem ceļojumu galamērķu un restorānu izvēlē.

Kalnu Karabahā vakar notikušajā sprādzienā degvielas noliktavā gājuši bojā vismaz 20 cilvēki, bet ievainoti vairāk nekā 200 iedzīvotāji. Kalnu Karabahas separātistu valdība paziņoja, ka notikuma vietā atrasti "13 neidentificēti līķi" un vēl septiņi cilvēki miruši slimnīcā. Sprādziens pie reģiona galvaspilsētas Stepanakertas notika laikā, kad iedzīvotāji stāvēja rindā pie noliktavas, lai iegādātos degvielu savām automašīnām pirms aizbēgšanas uz Armēniju. Vēl nav zināms, kas izraisīja šo sprādzienu.

Krievija izteikusi vēlmi atgriezties ANO Cilvēktiesību padomē, no kuras tika izslēgta pērnā gada aprīlī pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Krievijas diplomāti ir apņēmības pilni panākt valsts ievēlēšanu padomē uz jaunu, trīs gadus ilgu termiņu. Krievija Apvienoto Nāciju Organizācijas valstu pārstāvjiem izsniegusi dokumenta kopijas, kurā izklāstītas valsts pretenzijas un vīzija dalībai ANO Cilvēktiesību padomē, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Dokumentā, ar kuru iepazinās medijs, Krievija solīja rast "adekvātus risinājumus cilvēktiesību jautājumiem" un centīšoties nepieļaut, ka padome kļūst par "instrumentu, kas kalpo vienas valstu grupas politiskajai gribai", ar to domājot Rietumus. Nākamās vēlēšanas notiks 10. oktobrī. Kopā ar Krieviju par divām vietām padomē sacentīsies arī Albānija un Bulgārija.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada domes deputāti apstiprinājuši Daugavas ielas posma no Raiņa līdz Upes ielai Pļaviņās pārbūves kopējo summu, kas tagad ir 2 miljoni 20 tūkstoši 851 eiro. Tas ir par teju pusmiljonu vairāk, nekā bija paredzēts iepriekš. Kā jau informēja “Staburags”, no būvdarbu veikšanas atteicās uzvarētājs iepirkumā SIA “Viona”. Tā kā nākamo iepirkuma pretendentu piedāvājums minētajiem darbiem bija lielāks, pašvaldībai vajadzēja lemt, vai palielināt izmaksas šim objektam, kura īstenošanai paredzēts aizņēmums Valsts kasē. Ņemot vērā objekta nozīmīgumu, nolemts piešķirt nepieciešamās finanses, kas ir 569 tūkstoši 885 eiro. Līdz ar to kopējā projekta īstenošana summa pieaugusi par pusmiljonu eiro.

No šīs nedēļas Jēkabpils novada pašvaldības policija uzsākusi vizītes Jēkabpils novada izglītības iestādēs, lai pārrunātu uzvedības un drošības jautājumus. Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Inga Ostrovska stāsta, ka ar 1.klašu skolniekiem tikšanās laikā tiek pārrunāti jautājumi, kas viņiem būtu jāievēro. Neizpaliek, protams, dienesta automašīnas parādīšana, iespēja skolēniem pasēdēt pie policijas auto stūres, ko vēlas ikviens no pirmklasniekiem. Šāda pašvaldības policijas sadarbība ar skolām jau ir tradicionāla, kad policijas darbinieki mācību gada sākumā tiekas ar 1.klašu skolēniem, dāvinot pašvaldības sarūpētās atstarojošās vestes ar uzrakstu "Jēkabpils novads". Kopumā inspektori apmeklēs 13 izglītības iestādes, kurās mācības 1.klasē šogad uzsākuši 465 bērni.

Zemā pieprasījuma dēļ tiks slēgta Salas pagasta pasta nodaļa. Šāds lēmums pieņemts, jo monitorējot pasta nodaļas darbu ilgākā laika periodā secināts, ka to apmeklē vidēji tikai viens klients dienā.  Novērojamās tendences arvien vairāk liecina, ka iedzīvotāji labprāt izmanto pasta pakalpojumus savā dzīvesvietā – tas ir izdevīgi, droši un pieejami ne tikai noteiktā darbalaikā, tāpēc no 29.septembra pasta pakalpojumi Salas teritorijā iedzīvotājiem tiks nodrošināti tieši šādā veidā – tos sniegs pastnieks pēc klienta pieprasījuma tad, kad tas būs klientam nepieciešams. Iedzīvotāji par pasta pakalpojumu turpmākās saņemšanas kārtību tiks informēti ar speciāliem informatīvajiem materiāliem, kas tiks izvietoti katra iedzīvotāja pastkastītē.

Un vēl

Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” un Asares pagasta pārvalde aicina uz svinīgu Sēlijas karoga pacelšanu Asares debesīs un Asares kopienas identitātes zīmes atklāšanu 2023. gada 30. septembrī pulksten 11.00! Kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” Sabiedrisko attiecību specialists Jānis Dzimtais informē, ka pasākumā paredzēta karoga pacelšana, zīmes atklāšana un uzrunas; Sēlijas karoga un kopienas zīmes skaidrojums, kā arī ieskats Sēlijas vesture un Sēlijas un Latvijas tautas melodijas spēlē “Skaņumājas muzikanti”.

Atstājiet komentāru