2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Par neatbilstošām Satversmei pasludina normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni ; Latvijas Radiokoris saņem prestižu balvu ; un Aicina ziņot par šīgada sēni – daivaino čemureni.

Satversmes tiesa vakar par neatbilstošām pamatlikumam pasludinājusi normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un tā pārskatīšanas periodu. Lieta tika ierosināta pēc 20 bijušo Saeimas deputātu pieteikuma. Lietā sākotnēji apstrīdētās normas bija spēkā līdz šī gada 30.jūnijam un noteica zemāko minimālo ienākumu slieksni - 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, kā arī paredzēja šā sliekšņa pārskatīšanas regularitāti - ne retāk kā reizi trijos gados. Šī gada 8.martā Saeima pieņēma grozījumus sākotnēji apstrīdētajās normās, un tie stājās spēkā 1.jūlijā. Apstrīdētās normas šobrīd spēkā esošajā redakcijā nosaka minimālo ienākumu sliekšņa noteikšanas metodi un zemāko robežu - 20% no ienākumu mediānas, kā arī to, ka šis slieksnis tiek pārskatīts katru gadu. Arī šīs normas Satversmes tiesa atzinusi par neatbilstošām un apstrīdētās normas par spēkā neesošām atzītas no 2025.gada 1.janvāra.

Rīgas Tehniskajā universitātē no nākamā gada sākuma būs piecas jaunas fakultātes līdzšinējo deviņu vietā. Īstenojot stratēģiskas reformas, RTU padome ir apstiprinājusi, ka vienā fakultātē tiek apvienota Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas, Elektronikas un telekomunikāciju, E-studiju tehnoloģiju un humanitāro zinātņu un Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultāte, izveidojot Datorzinātņu, informācijas tehnoloģiju un enerģētikas fakultāti. Būvniecības inženierzinātņu fakultāte un Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte transformēsies Būvniecības un mašīnzinību fakultātē. Savukārt Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei pievienosies Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts un BIF Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūts, un jaunās fakultātes nosaukums no 1.janvāra būs Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte. Lai stiprinātu dizaina izglītību, tiks izveidots Arhitektūras un dizaina institūts, kurā apvienosies Arhitektūras fakultāte un Dizaina tehnoloģiju institūts. Inženierekonomikas un vadības fakultāte turpinās darbu ar līdzšinējo nosaukumu. Jaunās fakultātes dekānus amatos plānots apstiprināt līdz 1.decembrim. Fakultāšu dekāni tiks izvēlēti atklātā konkursā, kas tikko izsludināti.

Pārbaudot no SIA "Rīgas meži" darbiniekiem saņemto informāciju par Pierīgas mežā manītām aizdomīgām personām, meža masīvā Plakanciemā 4.oktobrī aizturēta 23 nelegālo migrantu grupa. Robežsardze informē, ka visi aizturētie bija vīrieši. Intervijas laikā noskaidrots, ka 18 no viņiem ir Indijas un pieci - Eritrejas - pilsoņi, kuri nelikumīgi šķērsojuši Latvijas - Baltkrievijas valsts robežu un kuriem bija izdevies tikt līdz galvaspilsētai. Personas aizturētas Imigrācijas likuma 51.panta kārtībā un ievietotas Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils".
.
Nobela prēmiju literatūrā šogad saņems norvēģu rakstnieks un dramaturgs Juns Ūlavs Fose. Autors nereti tiek dēvēts par norvēģu mūsdienu drāmas "jauno Ibsenu". Fose ir sarakstījis aptuveni 40 lugas, kā arī romānus, īsus stāstus, bērnu grāmatas, dzeju un esejas un viņa darbi mūsdienās ir vieni no biežāk iestudētajiem pasaulē. Šī gada sākumā Juna Foses lugu "Vārds" iestudēja Valmieras teātra pagaidu mājvietā, topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve".

Austrijas pilsētā Braunavā pie Innas šonedēļ sākušies būvdarbi pie ēkas, kurā 1889. gadā piedzima nākamais nacistiskās Vācijas fīrers Ādolfs Hitlers. Pēc renovēšanas, kas izmaksās aptuveni 20 miljonus eiro, māju nodos policijas vajadzībām, taču šim plānam ir ne mazums kritiķu, kuri uzskata, ka ēkai vajadzēja atrast citu pielietojumu, protams, nepieļaujot, ka tā kļūst par neonacistu iecienītu apmeklējuma vietu.

Turpinām ziņas

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz ieviest jaunu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas kārtību, tajā skaitā mājsaimniecības no nākamā gada varēs nodot kopējā tīklā ne vairāk kā 20% no saražotās elektroenerģijas gadā. Likuma grozījumi paredz mainīt pašreiz mājsaimniecību, kuras ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem savam patēriņam, izmantoto uzskaites sistēmu. Pašreizējā neto uzskaites sistēma paredz, ka neto perioda ietvaros no 1.marta līdz nākamā februāra beigām paša saražotās, bet tūlīt neiztērētās un tīklā nodotās elektrības kilovatstundas klients var tieši tādā pašā kilovatstundu apmērā bez maksas saņemt atpakaļ brīdī, kad tas nepieciešams, piemēram, vasarā saražoto izmantot ziemā. Izmaiņas paredz, ka turpmāk uzkrājums tiks veidots nevis kilovatstundās, bet eiro izteiksmē atbilstoši elektroenerģijas cenai konkrētajā brīdī tirgū, turklāt neto norēķinu sistēmas ietvaros lietotājam 80% no saražotās elektroenerģijas būs jāizlieto paša patēriņam, bet kopējā tīklā varēs nodot ne vairāk kā 20% no saražotās elektroenerģijas gadā.

Latvijas Radio koris saņēmis prestižo britu žurnāla  ‘‘Gramophone" gada balvu par ierakstu ‘‘John Cage. Choral Works" (2022, Ondine) kategorijā ‘‘Labākais kormūzikas albums". ‘‘Gramophone" balva akadēmiskajā mūzikā tiek pielīdzināta ‘‘Oskaram" kino un amerikāņu ‘‘Grammy". Balva tiek pasniegta kopš 1977. gada, un tā atspoguļo mūzikas profesionāļu un kritiķu gaumi. Līdz šim to ir saņēmuši tādi latviešu mūziķi kā Mariss Jansons, Andris Nelsons, orķestris "Kremerata Baltica" un Kaspars Putniņš kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori.
Un vēl

Latvijas Mikologu biedrība aicina ziņot par šā gada sēni - daivaino čemureni. Daivainā čemurene  Latvijā ir reti sastopama, tā aug pie vecu ozolu pamatnēm mežos, alejās, parkos, lauksaimniecības zemēs. Pašlaik ir sēnes augšanas periods, un Mikologu biedrība aicina atradējus par to ziņot portālā "dabasdati.lv", "Facebook" grupā "Latvijas Mikologu biedrība un draugi" vai uz e-pastu "mikologu.biedriba@inbox.lv". Šogad dabas datu novērojumu portālā "Dabasdati.lv" ziņoti vien pieci šīs sugas novērojumi, Latvijas Mikologu biedrības sociālo tīklu "Facebook" grupā "Latvijas Mikologu biedrība un draugi" saņemti seši novērojumi. Savukārt, pārbaudot iepriekšējo gadu atradnes Siguldas novadā, divās vietās daivainā čemurene vairs netika atrasta. Tas mudina secināt, ka suga tomēr ir retāk sastopama, nekā iepriekš uzskatīts.

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Atsaukta Stradiņa slimnīcas padome ; Jēkabpils Mākslas skola atzīmē 30 gadu jubileju ;un latvijā norit starptautiskas spiningošanas sacensības.

Valsts SIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" ārkārtas dalībnieku sapulcē ceturtdien, 5. oktobrī, no amatiem atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome. Šāds lēmums pieņemts, jo līdzšinējā Stradiņa slimnīcas padome nav operatīvi un padziļināti izvērtējusi riskus, kas saistīti ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma apguvi 46 miljonu eiro apmērā. Tāpēc šobrīd pastāv risks, ka uz 2023. gada 31. decembri ir identificējama ES finansējuma neapgūšana – apmēram 46 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā situāciju ar slimnīcas A2 korpusa paredzēto būtisko lomu pacientu ārstniecības procesā, kas tiek apdraudēts ar līdzšinējo projekta vadību un risku pārvaldību no padomes puses, tika pieņemts lēmumums atsaukt padomi  un ievēlēt jaunu – pagaidu padomi.

Sabiedrībā plašu rezonansi izraisījušie metodiskie materiāli par seksuālo izglītību mācību vidē un līdz ar to arī skolās neatgriezīsies, norāda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. Iestādes un speciālisti, kam tika uzdots vērtēt šo materiālu saturu, atzinuši, ka par materiālos iekļautajām tēmām skolās vajag runāt, bet to saturs tomēr jāpārstrādā, iesaistot kompetentus ekspertus. Jau ziņots, ka metodiskie materiāli, kuros stāstīts par seksualitāti – kas ir dzimte, kas ir dzimums, kas ir seksuālā orientācija un vēl citi –, no mācību vides tika izņemti pēc tam, kad satraukumu par to saturu pauda bērnu vecāki. 

Atšķirīgi viedokļi audzināšanas principos un nespēja pieņemt kopīgus lēmumus dažkārt noved ģimeni pie strīdiem, kas beidzas ar šķiršanos. Ja strīdus redz un jūt arī bērns, tad situācija ir vēl sarežģītāka. Valstī ir pieejama apmaksāta mediācija ģimenes strīdu risināšanā, taču daudzi par to nezina vai neizmanto. Top arī regulējums, ka ģimenei pirms šķiršanās procesa sākšanas būs jāizmanto viena obligāta pirmstiesas mediācijas konsultācija. Jau vairākus gadus valsts apmaksā aptuveni piecas mediācijas sesijas ģimenes strīdu risināšanā, pirms konflikts nonācis tiesā. Piemēram, šogad valsts tam atvēlējusi 60 tūkstoši eiro, taču apgūti vien 16 tūkstoši, jo daudzi pat nezina par šādas mediācijas iespējamību.

Ukrainas amatpersonas vēsta, ka ceturtdien Krievijas sarīkotā apšaudē Harkivas apgabalā nogalināts vismaz 51 cilvēks. Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko informē, ka ienaidnieka raķete trāpījusi ciema kafejnīcai, kur tobrīd noticis bēru mielasts. Upuru skaita ziņā šis ir viens no nāvējošākajiem Krievijas triecieniem Ukrainā kopš pilna mēroga kara sākuma 2022. gada februārī.

Ukrainas izlūkdienestu rīcībā ir informācija, ka Krievija apsver iespējas iesaldēt karu pret Ukrainu, lai atjaunotu iznīcināto militāro potenciālu un sāktu karu pret Baltijas valstīm līdz 2028. gadam, ceturtdien Eiropas politiskās kopienas līderu sanāksmē Granadā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Ukrainas prezidents uzsvēra, ka Krievija meklē iespējas iesaldēt situāciju un pielāgoties, izdarot secinājumus no savām kļūdām un gatavojoties doties tālāk.

Krievijas diktators Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka Maskava varētu atsaukt savu dalību līgumā par kodolizmēģinājumu aizliegumu. Uzstājoties propagandas pasākumā, kas tiek dēvēts par ārvalstu "politikas ekspertu" forumu, Putins norādīja, ka ASV ir parakstījušas, taču nav ratificējušas 1996. gada Līgumu par vispārējo kodolizmēģinājumu aizliegumu. Diktators piebilda, ka Maskava arī varētu lemt par ratifikācijas atcelšanu. Putins ar savu paziņojumu nācis klajā brīdī, kad arvien biežāk izskan brīdinājumi, ka Krievija varētu atsākt kodolizmēģinājumus, tādējādi cenšoties iebiedēt Rietumus un piespiest tos pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai.

Turpinām ziņas

SIA JK Namu pārvalde, ņemot vērā laika prognozes, no vakardienas pakāpeniski sāka pieslēgt apkuri savā apsaimniekošanā esošajām daudzdzīvokļu mājām. Kā ik gadu, pirms sezonas sākuma Namu pārvades speciālisti ir veikuši dzīvojamo māju siltummezglu profilaktisko apkopi, kā arī nepieciešamos remontdarbus.

Jau ziņots, ka ēku siltummezgli noregulēti tā, lai apkure automātiski atslēgtos, kad āra gaisa temperatūra ir +15 grādi. 

SIA “Jēkabpils Siltums” ir gatavs jaunajai apkures sezonai. Kā informē uzņēmuma valdes loceklis Raits Sirmovičs, labā tehniskā kārtībā ir visas esošās katlumājas jaudas un gatavojoties jaunajai sezonai, pārbaudīti arī siltumtīkli. Iepirkts arī kurināmais- šķelda.

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums” apkures tarifs klientiem ir 63,61 eiro par megavatstundu, kas ir viens no zemākajiem  tarifiem valstī. 

Un vēl

Jēkabpils Mākslas skola šī gada oktobrī svin savu 30 gadu jubileju un par godu tai mācību iestādē ir atklāta izstāde  “Pašportrets”. Jēkabpils Mākslas skola visu šo 2023./2024. mācību gadu svinēs savu 30. jubileju. Skolas jubilejas izstādei audzēkņi sāka gatavoties pagājušā mācību gadā, dažādos mācību priekšmetos strādājot pie vienotas tēmas – pašportreta. Zīmēšanas, gleznošanas, kompozīcijas, veidošanas, tekstilmākslas un mākslas valodas pamatu priekšmetos bērni un jaunieši attēloja sevi – gan portretiskā tiešumā, gan, runājot simbolu un tēlu valodā. Izstādei pašportretus gatavoja arī pedagogi. Audzēkņu un pedagogu kopīgais veikums radījis sava veida pašas Mākslas skolas pašportretu, atspoguļojot prasmes, izdomu, savu redzējumu un zināšanas. Izstāde skatāma no 5. oktobra līdz 30. novembrim Jēkabpils Mākslas skolas telpās Dambja ielā 19, vēlāk tā tiks eksponēta Jēkabpils Tautas namā.

Jēkabpils Mākslas skolas bijušie audzēkņi un pedagogi tiek gaidīti 28. oktobrī pulksten 16. Jēkabpils Mākslas skolā uz mācību iestādes 30 gadu jubilejas salidojumu. Absolventus lūdz paziņot līdz 15.oktobrim par ierašanos, sazinoties ar savu audzinātāju vai skolotāju Rutu pa tālruni 26499256. Notiks koncerts, kopīgas darbnīcas, atrakcijas, dalīšanās atmiņās, nesteidzīga tējas baudīšana un sarunas. Līdzi jāņem groziņš.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties :Reālie valsts tēriņi aizsardzībai būs lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem; Kalsnavas pagastā notiks alejas kopšanas talka ; un Kam piešķirta Nobela miera prēmija?

Reālie valsts tēriņi aizsardzībai nākamajos gados būs lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem skaitļiem, norādījis aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Ministrs atgādina, ka nākamajos gados Latvija ir plānojusi palielināt ieguldījumus aizsardzībā, lai nākamgad tie sasniegtu 2,4%, bet 2027.gadā - 3% no iekšzemes kopprodukta, bet reālie tēriņi būšot lielāki, jo sākotnējiem plāniem vēl jāpieskata ap miljarda eiro investīcijas pretgaisa aizsardzībā. Politiķis klāstīja, ka aizsardzības jomā valstij joprojām ir daudz vajadzību - jāattīsta Sēlijas poligons, jāturpina ieviest valsts aizsardzības dienestu, bet pretgaisa aizsardzība ir viena no valsts drošībai kritiskajām spējām. Sprūds atzīmēja, ka Latvijai tiek veidota slāņveida pretgaisa aizsardzības sistēma.

Kopš valstiskās neatkarības atgūšanas Latvijā ieviesti gan alkohola pieejamības un lietošanas, gan reklāmas un tirdzniecības ierobežojumi, tomēr nereti tie bijuši tikai simboliski – jūtamu dzeršanas samazinājumu tie nav nesuši; Latvija samērā stabili atrodas Eiropas visvairāk dzerošo valstu galvgalī. Tā secināts šogad publicētā pētījumā par alkohola ierobežošanas politiku Latvijā. Pētījuma autori arī uzsvēruši, ka sevišķi pēdējos gados likumdevēju fokuss šajā jomā no sabiedrības veselības uzlabošanas novirzījies uz ekonomiskiem un politiskiem mērķiem. Pētījums aptver 30 gadus ilgu laika posmu no 1990. līdz 2020. gadam. Tajā salīdzināts, vai dažādi alkohola patēriņu ierobežojoši pasākumi nacionālajā likumdošanā sakrīt ar tiem, kurus par efektīviem atzinusi un rekomendē Pasaules Veselības organizācija. Par spīti daudzajiem pierādījumiem pašlaik par politikas veidotāju prioritāti kļuvuši ekonomiski un politiski mērķi, nevis vesels cilvēks, tas uzsvērts alkohola aprites politikas analīzes secinājumu daļā.

2023. gada deviņos mēnešos Latvijā iedzīvotāju īpašumos reģistrētas 30 elektrotraumas, no kurām divas ar letālām sekām notika septembrī, informē akciju sabiedrība "Sadales tīkls". 10 gadījumos traumas guvuši bērni. Septembrī Latvijā ir reģistrētas divas elektrotraumas, kuru rezultātā bojā gājuši divi vīrieši, viens no viņiem – seniors. Vienā gadījumā nāvējošs elektriskās strāvas trieciens saņemts, lādējot traktora akumulatoru, otrā – veicot mitrās uzkopšanas darbus ar elektrisku tīrīšanas iekārtu. AS "Sadales tīkls" atgādina, ka ar īpašu rūpību jāseko līdzi dažādu akumulatoru un to lādētāju darba kārtībai, kā arī divtik jāuzmanās, lietojot elektroierīces mitrā vidē, jo ūdens klātbūtne ievērojami palielina elektrotraumu gūšanas risku.

ASV nosūtījusi Ukrainai ap 1,1 miljonu patronu, kas pērn konfiscēti Irānai, vēsta BBC. ASV bruņoto spēku Centrālā pavēlniecība, kuras pārziņā ir operācijas Tuvajos Austrumos, paziņojusi, ka šī munīcija konfiscēta no kuģa MARWAN 1, kas decembrī atradās ceļā uz Jemenu, lai to piegādātu kaujinieku grupējumam, kas ir aizliegts ar ANO Drošības padomes rezolūciju. Munīcija pirmdien nogādāta Ukrainā. Tās ir 7,62 milimetru kalibra patronas, kas tiek izmantotas PSRS laiku šaujamieročos. Kā atzīmē BBC, lai gan šis skaits patronu ir nozīmīgs, tā ir tikai neliela daļiņa no simtiem miljonu vienību munīcijas, ko sabiedrotie jau piegādājuši Ukrainai. ASV vien ir piegādājusi vairāk nekā 200 miljonus patronu un granātu.

Beļģijas galvaspilsētas Briseles ūdensvada un kanalizācijas muzejā notiek izstāde, kas veltīta žurkām. Rīkotāji vēlējās kliedēt mītus un stereotipus par šiem dzīvniekiem, kas kļuvuši par neatņemamu pilsētas ekosistēmas daļu. Mediji vēsta, ka Briselē dzīvo apmēram 2,5 miljoni šo grauzēju, taču speciālisti atturas komentēt skaitļus. Pilsētas iedzīvotāji tās ierauga reti, jo dzīvnieki parasti glābjas bēgot. Taču siltajā un mitrajā pazemē, kur notekūdeņos pieejama pārtika, izveidojusies īpaša ekosistēma. Šo žurku garums var sasniegt 28 centimetrus, bet svars – puskilogramu. Tās nav tālas ceļotājas un dzīvo pazemē kolonijās, kurās var būt līdz 100 īpatņu.

Turpinām ziņas

Asas diskusijas radījusi valdības vēlme no nākamā gada 1. Janvāra nesaglabāt samazināto 5 procentu pievienotās vērtības nodokļa likmi augļiem un dārzeņiem. Lauksaimnieku pārstāvji uzsver, ka samazinātais PVN ne tikai ļāvis samazināt cenas, bet, kas daudz svarīgāk, ļāvis arī apkarot ēnu ekonomiku, ar ko valsts neveiksmīgi cīnījās jau kopš 90. gadiem. Lauksaimnieki norāda, ka samazinātās PVN likmes atcelšana varētu likt daudziem aizdomāties, vai audzēšana vispār atmaksājas. Atgriežoties pie paaugstinātas likmes, šobrīd tie ir 16%, līdz ar to cena augļiem un dārzeņiem veikalu plauktos pieaugs par 15 – 20%.Tiek prognozēts, ka ražošana samazināsies, imports pieaugs, attīstīsies pelēkais tirgus. 

Šodien Dabas aizsardzības pārvalde organizējusi dižkoku atēnošanas talku Veckalsnavas alejā, Madonas novada Kalsnavas pagastā. Talkā paredzēts aleju attīrīt no krūmu apauguma. Alejā augošie koki ir nozīmīga dzīvotne dažādām īpaši aizsargājamām bezmugurkaulnieku sugām, kuru pastāvēšanai ir nepieciešami saules labi izgaismoti koki. Tāpēc ir svarīgi kokus atbrīvot no nevēlama kokaugu apauguma. Jau ziņots, ka Madonas novada iedzīvotāji var lepoties ar Veckalsnavas aleju. Tajā aug 16 dižkoki, kas aleju ierindo trešajā vietā starp Latvijas alejām ar visvairāk augošajiem dižkokiem. Šī aleja vēstures avotos minēta jau 1830.gadā, līdz ar to secināms, ka aleja ir aptuveni 200 gadus veca. 

Un vēl

Nobela Miera prēmiju šogad piešķirta Irānas cilvēktiesību aktīvistei Nargesai Mohammadi par viņas cīņu pret sieviešu apspiešanu Irānā un cīņu par cilvēktiesībām un brīvību visiem. Irānā valdošais režīms 13 reižu ir apcietinājis Mohammadi un viņa joprojām atrodas ieslodzījumā. Nobela Miera prēmijas ieguvēja izraudzīta no vairāk nekā 350 kandidātu saraksta. Nobela prēmijas saņēmēji iegūst arī 11 miljonus Zviedrijas kronu jeb gandrīz 951 tūkstoti eiro.

Atstājiet komentāru